Quantcast
Channel: ΔΙΣΚΟΡΥΧΕΙΟΝ / VINYLMINE
Viewing all 5018 articles
Browse latest View live

τι «παιζόταν» στην Ιπτάμενη Παράγκα;

$
0
0
Καμμία μαρτυρία, καμμία σύγχρονη προφορική μαρτυρία εννοώ και βεβαίως καμμία τηλεοπτική εκπομπή δεν μπορεί να αποτυπώσει καλύτερα το κλίμα της Παράγκας του Σίμου απόσο ένα επιτόπιο ρεπορτάζ, που ξετυλίχθηκε «ζωντανά» φυσικά, την ώρα που έπρεπε. Το κείμενο που θα διαβάσετε στη συνέχεια δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Εμπρός την Πέμπτη 12/2/1953 και το υπογράφει ο δημοσιογράφος Κώστας Αβραμόπουλος. Τα τυπογραφεία τής Εμπρόςβρίσκονταν στην Ρήγα Παλαμήδη, στου Ψυρρή (εκεί όπου βρίσκεται σήμερα το θέατρο Εμπρός) πολύ κοντά στην Σαρρή 29 (η διεύθυνση της Παράγκας) και ο Αβραμόπουλος φαίνεται πως ήταν ένας από τους πρώτους που είχαν μυριστεί τα καθέκαστα (αφού εξελίσσονταν στην «γειτονιά» του). Έτσι, στο φύλλο εκείνης της Πέμπτης περιγράφει όσα είχε ζήσει κατά το δεύτερο… υπαρξιστικό πάρτυ στην Ιπτάμενη Παράγκαλίγες ημέρες νωρίτερα (το Σάββατο της 7/2/1953). Ο Αβραμόπουλος είχε παρακολουθήσει και το πρώτο… υπαρξιστικό πάρτυ, που είχε οργανωθεί το Σάββατο της 24/1/1953 και ήταν εκείνος που είχε δώσει την ονομασία… Ιπτάμενη Παράγκαστο... σαράβαλο τής Σαρρή, η οποία (ονομασία) υιοθετήθηκε αμέσως από τον Σίμο και τους υπαρξιστές του.

Από αριστερά: Σίμος Τσαπνίδης, Δημήτρης Λυμπερόπουλος, Κώστας Αβραμόπουλος, άγνωστος (αν και κάποιον μου θυμίζει…), Λουίς Χεπ (με την κάμερα). Η φωτογραφία φαίνεται πως είναι τραβηγμένη κατά το πρώτο… υπαρξιστικό πάρτυ (24/1/1953) και προέρχεται από το αρχείο του δημοσιογράφου Δημήτρη Λυμπερόπουλου (liberopoulos.gr). Στην αρχική λεζάντα αναφέρεται, επίσης, πως τα στιγμιότυπα που «τράβηξε» ο Χεπ προβλήθηκαν στο BBC!

ΕΖΗΣΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΝΥΧΤΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΑΡΞΙΣΤΑΣ / ΣΤΗΝ ΘΡΥΛΙΚΗ «ΙΠΤΑΜΕΝΗ ΠΑΡΑΓΚΑ»ΤΗΣ ΣΥΝΟΙΚΙΑΣ ΨΥΡΡΗ 
Στο προηγούμενο ρεπορτάζ έγραφα ότι οι… μουσάτοι υπαρξισταί και σουρρεαλισταί του αρχηγού Σίμου χοροπηδούσαν μέσα στην… Ιπτάμενη Παράγκα της οδού Σαρρή 29 μέχρι τα χαράματα, χωρίς να κατορθώσουν να την γκρεμίσουν! Φαίνεται όμως ότι οι έξαλλοι αυτοί άνθρωποι έχουν αποφασίσει όχι μόνο να γκρεμίσουν την παράγκα αλλά να εξαφανίσουν και μένα από το πρόσωπο της γης. Γι’ αυτό, τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακήν έκαμαν και δεύτερο «πάρτυ» και με εκάλεσαν… «τιμητικώς» με μια πηχυαία πρόσκληση από χοντρό… χαρτόνι, που για να την κρατήσω αναγκάστηκα να την… καταχωρίσω στο ντοσιέ μου! Επήρα λοιπόν την πρόσκλησι υπό… μάλης και επήγα αφού πρώτα αυτοπαρηγορήθηκα ότι ο αρχισυντάκτης μου θα μου έκανε ευχαρίστως μια… εννιάστηλη νεκρολογία!! 

Η ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΚΑΣ ΚΑΙ Η ΑΜΥΝΑ ΤΟΥ ΣΙΜΟΥ! 
Όταν όμως έφθασα στην οδόν Σαρρή 29 αντί να ευρεθώ στην παράγκα, ευρέθηκα προ πρωτοφανούς διαδηλώσεως πλήθους! Χιλιάδες άντρες, γριές, νέες, κοπέλλες και πιτσιρίκια πολιορκούσαν με σάπια μήλα και με λεμονόκουπες τη… μετέωρη παράγκα του Σίμου ξεφωνίζοντας «Θέ-λου-με τον αρ-χη-γό! Τη-Δευτέρα στη-… Βουλή!». Ο «αρχηγός» όμως κρυμμένος πίσω από ένα μουσαμά ησχολείτο με το μάζεμα των σάπιων μήλων και των λεμονιών που έμπαιναν από τα… υποθετικά παράθυρα. Ήταν βλέπετε γι’ αυτόν τα μοναδικά όπλα αμύνης εκείνη την κρίσιμη στιγμή! Τα εμάζευε σε ένα καλάθι που είχε μπροστά στο… «παράθυρο» και αφού τα ράντιζε με… γιαούρτη επρόβαλλε ύστερα το μούσι του στη γωνία ενός τσίγκου και τα εκσφενδόνιζε με λύσσα κατά των… πολιορκητών ωρυόμενος ταυτοχρόνως και κατά των αστυφυλάκων που δεν κατόρθωναν να τους διαλύσουν με τα κλομπ. Κάπου-κάπου όταν τα έβρισκε πολύ σκούρα άρπαζε το μηχάνημα της… οξυγονοκολλήσεως και έρριχνε κρυμμένος πίσω από το λούκι, ολόκληρη βροχή από σπινθήρες προς το δρόμο!
Τέλος πάντων συνωθούμενος… ωθούμενος και… προωθούμενος ανάμεσα σε υψωμένες γροθιές σε γουρλωμένα μάτια και σκουπόξυλα κατάφερα να φθάσω στην είσοδο. Στη μέση της κινητής και αιωρούμενης ανεμόσκαλας που είχα περιγράψει και από την οποία ώφειλα να… σκαρφαλώσω στην αίθουσα της… δεξιώσεως, δύο «ιππόται»… φιμωμένοι με τούλια και… κουνουπιέρες και στεφανωμένοι με… παντζαρόφυλλα και… μανταρινόφλουδες κρατούσαν κάτι σκουριασμένα σπαθιά και τα χτυπούσαν άγρια επάνω σε μια τρύπια… κατσαρόλα –που κρεμόταν πάνω από τη σκάλα– φωνάζοντας.
– Τουρλουμουδούρου… Σουρλουμουντούρου!! πράγμα το οποίον εσήμαινε ότι ή εγώ δεν ήμουν καλά ή οι… «ιππόται»! Παρ’ όλη την ακεφιά που είχα έβγαλα την τεράστια χαρτονένια… «πρόσκλησι» από το ντοσιέ και τους την έδειξα. Όταν όμως την είδαν εβούτηξαν αμέσως τις άκρες των σπαθιών τους σε μία… καρδάρα με… γιαούρτη τα ύψωσαν και άρχισαν να… ξιφομαχούν επάνω από το κεφάλι μου χτυπώντας ό,τι συμπράγκαλο εκρεμόταν από τη σκάλα! Επήγε να μου έρθη νταμπλάς γιατί σε τέτοιου είδους… απειλητικές υποδοχές δεν είχα ειδικευθή. Ο ένας όμως από τους… «ιππότες» μόλις αντελήφθη ότι ετοιμαζόμουν να το βάλω στα πόδια άπλωσε μία… πλεξούδα από σκόρδα με γάντζωσε από το λαιμό και μου είπε: «Πιστεύετε ότι ο Νείλος πηγάζει από την… γαρδούμπα;». Έμεινα εμβρόντητος. Δεν μπορούσα να πω «ναι» ούτε γι’ αστείο…
Τέλος πάντων με τη βοήθεια του… πολυεύσπλαχνου σουρρεαλισμού και με τη βοήθεια των χτύπων της καρδιάς μου κατόρθωσα να παραδεχθώ την… επείγουσα εκείνη συγγένεια γαρδούμπας και… Νείλου ποταμού και να συνεχίσω την… κατηφορική άνοδό μου στην ανεμόσκαλα! Τώρα δεν ξέρω πως τα ξεχαρβαλωμένα σκαλιά της μετέωρης εκείνης σκάλας μου εθύμιζαν το τρομακτικό πρόσωπο κάποιου φίλου μου χειρούργου! 

ΤΟ ΜΟΥΣΙ… ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ ΤΗΝ… ΠΕΝΙΚΙΛΛΙΝΗ!! 
Πατώντας ακόμα σε άλλο ένα «τέλος πάντων» βρέθηκα σκαλωμένος στο τελευταίο σκαλί σαν κουρνιασμένη… κόττα χωρίς να πέσω! Φαίνεται πως η απόπειρα αυτοκτονίας που έκαμα ήταν καλής μορφής! Από κείνο το σκαλί γονάτισα και… «εισήλθα» στην… ιπτάμενη… «αίθουσα» μπουσουλώντας και σέρνοντας με τις… άκρες του πανωφοριού μου μία τροκάνα… προβατίνας και κάτι… εξαρτήματα… ποδηλάτου που εκρέμοντο γύρω από την ανεμόσκαλα.
Και πάλι τέλος πάντων έκανα να σηκωθώ με την ιδέα ότι ο αρχηγός θα άπλωνε την… «υπαρξιστική»… ταβανόβουρτσα και θα με ξεσκόνιζε –όπως και το προπερασμένο Σάββατο– από απόστασι τριών μέτρων. Πριν σηκώσω όμως τα μάτια για να τον ιδώ ακούω πάνω από το κεφάλι μου κάτι δυνατά τσαγκρανίσματα σαν να εγκρεμίζοντο κατσαρόλες! Εγύρισα τότε να ιδώ και τι αντικρύζω; Ένα νέο γυμνό έως τα… σύνορα της δημοσίας αιδούς κατάμαυρον από… τηγανόσκονη να χτυπάη με μια γύφτικη βαρειά ένα τηγάνι και να ωρύεται σαν Μάου-Μάου! Ο δράστης… «οικοδεσπότης» ντυμένος με… σκισμένο και καταματωμένο πουκάμισο «πειρατής», στεκόταν πλάι σ’ αυτόν τον… Αθηναίο ζουλού και όταν άκουγε το χτύπημα του τηγανιού άρπαζε ένα φυσερό από εκείνα που θειαφίζουν τις… κληματαριές και αφού το φύσαγε προς το πρόσωπο του «εισερχομένου» τρεις φορές ανήγγειλε το όνομά του σε μια «αγγλική» διάλεκτο που έμοιαζε καταπληκτικά με τα αράπικα! Εμένα όμως μου έκανε ξεχωριστή τιμή. Επήρε ένα καλάμι, το βούτηξε σε ένα… γουδί με σαπουνάδα κι’ έκαμε τρεις… «υπαρξιστικές» σαπουνόφουσκες φωνάζοντας: 
– Εσείς κύριε λογοτέχνα της… ποιήσεως ή κύριε… «Εμπρός» που βαφτίσατε πρώτος στο αξιότιμο… ρεπορτάζ σας την… βίλλα μου με το ευπρόσδεκτο όνομα «Ιπτάμενη παράγκα» μπορείτε να μου κάνετε τώρα αμέσως ένα υπαρξιστικό ρητό για να το έχω ως… «έμβλημα» της… πρακτικής θεωρίας μου;
– Μπορώ, αλλά μόνον έξω από την παρεξήγησι, του είπα.
– Δείξε λοιπόν τη δύναμί σου, μου φώναξε.
– …Το μούσι θεραπεύει την… πενικιλλίνη! του ψιθυρίζω διστακτικά έχοντας τον νου μου και στον αράπη που κρατούσε το τηγάνι επάνω από το κεφάλι μου.
– Αυτό είναι! φωνάζει έξαλλος ο Σίμος και με μια κιμωλία τρέχει και το γράφει στο καδρόνι του… περιστερώνα που έχει στήσει για να κοιμάται. 

Η ΣΟΥΡΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ 
Ύστερα από την «βάπτισι» των μουσιών ανέβηκα στον… περιστερώνα αυτό για να βλέπω ολόκληρο το πλήρωμα της… Ιπτάμενης Παράγκας. Εκάθισα αναγκαστικά επάνω σε μια πήλινη… σουπιέρα και άρχισα να λογαριάζω πόσους νεκρούς και πόσους τραυματίες θα προσέφερε στους συναδέλφους μου η παράγκα αν γκρεμιζόταν. Μα οι μουσικές και τα ξεφωνητά δεν με άφηναν. Στη μια άκρη της παράγκας ένα βραχνό πικάπ έπαιζε τα «πεταλάκια», στην άλλη ένα άλλο «αγκομαχούσε» το «μπιντιμπόμ» και στη μέση ο γλύπτης και βιολίστας… αντι-υπαρξιστής κ. Ν. Παπασάββας μαζί με τον ηλεκτρολόγο… ακορντενίστα Κοβαίο προσπαθούσε να ανακαλύψει μια νότα της «κομπαρσίτας»! Δύο άλλοι… μουσικοί άμουσοι καθισμένοι επάνω σ’ ένα ξεχαρβαλωμένο πιάνο που ήταν απ’ έξω από τα όρια(;) του παταριού, ηγωνίζοντο και αυτοί να ανακαλύψουν που επήγαινε η… «μουσική» που έπαιζαν με ένα… μονόχορδο σαντούρι γεμάτο… γιαούρτη! Συνέχεια και αποκορύφωσι του αγώνα των αποτελούν δύο χοντρές κυρίες… «υπερυπαρξίστριες» των οποίων το παρουσιαστικό εκυμαίνετο μεταξύ Κάστρου και Ρας Ταφάρι! Διότι οι… μουσάτες αυτές «υπερυπαρξίστριες» ενώ έρριχναν όλο το βάρος τους με ένα… γουδοχέρι επάνω σε μια κατσαρόλα αλληλοερωτώντο συνεχώς ποιο… τραγούδι έπαιζε η μία και ποιο η άλλη!.. 

ΤΑ ΛΑΦΥΡΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ 
Μέσα σ’ αυτή τη «μουσική» χάβρα οι υπαρξισταί χοροπηδούσαν επάνω στο μισοβουλιαγμένο πάτωμα πατώντας τις πορτοκαλόφλουδες και τα λαχανόφυλλα που έρριπταν κάτω και… πηδώντας… κουβάδες και σπασμένα καροσερί αυτοκινήτων που εκοίτοντο μέσα στην παράγκα σαν λάφυρα ιστορικής μάχης! Ανάμεσα σε αυτά τα λάφυρα ο… δράστης οικοδεσπότης Σίμος εκυκλοφορούσε με το επιβλητικό μούσι του σαν ξεπεσμένος Τσάρος κομματιάζοντας με χέρια και δόντια ολόκληρους ωμούς μπακαλιάρους, ολόκληρα κουνουπίδια και ρέγγες και ομιλών γαλλικά ιδικής του… εφευρέσεως! Πρέπει να επαναλάβω δια όσους δεν διάβασαν το προηγούμενο ρεπορτάζ μου ότι η τραπεζαρία από την οποία ο αρχηγός και οι οπαδοί άρπαζαν τα φαγητά και τα… εσέρβιραν στο… πέτο τους δεν απετελείτο από τραπέζια αλλά από 18 ραπτομηχανές Σίγγερ… Επάνω σ’ αυτές τις ραπτομηχανές αντί για πιάτα και πετσέτες υπήρχαν λαδωτήρια μηχανών, καρδάρες με γιαούρτη, πασατέμπος… τηγανιτός… κρεμμυδόφλουδες αλλειμένες πετιμέζι, βιολέτες αλλειμένες ταραμοσαλάτα. Εκτός όμως από αυτούς τους σουρρεαλιστικούς μεζέδες υπήρχαν χάριν του υπαρξισμού και… ιπτάμενοι… τοιούτοι μάρκας... «Σπιρτ!.. φάι!». Δηλαδή: πάνω από τις… «χαρμόσυνες» ραπτομηχανές εκρέμοντο από το ταβάνι του… ταβανιού δεμένοι με… κορδόνια… παπουτσιών ολόκληροι μπακαλιάροι πασπαλισμένοι… με λουκουμόσκονη, ρέγγες αλειμμένες πετιμέζι, ολόκληρες αγκινάρες, πλεξούδες σκόρδο βουτηγμένες σε σαλέπι, κρεμμύδια και κουνουπίδια ωμά… φλιταρισμένα με μακαρονόζουμο!!! Από εκεί οι υπαρξιστές και υπαρξίζοντες χορευταί έκοβαν ολόκληρα σκόρδα και κρεμμύδια και τα μασούσαν χορεύοντας τις εναλλασσόμενες ντάμες των!!..
Κατά την διάρκεια του χορού οι υπαρξίστριες ντάμες φορούσαν καπέλα από διάφορα λαχανικά, είχαν ρέγγα στο αυτί τους και μασούσαν… σκόρδα, ενώ οι «αζευγάρωτοι» υπαρξίζοντες που εχάζευαν ξαπλωμένοι επάνω σε σαμπρέλλες σαν αληθινοί ναυαγοί έψαλλαν το τροπάριο της Κασσιανής!!.. Μέσα σε όλον αυτό τον κυκεώνα των γούστων των… «μοντέρνων» ιδεών και των… «αυτοδιαθέσεων» ο… υπασπιστής του μουσάτου «αρχηγού» Σάββας ανέβηκε στον… περιστερώνα όπου κοιμάται ο Σίμος και απήγγειλε σουρρεαλιστικά ποιήματα σαν και τούτο:
«Ω ιπτάμενες… ρέγγες του πρησμένου κεφτέ το ζουμί τής… ανύπαντρης… κιθάρας παίζει μπερλίνα πίσω από τα… Ιμαλάια διότι έρχεται ο Άη-Βασίλης. Τώρα που ανθίζουν τα κλαριά και βγάζει η γης χορτάρι άρξατε πυρ… προχωρείτε στο διάδρομο του διαδρόμου και σκοτώστε τη με λουκουμόσκονη».
Ύστερα από αυτές τις σουρρεαλιστικές αναγγελίες έπιασε μια ελαφρά βροχή μέσα στην… παράγκα και τα πάντα άλλαξαν όψι. Ο Σίμος ξεκρέμασε από το ταβάνι μια τεράστια ομπρέλλα… θαλασσίων λουτρών και… περιφέρετο στο πατάρι κάπως στενοχωρημένος!
Έτσι κάτω από την τεράστια ομπρέλλα και με το μούσι εφάνταζε σαν τον… Χαϊλέ Σελασιέ. Σε λίγο όμως οι υπασπισταί του Αλέκος και Σάββας έφεραν μερικές ομπρέλλες και έτσι η κυκλοφορία μέσα στην… ανεμίζουσα παράγκα επανεύρε τον… ρυθμό της. Τότε οι μουσάτοι άρχισαν να χορεύουν με… ομπρέλλα, ενώ ο Σίμος είχε ανεβή επάνω σ’ έναν κουβά και… «ανέλυε» το… υπαρξιστικό διαιτολόγιο προσπαθών να πείσει τους οπαδούς του ότι οι κρεμμυδόφλουδες είναι δυναμωτικές «γιατί περιέχουν… ηλιακές ακτίνες και… καυστικόν σίδηρον»! Μία άλλη όμως… μουσοφόρος υπαρξίστρια έκανε αντιπροπαγάνδα υπέρ των γαλακτερών τρώγοντας επιδεικτικά με τα δάχτυλα γιαούρτη μέσα από την τσάντα της. Παρ’ όλα αυτά όπως και στο προηγούμενο πάρτυ προσωπικότητες του καλλιτεχνικού κόσμου καθώς οι διαπρεπείς Ιταλοί σκηνοθέται και οπερατέρ Ορφανέλλη και Σαλάμα, ο Γάλλος υπαρξιστής ποιητής και υιός του στρατιωτικού ακολούθου της Γαλλικής Πρεσβείας κ. Πατρίκ, οι Έλληνες σκηνοθέται και οπερατέρ Λουίς Χεπ, Χρ. Αποστόλου, Κ. Δρίτσας, Φ. Ηλιάδης, Μάχη Σταυράκου, Αθανασιάδης και άλλα 200 εκλεκτά μέλη της κοινωνίας χοροπηδούσαν –επαναλαμβάνω– μέσα στην παράγκα μέχρι τα χαράματα χωρίς όμως να… κατορθώσουν να την γκρεμίσουν! Αυτό ήταν τουλάχιστον το μόνο κατόρθωμά τους…

TATIANA PARRA, VARDAN OVSEPIAN φάρος

$
0
0
Το εντυπωσιακό, στην μουσική, δεν χρειάζεται πολλά για να επιβληθεί. Αρκούν και τα ολίγα, όταν έχουμε να κάνουμε με καλλιτέχνες που έχουν ανακαλύψει… ειδικές διαδρομές, μέσω των οποίων μπορούν να βγουν στο ξέφωτο. Να, όπως στην περίπτωση της βραζιλιάνας τραγουδίστριας-βοκαλίστας TatianaParraκαι του αρμενικής καταγωγής, αλλά (και) αμερικανο-σπουδαγμένου πιανίστα VardanOvsepian. Το άλμπουμ τους, που έχει τίτλο Lighthouse (2014) κι είναι εντελώς ανεξάρτητης παραγωγής, είναι ένα μικρό κομψοτέχνημα. Οι δύο μουσικοί, μόνο με… πιάνο-φωνή, κατορθώνουν να «φτιάξουν» ένα CDπου όχι απλώς σε «κρατάει» (αυτό είναι το πιο εύκολο), αλλά μπορεί, ταυτοχρόνως, και να σε μεταφέρει σ’ έναν κόσμο ηχητικό εκεί όπου έχουν… επιβιώσει μόνον η ομορφιά και η λεπτότητα.
Κατ’ αρχάς, η φωνή της Parraείναι η… τυπική βραζιλιάνικη φωνή. Η φωνή δηλαδή, η οποία μπορεί να πει και να εννοήσει τα πάντα τραγουδώντας πάνω στους ρυθμούς και τις μελωδίες μόνο με απλές μονοσύλλαβες λέξεις, που ναι μεν δεν σημαίνουν τίποτα, αλλά που μπορεί, ταυτοχρόνως, να είναι πλήρως αποκαλυπτικές των δονήσεων και των αισθημάτων. Στο ευρύτερο scatοι βραζιλιάνες τραγουδίστριες έχουν την δική τους αξεπέραστη σχολή, και η Parraανήκει αυθωρεί σ’ αυτό το πολύ ξεχωριστό βασίλειο. Είναι όχι εντελώς απίστευτα, αλλά εν πάση περιπτώσει… απίστευτα αυτά που κάνει με την φωνή της, στηρίζοντας καινοφανείς μελωδικές κατευθύνσεις, μέσα από μια πλουραλιστική αρμονική προσέγγιση. Φυσικά, και ο ρόλος του πιάνου δεν μπορεί να είναι μικρός σε μία τέτοιου τύπου συνεργασία. Ο Ovsepianακολουθεί την φωνή της Parra, που ξεδιπλώνεται σε αργά και μέσα tempi, δημιουργώντας ένα αισθησιακό-ρομαντικό περιβάλλον. Αν και η κλασική παιδεία του είναι εμφανής, εντούτοις η συνύπαρξη τού συγκεκριμένου feeling, με την jazzκαι την βραζιλιάνικη μουσική είναι που δίδει τα, επί του προκειμένου, ξεχωριστά αποτελέσματα. Να σημειώσω πως από τις δώδεκα συνθέσεις του “Lighthouse” οι επτά ανήκουν στον Ovsepian, μία είναι γραμμένη και από τους δύο, μία ανήκει στον πολωνό μπασίστα Darek Oleszkiewicz (παλαιότερος συνεργάτης του Zbigniew Namysłowski κ.ά.), ενώ οι υπόλοιπες τρεις αφορούν σε νεότερους βραζιλιάνους μουσικούς (KecoBrandão, ChicoPinheiro, AlexandreAndrés). 

«επιτόπιοι» εκκλησιαστικοί ύμνοι

$
0
0
Πριν λίγο καιρό έλαβα μία εξαιρετική έκδοση από τον Κωστή Δρυγιανάκη (από την Νέα Αγχίαλο της Μαγνησίας). Ο Κωστής Δρυγιανάκης (όσοι δεν γνωρίζουν την περίπτωσή του μπορούν να ρίξουν μια ματιά κι εδώ http://diskoryxeion.blogspot.gr/2013/12/blog-post_19.html)εκτός από διακεκριμένος πειραματιστής είναι κι ένας αεικίνητος ερευνητής της μουσικής και των ήχων… απ’ όπου κι αν προέρχονται. Εδώ, στο πόνημά του Ύμνοι του Πάθους και της Ανάστασης από ναούς της ανατολικής Θεσσαλίας/ Επιτόπιες ηχογραφήσεις του Κωστή Δρυγιανάκη, 1991-2002 [Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου/ Τομέας Ψαλτικής Τέχνης και Μουσικολογίας/ Εκδοτική Δημητριάδος, Βόλος 2014] που αφορά σε βιβλίο 160 σελίδων συμπληρωμένο με δύο CD, oΔρυγιανάκης μάς παρουσιάζεται ως ένας καταγραφέας-μελετητής και ανθρωπολόγος της Μουσικής (όσοι θυμούνται τα εθνομουσικολογικά κείμενά του στο Δίφωνοδεν θα παραξενευτούν), προβαίνοντας σε μιαν έκδοση απ’ αυτές που σπανίζουν στον τόπο μας (για να μην πω και… οπουδήποτε αλλού). Σημειώνει ο ίδιος (οι εμφάσεις δικές μου): «Όπως το δηλώνει και ο τίτλος, η συλλογή αυτή περιλαμβάνει ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας και της Ανάστασης, ηχογραφημένους σε περιοχές των νομών Μαγνησίας και Λαρίσης, κυρίως σε περιφερειακέςεκκλησίες και μονές. Πρόκειται για επιτόπιες ηχογραφήσεις, πραγματοποιημένες τις περισσότερες φορές λάθρα, οι οποίες, ως εκ τούτου, αποτυπώνουν το ψαλτικό γίγνεσθαι χωρίς επεμβάσειςκαι εξωραϊσμούς».
Σ’ αυτές τις λίγες λέξεις –και σε κάποιες ακόμη λιγότερες, τις σημειωμένες με «πατημένα» γράμματα– περικλείεται η ουσία της έρευνας και της εργασίας του βολιώτη καταγραφέα. «Περιφερειακές» λοιπόν, όπερ σημαίνει πως δεν διακρίνεται κατ’ ανάγκην το πνεύμα των ψαλτών και των ψαλμωδιών των κεντρικών ναών, εκεί όπου λειτουργεί πολλάκις (μαζί με την μεγαλοπρέπεια) ο ανταγωνισμός των ψαλτών και η «βιτρίνα», «λάθρα» περαιτέρω, που σημαίνει πως από την στιγμή όπου ο ψάλτης δεν γνωρίζει ότι ηχογραφείται είναι… πιο κοντά στην προσωπική του αλήθεια, δίχως την ανάγκη να προβαίνει σε εντυπωσιασμούς προς χάριν τής όποιας… αποτύπωσης και τέλος «χωρίς επεμβάσεις και εξωραϊσμούς», δηλαδή χωρίς εκείνη την εκ των υστέρων στουντιακή καλλιέπεια, που στερεί στοιχεία του πρωτογενούς και του αυθόρμητου. Με αυτά κατά νου έκανα μία ακρόαση των δύο CD, ξεφυλλίζοντας ταυτοχρόνως το πολυσέλιδο βιβλίο, με τις κατατοπιστικές εισαγωγές και επεξηγήσεις, και βεβαίως με την πλήρη και αναλυτικότατη παρουσίαση των 50 ηχογραφήσεων (28 στο πρώτο CD, 22 στο δεύτερο). Επί του προκειμένου στέκομαι στη σημαντικότητα των «διπλών» κειμένων, μέσω των οποίων επιχειρείται να προσεγγισθεί η κάθε μία από τις 50 ηχογραφήσεις. Το πρώτο κείμενο (γραμμένο στο μονοτονικό) ανήκει στον Κωστή Δρυγιανάκη, αφορά στην περιπέτεια ηχογράφησης του εκάστοτε ύμνου, συμπληρωμένο με όλα εκείνα τα πληροφοριακά στοιχεία που κρίνονται ως απαραίτητα για μιαν επιστημονική καταχώριση της εγγραφής, ενώ το δεύτερο κείμενο (γραμμένο στο πολυτονικό) ανήκει στον Κωνσταντίνο Χαριλ. Καραγκούνη (Διευθυντής του Τομέα Ψαλτικής Τέχνης και Μουσικολογίας) κι έχει να κάνει με την ιστορική τοποθέτηση του εκάστοτε ύμνου, διανθισμένη με τις προσήκουσες μουσικολογικές παρατηρήσεις. Το συνολικό αποτέλεσμα (βιβλίο, 2CD), παρ’ όλη την εξειδίκευσή του (αναφορικώς με το είδος των Ύμνων και την γεωγραφική προέλευσή τους) συναρπάζει με το πάθος, το μεράκι, την επιστημοσύνη και την γλαφυρότητα-εκλαΐκευσή του – τα στοιχεία, δηλαδή, από τα οποία έχει, πρακτικώς, συντεθεί.
Επαφή: www.acadimia.gr, τηλ. 24210-93573/93553, 24210-77115

JANE DOE επαναστατικά ημερολόγια

$
0
0
Τον περασμένο Νοέμβριο έγραψα για τους JaneDoe, με αφορμή το άλμπουμ τους “TheEnormousHeadofKingSplendid” [Puzzlemusik] και να τώρα, λίγους μήνες αργότερα, ένα καινούριο CDέρχεται να ενδυναμώσει την προηγούμενη εντύπωση... πως, εδώ, έχουμε να κάνουμε με μια μπάντα με ξεκάθαρο δικό της ήχο, με πολύ αξιόλογα τραγούδια και βασικά με πλήρη γνώση τού που ακριβώς βρίσκεται και που πατάει. Μάλιστα το RevolutionDiaries [Puzzlemusik, 2014], για το οποίο θα γράψω τώρα, είναι το πρώτο από τα δύο νέα άλμπουμ που έδωσαν, ή θα δώσουν, οι Jane Doe μέσα στο 2014, καθότι θ’ ακολουθήσει (ή μήπως έχει ήδη βγει;) και το “RecipesforRefugees” μόνον ως digitalrelease.
Για να είμαι ακριβής οφείλω να πω πως το “RevolutionDiaries” βρίσκεται ένα βήμα πιο μπροστά από το “TheEnormousHead…” – και τούτο επειδή έχει διαφυλάξει την πάνκικη ορμή τού προηγούμενου CD, δίχως να έχουν υποσταλεί τα μελωδικά ενδιαφέροντα τού γκρουπ. Οι JaneDoeπαίζουν, εννοώ, πολύ δυνατά, με τις κιθάρες μπροστά (AntonisDoe, AlkisDoe) και με τα… οργίλα (κατά περίπτωση) φωνητικά να αγκαλιάζουν τα θορυβώδη passages, δίχως να παραβλέπουν πως κάνουν Tέχνη – πως βρίσκονται εδώ για να κριθούν ως καλλιτέχνες δηλαδή και όχι ως… διαδηλωτές. Αλλά και από στιχουργικής πλευράς το συγκρότημα βρίσκεται σ’ ένα επόμενο επίπεδο, καθότι ο λόγος του έχει περισσότερες κοινωνικοπολιτικές αφετηρίες, με τα τραγούδια τους να περιγράφουν, ή μάλλον να δίνουν σήματα μιας πιο «προσωπικής» επανάστασης που παίρνει αφορμή από την καθημερινή σκληρότητα (έναντι του «άλλου») και την καταστολή. Υπάρχει το θυμικό λοιπόν από την μια μεριά, έτοιμο να ανταποκριθεί σε φυσικά ανθρώπινα κελεύσματα που αφορούν στην επιβίωση και την αξιοπρέπεια, αλλά από την άλλη υπάρχουν και στιγμές περισσότερο αποστασιοποιημένες και προσωπικές που σχετίζονται με μιαν εσωτερική πάλη κινούμενη, πάντα, προς την ανάγκη εύρεσης των καταλληλότερων λύσεων.
Από ηχητικής-συνθετικής πλευράς, τώρα, τα τραγούδια των JaneDoeηχούν στ’ αυτιά μου απολύτως ώριμα και κυρίως πλήρη. Έχουν σκληρά, αλλά όχι μη επεξεργασμένα χαρακτηριστικά, ενώ δονούνται από το σφρίγος και το πάθος ερμηνειών και παιξιμάτων. Αρκεί ν’ ακούσεις κομμάτια όπως τα “Theusefulmajorities”, “Iwokeupandoneofuswascrying” και “Beautifullies” (δίχως να υστερεί κανένα από τα υπόλοιπα) για ν’ αντιληφθείς το που στέκονται και κυρίως το που αποβλέπουν αυτοί οι πέντε (+τρεις) φίλοι. Πολύ απλά… σ’ ένα βαθύ-βαρύ (με την ευρεία έννοια) rocknrollπου σου… τινάζει τα πρέκια.

o CHARLIE HADEN εκοιμήθη

$
0
0
Ξέρω πολλούς, φίλους, γνωστούς, παλιούς και νυν ροκάδες της ευρύτερης παρέας που γνώρισαν τον CharlieHaden(1937-11/7/2014) εξ αιτίας του περίφημου “SongforChe”, έτσι όπως εκείνο ακουγόταν στο “RuthisStrangerthanRichard” [Virgin, 1975] του RobertWyattαπό την έξοχη… progressiveομάδα των LaurieAllanντραμς, NisarAhmadKhanτενόρο, σοπράνο, BillMcCormickμπάσο, GaryWindoτενόρο και RobertWyattήχοι με το στόμα, πιάνο. Το κομμάτι αυτό, που πάντα έφερνε στο νου μου τα… μινόρε της Σμύρνης, προερχόταν από ένα ιστορικό LPτων latesixties, το περίφημο “CharlieHaden/ LiberationMusicOrchestra” [Impulse!, 1969]. Όπωςέγραφεοίδιος ο Haden στοεξώφυλλο: “When I read of Dr. Ernesto Che Guevara’s death in 1967, I wanted to write in his memory. ‘Song for Che’ was written for Che, for his people, and for the struggle which immortalized him”. Καιλίγοπιοκάτω:“All of the arrangements are written by Carla Bley, with the exception of ‘Song for Che’ and ‘Circus’, which are by me.(…) ‘Hasta siempre’, composed and sung by Carlos Puebla, is super-imposed under the improvising on ‘Song for Che’. This recording of Carlos Puebla was taped in Cuba by Barbara Dane on her last visit there”. Το απίθανο παίξιμο του CharlieHadenστο μπάσο, που παίζει όλη τη... μελωδία (ναι!) σχεδόν μόνος του στην μισή διάρκεια του κομματιού νομίζω πως έχει στοιχειώσει δεκάδες μουσικούς της jazzή του rock, τζαζόφιλους ή ροκάδες. Θυμάμαι να αγοράζω λοιπόν το “RuthisStrangerthanRichard” στις αρχές των 80sαπό το Ράδιο Πάτραι(με «άλφα-γιώτα» παρακαλώ) σε μια διπλή έκδοση της Virgin (με κολλημένο το “RockBottom” ως πρώτο LP) και λίγο καιρό μετά μιαν έκδοση του LPτου Hadenαπό το 1973 (πάντα στην Impulse!), που την είχα βρει στο JazzRockστο Μοναστηράκι. Όταν μια δεκαετία αργότερα θα έπεφτε στα χέρια μου και το “EscalatorOvertheHill” [JCOA, 1971] της CarlaBleyκαι του PaulHaines(με τους Charlie Haden, Jack Bruce, Richard Youngstein και Ron McClure στα… υπερμπάσα) ένοιωσα κάπως σαν να είχα ολοκληρώσει, πια, το δικό μου progressiveκεφάλαιο…
Υπάρχουν δεκάδες δίσκοι του CharlieHadenμέσα από τους οποίους μπορεί κάποιος να ταξιδέψει στις μουσικές του μεγάλου αυτού παίκτη και συνθέτη, που έφυγε από τη ζωή χθες στα 77 του, και μιαν άψογη χαρτογράφηση της πορείας του –ώστε να μπορεί και ο αμύητος που ενδιαφέρεται ή και ο πλημμελώς μυημένος να βγάλει κάποιαν άκρη–, εντοπίζεται στο 219 τεύχος του Jazz& Τζαζ (Ιούνιος 2011), με τον Γιώργο Χαρωνίτη να δίνει, εκεί, όλες τις διαστάσεις του έργου (και της δισκογραφίας) του τρανού κοντραμπασίστα. Υπάρχουν επίσης δεκάδες δίσκοι (jazz, μη jazzή και rock) στους οποίους εμφανίζεται o CharlieHaden, όχι προσωπικοί του, οι οποίοι έχουν στηριχθεί στα παιξίματά του. Ένας από τους απολαυστικότερους είναι το opusτης spiritual/psych-jazzTheElements” [Milestone, 1974] του τενορίστα JoeHenderson. Το παίξιμο, εδώ, του CharlieHadenείναι από… άλλο πλανήτη. Απολαύστε τον, όσο μπορεί κάποιος να απολαύσει στην ολότητά του κάτι από το YouTube, ή (το καλύτερο) βάλτε το άλμπουμ στο πικάπ (όσοι το έχετε)…

ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΕΓΡΕΠΟΝΤΗΣ Κυριακή απόγευμα

$
0
0
Ο κόσμος-όλοι μας γνωρίζουμε τον Γιάννη Νεγρεπόντη(1930-1991) βασικά μέσα από τους στίχους του που έγιναν τραγούδια. Αν, μάλιστα, αναφερόμαστε σε «κύκλους» τραγουδιών, τότε δεν γίνεται να λησμονήσουμε τα «Μικροαστικά» του (1973) και τα «Απλά Μαθήματα Πολιτικής Οικονομίας» (1975) σε μουσικές Λουκιανού Κηλαηδόνη και βεβαίως «Τα Νέγρικα» σε μουσικές Μάνου Λοΐζου, που είχαν μελοποιηθεί ήδη από το 1966, αλλά δισκογραφήθηκαν το 1975. Ο Νεγρεπόντης, που έγραψε πολλά βιβλία, ποιητικά και πεζά, ανήκε στην μεγάλη οικογένειατης Αριστεράς κι είχε εξορισθεί επί δικτατορίας (1967-1970) στη Γυάρο και τη Λέρο. Τα περισσότερα από τα ποιήματά του διακρίνονταν για την άμεση σχέση τους με την καθημερινότητα (κάποια μοιάζουν με ποιητικά χρονογραφήματα), βεβαίως για την ανθρωπιά τους, συχνά σε συνδυασμό μ’ ένα έξυπνο, ειρωνικό και περιπαιχτικό ύφος, που τα μετέτρεπε σε… δηλητηριώδη. Πολέμιος των κοινωνικών συμβάσεων, όπως και της μικροαστικής αντίληψης και ηθικής, ο Γιάννης Νεγρεπόντης έδειξε από την πρώτη κιόλας ποιητική συλλογή του που είχε τίτλο Πρόσωπα και Χώρος [Λογοτεχνικός Όμιλος Φοιτητών, Αθήνα 1958], το είδος του (ποιητικού) λόγου, που θα τον ενδιέφερε να αναπτύξει στην πορεία. Ένας λόγος μεστός νοημάτων, που θα περιστρεφόταν σχεδόν σε μόνιμη βάση γύρω από τα… πρόσωπακαι τον τρόπο που (τα πρόσωπα) κινούνταν στο χώρο. Αντιγράφω πέντε ποιήματα από ’κείνο το πρώτο βιβλίο του… 
Υπάρχουν δικαιολογητικά 
Οι πολλές συναλλαγές
μ’ αυτά όλα τ’ αδηφάγα όντα
που είναι οι προϊστάμενοι
και οι υφιστάμενοι
οι εισπράκτορες, η οικογενειακή ζωή
οι πωλητές κι’ οι αγοραστές
κάποτε μόνη μια γραβάτα
ή ένας λεκές στο πουκάμισο
το ψηλό σκαμνί του μπαρ
ή μόνο το εισιτήριο του λεωφορείου
στριμμένο επίμονα σ’ ένα μικρό ρολό
αυθαίρετης σχέσης επιφανειακά
τον αποστέρησαν απ’ την τραγικότητα
της προσμονής κάποιου «νυν απολύεις…».

Δεν είναι λοιπόν τόσο όσο νομίζουμ’ εύκολο
να μιλάμε για όλους και για όλα. 

Ζιζάνια και χρηστοί 
Όλοι σταθήκαμε με σεβασμό
μπροστά στον αριθμό των στεφάνων
όταν τον ψέλναν στη Μητρόπολη.
«Στον αλησμόνητο πατέρα μας τα τέκνα»
«Στον Πρόεδρό μας οι συνάδελφοι»
«Στο σύμβουλο του Σωματείου μας
οι εργατοπατέρες (οι διωρισμένοι)»
«Στον προστάτη μας οι χήρες και τα ορφανά»
«Στον επίτιμο Πρόεδρο του Συλλόγου:
Πληγέντες απ’ την αναπροσαρμογή!»
Και μερικά μεγαλοσχήμων.

Φανταστείτε από πόσες μεριές έτρωγε
είπαν μερικοί
όμως οι πολλοί μέτραγαν τα στεφάνια
οι αφελείς!.. 

Ναι; 
Σκεφτήκατε ποτέ, κύριε, σεις ακριβώς,
σε σας μιλάω τον συγκεκριμένο, μόνιμο
υπάλληλο μιας υπηρεσίας, σκεφτήκατε
ποτέ πόσο κοστίζει η αυτοπεποίθησή σας;

(ακριβώς… κάθε μήνα ένα μηνιαίο μισθό).

Και βρίσκετε πως αξίζει, κύριε… 

Δε μπόρεσε – δεν πειράζει… Καλύτερα… 
Στο κάτω-κάτω τι είχε
έξω από ένα ταλέντο –κι’ αυτό συζητήσιμο–
κι’ όμως πίστευε για τον εαυτό του
πως ήταν κάτι το σπουδαίο
κάτι το… ούτε ο ίδιος μπορούσε να προσδιορίσει.
Ώσπου ευρέθη κάποιος μαρξιστής αληθινός
όχι απ’ αυτούς τους αμαθείς κοινωνιολόγους
που μαρξισμόν, αρριβισμόν και γλύψιμον
συγχέουν, και του εμίλησε για Ντοστογιέφσκυ
Μπαλζάκ, Σταντάλ, Φλωμπέρ και άλλους
τα πλείστα «αντιδραστικούς».

Το ίδιο βράδι έπαθεν αποπληξία.
Δεν μπόρεσε να τον χωνέψει τέτοιο μαρξισμό
τόσο μακρυά απ’ τον δικόν του!.. 

Ανεργία 
Τη στιγμή που βάζεις το κλειδί
στην κλειδαρότρυπα
γυρίζοντας τη νύχτα μόνος σπίτι σου
για το βραδινό ύπνο
όλα της μέρας τα ψέματα
και τα προσχήματα διαλύονται.

Η νύχτα με το σχήμα κρεββατιού
σεντονιών που είναι εύπλαστα
στα πιο απίθανα γεωμετρικά σχέδια
της ψυχολογίας ενεδρεύει
και το πολύ κακό
που αν και γνωρίζεις το άνισο τού αγώνα
το ύπουλο
ανοίγεις την πόρτα σου κάθε φορά
σαν να ’ναι μια άλλη βραδιά
γυμνός από κάθε χειρονομία, υπόσχεση
κι’ από κάθε ψευδαίσθηση γυμνός
από κάθε τι που λέμε ανθρώπινο.

Και το ζήτημα να μην είναι
αν θ’ αντέξεις ή κι’ ως πότε
αλλά να πρέπει ν’ αντέξεις.

(Η «Ανεργία» δημοσιεύτηκε και στο περιοδικό Κούρος, τεύχος 2, Φλεβάρης-Μάρτης 1960)

EPIRUS QUARTET υπερατλαντικά

$
0
0
Δεν πρόκειται για ελληνικό συγκρότημα, αλλά για ελληνική κυκλοφορία. Οι EpirusQuartetπροέρχονται από το Austinτου Texasκαι αποτελούνται από τους Νικόλα Μπούκλα τενόρο, φλάουτο (ex-RoxyRoca), NateCountBasingerόργανο (ex-DiplomatsofSolidSound), BradHouserμπάσο (ex-EdieBrickel& NewBohemians) και MichaelIngberντραμς, για να επεκταθούν προς σεξτέτο τη βοηθεία των AdrianQuesadaηλεκτρικές κιθάρες σε δύο tracks (ex-Brownout, GrupoFantasma…) και RyanAllenβαρύτονο σαξόφωνο. Δεν ξέρω τι μπορεί να λένε όλα αυτά τα… “ex” στους αναγνώστες του blog, αν και είναι σίγουρο πως όσοι ασχολούνται κάπως βαθύτερα με την σύγχρονη soul/ funk/ jazz/ groove/ afrobeatσκηνή δεν θα περιμένουν να πληροφορηθούν από ’μένα για τους DiplomatsofSolidSoundή τους Brownout (κριτικές για άλμπουμ των οποίων υπάρχουν και στο δισκορυχείον). Έχουμε λοιπόν ένα τέτοιο τεξανέζικο συγκρότημα από την μια μεριά, και από την άλλη μία νεοσυσταθείσα εταιρεία από την Θεσσαλονίκη, την FairWeatherFriends, η οποία διαλέγει για το ντεμπούτο της στην αγορά το συγκεκριμένο σχήμα, τους EpirusQuartet. Όλα καλά! Και καλύτερα δεν γινόταν, αφού το συγκρότημα «πετάει» και η παραγωγή (300 αντίτυπα), ταρακουνάει το μικροσύμπαν μας με το 180άρι βινύλιο και τα βαρέων βαρών μπάσα.
Με τα ελληνικά δημοτικά στοιχεία σπαρμένα στις μουσικές τους –που δεν θα μπορούσε να λείπουν όχι λόγω ονόματος, αλλά γιατί τα κομμάτια είναι συνθέσεις των συμπατριωτών μας Νικόλα Μπούκλα και Χαράλαμπου Τυρόπουλου– όπως στο εισαγωγικό “Neverright” ας πούμε ή στο “Spiritof” (εδώ πιο κοντά σ’ ένα περισσότερο… Mode-Plagal-πνεύμα) και βεβαίως με την funky«γκρουβιά» να φαντάζει γενικώς ατελείωτη, το Transatlanticδεν μπορεί να είναι κάτι λιγότερο από ένα εξαιρετικό LP, ικανό να παίξει στα ίσια στο κύκλωμα του neo-funk(και μάλιστα με προοπτικές κορυφής). Και το λέω τούτο, παρότι οι EpirusQuartetεμφανίζουν ισχυρότερες jazzκαταβολές από τα περισσότερα από τα… “ex” γκρουπ τα οποία αναφέρθηκαν παραπάνω. Τούτο, δε, το διαπιστώνει ο καθείς σε κομμάτια όπως το “Sane” –με τα σαξόφωνα (βαρύτονο, τενόρο) να σκορπούν σολιστικό πανικό και με το rhythmsectionνα είναι όσο heavyαπαιτείται φτιάχνοντας μιαν αποκαλυπτική ρυθμική τριπλέτα με το hammondτου Basinger– και φυσικά στην μπαλάντα “Goodbyemyfriends” που (και αυτή) καταδεικνύει στο έπακρο την… soul-jazzπαιδεία των τεσσάρων. Αλλού πάλι οι afroαναφορές βγάζουν μάτι (και τρυπάνε αυτί), με tracksόπως το “Soundwaves” να κόβει και να ράβει τις καλύτερες afrobeatεπιρροές από Felaκαι όλη την υπόλοιπη παρέα (TundeWilliams, PaxNicholasκ.λπ.), φέρνοντας τους EpirusQuartetδίπλα στους Liberators, τους Qualitons, τους Ariya Astrobeat Arkestra και σε όλο αυτό το σύστημα του contemporaryafrobeat, ενώ με το έσχατο “Epirusclave” το άψογο αυτό… ελληνο/αμερικανικό συγκρότημα γράφει μια περίληψη όλων των υπολοίπων, προσφέροντας ένα ακόμη groovyjazz-funkμε το τενόρο του Νικόλα Μπούκλα να πρωταγωνιστεί. Ηχογραφημένο στο Austin, πέρυσι τον Γενάρη σε παραγωγή των Quesadaκαι Μπούκλα, το “Transatlantic”μας συστήνει ένα συγκρότημα έτοιμο για ακόμη μεγαλύτερα πράγματα. Μένει να τα δούμε… Πριν απ’ αυτά όμως έχουμε κι ακούμε…

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΚΟΥΤΑΡΑΣ είναι ο χρόνος πια μηδέν

$
0
0
Λέγοντας σ’ ένα φίλο, πριν κανα μήνα, πως ετοιμάζεται ανέκδοτο άλμπουμ με τραγούδια του Κώστα Κουκουτάρασχολίασε… μεταξύ σοβαρού και αστείου: «ε όχι, αυτό πάει πολύ»… Δεν ξέρω αν πηγαίνει «πολύ» ή «λίγο»… η ουσία είναι πάντως πως το άλμπουμ βγήκε/κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό και φοβούμαι πως σε λίγες… ώρες/μέρες θα είναι… deletedatthesource. Είτε το θέλουμε είτε όχι, είτε μας αρέσει είτε όχι, ο Κώστας Κουκουτάρας έχει και αυτός τους φανατικούς του, που μπορεί να είναι εκατό, που μπορεί να είναι περισσότεροι και οι οποίοι αυτοστιγμεί σπεύδουν να εξαφανίσουν τις ηχογραφήσεις του.
Γνωστός, πλέον, στους ελληνοροκάδες ακροατές (σ’ αυτούς βασικά), ο Λαρισαίος Κώστας Κουκουτάρας κυκλοφόρησε ένα… cultLPκι ένα 45άρι σε ετικέτα Belphonτο 1974 (μιλάμε για τον ορισμό του cult), για να αναλάβει έκτοτε τη σκυτάλη η AnazitisiRecords, η οποία δίνει το 2005 μία editτου «Τέλους» (κομμάτι από το LPτού ’74) στο δικό της LP-συλλογή “SwirlingEchoes/ Obscuregreekbandsfromthe 70’s”, επανεκδίδοντας το 2006 το άλμπουμ τής Belphon«από που και που…» σε 100 αριθμημένα αντίτυπα, προτείνοντας εσχάτως κι ένα δεύτερο (ανέκδοτο!) LPτου θεσσαλού τραγουδοποιού υπό τον τίτλο «Ο Μάγος…» (επίσης σε 100 αριθμημένα αντίτυπα και σε 180άρι βινύλιο). Όπως διαβάζουμε… «Ο Μάγος…» περιέχει ανέκδοτο υλικό του Κώστα Κουκουτάρα από το πρώτο μισό της δεκαετίας του ’70, το οποίον προήλθε από δύο μέτριας κατάστασης ταινίες. Έτσι, και εξαιτίας της πρωτότυπης «φτωχής» ηχητικής απόδοσης, θα γίνουν κάποιες τωρινές εγγραφές κιθάρας-φωνής, οι οποίες τοποθετημένες «πάνω» στις παλαιές αποκαθιστούν κατά κάποιον τρόπο τις αρχικές εκτελέσεις, δίχως όμως να αλλάζουν το «αίσθημά» τους (σημαντική, επί τούτου, η συνεισφορά τού Βασίλη Μηνά). Εν πάση περιπτώσει αυτά δεν έχουν και τόσο σημασία (έχουν δηλαδή, αλλά όχι και τόσο). Μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει, νομίζω, μια γνώμη για ό,τι φθάνει τελικώς στ’ αυτιά μας…
Ακούγοντας, λοιπόν, την πρώτη πλευρά του LPμού δημιουργείται η εντύπωση πως ο Κουκουτάρας θέλησε να κάνει ένα δικό του… «Φορτηγό». Το ότι ήταν επηρεασμένος βασικά από τον Διονύση Σαββόπουλο (αλλά και από τον Κώστα Χατζή) το είχα γράψει και παλαιότερα (όταν είχα κάνει κριτική στο «από που και που…»), εδώ όμως, νομίζω, πως η επίδραση του Σαββόπουλου είναι ακόμη πιο τρανή. Όπως ο Σαββόπουλος ανοίγει το δικό του LPμε τους τετραμερείς «Πλανόδιους» («Οι μάγοι», «Η Ζωζώ», «Η μαϊμού», «Το μπουλούκι») έτσι κι ο Κουκουτάρας (δεν ξέρω αν βλασφημώ… συγχωρείστε με αν…) ξεκινά με τον τετραμερή «Μάγο» («Η αυλαία», «Το ξύπνημα του κανίβαλου», «Τ’ ακριβά της νιότης μας νοήματα», «Πριν τη συντέλεια»)… Βεβαίως, οι ομοιότητες σταματούν εδώ, καθώς όταν ο Κουκουτάρας αραδιάζει στίχους στο χαρτί δεν υπάρχει κανένας άλλος που να στέκεται δίπλα του… Κι είναι τούτο ένα πρώτο ζήτημα, το οποίον οφείλουμε να θίξουμε…
Ο Κουκουτάρας τραγουδά στην γλώσσα μας, τα δε λόγια του, γενικώς, ακούγονται σε realtime, καθώς κυλάει το LP(άλλοτε καθαρότερα και άλλοτε λιγότερο καθαρά)... Εδώ όμως εντοπίζεται κι ένα πρώτο «πρόβλημα»· ίσως το μοναδικό σοβαρό «πρόβλημα» των τραγουδιών του (ή ορισμένων εξ αυτών, για να είμαι ακριβής). Δεν μπορείς να καταλάβεις τι εννοεί ο ποιητής... Δεν μπορείς να αντιληφθείς μια νοηματική συνέχεια στα λόγια του. Ακούς… ακούς… ακούς… αλλά δεν «πιάνεις» ούτε τις «άκρες», ούτε το «κέντρο»... Δείγμα… «Δίκανα σκίζουν τα κλαριά/ φτάνουν γουρούνια στη πλαγιά/ κάποιος μασάει ένα πετσί/ πατάτες, μύγες και παιδιά/ μια κορδέλα βυσσινιά». Ε, άμα φθάνουν στ’ αυτιά σου συνεχώς τέτοια πράγματα… «Βλέπω τους βράχους να θρηνούν/ να σφάζονται να φεύγουν/ τρέχει ο ιδρώτας στην πλαγιά/ τείχη φουρνέλα στη σειρά»… τα παίζεις. Σταματάς να σκέφτεσαι τα λόγια –καθότι με τον πηγαίο… σουρεαλισμό δύσκολα παλεύεις– κι ακούς μόνον ό,τι εκπέμπουν τα ηχεία. Προσέξτε τώρα, όμως… Αν σταματήσεις να επεξεργάζεσαι τα λόγια (τι θέλει να πει ο στιχουργός δηλαδή) τα τραγούδια αυτά, της πρώτης πλευράς, τα δέχεσαι με άνεση. Μουσικώς, εννοώ, στέκουν μια χαρά. Θα έλεγα δε πως είναι ωραιότερα και από τα τραγούδια του κανονικού LPτου (προσωπικώς, δεν το συζητώ!)· για παράδειγμα το «Τ’ ακριβά της νιότης μας νοήματα», που είναι το… σαββοπουλικότερο όλων και στο οποίο ακούς τον Κουκουτάρα να τραγουδά… «Μα ’κει π’ ανέτειλε η μέρα/ κι ο ήλιος βγήκε χαρωπός/ τρώει ο κόσμος τα καρβέλια/ δόξα να ’χει ο Θεός»… Εμ «δόξα τω Θεώ» λέω κι εγώ, γιατί υπάρχει κι ένα τετράστιχο, σ’ αυτήν την πρώτη πλευρά, που να μπορώ να το… εμπεδώσω σε χρόνο πρώτο. Εντάξει, υπάρχουν κι άλλα (τετράστιχα), όμως αυτό που θα πω το λέω και το εννοώ. Αν δεν είχα τυπωμένα τα στιχάκια στο ένθετο, να τα διαβάζω και να τα ξαναδιαβάζω, δεν θα μπορούσα να προχωρήσω με τίποτα. Ο ακουστικός ήχος λοιπόν, για να επανέλθω στα της μουσικής, «πάει» στα τραγούδια τού Κουκουτάρα και παρότι ενίοτε γίνεται και λίγο κανταδόρος (τύπου «παλιά γειτονιά/ στο δρομάκι το στενό σου/ η κάθε γωνιά/ για μια αγάπη μιλεί…» αυτό είναι του Σακελλάριου…) εγώ… γουστάρω ν’ ακούω… «Και στ’ απείρου την άκρη/ ερινύες διαβόλου μ’ εμποδίζουν να φτάσω/ με λουλούδια του ήλιου ένα πέπλο να φτιάξω» (αυτό είναι δικό του). Με τούτα και μ’ εκείνα δεν θέλει πολύ για να ξεκινήσει και η SideB
Εδώ έχουμε έξι τραγούδια τα οποία είναι ενοργανωμένα για να παιχθούν από τους Aziteisions, το συγκρότημα που συνόδευε τότε, στα midseventies, τον Κώστα Κουκουτάρα, δηλαδή τους Δημήτρη Παπαευαγγέλου μπάσο, Κώστα Παραβάνο δωδεκάχορδη κιθάρα, Παντελή Κλεισάρη ρυθμική κιθάρα και Ανδρέα Φούλια ντραμς – ασχέτως αν, προσωπικώς, δεν είμαι εκατό τοις εκατό σίγουρος ποιος παίζει τι. Ο ήχος είναι folk-rockκαι τα κομμάτια «μετράνε»… δηλαδή τα περισσότερα «μετράνε». Ο Κουκουτάρας αποδεικνύει, σ’ εμένα τουλάχιστον, πως ξέρει να γράφει τραγούδια (εννοώ ωραία τραγούδια με αρχή-μέση-τέλος, που να μπορώ να τα σφυρίξω), πράγμα που σημαίνει πως την τέχνη της τραγουδοποιίας την κατέχει (δεν είναι τυχαίος!). Τα πρώτα δύο tracksτης δεύτερης πλευράς είναι πολύ καλά («Συνάντηση στ’ άπειρο», «Είναι ο χρόνος πια μηδέν») κινούμενα σ’ ένα στυλ à la… Ottmar Liebert! Πρόκειται για δύο… εξώκοσμα άσματα, από ’κείνα που συνηθίζονταν στο ελληνικό ροκ της εποχής («αστρόνειρα», «αρειανοί» και τα τοιαύτα). Να μην πω, τώρα, πως αν άκουγα το δεύτερο σ’ ένα καλοκαιρινό μπαρ, μετά το “Barcelonanights”, θα έφευγα σε… άλλους κόσμους μακρινούς… Εδώ, ακόμη και τα στιχάκια καίνε… «Και σαν αρχίσει το παιγνίδι/ η Γη μας γίνεται σκουπίδι/ ένα μπαλάκι χημικό/ ίσως και λίγο πλαστικό»… καθότι όταν είσαι απλός, θα είσαι ταυτοχρόνως και ουσιώδης. Αλλά και τα υπόλοιπα τραγούδια έχουν κάτι μινοράκια που σε στέλνουν, παρότι τα στιχάκια… ανακατεύονται και πάλι («Κορίτσι τ’ Απρίλη»). Θα το πω… το προφανές. Κάποιες φορές τον συμπαθέστατο Θετταλό τον ενδιαφέρει μόνον η ρίμα, και όχι η κατάλληλη λέξη που θα «κλείσει» τη ρίμα. Το «λουλούδι», δηλαδή, δεν μπορεί να ταιριάξει με το «αγγούρι», ούτε με το «πλιγούρι» (παράδειγμα φέρνω, δεν λέω πως τα ταιριάζει ο Λαρισαίος). Αντιθέτως, άμα το λέει η ψυχούλα σου (και η ψυχούλα του ανθρώπου, όταν… πιεστεί το λέει) μπορείς να κολλήσεις άμα λάχει τα «κρίνα» με την «ανατριχίλα»… «Ένα πρωί φθινόπωρο/ καρδιές, λουλούδια, κρίνα/ κόκκινα χείλη προσμονή/ γίναν ανατριχίλα»… Ωραιότατο!
Και καθώς τα γράφω όλα τούτα (ακούγοντας Κουκουτάρα και όχι Πουλικάκο…) αραγμένος σε μια ταβέρνα στη Βελίκα πίνοντας τα τσίπουρα, βλέπω απ’ το Αιγαίο τα διαστημόπλοια να φθάνουν…

ο NAT BIRCHALL «ζωντανός» στη Λάρισα

$
0
0
Βλέποντας τον τίτλο του διπλού βινυλίουLiveinLarissa/ DivineharmonyinDuendeJazzBar[SoundSoulandSpirit, 2014], και κρατώντας το συγχρόνως, κάτι παθαίνω – κι ας γνώριζα πως επρόκειτο να εκδοθεί από καιρό (ανάρτηση της 28/1/2014). Liveστη Λάρισα! Μάλιστα! Και τι live! Εξαιρετικό, υψηλής αισθητικής και τεχνικής ποιότητας, από ένα γκρουπ, το κουιντέτο του βρετανού σαξοφωνίστα NatBirchall, σ’ ένα κλαμπ (ή μπαρ) του… κάμπου, που έγραψε τη δική του μικρή ή μεγαλύτερη ιστορία στα τζαζ πράγματα του τόπου, το Duendeτου Κώστα Βουλτσίδη. Αξίζουν λοιπόν συγχαρητήρια σε όλους, μουσικούς, παραγωγούς και τεχνικό προσωπικό (Δημήτρης Καρπούζας, Μανώλης Ψαρρής, Νίκος Παπαθανασίου) γι’ αυτό το κατόρθωμα, που τυγχάνει να είναι (και) μία από τις πιο ουσιαστικές τζαζ εκδόσεις που έφθασαν στ’ αυτιά μου τον τελευταίο καιρό. Μετά τον Λαρισαίο Κώστα Κουκουτάρα λοιπόν, μία δεύτερη στη σειρά ανάρτηση που σχετίζεται με την θεσσαλική πόλη… και πάμε να δούμε τις λεπτομέρειες…
Για τον NatBirchallμπορείτε να πληροφορηθείτε από παντού στο δίκτυο, αλλά εδώ μεταφέρω λίγα λόγια από ’κείνα που δημοσιεύτηκαν στο δισκορυχείοντον προηγούμενο Γενάρη… «Παρότι γεννημένος το 1957 –άρα... μιας κάποιας ηλικίας– ο βρετανός σαξοφωνίστας Nat Birchall δεν ήταν ευρύτερα γνωστός, μέχρι πριν λίγο καιρό. Στα πράγματα από τα mid-80s, ο Birchallφαίνεται να δισκογραφεί για πρώτη φορά μόλις το 1999 (το άλμπουμ “TheSixthSence”), κάνοντας αισθητή την παρουσία του αρχικώς στο βρετανικό κύκλωμα δέκα χρόνια αργότερα (2009), όταν το “Akhenaten” τον έφερε για τα καλά στο προσκήνιο ενός τρόπου… spiritualjazzμε ρίζες στα ιστορικά άλμπουμ του JohnColtraneκαι του PharoahSandersτων sixties. Το “World Without Form” [SoundSoulandSpirit, 2012]είναι το πιο πρόσφατο CDτού NatBirchallκι αυτό που ενδυναμώνει ακόμη περισσότερο την προηγούμενη εντύπωση».
Με υλικό στηριγμένο κατά τα… τέσσερα έβδομά του στο “WorldWithoutForm” (“Divineharmony”, “ReturntoIthaca”, “Worldwithoutform”, “Theblackark”), κατά το 1/7 στο LPSacredDimension” του 2011 (“Sacreddimension”) και κατά τα 2/7 στις versions (“JohnColtrane” των BillLee& CliftonLee, “JourneyinSatchidananda” της AliceColtrane), ο NatBirchallπροσφέρει ένα διπλό βινύλιο (γραμμένο, βεβαίως, στη Λάρισα, στο Duende Jazz Bar, το διήμερο 11-12 Μαΐου 2013), που έρχεται να υπογραμμίσει τη διακεκριμένη θέση του (τού κουιντέτου του, τής μουσικής του) στο χώρο της spiritualjazz. Αν και δεν είμαι σίγουρος ποιος χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον συγκεκριμένο όρο, για να περιγράψει ή να πουσάρει (γιατί «παίζει» κι αυτό) τις μουσικές του JohnColtrane, του PharoahSanders, της AliceColtrane, πλείστων όσων LPτης Strata-Eastκ.λπ., εντούτοις όλοι αντιλαμβανόμαστε πως η «πνευματική τζαζ» είναι η τζαζ της… ενατένισης (εξακολουθώ να είμαι ασαφής), ένα τζαζ οδοιπορικό freeκαι worldστοιχείων (κυρίως της afroπτέρυγας) συχνά ψυχεδελικής κατεύθυνσης-αφήγησης, που μπορεί να είχε (δηλαδή είχε) πολιτικοφυλετικό περιεχόμενο στα sixtiesκαι τα earlyseventies, και που σήμερα εξακολουθεί να συγκινεί νέους και λιγότερο νέους μουσικούς οπουδήποτε στον κόσμο (νομίζω πως τώρα κάπως «έπιασα» το νόημα). Ο Birchallείναι, λοιπόν, ένας από τους Ευρωπαίους που διακονούν τη φόρμα και το ήθος της spiritualjazzστις μέρες μας, κάτι το οποίον διαπιστώνεται αμέσως (και) από το παρόν liveστη Λάρισα. Με τον ίδιον σε τενόρο, σοπράνο και κρουστά, τον AdamFairhallστο πιάνο, τον CoreyMwambaσε βιμπράφωνο και κρουστά, τον NickBlackaστο μπάσο και τον PaulHessionστα ντραμς και φυσικά με όλην αυτή την ομάδα «τοποθετημένη» στη σκηνή ενός κλαμπ/μπαρ όπως το Duende(δεν πρόλαβα να πάω, έχω όμως περιγραφές και εικόνες από το YouTubeκαι αλλού), το αποτέλεσμα δεν θα μπορούσε να ήταν κάτι λιγότερο από αυτό που ακούμε. Ένα set, πηγαίας και «τριπάτης» jazz, με παιξίματα και ατμόσφαιρα βγαλμένη κατ’ ευθείαν από την κλασική εποχή του είδους.
Για τα tracksτου “WorldWithoutForm” έχω γράψει και παλαιότερα… έχω γράψει δηλαδή για τα αργά και νωχελικά tempiτους που σε παρασύρουν προς το «άγνωστο», για τα εσωτερικής έντασης παιξίματα, για τους «χαμένους» σαξοφωνισμούς που ακούγονται κάπως σαν προσευχές μέσα στο psych-hauntedπεριβάλλον… Όλα τούτα ισχύουν στο πολλαπλάσιο στις εκδοχές τους στο “LiveinLarissa”, όχι μόνον γιατί οι διάρκειες είναι μεγαλύτερες αλλά και γιατί το συγκρότημα παίζει με απαράμιλλη προσήλωση (τα βίντεο στο YouTubeμαρτυρούν γι’ αυτό), ταγμένο λες σε κάποια «υπηρεσία». Ειδικώς το “ReturntoIthaca” είναι από μόνο του ένα έπος. Ο μελωδικές εκρήξεις του Birchallστο σοπράνο, τα tribalπροπετάσματα του CoreyMwambaστα vibes, τα πιανιστικά γεμίσματα του Fairhall, το rhythmsectionτων Blacka/Hession, άπαντα λειτουργούν στην εντέλεια. Φοβερό track, «οδηγός» για κάποιον που θέλει να αντιληφθεί τι εστί σύγχρονη “spiritualjazz”.
Μα και στις δύο διασκευές τoκουιντέτο του NatBirchallQuintetδεν φαίνεται να χαμπαριάζει. Το “JohnColtrane” των BillLee(πατέρας του SpikeLee) & CliftonLee, από το 2LPτων CliffordJordanQuartetGlassBeadGame” [Strata-East, 1974] είναι βούτυρο στο ψωμί για τους Βρετανούς. Όχι μόνο γιατί μετατρέπουν μία σχεδόν 7λεπτη «προσευχή» σε 17λεπτη… δίχως να το αντιλαμβάνεσαι (είναι η πρώτη από τις τέσσερις πλευρές του 2LP), αλλά κυρίως γιατί βασισμένοι (και αυτοί) σε μια… ακρογωνιαία μπασογραμμή (ο ίδιος ο BillLeeέπαιζε στο πρωτότυπο) δίνουν την αληθινή δική τους άποψη για την «προσευχή», με τον Birchallνα αριστεύει στο τενόρο και με τους υπολοίπους να ακολουθούν κατά πόδας. Ακόμη και στο πασίγνωστο “JourneyinSatchidananda” της AliceColtraneαπό το φερώνυμο LPτης στην Impulse!, ο Birchallέχει τον τρόπο να αναδείξει ένα κλασικό indo/jazz/ psychtrackαπό το 1971 (από το οποίον δεν απέλειπε το «πνεύμα»), προσθέτοντας νέες ενορχηστρωτικές (και σολιστικές) διαστάσεις (η μισή και πλέον SideC). Το tempoμπορεί να παραμένει υπνωτικό, όμως ο Birchall, στην διπλάσια διάρκεια αποδεικνύεται μεγάλος μάστορας. Το “Worldwithoutform”, που κλείνει την πλευρά αθροίζει το «πνεύμα» στην «ελευθερία», με το αποτέλεσμα να είναι γενικώς… απερίγραπτο. Το “Blackark”, ένα από τα ωραιότερα trackτου “WorldWithoutFormCDείναι και εδώ το ίδιο ή και περισσότερο απολαυστικό(καταλαμβάνει την μισή SideD), με τους πέντε μουσικούς σε ομαδικό ή κατά μόνας ρόλο να επιδεικνύουν χαρακτήρα. Κομμάτι που δομείται σε κλασικό Α-Β-Α, έχει ένα εντυπωσιακό «Β» μέρος με επιμέρους soliκαι rhythmsectionγια σεμινάριο. Το έσχατο “Sacreddimension” μοιάζει ιδανικό για κλείσιμο, αφού συνυπάρχουν σ’ αυτό οι βασικές διαστάσεις του NatBirchallQuintet. Ένα μελωδικό «πρόγραμμα» από την μια μεριά και μια ελευθερία κινήσεων από την άλλη.
Προσπαθώ να θυμηθώ αν υπάρχει σημαντικότερο «ξένο» liveηχογραφημένο στην Ελλάδα από το “LiveinLarissa” του NatBirchall… Και δεν εννοώ τα bootlegs

όταν σε αντιγράφουν… λέγοντας παλαβάτα

$
0
0
Χθες βράδυ, ψάχνοντας κάτι στο δίκτυο, έπεσα πάνω σ’ ένα άρθρο για τον BobDylanπου δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Τα Νέατης 20/6/2014 κι είχε τίτλο… Μπομπ Ντίλαν: Οι ελληνικές στιγμές, η πρώτη επαφή και οι απαγορεύσεις. Αρθρογράφος κάποιος… Νικόλας Ζώης. Ο Ζώης διάβασε το κείμενό μου BobDylan: ΗΕλληνική Διάσταση που δημοσιεύτηκε στην LiFO(http://www.lifo.gr/mag/features/4344) της 12/6/2014 (τεύχος 390), κατενθουσιάστηκε (ως φαίνεται) και είπε να κάνει ένα «δικό» του. Είπε να γράψει, δηλαδή, ένα κείμενο για τη διασπορά του BobDylanστην Ελλάδα («ελληνικές στιγμές» το βάφτισε) αναπαράγοντας όσα είχα αναφέρει εγώ, προσθέτοντας και κάτι δικά του περί… απαγορεύσεων (για να εντυπωσιάσει τους… ιθαγενείς) που, ως κουβέντες, είναι εντελώς για κλάματα. Πώς δούλεψε; Με τον εξής απλό τρόπο. Πήρε τα πρόσωπα και τα στοιχεία που ανέφερα στο κείμενο της LiFO, και πάνω σ’ εκείνα μοντάρισε κάτι «δικό» του. «Δανείστηκε» λοιπόν τα εξής (με σειρά εμφανίσεως)… Van Morrison/BobDylanστου Φιλοπάππου, Πουλικάκος/ Σαββόπουλος / Allalongthewatchtower, Ευγενία Συριώτη/ βιβλίο του ’73, Μπομπ Ντάιλαν (έμαθε και τον… Ντάιλαν ο άνθρωπος), τα ελληνικά 45άρια, «Φορτηγό»/ “Highway 61 Revisited”, «Οι πίσω μου σελίδες», “Desire”, Γιάννης Τζώρτζης «Ένα Όχημα», Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης… κι έπιασε δουλειά.
Ποια στοιχεία, απ’ όσα ανέφερε ο ίδιος, δεν υπήρχαν στο δικό μου κείμενο; Βασικά (βασικά λέω) το θέμα Λευτέρης Πούλιος/ BobDylan. Γράφει ο Ζώης: «άλλοι ‘ντιλανόφρονες’ ήταν ο Λευτέρης Πούλιος, με σχετικό ποίημά του, ο ομότεχνός του Πέτρος Μοροζίνης, με την καμπάνια του να δοθεί Νομπέλ στον τραγουδοποιό…». Όταν αναδημοσίευσα, εμπλουτισμένο, το κείμενο της LiFOστο δισκορυχείον, την 23/6/2014 (μετά το κείμενο του Ζώη στα Νέα) έγραψα αναλυτικώς για το «δίδυμο» Λευτέρης Πούλιος/ BobDylan, αναφέροντας τα δύο σχετικά ποιήματα (και όχι ένα), δείχνοντας, βεβαίως, και το εξώφυλλο τού δυσεύρετου βιβλίου τού έλληνα ποιητή στην ανάρτηση http://diskoryxeion.blogspot.gr/2014/06/bob-dylan.html. Δεν πέταξα δυο λέξεις στον αέρα. Κάποιος τού σφύριξε του Ζώη (πιθανώς ο Μπαμπασάκης) το περί Dylan/Πούλιου, ή κάπου το πήρε το μάτι του, και το αράδιασε. Φυσικά, ο ίδιος, από αδιαφορία δεν τσέκαρε τίποτα, προκειμένου να δώσει κάποια επιπλέον πληροφορία. Να υπενθυμίσω, μόνον, πως για το συγκεκριμένο ζήτημα είχε γίνει λόγος και στο δισκορυχείον, από τον Κώστα Αρβανίτη, στα σχόλια μιας παλαιότερης ανάρτησης για τον Πούλιο (24/10/2012). Αλλά σιγά μην έψαχνε εκεί ο Ζώης για να πάρει στοιχεία… Ψέκασε, σκούπισε, τελείωσε…
Για να δώσει «ζωντάνια» στο κείμενό του ο Ζώης, είπε να μιλήσει και με 2-3 ανθρώπους… καθότι ο ίδιος δεν μπορούσε να πάρει μόνος του, επάνω του, την ευθύνη εκείνων που θα έγραφε. Αυτή η… μαϊντανοποίηση, την οποίαν συνηθίζουν οι συντάκτες των εφημερίδων, δεν με βρίσκει καθόλου σύμφωνο. Μπορεί στην τηλεόραση αυτό να πιάνει (να μιλάνε διάφοροι από λίγο, από μνήμης, για ένα θέμα), αλλά στο χαρτί είναι βλακώδες. Το οπτικό μοντάζ (τηλεοπτικό/ κινηματογραφικό) δεν έχει καμμία σχέση με το… επί χάρτου. Εκτίθενται και άνθρωποι δηλαδή, που δεν θα υπήρχε λόγος να συμβεί (καθότι τα γραπτά μένουν), επειδή ο Ζώης θυμήθηκε να γράψει ένα κείμενο στα Νέαγια την Ελλάδα και τον BobDylan, έχοντας διαβάσει λίγο πριν το δικό μου στη LiFO.
Ο Γιάννης Πετρίδης είναι το ένα πρόσωπο. Και τις μας λέει ο Πετρίδης;«Και στη δικτατορία (σ.σ. εν σχέσει με τον Dylan) τα πράγματα ήταν πολύ χειρότερα». Σοβαρά; Τι λέτε ρε παιδιά; Κυνήγαγε ο… Πατακός τον Dylanε; Ρε δεν είσαστε καθόλου καλά! Τι αηδίες είναι αυτές; Άιντε λοιπόν να ξαναγράψω πως επί δικτατορίας κυκλοφόρησαν τα περισσότερα 45άρια του Dylan, τυπώθηκαν πάμπολλα LPτου, έγραφαν τα περιοδικά (δεν ξέρω τι έκανε ο Πετρίδης…) και μοίραζαν αφίσες του (Μουσική Γενιά), τυπώθηκαν… ένα σίγουρα… μπορεί και δύο βιβλία του (το «σίγουρο» της Συριώτη, το «μπορεί» του Φαληρέα) και πως σε όλα τα στέκια της νεολαίας ακούγονταν τραγούδια του από τους M.G.C., τον Σαββόπουλο, την Συριώτη, τους Διόσκουρους, τους Λήδα-Σπύρος κι ένα σωρό άλλους… και μετά απ’ όλα τούτα έρχονται, τώρα, κάποιοι να μας πουν πως τα πράγματα (για τον Dylan) ήταν «πολύ χειρότερα» επί δικτατορίας; («Πολύ χειρότερα» από πότε δηλαδή; Από... Αποστασίας;). «Χεσμένο» τον είχε τον Dylanη δικτατορία… αν δεν το έχετε καταλάβει ακόμη. Μα τι ωραία και αντικειμενική πληροφόρηση προσφέρουν ορισμένοι στους αναγνώστες τους!
Η Ευγενία Συριώτη είναι ένα δεύτερο πρόσωπο. Ο Ζώης αναπαράγει στην πορεία ορισμένα από ’κείνα που του λέει η κ. Συριώτη: «Όταν γύρισε στην Ελλάδα (η Συριώτη), της ήταν, λέει, αδύνατον να μην τραγουδάει το “Blowin’ in the Wind” στις συναυλίες της και οι άνθρωποι της δικτατορίας δεν καταλάβαιναν τους πολιτικούς στίχους του». Αυτό το βρίσκω εν μέρει σωστό… ότι οι χουντικοί, δηλαδή, δεν ενδιαφέρονταν (αυτή είναι η σωστή λέξη) για τα αγγλόφωνα τραγούδια. Δεν μπορώ να ξέρω, βεβαίως, τι καταλάβαιναν και αν καταλάβαιναν, αλλά πάντως δεν ενδιαφέρονταν. Παρακάτω, όμως, το πράγμα… μπερδεύεται. Γράφει ο Ζώης (αναπαράγοντας, πάντα, όσα του λέει η κ. Συριώτη): «Μία φορά μόνο, το ’67 στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, ενώ η πρώτη βραδιά εξελίχθηκε κανονικά, αφού πιθανώς κάποιος σφύριξε στην Ασφάλεια τι συνέβαινε, η δεύτερη απαγορεύτηκε». Πρώτον, κατ’ αρχάς για ποιο… ’67 συζητάμε; Για πριν ή μετά το πραξικόπημα; (Γιατί έχει σημασία και αυτό). Μένει αδιευκρίνιστο. Δεύτερον. Τι τραγούδια έλεγε η Ευγενία Συριώτη στην Ελληνοαμερικανική Ένωση; Μόνο Dylan; Δεν το γνωρίζουμε. Λέει, πάντως, η ίδια: «Σε αυτές τις περιπτώσεις ο σύζυγός μου, δημοσιογράφος David Burke, τηλεφωνούσε και ρωτούσε γιατί με κρατούσαν. “Τραγουδάει απαγορευμένα” έλεγαν εκείνοι. “Ώστε απαγορεύεται ο Ντίλαν στην Ελλάδα;”, έλεγε αυτός. “Θα το μεταδώσω απόψε”».
Ευγενία Συριώτη - Βασίλης Τενίδης
Να «κράτησαν», τώρα, την Ευγενία Συριώτη επειδή έλεγε Dylanτο αποκλείω. Μπας κι είχε πει τίποτα του Θεοδωράκη (αν ήταν επί χούντας) κι έπεσε σύρμα; Γιατί, αλλιώς, δεν εξηγείται. Και δεν εξηγείται γιατί το 1969 ανακοινωνόταν δια του Τύπου (φυσικά!) πως η Ευγενία Συριώτη θα τραγουδούσε Dylanσε συναυλία! Ανακοίνωση στην Μακεδονία της 13/5/1969: «Την Πέμπτην 8:30 μ.μ. εις την αίθουσα του βρετανικού συμβουλίου, Βασιλέως Κωνσταντίνου 13, θα δοθή ρεσιτάλ τραγουδιού της Ευγενίας Συριώτη την οποίαν θα συνοδεύση με κλασσικήν κιθάραν ο Βασ. Τενίδης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τραγούδια απ’ όλον τον κόσμο και ανά δύο των Μπητλς και του Μπομπ Ντάυλαν. Δελτία ελευθέρας εισόδου από το βρετανικόν συμβούλιον κατά τας ώρας 8:30 π.μ.-1:30 μ.μ.». Είναι ποτέ δυνατόν να μοιραζόταν τέτοιο Δελτίο Τύπου στις εφημερίδες, αν ο Dylanήταν απαγορευμένος; Μην λέμε πράγματα που δεν ισχύουν και ακούγονται εντελώς γελοία. Εξάλλου, πώς είναι δυνατόν κάποιος να είναι… απαγορευμένος και ταυτοχρόνως τα ελληνικά εργοστάσια να τυπώνουν συνεχώς τούς δίσκους του; Για μαλάκες τους περνάτε τους εταιρειάρχες; Θα τύπωναν δίσκους ενός καλλιτέχνη που θα ήταν «απαγορευμένος» στην Ελλάδα; Και που θα πουλούσαν τα βινύλιά του; Στην Τσεχοσλοβακία; Εκείνοι είχαν τα δικά τους… Η δε Ευγενία Συριώτη πάντως, ας το πούμε κι αυτό, τα είχε πάντα καλά με τον αμερικανικό παράγοντα (δεν το λέω ως μομφή, αλλά ως πληροφορία) όπως διαβάζουμε σε άλλη ανακοίνωση της Μακεδονίας (14/5/1969)… «Αθήναι, 13. Φιλανθρωπική μουσική βραδιά υπέρ της αμερικανικής εκκλησίας του Αγίου Ανδρέα θα δοθή την Δευτέραν εις το ξενοδοχείον Χίλτον. Η βραδιά η οποία τελεί υπό την προστασίαν του εν Αθήναις Αμερικανού επιτετραμμένου και της κ. Ράσελ Μακλέλαντ θα περιλαμβάνει πρόγραμμα με συμμετοχήν της διακεκριμένης Αθηναίας καλλιτέχνιδος Ευγενίας Συριώτη και του μουσικού της συγκροτήματος. Η Ευγενία Συριώτη θα παρουσιάσει μπαλάντες, ως και λαϊκά και σύγχρονα τραγούδια»… ενώ εμφανιζόταν, βεβαίως, και στην τηλεόραση επί χούντας (τηλεοπτικό πρόγραμμα της 24/12/1970, ημέρα Πέμπτη, παραμονή Χριστουγέννων, κανάλι Ε.Ι.Ρ.: 23:40 ΑΓΙΑ ΝΥΧΤΑ Χριστουγεννιάτικα Τραγούδια από διάφορες χώρες ερμηνεύει η Ευγενία Συριώτη– προσωπικώς δεν θα φανταζόμουν, και το λέω εντελώς σοβαρά, καλύτερο τηλεοπτικό ρεβεγιόν Χριστουγέννων από αυτό!).
Νικόλα Ζώη ακόμη και αν μνημόνευες το όνομά μου στο άρθρο σου –μην νομίζεις– πάλι θα σου την έπεφτα άμα έγραφες κοτσάνες…

THE SOURS ένα folk duo

$
0
0
Έχοντας τραγουδίστρια «μπροστά», την SarahSchriftπου παίζει και κιθάρα σε κάποια tracks, οι ΝεοϋορκέζοιSoursείναι βασικά ντούο (η Saraκαι ο κιθαρίστας SashaMarkovic– γνωστός απ’ τους Yagull, δες κι εδώ… http://diskoryxeion.blogspot.gr/2014/02/progressive-fusion.html), ασχέτως αν πλαισιώνονται σε μια-δυο στιγμές και από την πιανίστα KanaKamitsubo. Κιθάρα-φωνή λοιπόν, κι έχοντας στο ρεπερτόριό τους υλικό αποκλειστικώς πρωτότυπο, οι Soursπαρουσιάζουν ένα ηπίων τόνων άλμπουμ, με τραγούδια που θέλουν να στηρίζονται στα μελωδικά προτερήματα και την διάφανη αφηγηματικότητά τους, ασχέτως αν δεν είναι πάντα κατορθωτό αυτό. Εννοώ πως στις περιπτώσεις των folkντούο εκείνο που μετράει περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο είναι η τραγουδοποιητική… ακεραιότητα, το υψηλό επίπεδο του υλικού τους δηλαδή και όχι τόσο ο… περιβάλλων χώρος.
Έτσι, και παρότι οι αναφορές ενός σημερινού folkσχήματος μπορεί να είναι άπειρες ή προφανείς (ή και τα δυο μαζί), στην πράξη θα κρίνεσαι πάντα από το πώς αφομοιώνεις την υπάρχουσα παράδοση, από το πώς εμπνεόμενος από ’κείνη θα μπορείς να κατασταλάζεις σε κάτι προσωπικό. Ακούγονται, βεβαίως, στο TheSours[zozemusic/ MoonJune, 2013] κομμάτια που κάνουν μια διαφορά, τραγούδια που δείχνουν πως υπάρχει και παιδεία, και ταλέντο, και όρεξη για δουλειά (πίσω από τις συνθέσεις των Schriftκαι Markovic), όπως για παράδειγμα το πολύ καλό “Rforregret” (εμφανίζει ένα αντηχητικό βάθος, που του δίνει ξεχωριστή χροιά), το “Seawitch”, που φέρνει στο νου κάτι από την ακουστική προσέγγιση του DavyGraham (των sixties) ή η τύπου JoniMitchellμπαλάντα “Angie”. Γενικώς, το “TheSours” είναι ένα ευχάριστο άλμπουμ, που θα ήθελε όμως κάτι περισσότερο (σε επίπεδο συνθέσεων), προκειμένου να έδινε ένα ακόμη πιο ισχυρό στίγμα.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΣΙΡΙΓΚΟΥΛΗΣ ο λογοκλόπος

$
0
0
(…) Οι λαμαρίνες και τα όργανα ακριβείας φροντίζουν να μας μεταφέρουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ενσωματωμένους, κομματιασμένους και κινητούς σε αποστάσεις που μας κρατάνε σε απόσταση από την πραγματικότητα, με την ψευδαίσθηση ότι κάνουμε μόνιμες διακοπές χειμώνα-καλοκαίρι, ότι είμαστε στην Αττική σε περιοχή πευκόφυτη, αμφιθεατρική, με θέα πανοραμική, με εγκαταστάσεις air-condition, με θέρμανση, με ψύξη, με σκέψη ότι χάσαμε τον ήλιο. Με τον προβληματισμό ότι η σύγχρονη τεχνολογία πραγματοποιεί άλματα ατυχημάτων στην Ελλάδα και ότι η Επιστήμη τάχτηκε με το μέρος μας για την ανακάλυψη αλοιφής που να αποστειρώνει, και επουλώνει, κάθε τραύμα, να εξολοθρεύει όλα τα μικρόβια και μικροοργανισμούς με τους οποίους ερχόμαστε σ’ επαφή κατά την διάρκεια της εξαντλητικής εργασίας μας. Με εγκαταστάσεις air-condition, με θέρμανση, με ψύξη, με σκέψη ότι η γνώση είναι επιστήμη και ότι οι αλλαγές στην κοινωνία οφείλονται στην ανάπτυξη των αντιθέσεων ανάμεσα στις παραγωγικές σχέσεις, και στις παραγωγικές δυνάμεις, τον Καραγκιόζη που στο όνειρό του βάζει τυρί σε μια πιατέλα μακαρόνια, το ραδιόφωνο του γείτονα να κραυγάζη για μεγάλες εμπορικές συμφωνίες –τόσα κατά κεφαλήν δολλάρια– η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει και ξανά προς την δόξα τραβά. Ξύπνα Καραγκιόζη, ξύπνα. Ξύπνησα ρε και δεν πρόλαβα ούτε τα μακαρόνια μου να φάω. Τόσα κατά κεφαλήν δολλάρια… Η Ελλάδα… πεθαίνει.(…)
Κατασπαράζουν πτώμα χιλιάδων ετών. Χιλιάδων… και ακόμη σάρκα. Αυτό το ξέρουμε, όπως ξέρουμε ότι εκεί στην Περσέπολη Δαρείου και Παρυσάτιδος γίνονται μούλοι δύο. Ευημερία να δηλώνη ο Βασιλιάς και ο Λαός ψωμί, κρεμμύδια και ότι δεν πληρώνει στο χασάπη κόκκαλα. Αύριο είναι Κυριακή εκεί στην Περσέπολη. Και εμείς εδώ κοιτάζουμε τον ήλιο. Φαρμάκι το φεγγάρι. Βουνά περιστέρια χωρίς φτερά. Οι καλλιτέχνες μάθανε να μισούν τον άνθρωπο. Να βλέπουν μόνο φόρμες και χρώματα. Τον εαυτό τους. Και στης ζωής το πέρασμα γεμίσανε φυγής σφραγίδες. Μεσάνυχτα, μεσημέρι. Μεσάνυχτα. Η ανάσα έχει πάντα την ίδια αγωνία. Μεσημέρι. Ο ήλιος ίδρωσε στο πρόσωπό της. Κοινωνία – χρόνος – εκμετάλλευσι. Σάββατο βράδυ. Η καταναλωτική κοινωνία άνοιξε τον δρόμο και περάσαμε με υπερβολική ταχύτητα το χαλασμένο φανάρι. Σε λίγα δευτερόλεπτα σίδερα, αίματα, κραυγές και κόκκαλα έγιναν ένα. Κυριακή ξημερώματα. Μουλιασμένοι. Μουλιασμένος και εγώ από τον ιδρώτα της προσμονής μέσα στα χέρια μου κρατούσα σφιχτά δύο κόκκινες παπαρούνες. Πατέρα, ακούστηκε φωνή. Πατέρα. Σκυλόβρισε τον θάνατο όσο μπορείς πιο δυνατά, θε να τρομάξη. Γίνε σκληρός στον άδικο και πάρτου εσύ κεφάλι. Τις παπαρούνες που κρατάς σφιχτά, τις μάζεψα στ’ αγκάθια, και στην Πόλη αυτή με τα πολλά εργοστάσια και τα ετοιμόρροπα σπίτια, με τα πολλά παιδιά και τους μουχλιασμένους από υγρασία τοίχους βρίσκεις φιγούρες μ’ άρματα, παλιές του Καραγκιόζη. Για μερικούς είναι πάντα μια απειλή. Αιώνες η αριστοκρατία έχει κλεμμένο το φεγγάρι. Αιώνες σιωπή, σιωπή, οργή αιώνες. Και σε κείνο το βάζο το ξεχασμένο με τα ξερά λουλούδια ο χρόνος ηττήθηκε. Την ημέρα βλέπεις τα χρώματά τους, το βράδυ δεν κλείνεις μάτι μπας και χάσης την μυρωδιά τους. Διαρκώς σκέφτεσαι την αναζήτηση της πνοής μας ανάμεσα σε μια σειρά πικρά χαμόγελα, αθάνατα λουλούδια.
(…) Χτες ο Άγγλος προπονητής μίλησε σκληρά στους ποδοσφαιριστές. Μεταξύ των άλλων τόνισε: Χάσατε πολλές ευκαιρίες. Άλλα σας λέω εγώ και άλλα κάνετε. Φαίνεται ότι χάνω τον καιρό μου κοντά σας, δήλωσε ο δηλωμένος πρώην βασανιστής της Κύπρου. Ο πυρετός στον Σαρωνικό συνεχίζεται και σήμερα: 1200 κότερα και άλλα σκάφη αναψυχής έχουν αρχίσει προετοιμασία στις μαρίνες του Σαρωνικού. Από το Πασαλιμάνι και τη Ζέα μέχρι τη Γλυφάδα και την Βουλιαγμένη. Γυμνή σε μια Ρολλς Ρόυς. Ένα ερωτικό ποίημα με ξέφρενο σεξ. Όλη η Αθήνα μιλάει για το πουλί που πετάει κι όλος ο κόσμος θέλει να δει και να ξαναδεί. Τετάρτη πρωί η εκτέλεση. Άφωνοι, έκπληκτοι, δίχως ανάσα θα περιμένετε να μάθετε το φοβερό, το ανείπωτο μυστικό που έκρυβε η Λευκή Αθήνα. Μόνη έξοδος ο θάνατος.(…)
Σκυλίσια ζωή, ό,τι πιο παράξενο, ό,τι πιο συγκλονιστικό έχει να παρουσιάσει η υφήλιος σε σκληρότητα και πρωτοφανή ρεαλισμό που ξεπερνά και την πιο ασύλληπτη φαντασία. Υπό γωνία 5 μοιρών ο Χάρης έχει περάσει με βολέ την μπάλα στα δίκτυα. Το πρώτο γκολ είναι γεγονός. Του επετέθη η κουνιάδα με βιτριόλι γιατί εγκατέλειψε την σύζυγο. Αυτοκίνητο Αθηναίων έπεσε στη θάλασσα. Πνίγηκαν τα δύο παιδιά τους. Πέντε οικοδόμοι σκοτώθηκαν από μπάζα. Στην Ελευσίνα τα νεογέννητα παρουσιάζουν σοβαρές ασθένειες από την μολυσμένη ατμόσφαιρα. Το ραδιόφωνο του γείτονα κραυγάζει, για μεγάλες εμπορικές συμφωνίες. Τόσα κατά κεφαλήν δολλάρια και ο παπάς της ενορίας ψάχνει να βρη άνθρωπο να τον πληρώσει να κατέβει στον Άδη για να του πει πώς είναι. Φοβάται μη πεθάνει. Επαναλαμβάνω σημαίνει δεν έχω να πω τίποτα, η ένεση που μου έκαναν περιέχει μια φυσική ουσία που προκαλεί ευεργετική ζεστασιά στο δέρμα και επιταχύνει την αιμάτωση των ιστών. Έτσι τα κατάλοιπα της ανταλλαγής της ύλης που προκαλούσαν τον πόνο εξαφανίζονται και ανακουφίζεσθε.
Με την αγορά μιας κουζίνας.
Με την αγορά ενός ψυγείου.
Με την αγορά μιας τηλεοράσεως.
Με την αγορά ενός ραδιοφώνου.
Με την αγορά μιας μπουκάλας χωρίς περιεχόμενο.
Με την αγορά αγοράζετε την αγορά σας.
Ο κλασσικός ποιητής έκλασε τις πικροδάφνες και ντύθηκε άστρο. Στο στήθος του καρφίτσωσε μια φέτα φεγγάρι. Την Ελπίδα. Κατεδίκασε τρεις φορές σε θάνατο τον στρατοδίκη για τον θάνατο της νιότης που έγινε αιτία. Βγήκε στους δρόμους και έγραψε επάνω στις πονεμένες αφίσσες που μάδαγαν την ψυχή τους ΚΑΤΩ Η ΕΞΟΥΣΙΑ. Ο ήλιος είναι στους δρόμους. Οι γειτονιές γέμισαν από υλικά του μέλλοντος. Ψυχές, ζωές ξεψειριάστε την γνώσι, ξύνοντάς την στο τουφέκι. Εσείς, εμείς ξυπόλητοι, των σκοτωμένων αδέλφια. Έσυρε τις παιδικές αναμνήσεις που τον έφεραν να τρέχη πίσω από τα Γερμανικά φορτηγά, να βλέπη τα στιβαγμένα πικρά χαμόγελα. Τα πεζοδρόμια δεξιά, αριστερά γεμάτα αναστεναγμούς και δάκρυα. Κάθε γρίλια και μια κατάρα για τον κατακτητή και ο δρόμος προς την Καισαριανή γεμάτος κόκκινα γαρύφαλλα.(…)
Ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο του Λεωνίδα ΤσιριγκούληΟ Λογοκλόπος[Gazette, Αθήνα 1975]. Και εν συνεχεία ένα βιογραφικό του (κάπως συντομευμένο και κάπως συμπληρωμένο, σε δεύτερο χρόνο, από εμένα), το οποίον εντόπισα στο δίκτυο, στο siteτων Οικολόγων Πράσινων (ecogreens.gr). 
Ο ζωγράφος Λεωνίδας Τσιριγκούλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1937. Σπούδασε στην EcoleDesBeauxArtsστο Παρίσι. Ποικίλες ατομικές εκθέσεις σε Αθήνα (στις γκαλερί Κεραία, Μέδουσα, 3…), Παρίσι (La CourDIngres), Θεσσαλονίκη (Πανσέληνος), Πειραιά (Γκαλερί του Νότου) και αλλού. Το 1975 εικονογραφεί «Τα Ξυλοπόδαρα» του Άρη Αλεξάνδρου. Το 1980 δημοσίευσε στο περιοδικόΣυλλέκτηςκείμενα για τους ζωγράφους Γιώργο Μπουζιάνη και Θανάση Τσίγκο. Το 1980 κάνει τα σκηνικά και τα κοστούμια στο Λαϊκό Πειραματικό Θέατρο, στο έργο του Μανώλη Κορρέ Το Διπλανό Κρεβάτισε σκηνοθεσία Λεωνίδα Τριβιζά. Το 1982 εκδίδει το βιβλίοΟ Λογοπλόκος (σ.σ. όχι Ο Λογοκλόπος, που είναι έκδοση του ’75 και που μας απασχόλησε εδώ). Το 1984 κάνει τα σκηνικά στο θεατρικό έργο της Μαριέτας Ριάλδη Η Αναδόμηση της Μαρίτσας της Γκαβής, στο θέατρο Όρβο. Το 1986 εκδίδει το βιβλίο Αναφορά στον Γ. Μπουζιάνη. Τα πιο πρόσφατα χρόνια ο Λεωνίδας Τσιριγκούλης είναι περισσότερο γνωστός από τις θεατρικές σκηνοθεσίες του (Ισμήνη του Γιάννη Ρίτσου στο Μουσείο Πολιτικών Εξόριστων Αη Στράτη, Οιδίπους Τύραννοςτου Σοφοκλή στο Θέατρο Ελυζέ κ.ά.). 

ΝΟΣΤΟΣ ένα ελληνικό folk γκρουπ

$
0
0
Ο Νόστοςείναι ένα συγκρότημα… έντεχνης ελληνικής μουσικής (με διεθνείς όρους θα το χαρακτήριζα… greekprogressivefolk) που διαθέτει και τραγουδίστρια. Μέλη του είναι οι καλοί μουσικοί Γιάννης Γιακουμάκης κλασική κιθάρα, Βαγγέλης Κοντόπουλος κοντραμπάσο, Δημήτρης Παναγούλιας κρουστά, καθώς και η Ματίνα Μάστορα στις φωνές. Απ’ αυτούς ο Γιάννης Γιακουμάκης έχει μακρά συνεργασία με τον ροδίτη τραγουδοποιό Τάκη Βούη, ο Βαγγέλης Κοντόπουλος (γεννημένος στο Krnovτης πρώην Τσεχοσλοβακίας, και νυν Τσεχίας, από πολιτικούς πρόσφυγες γονείς) στα mid-80sέπαιζε μπάσο στους ΑλεΡεΤουρ (μαζί με τον Γιώργο Ανδρέου και τον Στάθη Παχίδη), που είχαν ηχογραφήσει το ενδιαφέρον LP«Σαν Ελληνική Ταινία» [PortokaliRekords, 1984] συμμετέχοντας αργότερα σε δίσκους άλλων έχοντας και προσωπική δισκογραφία, ο Δημήτρης Παναγούλιας είναι μέλος των Λωξάντρα, ενώ η Ματίνα Μάστορα μάλλον είναι και αυτή Ροδίτισσα. Όπως διαβάζω σε μια συνέντευξη του Κοντόπουλου στο e-radio.gr: «Συναντηθήκαμε πρώτα με τον Γιάννη Γιακουμάκη, σε μια ηχογράφηση ενός δίσκου του Τάκη Βούη στη Ρόδο, αμέσως ταιριάξαμε σαν φίλοι και σαν μουσικοί. Μετά συναντήσαμε τη Ματίνα Μάστορα σε κάποιες συναυλίες του Τάκη, φτιάξαμε το τρίο Nostos και ξεκινήσαμε να παίζουμε. Στο τέλος προσθέσαμε τον Δημήτρη Παναγούλια, πάλι σε συναυλίες του Τάκη, οπότε ολοκληρώθηκαν οι Nostos και τότε συνειδητοποιήσαμε ότι ο Τάκης Βούης είναι ο νονός μας!».
Το άλμπουμ των Νόστος [Κόκκινο Δέντρο, 2014]περιλαμβάνει έντεκα τραγούδια, εκ των οποίων μόνο ένα είναι αληθινά πρωτότυπο (το «Ερωτικό» σε μουσική Γιακουμάκη και στίχους Βίκυς Θεολόγη). Τα υπόλοιπα δέκα είναι διασκευές γνωστών γενικώς κομματιών, αλλά εντελώς διαφορετικής… λογικής. Θέλω να πω πως ακόμη κι ένα τραγούδι του Τσιτσάνη (όπως η «Συννεφιασμένη Κυριακή») είναι διαφορετικό από ένα τραγούδι του Βαμβακάρη («Τα ματόκλαδά σου λάμπουν»), πόσω μάλλον το παραδοσιακό «Δυοσμαράκι» από το “Bitterway” (των Χατζιδάκι/ Corrigan/ NewYorkRockandRollEnsemble). Ενώ λοιπόν το ορχηστρικό μέρος των τραγουδιών και των σκοπών είναι εξαιρετικώς ενδιαφέρον, με την κλασική κιθάρα του Γιακουμάκη να δίνει «άλλη» μορφή στα κομμάτια και με το rhythmsectionνα βοηθά στην παγιοποίηση αυτού ακριβώς του «άλλου» (οι εναρμονίσεις δηλαδή είναι απολύτως ουσιαστικές, κάνοντας τα πασίγνωστα θέματα ν’ ακούγονται με ένα «προσωπικό» τρόπο, δίχως να αλλοιώνεται η εσωτερική δομή τους), το τραγουδιστικό μέρος δεν βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση. Τα περισσότερα από τα tracksακούγονται κάπως (φωνητικώς) ισοπεδωμένα, δίχως να προβάλλονται, δηλαδή, εκείνες οι διαφορές που είναι συνδεμένες με το βαθύτερο, κάθε φορά, νόημά τους. Ακούω για παράδειγμα την εισαγωγή στην «Συννεφιασμένη Κυριακή» ή στο «Ένα τραγούδι απ’ τ’ Αλγέρι» και νοιώθω να με «χτυπάει» κάτι από… JohnRenbourn. Όταν όμως μπαίνει η φωνή προσγειώνομαι σε κάτι προφανές και ελληνικό, δίχως καμμία… εκτόξευση. Νομίζω πως η καλύτερη στιγμή της Ματίνας Μάστορα είναι όταν τραγουδά (στην αγγλική) το “Bitterway”. Όλα, ενοργάνωση, ερμηνεία μοιάζουν ταιριαστά με το τραγούδι και την βαθύτερη υφή του. Δύο τινά, ως συμπέρασμα. Πρώτον, οι Νόστος θα έπιαναν το «άριστα» αν ήταν ένα instrumentalσχήμα ή, δεύτερον, αν ήταν αποφασισμένοι να δώσουν προτεραιότητα σ’ ένα αγγλοαμερικανικό folkρεπερτόριο. Υπάρχουν δεκάδες τραγούδια, για να μην πω εκατοντάδες, ωραιότερα ακόμη και από το “Bitterway”, που θα μπορούσε να τα διαχειριστεί ένα ελληνικό γκρουπ, όπως οι Νόστος, κάνοντας την διαφορά· καθώς με τα... «καίγομαι και σιγολιώνω» οι διαφορές δεν είναι εφικτές.

το ζεϊμπέκικο του BOB BEHLING

$
0
0
Δεν ξέρω πόσοι θυμούνται τον BobBehling– αν θυμούνται κάτι αμέσως δηλαδή, ακούγοντας αυτό το όνομα. Κι εγώ δεν ξέρω πολλά πράγματα γύρω από την περίπτωσή του, όμως ο άνθρωπος αυτός ήταν ένα από τα πρόσωπα που έχουν στοιχειώσει (κάπως έτσι…) τα δικά μου ελληνικά seventies. Μπορεί να έχουν περάσει σαράντα χρόνια από τότε, παρά ταύτα εξακολουθώ να έχω στη μνήμη μου την μορφή του, όπως αυτή αποτυπωνόταν σε διαφημίσεις βασικά (στην τηλεόραση ή τα περιοδικά), μια «μορφή» που καταγράφηκε και στον εγχώριο κινηματογράφο της εποχής, σε ταινίες ερωτικές και θρίλερ. Ναι, ηθοποιός και συνάμα μοντέλο, ή το ανάποδο, μοντέλο και συνάμα ηθοποιός, ήταν ο BobBehling, ένας Αμερικανός που βρέθηκε τουρίστας προφανώς ή πιθανώς στην Ελλάδα των αρχών του ’70, αφήνοντας ισχυρό αλλά κάπως «μαύρο» στίγμα.
Δυστυχώς, γύρω από τον Behlingδεν υπάρχουν πολλά σοβαρά διαθέσιμα στοιχεία, ενώ έχω την γνώμη πως δεν πρέπει να δώσουμε καθόλου βάση στον imdb.com, ο οποίος μπερδεύει, όπως φαίνεται, τον BobBehlingμε κάποιον… RobertBehling. (Έτσι λέω εγώ... και δεν το λέω έτσι). Στoν imdbδιαβάζουμε λοιπόν πως αυτός ο… RobertBehlingγεννήθηκε κάπου στο Οχάιο το 1941 και πως πέθανε στην ίδια Πολιτεία το 2011. Τον imdbδιαψεύδουν, κατ’ αρχάς, οι ίδιες οι ταινίες που καταχωρίζονται κάτω από το όνομα “RobertBehling”, αφού ο τύπος αυτός που εμφανίζεται στο θρίλερ Cujo (1983), δεν έχει ουδεμία σχέση με τον… Έλληνα BobBehling(είδα την ταινία και το λέω). Τον διαψεύδει, περαιτέρω, και ο Νίκος Μαστοράκης, αφού στα extrasτου DVDτου Island of Death [VIPCO, 2003], που γυρίστηκε στην Μύκονο το 1975, τον ακούμε να λέει πως… ο BobBehlingήταν ένας παράξενος, ταραγμένος άνθρωπος, και πως μερικά χρόνια αργότερα (μετά το 1975 δηλαδή) είχε βάλει, ο ίδιος, τέρμα στη ζωή του (έτσι είχε ακούσει ο Μαστοράκης) τοποθετώντας στο στόμα του ένα σωλήνα παροχής προπανίου! Όποιος δεν έχει δει το IslandofDeath, το ξέρω, μένει με ανοικτό το στόμα…
Ο Behlingεμφανίζεται για πρώτη φορά σε ελληνική ταινία το 1970, κρατώντας ένα ρόλο σε μια παραγωγή της OraFilmsσε σκηνοθεσία Ομήρου Ευστρατιάδη. Η ταινία είχε τίτλοΌσο Υπάρχει Αγάπη…και ήταν γυρισμένη κι εκείνη στην Μύκονο με βασικούς πρωταγωνιστές τον Θόδωρο Ρουμπάνη και την Γκιζέλα Ντάλι. Τέσσερα χρόνια αργότερα ο Behlingπαίζει στην ταινία Γυμνοί στο Χιόνιτου Γιώργου Ζερβουλάκου, για να κάνει το πιο μεγάλο μπαμ την επόμενη χρονιά (1975) με τα… μυθικά Παιδιά του ΔιαβόλουIslandofDeath) του Νίκου Μαστοράκη. Γι’ αυτήν την εντελώς αλλόκοτη ταινία έχω γράψει παλαιότερα στο blog (http://diskoryxeion.blogspot.gr/2010/06/island-of-death-nico-mastorakis-film.html) και δεν υπάρχει λόγος, εδώ, να πω περισσότερα.
Οι δύο τελευταίες ταινίες του BobBehlingμε ελληνικό ενδιαφέρον είναι το The Devil’s Men (1976) του Κώστα Καραγιάννη (μουσική BrianEno) για το οποίον επίσης έχω γράψει στο δισκορυχείον (http://diskoryxeion.blogspot.gr/2012/02/brian-eno.html) και βεβαίως Το Αγκίστρι (1976) του Ερρίκου Ανδρέου, εκεί όπου ο Behling(ως Νίκος Βιτάλης και βεβαίως ως εραστής της Ηρούς Μαρά, δηλαδή της BarbaraBouchet) δίνει… ερωτικά, χορευτικά και άλλα ρέστα.
Δυστυχώς δεν έχω κάτι πρόχειρο από την πορεία του BobBehlingστην Ελλάδα, ως μοντέλο, για να σας δείξω –πρέπει να ψάξω περισσότερο, αφού τον θυμάμαι π.χ. να διαφημίζει τσιγάρα στην τηλεόραση και σε περιοδικά– παρ’ εκτός του εξωφύλλου τού τουριστικού δίσκου που βλέπεται πιο πάνω. “HolidaysinGreekNo 5” [Pan-VoxΧ 33 SPV 16172, 1976] και ο BobBehlingστην Κέρκυρα, ανάμεσα σε δυο κυρίες, με το σακ βουαγιάζ της Ολυμπιακής κάτω από την καρέκλα και το Ποντικονήσι στο βάθος…
Όσον αφορά, τώρα, στο ζεϊμπέκικο του τίτλου; Να τος λοιπόν ο πρωταγωνιστής μας, σε μια πολύ ωραία σκηνή από Το Αγκίστρι, να τα δίνει όλα προς χάριν της BarbaraBouchet. Το τραγούδι είναι το «Χάρε σαν έρθης» σε μουσική Γιώργου Χατζηνάσιου και στίχους Γιώργου Κανελλόπουλου με την φωνή του Μανώλη Μητσιά, από το LP«Διαδρομή» [ΕΜΙ/ Columbia SCXG 111, 1973]… και δεν νομίζω να έχετε δει Αμερικανό να χορεύει ωραιότερο ζεϊμπέκικο από τον… Έλληνα εκείνων των χρόνων BobBehling

CARGO ένα καναδικό γκρουπ του ’60

$
0
0
Διαβάζω μεταξύ άλλων στο siteτης Trend, «θρυλικό» labelτων sixtiesτο οποίον υφίσταται ακόμη: «Η TrendRecords& Concertsείναι μια καναδική δισκογραφική εταιρεία, που ασχολείται και με την παραγωγή συναυλιών. Ιδρύθηκε το 1965 στο Τορόντο από τον DJκαι παραγωγό MervBuchanan(…) και μερικές από τις ιστορικές κυκλοφορίες της είναι το άλμπουμ “Sussex” των ψυχεδελοροκάδων BentWindαπό το Τορόντο, αλλά και δύο LPτων πρωτο/εναλλακτικών jazzspecialistsCargo, οι οποίοι οδηγούνταν από τον θεατρικό συγγραφέα NormFoster». Ακολουθεί η τελευταία κυκλοφορία της εταιρείας, το CDShesGotyou” της τραγουδίστριας (countryκ.ά.) AmberleyBeatty
Δεν πρέπει να είναι πολλά τα LPπου κυκλοφόρησαν σε ετικέτα Trendστα sixties. ToSussex” των BentWindήταν το ένα, το φερώνυμο του Michael-Jonήταν ένα δεύτερο και το FrontSideBackSideτων Cargoήταν ένα τρίτο… Υπήρχαν βεβαίως και κάμποσα 45άρια με εγγραφές των RoyKennerandTheAssociates(oRoyKennerήταν τραγουδιστής των Mandalaτο 1968 και πιο μετά, το 1972, των JamesGang), Terry& ThePyrates, TheSedumShadows, TheUncertain, TheUltimateImage, FridayAfternoon, PopMachineκαι βεβαίως των BentWindκαι των Cargo– όλα αυτά, δε, από το 1965 έως το 1969... Πριν δυο χρόνια η AnazitisiRecordsείχε δώσει, σε μια ωραία επανέκδοση, το LPSussex” των BentWind, ενώ τώρα ένα δεύτερο άλμπουμ της Trend(έκδοση 400 αντιτύπων), το “FrontSideBackSide” των Cargo, έρχεται να πλουτίσει τον κατάλογο τής ελληνικής εταιρείας
Οι Cargoείχαν ξεκινήσει ως Prophetsστα μέσα του ’60 στο Τορόντο, αλλά όταν οι Paupers (που υπήρχαν και αυτοί από το ’65) άρχιζαν να σκάνε, εκεί γύρω στο ’67, με τις τραγουδάρες τους “Itsyourmind” και “ThinkIcare”, η σκηνή δεν μπορούσε παρά να πάρει μια διαφορετική τροπή. Το ψυχεδελικό περιβάλλον αναπτυσσόταν τάχιστα, οι πειραματισμοί με διαφορετικές μουσικές φόρμες (κυρίως την jazz, βεβαίως το folk, και γιατί όχι την κλασική, παλαιότερη ή πιο σύγχρονη) άρχιζαν να κατακλύζουν τα νεότερα τραγούδια, με τα συγκροτήματα να συναγωνίζονται σε ποικίλες «παραδοξότητες». Το 1969 οι Cargo, ως τετραμελείς βασικά (Bruce Oxley leadκιθάρες, MikeProudfootκιθάρες, πιάνο, GarthVaganμπάσο, NormFosterντραμς), αλλά και με κάποιες «βοήθειες» σε ορισμένα κομμάτια (στο άλμπουμ τους ακούγεται επίσης bassoon, φλάουτο, ηλεκτρικό πιάνο, φωνές κ.λπ.) είναι έτοιμοι για το μεγάλο άλμα –το άλμα που σηματοδοτεί η ηχογράφηση ενός μεγάλου δίσκου–, έχοντας στα μπαγκάζια τους ωραία δικά τους τραγούδια και «αυτοσχεδιασμούς». Θες επηρεασμένοι από τους Paupers (οι οποίοι είχαν βαρέσει ήδη διάλυση), θες από το γενικότερο κλίμα, έχουν μάθει να συνδυάζουν το «διαφορετικό» παράγοντας πάντα ενδιαφέροντα ακούσματα...
Το εισαγωγικό “Blackwindow” είναι μία ωραία ηλεκτρική μπαλάντα, που κερδίζει πολύ από την «γραμμή» του bassoon (G. Creighton). Το δε slowtempoδίνει την ευκαιρία στον τραγουδιστή να είναι όσο δραματικός απαιτούν οι στίχοι. Το instroTalkwithus” είναι το πρώτο… μεγάλο κομμάτι του LP (μεγάλο σε διάρκεια, αφού ξεπερνά τα επτάμισι λεπτά, αλλά και σε αξία). Πρόκειται για ένα psychtrack, με εμφανείς jazzαναφορές, ιδίως από την basslineτου Vagan, και με τη συνολική ατμόσφαιρα να παραπέμπει στους Paupersτων τραγουδιών που προανέφερα (εδώ, ο ρόλος του κιθαρίστα Oxleyείναι κάτι παραπάνω από αποφασιστικός). Ψυχεδελικό rockλοιπόν, με ωραίες τζαζ αναφορές, στα καλύτερά του. Το “Childoftheplayroom” είναι ένα ευαίσθητο τραγούδι για την παιδική ηλικία, που ξεκινάει με κάποιες «ανάποδες» εγγραφές τη συνοδεία φλάουτου, δημιουργώντας, αρχικώς, την απαιτούμενη «μαγική» ατμόσφαιρα. Όμως, με τη φωνή του τραγουδιστή «μπροστά» και με τα διπλά φωνητικά να «κοντράρουν» κάπως άγαρμπα το ηχητικό backgroundη αρχική γεύση εγκαταλείπεται προς χάριν του… στοναρίσματος. Η πλευρά κλείνει με το “Ifoundaway”, που είναι bonustrack («κομμένο» κατά πρώτον για single). Πρόκειται για ένα τραγούδι του Foster… προσωπικής συναισθηματικής επανεκκίνησης, με δυνατές κιθάρες και «ευαίσθητα» φωνητικά.
Η δεύτερη πλευρά ανοίγει με το “Dubious”, ένα επίσης τζαζ/ελαφρώς r&bτραγούδι, που διαθέτει scatsingingκαι ηλεκτρικό πιάνο, για να ακολουθήσει το “Alisa”, ένα από τα πιο ψυχεδελικά και ωραιότερα τραγούδια του LP– με τους Cargoνα καταθέτουν ευρηματικές ενοργανώσεις (θυμήθηκα τους σπουδαίους συμπατριώτες τους Collectors), με ωραία χρήση φλάουτου, βαρύτονου σαξοφώνου, bongosκαι clave. Το μπάσο «κρατάει» με εντυπωσιακό τρόπο όλο το κομμάτι – ένα κομμάτι, που θα άξιζε να διαρκεί περισσότερο… Το ίδιο συναρπαστικό είναι όμως και το “Habitsandjails” (ένα τραγούδι για την αποξένωση… τότε και τώρα), που αναπτύσσεται σε γρήγορο tempo (εν αντιθέσει με το “Alisa”), έχοντας μετρημένα φωνητικά και αποκαλυπτικά κιθαριστικά breaks. Τα δύο τελευταία tracksτης πλευράς και του άλμπουμ έχουν έναν… παρεΐστικο (κάπως freak-out) χαρακτήρα, όχι μόνον γιατί ακούγονται φωνές, παλαμάκια κ.λπ., αλλά και γιατί σηματοδοτούν, βασικά, το τέλος μιας παρέας. Θυμάστε εκείνον τον ελληνικό στίχο του Μπουρμπούλη «αύριο σκορπίζουμε σαν πουλιά στην κοσμοπλημμύρα»και τα λοιπά, και τα λοιπά… ε, κάπως έτσι.
Οι Cargoθα κάνουν άλλο ένα LPτην επόμενη χρονιά (1970), το “SimpleThings” σε ετικέτα Ringside, πριν σκορπίσουν και αυτοί προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Η AnazitisiRecordsκατέβαλε προσπάθεια να αναδείξει τον ήχο του γκρουπ (θυμόσαστε την… Trendτων BentWind) παρότι τα originalmastersδεν εντοπίστηκαν στο αρχείο του Merv Buchanan. Οι καθαρές αυθεντικές κόπιες που χρησιμοποιήθηκαν έκαναν, πράγματι, καλή δουλειά και το νέο masterπου ακολούθησε, όπως και η κοπή φυσικά σε 180άρι βινύλιο, βοήθησαν τα μέγιστα στην αποκατάσταση του ήχου ενός «ανεξάρτητου» άλμπουμ 45 χρόνια παλαιού, που έχει την σημασία του.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΟΠΟΥΛΟΣ πληθωρικοί κιθαρισμοί

$
0
0
Κιθαρίστας (κλασικόςκαι ηλεκτρικός) είναι ο Χρήστος Ανεστόπουλοςκαι το καλαίσθητο CDτου, ανεξάρτητης παραγωγής, υπό τον τίτλο wishyoucouldstay…”έχει την κιθάρα του για πρωταγωνιστή. Όχι, δεν πρόκειται για ένα solo-guitarάλμπουμ, αλλά για κάτι ευρύτερο. Είναι, εξάλλου, ουκ ολίγοι οι μουσικοί που συμμετέχουν στην ηχογράφηση (David Lynch τενόρο, Βασίλης Στεφανόπουλος κοντραμπάσο, Παναγιώτης Κωστόπουλος ντραμς, Γιάννης Παναγιωτόπουλος λύρα, ούτι, Γιώργος Δαραβέλης σαξόφωνα, Γιώργος Ντούρης βιολί, Αλέξανδρος Ρουβάς τρομπόνι, Αλέξης Μαχαίρας μπάσο, Μάκης Φεγγούλης ντραμς, Χάρης Πεγιάζης κοντραμπάσο, Κώστας Σπυράτος κρουστά, Χρήστος Ανεστόπουλος ακουστική, δωδεκάχορδη, ηλεκτρική κιθάρα), όπως είναι πολλά και διαφορετικά και τα προφίλ των συνθέσεων του Ανεστόπουλου που παρατάσσονται στο “wishyoucouldstay…”.
Αν και, προσωπικώς, έχω τη γνώμη πως η υπόθεση τής ethnic-jazzέχει ολοκληρώσει πια την… αισθητική αποστολή της και τίποτα καινούριο δεν είναι εύκολο πια ν’ ακούσεις από ’κει που να μπορεί να σε εκπλήξει, εντούτοις υπάρχουν μερικά σημεία στο “wishyoucouldstay…”, που επιχειρούν (και το κατορθώνουν) να κάνουν την διαφορά (το συντομότατο εισαγωγικό “intro” για πολίτικη λύρα, ούτι και μπεντίρ π.χ. ή το έσχατο “perfectnoperfect”) – και το λέω τούτο έχοντας κατά νου πως τα ωραιότερα και πιο ενδιαφέροντα κομμάτια του CDπροέρχονται από άλλους χώρους. Είναι εξαιρετικό ας πούμε το “Tholo”, με το τενόρο του DavidLynchνα φέρνει στο νου τoν… spaceGatoBarbieriτων earlyseventiesκαι τον Ανεστόπουλο να σολάρει εν συνεχεία έχοντας κατά νου… λέω εγώ… τον CarlosSantana(ή κάτι ανάλογο τέλος πάντων), και ακόμη το “Redroses” (ένα progressiveblues, που θα το «κόλλαγα» ευχαρίστως στο “Tholo”), ή ακόμη και τα δύο “Onceuponatime” που κινούνται σ’ ένα πιο… ModePlagalstyle. Περαιτέρω, άλλα tracksηχούν κάπως… πιο contemporary(“Staffyssong”), και άλλα κάπως… πιο πειραματικά, όπως το “wishyoucouldstay… (intro)” φερ’ ειπείν.
Αυτό που θέλω να πω είναι πως ο Πατρινός Χρήστος Ανεστόπουλος έκανε ένα CDμε όσα αγαπάει – με όσα διαφορετικά στυλ αγαπάει εννοώ. Τούτο ναι μεν μπορεί να προδίδει πολλά και διαφορετικά ενδιαφέροντα, αλλά δεν λειτουργεί, πάντα, προς τη «σωστή» κατεύθυνση – προς την κατεύθυνση της αισθητικής συγκρότησης ενός άλμπουμ με ενιαίο χαρακτήρα εννοώ, για να μην παρεξηγηθώ. Έχω τη γνώμη δηλαδή πως μια πιο επικεντρωμένη δουλειά θα φανέρωνε ακόμη περισσότερο το ταλέντο του Ανεστόπουλου, μιας και ορισμένα από τα θέματα που ακούγονται εδώ είναι, πράγματι,  για… πολλά αστέρια.
Επαφή: chrisane@otenet.gr

LEONARD BERNSTEIN τι είναι η τζαζ

$
0
0
«Στη σειρά των μορφωτικών προγραμμάτων του από την τηλεόραση ο Λέοναρντ Μπερνστάιν μίλησε για πολλά μουσικά θέματα: για την “Πέμπτη Συμφωνία” του Μπετόβεν, για την τζαζ, τον Μότσαρτ, τη διεύθυνση ορχήστρας, την αμερικανική μουσική κωμωδία, την μοντέρνα μουσική, την όπερα, τον Μπαχ και άλλα. Τα θέματα αυτά φανερώνουν και την ποικιλία των ενδιαφερόντων του Μπερνστάιν που μεγάλωσε ακούγοντας τζαζ και κλασική μουσική, όπερες και λειτουργίες, τραγούδια και συμφωνίες. Σε μια από τις τελευταίες αυτές παρουσιάσεις, στο κυριακάτικο πρόγραμμα Omnibusτης CBS, ο Μπερνστάιν ανέλαβε να ξεκαθαρίσει στο κοινό της τηλεόρασης ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΤΖΑΖ. Ή, όπως λέει ο ίδιος, “να εξετάσουμε τα μουσικά σπλάχνα της τζαζ για να βρούμε μια και καλή τι την κάνει τόσο διαφορετική από τις άλλες μορφές μουσικής”. Ο δίσκος αρχίζει με τον πιο χαρακτηριστικό ήχο όλων των περιόδων της τζαζ το TaketheATrain, παιγμένο από την ορχήστρα του Ντιούκ Έλλιγκτον. Ακολουθούν μικρά δείγματα από την ποικιλία των ήχων και των μορφών της τζαζ: μπλουζ, ντίξιλαντ, τσάρλεστον, σουίγκ, μπούγκι, μπίμποπ, κούουλ και μάμπο. Η Μπέσι Σμιθ τραγουδάει το EmptyBedBlues, ηχογραφημένο το 1928 με τον Τσάρλι Γκρην τρομπόνι και τον Πόρτερ Γκραίηγκερ στο πιάνο. Με βάση αυτό το μπλουζ, ο Λέοναρντ Μπερνστάιν εξηγεί τα χαρακτηριστικά της μελωδίας της τζαζ, την μπλου κλίμακα, τις μπλου νότες, τα τέταρτα τόνου, παίζοντας ταυτόχρονα πολλά παραδείγματα στο πιάνο ή τραγουδώντας.
Μετά προχωράει στο ρυθμό, τη συγκοπή, τα ηχοχρώματα των οργάνων και της φωνής με ειδικά παραδείγματα, φτιαγμένα από τον ίδιο και τους μουσικούς που συγκέντρωσε για το δίσκο – τον Μπακ Κλαίητον τρομπέτα, Λώρενς Μπράουν τρομπόνι, Μπάστερ Μπαίηλυ κλαρίνο, Κόλμαν Χώκινς τενόρο σαξόφωνο, Φρεντ Γκρην κιθάρα, Έντι Τζόουνς μπάσο, Γκας Τζόνσον ντραμς και με τον ίδιο στο πιάνο.
Συνεχίζει με την ανάλυση της φόρμας και της αρμονίας της τζαζ μιλώντας για τα δωδεκάμετρα μπλουζ, τον αυτοσχεδιασμό, τις παραλλαγές της κλασσικής μουσικής και χρησιμοποιώντας παραδείγματα βασισμένα στη μελωδία SweetSue. Το τραγούδι αυτό παίζεται από τρεις ορχήστρες σε τελείως διαφορετικό στυλ, δηλαδή σε ντίξιλαντ, σουίγκ και κούουλ από τον Μπιξ Μπάιντερμπέκε, τον Μπένυ Γκούντμαν και τον Μάιλς Ντέιβις αντίστοιχα.
Ο Λέοναρντ Μπερνστάιν καταλήγει στο ότι τα όρια ανάμεσα στη λεγόμενη “σοβαρή μουσική” και στην τζαζ γίνονται όλο και πιο δυσδιάκριτα, ότι η τζαζ είναι μια μουσική που ανανεώνεται αδιάκοπα και τέλος ότι “είναι μια φρέσκια και ζωντανή τέχνη του παρόντος με γερό παρελθόν και συναρπαστικό μέλλον”». 
Σάκης Παπαδημητρίου
(από το οπισθόφυλλο του δίσκου)
Έμαθα την ύπαρξη αυτού του LP[CBS 82387, 1977] όταν έπεσε στα χέρια μου το πρώτο τεύχος του Jazz& Τζαζ (όχι τον Απρίλιο του ’93 – πρέπει να ήταν προς το τέλος εκείνης της χρονιάς). Ήταν ένα κείμενο του Σάκη Παπαδημητρίου για τον LeonardBernstein(1918-1990) εκεί όπου, ανάμεσα σε άλλα, αναφερόταν και το originalWhatisJazz” [ColumbiaCL919] που είχε κυκλοφορήσει προς το 1956-57 στην Αμερική με τον ίδιον τον Bernstein, φυσικά, να επεξηγεί τα «τι» και τα «πώς» της jazz. Έγραφε χαρακτηριστικώς ο Παπαδημητρίου:«Ο δίσκος έχει εξαντληθεί εδώ και πολλά χρόνια, αλλά κασέτα πάντα μπορεί να βρεθεί». Έτσι… εξαντλημένο έχω βρει το άλμπουμ κάμποσες φορές έως τώρα στο Μοναστηράκι και το οποίον αγοράζω πάντα, όταν το εντοπίζω σε αστείες τιμές. Όχι δηλαδή πως δεν αξίζει κάτι παραπάνω (και εννοώ ως άκουσμα, όχι συλλεκτικώς), αλλά, να, όσο λιγότερα δίνεις για κάτι που σ’ ενδιαφέρει τόσο πιο πολύ το ευχαριστιέσαι.
Ο Παπαδημητρίου σε… spokenword (και στηριγμένος προφανώς σε όσα λέει ο Bernstein) εξηγεί τα διάφορα της jazz, σ’ ένα δίσκο βινυλίου που είχε ως παραγωγό τον Στέλιο Ελληνιάδη (πιθανώς, πίσω, να βρισκόταν και ο Τάσος Φαληρέας), ως επιμελητή του cover τον Μίλτο Καρατζά και που σηματοδοτούσε (και αυτός) την εποχή της… τρίτης άνθησης της jazzστην Ελλάδα (με το Τζαζ Κλαμπ του Γιώργου Μπαράκου στην Πλάκα, το περιοδικό ΤΖΑΖ, τις ραδιοφωνικές εκπομπές και τις εκδόσεις του Σάκη Παπαδημητρίου κ.λπ.). Όλα αυτά στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’70.
Κάτι ακόμη. Υπάρχει κι ένα γερμανικό 2LPμε τον… ίδιο τίτλο, το “WasIstJazz?” [MPS88.032-2, 1977] που έχει επιμεληθεί ο Joachim-ErnstBerendt (1922-2000) – ο πιο διάσημος promoterτης jazzστην παλαιά Δυτική Γερμανία (αργότερα και στη Γερμανία). Αυτό το διπλό LPείναι ακόμη πιο προσωπικό και... αναλυτικότερο από το αμερικανικό και το ελληνικό, με τον Berendtστο ρόλο του Bernstein (ή του Παπαδημητρίου) να επεξηγεί και να προτείνει διάφορα (ακόμη και SunRa, ακόμη και GlobeUnity Orchestra, ακόμη και FredMcDowell…). Αλλά γι’ αυτό το 2LPκαι γενικότερα για τον Joachim-ErnstBerendt(προχειρομεταφρασμένο βιβλίο του οποίου κυκλοφορεί και στη γλώσσα μας) θα γράψω άλλη φορά…

ΚΑΝΑΔΑΣ psych music στα τέλη των 60s

$
0
0
Στον Καναδά, στο δεύτερο μισό του ’60, το ψυχεδελικό rockήταν μια πραγματικότητα τόσο σ’ ένα overgroundcircuit(με συγκροτήματα να καταγράφουν επιτυχίες, βάζοντας τραγούδια τους στο… εθνικό topόπως οι Paupersκαι βεβαίως σε… τοπικότερα tops, όπως οι Collectorsστο Τορόντο), όσο και στο ανεξάρτητο ή περίπου ανεξάρτητο κύκλωμα (με τις δεκάδες μπάντες να ηχογραφούν, συνήθως, σε μικρές εταιρείες). Τα συγκροτήματα που ακούγονται πιο κάτω είναι όλα από τον Καναδά, εκτός από τους Steppenwolfπου ήταν… σχεδόν Καναδοί (σχηματίστηκαν στο L.A. το 1967), αφού αποτελούνταν από τρεις Καναδούς και δύο Αμερικανούς… 
1. THE COLLECTORS – Early morning 
απότοLP “Grass & Wild Strawberries” [New Syndrome WS 1774, 1969] 
2. BENT WIND – Sacred cows 
απότοLP “Sussex” [Trend T-1015, 1969]  
3. THE JARVIS STREET REVUE – Magic Man
απότοLP “Mr. Oil Man” [Columbia ES 90020, 1970]
4. THE BRITISH NORTH-AMERICAN ACT – Don’t run away 
απότοLP “In the Beginning…” [Now RSS-6700, 1969]  
5. A PASSING FANCY – Your trip 
απότοLP “A Passing Fancy” [Boo BST 6801, 1968]  
6. THE PAUPERS – It’s your mind 
απότοLP “Magic People” [Verve Forecast FTS-3026, 1967]  
7. STEPPENWOLF – A girl I knew 
απότοLP “Steppenwolf” [Dunhill/abc DS 50029, 1968]  
8. 49th PARALLEL – Magician 
απότοLP “49th Parallel” [Maverick MAS 7001, 1969]  
9. IT’S ALL MEAT – Crying into the deep lake 
απότοLP “It’s All Meat” [Columbia ELS-374, 1970]  
10. MASHMAKHAN Letter from Zambia 
απότοLP “Mashmakhan” [Columbia ELS-365, 1970]

μικρά και μεγαλύτερα τζαζ σχήματα

$
0
0
Λίγα λόγια για δύο αμερικανικά τζαζ άλμπουμ, από ’κείνα που άκουσα και ξεχώρισα το τελευταίο διάστημα…
JIM STRANAHAN LITTLE BIG BAND: Migration to Higher Ground [Tapestry, 2014]
Η μικρή μεγάλη μπάντα του σαξοφωνίστα JimStranahanείναι… δύο ειδών. Στα πέντε από τα εννέα κομμάτια του CDMigrationtoHigherGround” εμφανίζεται ως 11μελής/12μελής, ενώ στα υπόλοιπα τέσσερα ως 6μελής. Και αυτό έχει, θα μπορούσα να πω, μιαν αιτιολογία, αφού πρόκειται για δύο διαφορετικές studiosessions (η πρώτη live). Έτσι, κατά βάση, μία μεσαία και μια μικρή ορχήστρα (με κάποια κοινά μέλη αμφότερες) καλούνται να αποδώσουν τις συνθέσεις του Stranahan(εκτός από τα originalsυπάρχουν και μερικά covers), οι οποίες κινούνται σε πολλά και διαφορετικά στυλ (με τα «μπιγκμπαντικά» κομμάτια χονδρικώς να προηγούνται και με τα «μικρο-μπιγκμπαντικά» να έπονται).
Ξεκινώντας από το “Mambofacil” εκείνο που αντιλαμβάνεσαι αμέσως είναι ο… χορευτικός προσανατολισμός της ορχήστρας, η οποία, επί του προκειμένου, σ’ ένα swinginglatintrack, αποδεικνύεται… η καταλληλότερη. Με το πνευστό τμήμα επτά μουσικών να κρατάει όλο το μελωδικό βάρος τής σύνθεσης και βεβαίως τα soliκαι τους αυτοσχεδιασμούς, και με το τμήμα… πιάνο, κιθάρα, μπάσο, ντραμς να στηρίζει άψογα την ρυθμική πλατφόρμα, το “Mambofacil” δεν μπορεί παρά να είναι μία ιδανική εισαγωγή. Στο επόμενο “Bayoubounce” τα ρυθμικά (funky) και μελωδικά στοιχεία από τις μουσικές της Νέας Ορλεάνης είναι κάτι παραπάνω από εμφανή, ιδίως με τον ρόλο που επιφυλάσσεται στο sousaphone(όργανο που κρατάει τον ρόλο της τούμπας και το οποίον έχει εδώ σημαίνουσα ρυθμική συμβολή). Αλλά και στο “PaulandDave” ο JimStranahanδείχνει πόσο τον απασχολεί, ως bandleader, μια «κλασική» συνέχεια, καθώς σκύβει πάνω από το έργο των PaulDesmondκαι DaveBrubeck, συνθέτοντας στηριγμένος στα διδάγματά τους. Έξοχο το φερώνυμο afro-cubanMigrationtohigherground”, αναδεικνύεται σε κομμάτι-στυλοβάτης του CD, αφού ενώνει βασικά τα δύο σχήματα. Έτσι, το “Bluesandahalf” γραμμένο για σεξτέτο εμφανίζει «Monk-ικές» μελωδικές ακολουθίες, με το “Inyourownsweetway” του DaveBrubeckνα είναι όχι απλώς το τελευταίο «μπιγκμπαντικό» trackτου άλμπουμ, αλλά κι εκείνο που προσφέρει μερικά από τα ωραιότερα «πνευστά» soli. Τα επόμενα τρία tracksαφορούν στο σεξτέτο και είναι τα “St. Thomas” του SonnyRollins, “Straightfromthesource” (πρωτότυπη σύνθεση) και “DonnaLee” του CharlieParker. Ο JimStranahanέχοντας τον γιο του ColinStranahanστα ντραμς, τον GlenZaleskiστο πιάνο και τον RickRosatoστο μπάσο (ένα ήδη αναγνωρισμένο πιάνο-τρίο, με δική του δισκογραφία), συν το πνευστό τμήμα φυσικά (ο ίδιος σε σοπράνο, άλτο και τενόρο, oBradGoodeσε τρομπέτα και ο WadeSanderσε τρομπόνι), δείχνει τις ιδιαίτερες ικανότητές του όχι μόνο στη διασκευή των κλασικών (η απόδοση του “DonnaLee” είναι άψογη, με το ρυθμικό τμήμα να κάνει ωραία δουλειά), αλλά και στον τρόπο διαχείρισης του tempoκαι του grooveστο δικό του “Straightfromthesource”.
Γενικώς το “MigrationtoHigherGround” είναι ένα μεστό και ευχάριστο άλμπουμ, προϊόν μιας ομάδας μουσικών που έχουν αναδείξει την (μελετημένη) απλότητα σε «μέσον» για την επιτυχία.
ELLEN ROWE QUINTET: Courage Music [PKO, 2014]
Το τι σημαίνει «σύγχρονη jazz» βασικά για τους αμερικανούς μουσικούς των πανεπιστημίων (ή και για τους μουσικούς-πανεπιστημιακούς) είναι γνωστό παλαιόθεν – ή τουλάχιστον εδώ και κάποιο καιρό. Επί της ουσίας συζητούμε για μιαν «έντεχνη» ανάγνωση της τζαζ, για μιαν απόπειρα να προσαρμοστούν «κλασικά» διδάγματα στα μελωδικά και ρυθμικά πρότυπα της μεγάλης μαύρης μουσικής, με το τελικό αποτέλεσμα να περικλείει ισχυρές συναισθηματικές εντάσεις πάντα μέσα σ’ ένα κλίμα… ολοκληρωτικού λυρισμού. Αν αυτό είναι ένα γενικό πλάνο, αν πρόκειται για τον κανόνα δηλαδή, τότε οι μουσικές της EllenRoweδεν ξεφεύγουν –και καλώς!– από αυτόν ακριβώς τον κανόνα.
Πιανίστα με σοβαρές σπουδές, καθηγήτρια στο UniversityofMichigansSchoolofMusic (είναι επικεφαλής του UniversityofMichiganJazzEnsemble) και ακόμη δεινή αλπινίστρια (στο βιογραφικό της διάβασα πως ανέβηκε εσχάτως στην Aconcaguaτην υψηλότερη κορυφή των Άνδεων – δεν είναι άσχετο), η EllenRoweκαι στο νεότερο “CourageMusic” καταθέτει όλα εκείνα που κάνουν τόσο την ίδια όσο και την μουσική της διακριτά από μακριά. Όπως είχα γράψει πριν καιρό για το παλαιότερο άλμπουμ της “WishingWell” [PKO, 2010]: «η λυρική ομορφιά των συνθέσεων της πιανίστα Ellen Rowe, όπως και η φαινομενική πολυπλοκότητά τους (κρυμμένη, και αυτή, κάτω από τα ‘ουράνια’ μελωδικά πέπλα), σε καμμία περίπτωση δεν αδυνατίζουν την πεποίθηση, πως, τελικώς, έχουμε να κάνουμε μ’ ένα καθαρό και συνάμα ‘εσωτερικό’ jazz άλμπουμ, από ’κείνα που πάντα θα ευδοκιμούν στην αμερικανική ενδοχώρα».
Το ίδιο, δε, θα ισχυριζόμουν και για το “CourageMusic”, ένα άψογα δομημένο άλμπουμ δέκα συνθέσεων, με τις οκτώ από αυτές να ανήκουν στην ίδια την Rowe, μία στην συνεργάτιδά της IngridJensenκαι μία να αφορά στην εκδοχή του κουιντέτου της στο “Allofyou” του ColePorter. Κουιντέτο, ναι, αυτό είναι το βασικό σχήμα στο “CourageMusic”, μία ομάδα δηλαδή αποτελούμενη εκ των EllenRoweπιάνο, AndrewBishopτενόρο, κλαρινέτο, IngridJensenτρομπέτα, φλούγκελχορν, KurtKrahnkeμπάσο και PeteSiersντραμς, και η οποία αρέσκεται να μετατοπίζεται πότε από το νέο-bopπρος την… τζαζ δωματίου και πότε από ένα σχήμα που πατάει στην παράδοση προς ένα άλλο που να την ξεπερνά. Τούτο, το τελευταίο, το υποστηρίζω εν σχέσει με τις συνθέσεις της “Iftimestoodstill” (ένα μελωδικότατο track, θλιμμένης γραμμής, που καθηλώνει και λόγω του κλαρινέτου του AndrewBishop) και “GolindrinasdelosHorcones” (σχετίζεται με το σκαρφάλωμα τής Roweστις Άνδεις και περιγράφει συγκεκριμένες συναισθηματικές εντάσεις – ανεξαρτήτως, πρόκειται για μια διμερή σουίτα με την IngridJensenνα προσφέρει συναρπαστικά παιξίματα). Ένα άλλο trackή μάλλον… δύο έχουν τίτλο “… andmilestogo”. Τα tracksαυτά (το part1 έχει διάρκεια 1:36, ενώ το part2 6:24) αποδίδονται από το UniversityofMichiganChamberJazzEnsemble, μέλος του οποίου είναι κι ένας μουσικός ονόματι AlekosSyropoulosπου παίζει άλτο σαξόφωνο – ένας νεαρός ελληνικής καταγωγής με δυνατό βιογραφικό, όπως διάβασα και στο southpasadenamusic.com. Στηριγμένα στο άλτο του Syropoulosκαι στο τενόρο κάποιου YumaUesakaτα “… andmilesago” είναι ενορχηστρωμένα για κάπως μεγαλύτερο σχήμα, γεγονός που δείχνει την ευελιξία της Roweκαι την άνεσή της συγχρόνως να κινείται προς κάθε κατεύθυνση του τζαζ επιστητού. Η μπαλάντα “Gentlespirit” που κλείνει το CDέχει από την μια μεριά το τρομπόνι ενός guest (PaulFerguson) να πρωταγωνιστεί, και από την άλλη την σεμνή πιανιστική παρουσία της συνθέτιδας, που θέτει, ως συνήθως, και τις βάσεις για έναν οργανωμένο αυτοσχεδιασμό.

πείραμα εις διπλούν

$
0
0
Το distanceanddecayείναι το δεύτερο άλμπουμ του ρωσοεβραίου πειραματιστή GrishaShakhnes, ο οποίος είναι γεννημένος στην Μόσχα αλλά ζει στο Τελ-Αβίβ (όπως διάβασα στο discogs). Τυπωμένο σε CDγια την organizedmusicfromThessalonikiτου Κωστή Κηλύμη το εν λόγω άλμπουμ αποτελείται από τέσσερα πειραματικά-εικοκοκλαστικά tracksμεγάλης, γενικώς, διάρκειας. Το πρώτο έχει τίτλο “soclosetohome” και διαρκεί περί τα 26 λεπτά, δεύτερο είναι το “air” που πλησιάζει τα 20, τρίτο είναι το “concrete” που αγγίζει τα 22 και τέταρτο το “slowlife” που κι αυτό διαρκεί κάτι λιγότερο από 9 λεπτά. Το πρώτο που σκέφθηκα να κάνω, πριν προχωρήσω σε μία ολοκληρωμένη ακρόαση τού “distanceanddecay” ήταν να δω/διαπιστώσω αν οι τίτλοι ήταν κάπως… προγραμματικοί (τουλάχιστον οι τρεις από τους τέσσερις). Έτσι, άκουσα τόπους-τόπους τα tracksαλλά συμπέρασμα δεν έβγαλα. Μπορεί και να είναι όμως… Μπορεί, δηλαδή, το “air” να σχετίζεται με… όσα φέρνει ο άνεμος, μπορεί το “concrete” να είναι όντως… concrete (αυτό είναι, μάλλον, το πιο σίγουρο απ’ όλα), ενώ και το “slowlife” πιθανώς να… απεικονίζει κάποια αργή βιολογική μεταβολή. Μία προσεκτικότερη ακρόαση, λοιπόν, δεν μπορεί παρά να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τα προαναφερθέντα…
Το μακροσκελέστατο όλων “soclosetohome” ξεκινά από το «μηδέν» για να δώσει ώθηση σταδιακώς σ’ ένα σύστημα θορύβων, με διαρκή περιοδικά γεμίσματα, που μπορεί να αφορούν σε οιμωγές σαξοφώνων, σφυρίγματα, ποικίλους καθημερινούς ήχους, fieldrecordingsδηλαδή που μετατρέπονται σε concreteμέσα στην γενικότερη ηχητική ιδιοκατασκευή, υπόγειες ρυθμικές ακολουθίες που επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα κάπως αληθοφανές background, κλασικά ηλεκτρακουστικά bleeps (βόμβοι, «σκισίματα», «τριξίματα» κ.λπ.), φωνητικά σπαράγματα, θορύβους μηχανοστασίου υψηλού volumeκαι άλλα συναφή, που δημιουργούν οπωσδήποτε ένα ερμητικό και… ερημικό περιβάλλον. Στο “air” η γενικότερη αντίληψη δεν αλλάζει. Αυτό που κυριαρχεί μπορεί να είναι το… σφύριγμα ενός αποσυμπιεσμένου αερίου, μανιπουλαρισμένο καταλλήλως ώστε να δίνει την αίσθηση ενός βιομηχανικού ίσο. Οι διάφοροι μικροθόρυβοι που παρεμβαίνουν τονίζουν αυτό ακριβώς το συνεχές, που διαρκεί περί τα επτά λεπτά. Από ’κει και κάτω η βασική συχνότητα αλλάζει. Υπάρχει, πάντα, ο «πίσω» θόρυβος, αλλά «μπροστά» ακούς… μουσικές (μουσικές που έρχονται από μακριά) και που ανακατεύονται στη διαδρομή με electroπαρηχήσεις, ανεπαίσθητα ή λιγότερο ανεπαίσθητα «κομπρεσέρια» κ.λπ. Γενικώς, θα έλεγα πως ο «αέρας» γίνεται αντιληπτός... Το “concrete” διαμορφώνεται μέσα από επιτόπιες μεμονωμένες εγγραφές, οι οποίες επεξεργασμένες από τον Shakhnesσου δίνουν την αίσθηση του συνεχούς. Εδώ, θα μπορούσε ν’ ακούμε ηχογραφημένους θορύβους από σμήνη πουλιών, πιθανώς βροχή, όπως και διαφόρους άλλους φυσικούς ή μη ήχους σ’ ένα διαρκές όσο και εκκωφαντικό κρεσέντο. Στο τελευταίο track, το “slowlife”, τα πάντα εξελίσσονται σ’ ένα ισοσταθμισμένο περιβάλλον, με σταδιακή, αλλά χαμηλή αύξηση του volumeκαι… άηχο κλείσιμο (ό,τι ακούγεται θα μπορούσε να αφορά μόνο στον θόρυβο από μια ταινία εγγραφής). Ένας παλμογράφος, περαιτέρω, θα μας βοηθούσε να αντιληφθούμε αν, εδώ, πρόκειται για την απεικόνιση της ζωής (και του τέλους) κάποιου εμβίου όντος καθώς η ζωή προχωρεί… σε αργή κίνηση…
Διακόσια CDγια τους πιστούς…
Τριών ιντσών CD-R«χτυπημένο» σε 100 κόπιες (σε ωραία triple-foldedμικροσυσκευασία), το Sightseerτου βρετανού πειραματιστήSethCookeαποτελείται από εννέα tracksελάχιστης (έξι δευτερόλεπτα) μικρής και μέσης διάρκειας (ανάμεσα ένα 7λεπτο κι ένα 5λεπτο κομμάτι). Υπάρχουν διάφορα «στιγμιότυπα» πίσω από τις ηχητικές προτάσεις του Cooke, ένα στίγμα των οποίων δίνει ο ίδιος μέσω του tracklist. “Cape coast seashell bowed on minster-on-sea shore” π.χκαιτιακούμε; Παφλασμούς κυμάτων, οι οποίοι… διαρρηγνύονται από την βουή ενός κοχυλιού. Αλήθεια; Δηλαδή μία fieldrecording. Ψέμα; Δηλαδή μία electro-κατασκευή. Μήπως ένας συνδυασμός και των δύο; Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος. “Windowshopping”. Ο τίτλος δεν φαίνεται και πολύ χρήσιμος. Είσαι επιβάτης σε μετρό και ηχογραφείς τον ήχο των βαγονιών στις ράγες, κοιτάζοντας από το παράθυρο; Πιθανώς. Τούτο, στο ένα μισό της διάρκειας, καθότι στην πορεία συμβαίνουν και άλλα… θριλερικά. “Santa Barbara Christian Field Recording Association” (είναιτο 7λεπτοtrack). Εδώ, πραγματικά, δεν ξέρεις τι να υποθέσεις. Βιομηχανικοί θόρυβοι, απότομες παύσεις, βόμβοι, γεννήτριες συχνοτήτων, αυξομειώσεις στο volume, γενικώς ουδεμία σχέση με την… Αγία Βαρβάρα. “Faketan” (το 5λεπτο). Η αρχή εκκωφαντική. Στα 10 δευτερόλεπτα η ένταση σχεδόν εκμηδενίζεται, ένας ήχος σαν σφύριγμα έρχεται από μακριά, σχεδόν σταθερής έντασης (δηλαδή ανεπαισθήτως αυξανόμενης), ο οποίος (ήχος) διατρέχει όλο τον χρόνο που του παρέχεται. Στην πορεία, δε, παραλληλίζεται με συστάδα θορύβων, αυξάνοντας τον «όγκο» του. “HotelforNovember”. Τι να πω για τούτο; Δεν ξέρω ποιος θα ήθελε να επισκεφθεί το StanleyHotel (του Kubrick, όχι το κανονικό) ή το μοτέλ του NormanBates… (Για το άκουσμα, πάντως, δεν υπάρχει πρόβλημα).
Viewing all 5018 articles
Browse latest View live