Quantcast
Channel: ΔΙΣΚΟΡΥΧΕΙΟΝ / VINYLMINE
Viewing all 5018 articles
Browse latest View live

STRATMAN για το “Borders of Paradise”

$
0
0
Stratman, για όσους ενδεχομένως δεν γνωρίζουν, είναι ο Στράτος Αλοίμονος, ένας μουσικός με παρουσίες σε Λερναία Ύδρα, Εν Πλω Επόμενη Κίνηση και Clandestinos– ενώ και ως Stratmanέχει εμφανισθεί στη δισκογραφία προγραμματίζοντας δικά του tracksή άλλων. Το πιο πρόσφατο CDτού Stratmanείναι το BordersofParadise [AnkhProductions, 2017] και είναι εμπνευσμένο από το σύγχρονο προσφυγικό.
Οι λεγόμενες «μουσικές του κόσμου», με άλλα λόγια, συγκλίνουν πάνω στα tracksτου CDκαι έτσι όπως δημιουργικά προγραμματίζονται οριοθετούν τις σωστές ατμόσφαιρες, είτε για να «πατήσουν» πάνω τους τα λόγια είτε για ν’ αποδείξουν, οι μουσικές αυτές καθ’ αυτές, το πώς μπορούν να σταθούν και μόνες τους, δίχως τα λεκτικά στηρίγματα. Για την επίτευξη αυτού του στόχου-σκοπού ο Αλοίμονος προσέφυγε στη βοήθεια δοκιμασμένων οργανοπαικτών, κρατώντας ο ίδιος το πάνω χέρι, ενσωματώνοντας περαιτέρω στο “BordersofParadise” διάφορους παραδοσιακούς σκοπούς, δίνοντάς τους ένα σημερινό επίχρισμα («Κέρνα μας», «Σ’ αγαπώ γιατί ’σαι ωραία»). Από τους φίλους-μουσικούς που βρέθηκαν δίπλα στον Stratmanνα αναφέρουμε τον Αργεντινό Melingo, που κάνει spokenwordστο “Tangorebetiko”, τον κιθαρίστα Γιώργο Μπαντούκ Αποστολάκη, τον VahanGalstyanστο duduk, την Αγγελική Τουμπανάκη στα φωνητικά, τον Αλέκο Βρέτο στο ούτι, τον Μίμη Καφούσια (από Εν Πλω) κ.ά. – με τον ίδιο τον Stratmanπάντα σε μουσικές, ενορχηστρώσεις, πλήκτρα, προγραμματισμό, ηχογράφηση και μίξη.
Πέραν του θέματος τώρα, και του κατά πόσον αυτό μπορεί να εκφράζει, περισσότερο ή λιγότερο, το σύγχρονο προσφυγικό, εγώ θα μείνω σε μερικά tracksπου έχουν αληθινό μουσικό ενδιαφέρον, όπως το «Χάρισμα» με την ωραία χρήση ηλεκτρικής κιθάρας, το “Oudoochild” που διαθέτει ούτι και ήχο hammond (και που το καθιστούν μια πολύ ενδιαφέρουσα ethnic-γκρούβα σε στυλ ύστερων Embryoκ.λπ.), το instroethnic-tranceTransittosalvation”, το τραγούδι “Bordersofparadise” (που ανέστησε στη μνήμη μου τα περήφανα vibesτων Πυξ Λαξ/MarcAlmondστο “Allmyangelsfalling”) και ακόμη το “Deliveryboy, GrecoPakistani”, που ανακατεύει Δύση με Ανατολή με τον ωραίο τρόπο της asiandubσκηνής (Badmarsh& Shri, ThieveryCorporation, UpBustle& Out, NitinSawhneyκ.λπ.).
Ενδιαφέρουσα προσπάθεια από τον Stratman, με κάποια πολύ καλά, κατά τόπους, κομμάτια.

ακόμη μια αντικομμουνιστική υστερία από το γνωστό άτομο

$
0
0
O Τζήμερος για τη σφαγή-θηριωδία των γερμανών ναζί στα Καλάβρυτα, τον Δεκέμβρη του ’43, ενοχοποιεί τον ΕΛΑΣ!
Κατηγορεί τον Ελληνικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό πως δεν σεβάστηκε το δίκαιο του πολέμου (το δίκαιο των αιχμαλώτων κ.λπ.) και πως άσκησε βία κατά των ναζήδων, που είχαν σαν αποτέλεσμα τα φρικιαστικά αντίποινά τους. Αυτή η ναζιστική θεωρία, που οι χρυσαυγίτες στο πέρασμα του χρόνου την έκαναν «σημαία» τους, αναπαράγεται χρόνια τώρα (από τη δεκαετία του ’60 τουλάχιστον) και δεν είναι καινούριο φρούτο. Απλά ο Τζήμερος έρχεται να προσθέσει τις αντικομμουνιστικές αθλιότητές του στον πιο πηχτό βούρκο, που χρόνια τώρα προβάλλει με τις αναρτήσεις του.
Όταν μιλάμε για τον γερμανικό-ναζιστικό στρατό κατοχής δεν μιλάμε για έναν οποιονδήποτε κατακτητικό στρατό. Μιλάμε για κοινούς εγκληματίες, που ενεργούσαν αφιονισμένοι κάτω από τις διαστροφικές εντολές του Φύρερ. Για έναν στρατό-τέρας που διέλυσε μια χώρα, λεηλατώντας ό,τι υπήρχε και δεν υπήρχε, που κατέστρεψε ό,τι υποδομή είχε αναπτυχθεί, που δεν σεβάστηκε την επιβίωση των απλών ανθρώπων (εδώ με την αρωγή και των «συμμάχων» μας Εγγλέζων), καθώς μόνον από τους αποκλεισμούς το χειμώνα του 1941-42, και μόνο στην Αθήνα, πέθαναν από την πείνα, με τους μετριότερους υπολογισμούς, 45 χιλιάδες άνθρωποι. Φυσικά δεκάδες χιλιάδες πέθαναν και ανά την επικράτεια.
Αυτόν το ναζιστικό στρατό, τον οποίον ο ΕΛΑΣ αντιμετώπιζε ως μια βάναυση εγκληματική ορδή (και δικαίως δηλαδή), έρχεται ο Τζήμερος, σήμερα, να τον ανυψώσει ξανά στα μάτια των φιλελέρων και των σύγχρονων φασιστών, στα μάτια των απογόνων των χιτών και των ταγματασφαλιτών.
Ό,τι και να πει κανείς γι’ αυτό το άτομο είναι πλέον λίγο…

RUDRESH MAHANTHAPPA’S INDO-PAK COALITION

$
0
0
Τoπιο καινούριο άλμπουμ τού ινδο-αμερικανού άλτο σαξοφωνίστα RudreshMahanthappaείναι αυτοέκδοση κι έχει τίτλο Agrima. Σ’ αυτό το άλμπουμ ο Mahanthappaμάς παρουσιάζεται μέσω των Indo-PakCoalition, τους οποίους συναποτελούν οι RezAbbasiκιθάρες και DanWeissντραμς, τάμπλα. Οι τρεις τους είχαν βρεθεί προσφάτως και στο φοβερό άλμπουμ του AbbasiUnfilteredUniverse” [WhirlwindRecordings, 2017], για το οποίον είχαμε γράψει εδώ στο δισκορυχείον (8/11/2017), ενώ οι RudreshMahanthappasIndo-PakCoalitionείχαν εμφανιστεί κατά πρώτον το 2008 με το CDApti” [InnovaRecordings]. Ας υποθέσουμε λοιπόν πως το “Agrima” είναι το δεύτερο CDτους…
Το άλμπουμ είναι εξαιρετικό, εντυπωσιακό κ.λπ., κάτι που δείχνει πως αυτή η παρέα βρίσκεται σε ύψιστο δημιουργικό οίστρο – αν κρίνουμε και από το προπέρσινο “BirdCalls” [ACTMusic + Vision], το πιο προσωπικό άλμπουμ του Mahanthappa, που επίσης «έκαιγε».
Και τα οκτώ κομμάτια είναι άπιαστα, με τον Ινδο-αμερικανό να παίζει μελωδικά σόλι με δύναμη μπροστά, ενώ όταν μένει πίσω τον παρακολουθούμε να αυτοσχεδιάζει, συνήθως, στην ίδια βασική γραμμή. Ακολούθως και όταν βγαίνει μπροστά ο Abbasiτον ακούμε είτε σε τεχνικά καθαρά σόλι, είτε, χρησιμοποιώντας εφφέ, να δημιουργεί περιβάλλοντα και ατμόσφαιρες, μεταφέροντας στο σύστημα και μιαν ελαφριά ηλεκτρονική χροιά. Βεβαίως, και η συμβολή του Weissείναι ισότιμη και ισάξια, γιατί με τις τάμπλες του κάνει δυο και τρεις δουλειές – και κρατάει τα μπάσα, όταν χρειάζεται, και βγαίνει κι αυτός μπροστά και παίζει συνοδευτικά δημιουργώντας σταθερές βάσεις, αλλά και «γεμίζει» συνεχώς δίνοντας σήμα για νέες εξελίξεις.
Όλα τούτα είναι τα… προσόντα τού “Agrima”, ενός ξεχωριστού indo-jazzάλμπουμ, που έρχεται να προστεθεί στη μακριά ιστορία του είδους.
Επαφή: www.rudreshm.com

LOSEN RECORDS καινούριες κυκλοφορίες από μια νορβηγική εταιρεία, που βρίσκεται στα πάνω της

$
0
0
ASMUNDSEN& CO: Pastorn [LOS 167-2, 2017]
Για άλμπουμ της μπασίστριας TineAsmundsenείχα γράψει πριν χρόνια στο Jazz& Τζαζκαι σε κάθε περίπτωση χαίρομαι τώρα, γιατί ξαναπιάνω δικό της άλμπουμ στα χέρια μου. Αναφέρομαι στο “Pastorn”, το tributeτης Asmundsenκαι της Κομπανίας της στον 87χρονο νορβηγό πιανίστα EinarPastornIversen– μια μορφή της τζαζ στη βόρεια χώρα, με καριέρα που αγγίζει τα 70 χρόνια!
Μπορεί το όνομα τού Iversen (για άλμπουμ του οποίου επίσης είχα γράψει στο Jazz& Τζαζ) να μην είναι καθόλου γνωστό στην Ελλάδα, καθώς πολλοί jazz-fansξεκινούν τη γνωριμία τους με τη νορβηγική τζαζ μέσα από τον κατάλογο της ECM (JanGarbarek, TerjeRypdal, ArildAndersen, JonChristensenκ.λπ.), όμως η καριέρα του (η καριέρα τού Iversen) είναι τέτοια και τόση, με αποτέλεσμα στην πατρίδα του να συγκαταλέγεται ασυζητητί μεταξύ των «ηρώων» και πιονιέρων της τοπικής σκηνής.
Γεννημένος το1930, ο Iversen (άλλως Pastorn, επειδή ο πατέρας του ήταν παπάς) γίνεται επαγγελματίας μουσικός από πολύ νωρίς και στα 23 του, το 1953, κάνει την πρώτη εμφάνισή του στη δισκογραφία με την μπάντα τού RowlandGreenberg, ενώ στα τέλη του ’50 και στις αρχές του ’60 συνοδεύει αμερικανούς μουσικούς, που έρχονται για εμφανίσεις στη Νορβηγία (στο MoldeJazzFestivalπ.χ. και αλλού). Μερικοί με τους οποίους έπαιξε ο Iversenήταν και οι LuckyThompson, DexterGordon, ColemanHawkinsκαι JohnnyGriffin (όπως διαβάζουμε και στο ένθετο του CDτης Losen). Στα sixties, ο νορβηγός πιανίστας ασχολήθηκε περισσότερο με επενδύσεις χορευτικών και θεατρικών παραστάσεων, δίχως να παραλείψει πάντως και την πιο προσωπική δισκογραφία – με το άλμπουμ του “MeandMyPiano” (1967) να θεωρείται must (και πολύ σπάνιο στην originalέκδοσή του – διατίθεται όμως σε CD). Φυσικά και όλες τις επόμενες δεκαετίες ο Iversenθα δώσει ξεχωριστές εγγραφές, με το έργο του να αναγνωρίζεται ευρέως στην πατρίδα του (εννοείται), αλλά ελάχιστα έξω απ’ αυτήν. Τώρα, βεβαίως, με την παρούσα έκδοση τής Losen, ίσως γίνει γνωστό και αλλού. Για να δούμε…
Στο “Pastorn” καταγράφονται έντεκα συνθέσεις του Iversen, από διάφορες φάσεις της καριέρας του υποθέτω (είναι ένα θέμα το ότι δεν αναφέρονται οι χρονολογίες των originalεγγραφών), τις οποίες διεκπεραιώνουν οι VidarJohansenτενόρο, MagnusAannestadOsethτρομπέτα, φλούγκελχορν, RuneKlakeggπιάνο, TineAsmundsenμπάσο και TerjeEngenντραμς. Η ορχήστρα παίζει εξαιρετικά, η ηχογράφηση έχει τη σφραγίδα του JanErikKongshaug, ενώ οι συνθέσεις του Iversenπροσφέρουν όλα εκείνα τα απαραίτητα στοιχεία, προκειμένου να διαφανεί η ποιότητα και η αρτιότητα του Asmundsen& Co.
Στο σετ υπάρχουν tracksπου έχουν άλλοτε ευρωπαϊκή και άλλοτε αμερικανική χροιά, άλλοτε euro-balladsστο nordicstyleδηλαδή, και άλλοτε με τυπικότερο (δηλαδή κλασικότερο) swinging, bopκ.λπ. Υπάρχουν δε και tracksακόμη πιο «περίεργα», όπως το “Armida”, που διαθέτουν άλλου τύπου αναφορές (oriental) ή το “Eurasiangoodies”, που δείχνουν ότι ο Iversenήταν/είναι ένας μουσικός που το έψαχνε / ψάχνει και που μπορεί να εκπλήσσει, ακόμη και τώρα, με τις προτάσεις του.
Κρίμα να μην εντοπίζονται εύκολα τα παλαιά του άλμπουμ.
OLGA KONKOVA, JENS THORESEN: Old Songs [LOS 181-2, 2017]
Η ρωσονορβηγίδα πιανίστρα OlgaKonkovaδεν είναι χθεσινή. Βρίσκεται στη σκηνή από τα χρόνια του ’90, έχοντας ηχογραφήσει διάφορα άλμπουμ – είτε με δικά της σχήματα είτε ως συνεργάτις σε άλλα. Το ίδιο και ο κιθαρίστας JensThoresen. Konkovaκαι Thoresenείχαν βρεθεί, εξάλλου, στην NorskeStoreOrkesterτου HelgeSundeγράφοντας για την ACTMusic+ Visionτο άλμπουμ “Denada” το 2006.
Εδώ, στο “OldSongs”, το ντούο πράττει κάτι πρωτότυπο – πολύ πρωτότυπο. Πιάνει κλασικά τζαζ στάνταρντ (και κάτι από pop) και όχι απλώς τα διασκευάζει, αλλά τους… αλλάζει τα φώτα! Αλλάζει τα ακόρντα, αλλάζει τις μελωδίες, δημιουργεί νέες αρμονίες, αλλάζει ρυθμούς, tempi, διάρκειες, αισθήματα κ.λπ. – γενικώς πράττει ό,τι θέλει!
Αυτό, για να πω την πάσα αλήθεια, δεν ξέρω κατά πόσον μπορεί να λειτουργεί συνεχώς και δια παντός – αν μιλάμε για κομμάτια όπως το “Blueingreen” του MilesDavis, το “Minortweakz” (που είναι το “Giantsteps” του Coltrane), το “Tristissimo” (που είναι το “ThegirlfromIpanema” του Jobim), το “Sol” (που είναι το “Herecomesthesun” του GeorgeHarrison). Τα κομμάτια, έτσι όπως τα ξέρουμε, χάνουν κάθε αναγνωρισιμότητά τους, καθώς υπάρχουν, γενικώς, κάποια πολύ σύντομα «σχήματα», που μπορεί να μας θυμίζουν εκείνο που ξέρουμε και αγαπήσαμε.
Βεβαίως, έναν πειραματισμό έχουμε εδώ – που μπορεί να απευθύνεται στον κάθε έναν από εμάς. Τόσο σ’ εκείνους, δηλαδή, που έχουν εντρυφήσει στις συγκεκριμένες συνθέσεις, λαμβάνοντας το “OldSongs” σαν καπρίτσιο, όσο και σε κάποιους νεότερους, που δεν γνωρίζουν σώνει και καλά το παλαιό ρεπερτόριο και που μπορεί να εκλάβουν το άλμπουμ σαν κάτι, που δεν «κλωτσάει», αναγκαστικώς, και που μπορεί να φανερώνει άλλες, κρυμμένες… αρετές των κομματιών.
Μας βάζουν δύσκολα οι Konkovaκαι Thoresen, αλλά… ας είναι.
AUDUNTRIO: Rondane [LOS 191-2, 2017]
Ακόμη ένα κλασικό σχήμα πιάνου-τρίο έχουμε εδώ, στην περίπτωση του AudunTrio, το οποίον αποτελείται από τους AudunBarstenJohnsenπιάνο, HåkonNorbyBjørgoμπάσο και MagnusSefaniassenEideντραμς. Το άλμπουμ τους “Rondane” περιλαμβάνει εφτά συνθέσεις των μελών του γκρουπ, που είναι… στανταρισμένες nordic. Τζαζ δηλαδή ευρωπαϊκού τύπου, πνιγμένη στις κλασικές-ρομαντικές αναφορές, με ιδιαίτερα επεξεργασμένες αλλά πάντα απλές μελωδικές γραμμές και με αρμονικό πλούτο, χωρίς υπερβολές και εντάσεις, μα με θωπευτική ή υποδόρια επέκταση-λειτουργία.
Καθαρό γκρουπ, με ελάχιστα εφφέ και καθόλου παρελκόμενα, οι AudunTrioθα έλεγα πως εντυπωσιάζουν σε κομμάτια όπως το 7λεπτο “Rondane”, γραμμένο για το φερώνυμο Εθνικό Πάρκο της Νορβηγίας – έναν μαγικό τόπο, που περιγράφεται εξ ίσου μαγικά από το τριμελές γκρουπ. Αλλά το ίδιο εντυπωσιακά ηχούν και τα μικρότερης διάρκειας tracks, όπως το 4λεπτο “Ragtime”, που επιχειρεί να ανασκευάσει το κλασικό rag, κατεβάζοντας το τέμπο και εμμένοντας περισσότερο στην αναδυόμενη μελωδία παρά στην υπερτονισμό της ρυθμικής ακολουθίας.
Διατηρώντας αυτήν την ίδια απλή μαγική συνταγή, που στηρίζεται στη μη-κατάχρηση και την εκφραστική ολιγάρκεια, οι AudunTrioσυνθέτουν αληθινά συναρπαστικά κομμάτια, όπως το εισαγωγικό “Presentjoy” (με χρήση και φωνητικών) ή την εντυπωσιακή, αργή, μπαλάντα “Dosmalltalkwithme, please”.
URO: Or [LOS 159-2, 2017]
Δεν είναι πρωτόφαντο, φυσικά, ένα σχήμα να έχει τρεις κιθαρίστες, αλλά δεν είναι και κάτι καθημερινό. Οι UROπάντως έχουν. Τον KristofferSpangen, ο οποίος παίζει και dobro, τον AndersBrønstadκαι τον MariusIgland, ενώ υπάρχει και μπάσο-ντραμς εννοείται (TorbjørnTveit, KristofferTokle). Οι πέντε τους συνθέτουν και παρουσιάζουν δέκα κομμάτια, σε τρία εκ των οποίων ακούγονται και φωνές, σαξόφωνα και φλάουτο (από guests). Όλοι οι μουσικοί, παρότι νεαροί, έχουν τη μικρή ιστορία τους κι έτσι τα μόνα που οφείλουμε να πούμε, που να έχουν και κάποιο ευρύτερο νόημα, είναι τούτα.
Βλέποντας, λοιπόν, κάποιος στο backcoverαυτές τις τρεις κιθάρες και το dobroδεν μπορεί παρά να κάνει κάποιες υποθέσεις και, λογικώς, να πέσει μέσα σε αυτές. Πρώτον, δεν υπάρχει περίπτωση το άκουσμα να μην είναι και-rock. Δεύτερον, δεν υπάρχει περίπτωση το άκουσμα να μην είναι και-country. Τρίτον, δεν υπάρχει περίπτωση το άκουσμα να μην είναι, με όποιον τρόπο, και-βορειοευρωπαϊκό. Να το πω; Συμβαίνουν και τα τρία στο “Or”. Οι νεαροί Νορβηγοί παρουσιάζονται σίγουροι στα κελεύσματα τού αμερικανικού ήχου, τα οποία μπολιάζουν με έντεχνες και κάποιες φορές με… περιβαλλοντικές ενορχηστρώσεις. Και απ’ αυτήν την άποψη σίγουρα καινοτομούν.
Δεν θα τους πεις americana, σώνει και καλά, τους URO, δεν θα τους πεις τίποτα… γενικό ή ειδικό. Κι αυτό, για ένα συγκρότημα που ντεμπουτάρει, δεν είναι καθόλου μικρό.
SCHEEN JAZZORKESTER & JON ØYSTEIN ROSLAND: Tamanoar [LOS 177-2, 2017]
Η ScheenJazzorkesterείναι μία 12μελής μπάντα (μέσα και ο τενόρο σαξοφωνίστας JonØysteinRosland), η οποία, μέσω του “Tamanoar”, ηχογραφεί κάτι σαν σουίτα με μέρη, υπομέρη, εισαγωγές, επιλόγους και τα ρέστα. Τι ακριβώς προάγεται εδώ δεν είναι δύσκολο να το αντιληφθείς. Κάτω από τον… μανδύα της μεσαίας μπάντας έχουμε ένα σχήμα σύγχρονης-τζαζ μουσικής – και σύγχρονης και jazzδηλαδή, που επιχειρεί να ανακατέψει στοιχεία απ’ αυτά τα δύο βασικά είδη, προσφέροντάς τα μ’ έναν μάλλον αναμενόμενο τρόπο.
Οι συνθέσεις είναι όλες του ØysteinRosland, oοποίος δεν φαίνεται να έχει κάποιον ρόλο leaderστην μπάντα, καθότι υπάρχουν σοπράνο και άλτο σαξοφωνίστες που παίζουν σόλι συχνότερα από ’κείνον, την ώρα που όλα δένουν με τον γνωστό λεπτολογημένο σκανδιναυικό τρόπο. Με το σουινγκάρισμα να προσφέρεται με μέτρο, και με τις κλασικότροπες μελωδίες να έχουν ανά τακτά διαστήματα την τιμητική τους, το “Tamanoar” (που αναφέρεται σε κάποιον… μυρμηγκοφάγο – τον βλέπετε και στο εξώφυλλο) είναι ένα έργο, που έχει στιγμές και φάσεις για όλους. Για όλους εκείνους που κινούνται που κινούνται μεταξύ jazzκαι κάποιας πιο σύνθετης αφήγησης εννοώ.
LOW-FLY QUINTET: Stop for a While [LOS 188-2, 2017]
Το Low-FlyQuintetοδηγείται από την νορβηγίδα τραγουδίστρια, με αφροαμερικανή καταγωγή, CamillaTømta. Δίπλα της βρίσκονται ο ισπανός μπασίστας UriSala, η νορβηγίδα τσελίστρια SiriSnortheimκαι οι επίσης Νορβηγοί OleGjøstølπιάνο και SkjalgLidsheimντραμς, κρουστά. Όλοι μαζί αποτελούν ένα όχημα τραγουδιστικής jazz, το οποίον αποδίδει πρωτότυπα και στάνταρντ (συνθέσεις των FatsWalleer, JimmyvanHeusen, SonnyBurke…). Η μπάντα είναι πολύ δεμένη και παίζει με αληθινή έμπνευση και πρωτοτυπία, κάτι που φαίνεται πρωτίστως στα δικά της κομμάτια – όπως στο bluesThankyou” (μουσική-στίχοι: Tømta), στη χορευτική μπαλάντα “Asweeterdreamer” (κι αυτή της Tømta), στο παλιοκαιρινό “Stopforawhile” κ.λπ. Όλα αυτά τα tracks, πάντως, ακόμη κι εκείνα που εμπνέονται από την παλαιά τραγουδιστική τζαζ (των στάνταρντ) έχουν σοβαρό λόγο ύπαρξης. Είναι εξαιρετικά άσματα, ερμηνευμένα γερά από την CamillaTømta, διαθέτοντας τέλεια παιξίματα – ομαδικά συνήθως, αλλά και με συγκεκριμένα soliκατά τόπους, που ακούγονται «σεμνά» και πάντα εντός κλίματος (έξοχα τα «γεμίσματα» της τσελίστριας Snortheim).
Άλλη μια εξαιρετική πρόταση από τη νορβηγική LosenRecords.

δύο CD της γερμανικής AUT RECORDS

$
0
0
Η AutRecordsιδρύθηκε το 2010, έχει την έδρα της στο Βερολίνο και τυπώνει άλμπουμ που κινούνται στο χώρο της jazz, του improvκαι της ηλεκτρονικής. Ιδιοκτήτης της είναι ο σαξοφωνίστας και κλαρινίστας DavideLorenzon. Για δύο από τις πιο πρόσφατες κυκλοφορίες της γράφουμε στη συνέχεια…
TONYCATTANO: Naca [AUT033, 2017]
Τι είναι η Naca; Από το coverδιαβάζουμε:«Στα σπίτια των σικελών αγροτών υπήρχε ένα κρεβάτι φτιαγμένο από ύφασμα, που ήταν τοποθετημένο πάνω από το κρεβάτι των συζύγων, κρεμασμένο από το ταβάνι. Ήταν ένα είδος αιώρας, στο οποίο εναπόθεταν το βρέφος. Το ζητούμενο από τους γονείς ήταν με μια ελαφριά κλωτσιά να δώσουν κίνηση στην αιώρα, που ήταν σταθερά δεμένη στα άκρα της (σ.σ. προφανώς για να νανουρίσουν το μωρό τους)».
Τι σχέση, τώρα, μπορεί να έχει η συγκεκριμένη πατέντα με την jazzτού τρομπονίστα Cattano, είναι ένα θέμα – αν και δεν είναι εντελώς δύσκολο να σκεφτούμε κάτι. Να σκεφτούμε δηλαδή πως η jazzτου Cattanoδιαθέτει κάποιες σταθερές αρχές-άκρες και πως από ’κει και πέρα… παλαντζάρει, σαν το εκκρεμές, σαν την naca, γύρω από μια θέση ισορροπίας. Συμβαίνει; Δεν ξέρω, δεν είμαι απολύτως σίγουρος για το «ναι», το «όχι» ή το «ίσως».
Η jazzπάντως του Ιταλού έχει το δικό της χρώμα – κάτι που οφείλεται αρχικώς στο settingτης “Naca”. Πέραν λοιπόν του τρομπονίστα Cattano, στο κουαρτέτο συμμετέχουν ο βιολιστής και… βιολαστής EmanueleParrini, ο μπασίστας MatteoAnelliκαι ο ντράμερ AndreaMelani. Οι τέσσερίς τους παράγουν μια jazz με ωραίες μελωδικές αιχμές (συντελούν προς αυτό το βιολί και η βιόλα), με το τρομπόνι να κρατάει πολυποίκιλο ρόλο (συχνά δίνει το έναυσμα για improvκαταστάσεις) και με το μπάσο-ντραμς να συνοδεύει ενίοτε και με καταιγιστικό τρόπο. Περαιτέρω, το χιούμορ δεν λείπει από τη μουσική του κουαρτέτου – κάτι που δεν αποτυπώνεται μόνο σε τίτλους (“Ilsaltodelpachiderma”), αλλά περνάει και στη μουσική του, με τις ξαφνικές «κραυγές» του τρομπονιού και τα breaksτων εγχόρδων. (Εδώ οι επιρροές από FrankZappaεποχής “TheGrandWazoo” είναι κάτι παραπάνω εμφανείς).
Όσο, όμως, «προχωρημένο» μπορεί να ακούγεται κατά τόπους το CD “Naca”, άλλο τόσο λαϊκό αποδεικνύεται σε κομμάτια όπως το μελωδικό “Colpodifulmine” ή το εντελώς fusionKrastan”.
Πολύ ωραίο άλμπουμ με συνεχή… αναποδογυρίσματα και εκπλήξεις.
TOXYDOLL: Hawkward [AUT037, 2017]
Κουαρτέτο της πειραματικής jazzκαι του πειραματικού rock, οι Toxydollέχουν έτοιμο το δεύτερο CDτους που τιτλοφορείται “Hawkward”. Το σχήμα αποτελούν οι VicentDomènechάλτο σαξόφωνο, AlbertoCavenatiηλεκτρική κιθάρα, BobMeanzaσύνθια, ηλεκτρονικά και OlgaNosovaντραμς, φωνή, με το “Hawkward”, που είναι ηχογραφημένο στο Βερολίνο, να περιέχει οκτώ δικές τους συνθέσεις, οι οποίες ορισμένες φορές γειτνιάζουν ακόμη και με το progressiverock(ας πούμε εκείνο του Canterbury, στο εισαγωγικό “Acanounia” ή στο αμέσως επόμενο “Wholelottadog”).
Γενικώς, θα κάναμε λόγο για ένα σχήμα που κινείται πάνω σε δυο γραμμές ή καλύτερα στην τομή τους. Σ’ εκείνην ενός κλασικού τζαζ κουαρτέτου και στην άλλη ενός progressiverockγκρουπ (είπαμε σε τι στυλ), μ’ αυτές τις δύο ταυτότητες να επηρεάζουν η μια την άλλη.
Όλα τα κομμάτια των Toxydoll, με απλά λόγια, επιχειρούν να πρωτοτυπήσουν και τούτο το κατορθώνουν, δίχως ποτέ να ξεπέφτουν στην εκζήτηση ή το προβλέψιμο και το τετριμμένο. Πράγμα που σημαίνει πως εδώ έχουμε να κάνουμε με μουσικούς όχι απλώς μελετημένους, αλλά και με διάθεση και όρεξη να δουν την ηλεκτρική prog-avantμουσική στην ολότητά της, πρεσβεύοντας ένα κοινό αισθητικό όραμα. Να είναι πάντα… απροσδιόριστοι και έτοιμοι για νέες (ηχητικές) καταλήξεις.
Ακούω το πώς διασκευάζουν οι Toxydoll το παραδοσιακό κουβανικό “Obatala” και επιβεβαιώνω, για μιαν ακόμη φορά, την αξία και την ιδιαιτερότητά τους.
Επαφή: www.autrecords.com

PANX ROMANA

$
0
0
Ακούω Bazooka τώρα και θυμήθηκα τους Panx Romana – όχι χωρίς λόγο. Έχω δε την εντύπωση πως αυτό το γκρουπ, οι Panx Romana εννοώ, είναι κάπως υποτιμημένο στο χώρο του ελληνικού πανκ.
Από κουβέντες που έχω κάνει κατά καιρούς έχω αντιληφθεί πως στις συνειδήσεις πολλών δεν έχουν το βάρος των Stress, των Ex Humans ή των Αδιέξοδο. Δεν ξέρω πού μπορεί να οφείλεται αυτό. Ίσως στο γεγονός πως έμειναν αρκετά χρόνια στη σκηνή, πράγμα που σημαίνει πως δεν εξελίχθηκαν σε «μύθο». Τέλος πάντων… αυτά δεν είναι και τόσο σοβαρά. Για μένα το δικό τους «Ζω στο φόβο» αποτελεί ορισμό του ελληνικού πανκ και ελάχιστα άλλα δικά μας (ανάλογα) τραγούδια μπορούν να το κοντράρουν, και να τους κοντράρουν, σε δύναμη.

οι ARCADIAN CHILD είναι μια ροκ τετράδα από τη Λεμεσό

$
0
0
Κυπριακό ροκ συγκρότημα από τη Λεμεσό, οι ArcadianChildέρχονται να πλασαριστούν, μ’ αυτό το πρώτο CDτους που έχει τίτλοAfterglow [Private, 2017], μεταξύ των καλών κιθαρο-ψυχεδελικών σχημάτων του καιρού μας.
Αποτελούμενοι από τους Παναγιώτη Γεωργίου φωνή, ρυθμικές κιθάρες, Αντρέα Κέρβερο μπάσο, φωνητικά, Στάθη Χατζηχαραλάμπους leadκιθάρες και Χρήστο Δήμου ντραμς, κρουστά, οι Arcadian Child δεν είναι ένα συγκρότημα, που επιχειρεί να αναπαράξει, σε κάθε σημείο του, τον ήχο μιας άλλης εποχής. Και τούτο συμβαίνει τεχνικά-ακουστικά για έναν πρώτο (και βασικό ίσως) λόγο. Δεν έχουν πλήκτρα στο settingτους, ενώ και με τις δυο κιθάρες που διαθέτουν, leadκαι ρυθμική, μπορούν να συνδέονται πιο άμεσα καλύτερα με το ροκ του σήμερα.
Όχι, οι ArcadianChildδεν έχουν κάποιαν ολοφάνερη σχέση με τα βαρύγδουπα στονεράδικα συγκροτήματα (που εξακολουθούν να σκάνε από παντού), παρότι το ύφος τους, συχνά, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως και «σκληρό» ή ακόμη και κινούμενο προς τις παρυφές του stonerκάποιες, τέλος πάντων, λιγότερες φορές (“Afterglow”). Υπάρχει, δηλαδή, η σχετική leadριφολογία, με τη ρυθμική κιθάρα να κρατάει πάντα σθεναρά το ρόλο της και να «γεμίζει» σωστά τον ήχο τής μπάντας (ένα όργανο η ρυθμική κιθάρα –ή το ρυθμικό παίξιμο της κιθάρας καλύτερα– που γενικώς δεινοπαθεί, όταν δεν απουσιάζει εντελώς από τα σύγχρονα γκρουπ), αλλά υπάρχουν και τα φωνητικά, που είναι εντελώς διακριτά (ο Γεωργίου έχει κάπως «ξερή» φωνή, που φέρνει στο νου, σε φάσεις, τον DavidBowie), ή κομμάτια σαν το έσχατο “Used” (ίσως το ωραιότερο του CD), που πάντα θα προσεγγίζουν το παρελθόν, μ’ έναν, εδώ, ακόμη πιο βαθύ και συναισθηματικό τρόπο.
Φυσικά, υπάρχουν κι άλλα δυνατά κομμάτια σ’ αυτό το πρώτο CDτων ArcadianChild, που σαν ντεμπούτο είναι κάτι παραπάνω από συμπαθητικό, δείχνοντας πως το κυπριακό συγκρότημα βρίσκεται στο σωστό δρόμο.

ΜΙΚΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK 63

$
0
0
18/12/2017
Κοιτάζω τα «μουσικά» της Καθημερινής και κουνάω το κεφάλι μου… Τίποτα ουσιαστικό. Τίποτα ζωντανό. Κάτι ανούσια γενικόλογα αρθρίδια και από κει και κάτω… Μοντεβέρντης, Μέγαρα Μουσικής, Λυρικές, Κρατικές Ορχήστρες, βραβευμένοι μα(ν)έστροι και τα τοιαύτα. Α, και κάτι για ρεμπέτικο… τώρα που το πήρανε χαμπάρι και στην Ουνέσκο. Γενικώς και ειδικώς μια συνεχόμενη θλίψη.
Η «Κ» είναι σαν την μεγαλοκοπέλα, που έμεινε στο ράφι με μόνη συντροφιά τις γαλλικούρες και το πιάνο της. Α, και με τις κάλτσες και τα κομπινεζόν της που στεγνώνουνε στο τζάκι…

17/12/2017
Η κυβέρνηση της δηθεναριστεράς το έχει ρίξει στις εφάπαξ ελεημοσύνες. Κάθε λίγο και λιγάκι ανακοινώνει και από κάτι φραγκοδίφραγκα, τα οποία και δίνει μετά διαδικαστικών κόπων σε «στοχευμένες» ομάδες πληθυσμού, που έχουν χτυπηθεί από την κρίση, έχοντάς τα πάρει πρώτα διπλά και τρίδιπλα.
«Έκτακτη ενίσχυση 650 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που δεν μπορεί να εργαστεί εξαιτίας των πλημμυρών» ανακοίνωσε σήμερα η Αχτσιόγλου.
Χθες ανακοίνωσε άλλα 400 ευρώ έκτακτο «Επίδομα Νεανικής Αλληλεγγύης» σε 50.000 ανέργους 18-24 ετών.
Του χρόνου, όταν θα έχει κόψει τις συντάξεις κατά 20% και θα έχει πάει το αφορολόγητο στα 4,5 χιλιάρικα, θα μοιράσει άλλα 500 ευρώ σε όσους το επώνυμο αρχίζει από Ω κι έχουν να πάνε σινεμά 10 χρόνια…

16/12/2017
Έβαλα σήμερα το πρωί ν’ ακούσω ένα δίσκο του Al Stewart κι έγινα άλλος άνθρωπος! Τι μεγάλος καλλιτέχνης, τι μελωδός, τι άπιαστος στιχουργός!
Ο κόσμος, στην Ελλάδα, ξέρει τον Al Stewart από το “Year of the cat” του 1976, αλλά ο Σκωτσέζος δεν ήταν ποτέ ο… άνθρωπος του ενός τραγουδιού και της μιας επιτυχίας. Ο τύπος έχει γράψει φοβερά τραγούδια και εκπληκτικούς δίσκους, που, 45 χρόνια μετά, ακούγονται «άπιαστοι» για όλους τους σημερινούς τραγουδοποιούς – που θα τρέχουν πάντα και με τη γλώσσα έξω , μήπως και κατορθώσουν να τον φτάσουν.
Ακούγοντας φερ’ ειπείν τα «Νέα από την Ισπανία» (άσμα-ασμάτων από το “Orange” του 1972) η μόνη σκέψη που κάνω είναι τούτη. Ποιος μπορεί να σε εξαναγκάσει, σήμερα, ν’ ακούσεις την όποια τελευταία μπούρδα (που στην παρουσιάζουν οι άσχετοι για… μεγαλείο), όταν έχεις μπροστά σου τέτοιες αθάνατες και πάντα νέες επιλογές;  
(Προσέξτε τα γεμίσματα στο πιάνο από τον Rick Wakeman σε όλο το κομμάτι, αλλά κυρίως προς το τέλος).
https://www.youtube.com/watch?v=FtveC1BiLuk 

15/12/2017
Διαβάζω κάποιες λίστες με τα «καλύτερα» της χρονιάς και τραβάω τα μαλλιά μου. Ο καθένας γράφει ό,τι να ’ναι. Επιλογές, χωρίς καμμιά συνάφεια. Ασυνάρτητα πράγματα. Τίποτα που να φανερώνει ότι κάτι συμβαίνει στη μουσική, κάτι που να έχει ένα νόημα κεντρικό, κάτι που να δείχνει ότι κάτι κινείται προς τα μπρος.
Δεν φταίει ο κόσμος. Δεν φταίνε οι άνθρωποι που διαλέγουν. Φταίει το γεγονός πως η δισκογραφία έχει μετατραπεί εδώ και κάτι χρόνια σ’ ένα απλό «γαμώτο» –δίσκοι βγαίνουν για να βγαίνουν– χωρίς ουδεμία σύνδεση με κάτι βασικό κοινωνικο-αισθητικό που να συμβαίνει.  
Φυσικά, κάθε χρονιά βγαίνουν καλοί δίσκοι –κι εφέτος βγήκαν– απλώς αυτοί θα είναι, όλο και πιο συχνά, όλο και πιο απομακρυσμένοι ο ένας από τον άλλον. Κλειστές και απομονωμένες καταστάσεις, χωρίς μιαν αφήγηση για όλους.  
Γι’ αυτό και σπάνια θα δεις (εκτός από κείνες τις περιπτώσεις, στις οποίες ορισμένοι αντιγράφουν από τις επιλογές άλλων) κοινά άλμπουμ στις διάφορες λίστες – με τον καθέναν να επιλέγει, όλο και πιο συχνά, ό,τι του θυμίζει κάτι από το χθες. Πράγμα που σημαίνει πως αυτή η ιστορία με τα «καλύτερα» έχει πια τελειώσει και πως θα πρέπει να την ενταφιάσουμε βαθειά, μια και καλή, και μια για πάντα.

14/12/2017
Ο Λογαρίδης είναι πολύ μεγάλος τραγουδιστής – και νομίζω πως παραμένει ακόμη και τώρα τέτοιος. Αυτό το τραγούδι, που επιλέγω πιο κάτω, δεν είναι δικό του, είναι του Χρήστου Κυριαζή, και είναι καταπληκτικό. Το έχω ακούσει, δε, λάιβ από το Λογαρίδη, να το λέει μόνος με την κιθάρα του και να το απογειώνει. Κι έτσι όμως, ενορχηστρωμένο, δε χάνει πολύ.
Για μένα ο Λογαρίδης ήταν, είναι και θα παραμείνει η μεγαλύτερη φωνή του ελληνικού ροκ. Κάνει μια χαψιά Μπονάτσους, Σιδηρόπουλους, Αγγελάκες… όλους…

14/12/2017
Τώρα που ξεκουμπίστηκε ο… σουλτάνος, μπορούμε ν’ ακούμε τούρκικα, χωρίς το φόβο να μας πουν ορισμένοι πως τον αβαντάρουμε.
Μπαρίς Μαντσό ακούω από τις αρχές των 90s, όταν είχα βρει δύο LP του στο Μοναστηράκι (αργότερα πήρα κι άλλα), ενώ στις αρχές των 00s είχα γράψει ολάκερο κείμενο στο Jazz & Τζαζ, με στοιχεία και πληροφορίες για την περίπτωσή του (ήταν η εποχή όπου επικοινωνούσα μ’ έναν record trade partner από την Άγκυρα).
Σπουδαία περίπτωση τούρκου τραγουδοποιού (διέπρεψε σε πολλά είδη) ακόμη και μέχρι το πρόωρο τέλος του (πέθανε στα 56 του, το 1999).
Μπαρίς Μαντσό έχει τραγουδήσει στα ελληνικά η Καίτη Γαρμπή (αλλά το κρύβει).
Mόνον ο Ζηλωτής του Παπάζογλου θα μπορούσε να δώσει τέτοιο τραγούδι στο δικό μας ροκ. Ακούστε εδώ ένα θαύμα…

BLUES REVIVAL 30: MANCE LIPSCOMB (1895-1976)

$
0
0
Αν και αποφεύγω όπως ο διάβολος το λιβάνι τους ανώφελους παραλληλισμούς, σκέφτομαι τι θα σήμαινε για το ελληνικό τραγούδι της δεκαετίας του ’60, ας πούμε, το να εμφανιζόταν από το πουθενά και σε μια ηλικία εξήντα-βάλε, ένας άγνωστος τραγουδοποιός τού λαϊκού τού επιπέδου τού Καλδάρα. Ως κάτι τέτοιο υποθετικό ανάλογο χαιρετίστηκε η περίπτωση του ManceLipscombστα αμερικανικά bluessixties.
Ο Lipscombυπήρξε, κατά πρώτον, μια κινητή ηχοθήκη της προφορικής παράδοσης, αφού ο ίδιος είχε διασώσει δεκάδες λαϊκά τραγούδια και, κατά δεύτερον, ένας όλο φωτιά performer, υπερήφανος αλλά όχι κομπάζων για όσους τον γνώρισαν (έτσι γράφουν τα βιβλία), ο οποίος σχολίαζε ή παρατηρούσε τραγουδώντας.
Από εκείνους τους τύπους των ανθρώπων, που μιλάνε στη ζωή κοιτώντας την κατάματα, ο ManceLipscombέζησε στο μεγαλύτερο μέρος τού βίου του σε ξένα κτήματα, καρπούμενος μέρος των σοδειών τις οποίες παρήγαγε. Μάλιστα, ακόμη και όταν τον ανακάλυψε ο MackMcCormickσε κάποια φυτεία του Texasστις αρχές του ’60, ο Lipscombθεώρησε πως ο «όρκος» του να μείνει πιστός στη γη δεν θα μπορούσε με τίποτα να παραβλεφθεί, μπροστά στη δόξα μιας εφήμερης μπίζνας. Περιττό να πούμε πως τα άλμπουμ που πρόλαβε να εκδώσει μέσα στα δέκα πέντε χρόνια της ηχογραφικής περιπέτειάς του θα παραμένουν, ες αεί, μνημεία τού πιο ανόθευτου λαϊκού μουσικού πολιτισμού.
Το συντριπτικό μέρος των εγγραφών του ManceLipscombέγινε για λογαριασμό της εταιρείας Arhoolieτου ChrisStrachwitz. Μάλιστα, ο πολωνός εμιγκρές ξεκίνησε την εταιρία του με το θρυλικό άλμπουμ τού LipscombTexasSharecropperandSongster”, εκεί όπου ακούστηκαν για πρώτη φορά οι εκδοχές των “Sugarbabe”, “Goingdownslow”, “Babypleasedontgo”, “JackODiamonds” και “EllaSpeed”.
Άψογος τραγουδιστής και επίσης εξαίρετος κιθαρίστας, ο Lipscombθα πεθάνει στην πόλη που γεννήθηκε, στην Navasotaτου Τέξας, την οποίαν, εξάλλου, ελάχιστες φορές εγκατέλειψε.
Ο Μance Lipscomb στην ταινία του Ροβήρου Μανθούλη
Να σημειώσουμε, τέλος, πως ο Lipscombεμφανίζεται στην ταινία του Ροβήρου Μανθούλη LeBluesEntrelesDents(1973) και πως η πρώτη-πρώτη εγγραφή του υπάρχει σ’ ένα LP-συλλογή της βρετανικής 77 Records– πρόκειται για την “TomMooresfarm”, που ηχογραφήθηκε από τους ChrisStrachwitzκαι MackMcCormickτην 30η Ιουνίου 1960 στη Navasotaκαι συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ “ATreasuryofFieldRecordingsVol.2”. 
Δισκογραφία(επιλογή)
1. Texas Sharecropper and Songster – Arhoolie F1001 – 1960 
2. Trouble in Mind – Reprise R-2012 – 1961 
3. Texas Songster Volume 2 – Arhoolie F-1023 – 1964 
4. Vol.3 – Arhoolie F-1026 – 1965 
5. Vol.4 – Arhoolie F 1033 – 1967 
6. Vol.5 – Arhoolie 1049 – 1970 
7. Volume 6 – Arhoolie 1069 – 1974 
8. You’ll Never Find Another Man Like Mance – Arhoolie 1077 – 1978 (rec. 11/1964) 
9. So Different Blues – Collectables CD COL-5289 – 1993 (rec. 1965) 
10. Texas Songster Volume 2, You Got to Reap What you Sow – Arhoolie 398 – 1993 (rec. 5/1964) 
11. Texas Blues Guitar – Arhoolie CD 001 – 1994 (ωςένθετοτουβιβλίουMance Lipscomb: Texas Blues Guitar Solos τωνMel Bay Publications) 
12. Songster – Orbis BLU NC 085 – 1996 (rec. 1964-1973) 
13. Live! at The Cabale – Arhoolie CD 482 – 1998 (rec. 1964 και 1972) 
14. The Texas Country Blues Guitar of Mance Lipscomb/ “Captain, Captain!”/ Texas Songster Vol.3 – Arhoolie 465 – 1999 (rec. 1960, 1966) 
15. Trouble in Mind – AU. Aim CD 1306 – 2000 (rec. 1964)

BAZOOKA ζούγκλα

$
0
0
Bazookaείναι οι Άρης Ράμμος μπάσο, Πάνος Παπανικολάου κρουστά, πλήκτρα, ξυλόφωνο, Βασίλης Τζελέπης κιθάρες, φωνητικά, μπάσο, Ξάνθος Παπανικολάου φωνή, κιθάρες, σύνθια και Γιάννης Βούλγαρης ντραμς, φωνητικά, κρουστά, ενώ «Ζούγκλα – Zougla»αποκαλείται η πιο τελευταία κυκλοφορία τους στην InnerEar– ένα 12ιντσο EPμε τέσσερα τραγούδια, που γυρίζει στις 45 στροφές. Τι είναι η «Ζούγκλα»; Απλό-απλούστατο ελληνικό ροκ. Ούτε γκαράζ, ούτε ψυχεδέλειες, ούτε τίποτα απ’ όλα αυτά. Υπάρχει κυρίως αυτή η punkyαντίληψη για τα φωνητικά, που θα έλεγα ότι κυριαρχεί και φυσικά υπάρχουν οι τοίχοι των κιθαρών, που δημιουργούν αυτό το θορυβώδες κρεσέντο. Από ’κει και κάτω υπάρχουν τα τραγούδια… και αυτά τα τραγούδια ας τα δούμε ένα-ένα.
Η «Ζούγκλα» αγγίζει τα πέντε λεπτά – και από πλευράς διάρκειας δεν μπορείς να πεις με τίποτα πως πρόκειται για ένα punkτραγούδι. Εγώ θα πω κάτι εδώ, και ας ακουστεί όσο κουφό και άσχετο θέλει. Το τραγούδι ανακαλεί στη μνήμη μου… PopFestival’73 (Βύρωνες π.χ.), ιδίως στον τρόπο της κιθάρας με τα συνεχή και επαναλαμβανόμενα σόλι (και τούτο το λέω λαμβάνοντας υπ’ όψη μου το προφανές χρονικό χάσμα από το 1973). Βεβαίως έχουν προστεθεί άπειρα «βάρη», ώστε να μιλάμε, στην περίπτωση των Bazooka, για ένα τραγούδι του σήμερα – με ενδιαφέρον τόσο στην ανάπτυξή του, όσο και στη χρήση των φωνών και των φωνητικών εφφέ. (Δε λέω για τους στίχους, που ακούγονται στ’ αυτιά μου κάπως αλλοπρόσαλλοι, σαν να είναι κακομεταφρασμένοι από τ’ αγγλικά στα ελληνικά).
Το «Εξαϋλώσου» είναι ακουστικό και με στίχους ωραιότερους. Και σαν τραγούδι συνολικά αποτελεί μιαν έκπληξη, καθότι δείχνει τη δύναμη του ακουστικού ήχου –που μπορεί να σε κερδίζει με την πρώτη– κι ας είναι, και εδώ, ορμητικό το τραγούδισμα.
Τρίλεπτης διάρκειας το «Η δική σου η σειρά» είναι ένα punkτραγούδι… punkμε τον τρόπο των PanxRomana(«Μηχανικό μωρό» και τέτοια), αφού και εδώ δεν αποφεύγεται (και σωστά) το σόλο στην κιθάρα.
Το EPθα κλείσει με το σχεδόν 7λεπτο «Θέλω φύση». Το τραγούδισμα είναι πάντα high-pitched, ακούγεται ξυλόφωνο, διάφορα εφφέ και κυρίως απανωτές κιθάρες, που είναι πράγματι πολύ καλές και κυρίως πολύ καλά ηχογραφημένες. Ιδίως τα τελευταία δύο λεπτά του τραγουδιού (ενάμισι μάλλον) είναι ένα κιθαριστικό παρανάλωμα, πνιγμένο στα feedbacks (α λα CannedHeatParthenogenesis”, Hendrixκ.λπ.) και είναι σίγουρα αυτή η πιο… ψυχεδελική στιγμή του EP.
Μ’ αρέσει να βλέπω τους Bazookaσαν ένα δυνατό και άξιο συγκρότημα στην παράδοση του ελληνικού ροκ και πανκ-ροκ (είπα μερικά ονόματα, λέω κι άλλο ένα… Εκτός Ελέγχου), και όχι σαν κάτι ξεχωριστό και πρωτογενές που κατέφθασε στα καθ’ ημάς από το υπερπέραν.
Επαφή: www.inner-ear.gr

BEAM SPLITTER πειραματισμοί με φωνή και τρομπόνι

$
0
0
Η CorvoRecordsείναι μια μικρή γερμανική εταιρεία από το Βερολίνο, η ο οποία ειδικεύεται στην πειραματική μουσική. Στο labelηχογραφεί και μια Ελληνίδα, η κορνίστρια Έλενα Κακαλιάγκου (η οποία προσφάτως κυκλοφόρησε εκεί ένα LP), αλλά εμείς, εδώ, τώρα, δεν θ’ ασχοληθούμε με το άλμπουμ της Κακαλιάγκου. Θα γράψουμε κάποια λόγια για το άλμπουμ τωνBeamSplitter“Rough Tongue”, τους οποίους αποτελούν η κινεζο-αμερικάνα βοκαλίστρια AudreyChenκαι ο νορβηγός τρομπονίσταςHenrikMunkebyNørstebø. Το ντούο δημιουργήθηκε πριν δυο χρόνια και εδώ το παρακολουθούμε σε ζωντανές εγγραφές του από το 2016 σε Βιέννη, Λιουμπλιάνα και Βερολίνο.
Οι μουσικοί δεν είναι τυχαίοι – ιδίως η Chen, που έχει ηχογραφήσει με τον ιταλό σαξοφωνίσταGianniGebbia, τον αμερικανό τρομπετίστα NateWooley, τον βρετανό βοκαλίστα Phil Minton, τον πειραματιστή Dylan Nyoukis κ.ά., ενώ και τον Nørstebø τον συναντάμε εσχάτως σε εγγραφές με διάφορους experimentalσχηματισμούς (AsDeafnessIncreases, LanaTrio, Skadedyrκ.ά.).
Το άκουσμα, δεν χρειάζεται να το πούμε, είναι εντελώς παράξενο και ιδιότροπο – είτε αναφερόμαστε στην πρώτη πλευρά τού κατακόκκινου βινυλίου με τα δέκα μικρής διάρκειας tracks, είτε στη δεύτερη πλευρά με το 22λεπτο “Sweetnothings”.
Η Chenβοκαλίζει παράγοντας διπλοφωνίες (σπανιότερα), τραγουδώντας με το λάρυγγα, στριγγλίζοντας, κάνοντας λεκτικά παιγνίδια με τη γλώσσα και γενικώς διαλύοντας τη φωνή της και διοχετεύοντάς την σε… ανεξερεύνητες ή, εν πάση περιπτώσει, σε λιγότερο ερευνημένες περιοχές. Ταυτοχρόνως, ο Nørstebø συνοδεύει παράγοντας το ίδιο ασυνήθιστους ήχους με το τρομπόνι του – βασικά χρησιμοποιώντας τεχνικές multiphonics. Συνήθως ακούγεται πίσω από τη φωνή, προτείνοντας ήχους που μπορεί να μοιάζουν στηρικτικοί ως προς το τελικό αποτέλεσμα, αν και στην πράξη το υποσκάπτουν συνεχώς, δίνοντάς του μιαν ακαθόριστη εξέλιξη. Φυσικά, τα πάντα που ακούγονται εδώ αφορούν σε ελεύθερους αυτοσχεδιασμούς, με τις ζωντανές ηχογραφήσεις να αποτυπώνουν, όσο πιστότερα γίνεται, τις διαθέσεις της στιγμής.
Όχι ένα άκουσμα για τον κάθε έναν, κάθε ώρα και στιγμή, αλλά σίγουρα μια δυνατή περίπτωση εξερεύνησης ορισμένων επικοινωνιακών ακροτάτων.

ΜΙΚΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK 64

$
0
0
21/12/2017
O Μηνάς Δημάκης είναι ένας αγαπημένος μου ποιητής. Γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1913 και αυτοκτόνησε στο Κολωνάκι, το 1980, στα 67 χρόνια του πέφτοντας στο κενό από πολυκατοικία. Όσοι ασχολούνται βαθύτερα με τη δισκογραφία και με το ελληνικό τραγούδι τον ξέρουν επίσης από τις θαυμάσιες μελοποιήσεις στίχων του από τη συνθέτρια Ρίκα Δεληγιαννάκη, στο άλμπουμ «Κάψαμε τα Καράβια μας» [EMI-Columbia/ Πολύτροπον, 1977] σε παραγωγή Μάνου Χατζιδάκι.
Πρόσφατα βρήκα, πάμφθηνα, μια σπάνια και άκοπη συγκεντρωτική έκδοση ποιημάτων τού Μηνά Δημάκη από το 1973 (εκδόσεις Βάκων) και από ’κει αντιγράφω ένα νεανικό ποίημά του, παρμένο από τα «Φύλλα Τέχνης» (1935-1936). Οι αναφορές του προφανείς…

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΑΓΑΠΗΣΑ…

Τίποτα δεν αγάπησα, τίποτα, στη ζωή μου,
όλα μπροστά μου διάβηκαν σαν όνειρο πρωινό,
κ’ είμαι το δέντρο τ’ άρρωστο μιας μακρινής ερήμου,
κ’ είμαι το φύλλο το χλωμό, το φθινοπωρινό.

Τίποτα δεν αγάπησα, τα ωραία κορίτσια, οι φίλοι,
μια πρόφαση σταθήκανε χαράς, απατηλή,
κι όταν χωρίζαμε τα βράδυα είχα πικρία στα χείλη
πικρία και πένθος που έκρυβα σε ψεύτικο φιλί.

Τίποτα δεν αγάπησα και αργοκυλάει το βράδυ,
και κάθομαι και αναμετρώ της ζωής μου το κενό,
η κρύα καρδιά μου είναι βαρειά, μες στο βαθύ σκοτάδι
οι σκιές με βλέπουν και γελούν κ’ εγώ πονώ… πονώ… 

20/12/2017
To Rolling Stone ανακαλύπτει τον Κώστα Μπέζο και χώνει άλμπουμ του στα 15 της χρονιάς. Εντάξει συμπαθητικούλι είναι το χαβανέζικο ρεπερτόριο, αλλά ουδεμία σχέση μ’ εκείνο που έγραψε ο Μπέζος ως Α. Κωστής…

19/12/2017
«Αγάπες μου περαστικές, αγάπες μου χαμένες / όμορφες σαν τις Κυριακές, χαρές μου περασμένες / Κι όπως σας φέρνω πλάι μου, τις ώρες που βραδιάζει / στη στάχτη των ονείρων σας, πικρά το δάκρυ στάζει».
Τον ύμνο αυτόν τον είπε πρώτος, σαν γρήγορο ζεϊμπέκικο, ο Στράτος Διονυσίου το 1970. Λέμε για το «Στην στάχτη των ονείρων σας» σε μουσική Μίμη Χριστόπουλου και στίχους Σάκη Καπίρη. Το τραγούδι στην πορεία άλλαξε όχι μόνο τίτλο, αλλά και τέμπο. Έπεσε πιο χαμηλά, για να έρθει στα μέτρα του άρχοντα – έγινε «Αγάπες μου περαστικές» και μπήκε στο δίσκο «Ο Πρόσφυγας» (1977).
Η εκτέλεση του Μανώλη Αγγελόπουλου δεν έχει όμοιά της. Το τραγούδι είναι αληθινή απογείωση. Ψαλμός. Συγκλονισμός. Είναι μια δεύτερη εκτέλεση που διαλύει μια σχεδόν το ίδιο μεγάλη πρώτη.
Ακούς βουβός… και μένεις έτσι…
  

19/12/2017
Διαβάζω διάφορα για τον Ράμφο, χρόνια τώρα, και πολύ περισσότερα εσχάτως όταν ως τυπικός δεξιός διανοούμενος συμπορεύεται με την ολιγαρχική ΕΕ, τη ΝΔ του Μητσοτάκη τζούνιορ κ.λπ. Για μένα το μεγάλο «έγκλημα» του Ράμφου, το οποίον αποσιωπάται, είναι ένα.
Ο Ράμφος ευθύνεται για τη συντηρητική στροφή του Σαββόπουλου, μετά τη Μεταπολίτευση («μια ρίζα δεντρολίβανο και κανένα καπνισμένο τσουκάλι να σε χαίρεται η μανούλα σου που καθαρίζει φρέσκα φασολάκια»), καθώς είχαν επισκεφτεί μαζί το Άγιον Όρος το 1975. Μια μετατόπιση που ολοκληρώθηκε με τη δεξιόστροφη (γιατί υπήρξε και η αριστερόστρφη του Μοσκώφ) νεοορθόδοξη κατάληξη του Σαββό, στις αρχές της δεκαετίας του ’80.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΣ η πηγή των θαυμάτων

$
0
0
ΟΓιώργος Σταυριανός ήταν ένας από ’κείνους τους ελάχιστους «έντεχνους» συνθέτες, που έσκασαν στη δισκογραφία μετά το ’80 κατορθώνοντας να βαστήξουν στην επικαιρότητα ένα τραγούδι παλαιότερων δεκαετιών. Βασικά, αναφέρομαι στο εξαιρετικό άλμπουμ του «Έρημη Πόλη» (1982), το οποίο ακολούθησαν μερικά ακόμη λιγότερο επιτυχημένα. Πάντα καλός μελωδός, ο Σταυριανός κυκλοφορεί από καιρού εις καιρόν κάποια άλμπουμ, υπενθυμίζοντας την παρουσία του, εμμένοντας, πάντα, σ’ ένα χαμηλών τόνων τραγούδι (ακόμη και όταν εκείνο φλερτάρει με το λαϊκό, τον ζεϊμπέκικο κ.λπ.), ενορχηστρώνοντας με πιάνο, ακουστικές κιθάρες, ακορντεόν, βιολί… Και μπουζούκι υπάρχει στα τραγούδια τού Σταυριανού, αλλά δεν είναι αυτό που κάνει τη διαφορά. Το τι κάνει τη διαφορά και το τι ακριβώς περιγράφει τις ποιότητες του Σταυριανού φαίνεται πρωτίστως στα ορχηστρικά του – και εδώ, στο πιο πρόσφατο CDτου, την «Πηγή των Θαυμάτων» [Μετρονόμος, 2017], φαίνεται στο έσχατο «Εξιλέωση». Αλλά πριν περάσουμε στην «Πηγή των Θαυμάτων» να δώσουμε δύο ακόμη tips
Ένα. Κατά καιρούς έχω γράψει για διάφορα άλμπουμ του Γιώργου Σταυριανού (και εδώ και στο Jazz& Τζαζπαλαιότερα) και ένα από τα καλύτερά του, που πέρασε εντελώς απαρατήρητο, ήταν το «Κι η Κολοκύθα Έγινε Πάλι Άμαξα», στη Legendτο 2010. Δύο. Ρίχνοντας μια ματιά στο discogsείδα διάφορες συλλογές τύπου Café delMarκαι τα ρέστα, που έχουν μέσα κομμάτια του Σταυριανού, με τις πιο πολλές απ’ αυτές να έχουν βγει στην Τουρκία. Απλώς το λέω… πάμε, όμως, στο τώρα…
Το νέο άλμπουμ τού Γιώργου Σταυριανού, στο Μετρονόμο, περιέχει οκτώ τραγούδια κι ένα ορχηστρικό. Το πρώτο τραγούδι είναι το «Αέρας κατεβαίνει», ένα ωραίο ζεϊμπέκικο που αποδίδει ο Μίλτος Πασχαλίδης. Έντεχνο ζεϊμπέκικο όμως, κάπως αλαφροπάτητο, που έχει στίχους τού ίδιου του συνθέτη. Δυνατή αρχή. Στη «Ζεστή Κυριακή», που ακολουθεί, οι τόνοι πέφτουν. Και τους κάνει να πέφτουν περισσότερο ο Φοίβος Δεληβοριάς… με τον τρόπο που τους τραγουδάει. Στο «Μη μιλάς» η πάντα σπουδαία τραγουδίστρια Νένα Βενετσάνου αποδίδει στίχους του Μάκη Τσίτα. Πρόκειται, στην ουσία, για ένα αργό ζεϊμπέκικο, με την Βενετσάνου να του προσδίδει τη μεγαλοπρέπεια που του ταιριάζει. «Ο παλιός μου εαυτός» έχει κι αυτός στίχους του Τσίτα, καθώς αποδίδεται από δύο τραγουδιστές των οποίων οι φωνές ηχούν κάπως παραπλήσια – εκείνες των Κώστα Παρίσση και Μίλτου Πασχαλίδη. Φιλοσοφικό τραγούδι, που αποδίδεται σωστά από τους δύο άντρες. Ο Βασίλης Γισδάκης είναι ένας ακόμη ερμηνευτής που ακούγεται στην «Πηγή των θαυμάτων». Ο «Αμαρτωλός», που έχει στίχους του συνθέτη Σταυριανού, είναι μια μπαλάντα, με ενορχήστρωση rock, που επίσης τυγχάνει δυνατής ερμηνείας. Υπάρχει μιαν αντίστιξη, βεβαίως, εδώ ανάμεσα στον εγκρατή ηλεκτρισμό από τη μια μεριά και την «χατζιδακικού» τύπου απόδοση του Γισδάκη από την άλλη – που είναι όμως λειτουργική (η αντίστιξη), καθώς το τραγούδι είναι ένα από τα δυο-τρία ωραιότερα του άλμπουμ. Η μελοποίηση τού ποιήματος τού Κ.Π. Καβάφη «Πόλις» από τον Σταυριανό (και με απόδοση από τον ίδιον το συνθέτη) έχει ενδιαφέρον. Πρόκειται για ένα δύσκολο ποίημα ως γνωστόν, που, παρά ταύτα, έχει μελοποιηθεί κάμποσες φορές στο παρελθόν από έλληνες συνθέτες – και όχι πάντα με επιτυχία. Η εκδοχή τού Σταυριανού διαθέτει κάποια δραματικά στοιχεία που σε κερδίζουν. «Το κρίμα στο λαιμό σου» με τον Κώστα Παρίσση (στίχοι ο συνθέτης) είναι το ωραιότερο τραγούδι του CD. Αργή έντεχνη-ροκ μπαλάντα, δουλεμένη με γνώση και ήθος σε όλα τα σημεία της. Τελευταίο τραγούδι του άλμπουμ το «Ο χρόνος είναι ένα παιδί» με τη Σοφία Παπάζογλου. Καλό τραγούδι, που κερδίζει από την ενορχήστρωση του Παρίσση, όπως και όλος ο δίσκος εξάλλου.
«Η Πηγή των Θαυμάτων» θα ολοκληρωθεί με το ορχηστρικό «Εξιλέωση». Εξαιρετικό, με την κιθάρα του Νότη Μαυρουδή να πρωταγωνιστεί.
Κάτι συνολικό; Ένα άλμπουμ, που τιμά την ιστορία του Γιώργου Σταυριανού είναι «Η Πηγή των Θαυμάτων» και αυτό κρατάμε.
Επαφή: www.metronomos.gr

ROSWELL RUDD (1935-2017)

$
0
0
Πέθανε προχθές ο Roswell Rudd στα 82 του, ένας από τους πιο μεγάλους τρομπoνίστες της τζαζ. Πολύ λίγους μπορείς να βάλεις δίπλα του. Πάντα στην πρώτη γραμμή με Jazz Composer's Orchestra, Liberation Music Orchestra, Carla Bley κ.λπ. και με συνεχή άλμπουμ που ανακάτευαν την τζαζ με την πρωτοπορία, ο Roswell Rudd δεν σταμάτησε ποτέ να κάνει το κάτι παραπάνω για τη μουσική. RIP.
 

ENJA RECORDS νέες κυκλοφορίες της γερμανικής εταιρείας (Μέρος Ι)

$
0
0
WLADIGEROFF BROTHERS: The Rag Waltz Time [enja ENJ-9652 2, 2017]
Ωραία περίπτωση αυτοί οι (δίδυμοι) αδελφοί Wladigeroff, oπιανίστας Konstantinκαι ο τρομπετίστας Alexander. Γεννημένοι στη Σόφια το 1978, οι Wladigeroffπροέρχονται από μεγάλη καλλιτεχνική οικογένεια με γονείς και παππούδες μουσικούς κ.λπ. Παππούς τους ήταν ο PanchoWladigeroff(1899-1978), ο μεγαλύτερος συνθέτης που έβγαλε η σύγχρονη Βουλγαρία, ενώ ο δίδυμος αδελφός τού Pancho, oLyubenWladigeroff (1899-1992), υπήρξε κι αυτός διακεκριμένος βιολιστής. Περαιτέρω, η μητέρα τους Velichka Chobanova-Vladigerova είναι ηθοποιός, ενώ και ο πατέρας τους AlexanderP. Wladigeroff (1933-1993 ) υπήρξε διευθυντής ορχήστρας. Αυτή την οικογενειακή παράδοση μεταφέρουν στο σήμερα οι 39χρονοι αδελφοί Wladigeroff, που ηχογραφούν και μόνοι τους και με κοινές μπάντες, συμμετέχοντας ακόμη και σε δίσκους τρίτων (Shantel, BalkanBeatBoxκ.λπ.).
Στο “TheRagWaltzTime” οι Wladigeroffσυνθέτουν δικά τους θέματα, διασκευάζοντας και κάτι του παππού τους Pancho (κάτι από τους Βουλγαρικούς Σκοπούς και Τραγούδια για πιάνο, έργο του 1932).
Χοντρικά θα λέγαμε πως οι Wladigeroffσυνεχίζουν πάνω στις ράγες που έστησε ο παππούς τους 100 χρόνια πριν. Ανακατεύουν δηλαδή δυτικά μουσικά στοιχεία, με παραδοσιακούς ρυθμούς και μελωδίες της πατρίδας τους, δημιουργώντας ένα δικό τους fusion– αυτό το στυλ της balkanjazzδηλαδή, που το γνωρίζουν από πρώτο χέρι και το διαχειρίζονται πολύ καλά, δηλαδή τέλεια. Τους απολαμβάνουμε λοιπόν στο 10λεπτο “Whenthenaturewakesup (toRupeto)” και τους παραδεχόμαστε και με το παραπάνω στο 13λεπτο “ThelongwaybackhomeBulgarianNocturno”.
Σπουδαίοι!
TOBIAS MEINHART: Silent Dreamer [enja/ yellowbird ENJ-9754, 2017]
Σχετικά νεαρός σαξοφωνίστας, ο 34χρονος Γερμανός TobiasMeinhartείναι, όπως και να το κάνουμε, ένας ανερχόμενος στο χώρο. Με μικρή ακόμη προσωπική δισκογραφία, αλλά με επαρκείς συμμετοχές σε διάφορους σχηματισμούς, ο Meinhart (εγκατεστημένος εδώ και κάποια χρόνια στο Brooklyn) είναι ένας… Ευρωπαίος στην Αμέρικα, μα αρκετά «Αμερικανός». Όπως τον ακούω στο “SilentDreamer”, θέλω να πω, ο Meinhartμοιάζει πιο πολύ μ’ έναν τενορίστα (παίζει και EWI) της σκληρής τζαζ παράδοσης, παρά με έναν Ευρωπαίο. Όχι πως οι μελωδίες του δεν ενσωματώνουν και κάποια ευρωπαϊκά αρμονικά στοιχεία, αλλά βασικά είναι το blues, και κατ’ επέκταση το bop, εκείνο που περισσότερο τον ενδιαφέρει. Το βρίσκω φυσιολογικό αυτό, για κάποιον που μεγαλώνει, καλλιτεχνικώς, στην κοιτίδα τής σημερινής παγκόσμιας jazz, όπως είναι η Νέα Υόρκη, πόσω μάλλον όταν ο Meinhartαποδεικνύεται, εδώ, κι ένας πολύ ενδιαφέρων συνθέτης – με τα επτά από τα εννέα tracksτού “SilentDreamer” να είναι δικά του και με τα υπόλοιπα δύο ν’ ανήκουν σε άλλα μέλη τής μπάντας του. Μια μπάντα, που αποτελείται συνολικώς από επτά ακόμη μουσικούς, οι οποίοι δεν συμμετέχουν όμως, όλοι μαζί, σε όλες τις συνθέσεις. Ανάμεσά τους η διακεκριμένη τρομπετίστρια IngridJensen, ο πιανίστας YagoVazquez, ο μπασίστας PhilDonkin, ο κιθαρίστας CharlesAlturaκ.ά. Υπάρχει ένα κομματάκι, με διάρκεια λιγότερο από δυο λεπτά, εκεί στη μέση τού CD, το “Cantsayenough”, που δείχνει με συμπυκνωμένο τρόπο το κλίμα που κυριαρχεί στο “SilentDreamer” κι άλλο ένα, αμέσως μετά, το 6λεπτο “Equality”, που φανερώνει την πίστη τού Meinhartστα διδάγματα τού newthingτων sixties. Μια «πίστη», που τον βγάζει συνήθως στον αφρό.
REBECCATRESCHERENSEMBLE 11: FloatingFood [enja 9752, 2017]
Γερμανίδα συνθέτρια, κλαρινετίστρια και μπασο-κλαρινετίστρια, η RebeccaTrescherτα τελευταία χρόνια επενδύει στο συγκρότημά της Ensemble11 – το οποίον, προφανώς, είναι 11μελές. Εκτός από τα πνευστά τής Trescherστο τελευταίο άλμπουμ της/τους “FloatingFlood” ακούγονται και σαξόφωνα, φλάουτο, τσέλο, άρπα, βιμπράφωνο, πιάνο, μπάσο, ντραμς, ενώ υπάρχει και φωνή. Τι υπάρχουν περαιτέρω; Εννέα συνθέσεις, όλες ανήκουσες στην Trescher, πλην μιας η οποία συνυπογράφεται και από τον πιανίστα της AndreasFeith.
Η Γερμανίδα, η οποία –και ως Γερμανίδα δηλαδή– έχει βαθιά μουσική εκπαίδευση, αγαπά οπωσδήποτε την κλασική μουσική και όχι αναγκαστικά τα πιο μοντέρνα ιδιώματά της. Κλασικές και ρομαντικές αναφορές, λοιπόν, συναντάμε διάσπαρτες στις συνθέσεις της, οι οποίες αναφορές ανακατεύονται με πολύ συγκεκριμένα jazzpatterns, δημιουργώντας έτσι ένα ενιαίο και αδιαχώριστο σύνολο.
Δεν πρόκειται για εκείνη την περίπτωση ενός ensemble… κλασικής, εκεί όπου την jazzθα την αναζητούσες με το μικροσκόπιο, αλλά για ένα σημερινό σχήμα, που μπορεί να ενώνει εις σάρκαν μία διαφορετικές παραδόσεις, παρουσιάζοντας κάτι δικό του.
Δεν ξέρω πώς να χαρακτηρίσω τη μουσική του “FloatingFlood” και σίγουρα δεν είναι κάτι που... φαίνεται εκ πρώτης και με γυμνό μάτι. Πάντως δεν είναι δύστροπη, ούτε εμφανίζει κάποιες επιμέρους και κατά τόπους ακρότητες. Είναι μια γραμμένη και σίγουρα υψηλής αισθητικής μουσική, απολύτως ισορροπημένη, με μελετημένες εξάρσεις και με χαλαρή, και ήρεμη ανάπτυξη. Κάτι διαφορετικό; Οπωσδήποτε ναι.
FRANCOAMBROSETTI: Cheers [enjaENJ-9655 2, 2017]]
Εντάξει, πολλοί μπορεί να έχουν γενέθλια, και όταν συμπληρώνουν τα 75 χρόνια τους φυσικά, όπως τα συμπλήρωσε πέρυσι τον Δεκέμβριο ο ελβετός τρομπετίστας και φλουγκελχορνίστας FrancoAmbrosetti, όμως το να μαζεύεται τόσο και τέτοιο teamγια να σε τιμήσει, όπως συμβαίνει εδώ στο “Cheers”, δεν είναι κάτι το συνηθισμένο. Προσέξτε ονόματα, που βρέθηκαν μαζί με τον Ambrosetti(στο 15ο άλμπουμ του για την ENJA), στο Brooklyn, τον προηγούμενο Ιανουάριο. KennyBarronπιάνο, BusterWilliamsμπάσο, JackDeJohnetteντραμς, JohnScofieldκιθάρα, RandyBreckerτρομπέτα, GregOsbyάλτο σαξόφωνο, GianlucaAmbrosettiσοπράνο, Antonio Faraò πιάνο, UriCaineπιάνο, DodoMoroniπιάνο και TerriLyneCarringtonντραμς! Απίστευτη ομάδα, που δείχνει, βεβαίως, το προφανές. Πως ο Ambrosettiείναι ένας αληθινά σπουδαίος μουσικός με έργο αναγνωρισμένο, που εξακολουθεί να λέει πολλά στο χώρο και τους ανθρώπους τού χώρου.
Φυσικά, σε μια φάση γιορτής, το ρεπερτόριο δεν μπορεί παρά να είναι ανάλογο. Χαρακτηριστικές διασκευές αγαπημένων στάνταρντ, συν ορισμένες συνθέσεις τού Ambrosetti, άψογα ερμηνευμένες, από πολύ μεγάλα ονόματα. Συμβαίνει. Στο “Cheers”ακούμε “Autumnleaves”, “Byebyeblackbird”, “Bodyandsoul”, “Imgladthereisyou” κ.λπ., συν δύο καινούρια κομμάτια του Ambrosetti (“NoSilia, noparty”, “Drumscorrida”), που δείχνουν πως ελβετός μουσικός, με την πάντα ντελικάτη φρασεολογία, δεν το βάζει κάτω, εξακολουθώντας να μάχεται στους τζαζ στίβους.

Η enjaεισάγεται στην Ελλάδα από την ANRecords

THE SPIES ένα πατρινό συγκρότημα από τα sixties με ελάχιστη δισκογραφία έχει τώρα ένα LP

$
0
0
Οι Spies, μαζί με τους Spidersκαι τους Batsαποτελούν την κορυφαία τριάδα των πατρινών μοντέρνων συγκροτημάτων στη δεκαετία του ’60. Αν και από τους Batsδεν έχουμε κάτι δισκογραφημένο (οπότε μένουμε στις μαρτυρίες), από τους Spidersκαι τους Spies… κάτι έχουμε. Οι ασχολούμενοι μ’ αυτά τα θέματα θα γνωρίζουν οπωσδήποτε ένα από τα holygrailsτων greeksixties, το απίστευτης σπανιότητας δισκάκι των Spiders[Polydor, 1965], ενώ περισσότεροι θα είναι εκείνοι που θα έχουν στην κατοχή τους το μοναδικό 45άρι των Spies, με τα τραγούδια «Αγάπης λόγια / Μείνε κοντά μου», που είχε τυπωθεί στην Popularτου Αντώνη Πλωμαρίτη, το 1968. Τώρα, όμως, έχουμε κάτι ακόμη! Η AnazitisiRecordsεντόπισε ανέκδοτα τραγούδια και ορχηστρικά των Spies–έξι συνολικώς– και μαζί μ’ εκείνα του singleδημιούργησε ένα longplay(των οκτώ tracks), το οποίο και τύπωσε σε 350 αριθμημένα αντίτυπα (+ insert). Στο 4σέλιδο ένθετο υπάρχει μιαν αφήγηση του συνθέτη, τραγουδιστή και κιθαρίστα του συγκροτήματος Γιάννη Νικολόπουλου ή Πόδια, δισκογραφία, φωτογραφίες, καθώς κι ένα κείμενο δικό μου. Αυτό ακριβώς το κείμενο το μεταφέρω κι εδώ τώρα…
Οι Spiesήταν ένα από τα καλύτερα πατρινά συγκροτήματα της δεκαετίας του ’60, όντας ταυτοχρόνως κι ένα από τα ελάχιστα που ηχογράφησαν εκείνη την εποχή (μαζί με τους Spiders). Βασικά, αναφερόμαστε στο 45άρι τους «Αγάπης λόγια / Μείνε κοντά μου» στην εταιρεία Popular, το 1968. Τα τραγούδια αυτά βοήθησαν το συγκρότημα να ακουστεί και πέραν της Πάτρας, καθώς για την αχαϊκή πρωτεύουσα οι Spiesυπήρξαν «όνομα» με μεγάλο ρεπερτόριο και με συνεχείς εμφανίσεις σε κέντρα και κλαμπ, για αρκετά χρόνια. Ας δούμε όμως την ιστορία τους από την αρχή.
Το συγκρότημα δημιουργείται το 1966 και στην πρώτη σύνθεσή του το αποτελούσαν οι Νίκος Γκατζούνας κιθάρα, φωνή, Χρήστος Έξαρχος όργανο, Σπύρος Τούλιος άλτο σαξόφωνο, Διονύσης Ρουμελιώτης μπάσο και Γιάννης Στέλλας ντραμς. Με συνεχείς εμφανίσεις στο VillysParkστις Ιτιές (της Πάτρας) και σε άλλα κέντρα οι Spiesαποκτούν γρήγορα φήμη και μέσα σε σύντομο διάστημα συναγωνίζονται τα καλύτερα γκρουπ της περιοχής – τους Spidersβασικά και τους Bats.
Το 1968 κάποιοι μέλη των Batsστρατεύονται, με αποτέλεσμα δύο από τις «Νυχτερίδες», ο κιθαρίστας και τραγουδιστής Γιάννης Νικολόπουλος ή Πόδιας και ο τενόρο σαξοφωνίστας Παναγιώτης Κουρούμαλος να μπουν στους Spies, μετατρέποντάς τους σε σεπτέτο – κάτι σαν μια μικρή ορχήστρα δηλαδή. Αυτή η περίοδος, που κράτησε γύρω στον ενάμισι χρόνο (1968-καλοκαίρι ’69) ήταν η πιο δημιουργική για το συγκρότημα καθώς τότε γράφτηκαν τα περισσότερα δικά τους τραγούδια (συνθέσεις του Γιάννη Νικολόπουλου) στους ρυθμούς της εποχής (σέικ και μπλουζ), παίζοντας στα καλύτερα κέντρα της Πάτρας (Νούφαρα), παράλληλα με την εμφάνισή του στη δισκογραφία.
Μέλη των Spiesστρατεύονται μαζικά το καλοκαίρι του ’69 και το συγκρότημα διαλύεται.
Το 1972 οι Spiesθα πάρουν και πάλι μπροστά καθώς οι στρατεύσιμοι απολύονται, ενώ νέα μέλη μπαίνουν στην μπάντα, που τώρα έχει περισσότερα ροκ χαρακτηριστικά. Δίνουν συναυλίες (στον κινηματογράφο Παλλάς της Πάτρας), παίζουν σε κλαμπ (21) και διαλύονται, οριστικά πια, το 1974.
Για να δούμε, όμως, κάπως πιο αναλυτικά τα κομμάτια του LPτης AnazitisiRecords.
Το άλμπουμ ανοίγει με το ανέκδοτο «Ρομαντικό κορίτσι», ένα όμορφο σέικ, με ελληνικό στίχο φυσικά, βγαλμένο από ένα ντέμο του 1969. Λογικώς, θα αποτελούσε «πλευρά» για κάποιο επόμενο 45άρι τους, που ποτέ δε βγήκε. Η μπάντα παίζει πολύ καλά, με ωραία ρυθμική κιθάρα, όργανο και πάνω απ’ όλα τενόρο σαξόφωνο. Ακολουθεί το αγγλόφωνο “HowmuchIloveyou” (ανέκδοτο κι αυτό), που είναι ένα κλασικό frat-garage, που φέρνει στη μνήμη μου τους AdamsBoys (που τότε, γύρω στο ’67-’68, ξέρω πως εμφανίζονταν στην Πάτρα). Πολύ καλό και ελαφρώς… αυθάδες, το τραγούδι δείχνει μιαν άλλη πλευρά των Spies– μια πλευρά, που δεν είχε αποτυπωθεί μέχρι σήμερα στη δισκογραφία. Μπορεί το τραγούδι να μην έχει την ορμητικότητα και τα σόλι (πλήκτρα, κιθάρα) του “Getawayfromme” (των AdamsBoys), καθώς είναι πιο αργό, αλλά έχει πιο γεμάτη εγγραφή και έξοχο ομαδικό παίξιμο (δίχως να παραβλέπω το σόλο του Κουρούμαλου στο τενόρο και τα γεμίσματα του Έξαρχου στη φαρφίζα). Τρίτο στη σειρά κομμάτι το «Μείνε κοντά μου», που είναι γνωστό από το singleτης Popular. Πρόκειται για ένα συμπαθητικό μπλουζ, στην παράδοση των αργών των Olympiansκ.λπ. – ένα κλασικό… προϊόν της εποχής. Η πλευρά θα κλείσει με το ανέκδοτο «Κοντά μου να γυρίσεις», που είναι ζωντανά ηχογραφημένο στο κλαμπ 21 της Πάτρας, στο τέλος του 1972. Τα χρόνια έχουν περάσει. Οι Spiesέχουν ενσωματώσει στα τραγούδια τους τον ήχο τού ελληνικού ροκ της εποχής, τα σόλι στην κιθάρα κυριαρχούν, ενώ το χάμοντ και τα κρουστά «γεμίζουν» προσθέτοντας σε ένταση. Δυστυχώς, όμως, η ηχογράφηση δεν είναι καλή (theselasttracksareofmediocresoundquality, butwehadtoincludetheminordertohavethecompleteworksfromthissignificantandslightlyignoredbandδιαβάζουμε στο δελτίο Τύπου της Anazitisi) κι έτσι δεν μπορεί να εκτιμηθεί αυτή η φάση τού γκρουπ όπως θα άρμοζε. Δείχνει, όμως, την αλλαγή πορείας των Spies, οι οποίοι, αν τους δινόταν η δυνατότητα για κάτι τεχνικώς καλύτερο, θα έγραφαν ιστορία (τοπική οπωσδήποτε και γιατί όχι και πανελλήνια).
Η SideBανοίγει με την ανέκδοτη «Αμφιβολία», ένα ερωτικό μπλουζ στηριγμένο στην καλή μελωδία και στο μελετημένο ομαδικό παίξιμο (ωραίο το σόλο στο άλτο τού Τούλιου). Τη διαφορά όμως εδώ, τη μεγάλη διαφορά, την κάνει το “ShakewithSpies”, που είναι ένα εκπληκτικό fratgarage, με απίστευτη κιθάρα από το Γιάννη Νικολόπουλο, γραμμένο την άνοιξη του 1969. Κρίμα ένα τέτοιο κομμάτι –όπως και η άλλη του πλευρά, το “HowmuchIloveyou”– να μην κυκλοφορήσει στην εποχή του. Θα σήμαινε πολλά για τους Spiesκαι ίσως όχι μόνο γι’ αυτούς… Το «Αγάπης λόγια» είναι ίσως το πιο γνωστό τραγούδι των Spiesστους φίλους του ελληνικού ποπ-ροκ, καθώς αποτέλεσε την mainsideτου 45αριού τους στην Popular. Κι αυτό συμπαθητικό τραγούδι, ως moodyshake, με άψογη δουλειά στο ρυθμικό τμήμα και στη χρήση του σαξοφώνου. Η πλευρά και το άλμπουμ θα κλείσει με τη μοναδική σύνθεση των Spies, που δεν ανήκει στον Γιάννη Νικολόπουλο. Είναι ο «Μαρμαρωμένος βασιλιάς» του ντράμερ Κώστα Βάμβα, από το liveστο κλαμπ 21 της Πάτρας, το 1972. Πολύ καλό τραγούδι, κάπως εκστατικής και δραματικής εκφοράς, που δεν αναδεικνύεται λόγω της μετριότατης εγγραφής (τα είπαμε και πιο πάνω, για το άλλο «ζωντανό» κομμάτι από το ίδιο κλαμπ).
Ήταν μιαν έκπληξη αυτό το LPτης Anazitisiκαι ως τέτοιο φαντάζομαι θα το αντιμετωπίσουν οι φίλοι του ελληνικού ποπ-ροκ.
Επαφή: www.anazitisirecords.com
  

ΜΙΚΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK 65

$
0
0
25/1/2017
Ένα παλιότερο κείμενο, που αξίζει να το… δείτε. Όχι μόνο να το διαβάσετε.Εντάξει χρειάζονται 100 λεπτά, είναι μια ολόκληρη εκπομπή, αλλά έστω και κατά τόπους θα σας αποζημιώσει… XΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ! 

23/12/2017 
Πέθανε προχθές ο Roswell Rudd στα 82 του, ένας από τους πιο μεγάλους τρομπoνίστες της τζαζ. Πολύ λίγους μπορείς να βάλεις δίπλα του. Πάντα στην πρώτη γραμμή με Jazz Composer's Orchestra, Liberation Music Orchestra, Carla Bley κ.λπ. και με συνεχή άλμπουμ που ανακάτευαν την τζαζ με την πρωτοπορία, ο Roswell Rudd δεν σταμάτησε ποτέ να κάνει το κάτι παραπάνω για τη μουσική. RIP.
 

23/12/2017
Υπάρχουν κάτι συριζοφρουροί, που πανηγυρίζουν συνεχώς για το μόνο δείκτη που κατάφεραν θεωρητικά να βελτιώσουν αυτά τα τρία χρόνια που κυβερνάνε, το ποσοστό της «ανεργίας» στον ιδιωτικό τομέα (τον άλλον άστονα – θα τρώει και θα πίνει πάντα στην υγεία των κορόιδων). Πρόκειται, απλά, για μια αποπροσανατολιστική γελοιότητα, που δεν έχει καμμία σχέση με την πραγματικότητα.
Η «πραγματική ανεργία» μετρημένη εσχάτως και μετριοπαθώς από τη ΓΣΕΕ είναι 29%, ενώ στην πράξη η αληθινή πραγματική ανεργία (εκτός εισαγωγικών) είναι τουλάχιστον διπλάσια.
Είναι φαιδρό και ύπουλο να πανηγυρίζεις (πόσω μάλλον όταν και επί ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται η μετανάστευση για δουλειά στο εξωτερικό) για τους μισθούς των 100, 200 και 300 ευρώ, που κατά τις μετρήσεις σημαίνουν «εργασία», και όχι απασχόληση που αμείβεται με χαρτζιλίκι, και εντελώς αποπροσανατολιστικό το να νομίζεις ότι θα καταγράψεις αληθινή ανάπτυξη μοιράζοντας τη φτώχεια σε όσο το δυνατόν περισσότερους.  
Με χρέος καρφωμένο σταθερά στο 180% και με «ανάπτυξη» των δεκαδικών (όταν έχει χαθεί για πάντα το 1/4 του ΑΕΠ από το 2008 και μετά) το μόνο πιο γελοίο, από την «ελάττωση της ανεργίας», στοιχείο, που μπορεί να παρουσιάσει ο αναιδής συριζοφρουρός είναι η πτώση των επιτοκίων στα επίπεδα του 2006! Βγείτε και δανειστείτε τότε παλληκάρια μου… τι κάθεστε; 

22/12/2017 
Πήγα το απόγευμα στο παζάρι παλαιών βιβλίων και περιοδικών των ΑΣΚΙ (Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας) στου Ψυρρή και μάλλον απογοητεύτηκα. Περίμενα να βρω κάποια παλιά πράγματα, αλλά τελικά έφυγα μ’ ένα βιβλιαράκι του 2015! Έχω πάει και στη βιβλιοθήκη των ΑΣΚΙ κάμποσες φορές (στην πλατεία Κουμουνδούρου, εκεί στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ) για επιτόπια μελέτη, και ξέρω τι θησαυρούς έχουν… αυτούς, τέλος πάντων, που δεν θα τους δούμε ποτέ στα παζάρια να εκποιούνται. 
Έτσι όμως είναι αυτά τα πράγματα, οπότε ok.

21/12/2017
Πλειστηριασμούς δεν τόλμησαν να κάνουν οι Σαμαροβενιζέλοι – θα τους έτρωγαν ζωντανούς. Τώρα θα τους κάνει ο Τσίπρας. Στην αποικία μπορεί ο Σύριζας να νομοθετεί καθ’ υπαγόρευσιν των «θεσμών», φυσικά, αλλά αυτό δεν πρόκειται να τον σώσει από τη μήνι της κοινωνίας. Η οποία κοινωνία δεν θα βρεθεί μόνο ξεσπιτωμένη, αλλά πιθανώς και άφραγκη, καθότι το κούρεμα των καταθέσεων θα παίζει πάντα στο τραπέζι, από τη στιγμή όπου τα «κοράκια» πληρώνουν στις τράπεζες κάτι φραγκοδίφραγκα για να πάρουν τα «κόκκινα». Δηλαδή οι Κύπριοι γιατί είναι χειρότεροι από μας, που χάσανε και καταθέσεις και χάνουν και σπίτια τώρα; Το έργο πάντα θα μπορεί να παιχτεί κι ανάποδα…

BLUES REVIVAL 31: TOMMY McCLENNAN (1905-1961)

$
0
0
Αν πιστέψουμε όσα λέει ο MichaelBloomfieldστο βιβλίο του Με τον BigJoeWilliams[Απόπειρα, Αθήνα 1983], τότε ο TommyMcClennanπρέπει να πέθανε στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’60 (και όντως, αυτό συνέβη το 1961) και όχι το 1958, όπως αναφέρεται σε διάφορες παλαιότερες πηγές.
Πρόκειται βεβαίως για έναν μέγα τραγουδιστή του blues, ο οποίος ηχογράφησε εκτενώς την περίοδο 1939-1942, για να χαθεί δια παντός αμέσως μετά.
Από τα μεγάλα “wanted” του bluesresearching, ο TommyMcClennanλόγω της εύθραυστης υγείας του δεν θα μπορέσει να επανέλθει στις ηχογραφήσεις αφήνοντας πολλά κενά για τους ερευνητές, κυρίως σε σχέση με το πώς κύλησε η ζωή του μετά τα χρόνια της «μεγάλης δόξας». Η μαρτυρία λοιπόν του MichaelBloomfieldαποκτά έτσι μιαν ευρύτερη αξία:
«… τον επισκεφθήκαμε στο νοσοκομείο της επαρχίας Κουκ, αργοπέθαινε από τη φυματίωση. Σκελετωμένος, αλλά με μάτια σαν αναμμένα κάρβουνα, όπως κι η μουσική του – ένας πυρακτωμένος, άγριος ήχος. Βίαιος άνθρωπος!».
Να πούμε πως το πιο γνωστό τραγούδι του TommyMcClennanήταν το “Crosscutsawblues” (ηχογράφηση στο Σικάγο, την 15η Σεπτεμβρίου 1941), που έγινε στάνταρντ από τα sixtiesκαι μετά, ενώ το δικό του “NewhighwayNo. 51” το τραγούδησε ο BobDylanστο πρώτο LPτου [Columbia, 1962] ως “Highway 51”.

ROSEWOOD BROTHERS seventies αμερικάνικο rock, από μια ελληνική μπάντα που κάνει το κέφι της

$
0
0
Μπορεί το SoulBlossom[IkarosRecords, 2017] να είναι το πρώτο LP τωνRosewoodBrothersδεν είναι όμως και η παρθενική εμφάνισή τους στη δισκογραφία, αφού έχουν προηγηθεί ένα privatemini-CDτο 2011 κι ένα 10ιντσο το 2012. Άρα μιλάμε, πια, για την τρίτη απόπειρα του αθηναϊκού γκρουπ, και για την πιο ολοκληρωμένη συγχρόνως, να συστηθεί σ’ ένα ακόμη πιο ευρύ ακροατήριο μ’ ένα καθαρό rockάλμπουμ – έτσι όπως εννοούν, χοντρικά, την ροκ καθαρότητα στον αμερικανικό Νότο των seventiesZZTopκαι τέτοια. Rockκαι blues-rockμε άλλα λόγια, ανακατεμένο με στοιχεία southernμπαλάντας, στηριγμένο στα γερά φωνητικά και στις δυναμικές κιθάρες. Και δεν είναι μόνον αυτά, καθώς στο “SoulBlossom” ανιχνεύονται ακόμη και funkyστοιχεία, οπότε ο Νότος στην περίπτωσή μας είναι… ακόμη πιο πλήρης.
Μέλη των RosewoodBrothersείναι οι Ιωσήφ Κυρίτσης φωνή, κιθάρες, ντόμπρο, κρουστά, Γιώργος Κατσάνος κιθάρες, πλήκτρα, φυσαρμόνικα, κρουστά, μαντολίνο, Γιάννης Κατσάνος μπάσο, Νίκος Κώνστας κιθάρες και Δημήτρης Αζοράκος ντραμς. Δίπλα σ’ αυτή τη βασική πεντάδα στέκονται κάμποσοι ακόμη μουσικοί (σε φωνητικά, κρουστά και πλήκτρα), δημιουργώντας, όλοι μαζί (μαζί με τους βασικούς εννοώ), τον ήχο των Rosewood, που είναι στιβαρός και αποφασιστικός, δίχως περφεξιονισμούς και στούντιο-κόλπα. Μου κάνει εντύπωση, θέλω να πω, αυτή η κατεύθυνση του γκρουπ, που δεν είναι καθόλου συνηθισμένη στην Ελλάδα (ποτέ δεν ήταν), παρότι αυτό ακριβώς το rockμεγάλωσε μία τουλάχιστον γενιά ακροατών (για να μην πω δυο και τρεις). Είναι το ροκ που ξεκινάει από τους Byrdsτων early 70s, τους AllmanBrothersBandκαι τους ZZTop (όπως έγραψα και λίγο πιο πάνω), για να καταλήξει μετά από διαρκείς περιπλανήσεις στους BlackCrowesκαι στους GovtMule, και σε όποιους άλλους ίσως… ακόμη πιο σημερινούς.
Εκείνο που κυριαρχεί στους RosewoodBrothersκαι θα πρέπει να το πω κάποια στιγμή, γιατί θα το ξεχάσω, είναι η αυτοπεποίθησή τους. Η σιγουριά πως αυτό που κάνουν είναι εκείνο που γνωρίζουν καλύτερα να κάνουν. Τα τραγούδια τους, εννοώ, είναι πολύ μεστά και ταυτοχρόνως εντελώς αβίαστα… λες και το συγκρότημα αποβάλλει εν τω γεννάσθαι κάθε στολίδι, κάθε παράταιρο στοιχείο που θα μπορούσε να παρεισφρήσει στο κυρίως σώμα της τραγουδοποιίας του μεταστρέφοντάς την. Και τούτο συμβαίνει για έναν πολύ απλό λόγο. Γιατί το bluesείναι η βάση των τραγουδιών των RosewoodBrothers. Και όταν πατάς γερά στο bluesδεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να χαθείς ή ν’ αστοχήσεις.
Δεν υπάρχει τραγούδι που να ξεχωρίζει στο “SoulBlossom”, που να εξέχει έναντι των άλλων, δεν υπάρχει η «επιτυχία». Όλα τα κομμάτια είναι συνειδητά και οδηγημένα από μια γραμμή, με πολύ συγκεκριμένες, κάθε φορά, αλλαγές ή προσθαφαιρέσεις. Αλλού πιο rock, αλλού πιο blues, αλλού με κάποια funkyvibes, πάντα όμως με το ίδιο γερό τραγούδισμα και πάντα σ’ ένα μέσο τέμπο, που επιτρέπει το πάκτωμα της μελωδίας, την ανάπτυξη των riffs, τα μετρημένα σόλι.
Το “SoulBlossom” είναι ένα άλμπουμ από το οποίο… όσα ζητάς τα παίρνεις.

ENJA RECORDS νέες κυκλοφορίες της γερμανικής εταιρείας (Μέρος ΙΙ)

$
0
0
Σαν συνέχεια στην ανάρτηση της 23ης Δεκεμβρίου. Δύο φοβερά άλμπουμ υπάρχουν εδώ...
TUIJA KOMI & VLAD COJOCARU: Satumaa, Midsummer Jazz Tango from Finland [enja ENJ-9651, 2017]
Το tangoστη Φινλανδία είναι κάτι σαν εθνική μουσική. Από τότε που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη χώρα, πριν εκατό περίπου χρόνια, αγαπήθηκε σφόδρα από τους Φινλανδούς, οι οποίοι, στην πορεία, το ανακάτεψαν με τα πάντα. Με τη σύγχρονη μουσική, με την jazz, με το rock, με το δικό τους folkκ.λπ. Φυσικά, δεν έπαψαν να εμφανίζονται μέσα σ’ αυτόν τον αιώνα και πιο τυπικά, ας τα πούμε έτσι, tangoσχήματα, που προσέφεραν και προσφέρουν τα δικά τους vibesσ’ αυτή την παλαιά ιστορία, αναθερμαίνοντας το κλασικό ρεπερτόριο και προτείνοντας καινούριο (μέσα από νέες συνθέσεις ή ακόμη και από απροσδόκητες διασκευές). Σχήματα αποτελούμενα από φωνή και ακορντεόν π.χ., όπως το παρόν της φινλανδής τραγουδίστριας TuijaKomiκαι του μολδαβού ακορντεονίστα VladCojocaru.
Η συνεύρεση των δύο στο “MidsummerJazzTangofromFinland” είναι αυτή που πρέπει να είναι, καθώς τόσο το διεθνές ρεπερτόριο (“Chegadesaudade” των Jobim/Moraes, “Libertango”, “Oblivion” του AstorPiazzolla, “YouandI” του StevieWonder, “Perunacabeza” του CarlosGardel, “Pinkpanther” του HenryMancini), όσο και το φινλανδικό (συνθέσεις των Valto Tynnilä, Toivo Kärkiκ.ά.) υποτάσσεται απλά και ουσιαστικά στις διαθέσεις και τις ικανότητες της Komiκαι του Cojocaru.
CSABA TOTH BAGI: Balkan Union [enja ENJ-9645 2, 2017]
Η συνταγή είναι μία και δεν λαθεύει σχεδόν ποτέ. Άμα είσαι μουσικαράς και συνεργάζεσαι με μουσικαράδες, αποφασίζοντας μαζί τους να… ροκάρεις τα Βαλκάνια, τότε το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι από «πολύ καλό» έως «άριστο». Και εδώ, στην περίπτωση τού “BalkanUnion”, είναι σίγουρα «άριστο».
Ο πρώτος τη τάξει, ο κιθαρίστας CsabaTothBagi, είναι Ούγγρος στην καταγωγή, ζούσε στη Σερβία, αλλά λόγω του πολέμου, το 1993, θα βρεθεί στη γειτονική Ουγγαρία. Εκεί, ο TothBagiθα ανακατευτεί από την αρχή με την τοπική jazzκαι bluesσκηνή, ηχογραφώντας (από το 1997) διάφορα προσωπικά άλμπουμ, κάνοντας μεγάλη εντύπωση με το παίξιμό του και γνωρίζοντας, φυσικά, την ανάλογη επιτυχία. Στην πορεία, μάλιστα, θα καταξιωθεί και διεθνώς, αφού θα περιοδεύσει ακόμη και με τον AlDiMeola, με τις δουλειές του, κοντολογίς, να αναγνωρίζονται και στην Αμερική.
Στο “BalkanUnion” ο TothBagiδιασκευάζει για… fusionσυγκρότημα παραδοσιακά βαλκανικά κομμάτια. Τώρα, βεβαίως, η Ουγγαρία μπορεί να μην ανήκει γεωγραφικώς στα Βαλκάνια, αλλά μουσικο-παραδοσιακώς ανήκει οπωσδήποτε. Το λέω, γιατί τα περισσότερα tracksπρέπει να είναι ουγγαρέζικα – αν και δεν αποκλείεται ορισμένα απ’ αυτά να προέρχονται και από άλλες νοτιότερες περιοχές ή χώρες (δυστυχώς στο CDδεν υπάρχουν τέτοιου τύπου πληροφορίες).
Δίπλα, λοιπόν, στον ούγγρο κιθαρίστα παρατάσσονται δεκατρείς ακόμη μουσικοί και τραγουδιστές, με μερικά πολύ δυνατά ονόματα ανάμεσά τους. Λέμε, για παράδειγμα, για τον κουβανό πιανίστα GonzaloRubalcaba, τον επίσης πιανίστα (χειρίζεται και fenderrhodes) Vasil Hadžimanov (για CDτου οποίου στην MoonJuneέχουμε γράψει στο παρελθόν) και άλλους διαφόρους σε τσέλο, κρουστά, φωνές, κλαρίνο, ακορντεόν, μπάσο, ντραμς, φλάουτο… Μάχη
WORLD PEACE TRIO (DWIKI DHARMAWAN, GILAD ATZMON, KAMAL MUSALLAM): S/T [enja ENJ-9642 2, 2017]
ΈναCD, πουθαμπορούσεναείχεβγειστηναμερικανικήMoonJune τουLeonardo Pavkovic (οοποίοςPavkovic προλογίζειτοWorld Peace Trio στηδεύτερησελίδατούbooklet), τυπώνεται, τελικώς, στηγερμανικήenja τουMatthias Winckelmann. Πρόβλημα; Απολύτως κανένα! Πόσω μάλλον όταν με την πλατύτερη διανομή τής enjaθα πληροφορηθούν ακόμη περισσότεροι την αξία αυτού του παίκτη, του ινδονήσιου πιανίστα και synthplayerDwikiDharmawan (που τον παρουσιάζει, τα τελευταία χρόνια, εκτενώς η MoonJuneστα σύγχρονα fusionακροατήρια). Δίπλα στον Dharmawan, τώρα, στέκεται ο πασίγνωστος ισραηλινός πνευστός (κλαρινέτο, σαξόφωνα και ηλεκτρονικά εδώ) GiladAtzmon, διαπρύσιος υποστηρικτής των δικαίων του παλαιστινιακού λαού και θεωρητικός μαχητής του σιωνισμού και ακόμη ο κουβεϊτιανός ουτίστας και κιθαρίστας KamalMussalam. Αυτοί οι τρεις παίκτες, που κάνουν για… δεκατρείς (ασχέτως αν ακόμη τρεις περκασιονίστες συμμετέχουν στο session), παίζουν εδώ «παπάδες». Με ρεπερτόριο, βασικά, δικό τους (ακούγεται επίσης το “Inasentimentalmood” του DukeEllingtonκαι το παραδοσιακό “Ramallah”), με συνθέσεις που σπάνε κόκκαλα, όπως η “Ghazamonamour”του GiladAtzmon, και με μιαν άοκνη προσπάθεια να τήξουν σ’ ένα σώμα jazz, gamelanκαι oriental-αραβικά στοιχεία, το WorldPeaceTrioείναι ένα συγκλονιστικό τρίο, για το οποίον εύχομαι ένα μόνο. Να μην είναι περιστασιακό και να το δούμε και πάλι στη δισκογραφία – ου μην αλλά και στη σκηνή.
Η enjaεισάγεται από την ANRecords
Viewing all 5018 articles
Browse latest View live