Quantcast
Channel: ΔΙΣΚΟΡΥΧΕΙΟΝ / VINYLMINE
Viewing all 5015 articles
Browse latest View live

ΜΙΚΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK 66

$
0
0
27/12/2017
Προχθές, ανήμερα τα Χριστούγεννα, βρέθηκα σ’ ένα σπίτι – μεγάλη παρέα, καμμιά 15αριά άτομα. Φάγαμε και ήπιαμε του σκασμού, ακούσαμε μουσική, κουβεντιάσαμε… και κάποια στιγμή ρετάραμε. Τότε, σηκώθηκε ένας από την παρέα, που δεν ήταν από τους άμεσους φίλους, και ρίχνει στη TV μια ελληνική ταινία, το «Τανγκό των Χριστουγέννων»… ξέρω ’γω, για να χαλαρώσουμε. Τι κίνηση ήταν αυτή τώρα; Eίπα μέσα μου. Παρά ταύτα κάθισα λίγο να τη δω, αν και δεν μπορούσα να συγκεντρωθώ, επειδή άλλοι συνέχιζαν να κουβεντιάζουν και η κουβέντα μού φαινόταν, στη συγκεκριμένη φάση, πολύ πιο ενδιαφέρουσα. Μετά, βέβαια, ξαναπήγα στην ταινία, αλλά επειδή είχα κενά την παράτησα οριστικά. 
Γύρισα σπίτι κάποια στιγμή, κάπως συνήλθα, και είπα να την ψάξω να τη δω – αν υπήρχε στο YouTube. Υπήρχε… και την είδα. Μια σύντομη κριτική λοιπόν κατόπιν εορτής. Με καθυστέρηση έξι χρόνια δηλαδή… και δύο μέρες. 
Αν εξαιρέσεις την αρχή και το τέλος, τη σύνδεση δηλαδή της ιστορίας με το σήμερα που ήταν άσκοπη και σχεδόν αστεία, η ταινία είναι πολύ καλή, μέσα στα επιμέρους προβλήματά της – που είναι βασικά δύο, αλλά τα προσπερνάς επειδή τα ατού της είναι ισχυρά και τα καλύπτουν. Μετριότατος ο Μπέζος σ’ ένα σκληρό ρόλο (εκείνον του Α/νχη διοικητή), λίγη η Βίκυ Παπαδοπούλου (στο ρόλο της γυναίκας του), πολύ καλοί όλοι οι άλλοι (μικροί και μεγάλοι) ρόλοι και εκπληκτικός ο Γιάννης Στάνκογλου (στο ρόλο του υπολοχαγού). Ωραία και ουσιώδης στρατιωτική ιστορία, που διαδραματίζεται σ’ ένα στρατόπεδο στον Έβρο του 1970, με πολλές επεκτάσεις, επενδυμένη με βαρύγδουπη μελοδραματική μουσική που δεν κόλλαγε και με κακό τον Νταλάρα στο τραγούδι των τίτλων (τέλους).  
Εγώ άργησα να δω το «Τανγκό των Χριστουγέννων», μια ωραία λαϊκή ταινία για όλους (από το 2011), αλλά μπορεί να υπάρχουν κι άλλοι (απ’ αυτούς που μας διαβάζουν εδώ), που έχουν αργήσει περισσότερο… 

27/12/2017
>>Η ελληνική κοινωνία είναι όντως μια κατεχόμενη κοινωνία όχι όμως από τους άλλους, από τους ξένους αλλά από τον εγκλωβισμό στο είδωλό της, τη μίζερη αυτο-θυματοποίησή της. <<
Πάνω σ’ αυτή τη γελοία και σαθρή ιδεοληψία είναι στηριγμένη όλη η αντιδραστική αφήγηση των φιλελέδων.
Η Ελλάδα από τον πόλεμο και μετά (Δόγμα Τρούμαν, Σχέδιο Μάρσαλ), ας το πιάσουμε από ’κει, είναι με βούλες και με σφραγίδες αποικία.
Οι φιλελέδες ξεπλένουν, για πολλοστή φορά, τους ντόπιους προστάτες των ξένων συμφερόντων, το κράτος της δεξιάς που στηρίχτηκε στους δοσίλογους και τους τραμπούκους, την ξενόδουλη χούντα, το μπαράζ των μεταπολιτευτικών οικονομικών σκανδάλων της ΛΜΑΤ (όλους εκείνους δηλαδή που ξάφρισαν ό,τι είχε απομείνει από τους ξένους), ενώ συμβάλλουν με όλες τους τις δυνάμεις στη διάδοση και εμπέδωση τής δήθεν συλλογικής ευθύνης τού «όλοι μαζί τα φάγαμε».  
Συνεχόμενες αθλιότητες από τους ν/φ, που όσο η κρίση θα βαθαίνει τόσο πιο πολύ θ’ ακούγονται… 

27/12/2017 
Δεν υπάρχει περίπτωση να τρακάρεις γνωστό πολιτικό, που να σου πει ότι ακούει… Soft Machine, ότι γουστάρει τις ταινίες του Άκι Καουρισμάκι και πως η «Ηλεκτρονική Επανάσταση» του Μπάροουζ είναι ένα από τα πιο έξυπνα βιβλία που έχουν γραφτεί ποτέ (είπα στην τύχη τρία ονόματα). 
Απεναντίας τρακάρεις συνέχεια αγράμματους, που σπεύδουν να κρεμάσουν στα μανταλάκια την αγραμματοσύνη τους, ώστε να φανεί πως δε διαφέρουν απ’ το… αγριεμένο πλήθος που δυνητικά εκφράζουν.
Δες, για παράδειγμα, την Ντόρα Μπακογιάννη, που κάποτε φυτεύτηκε από τον πατέρα της στο υπουργείο πολιτισμού (άκου υπουργός πολιτισμού η Ντόρα!), που έδινε «καλύτερο βραβείο γυναικείας ερμηνείας» (του Ποπ Κορν) στην Άννα Βίσση και που εσχάτως δήλωσε… «είμαι φαν του The Voice, επέμενε ο Ισίδωρος να το δούμε και με συνεπήρε…». 
Τo επίπεδο του Μητσοτακέικου είναι ομολογημένο από χρόνια… 

27/12/2017 
«Εκτός από τη Γιούρομπανκ κανείς δε σε θυμάται
σε τούτο το τρομακτικό ταξίδι του χαμού»
ΕΦΚΑ, ΕΝΦΙΑ, ΤΣΜΕΔΕ, σήμα κτλ. Γαμώ το κέρατό σας…

26/12/2017
Οι Attack είχαν κυκλοφορήσει κάποια 45άρια στη Βρετανία στα late sixties, αλλά LP δεν είχαν προλάβει να κάνουν. Αυτό, το LP, βγήκε για πρώτη φορά το 1990 και άστραψε ο ουρανός! Πολύ μεγάλη μπάντα, που ηχογράφησε απίστευτα τραγούδια στην καρδιά της british psych.
Στο “Mr Pinnodmy’s dilemma”, που είναι συγκλονιστικό (ν'ακούνε οι νέοι, να μαθαίνουν), μιλάνε για ένα ιδιαίτερο παιδί, που μπορεί να ήταν αυτιστικό (αν και τότε δεν υπήρχε ακριβώς αυτός ο όρος) - ένα τραγούδι που μπορεί να επηρέασε ακόμη και τους Who στο “Tommy”. Απίστευτα ντραμς από τον Keith Hodge, βομβαρδιστικό μπάσο από τον Roger Deane, θανατηφόρα κιθάρα από τον John DuCann, αγέρωχη ερμηνεία μεγατόνων από τον Richard Shirman. Όλοι οι μουσικοί έπαιξαν αργότερα σε άλλα σχήματα (Andromeda, Atomic Rooster, The Five Day Week Straw People κ.λπ.).

26/12/2017
Υπάρχουν πολλοί που δυσανασχετούν εκτός καθημερινότητας, δεν γουστάρουν τις γιορτές, δεν γουστάρουν ακόμη περισσότερο τις θρησκευτικές γιορτές, και γενικώς καταθλίβονται με το να σκέφτονται πως υποχρεούνται να γιορτάσουν. Κανείς όμως δεν υποχρεώνει κανέναν και για τίποτα.
Υπάρχουν πολλά στραβά σ’ αυτό τον κόσμο, αλλά τέτοιες μέρες δεν ξέρω πιο στραβό από το να ενοχλείται κάποιος επειδή είναι οι δρόμοι στολισμένοι, επειδή υπάρχουν βιτρίνες στολισμένες (οι οποίες είναι τέλειεςτη νύχτα, όταν τα μαγαζιά είναι κλειστά), επειδή υπάρχουν παιδιά που λένε ακόμη τα κάλαντα, επειδή μπορεί να συναντηθούμε με συγγενείς ή φίλους σ’ ένα τραπέζι, γύρω από μια καλοψημένη γαλοπούλα, πίνοντας ένα καλό κρασί (ή και λιγότερο καλό).
Προσωπικά έχω ορισμένα πράγματα που αντιπαθώ στις γιορτές, αλλά αυτά τα εντάσσω σε κάποιους γενικότερους προβληματισμούς και όχι στο εορταστικό κλίμα αυτό καθ’ αυτό. Δεν μ’ αρέσει π.χ. η πολλή ζέστη στα διαμερίσματα, σιχαίνομαι τα τζάκια στις πόλεις και δε βρίσκω σωστό, μετά από μιαν ωραία εορταστική συνεύρεση σ’ ένα σπίτι, να τρέχεις αγχωμένος στα μαγαζιά, για ν’ ακούσεις στριμωγμένος χαζές μουσικές, βλέποντας άγνωστες φάτσες.
Και μ’ αρέσει, όταν η παρέα διαλύεται, να ρίχνω ένα γερό κομμάτι στο πικάπ, για πάρτη μου όπως λένε, και με γεμάτο το volume να κατεβάζω το τελευταίο ποτήρι…

JEF MAARAWI ένα παράξενο καινούριο άλμπουμ

$
0
0
Περίεργη περίπτωση αυτός ο JefMaarawi. Γεννημένος στο Σάο Πάολο από σύρο πατέρα και βραζιλιάνα μητέρα, ο Maarawiέχει ζήσει (και ζει) στην Αθήνα γράφοντας τραγούδια με ιστορίες στην αγγλική. Τον θυμάμαι φυσικά από το προηγούμενο συγκρότημά του, τους EggHell(κι εκεί ιστορίες) και το άλμπουμ τους “OncePartofaWholeShip” [InnerEar, 2014], αλλά τώρα έχουμε στ’ αυτιά μας κάτι πιο προσωπικό του, κάτι που θα μπορούσε να δώσει κι άλλα στοιχεία, για τον τρόπο που σκέφτεται ο Maarawiκαι αντιλαμβάνεται την τραγουδοποιία.
Ξεκινώντας από το coverτου ComfortFood [InnerEar, 2017] θα έλεγα πως έχουμε να κάνουμε μ’ ένα καθαρό tropicáliaεξώφυλλο, που δείχνει αν θέλετε και τις πρώτες-πρώτες αναφορές του JefMaarawi. Και όντως δηλαδή. Γιατί ακούγοντας το εισαγωγικό φανταχτερό ηχητικά “Corcovado”, δε γίνεται να μην ανακαλέσεις τη σχετικώς πιο πρόσφατη τραγουδοποιία του CaetanoVelosoή αν θέλετε τον τρόπο που έχει επηρεάσει ο Velosoτύπους σαν τον DavidByrne(του “LookIntotheEyeball” π.χ.). Και όμως το δεύτερο track, το “Forest”, είναι κάτι διαφορετικό – μια πολύ όμορφη, ακουστική να την πούμε, μπαλάντα, που βαραίνει ελαφρώς στη διαδρομή διατηρώντας αναλλοίωτη τη γοητεία της. Τρίτο τραγούδι στη σειρά το “ReverendJones”, γραμμένο για τον παρανοϊκό πάστορα, που πήρε μαζί του πάνω από 900 ψυχές στο ανείπωτο έγκλημα της Jonestown, στη Γουιάνα, τον Νοέμβρη του 1978. Δεν μπορώ να καταλάβω από ποιαν ακριβώς θέση γράφει αυτό το πολύ ενδιαφέρον (από ηχητικής πλευράς) τραγούδι ο Maarawi– και το λέω τούτο, γιατί κάπου με μπερδεύει… Ωραία μπαλάντα το “LA”, γραμμένο για το Λος Άντζελες φυσικά, έχει κάτι από την άπλα των τραγουδιών των Byrdsή των Love, δείχνοντας τα πολλά και ποικίλα ενδιαφέροντα τού Maarawi– που παραμένουν πάντως ατάκτως ερριμμένα. Το “Eggshell”, που κλείνει την πλευρά κολλάει με τα προηγούμενα – διαθέτει πάντα τις ακουστικές κιθάρες του ίδιου του Maarawi, ενώ γεμίζει με ηλεκτρικές στην πορεία ανεβαίνοντας και σε vibes. Σε όλη την πλευρά κάνουν πολύ καλή δουλειά βεβαίως οι KingElephant, SirKosmicheκαι Βασίλης Βλαχάκος (ηλεκτρικές κιθάρες).
Πολύ κοντά στα προηγούμενα (“L.A.” και “Eggshell”), το “Comfortfood” ανοίγει την BSideμε ωραίο τρόπο. Αυτός ο συνδυασμός ακουστικού και ηλεκτρικού ήχου νομίζω πως είναι το πιο δημιουργικό στοιχείο τού άλμπουμ του Maarawiκαι πάνω εκεί πρέπει να γίνει ακόμη περισσότερη δουλειά στο μέλλον, που θα τείνει προς την απλοποίηση της γενικότερης φόρμας, ώστε τα κομμάτια να κυλάνε πολύ πιο άνετα. Το “Cominggoing” είναι ένα από τα πιο sixties-poptracksτου LP, καθώς έχει μια φρεσκάδα στην ενοργάνωση και την ερμηνεία του – αν και οι στίχοι, που είναι πολλοί, δεν βοηθάνε, στην… αγκίστρωσή του. Το “Dread& breakfast” είναι ένα τραγούδι, που μοιάζει περισσότερο με την εισαγωγή του άλμπουμ και στ’ αυτιά μου ακούγεται κάπως μπερδεμένο (μάλλον αναφέρεται στον συριακή καταγωγή του Maarawi, στον πατέρα του, γιατί στους στίχους ακούμε και διαβάζουμε κάτι περί Δαμασκού κ.λπ.). Το προτελευταίο κομμάτι έχει τίτλο “Someonejumpedinfrontoftrain” και αναφέρεται σε κάποια περίπτωση αυτοκτονίας στις γραμμές του μετρό ή του ηλεκτρικού. Από τη μια υπάρχει το δράμα της πράξης και από την άλλη ο κυνισμός τού… τώρα τι κάνουμε, τού πώς θα πάμε σπίτι μας κ.λπ. Το πιάνει ωραία το θέμα ο Maarawi, αλλά το τραγούδι είναι κάπως δύστροπο και κατά βάση δε σε πιάνει μουσικά. Το “ComfortFood” θα κλείσει με το “Ohmygod, Omayra!”. Το τραγούδι αναφέρεται στην τραγική ιστορία της 13χρονης ΚολομβιανήςOmayra Sánchez, που πέθανε αβοήθητη, μισοθαμμένη σε λάσπη, σε ζωντανή τηλεοπτική θέα, μετά από την έκρηξη ενός ηφαιστείου στην Armeroτης Κολομβίας (τον Νοέμβρη του ’85).
Οπωσδήποτε ένα ενδιαφέρον άλμπουμ από έναν τραγουδοποιό, που έχει δώσει καλά ή και πολύ καλά δείγματα και που αξίζει να εξελιχθεί και να προχωρήσει.
Επαφή: www.inner-ear.gr

ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΟΥΓΑΝΕΛΗΣ ένα… αντιμνημονιακό άλμπουμ

$
0
0
Είχα την εντύπωση πως ο Γιάννης Ζουγανέλης την είχε ψιλοεγκαταλείψει τη δισκογραφία, αλλά δεν είναι έτσι. Μπήκα στο discogsκαι είδα, διαπίστωσα δηλαδή, πως τα τελευταία χρόνια κυκλοφορεί τακτικά CD, τα οποία διατίθενται στον κόσμο μέσω των εφημερίδων. Πάντως το τελευταίο του, το «Αλλιώς τα Έβλεπα»[ΜΙΝOSEMI / Universal / αυλός, 2017], δεν έχει πάνω του στάμπες φυλλάδων, οπότε μιλάμε για μια κανονική-κανονική δουλειά, που επιχειρεί να συναντήσει τον κόσμο δια της κλασικής… παλαιάς οδού. Δισκάδικο ή και περίπτερο(;) και τα συναφή…
Το άλμπουμ λοιπόν, το «Αλλιώς τα Έβλεπα», περιέχει δώδεκα τραγούδια σε μουσικές Γιάννη Ζουγανέλη και στίχους των Αντώνη Παπαϊωάννου (6), Nίκου Κεραμίδα (2), Γεωργίου Σουρή (2), ενώ στα υπόλοιπα δύο στίχους έχει γράψει ο ίδιος ο Ζουγανέλης.
Το πρόβλημα στο συγκεκριμένο CDείναι ο μουσικός αχταρμάς του. Λίγο τζαζ, λίγο μπλουζ, λίγο ροκ, λίγο ρέγγε, λίγο λαϊκό κτλ. Σχεδόν κάθε τραγούδι ηχεί διαφορετικά, γιατί έτσι, υποτίθεται, πως θα περάσει καλύτερα το μήνυμα των στίχων. Έχω τη γνώμη, όμως, πως αυτή η άποψη δεν λειτουργεί. Και, περαιτέρω, αφήνει κενά στην παρακολούθηση.
Ο Ζουγανέλης νομίζει πως η δισκογραφία είναι κάτι σαν το μαγαζί, σαν το σώου, εκεί όπου μπορείς να σατιρίσεις οτιδήποτε, χρησιμοποιώντας κατά το δοκούν ήχους από ’δω από ’κει. Μόνον που ο θαμώνας ενός μαγαζιού, που έχει βρεθεί εκεί για κάποιο συγκεκριμένο λόγο, δεν έχει ουδεμία σχέση με τον ακροατή, που θα καθίσει μόνος του, στο σαλόνι του σπιτιού του, για ν’ ακούσει ένα CD.
Πέφτει λοιπόν στην παγίδα της μουσικής πολυδιάσπασης ο Ζουγανέλης και είναι κρίμα, γιατί υπάρχουν μερικές πολύ ωραίες μελωδίες εδώ (όπως εκείνη του «Αλλάζεις»), ενώ και οι στίχοι δεν στερούνται, γενικώς, ενδιαφέροντος – επηρεασμένοι μέσες-άκρες από τη σύγχρονη κοινωνικοπολιτική, μνημονιακή, πραγματικότητα.
Θα μπορούσε, θέλω να πω, όλα αυτά να συνταιριάξουν καταλλήλως, δημιουργώντας ένα σύγχρονο σοβαρό άλμπουμ με γερές αιχμές προς πολλές κατευθύνσεις, πράγμα που τελικώς δεν συμβαίνει. Μένουν, δηλαδή, οι προθέσεις… Ο Ζουγανέλης ξοδεύει το ταλέντο του στο να παριστάνει τον Αγγελάκα (στο «Οι νεολαίοι»), αλλά η σάτιρα δεν είναι, πάντα, ο καταλληλότερος τρόπος για να μιλήσεις για τα πάντα. Ιδίως σήμερα, όπου τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και τα χάχανα μόλις και μετά βίας χωράνε κάτω από τη χαραμάδα (της εξώπορτας).

dance music

$
0
0
Όλες οι χορευτικές αηδίες που έχουν κυκλοφορήσει από το ’90 και μετά (εκείνες που έλυσαν τα χέρια των αδέξιων και των ατάλαντων) δεν κάνουν μισό τραγούδι των Modern Talking.
Κάθονται ορισμένοι και τρώνε στη μάπα τον κάθε άσχετο, που το παίζει παραγωγός χορευτικής μουσικής με ξένες πλάτες, «προχωρημένος» και-καλά, με έτοιμα μπλιμπλίκια, με samples πεταμένα από δω κι από κει, βγάζοντας ένα έκτρωμα ηλεκτρονικής (του κώλου ηλεκτρονική… γιατί άλλη λέγαμε ηλεκτρονική μουσική πριν το ’90), από την οποία δεν απουσιάζει μόνον η μελωδία, και που είναι πνιγμένη και πηγμένη στη μαυρίλα και στα drugs – μιας και μόνο μαστούρης ή πιωμένος μπορείς να νιώσεις κάτι απ’ αυτά τα σκατά.
Με τη θλιβερή αφορμή τού θανάτου τού DJ Palmer έφερα στη μνήμη μου εκείνα που άκουγα στις ντίσκο, στο νησί, τα καλοκαίρια των eighties
Και πού να το φανταζόμασταν, τότε, πως οι Modern Talking θα ήταν το τελευταίο συγκρότημα αληθινής χορευτικής μουσικής για τις μάζες…
 

ένα δεύτερο μέρος με τούρκικα CD – θ’ ακολουθήσει και τρίτο (και τελευταίο) σε κανα μήνα

$
0
0
Λίγα λόγια για μερικά τουρκικά «κλασικά» CD, που έφθασαν στα χέρια μας μέσω της Recodisc
ΑΤΕŞ PARS: OdaMüziğindeAtonalAĞSAVMÜZİK, 2013]
Ο Ateş Pars, γεννημένος το 1942, είναι ένας από τους αναγνωρισμένους σύγχρονους συνθέτες στην Τουρκία, ενώ τα τελευταία χρόνια αποκτά φήμη και στην κεντρική Ευρώπη (Γερμανία, Αυστρία), εκεί όπου έχει ζήσει και ζει. Στην παρούσα έκδοση συγκεντρώνονται σονάτες του Parsγια πιάνο και βιολί ή σόλο πιάνο (αποδίδει ο ίδιος ο συνθέτης), μια σονάτα για όμποε και πιάνο, και τέλος ένα κουαρτέτο εγχόρδων (No 2, Opus21) που αποδίδει το BambergQuartet. Πρόκειται για έργα πιστά στην παράδοση του δωδεκαφθογγισμού, με ενδιαφέρουσες «δωματίου» μελωδίες, με πολλές παραλλαγές και ρυθμικές αλλαγές, που δημιουργούν ωραίες εντυπώσεις.
ŞÖLEN DİKENER: Premier Kayıtlar [ÇAĞSAV MÜZİK, 2014]
Βιολοντσελίστας είναι ο ŞölenDikener, με πολλές διακρίσεις τόσο εντός, όσο και εκτός Τουρκίας και με εμφανίσεις, ως σολίστ με συμφωνικές ορχήστρες και άλλα μικρότερα σχήματα σε ΗΠΑ, Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία και Αγγλία. Στο συγκεκριμένο CDσυνεργάζεται με τον πιανίστα KamerhanTuranκαι τη βιολίστρια ElizabethReedSmithστην απόδοση έργων των İlhanBaran (γενν. 1934) (σονατίνα για σόλο βιολί), Kamranİnce (γενν. 1960) (“Tracing” για τσέλο και πιάνο), AhmedAdnanSaygun (1907-1991) (σονάτα για τσέλο και πιάνο) και NecilKâzımAkses (1908-1999) (Τρίο Εγχόρδων). Όλα τα έργα έχουν ενδιαφέρον και ιδίως το “Tracing” του Kamranİnce, με τις ειδικές τεχνικές παιξίματος σε τσέλο και πιάνο, τις ξαφνικές εναλλαγές ύφους και τη δραματική ατμόσφαιρα.
RUŞENGÜNEŞ: TürkBestecilerinden / ViyolaParçaları AĞSAVMÜZİK, 2013]
Διακεκριμένος χειριστής της βιόλας, ο RuşenGüneş ερμηνεύει στο παρόν CDέργα για σόλο βιόλα των NecilKâzımAkses (1908-1999), İlhanUsmanbaş (γενν. 1921), YalçınTura(γενν. 1934), HermanÖzkalfayan (1932-2008), İpekMineSonakın (γενν. 1966), Ateş Pars, καθώς κι ένα δικό του, συντεθιμένο το 2005. Τα έργα δείχνουν τη βαθειά εξοικείωση των τούρκων συνθετών με τα διδάγματα της λεγόμενης «κλασικής μουσικής» και φυσικά την αξιοσύνη του Güneş, στην ερμηνεία όχι ακριβώς «ίδιων» έργων, αλλά τελείως διαφορετικών (τελείως διαφορετικών απαιτήσεων εννοώ). Το CD, όπως και όλα της ÇAĞSAVMÜZİK, περιέχει αναλυτικότατο δίγλωσσο (τουρικά-αγγλικά) booklet, γεμάτο με βιογραφικά συνθετών και εκτελεστή, καθώς και με λοιπές πληροφορίες.
VARIOUS: Gitarla Live Buluşma / Türk Bestecileri ve İcracıları AĞSAV MÜZİK, 2013]
Διπλή συλλογή «μνημείο» για την κλασική κιθάρα, σήμερα, στην Τουρκία. Στο πρώτο CDανθολογούνται 20 tracks, στα οποία παρουσιάζονται νέοι κιθαρίστες, ενώ στο δεύτερο «διαγωνίζονται» συνθέτες, που έχουν συνθέσει για κιθάρα φυσικά. Όπως διαβάζουμε στο ένθετο: «Το Τουρκικό Ραντεβού της Κιθάρας ξεκίνησε το 2006, με σκοπό να συγκεντρώσει όλους(!) τους σύγχρονους τούρκους κιθαρίστες, δασκάλους της κιθάρας, σπουδαστές κ.λπ. με σκοπό τη μεταξύ τους επικοινωνία και την ανάπτυξη της φιλίας. Γρήγορα, το πράγμα ξέφυγε, για να αποκτήσει υπερμεγέθη χαρακτηριστικά». Οι παρούσες εγγραφές συνέβησαν στο ÜmitEroğlu/Studioστην Άγκυρα και αφορούν στη διοργάνωση του 2012 (έκδοση σε 2CDτο 2013).
YEŞIMGÖKALP: Çağdaş Minyatürler [ÇAĞSAVMÜZİK, 2011]
Γεννημένη στη Σμύρνη το 1966, η YeşimGökalpείναι μια πιανίστρια με περγαμηνές. Σπουδές σε Τουρκία και Γερμανία, συμμετοχές σε διεθνή φεστιβάλ, πολυάριθμα βραβεία, δισκογραφία. Στο “Çağdaş Minyatürler” παρουσιάζει έργα KarolSzymanowski, Ateş Pars, İlhanBaranκαι LeonardBernstein. Σόλο πιάνο φυσικά, με την Gökalpνα συγκινεί και να εντυπωσιάζει στα «Εννέα Πρελούδια, Οp.1» του μεγάλου πολωνού συνθέτη, που άλλαξε τη μουσική της πατρίδας του, με έργα που συνταίριαζαν τα μουσικά κεντροευρωπαϊκά δόγματα  της εποχής του (αρχές 20ου αιώνα), με το τοπικό folklore. Όχι πως τα υπόλοιπα έργα ή η τέχνη/τεχνική της τουρκάλας πιανίστριας είναι μικρότερης σημασίας, αλλά, όπως και να το κάνουμε, τα Πρελούδια τού Szymanowskiξεχωρίζουν.
SELİN ŞEKERANBER / YUDUM ÇETİNER (DUO BLANC & NOIR): The Essence of Piano Duo [ÇAĞSAV MÜZİK, 2014]
Οι πιανίστριες SelinŞekeranberκαι YudumÇetinerσυνεργάζονται, ως piano-duo, από το 2008 κι έτσι ακριβώς, ως ντούο, έχουν δώσει παραστάσεις σε διεθνή φεστιβάλ στην Ελβετία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και εννοείται την Τουρκία. Στο “TheEssenceofPianoDuo” οι τουρκάλες πιανίστριες ερμηνεύουν έργα FazılSay, Mozart, Debussy, Lutoslawski, AhmetAdnanSaygun, Piazzolla, Ραχμάνινοφ, Veyselκαι του πολύ γνωστού μας Zülfü Livaneli. Το πρώτο έργο, το σχεδόν 7λεπτο “KaraTorpak” (Μαύρη γη) τού τούρκου συνθέτη FazılSay (γενν. 1970) είναι εντυπωσιακό. Το ένα πιάνο μάλιστα ακούγεται σαν να είναι «πειραγμένο» (μπορεί και να είναι), καθώς στ’ αυτιά μας φτάνει… μπάσος ήχου σαντουριού. Φοβερό αυτό το κομμάτι – το λέω, γιατί τα περισσότερα από τα υπόλοιπα είναι μάλλον γνωστά.

ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟΥ 2017

$
0
0
Μια μέρα έμεινε για να φύγει η χρονιά, κι έχω ν’ ακούσω τρία-τέσσερα ελληνικά ακόμη, αλλά θα βιαστώ και θα το πω.
Το ωραιότερο ελληνικό άλμπουμ που άκουσα μέσα στο 2017 ήταν το LP των Burgundy Grapes “Short Stories, Lasting Shadows” [Inner Ear].
Για το ξένο τώρα…
Αν μια γνώμη για το ελληνικό άλμπουμ της χρονιάς έχει ένα νόημα, όταν μάλιστα κάποιοι από εμάς μπορεί να έχουν ακούσει ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής δισκογραφίας (της χρονιάς που πέρασε), οι επιλογές μας για ένα ξένο άλμπουμ είναι πρακτικά ασήμαντες. Μόνον ως εντελώς περιοριστικές και απολύτως προσωπικές μπορεί να ιδωθούν. Περαιτέρω –και μέσα σ’ αυτή τη γενικότητα πάντα– εμένα μ’ ενδιαφέρουν επιλογές που μπορεί να κάνει ένας Έλληνας ως Έλληνας και όχι ένας Έλληνας, που θέλει να σκέφτεται σαν Άγγλος ή Αμερικάνος.
Δηλαδή, δεν έχει νόημα να διαλέξουμε απ’ αυτά που διαλέγουν στο Pitchfork, στο Wireή οι κριτικοί των μεγάλων εφημερίδων του εξωτερικού (Αγγλο-Αμερική κ.ά.). Εγώ δηλαδή ως Έλληνας έχω κάθε δικαίωμα να απορρίψω ό,τι δε μου κάνει (σύγχρονη pop και hip hop π.χ., dancemusicκ.λπ.), επιλέγοντας από ’κείνα που μ’ αρέσει ν’ ακούω (ξαναζεσταμένο rock, όταν είναι… ζεσταμένο ωραία, σύγχρονη jazzκαι improv, avant, πειραματικά κ.λπ.).
Δίνω λοιπόν την ψήφο μου σ’ ένα άλμπουμ, αλλά βασικά σε μια καλλιτέχνιδα, την Ιαπωνίδα SatokoFujii, που είναι της «ζαπικής» αντίληψης για τη δισκογραφία (ηχογραφούμε και κυκλοφορούμε πολλούς δίσκους, συνεχώς, γιατί έτσι καταγράφεται η ιστορία και έτσι κλείνουμε «κεφάλαια» και προχωράμε παρακάτω), ευρισκόμενη δεκαετίες τώρα στην πρώτη γραμμή της jazz-improvπρωτοπορίας, παράγοντας εντυπωσιακούς δίσκους, με συνεχείς καινοτομίες (σε διαχείριση χρόνου, σε επικοινωνία των αντιθέτων, σε καινοφανή παιξίματα, τίμπρε οργάνων κ.λπ.), που πάνε αυτό που λέμε σύγχρονη μουσική ένα βηματάκι πιο μπροστά.
Μεγάλη, αλλά «δύσκολη» καλλιτέχνιδα, που αξίζει να ανακαλύψετε.

PSYCHEDELIC TRIPS TO DEATH ωραία πειραγμένο rock, από μια ελληνική μπάντα που θέλει να ξεχωρίσει

$
0
0
Η τρίτη κυκλοφορία των PsychedelicTripstoDeath, που προέρχονται από τη Θεσσαλονίκη, είναι ένα βινύλιο, κομμένο σε 200 αντίτυπα και το οποίον έχει τίτλο BloodforBlood[Private, 2017]. Το συγκρότημα, να το πούμε, είναι τριμελές, καθώς αποτελείται από τους Θανάση Σαμπαζιώτη, Δημήτρη Πολιούδη και Κωνσταντίνο Ιωσηφίδη και πως αυτό που παίζουν και παρουσιάζουν στο “BloodforBlood” δεν έχει κάποια προφανή σχέση με την ψυχεδέλεια (το σημειώνω προς αποφυγήν παρεξηγήσεων).
Τι παίζουν οι PsychedelicTripstoDeath; Πειραγμένο ροκ, που άρχεται από τους Stooges, περνάει από τους Crampsκαι μπλέκει για τα καλά στα γρανάζια της alternativenoisepopτων JesusandMaryChain (ενδεχομένως και του… ανάλογου rockτων SonicYouth). Τέλος πάντων η ουσία δεν είναι αυτή. Η ουσία είναι πως στην περίπτωση των PsychedelicTripstoDeathέχουμε ένα ακόμη ελληνικό σχήμα, που ομνύει στα eightiesβασικά (με τα όποια «πριν» ή «μετά») και που, κάπου-κάπου, μπορεί να «πιάνει» και μια-κάποια «Barrett-ική» σύγχυση – οπότε κι αυτό ακόμη το “psychedelic” ίσως να μην είναι εντελώς ξένο και, εν τοιαύτη περιπτώσει, κάτι να υπονοεί.
Πάντως η μπάντα παίζει καλά, δηλαδή μια χαρά, με τα τραγούδια της να είναι κάτι περισσότερο από ενδιαφέροντα. Δεν υπάρχει κατάχρηση εκφραστικών μέσων, ο τραγουδιστής είναι σωστός και μεστός, οι κιθάρες σκορπίζουν πανικό, το ρυθμικό τμήμα στέκεται στο ύψος του. Μάλιστα, ασκούμενοι, οι PsychedelicTripstoDeath, εντός αυτού τού noisyσκηνικού καταφέρνουν να ξεχωρίσουν, μέσα στο πλέγμα των συγκροτημάτων της σύγχρονης ελληνικής σκηνής, δίχως να αναπαράγουν κάτι απ’ αυτά που ακούγονται τριγύρω. Κι αυτό το προσμετρώ ως ένα μικρό κατόρθωμα – ή και μεγαλύτερο.  
Πολύ καλοί.

ΚΑΒΑΦΗΣ σκηνοθεσία Γιάννης Σμαραγδής – μουσική Βαγγέλης Παπαθανασίου

$
0
0
Έχω δει διάφορες ταινίες του Γιάννη Σμαραγδή (από τις παλιότερές του βεβαίως) και ο Καβάφης (1996) είναι μία από τις πολύ καλές του. Όχι η καλύτερή του. Θα γράψω άλλη φορά για την καλύτερή του, που είναι η τηλεταινία Καλή σου Νύχτα Κυρ-Αλέξανδρε (1981).
Τον Καβάφητον είχα δει στον κινηματογράφο, φυσικά, όταν παίχτηκε για πρώτη φορά και ένα από τα στοιχεία της ταινίας που με τράβηξαν περισσότερο ήταν η μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου… την οποίαν ακούω τώρα ξανά (μετά από αρκετά χρόνια).
CD δεν βγήκε εκείνη την εποχή, μα λίγα χρόνια αργότερα, το 2000, από μιαν άγνωστη εταιρεία από τη Ρουμανία(!) ονόματι Storm Records. Το CD, που είναι κανονικό βιομηχανικό CD (και όχι CD-R) με barcode και credits παραγωγής ήταν ακριβό όταν κυκλοφόρησε (είχε τυπωθεί σε 50 αντίτυπα λένε!) και πολύ πιο ακριβό μερικά χρόνια αργότερα, καθώς πουλιόταν στο eBay πάνω από 100 ευρώ. Δεν θυμάμαι, τώρα, τι είχα πουλήσει για να το αγοράσω, όταν έσκασε για πρώτη φορά… αλλά πάντως το αγόρασα. Και δεν το έχω μετανιώσει, γιατί η μουσική του Καβάφηδεν έχει κυκλοφορήσει ποτέ κάπου αλλού ολάκερη. Το δυστύχημα είναι πως στο discogs το CD έχει περάσει στα “unofficials” (δεν ξέρω γιατί, αν και υποπτεύομαι) κι έτσι δεν μπορεί κανείς πλέον να το βρει και να το ακούσει.
Ο Σμαραγδής, στον Καβάφηέχει κάνει φοβερή δουλειά σε όλα τα επίπεδα, προβάλλοντας μοναδικά ευρήματα.
Κατ’ αρχάς υπάρχει μια σπάνια για ελληνική ταινία χωροχρονική άρθρωση, εφάμιλλη σχεδόν του Καλή σου Νύχτα Κυρ-Αλέξανδρε. Ο Σμαραγδής είναι από τους ελάχιστους έλληνες σκηνοθέτες, που ξέρει να χρησιμοποιεί «παρενθέσεις» και «εισαγωγικά» στον κινηματογράφο – σαφής η επιρροή του από το σινεμά του Miklós Jancsóκαι ενδεχομένως των Ιαπώνων. Χρησιμοποιεί διαφορετικά «βάθη» για τις φωνές για να υποδηλώσει τη σκέψη, το λόγο των νεκρών, τη φωνή του αφηγητή, χωρίς καμμία στάθμη να συγχέεται με άλλη. Το εύρημα του αμίλητου Καβάφη σε όλες τις ηλικιακές παρουσίες του είναι εκπληκτικό και εξηγείται άψογα στο τέλος τού φιλμ, όταν ο πιο κοντινός του άνθρωπος ακούγεται να λέει... «ούτως ή άλλως ακόμα και όταν μιλούσε ο Καβάφης έλεγε εκείνα που ήθελε, όχι αυτά που προσπαθούσαν να του αποσπάσουν οι άλλοι». Οι χρονικές επαναφορές, όλα τα μπρος-πίσω δηλαδή, είναι πάντα ευρηματικά και τα πάντα (η σχέση με τη μητέρα του, η λατρεία της ελληνιστικής αρχαιότητας, η ομοφυλοφιλία...) δηλώνονται ιεροκρυφίως, με δουλειά πολλή σε επίπεδο νευμάτων, μορφασμών, γλώσσα σώματος κ.λπ. Εξαιρετική ταινία την οποία προτείνω να δείτε.
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ! 
 

ΤΑΚΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ καθημερινές ιστορίες

$
0
0
Πήγαμε μαζί να της αγοράσω γάντια. Ήταν γιορτές και είχε κόσμο. Στο δρόμο λέγαμε αστεία. «Δεν με πήρες στα σοβαρά», μου είπε γελώντας. Την φίλησα στο μάγουλο. Φτάσαμε, της δώρισα τα γάντια, περπατήσαμε, μιλούσαμε, ήπιαμε δύο κονιάκ, καπνίσαμε δέκα τσιγάρα, δοκίμασε τα γάντια, είπε «τι ωραία που είναι», με χαστούκισε με τα γάντια γελώντας, με αγαπούσε, ρώτησε αν την άλλη χρονιά θα είμαστε μαζί, εγώ κάτι είπα αφηρημένα, επέμενε, την οδήγησα σε ένα ξενοδοχείο, ανεβήκαμε, την ξέντυσα και κάναμε έρωτα έως ότου οι σειρήνες κτύπησαν. «Καλή χρονιά» είπε. Κάναμε ένα χλιαρό ντους, ντυθήκαμε, φύγαμε από το ξενοδοχείο, πήραμε ένα ταξί, ήταν στην αγκαλιά μου, ψιθύριζε λόγια ερωτικά, την χάιδευα στα μαλλιά και είπε: «Αύριο;».
Καθημερινές Ιστορίες [Αιγόκερως, 1989]
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

NΙΚΟΣ ΤΣΙΛΟΓΙΑΝΝΗΣ μια σύντομη συζήτηση, που προέκυψε παραμονή Πρωτοχρονιάς στο facebook, με τον ιστορικό ντράμερ των Μπουρμπουλιών του Διονύση Σαββόπουλου

$
0
0
Για τον Νίκο Τσιλογιάννη, περισσότερο γνωστός σε όλους ως ντράμερ στα Μπουρμπούλια του Διονύση Σαββόπουλου, έχω γράψει διάφορες φορές στο δισκορυχείον (και αλλού). Εν συντομία να αναφέρω άρθρο για τους Ολλανδούς Kracq (6 Iουν. 2010) στο άλμπουμ των οποίων “Circumvision” (1978) συμμετέχει ο Νίκος Τσιλογιάννης παίζοντας κρουστά, άρθρο για την ελληνική δισκογραφία του Ντέμη Ρούσσου στα sixties(27 Ιαν. 2015), εκεί όπου ο Νίκος Τσιλογιάννης εμφανίζεται (και σε φωτογραφία) ως μέλος των Idols, άρθρο για τους OmikronProject(28 Απρ. 2017), που είναι ένα από τα πιο πρόσφατα γκρουπ στο οποίον εμφανίζεται ο Νίκος Τσιλογιάννης, ενώ υπάρχουν, φυσικά, διάφορες αναφορές σχετικές με τη συνεργασία του με τον Διονύση Σαββόπουλο ως μέλος του συγκροτήματος Μπουρμπούλια (π.χ. στο κείμενο, που είχα γράψει για το lifo.gr«Άγνωστες εικόνες του Σαββόπουλου / Είμαι ένας Έλλην που παίζει ροκ / Σπάνιο υλικό από τη μεγάλη ροκ εποχή του 1969-1972» την 8η Μαρ. 2015), άλλες αναφορές για τα Μπουρμπούλια με τον Σιδηρόπουλο, άλλες για την παρουσία τού Τσιλογιάννη στα «Μικροαστικά» του Κηλαηδόνη (στο κείμενό μου στο lifo.gr«Ένα ποιητικό σύμβολο των '70s / τα «Μικροαστικά» των Κηλαηδόνη και Νεγρεπόντη / Ο δίσκος, το βιβλίο, το θεατρικό έργο»), ενώ και στο βιβλίο μου Ραντεβού στο Κύτταρο [Δελφίνι, 1996] είχα γράψει για την παρουσία του Νίκου Τσιλογιάννη στο άλμπουμ των Λήδα-Σπύρος «Ηλεκτρικός Αποσπερίτης» (σελ.70).
Να πω επίσης πως τον Νίκο Τσιλογιάννη τον έχω δει και live, με πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, το 1988, στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ και Αυτοσχεδιαζόμενης Μουσικής (ήταν Μάιος), όταν είχε εμφανιστεί με το κουαρτέτο του (TjitzeVogelκοντραμπάσο, PaulWeilingσαξόφωνα, DieterKuhlmannτρομπόνι οι υπόλοιποι τρεις).
Τα γράφω όλα αυτά, γιατί σ’ ένα φιλικό «τοίχο» στο facebookδέχθηκα… επίθεση από αγνώστους, επειδή έγραψα: «Μπουρμπούλια χωρίς Σαββόπουλο δεν νοούνται. Από μόνοι τους δεν θα έκαναν σχεδόν τίποτα. Τυχεροί ήταν που κόλλησαν με το Σαββόπουλο. Για πείτε μου κανα τραγούδι που να έγραψε ο Ντάλλας, ο Τσιλογιάννης ή ο Λαμπίτσι; Ο Σαββό τους ανέδειξε όλους αυτούς»
Εννοούσα, προφανώς, πως κανείς από τους συνεργάτες του Σαββόπουλου δεν έγραψε ποτέ ένα τραγούδι για να μείνει (όπως εκείνα του «Μπάλλου» π.χ.), και όχι πως, ως μουσικοί, οι μουσικοί του δεν ήταν επαρκείς, για ’κείνο που τους ήθελε ο πρώτος τη τάξει.
Τις βλακείες που έγραψαν οι άγνωστοι (και άσχετοι) για μένα δεν θα τις σχολιάσω ξανά (απάντησα καταλλήλως στο facebook). Θα μεταφέρω όμως, εδώ, ένα σύντομο διάλογο που είχα με τον αγαπητό Νίκο Τσιλογιάννη, ο οποίος (διάλογος) έχει και τη μεγαλύτερη σημασία δηλαδή… 

NikolasTsilogiannis 
Δεν ξέρεις τι λες, αλλά είναι okγιατί δεν ήσουν εκεί:) 

Φώντας Τρούσας Δισκορυχείον 
Εγώ δεν ξέρω τι λέω; Καλά... Πείτε μας εσείς που ξέρετε λοιπόν. Και κυρίως πείτε μας αυτά που υπονοείτε πως δεν ξέρουμε. Εγώ έχω συνέντευξη του Ντάλλα από το 1971, που εκθειάζει το Σαββόπουλο. Και κάποια στιγμή θα την ανεβάσω, για να τη διαβάσουν όλοι. Καλή χρονιά κατά τα λοιπά. 

NikolasTsilogiannis 
Εάν μου πεις ότι ξέρεις τι είναι ενορχήστρωση θα σου πω. 

Φώντας Τρούσας Δισκορυχείον 
Αφήστε τα τώρα αυτά. Το ότι συμβάλατε τότε στην ενορχήστρωση δεν σας καθιστά αυτό από μόνο του ισάξιους δημιουργούς (με το Σαββόπουλο). Και άλλοι μουσικοί θα μπορούσαν να παίξουν στο δίσκο (ο Παπαντίνας π.χ. που έγραψε τα ακόρντα της κιθάρας στο «Μπάλλο») και να είναι το ίδιο καλοί.
Ο Ντάλλας έχει πει πως στο «Περιβόλι του Τρελλού» όσοι συμμετείχαν στο άλμπουμ δεν είχαν ιδέα από ροκ. Εκτός από το Σαββόπουλο φυσικά, που ήξερε τι ήθελε και το έψαχνε. 

Nikolas Tsilogiannis 
Μιλάμε για τα Μπουρμπούλια ή για όλους τους έλληνες μουσικούς της εποχής που πάρα πολλοί ήταν και πολύ καλύτεροι από εμάς;
Χα χα χα… πολλοί παίξανε στο «Περιβόλι» και ξέρω πολύ καλά ότι δεν εννοούσε εμένα σαν κάποιον που δεν ήξερε από ροκ… χα χα χα. 

Φώντας Τρούσας Δισκορυχείον 
Δε ζει, για να τον ρωτήσουμε ποιους εννοούσε. Εδώ το απόσπασμα από συνέντευξη του Βασίλη Ντάλλα στον Τάσο Φαληρέα το 1971: 
«Θα μπορούσε να ήταν πολύ καλύτερο το Περιβόλι του Τρελλού, το υλικό του Σαββόπουλου ήταν φανταστικό, αλλά οι εκτελεστές μάλλον δεν έχουν ιδέα από ροκ και ούτε θέλουν να καταλάβουν. Όσο για τους ηχολήπτες, ωραία πλάκα». 

NikolasTsilogiannis
Το ξαναλέω. Κανείς σας δεν τα ξέρει όλα. Όλοι σας, με όλο το σεβασμό, ξέρετε λίγο από εδώ και λίγο από ’κει. 

Φώντας Τρούσας Δισκορυχείον 
Εντάξει να μιλήσουμε να μας τα πείτε...
Ποιος παίζει ηλεκτρική κιθάρα στο "Περιβόλι"θυμάστε; Ο Ανδρούτσος; Ή κάποιος άλλος; 

Nikolas Tsilogiannis 
Ανδρούτσος. 

Φώντας Τρούσας Δισκορυχείον 
Ευχαριστώ. 

NikolasTsilogiannis 
Τώρα είμαι Ολλανδία. 

Φώντας Τρούσας Δισκορυχείον
Εντάξει. Ίσως τα πούμε κάποια στιγμή από κοντά στην Αθήνα... Καλή χρονιά και πάλι.Διαβάστε κι αυτό... 
KRACQ summer of my life

Nikolas Tsilogiannis
Ναι αμέ. Σ’ ευχαριστώ πολύ. Να ’σαι καλά!!

ΜΙΚΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK 67

$
0
0
2/1/2018
>>Τα Καλάβρυτα, προσθέτει, είναι ο «πρωταγωνιστής» της εορταστικής περιόδου. Αυτό, όπως τονίζει ο κ. Τελώνης, οφείλεται στην ολοκλήρωση των οδικών δικτύων, που επιτρέπουν την πρόσβαση από την Αθήνα σε μόλις μία ώρα και δέκα λεπτά.<<
Αθήνα-Καλάβρυτα σε 1 ώρα και 10 λεπτά; Τι λένε ρε οι ηλίθιοι! Αυτές τις αρλούμπες γράφουνε, τις διαβάζουνε διάφοροι στόκοι και πάνε και γίνονται χαλκομανίες στις κολώνες χρονιάρες μέρες (παίρνοντας και αθώους στο λαιμό τους).
Ρε γρόθοι Αθήνα-Καλάβρυτα σε 1+10 ούτε ο Νίκι Λάουντα δεν θα το έκανε σε άδειο δρόμο με Φεράρι.
Για κοιτάτε ρε... που βάλαμε μια νησίδα στους καρόδρομους και πήρε αέρα ο κώλος των Νίκι Λάουντα από τα Λιντλ!

2/1/2018 
Ως παλιός ποδοσφαιρόφιλος και λάτρης, περαιτέρω, του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, αρέσκομαι να παρακολουθώ αγώνες της γειτονιάς, που να πληρούν κάποια στοιχειώδη στάνταρντ. Να υπάρχει ένα γήπεδο της προκοπής, κάποιοι αρχικοί κανονισμοί, που να εφαρμόζονται και δυο ομάδες, που να έχουν κάτι να παρουσιάσουν. 
Στη γειτονιά μου υπάρχει ένα ωραίο γηπεδάκι 5Χ5, ελεύθερο και ωραίο, χωμένο μέσα στο δάσος και όποτε με βγάλει ο δρόμος κατά ’κει, όλο και θα σταθώ να δω καναν αγώνα. 
Χθες για παράδειγμα, Πρωτοχρονιά, είδα ένα ματς ανάμεσα σε μαύρους και μουσουλμάνους. Αφρικανοί εννοώ από τη μια μεριά και Πακιστανο-Ιρακινο-Αφγανοί από την άλλη. Οι μαύροι… παικταράδες –και μιλάμε για 20χρονα παιδιά τώρα– καθώς δυο-τρεις απ'αυτούς άνετα θα μπορούσε να παίζουν μπάλα σε ομάδες Β Εθνικής, μιας και διέθεταν φοβερή τεχνική κατάρτιση με τέλειες ντρίμπλες, προσποιήσεις, κράτημα μπάλας, ισχυρό σουτ. Το μειονέκτημά τους; Ήταν κάπως ατομιστές, αλλά αυτό ψιλοδιορθώνεται.  
Και οι μουσουλμάνοι ήταν καλοί –λιγότερο βέβαια από τους μαύρους– με πιο ομαδικό πνεύμα και με πιο γερά πόδια. Μαχητές. Κόντρες, τζαρτζαρίσματα, σπρωξίματα, φάουλ, πέναλτι… γενικώς σκληροτράχηλοι… έπεφταν στη φωτιά. Σ’ ένα πέναλτι, που έκαναν οι μουσουλμάνοι στους μαύρους, πήγε να δημιουργηθεί και κάποια σύρραξη, στο στυλ είναι-δεν είναι πέναλτι (εγώ ήμουν κάπως μακριά από τη φάση και δεν την είδα καλά… ήταν μπροστά μου και κάτι κολώνες), αλλά τελικά μονιάσανε και δώσανε τα χέρια. Ωραίο παιχνίδι!  
Έχω δει και Έλληνες (με Έλληνες) να παίζουν στο συγκεκριμένο γήπεδο. Γάμησέ τα… Κάτι χοντρομπαλάδες, κάτι άμπαλοι, κάτι ό,τι να ’ναι. Τους έχουν φάει οι φρέντο, τα κινητά και τα σουβλάκια. Αυτοί, 25 χρονών, δεν θα μπορούν να δέσουν ούτε τα κορδόνια τους… 

2/1/2018 
Neil Young, Lou Reed, Patti Smith, Marianne Faithfull… μας τα έχετε ζαλίσει – συνέχεια τα ίδια και τα ίδια. Ρίχτε και κάτι λίγο διαφορετικό, που να είναι γαμάτο και να έχει και νόημα… Άιντε, μουχλιάσατε... 
Τζοστ, όπως τους έλεγε και ο φίλος μου ο Αντρέας που δεν ήξερε αγγλικά. Τζοσττουςλέωκιεγώπουξέρω… 
Time is my enemy / and it's taking you very fast from me / as the seconds fade into deathly days / I'm falling in my lover's summer tree…  

30/12/2017 
Κοίταξα την 50άδα με τα best-2017 του Pitchfork. 
Κατ’ αρχάς να πούμε πως δεν υπάρχει κάτι (έτσι νομίζω) που να μην είναι αγγλόφωνο. Εντελώς απέραντη αμερικανίλα-αγγλίλα… και πάμε και μέχρι Νέα Ζηλανδία άμα λάχει να ’ούμε. 
Από τις 50 επιλογές οι 27 είναι χιπ-χοπάδικες με τον έναν ή τον άλλον τρόπο – κι απ’ αυτές το μόνο άλμπουμ που κίνησε το ενδιαφέρον μου ήταν το “Love What Survives” των Mount Kimbie. 11 επιλογές περιστρέφονταν γύρω από την ποπ με το “Οkovi” της Zola Jesus αληθινά να ξεχωρίζει (την Björk σας τη χαρίζω), 10 άλμπουμ άγγιζαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο το ροκ (το “Powerplant” των Girlpool κάαατι έλεγε), ένα ήταν τζαζ, αυτή η τζαζ που παίζει ο Kamasi, κι ένα πανκ (Priests).
50άδα ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ, αφού χοντρικά αγνοείται από τη λίστα οτιδήποτε μη αγγλοαμερικάνικο καθώς και ολάκερα μουσικά είδη (folk, jazz-improv, avant, πειραματικά, world music, fusion και λοιπά και λοιπά). 

30/12/2017 
Από ανάρτηση του Πέτρου Δραγουμάνου. 
Τα μνημόνια κατασπάραξαν και την ελληνική δισκογραφία. 
Επί Σαμαροβενιζέλων είχαμε ελαφρά ανάκαμψη, επί Τσιπροκαμμένων άστα να παν στο διάλο…

ΣΠΥΡΟΣ ΦΕΓΓΟΣ μια απώλεια τις πρώτες μέρες του χρόνου

$
0
0
Πέθανε ο Σπύρος Φέγγος στα 61 του. Ζούσε και δημιουργούσε ως εικαστικός στην Καλαμάτα, αλλά από τα τέλη του ’70 και για δεκαετίες, ο Φέγγος υπήρξε ένας από τους πιο αναγνωρισμένους γραφιάδες και μεταφραστές στη χώρα, με αντικείμενο τη σύγχρονη jazz-αυτοσχεδιαστική μουσική και την πρωτοπορία. Κείμενά του εμφανίζονται από πολύ παλαιά, στο περιοδικό συν και πληνπ.χ., που τύπωνε ο Σάκης Παπαδημητρίου, στις αρχές του ’80 στη Θεσσαλονίκη. Τούτα αφορούσαν σε μεταφράσεις (HannahCharlton, AchimForstκ.ά.), άρθρα (για τον AACMκ.λπ.) και κριτικές εκδηλώσεων, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και τη μετάφρασή του σ’ ένα μνημειώδες βιβλίο της εποχής, το Φρανκ Κόφσκυ / Ο Μαύρος Εθνικισμός και η Επανάσταση στη Μουσική [Σειρά Αυτοσχεδιασμός, Θεσσαλονίκη 1981]. Πολύ αργότερα, το 2001, θα τυπωνόταν και το φοβερό βιβλίο τού CharlesIvesΔοκίμια πριν τη Σονάτα [Άκρον, Καλαμάτα], πάλι σε δική του μετάφραση.
Πηγή: Θάρρος news.gr
Θυμάμαι τον Σπύρο Φέγγο και σ’ έναν άλλο περιοδικό της εποχής, που έβγαινε κι εκείνο στη Θεσσαλονίκη περί το 1984 (από το Μιχάλη Τρεμόπουλο), την Προοπτική. Κι εκεί αρθρογραφία και συνεντεύξεις γύρω από την improv-jazz (Φλώρος Φλωρίδης, Daunik Lazro κ.ά.). Είχε περάσει και από τον Ήχοο Φέγγος, ενώ και με την εμφάνιση τούJazz& Tζαζ, μετά το 1993 πια, ο Σπύρος ήταν πάντα εκεί, με πάντα ιδιαίτερα και αξιόλογα κείμενα. Τότε τον γνώρισα και προσωπικά, αφού όποτε ανέβαινε στην Αθήνα (από την Καλαμάτα) ερχόταν από το γραφείο και τα λέγαμε. Σεμνό παιδί και οξυδερκής συζητητής, ο Φέγγος ήταν ανοιχτός σε θέματα που αφορούσαν στην κοινωνία και την κουλτούρα, τα οποία εξέταζε μ’ ένα σπινθηροβόλο πνεύμα. Ήμασταν και άλλου τύπου συνάδελφοι με το Σπύρο –αμφότεροι μηχανικοί εννοώ– και θυμάμαι να συζητάμε και για τις δυσκολίες της άλλης μας δουλειάς, σε μιαν εποχή όπου, κανονικά, δεν θα έπρεπε να υπάρχουν δυσκολίες…
Στο περιοδικό ο Σπύρος είχε δώσει διάφορα κείμενα – και χρειάζεται ένα γερό ξεφύλλισμα για να εντοπιστούν και να καταγραφούν όλα. Θυμάμαι τα κείμενά του για τον PeterKowald, τον JohnCageκ.ά. (OΣπύρος υπήρξε ο σημαντικότερος μελετητής του Cageστην Ελλάδα κι ένα βιβλίο του, για τον Cage, είναι αυτό που πάντα θα λείπει από τη βιβλιογραφία μας), ενώ χαραγμένο στη μνήμη μου θα μείνει ένα περίεργο κείμενό του για τον Miles, που το έψαξα, τώρα και το βρήκα, από ένα τεύχος 20 χρόνια παλαιό – το #58, από τον Ιανουάριο του 1998. Διαβάζοντάς το θα αντιληφθείτε αυτό που έγραψα παραπάνω, για το σπινθηροβόλο πνεύμα του Σπύρου, το χιούμορ του, τις γνώσεις του… ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ
Οι Robert Culp και Bill Cosby στο σήριαλ "I Spy" (1965-1968)
Διάβασα την αυτοβιογραφία του MilesDavisστη Γερμανία, λίγο μόνο καιρό μετά την κυκλοφορία της στην Αμερική και πριν ακόμη κυκλοφορήσει στην Ευρώπη. Το βιβλίο μού το είχε δανείσει ένας φίλος, που το είχε φέρει από τη Νέα Υόρκη και αυτό μπορώ να το αποδείξω, γιατί δεν του το έχω επιστρέψει ακόμη.
Στη Γερμανία είχα πάει ως συνοδός της αδελφής μου, που έκανε θεραπεία σε ένα ιατρικό κέντρο στο Gelsenkirchen. Τα καθήκοντά μου απέκλειαν τις εξερευνήσεις, είχα όμως πολύ καιρό στη διάθεσή μου και τίποτε άλλο να κάνω από το να περιμένω τους γιατρούς, τις εξετάσεις και την πορεία της θεραπείας, και να κάθομαι στο ξενοδοχείο να κάνω παρέα στην Όλγα. Διάβαζα και έπινα καφέδες και έβλεπα τηλεόραση.
Το ξενοδοχείο μας μάς προσέφερε διάφορα συνδρομητικά κανάλια κι εκείνα, με τη σειρά τους, διάφορα παμπάλαια αμερικάνικα σήριαλ. Το πιο ενδιαφέρον (αχ!) ήταν το ISpy(Ispywithmylittleeye…), μεγάλη επιτυχία κάπου στα τέλη της δεκαετίας του ’60. 
Πρωταγωνιστής ήταν ο RobertCulp, λευκός, ωραίος και σέξυ. Ο μαύρος και λιγότερο ωραίος συμπρωταγωνιστής του ήταν ο BillCosby, νεότερος, πιο αδύνατος και λιγότερο διάσημος απ’ όσο σήμερα. Η ύπαρξη δύο πρωταγωνιστών, ενός λευκού και ενός μαύρου, που συνεργάζονται, ήταν σίγουρα η ιδέα κάποιουhipπαραγωγού, για την αρμονική συνύπαρξη των φυλών, τόνιζε όμως περισσότερο τη φυλετική ανισότητα.
Ο Culpήταν πάντοτε ένα βήμα μπροστά. Σ’ αυτόν ανήκαν οι περισσότερες ιδέες, οι περισσότερες πρωτοβουλίες και οι πιο γρήγορες γροθιές. Ο BillCosbyδεν ήταν καρικατούρα μαύρου, αλλά σαφώς ήταν κάτι λιγότερο από το λευκό. Η πιο κραυγαλέα διαφορά, σε σημείο μάλιστα που καταντούσε κωμικό, ήταν ότι ο Culpέβγαζε τουλάχιστον μια γκόμενα ανά επεισόδιο, ενώ ο BillCosbyτίποτε – ποτέ απολύτως τίποτε!
Η Cicely Tyson στο "Sorcerer" (1967)
Διαβάζοντας τις ίδιες μέρες την αυτοβιογραφία του Miles, απροσδόκητα βρήκα κάτι σχετικό. Αναφέρει μια συνάντησή του με τον BillCosbyεκείνη την εποχή στο αεροδρόμιο, στο Σικάγο, και πως, περιμένοντας τις πτήσεις τους, ο τελευταίος του παραπονέθηκε ακριβώς γι’ αυτό το πράγμα και του είπε για το πόσο αγωνιζόταν να πείσει τους παραγωγούς να του επιτρέψουν να φιλήσει τουλάχιστον μια γυναίκα, πριν τελειώσει το σήριαλ. Ο Milesκατέληγε ότι δεν πίστευε ότι του έγινε ποτέ η χάρη.
Πλην όμως δεν είχε δίκιο και μπορώ να το διαβεβαιώσω.
Πριν φύγω από τη Γερμανία είδα με τα ίδια μου τα μάτια τον BillCosby, στο ISpy, με γυναίκα! Ήταν μαύρη, πολύ όμορφη, κομψή και υπερήφανη. Ήταν η CicelyTyson, δύο(!) φορές τέως κυρία Davis.

ακόμη ακούμε δίσκους του 2017 εννοείται – εδώ ροκ, πειραματικά και άλλα περίεργα

$
0
0
TERMINAL CHEESECAKE: Cheese Brain Fondue [Live in Marseille] [Atypeek Music / Artificial Head, 2017]
Λίγο παλαιότερο το άλμπουμ αυτό (καθώς κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2015), είναι φτιαγμένο από μια μπάντα με ιστορία στο χώρο του ηλεκτρονικού ψυχεδελικού ροκ (ας το πούμε έτσι). Ο λόγος για το “Cheese Brain Fondue” και τους Βρετανούς TerminalCheesecake, που ηχογραφούν από το 1988 και που έχουν περάσει από 40 κύματα για να φτάσουν μέχρι τις μέρες μας, εμμένοντας σ’ ένα noisy, space-electronic, rock, που διατηρεί, βεβαίως, στοιχεία από τους πατέρες του είδους (και βασικά τους Hawkwind) ενσωματώνοντας και νεότερες, όμως, rockδιακλαδώσεις (κυρίως μεταλλικά και θορυβοποιά στοιχεία). Σαν μπάντα, και μάλιστα σαν liveμπάντα, καθώς το παρόν σετ είναι ηχογραφημένο ζωντανά στη Μασσαλία προς το τέλος του 2014, οι TerminalCheesecakeείναι πολύ καλοί, προσφέροντας έντονα εκστατικά ρίγη, που φτάνουν κατά κύματα στα αποσβολωμένα (υποθέτω) πλήθη. Βαριά και ασήκωτη μπάντα, και ακόμη πιο βαρύ και ασήκωτο live, που θα πιάσει κόσμο και κοσμάκη («μέταλλα», νοϊζάδες, ψυχεδελάδες, spaceπρογκρεσιβάδες κ.λπ.).
PHILIPPE PETIT: Buzzing but Not Hung Up on Hip [Atypeek Music, 2017]
ΜεγάληιστορίααυτόςοPhilippe Petit, καθώςέχεισυνεργαστείαπότηLydia Lunch καιτουςδικούςμαςChapter 24 (στο“The Red Giant Meets the White Dwarf”, πουήτανζωντανάγραμμένοστοBios καιγιατοοποίονέχουμεγράψειστοδισκορυχείον), μέχριτονSimon Fisher Turner καιτονEdward Ka-Spel.  
Στο παρόν “BuzzingbutNotHungUponHip” ο Petitπειραματίζεται ηλεκτρονικώς, δίνοντας ένα παράξενο άλμπουμ και με τραγούδια (που ενίοτε έχουν punkyαπολήξεις), το οποίο ισορροπεί ανάμεσα σε ηλεκτροστατικές, jazzyκαι ethnicπροσαρμογές, τοποθετημένες μέσα σε ενισχυμένα ambientπεριβάλλοντα. Πολύ φευγάτο κατά τόπους άκουσμα, και σίγουρα ενδιαφέρον, που δύσκολα περιγράφεται. Εγώ δηλαδή δεν θα παραξενευόμουν αν το έβλεπα σε… λίστες με τα «καλύτερα πειραματικά» του 2017.
KAI REZNIK: Awkward Motions [Atypeek Music, 2017]
Στην ίδια πάνω-κάτω κατηγορία κινείται και ο KaiReznik (που μάλλον είναι Γάλλος ή εν πάση περιπτώσει κατοικοεδρεύει στη Γαλλία). Για… χοντρική κατηγορία μιλάω πάντως, του τύπου electronic/ambient, εντός της οποίας μπορεί να διαμορφώνονται ακόμη και τελείως διαφορετικές προτάσεις. Στην περίπτωση τού “AwkwardMotions” έχουμε ένα άλμπουμ πιο ηπίων τόνων (εν σχέσει πάντα με το “BuzzingbutNotHungUponHip” του PhilippePetit), από το οποίο δε λείπει το τραγούδι, κάποια ατμοσφαιρικά eighties-soundedηλεκτρονικά στοιχεία και ενίοτε μια πιο σοφιστικέ popδιάσταση. Ενδιαφέρουσες οι συνθέσεις του KaiReznikκαι… ιδιαιτέρως ιδιαίτερο το “L.A.S.T.” (μετηντραγουδίστριατων Heliogabale Sasha Andrès).
MAJOR PARKINSON: Blackbox [Karisma Records, 2017]
Όχι συνηθισμένη νορβηγική dark / progressiveμπάντα, αποτελούμενη από εφτά βασικούς μουσικούς και καμπόσους guests. Στην κύρια ομάδα συμμετέχουν οι ØysteinBech-Eriksenκιθάρες, SondreRafossSkollevollφωνητικά, κιθάρες, JonIvarKollbotnτραγούδι, LarsChristianBjørknesπιάνο, σύνθια, φωνητικά, όργανο, ClaudiaCoxβιολί, φωνητικά, EivindGammersvikμπάσο, φωνητικά και SondreSagstadVelandντραμς, κρουστά, φωνητικά, ενώ στη βοηθητική τα ονόματα είναι εξ ίσου πολλά – και μ’ έναν ελληνικής καταγωγής μουσικό ανάμεσα, τον τρομπετίστα Andreas Hesselberg Hatzikiriakidis. Επίσης δεν είναι εύκολο να περιγράψεις τη μουσική των MajorParkinson, καθώς από τη μια μεριά υπάρχουν τα λεγόμενα «αιθέρια» γυναικεία φωνητικά (στο ύφος των CocteauTwins/ Elizabeth Fraser) και από την άλλη κάτι υποχθόνια και πνιγηρά αντρικά (σαν… λιγότερο βραχνιασμένος TomWaits), που θα ταίριαζαν σε άλλου τύπου συγκροτήματα. Παρά ταύτα τα passagesτων Νορβηγών δεν είναι ούτε dreamypop, ούτε βεβαίως «μεταλλικά», αλλά περισσότερο ροκ-οπερατικά σε στυλ... Andrew Lloyd Webber. Μπάντα με ιστορία, αφού υφίσταται από το 2003, έχοντας ηχογραφήσει πέντε τουλάχιστον longplays, οι MajorPrakinsonθέλουν να ξεχωρίσουν και το καταφέρνουν.
NI: dedoda [Zach Records / Red Wig, 2017]
Αποτελούμενοι από τους GigiGratt, ManuelMitterhuber, MartinFlotzingerκαι TobiasHagleitner, οι Αυστριακοί NIείναι ένα ακόμη ιδιαίτερο σύγχρονο κουαρτέτο, που κινείται σε πιο πειραματικούς και αβαντ-τζαζίστικους δρόμους. Το «παιγνίδι» των NIστο “dedoda” (το τρίτο άλμπουμ τους) ξεκινάει από τα φωνητικά, που είναι μινιμαλιστικά (με «γρηγοριανές» αναφορές – περίεργο!), για να καταλήξει στο οργανικό μέρος, που ακούγεται στ’ αυτιά μου κάπως… τυχαίο και ανερμάτιστο. Αλλά αυτοί δεν είναι, σώνει και καλά, μειωτικοί χαρακτηρισμοί, μιας και η μπάντα κινείται διαρκώς σ’ ένα improv-θορυβώδες μονοπάτι, κρατώντας ίσες αποστάσεις τόσο από την jazz, όσο και από το rock. Τα αποτέλεσμα καταγράφεται σε εφτά συνθέσεις, που έχουν οπωσδήποτε ενδιαφέρον… όπως ανάλογο ενδιαφέρον διαθέτουν παρεμφερή άλμπουμ του JohnZorn.

όταν η Έφη Καλλιφατίδη μετέφραζε το βιβλίο «ΥΠΟ-ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ: το νόημα του στυλ»

$
0
0
Πριν λίγες μέρες, ανήμερα την Πρωτοχρονιά(;), έφυγε από τη ζωή η μεταφράστρια Έφη Καλλιφατίδη. Η Καλλιφατίδη δεν είχε μεταφράσει μόνον UmbertoEco, στα ελληνικά, αλλά και WilliamBurroughs, RayBradburyκαι δεκάδες άλλους. Οι μουσικόφιλοι θα την θυμούνται επίσης για ένα από τα τέσσερα-πέντε πιο σημαντικά σχετικά βιβλία που εκδόθηκαν ποτέ στη χώρα μας, το ΥΠΟ-ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ: το νόημα του στυλ– στην αρχή με κακό εξώφυλλο στη Γνώση, το 1981 και εν συνεχεία με άλλο καλύτερο χρωματικά στις ίδιες εκδόσεις (παρά την ατυχή επιλογή με τη φωτογραφίατης Grace Jones).
Τρίτη έκδοση, 1988
Το βιβλίο γραμμένο από τον βρετανό μαρξιστή-σημειολόγο Dick Hebdidge αποτελεί μια σοβαρή απόπειρα να μελετηθούν οι νεανικές υποκουλτούρες (teddy boys, mods, rockers, skinheads, punks…) μέσα από μια σύγχρονη, για τα late seventies, κοινωνιολογική ματιά, που επηρέασε πολλούς (και στην Ελλάδα) και η οποία είναι, φυσικά, εν ισχύι ακόμη.
Να τι διαβάζουμε σχετικά με τον DavidBowie – στη μνήμη της Έφης Καλλιφατίδη:
«Συγκεκριμένα ο Bowie σε μια σειρά θεατρινίστικες προσωπικότητες (Ziggy Stardust, Aladdin Sane, Mr. Newton, Thin White Duke) και ακόμη πιο καταθλιπτικά στον Blonde Fuehrer, κατάφερε να δημιουργήσει ένα καθεστώς μόδας στις αρχές του ’70. Συγκέντρωσε ένα μαζικό νεανικό ακροατήριο (κι όχι μόνο τα “δεκαεξάρικα γιεγιεδάκια”) και δημιούργησε ένα είδος οπτικής προϊστορίας στην προσωπική εμφάνιση (μέικ-απ, βαμμένα μαλλιά), που έδωσε μια νέα, θολή σεξουαλικά εικόνα γι’ αυτούς τους νέους, που θέλαν και είχαν το κουράγιο ν’ αμφισβητήσουν τα ολοφάνερα ανιαρά κλισέ, που ίσχυαν συμβατικά για τους άντρες και τις γυναίκες της εργατικής τάξης.(…). 
Φυσικά, η θέση του Bowie ήταν μακριά από κάθε προφανή πολιτική ή αντι-πολιτιστική σημασία, και τα μόνα μηνύματά του, στα οποία επέτρεψαν να περάσουν το φράγμα απομόνωσής του, ήταν ολωσδιόλου ενοχλητικά (“Ο Χίτλερ ήταν ο πρώτος σούπερ σταρ. Στ’ αλήθεια τα κατάφερε καλά” δήλωσε στο Temporary Hoarding, ένα περιοδικό του Rock κατά του Ρατσισμού). Ο Bowie όχι μόνο αδιαφορούσε για τα σύγχρονα πολιτικά και κοινωνικά θέματα ή γενικά για τη ζωή της εργατικής τάξης, αλλά και ολόκληρη η αισθητική του βασίστηκε σε μια σκόπιμη αποφυγή του “πραγματικού” κόσμου και της συνηθισμένης γλώσσας, με την οποία συνήθως περιγραφόταν, βιωνόταν και αναπαραγόταν αυτός ο κόσμος».

THE SNAILS ένα εξαιρετικό garage ελληνικό γκρουπ

$
0
0
Γι’ αυτό το LPπια, το Dr. Acid [Anazitisi Records] των έξοχωνSnails, είχα γράψει πριν κάτι μήνες (25 Φεβ. 2017), όταν είχε φθάσει στα χέρια μου ένα CDτους. Για να θυμηθούμε εκείνα τα… παλαιά λόγια.
Πριν λίγες μέρες έλαβα ένα CDCD-R). Σκέτο δισκάκι χωρίς cover, εξώφυλλα, οπισθόφυλλα και λοιπά, παρά με δύο τίτλους μόνο γραμμένους πάνω του… The Snails “Dr. Acid”. Ευτυχώς, που υπάρχει, είπα μέσα μου, και στο bandcampκι έτσι μπορώ να δω το tracklistκι ίσως και καμμιάν ακόμη πληροφορία. Τελικώς, εκείνο που είδα ήταν οι τίτλοι των 14 tracks, καθώς και οι guestsπου συμμετέχουν στην εγγραφή – σε κάποιο trackφωνή ο Δημήτρης Μπελενιώτης από τους Cardinals, σε κάποια άλλα farfisaη EveDevilleαπό τις MeanieGeniesκαι ο Δημήτρης Μεγεντισίδης από τους YesterdaysThoughts, θερεμίνη ο Gew-Gaw, κιθάρες ο Δημήτρης Ντελής… Πουθενά δεν είδα όμως τα μέλη των Snails, οπότε ας υποθέσω πως έχουμε να κάνουμε με τους Chrisφωνή, κιθάρα, LamprosK. κιθάρα, φωνητικά, Dimitrisμπάσο και Anestisντραμς, φωνητικά. Τέλος πάντων… δεν έχουν και τη μεγαλύτερη σημασία όλα τούτα, αφού πάντα το προκείμενο, η μουσική και τα τραγούδια του αθηναϊκού garageγκρουπ εννοώ, θα είναι εκείνο που θα εξέχει.
Τα τραγούδια των Snailsείναι πολύ καλά, σε γενικές γραμμές, αν και εδώ δεν έχουμε τόσο… απολύτως πιστό garage-punk, όπως είχαμε σε πιο παλιές ηχογραφήσεις τους. Υπάρχει βεβαίως η sixtiesσχετική αφετηρία, αλλά το πράγμα απλώνεται πιο πολύ, με σαφείς αναφορές σε πιο... ψυχεδελικά πράγματα, και με συνολική ηχητική διευθέτηση πιο αναβιωτική και πιο eighties.
Το “Dr. Acid” περιλαμβάνει, όπως γράψαμε και πιο πάνω, 14 tracks, εκ των οποίων και τα 14 είναι καλά. Μερικά βέβαια είναι πολύ καλά, ή και φοβερά και αυτά βρίσκονται εκεί προς τη μέση, όταν οι… Έλληνες VietnamVeteransπραγματικά μεγαλουργούν στα “Theburningboy”, “Dr. Acid”, “Fallingdown”, “Imonfire”, “Shadowland”, “Sunshine” και “Athousandmiles”, δίχως –το ξαναλέω– να υστερεί κανένα από τα υπόλοιπα. 
Ιδιαίτερη μνεία, πάντως, οφείλουμε να κάνουμε σε δύο κομμάτια: στoImonfire” στο οποίο ακούμε… ψυχεδελικό μπουζούκι άψογα ενταγμένο στο γενικότερο πλάνο, όπως και στο φερώνυμο 7λεπτο “Dr. Acid”, που αποτελεί (και σαν μεγάλη διάρκεια) μιαν άλλη άποψη των Snails, σε σχέση, πάντα, με τον γκαραζοψυχεδελισμό.
Ευχή; Να κυκλοφορήσει σε LP.
Η ευχή έπιασε! Τα δέκα καλύτερα από τα δεκατέσσερα tracksεκείνου του CD«κόβονται» τώρα σε βινύλιο (400 αντίτυπα + insertμε στίχους) από την AnazitisiRecords. Φυσικά, σ’ αυτά τα δέκα περιλαμβάνονται όλα εκείνα τα εξαιρετικά κομμάτια, τα οποία αναφέρθηκαν πιο πάνω (“Theburningboy”, “Dr. Acid”, “Fallingdown”, “Imonfire”, “Shadowland”, “Sunshine”, “Athousandmiles”), συν τα επίσης απολαυστικά “Otherside”, “Mermaid” (ορχηστρικό) και “Overflow”.
Σε γενικές γραμμές, και για την περίπτωση του “Dr. Acid”, νομίζω πως έχουμε να κάνουμε μ’ ένα από τα καλύτερα γκαραζοψυχεδελικά LP, που ηχογραφήθηκαν ποτέ στην Ελλάδα – κάτι που αν συμβαίνει (εγώ λέω ότι συμβαίνει!) μόνο δάφνες περιποιεί για τους Snails.

BLUES REVIVAL 32: ROBERT McCOY (1910-1978)

$
0
0
Για τον πιανίστα από την Πολιτεία της AlabamaRobertMcCoyδεν υπάρχουν ιδιαίτερα πολλές πληροφορίες, παρότι ηχογράφησε στη δεκαετία του ’30 με τον αρμονικίστα-κιθαρίστα JaybirdColeman, τους τραγουδιστές CharlieCampbellκαι Peanut, TheKidnapper, καθώς και με τον πρώτο GuitarSlim.
Τον RobertMcCoyθα τον ανακαλύψει περί το 1962 ο ερευνητής PatCather, ο οποίος ζούσε κι αυτός στο Birminghamτης Alabama (όπως και ο McCoy) αποφασίζοντας, μάλιστα, να ιδρύσει μιαν εταιρεία για να τυπώσει ηχογραφήσεις του. Και όντως. Στην εταιρεία Vulcan (του PatCather) θα κυκλοφορήσουν δύο πολύ σπάνια LPτου RobertMcCoyμέσα στο ’63 – με το δεύτερο απ’ αυτά να επανεκδίδεται μετά το θάνατό του από την ολλανδική OldieBlues.
Δισκογραφία 
1. Barrel House Blues and Jook Piano – Vulcan V-2501 – 1963
2. Blues and Boogie Classics – Vulcan V-2502 – 1963
–. Blues and Boogie Woogie Classics – HOL. Oldie Blues OL 2814 – 19;;

ΜΙΚΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK 68

$
0
0
6/1/2017
Έτσι όπως διατυπώνεται είναι λάθος. Τα πραγματικά πρώτα τραγούδια του Syd Barrett με τους Pink Floyd (και τον Rado “Bob” Klose στην κιθάρα) είναι από τα τέλη ’64-αρχές ’65 και ήταν δυνατά rhythm n’ blues. Σε κάποια, όπως στο “Butterfly” π.χ., υπάρχουν (ήδη από τότε) οι βάσεις του μεγάλου ήχου τους, του ’67. Κυρίως στις μπασογραμμές του Roger Waters και στα φωνητικά του Syd Barrett…

5/1/2018
Η συνέντευξη της συζύγου του πρωθυπουργού είναι προκάτ. Όλες οι συνεντεύξεις αυτού του τύπου είναι προκάτ και γι’ αυτό το λόγο είναι, επί της ουσίας, παντελώς αδιάφορες. Γίνονται με σκοπό να ειπωθούν κάποια πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Ειπώθηκαν; Τέρμα. Το (ενδιαφέρον) θέμα όμως είναι άλλο…
Γιατί επιλέγεται να δοθεί, τη δεδομένη στιγμή, μια τέτοια συνέντευξη; Το να ισχυριστεί κάποιος πως αυτή η στιγμή είναι τυχαία είναι αφελές. Δεν υπάρχει τίποτα τυχαίο. Όλα εξυπηρετούν, σ’ αυτό το επίπεδο, κάποια πλάνα, κάποιους στόχους. Αλλιώς δεν θα μπλέκονταν στα πόδια μας και οι επικοινωνιολόγοι… 
Φυσικά, ο καθένας από ’μας μπορεί να υποθέσει το «τι» και «πώς», με πολλές πιθανότητες να πέσει μέσα, αλλά δεν έχει νόημα να λέμε. Είναι προτιμότερο ν’ αφήσουμε το χρόνο ν’ απαντήσει…
Κατά τα λοιπά, τη συχνά μισογύνικη κριτική που εξαπολύεται από τους φιλελέδες και άλλους διαφόρους… ειδικούς επί του πολιτικού κουτσομπολιού, γύρω απ’ αυτά τα «έτοιμα» που λέει η κ. Μπαζιάνα, τη θεωρώ δυο φορές πιο προκάτ (και φυσικά παντελώς αδιάφορη στο τετράγωνο). 

5/1/2018 
Πριν τρεις μέρες πέθανε ο παλιός προπονητής του ΟΦΗ, ο Ολλανδός Ευγένιος Γκέραρντ – θα το πήρατε χαμπάρι. Ήταν 78 ετών. 
Ο Γκέραρντ θα μείνει στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, επειδή κάθισε στον πάγκο του ΟΦΗ για 15 χρόνια, από το 1985 έως το 2000! Ένα διάστημα πολύ μεγάλο, που δεν είναι καθόλου συνηθισμένο στο ελληνικό ποδόσφαιρο. 
Η δική μου γνώμη για τον Γκέραρντ είναι –το λέω επειδή τον «έζησα» ως θεατής και στο γήπεδο– πως δεν ήταν μεγάλος προπονητής, και πως ήταν,απλά, ένας καλός γυμναστής. Το ότι ρίζωσε στον ΟΦΗ οφείλεται στην εμπιστοσύνη που του έδειξε ο Θόδωρος Βαρδινογιάννης. Εξάλλου μετά το πέρασμά του από την ομάδα του Ηρακλείου δεν έκανε κάτι το ιδιαίτερο όπου αλλού πήγε. Πέρασε και από την ΑΕΚ για κάποια χρόνια, θυμάμαι, ως τεχνικός διευθυντής (σωστό) και όχι ως προπονητής.  
Το βασικό ατού τού ΟΦΗ της εποχής, πέραν κάποιων παικτών που ήταν όντως καλοί (Νιόπλιας, Μαχλάς…), ήταν το γήπεδό του, το Γεντί Κουλέ του Ηρακλείου, ένα από τα πιο μικρά γήπεδα που έχω δει (δεν λέω «που υπάρχουν»). Σ’ ένα τέτοιο κλουβί, όπου μπορούσες να σουτάρεις λίγο κάτω από το κέντρο, με την κατεβασιά σου να ξεκινάει από την άμυνα, και με τις φωνές ακόμη και των παικτών και των προπονητών ν’ ακούγονται καθαρά σ’ όλο το γήπεδο σαν σειρήνες, το μόνο που χρειαζόταν ήταν να τρέχεις. Και οι Κρητικοί τρέχανε σα διάολοι, γυμνασμένοι σωστά από τον Ολλανδό.  
Ο Γκέραρντ αγάπησε την Κρήτη και τους Κρητικούς. Δέθηκε με τον τόπο, ενώ κλάφτηκε και κηδεύτηκε σαν Έλληνας. Ήταν, λένε, και πολύ καλός άνθρωπος και φίλος-πατέρας με τους παίκτες του. Φαίνεται πως ήταν κι αυτό ένα από τα όχι φανερά, σε όλους μας, προσόντα του. 

4/1/2018 
Από τη στιγμή που πέρασε απ’ αυτό τον κόσμο ο Guru (θεός σχωρέστον) ο Kendrick Lamar είναι καταδικασμένος να βαράει προσοχές. 
Κανένας ράπερ δεν είχε τη φωνή και την προσωδία του (εγώ τουλάχιστον δεν έχω ακούσει καλύτερον) και κανένας δεν θ’ αποκτήσει ποτέ τα @@ να συνεργαστεί με Donald Byrd, Branford Marsalis, Ronny Jordan, Roy Ayers, Courtney Pine κ.λπ. κ.λπ. Μέγας… Φάτε τη σκόνη του… ραπάδες της οκάς…
 

4/1/2018
Πάντως υπάρχει και το όνομα... Ψευτομακεδονία, που θα μπορούσε να το δεχτεί ο Καμμένος, δίχως να ρίξει την κυβέρνηση (λέμε τώρα – καθότι ο Καμμένος θα είναι ο τελευταίος που θα πηδήξει από τη βάρκα, αν και όποτε χρειαστεί κάτι τέτοιο). 

4/1/2018 
>>Δεν σας κρύβω ότι σκέφτηκα αρχικά να το κάνω σε νίκελ αλλά γρήγορα καταλήξαμε στην κόκκινη version, γιατί πρακτικά έτσι αναδεικνυόταν καλύτερα το έργο, που φόνταρε τέλεια στον γαλάζιο ουρανό.<<
(O γλύπτης Κωστής Γεωργίου για τον Φύλακα)
Μα αυτός είναι ο ορισμός του κιτς, αγαπητέ καλλιτέχνη. Η με το ζόρι επικοινωνία των αντιθέτων εννοώ.
Είναι για χοντρή καζούρα οι παπάδες και οι σατανόπληκτοι, αλλά δεν είναι για καζούρα –κάθε άλλο– όσοι μπορεί να υποστηρίζουν πως ο Φύλαξ είναι «άσχετος», καθώς δεν κολλάει με τον περιβάλλοντα χώρο. 

4/1/2018 
Οι φιλελέδες είναι εντελώς για γέλια, για μιαν ακόμη φορά, καθώς αποκαλούν το Σύριζα… Σοβιετία επειδή καταργεί τις εκδρομές των σχολείων στο εξωτερικό (καλά κάνει). Φυσικά ο Σύριζα έχει τόση σχέση με τη Σοβιετία, όσο ο Γκουσγκούνης με τον underground κινηματογράφο. 
Η δική μου γνώμη είναι πως πρέπει να καταργηθούν ακόμη περισσότερες εκδρομές και στο εσωτερικό (κάτι 4ήμερες των Γυμνασίων π.χ.), και να παραμείνουν μόνον οι «περίπατοι» και κάποιες λίγες «εκπαιδευτικές», που να είναι σωστά προετοιμασμένες (π.χ. με συνοδούς-καθηγητές που να μην είναι άσχετοι με το εκάστοτε θέμα) ώστε να έχουν κάποιο νόημα. 

3/1/2018 
Αυτή η ιστορία με τις πλαστικές σακούλες, που πλέον θα μας τις χρεώνουν τα σουπερμάρκετ, είναι γελοία, εντελώς γελοία, και το μόνο που δείχνει, δηλαδή αποδείχνει, είναι πως αυτή η ΕΕ είναι ένας το ίδιο γελοίος και ταυτόχρονα καταπιεστικός μηχανισμός, στον οποίο αξίζει μόνον η χλεύη και το φτύσιμο. 
Άμα δε θέλουν πλαστικές σακούλες, τότε να καταργήσουν ό,τι πλαστικό υπάρχει και δεν υπάρχει από παντού (και πρώτα-πρώτα από σκεύη και συσκευασίες). Αλλά κάτι τέτοιο δεν τολμάνε ούτε να το σκεφτούν. Με το διεστραμμένο μυαλό τους σκέφτονται μόνο δόλιους και ύπουλους τρόπους, προκειμένου να φάνε μερικά ακόμη δισ. από τον κόσμο (και όχι μόνο στην Ελλάδα) για να τα χαρίσουνε στους… καινοτόμους.

ANASTAZIOS μελοποιώντας Ναπολέοντα Λαπαθιώτη λοιπόν – ένα κείμενο που ταιριάζει με τη σημερινή μέρα (δεν το επεδίωξα), καθώς συμπληρώνονται 74 χρόνια από το θάνατο του ποιητή

$
0
0
Η ποίηση του Ναπολέοντος Λαπαθιώτη είναι γνωστό από παλαιά πως είναι από τις πιο… ευάλωτες σε μελοποίηση. Οι λόγοι είναι προφανείς. Τα ποιήματα του Λαπαθιώτη, όπως και πολλών άλλων συμβολιστών του Μεσοπολέμου, έχουν τη μουσικότητα εντός τους. Ακόμη και όταν απλώς τα διαβάζει κάποιος, νοιώθει το ρυθμό πρώτα-πρώτα (και μιαν υφέρπουσα μελωδία ενδεχομένως) να αναβλύζουν κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης. Βεβαίως, απ’ αυτή την ρεαλιστική αίσθηση μέχρι και την αληθινή και επιτυχημένη μελοποίηση το χάσμα είναι πολύ μεγάλο και, εν πάση περιπτώσει, τίποτα δεν διαβεβαιώνει πως κάθε απόπειρα να μπουν νότες στα ποιήματα του Λαπαθιώτη θα έχει εκ των προτέρων το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Το βασικό ερώτημα, που προκύπτει, είναι ένα. Πώς θα μελοποιηθεί ένας ποιητής του Μεσοπολέμου; Κλασικά ή μοντέρνα. Μπαλαντικά, ροκ, «έντεχνα» ή κάτι άλλο; Υπάρχει κανόνας… πανανθρώπινος ή τελικώς κρίνουμε από ’κείνο μόνον που, κάθε φορά, ακούμε; Δεν ξέρω πλέον… Παλαιότερα είχα άλλη άποψη – δεν μ’ ενδιέφερε η φόρμα. Ας ήταν ροκ, ας ήταν ό,τι να ’ναι. Τώρα μ’ ενδιαφέρει. Και όσον αφορά στη συγκεκριμένη ποίηση, που μελοποιητικώς συχνά δεινοπαθεί, θα προσέθετα πως μια μουσική… απαλή, διανθισμένη με ρομαντικά στοιχεία και όργανα ακουστικά κατά βάση θα ταιριάζει καλύτερα στο συγκεκριμένο λόγο. Αυτό πράττει ο Anastaziosστο mini-CD«Τον κήπο που έσβησε κι εχάθη» [Οδός Πανός, 2016] – γνωστός, σε όσους, ο Anastazios, από ένα παλαιότερο ενδιαφέρον άλμπουμ του, το “TheRemainsofShade” (2008).
Στο συγκεκριμένο λοιπόν δισκάκι, που μοιράστηκε πριν μερικούς μήνες (χρόνος σχεδόν) με το τεύχος #173 του περιοδικού Οδός Πανός, ο Anastaziosμελοποιεί τρία ποιήματα του Λαπαθιώτη, ενώ συνθέτει και δύο ορχηστρικά επηρεασμένος από συγκεκριμένους στίχους τού ποιητή. Οι μελοποιήσεις αφορούν στα ποιήματα «Τραγούδι», «Νάρκισσος» και «Τα βραδινά τριαντάφυλλα», ενώ τα ορχηστρικά έχουν τίτλους «Αίνιγμα βαθύ» και «Τον κήπο που έσβησε κι εχάθη».
Βρίσκω «σύννομες» τις μελοποιήσεις του Anastaziosμε την εικόνα που σχηματίζω μέσα στα χρόνια για τους στίχους του Λαπαθιώτη και πως όργανα σαν το βιολί, το ακορντεόν, το πιάνο και το κοντραμπάσο είναι από εκείνα τα «ιδανικά» να τα πούμε, που θα δώσουν το «σωστό» μέγεθος σε τραγούδια και ορχηστρικά. Αν κάτι μου δημιουργεί μιαν αμηχανία τούτο έχει να κάνει μόνο με τις ερμηνείες τού Αλέξανδρου Βαλκανά, που είναι κάπως λιγωτικές (φέρνει στν νου μου παλαιό Βασίλη Λέκκα), φορτώνοντας με παραπανίσιο (και αχρείαστο) δράμα στίχους που μέσα στον πόνο και τη θλίψη τους προβάλλουν και άλλες διαστάσεις, και βασικά τον αυτοσαρκασμό και την ειρωνεία, με την οποίαν αντιμετώπιζε ο Λαπαθιώτης το κοινωνικό περιβάλλον του.
Ας είναι όμως, αφού η συνολική προσπάθεια διαθέτει ορισμένα γερά στάνταρντ.
Επαφή: www.anastazios.com

το φεστιβάλ PRAXIS JAZZ, στην Αθήνα, ανάμεσα στα χρόνια 1980-1986: όλες οι λεπτομέρειες μιας διοργάνωσης, που έγραψε ιστορία

$
0
0
Το PRAXISJAZZυπήρξε ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ τζαζ και αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής, που διοργανώθηκαν ποτέ στη χώρα. Βασικά, το φεστιβάλ ξεπετάχτηκε μέσα από το παλαιό περιοδικό ΤΖΑΖκαι είχε ως κινητήριο μοχλό του τον πρόωρα χαμένο Κώστα Γιαννουλόπουλο (1948-1997). Ο Γιαννουλόπουλος, στα τέλη του ’70 και τις αρχές του ’80, υπήρξε εκδότης του ΤΖΑΖ, εμπνευστής του PRAXISJAZZ, υπεύθυνος της δισκογραφικής εταιρείας Praxis, συγγραφέας του βιβλίου Τζαζ Οδηγός Δίσκων [Απόπειρα, 1983] κ.λπ.
Αν τα περιοδικά, τα βιβλία και οι δίσκοι λειτουργούν ως ντοκουμέντα, σφραγίζοντας μέσα στα χρόνια ένα βασικό κεφάλαιο της τζαζ στην Ελλάδα της εποχής (να μην ξεχάσουμε και το Τζαζ Κλαμπ του Γιώργου Μπαράκου στην Πλάκα), το PRAXISJAZZ, ως κάτι που έγινε, τελείωσε και το πήρε ο αέρας, μάλλον διεκδικεί το λιγότερο των αναμνήσεων. Τώρα, θα το τοποθετήσουμε, όμως, εκεί όπου του πρέπει.
Αφίσα του Δημήτρη Θ. Αρβανίτη
1980
Το πρώτο PRAXISJAZZοργανώνεται στην Αθήνα το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου και τις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου (1980) από το περιοδικό ΤΖΑΖκαι το Ινστιτούτο Γκαίτε. Χώρος, το θέατρο Αλάμπρα (Πατησίων & Στουρνάρη).
Τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου εμφανίστηκαν στη σκηνή του θεάτρου το τρίο LeoSmithτρομπέτα/ PeterKowaldκοντραμπάσο/ GünterSommerντραμς, κρουστά, ο σαξοφωνίστας JohnTchicaiσε παράσταση σόλο, καθώς και το τρίο των Μάρκου Αλεξίου πιάνο/ Γιώργου Φιλιππίδη κοντραμπάσο/ Γιώργου Τρανταλίδη ντραμς (οι Sphinxδηλαδή). Η σειρά ήταν ανάποδη. Πρώτα εμφανίστηκαν οι Έλληνες, μετά ο Tchicaiκαι τελευταίο το τρίο τού LeoSmith.
Τη Δευτέρα 27 Οκτωβρίου εμφανίστηκαν οι Peter Brötzmann πνευστά/ HanBenninkκρουστά, ο πιανίστας Σάκης Παπαδημητρίου και το κουαρτέτο τωνΜηνά Αλεξιάδη πιάνο/ Γιώργου Παπαγεωργίου φλάουτο/ Νίκου Πολίτη μπάσο/ Χρήστου Γκοτσίνα ντραμς.
Αν για τους Έλληνες μπορούμε να πούμε πολλά, τότε θα πρέπει να μιλάμε επ’ άπειρον για τους Brötzmann και Bennink.
Περαιτέρω τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου εμφανίστηκε (πάντα στο Αλάμπρα) το τρίο των SamRiversπνευστά/ DaveHollandμπάσο/ SteveEllingtonκρουστά. Κι αυτό πολύ σημαντικό live.
Επίσης, υπήρξαν προβολές ταινιών videoμε ζωντανή jazz σε αίθουσα του ΓΚΑΙΤΕ (Φειδίου 14) στο διάστημα 22/10-29/10 και ακόμη έκθεση φωτογραφίας (Νίκος Χριστοδουλάκης, Γιάννης Ζαφείρης, Βύρων Αδαμαντίδης, Άρης Γεωργίου, Αχιλλέας Μιχόπουλος, Νάσος Κοσμάς κ.ά.) με υπεύθυνο τον Δημήτρη Αρβανίτη (20/10-3/11).
Μέρος των εκδηλώσεων είχε μεταφερθεί και στη Θεσσαλονίκη, στο Θέατρο Άδωνις, όπου εμφανίστηκαν οι LeoSmith/ PeterKowald/ GünterSommer (23/10) και οι PeterBrötzmann/ HanBennink (25/10).  
Τέλος, να σημειώσουμε την κυκλοφορία του άλμπουμ του JohnTchicaiLiveinAthens” [PraxisCM 101], που αποτελεί ηχογράφηση της παράστασής του στο PRAXISJAZZτην 20/10/1980. 
ΤΖΑΖ #13, Απρ.-Ιουν. '81
1981 
Το 1981 δεν έγινε PRAXISJAZZ. Θα συνέπιπτε με τις εκλογές τον Οκτώβρη του ’81 και ο Γιαννουλόπουλος τη φοβήθηκε τη φάση. Θα μπορούσε, βέβαια να γίνει νωρίτερα, αλλά θα έπεφτε στην προεκλογική περίοδο, στο καλοκαίρι κ.λπ. Όπως διαβάζουμε και στο ΤΖΑΖ (τεύχος 13, Απρίλιος/ Μάιος/ Ιούνιος 1981):
«Ετοιμάζουμε από τώρα την καινούργια PRAXIS, που μάλλον δεν θα γίνει μέσα στο 1981 λόγω εκλογών κ.λπ. Όσοι θυμόσαστε τις προηγούμενες εκλογές η Αθήνα, για πάνω από δύο μήνες, έμοιαζε περισσότερο με τσίρκο παρά με πόλη. Γιατί λοιπόν να προσθέσουμε άλλο ένα νούμερο στην παράσταση; Καλύτερα να δουλέψουμε πιο επισταμένα για να γίνει η PRAXIS 2 κάπου μέσα στην άνοιξη, και αυτή τη φορά όχι μόνο με τζαζ…».
1982
Η διοργάνωση του ’82 έγινε στο διάστημα 11-22 Μαρτίου – ήταν δεκαήμερη δηλαδή.
Από το πρόγραμμα ξεχώριζαν αμέσως τα  δύο ξένα γκρουπ. Το πρώτο ήταν οι GalaxieDreamBandτου σημαντικού γερμανού πνευστού και βιμπραφωνίστα GunterHampel. Τα υπόλοιπα μέλη ήταν η Jeanne Lee φωνή και ο Thomas Keyserling σαξόφωνα, φλάουτο. Η συναυλία δόθηκε στο Θέατρο Αλάμπρα, την 15η Μαρτίου. Οι δεύτεροι ήταν το Quartet Muntu, δηλαδή οι Jemeel Moondoc άλτο σαξόφωνο, Roy Campbell Jr. τρομπέτα, φλούγκελχορν, JayOliverμπάσο και Stephen McCraven ντραμς. Το liveέγινε την 22α Μαρτίου, ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε σε δίσκο ως “The Athens Concert” [PraxisCM 107].
Εκτός απ’ αυτές τις δύο συναυλίες όλο το υπόλοιπο πρόγραμμα αφορούσε σε έλληνες μουσικούς. Εμφανίστηκαν λοιπόν οι: Θωμάς Σλιώμης πιάνο/ Λίνα Μπόζερ φωνή, Νίκος Τουλιάτος κρουστά/ Γιώργος Παπαγεωργίου φλάουτο, μπάσο κλαρίνο/ Βασίλης Μωραϊτίνης άλτο/ Δημήτρης Ντουτσούλης μπάσο/ Χάρης Τζωρτζάκης κρουστά/ Νένα Παπαγεωργίου χορός, Χρήστος Σταθάκης κιθάρα, Μηνάς Αλεξιάδης πιάνο, Θανάσης Χονδρός/ Αλεξάνδρα Κατσιάνη χάπενινγκ, Κώστας Χρήστου κιθάρα/ Βασίλης Παπαβασιλείου μπάσο, Γιάννης Σταυρόπουλος κρουστά/ Σπύρος Παναγιωτόπουλος κρουστά, Δημήτρης Αρβανίτης χάπενινγκ, ενώ παρουσιάστηκε κι ένα πολύτεχνο έργο του Βαγγέλη Κατσούλη από τους Μιχάλη Γρηγορίου πιάνο/ Μηνά Αλεξιάδη πιάνο/ Γιώργο Μαγκλάρα βιολί/ Γιώργο Παπαγεωργίου φλάουτο/ Σπύρο Καζιάνη φαγκότο/ Αλέκο Χρηστίδη κρουστά/ Σαβίνα Γιαννάτου τραγούδι. Επίσης, υπήρξαν δράσεις από το ντούο Ζουμπούλης/Γραικού και τον Γρηγόρη Σεμιτέκολο, ταινίες από τους Θανάση Ρεντζή και Γιώργο Γαλαζίδη, όπως και σλάιντ από το Γιώργο Τασόπουλο.
Για τις παραστάσεις είχε κάνει αυστηρή κριτική ο Σπύρος Φέγγος στο περιοδικό συν και πλην [τεύχος 4, Νοέμβρης 1982].
1983
Οι μεγάλες στιγμές του PRAXIS 83 ήταν δύο. Η πρώτη αφορά στην περίφημη GlobeUnityOrchestra, που εμφανίστηκε την 17-18 Φλεβάρη, με ελεύθερη είσοδο! Δεν είμαι σίγουρος ποιοι ακριβώς από τους παικταράδες της είχαν έρθει τότε στην Αθήνα, πάντως και σε κάθε περίπτωση ανάμεσά τους ήταν ο πιανίστας Alexander Von Schlippenbach, ο τρομπονίστας Albert Mangelsdorff, ο τρομπετίστας Kenny Wheeler (και κατά πάσα πιθανότητα οι AlanSilva, PaulLovens, GerdDudekκ.ά.). Η δεύτερη έχει να κάνει με την εμφάνιση, τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου στον Ορφέα, του κουαρτέτου GeorgeAdamsτενόρο, φλάουτο, μπάσο κλαρίνο, φωνή/ DonPullenπιάνο/ CameronBrownμπάσο/ DannieRichmondντραμς. Τέσσερις κορυφαίοι τζαζ αυτοσχεδιαστές σε μια συναυλία, που έγραψε ιστορία.
Στις 7 Μαρτίου είχε γίνει, τέλος, η μοναδική συναυλία με έλληνες μουσικούς. Εμφανίστηκαν οι Μηνάς Αλεξιάδης πιάνο/ Βασίλης Παπαβασιλείου μπάσο, το κιθαριστικό ντουέτο Δημήτρης Ζαφειρέλης/ Αντρέας Γεωργίου, οι Νίκος Τουλιάτος κρουστά/ Πέτρος Πρωτοπαππάς πνευστά και τέλος οι Γιώργος Χατζημιχελάκης σάζι, φωνή/ Βασίλης Παπαβασιλείου μπάσο.
Όπως είχε πει και ο Κώστας Γιαννουλόπουλος (Σχολιαστής #1, Απρίλιος 1983):  
«Υποστήριξη είχαμε από πολύ λίγες πηγές. Το Ινστιτούτο Γκαίτε μας παραχώρησε την αίθουσα και πλήρωσε τα έξοδα της GlobeUnity, ακόμη για τη συναυλία Adams-Pullenβοηθηθήκαμε από την εταιρεία Soundwave, που προωθεί και τους δίσκους Praxisστο εξωτερικό, ενώ το περιοδικό Ήχος κάλυψε τις ηχητικές εγκαταστάσεις».
1984
Το PRAXIS84, εν αντιθέσει μ’ εκείνο του ’83 που πέρασε κάπως στο ντούκου, απέλαβε μεγάλης δημοσιότητας. Έγραψαν πολλές εφημερίδες, όλα τα σχετικά μουσικά περιοδικά, μα ακόμη και τα mainstreamέντυπα (όπωςΟ Ταχυδρόμος).
Φυσικά το κορυφαίο γεγονός του PRAXIS 84, αλλά και γενικότερα του φεστιβάλ PRAXISστην εφτάχρονη πορεία του, ήταν η παρουσία της SunRaArkestra, στον Ορφέα, την 27η Φεβρουαρίου. Η συναυλία έχει περάσει στη σφαίρα του θρύλου, καθώς βοηθήθηκε και από τις αλλεπάλληλες δισκογραφικές εκδόσεις. Νατιςυπενθυμίσουμε: “Live At "Praxis ´84" Vol.I” [Praxis CM 108], “Live At "Praxis ´84" Vol.II” [Praxis CM 109], “Live At "Praxis ´84" Vol.III” [Praxis CM 110], καιακόμητo 2CD “Live At Praxis '84” [UK. Golden Years Of New Jazz GY 5/6, 2000], όπωςκαιτο 2LP “Live At Praxis 1984” [Vinyl Lovers 901110, 2011].
Από ’κει και κάτω. Εμφανίστηκαν η ορχήστρα του Βαγγέλη Κατσούλη, οι πιανίστες Σάκης Παπαδημητρίου, Λητώ Βογιατζόγλου, Μάρκος Αλεξίου, Μηνάς Αλεξιάδης και Θωμάς Σλιώμης σε συνάντηση με τους Αμερικανούς (μεγάλα ονόματα) RanBlakeκαι HoraceParlan (18-19 Φλεβάρη στην Εθνική Πινακοθήκη), οι DaunikLazroάλτο σαξόφωνο/ TristanHonsingerτσέλο/ Θωμάς Σλιώμης πιάνο και ακόμη το ντουέτο PeterBrötzmann/ TonyOxley (επίσης μια μεγάλη μορφή του improvoβρετανός ντράμερ, κι ένας από τους ιδρυτές της IncusRecords, TonyOxley).
1985
Το PRAXIS85 εξελίχθηκε στο διάστημα 29 Απριλίου-14 Μαΐου. Όπως έγραφε και ο Αλέξανδρος Σακκάς στον Σχολιαστή (#27, Ιούνιος ’85):
«Το Φεστιβάλ Πράξις, του οποίου η έκδοση έληξε πριν από λίγες μέρες… παρουσιάζει τα πρώτα σημεία κάμψης. Μέσα στα τόσα ενδιαφέροντα μουσικά συγκροτήματα που παρουσίαζε στο πρόγραμμά του εισχώρησε φέτος και επικίνδυνος αριθμός ξένων στοιχείων.(…) Ενώ για παράδειγμα είδαμε και ακούσαμε από το συγκρότημα των BarrettSistersπού βρίσκονται οι ρίζες της τζαζ, ενώ είδαμε μέχρι ποιο σημείο μπορεί να φτάσει η επίδραση της αφροαμερικάνικης παράδοσης (π.χ. μεταξύ άλλων και οι δύο εμφανίσεις του AnthonyBraxton), ενώ παρακολουθήσαμε και τη σύγχρονη ευρωπαϊκή άποψη για το μουσικό αυτοσχεδιασμό (δες Σάκης Παπαδημητρίου/ Günter Sommer, ConradBauer, MaggieNicols), ενώ τέλος χαρήκαμε τους καρπούς ζεύξης της τζαζ με άλλες μουσικές παραδόσεις (αιγυπτιακή-CairoJazzBand, τουρκική-OkayTemizGroup) από την άλλη μεριά: α) παρουσιάστηκαν μουσικά σχήματα με ανύπαρκτη δημιουργικότητα ή ξένη με το παλιότερο πνεύμα του Πράξις (Βαγγέλης Κατσούλης, Θανάσης Ζλατάνος), β) ακούσαμε με μεγάλη λύπη τον σπουδαίο και πρωτοποριακό KarlBergerνα έχει πια στραφεί προς κάποια μορφή τετριμμένα μηχανικού και εμπορικού funkγ) είχαμε τη λύπη να ακούσουμε ένα σχήμα που όχι μόνο δεν είχε καμία απολύτως θέση στο μουσικό πνεύμα του Πράξις, αλλά και που η μουσικοκοινωνική του ιδεολογία μας βρίσκει τελείως αντίθετους και η απόδοσή του δεν ήταν καλή (συγκρότημα Βασίλη Σούκα) και τέλος δ) ακούσαμε με ανησυχία από τους διοργανωτές ότι το Πράξις έχει την πρόθεση στο μέλλον να διευρύνει ακόμα περισσότερο το φάσμα του».
Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία 19 Μαΐου 1985
Στο PRAXIS85 συμμετείχαν οι: Σάκης Παπαδημητρίου/ GünterSommer, Βαγγέλης Κατσούλης, Θανάσης Ζλατάνος/ Μαριάννα Στραπατσάκη, BarrettSisters, AnthonyBraxton (με Marilyn Crispell πιάνο, JohnLindbergμπάσο, GerryHemingwayντραμς – από τις πιο σημαντικές εμφανίσεις του φεστιβάλ), το κουιντέτο του πιανίστα-βιμπραφωνίστα KarlBerger(με TrilokGurtuανάμεσα), το γκρουπ τού ανατολικογερμανού, τότε, τρομπονίστα ConradBauer, το τρίο του σπουδαίου JohnTchicai(με Famoudou Don Moye ντραμς, κρουστά και HartmutGeerkenπιάνο, κρουστά), το σχήμα της σκωτσέζας βοκαλίστριας MaggieNicols, οι CairoJazzBandτου SalahRagab, οι OrientalWindτου OkayTemiz, το φοβερό τρίο των AndrewCyrilleντραμς/ AnthonyBraxtonπνευστά/ RichardTeitelbaumσύνθια (από τους Musica Elettronica Viva κ.ά.) και τέλος το συγκρότημα του δημοτικού οργανοπαίχτη (κλαρίνο) Βασίλη Σούκα. Οπωσδήποτε ένα πλήρες πρόγραμμα.
Από πλευράς ηχογραφήσεων, τώρα, ν’ αναφέρουμε τα εξής δύο άλμπουμ: HartmutGeerken/ FamoudouDonMoye/ JohnTchicaiCassavaBalls” [PraxisCM 111] ηχογραφημένο στον Ορφέα στις 8 Μαΐου 1985 και SakisPapadimitriou/ GünterSommerOrpheus'85” [PraxisGM 1007] ηχογραφημένο στον Ορφέα, στις 7 Μαΐου 1985 (ένα από τα ωραιότερα LPτης Praxis).
1986
Το PRAXIS86 ήταν το τελευταίο φεστιβάλ αυτής της σειράς. Η λιτότητα Σημίτη (υπουργός Εθνικής Οικονομίας εκείνη την εποχή) χτύπησε τη διοργάνωση, που εξελίχθηκε μέσα στο Μάρτη (3-9) σε τέσσερις, μόλις, μουσικές βραδιές, με τους έλληνες καλλιτέχνες να έχουν τη μερίδα του λέοντος.
Από πλευράς Ελλήνων λοιπόν είχαμε: το τρίο του Γιώργου Τρανταλίδη (με τον Τάκη Πατερέλη στο σαξόφωνο), την ορχήστρα του Βαγγέλη Κατσούλη, τον Μιχάλη Γρηγορίου (σε σόλο συνθεσάιζερ), τον Δημήτρη Μαραγκόπουλο (με Σαβίνα Γιαννάτου και Γιώργο Χατζημιχελάκη μεταξύ άλλων) και ακόμη τον πρόωρα χαμένο πιανίστα Νίκο Γεωργούση.
Από το εξωτερικό θα πρέπει να σημειώσουμε την εμφάνιση τού θρύλου σοπρανίστα SteveLacyμε το σεξτέτο του (πρώτη φορά στην Αθήνα – είχε εμφανιστεί νωρίτερα όμως, το 1984, στο Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ και Αυτοσχεδιαζόμενης Μουσικής του Δήμου Θεσσαλονίκης), την ομάδα του πιανίστα PeterNu (με τον περκασιονίστα TonyUterκαι τις χορεύτριες RachelSiegelκαι MargoLane) και τέλος το τρίο του γερμανού πιανίστα Rainer Brüninghaus (με MarkusStockhausenκαι TrilokGurtu).
Το τέλος...
Οι τελευταίες αναλαμπές αυτής της ιστορίας, που να σχετίζονται και με τον Κώστα Γιαννουλόπουλο, ήταν κυρίως το περιοδικό Δισκογραφία, που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 1988 (νομίζω πως βγήκαν μόνο δύο τεύχη), όπως και η επανατύπωση τού τζαζ δισκογραφικού οδηγού (με προσθήκες-αφαιρέσεις) Jazz1900-1990 [Νέα Σύνορα – Α.Α Λιβάνη] το 1990.
Όσα συνέβησαν από ’κει και κάτω καλύτερα να τ’ αφήσουμε…

TERRA INCΩGNITA γερό ντόπιο «μέταλλο»

$
0
0
Έχω ξαναγράψει για τους έλληνες χεβυμεταλλιστές TerraIncωgnitaκαι πιο συγκεκριμένα για το περσινό EPτους “SignwithBlood”. Τώρα, έχουμε ένα ολόκληρο άλμπουμ τους στη διάθεσή μας, το FragmentsofaRuinedMind [SymmetricRecords, 2017], που δίνει, οπωσδήποτε, περισσότερα στοιχεία για το ύφος και τις διαθέσεις του γκρουπ. Δυστυχώς στην promoκόπια που έφτασε στα χέρια μου δεν υπάρχει κάπου αναγραμμένη η line-upτου συγκροτήματος, οπότε θα χρειαστεί να ανατρέξω στην περσινή. Τα μέλη λοιπόν των TerraIncωgnitaστο τωρινό “FragmentsofaRuinedMind” πρέπει να είναι οι BillyVassτραγούδι, Στέλιος Ζούλιας (Zoulou) κιθάρες, φωνητικά, Δημήτρης Κοκονέζης (Κοko) ντραμς, Μάνος Κυριτλόγλου κιθάρες και Τόλης Αυγέρος μπάσο, με το συγκεκριμένο CDνα αφορά στη δεύτερη full-lengthδουλειά τους.
Υπάρχουν τρεις τίτλοι εδώ, τα κομμάτια “Myemptiness”, “Conqueror” και “Signwithblood”, που ακούγονταν και στο περσινό EP. Να υποθέσω, περαιτέρω, πως αυτά τα τρία tracksείναι τα ίδια ακριβώς και στις δύο εκδόσεις (το λέω, γιατί δεν μου είναι καθόλου εύκολο να βρω τώρα το EP) και πως η περσινή κυκλοφορία τους λειτουργούσε κατ’ ουσίαν ως προαναγγελία του φετινού άλμπουμ τους.
Το ύφος των TerraIncωgnitaείναι το μελωδικό, progressive, heavymetal. Υπάρχουν βεβαίως εμφανείς αναφορές στους BlackSabbath, ιδίως σε κάποια περάσματα, αλλά είναι πολύ καλά αφομοιωμένες, ώστε να μιλάμε απλώς για κάποια μακρινή, αλλά βασική επιρροή, και όχι αναγκαστικά για κάτι που κυριαρχεί. Περαιτέρω ανιχνεύονται αναφορές από το επικό metalτων eightiesτύπου Accept, FifthAngel, Helstarκαι τα ρέστα, που είναι ακόμη πιο βασικές, με τους TerraIncωgnitaνα ανταποκρίνονται πλήρως στα καθήκοντά τους (εξαιρετικός ο τραγουδιστής, ωραία η χρήση των πλήκτρων, κραταιό το rhythmsection, με τις κιθάρες φυσικά να κυριαρχούν).
Viewing all 5015 articles
Browse latest View live