Quantcast
Channel: ΔΙΣΚΟΡΥΧΕΙΟΝ / VINYLMINE
Viewing all 5030 articles
Browse latest View live

«Δολοφονήστε τον Μακάριο»: η ταινία των Κώστα Δημητρίου - Παύλου Φιλίππου από το 1975 – Σήμερα συμπληρώνονται 45 χρόνια από τον θάνατο του Αρχιεπίσκοπου Μακάριου, πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας

$
0
0
Τα τραγικά γεγονότα στην Κύπρο, το καλοκαίρι του 1974, δηλαδή το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου που στόχευσε στην ανατροπή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπου Μακάριου, η τουρκική εισβολή της 20ης Ιουλίου και η ολοκλήρωσή της, με τον Αττίλα ΙΙ, που θα ξεκινούσε στις 14 Αυγούστου του ’74, καθόρισαν στον μέγιστο βαθμό εκείνο που αποκαλούμε, μέσα στα χρόνια και τις δεκαετίες, «κυπριακό».
Από πολύ νωρίς, σχεδόν με την εξέλιξη εκείνων των συγκλονιστικών γεγονότων, η Τέχνη σε Ελλάδα και Κύπρο, κατ’ αρχάς, δεν θα έμενε αμέτοχη.
Ακούστηκαν τραγούδια (ας θυμηθούμε το «Για την Κύπρο» του Διονύση Σαββόπουλου, από τον Νοέμβρη του ’74), γράφτηκαν πάμπολλα ποιήματα από έλληνες και κύπριους ποιητές (για παράδειγμα το «Ύμνος και θρήνος για την Κύπρο» του Γιάννη Ρίτσου, στον Κέδρο, το 1974), γράφτηκαν θεατρικά και λογοτεχνικά έργα, ενώ άπειρη υπήρξε και η βιβλιοπαραγωγή, η σχετική με το «κυπριακό». Δηλαδή τα ιστορικής και πολιτικής φύσεως βιβλία, που επιχείρησαν, από την αρχή σχεδόν, να φωτίσουν όλες τις σκοτεινές πλευρές εκείνης της περιόδου.
Μέσα σ’ αυτό το σύστημα της ανταπόκρισης, πάνω σ’ ένα ζήτημα, το «κυπριακό», που για τον ελληνισμό υπήρξε από την αρχή –παραμένοντας έως και σήμερα, σχεδόν μισόν αιώνα αργότερα– μια «ανοιχτή πληγή», ο κινηματογράφος δεν θα έμενε αμέτοχος.
Ήδη από το 1974 γυρίζεται μία από τις πρώτες ταινίες-ντοκιμαντέρ, υπό τον τίτλο «Έτσι Προδόθηκε η Κύπρος» του Γιώργου Φιλή, το 1975 προβάλλονται οι ταινίες «Αττίλας ’74» του Μιχάλη Κακογιάννη και «Δολοφονήστε τον Μακάριο» των Κώστα  Δημητρίου - Παύλου Φιλίππου,το 1976 ήταν η σειρά της ταινίας «Κύπρος, Η Άλλη Πραγματικότητα» της Θέκλας Κίττου και του Λάμπρου Παπαδημητράκη κ.λπ.
Τιμώντας την σημερινή ημέρα μνήμης, καθώς συμπληρώνονται 45 χρόνια από τον θάνατο (3 Αυγούστου 1977) του Αρχιεπίσκοπου και πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Μακάριου του Γ, προκρίναμε να ασχοληθούμε, εδώ, με την ταινία των
Κώστα  Δημητρίου - Παύλου Φιλίππου «Δολοφονήστε τον Μακάριο». Και τούτο για πολλούς και διαφόρους λόγους – μα και για έναν ακόμη πολύ βασικό. Επειδή έχουμε να κάνουμε με την μοναδική ταινία μυθοπλασίας, στην οποίαν ο Μακάριος εμφανιζόταν ως ηθοποιός, υποδυόμενος φυσικά τον εαυτό του!Όλα τούτα αμέσως μετά την επιστροφή του στην Κύπρο από το εξωτερικό (Λονδίνο και αλλού), στις 7 Δεκεμβρίου 1974, μετά από απουσία τεσσάρων και πλέον μηνών.
Η δημιουργία των Κώστα  Δημητρίου - Παύλου Φιλίππου μοιάζει να αναφέρεται, ως ένα βαθμό, ηθελημένα ή όχι, στην περίφημη ταινία “LaBattagliadiAlgeri” (ε.τ. Η Μάχη της Αλγερίας) (1966) του GilloPontecorvo.
Και τούτο υπό την έννοια πως στην ταινία δίδονται ρόλοι σε πρόσωπα της πραγματικής Ιστορίας. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στον Μακάριο, καθώς στην ταινία γίνεται ακόμη και αναπαράσταση των βασανιστηρίων με πρωταγωνιστές αληθινούς ελληνοκύπριους βασανιζόμενους, που βασανίζονται (στην ταινία πια) από πραγματικούς βασανιστές.
 
Η συνέχεια εδώ...
https://www.lifo.gr/culture/cinema/dolofoniste-ton-makario-ena-pragmatiko-prosopo-se-mia-tainia-mythoplasias-toy-1975

ΜΙΚΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK 455

$
0
0
2/8/2022
Κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 1975. Καλό βιβλίο. Όχι το καλύτερο, για το λίγο πριν και το λίγο μετά της Μεταπολίτευσης, αλλά έχει το προσόν να διαβάζεται εύκολα, επειδή είναι χωρισμένο σε μικρά κεφάλαια, που μοιάζουν με κινηματογραφικές σκηνές. Κάλλιστα θα μπορούσε να γίνει σενάριο...

2/8/2022
O κομμουνιστής ηθοποιός Γιάννης Σπαρίδης έπαιζε τέλεια το ρόλο του καλοκάγαθου Αρμένη. Εδώ σε μια απίστευτη σκηνή «μπλέκει» τις αντωνυμίες, τα γένη και τα φύλα, κάνοντας τους άντρες... γυναίκες και τις γυναίκες... άντρες, ενώ στο τέλος θα είναι ο μόνος που θα βρει το μπελά του... Έξοχος ο αρχικός διάλογος με τον Βέγγο...
– Γεια σου μπαρμπα-Θωμά
– Καλήν εσπέρα. Αντρέα...
– Ναι...
– Άκου ένα λόγο να σε λέω...
– Λέγε, ακούω...
– Κάτσε. Άκουε παιδί μου. Πρωί Λουκία άσκημα μίλησε...
– Ε...
– Ενοίκιο ζήτησε, άμα κακία μέσα του δεν έχει.
– Ποιος;
– Λουκία
– Ααα...
– Άμα άνθρωπος έτσι καμωμένος είναι. Μια μέρα νευρικό είναι, άλλη μέρα περνάει, μετανιωμένος είναι.
– Και τώρα κερα-Λουκία τι είναι; Μετανιωμένος;
– Εκείνος μετανιωμένος και εγώ πολύ στενοχωρημένη
– Έλα μπαρμπα-Θωμά μη μου στενοχωριέσαι. Τα ξεχάσαμε. Μη μου είσαι στεναχωρημένη. Η κερα-Λουκία δίκιο έχει εμείς φταίμε. Όμως θα τις τα δώσουμε πολύ σύντομα.
– Ηξέρω παιδί μου, ηξέρω. Και Σωτήρης καλή είναι.
– Και η Αντρέας δεν είναι καλή;
– Και Αντρέας καλή.
– Έτσι μπράβo!

https://www.youtube.com/watch?v=vSmP3MiP9GA

1/8/2022
Δεν γίνονται αυτά τα πράματα ούτε στο σινεμά. Απίστευτη συνέντευξη! Δεν υπάρχει ο άνθρωπος!! Ακόμη κι αν είναι ψέματα κάποια απ'αυτά ή όλα δεν παύει η "Συνομιλία"του Κόπολα να είναι για την παιδική ζώνη...
>>Καταρχάς παρακολουθούσα πολλά τηλέφωνα από το εκτελεστικό γραφείο του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη. Τον Αντώνη Λιβάνη και τον Κώστα Λαλιώτη που ήταν κεντρικά στελέχη. Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε το τριψήφιο και το είχαµε «πιάσει» στην 3η Σεπτεµβρίου. Πέρναγε το καλώδιο από εκεί γιατί στην οδό αυτή είναι τα κεντρικά του ΟΤΕ, έχει ζευκτικά καλώδια προς όλα τα κέντρα. Είχαµε νοικιάσει µια τρώγλη εκεί κι ένα βράδυ µπήκαµε µέσα. «Επιασα» το τηλέφωνο, το έστειλα στην τρώγλη και το παρακολουθούσαµε από εκεί. Ετσι έβγαιναν πολύ σηµαντικές πληροφορίες.
Στην πορεία προς την τρίτη εκλογική αναµέτρηση της περιόδου 1989-1990 υποκλέψαµε όλο το προεκλογικό πρόγραµµα του ΠΑΣΟΚ. Τις προτάσεις για τις µητέρες, τα ναρκωτικά, τις συντάξεις. Τα πάντα. Μία µέρα προτού ο Παπανδρέου ανακοινώσει το πρόγραµµά του βγήκε µε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και είπε ό,τι θα έλεγε ο αντίπαλός του την εποµένη «εγκαταλείποντας» το πρόγραµµα της Ν∆. Παίρνει τηλέφωνο τον Παπανδρέου ο Λαλιώτης και του λέει: «Πω, πω, πρόεδρε, τι πάθαµε…». «Τι θα κάνουµε;» ρωτούσε ο Παπανδρέου και ο Λαλιώτης απαντά: «∆εν µας µένει τίποτε άλλο παρά µόνο να τους γελοιοποιήσουµε το πρόγραµµα». Τι να έκαναν; Να έφτιαχναν σε µια µέρα άλλο πρόγραµµα; Ούτε µπορούσαν να πουν τα ίδια.
Στις εκλογές τους 1990 φτάσαµε τους 150 βουλευτές. Τότε µε τη ∆ΗΑΝΑ βγήκε στο Υπόλοιπο Αττικής ο Θεόδωρος Κατσίκης. Και «πιάνουµε» µια συνοµιλία από το εκτελεστικό γραφείο του ΠΑΣΟΚ που ήταν η εξής: «Να του δώσουµε 2 εκατ. δολάρια για να µην υπογράψει». Αν δεν υπέγραφε, θα πηγαίναµε σε τέταρτη εκλογική αναµέτρηση. Οπότε στήνουµε ένα µαγνητόφωνο µες στα γραφεία και µιλάµε µε τον έναν από εµάς να παριστάνει τον αρχηγό της 17Ν και έναν άλλο τον εκτελεστή. Οπότε λέει ο «αρχηγός»: «Κοίτα να δεις, Αλέκο, πήραµε 2 εκατ. δολάρια για να εκτελέσουµε τον Κατσίκη. Σήµερα ή αύριο. Την προκήρυξη θα τη βγάλουµε µετά». Ετσι πήραµε διάφορες κασέτες και πήγαµε στον Κατσίκη. Οταν άκουσε την επίµαχη του κόπηκαν τα πόδια. Πήρε µια βαλίτσα µε ρούχα και τον πήγαµε σε ένα ξενοδοχείο κοντά στο άγαλµα του Τρούµαν.
Απαγωγή ήταν αλλά αυτός νόµιζε ότι τον φυλάγαµε! Φοβήθηκε και ήρθε µαζί µας. Επειτα από τρεις µέρες πήγε ο Κων. Μητσοτάκης στο ξενοδοχείο και τα συµφώνησαν. Ετσι σχηµατίστηκε κυβέρνηση.<<


1/8/2022
Ο Καψάσκης είναι αλήθεια πως έχασε την ευκαιρία να σκηνοθετήσει μια ταινιάρα, που να είναι συγκρίσιμη με τις καλύτερες γαλλικές της εποχής (του Λουί Μαλ ή του Κλοντ Σοτέ ας πούμε) και τούτο γιατί και την παραδοσιακή συνταγή τού αμερικάνικου νουάρ φαίνεται πως κατείχε, αλλά και τον μοντερνισμό της αφήγησης, τον δανεισμένο από την νουβέλ βαγκ δείχνει πως είχε, όχι άτεχνα, ξεσηκώσει. Προδόθηκε, όμως, από την...
https://www.lifo.gr/culture/cinema/o-zestos-minas-aygoystos-mia-erotiki-astynomiki-peripeteia-apo-1966-me-diahroniko

30/7/2022
The High Way, Lapis (1971) (από το 11:40 έως το 17:05). Steve Lacy σοπράνοσαξόφωνο, tapes. «Πήρες τον μεγάλο δρόμο / δρόμο δίχως άκρη...»…
https://www.youtube.com/watch?v=za5gaVXmg2o&t=699s

29/7/2022
Τι θα ανάγκαζε, λοιπόν, τον Al Bano να επισκεφθεί τον απομονωμένο Μ. Θεοδωράκη, σ’ ένα ελληνικό χωριό; Να ήταν άραγε μόνον κάποιοι λόγοι αβροφροσύνης και απόδοσης τιμής προς τον διωκόμενο συνθέτη ή υπήρχε και κάτι άλλο, επαγγελματικής φύσεως να πούμε;
«Το γελαστό παιδί»: Είχε ακουστεί το θρυλικό τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη στην Ελλάδα επί δικτατορίας;
[ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ - 97 ΧΡΟΝΙΑ]
https://www.lifo.gr/culture/music/gelasto-paidi-eihe-akoystei-thryliko-tragoydi-toy-miki-theodoraki-stin-ellada-epi

27/7/2022
Δεν ξέρω τι άσχετα μπορεί να έπαιξαν οι μουσικοί με τα παπιγιόν και τις... μπασαβιόλες στον κήπο του προεδρικού μεγάρου, για την "αποκατάσταση της δημοκρατίας", όμως το ρεπερτόριο είναι συγκεκριμένο και πρέπει, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, να τηρείται απαρέγκλιτα. Εδώ είναι η ουσία, όλα τα υπόλοιπα είναι τρίχες...

25/7/2022
Το ότι άφησαν υπονοούμενα ο Πορτοσάλτε με τον Οικονόμου πως ο βιολιστής με τις σαγιονάρες μπορεί και να ήταν ο Βουλέλης της ΕφΣυν δείχνει ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι τελείως για τα πανηγύρια. Είτε γιατί δεν αναγνωρίζουν το σουλούπι ενός πολύ γνωστού συναδέλφου τους, είτε γιατί το γνωρίζουν, αλλά υπερισχύει το να κάνουν σαθρή αντιπολίτευση (να... στηλιτεύσουν το dress code της αριστεράς).
Δηλαδή εμένα με τίποτα δεν πήγε το μυαλό μου πως θα μπορούσε να ήταν ο Βουλέλης αυτός με τις σαγιονάρες – είναι τελείως διαφορετικές οι κατατομές τους. Μόνο αχαΐρευτοι θα το υπονοούσαν ή θα το έλεγαν.
Κατά τα λοιπά, αν και σιχαίνομαι να κυκλοφορώ με σαγιονάρες στους δρόμους τις θεωρώ ευπρεπέστερες από τα παπιγιόν.
Γενικώς, θα έλεγα πως το καθιερωμένο dress code των μουσικών της λεγόμενης «σοβαρής μουσικής» είναι κάπως γελοίο και ασόβαρο τελικά, επειδή επιτείνει μιαν εντεταλμένη «σοβαρότητα».

23/7/2022
Πάλι με αντιγράφουν, χωρίς να το λένε. Αλλά και γιατί να το πούνε; Αυτά είναι από τα πράγματα που δεν λέγονται...
Γράφει ο Νίκος ο Μουρατίδης, ο γνωστός Νίκος Μουρατίδης, στο ogdoo.gr, για τους Beatles στην Ελλάδα πριν από 55 χρόνια. Τέτοιες μέρες του 1967. Λέει στην αρχή:
«Και για να σας βάλω πιο πολύ στο κλίμα, τον Απρίλιο του 1967, λίγες μέρες πριν γίνει πραξικόπημα και η χώρα γυρίσει στον μεσαίωνα της χούντας, είχαν έρθει και είχαν παίξει live οι Rolling Stones. Με επεισόδια, φασαρίες, ξύλο και πολύ μπατσαρία. Τρείς μήνες μετά, σαν να μην τρέχει τίποτα, η χούντα υποδέχτηκε τους Beatles λες και ήθελε να ξεπλύνει την ντροπή της από τα άθλια γεγονότα των Stones».
Τι λέει ο άνθρωπος! Δεν συνάδουν αυτά που γράφει. Τι να «ξεπλύνει την ντροπή της» η χούντα, αφού οι Rolling Stones είχαν παίξει πριν από την χούντα (το λέει και ο ίδιος).
Ήξερα κι άλλους που νόμιζαν ότι η συναυλία των Stones είχε γίνει επί χούντας, αλλά τώρα μετά από κάτι χιλιάδες δημοσιεύσεις, που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, μάλλον θα πείστηκαν πως το live ήταν τέσσερις μέρες πριν από το πραξικόπημα.
Ορισμένοι πονηροί ροκόφρονες της δεξιάς (δεν αναφέρομαι στον Μουρατίδη) θέλουν να απαλλάξουν την «δημοκρατία» , που ενέσκηψε στη χώρα, μετά την αποστασία του πατρός Μητσοτάκη, από κάτι τέτοια γεγονότα και να τα φορτώσουν όλα στην χούντα.
Κάποτε ο Μητσοτάκης (γιος) είχε πει το αμίμητο: «Τι τον νοιάζει τον 17χρονο για τον Λαμπράκη; Τι τον ενδιαφέρει τι έγινε το 1963». Σίγουρα, γιατί άμα δεν τον νοιάζει μπορεί κάποιοι να του πούνε πως τον Λαμπράκη τον σκότωσε η χούντα και όχι το παρακράτος της «δημοκρατίας» του Καραμανλή και να το πιστέψει.
Παρακάτω ο Μουρατίδης γράφει:
«Οι Beatles δεν έπαιξαν ποτέ live στην Ελλάδα. Θα μπορούσαν όταν είχαν βγει περιοδεία το 1965 και έφτασαν μέχρι δίπλα στην Ιταλία, αλλά για Ελλάδα ούτε λόγος. Ήταν μια άθλια πολιτικά και οικονομικά εποχή. Και τότε υπήρχε μόνο το Φεστιβάλ Αθηνών για να τους φέρει, αλλά και πάλι ήταν ένα τόσο συντηρητικό φεστιβάλ που ούτε τους πέρασε από το μυαλό. Φαντάζομαι οι τότε υπεύθυνοι θα άκουγαν Beatles και θα έπαιρναν υπογλώσσιο.».
Αυτό είναι εντελώς αντιγραμμένο από μένα, από άρθρο μου στο lifo.gr, της 24 Ιουλ. 2017. Εκεί έγραφα:
«Ένα ερώτημα σχετικό με τα Σκαθάρια, που πλανιέται ελαφρώς, είναι το αν θα μπορούσε να είχαν παίζει ποτέ live στην Αθήνα. Χρονικά, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί μόνο στην ευρωπαϊκή περιοδεία τους, το καλοκαίρι του 1965, όταν είχαν εμφανιστεί σε Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία, φθάνοντας μέχρι το Μιλάνο, τη Γένοβα και τη Ρώμη τον Ιούνιο εκείνης της χρονιάς. Ποτέ άλλοτε. Μα και τότε ήταν αδύνατον. Το καλοκαίρι του '65 ήταν ένα ταραγμένο καλοκαίρι για την Ελλάδα (Ιουλιανά, πριν και μετά) και μια τέτοια συναυλία ήταν πρακτικώς αδύνατον να συμβεί και για διαφόρους άλλους λόγους (τεχνικούς, οικονομικούς-budget κ.λπ.). Ίσως μόνο το κράτος θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά, άμα τους προσκαλούσε, ξέρω 'γω, στο Φεστιβάλ Αθηνών. Όμως το Φεστιβάλ Αθηνών ήταν, τότε, πολύ συντηρητικό για τέτοια πράγματα, καθώς και με το ρίξιμο της ιδέας μόνο οι επαΐοντες θα έβγαζαν σπυριά...».
Ο Μουρατίδης αντικατέστησε απλώς τα «σπυριά» με το «υπογλώσσιο»...

23/7/2022
Αυτό το κείμενο το είχα γράψει το 2016, πριν από έξι χρόνια δηλαδή και είχε γίνει το σώσε. Με βρίζανε οι πάντες, εκτός από κάτι λίγους...
Έκτοτε είπα να μην ξαναγράψω τέτοιου τύπου κείμενα (εντάξει, ρίχνουμε τίποτα ψιλά εδώ πέρα), όχι γιατί δεν αντέχω το βρισίδι φυσικά, αλλά γιατί συνειδητοποίησα μέσω αυτού του άρθρου πως ο κόσμος για να μπορεί να κρίνει αυτά που γράφεις θα πρέπει πρώτα να ξέρει, να γνωρίζει. Όταν αποκτήσει τη γνώση πάνω στα διάφορα κοινωνικο-πολιτικο-αισθητικά ζητήματα και εμβαθύνει περαιτέρω μόνος του, τότε θα μπορεί άνετα (και) να σε βρίζει, ενδεχομένως, για κάποιους πολύ συγκεκριμένους λόγους – και όχι επειδή νοιώθει ότι τον υποτιμάς, επειδή δεν καταλαβαίνει τι γράφεις...
https://www.lifo.gr/stiles/oi-ellines-ftohynane-kai-ginane-lebentes-anatomia-toy-neoy-ellinikoy-tragoydioy-lebentikis

22/7/2022
Κάτι άλλο έψαχνα και βρήκα αυτό...

JASMINE MYRA μια νέα βρετανίδα φλαουτίστρια-άλτο σαξοφωνίστρια της jazz

$
0
0
Νέα βρετανίδα συνθέτρια, και φλαουτίστρια-άλτο σαξοφωνίστρια της jazz, η JasmineMyraέχει τώρα το ντεμπούτο άλμπουμ της στην GondwanaRecords (ΑΝ Music), που αποκαλείται Horizons(2022)
Όλα τα tracks, και τα οκτώ, είναι συνθέσεις της Myra, η οποία προΐσταται ενός τζαζ σχήματος αποτελούμενο, πέραν της ιδίας, από τους AnnaChandlerσοπράνο σαξόφωνο, BenHaskinsκιθάρα, JasperGreenπλήκτρα, GavinBarrasκοντραμπάσο, SamQuintanaκοντραμπάσο, GeorgeHallντραμς και GregBurnsκρουστά, ενώ στα κομμάτια της ακούγονται περαιτέρω έγχορδα (IsabellaBakerβιολί, LisaNatsunoβιολί, ElizabethListerβιόλα, LizzieElliotτσέλο), όπως και άρπα (AliceRoberts).
Οι συνθέσεις της Myraείναι κοντά στο κλίμα που δημιουργούν, τα τελευταία χρόνια, πολλά σχήματα της britishjazz, όπως οι MammalHandsκαι οι PorticoQuartet (παρότι, στην περίπτωση του “Horizons”, δεν υπάρχουν ηλεκτρονικά), με τις μελωδίες να πρωταγωνιστούν μέσα από καλο-τοποθετημένα ρυθμικά patterns– μελωδίες, οι οποίες ακούγονται «πλούσιες» και ευφάνταστες, με κάπως ρομαντικές απολήξεις, ενώ σε άλλες περιπτώσεις εξωτερικεύονται μέσω ενός αβίαστου deepfeeling.
Οπωσδήποτε το άλμπουμ, συνθετικώς, στέκεται σε καλό επίπεδο, ενώ και οι ενορχηστρώσεις, με τις διακριτικές και γόνιμες χρήσεις όλων των οργάνων, είναι, σίγουρα, ένα από τα ατού του δίσκου.
Και το φερώνυμο trackμε τον τίτλο του άλμπουμ, που είναι στην θέση 2, διαθέτοντας και κάποιους progressiveυπαινιγμούς, αλλά κυρίως το επόμενο “1000 miles” είναι από εκείνα που κάπως ξεχωρίζουν με την πρώτη ακρόαση – υπό την έννοια πως το “Horizons” διαθέτει συγκεκριμένη λογική και ενότητα, δίχως ιδιαίτερα σκαμπανεβάσματα και εκπλήξεις.

SACHAL VASANDANI & ROMAIN COLLIN μια συνεργασία για πιάνο-φωνή, που επαναλαμβάνεται μετά από ένα χρόνο

$
0
0
Πριν από λίγους μήνες (3 Φεβ. 2022) γράφαμε για το άλμπουμ των Sachal Vasandani (φωνή), Romain Collin (πιάνο) “Midnight Shelter” [Edition Records / AN Music, 2021]. Και να τώρα, ένα χρόνο ή και λιγότερο μετά από την έκδοση εκείνου του δίσκου, βλέπουμε το ντούο να επανέρχεται με κάτι καινούριο, που αποκαλείται StillLife [Edition Records / ΑΝ Music, 2022]. Ένα νέο φωνή-πιάνο CD, με δώδεκα tracks (κάποια πρωτότυπα και πολλές διασκευές), τελείως διαφορετικά μεταξύ τους.
Οπότε εδώ η «μαγκιά», ας το πούμε έτσι, είναι το πώς θα καταφέρεις να ενώσεις κομμάτια σαν το κλασικό folkFreighttrain” της ElizabethCottenκαι το “Washingofthewater” του PeterGabriel (από το “Us” του 1992), με το “Iloveyou” της BillieEilishκαι με το “Latch” των Disclosure(feat. SamSmith).
Έλα ντε; Είναι ένα θέμα αυτό, το οποίον, όμως, ξέρουν πώς ακριβώς να το διαχειριστούν τούτοι εδώ οι σπουδαίοι μουσικοί (ειδικώς για τον RomainCollinέχουμε γράψει πολλές φορές στο blogκαι τις περισσότερες φορές απ’ αυτές... ύμνους).
Εμμένοντας λοιπόν σ’ αυτό το λιτό σχήμα, οι Vasandaniκαι Collin, έβαλαν μόνον κατά νου το πώς ακριβώς θα βελτιώσουν το εν λόγω «πακέτο» και όχι πώς θα το μετατρέψουν σε κάτι άλλο, με «χειρουργικές» έστω μικρο-επεμβάσεις. Ένα ηλεκτρονικούλι από εδώ, ένα overdubbingαπό ’κει κ.λπ. Όχι. Έμειναν πιστοί στην αρχική ιδέα, με την ηχογράφηση «με την μία» και με μόνη αλλαγή εκείνη του πιάνου, ώστε να επιτευχθεί ένας ακόμη πιο «ζεστός» ήχος, πιο θαμπός, κοντά, τέλος πάντων, στην αισθητική αντίληψή τους.
Το κατάφεραν, δημιουργώντας ένα άλμπουμ με θαυμαστή ενότητα, ενιαίο χρώμα, ύφος και φινίρισμα.
Εντάξει, προσωπικώς μπορεί να διαφωνώ με την συνύπαρξη καταξιωμένων μέσα στις δεκαετίες τραγουδιών, με άλλα που δεν έχουν… υποστεί το ξεκαθάρισμα του χρόνου, αλλά τι να γίνει; Μην τα θέλουμε και όλα δικά μας...
[Στο “StillLife” ακούγονται, επίσης, τραγούδια που έχουν πει οι BonnieRaitt, PattiLabelle, JamesBay, Simon& Garfunkel, μαζί με δύο originalsκαι άλλα διάφορα].

MIRO HENRY SOBRER ένα αλλιώτικο latin-jazz άλμπουμ

$
0
0
Γεννημένος και μεγαλωμένος στο Bloomingtonτης Indiana, ο τρομπονίστας και συνθέτης της jazzκαι latin-jazzMiró HenrySobrerείναι ένας νέος, σχετικώς, μουσικός, που τώρα έχει ένα πρώτο δικό του άλμπουμ σε κυκλοφορία. Ένα πολύ περιποιημένο από εικαστικής πλευράς ντεμπούτο, που αποκαλείταιTwoofSwords (2022) και που κυκλοφορεί από την γνωστή μας PatoisRecords, του τρομπονίστα WayneWallace (ο οποίος είναι και oσυμπαραγωγός του CD).
Λέμε «γνωστή μας», γιατί για άλμπουμ της Patoisγράφουμε στο blogαπό το 2010 – άλμπουμ, πολύ ιδιαίτερα, δηλαδή εξαιρετικά, που επιχειρούν να αναζωογονήσουν το ενδιαφέρον του σύγχρονου τζαζόφιλου κοινού για την latin-jazz (και όχι μόνον στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ, εκεί όπου εξακολουθεί να παραμένει πολύ ζωντανή, μα και ευρύτερα).
Κατ’ αρχάς να πούμε πως ο Miró HenrySobrerείναι καταλανικής καταγωγής και γιος του JosepMiquelPepSobrer (1944-2015), καθηγητή στο IndianaUniversityBloomingtonκαι από τους ανθρώπους που προώθησαν την «καταλανικότητα» και περαιτέρω την «ισπανικότητα» στις ΗΠΑ, με μεταφράσεις έργων καταλανών ποιητών, λογοτεχνών κ.λπ. Επίσης ο Sobrer(πατέρας) είχε ασχοληθεί πολύ με το ταρώ, ενώ υπάρχουν και βιβλία του (ποιητικά και λογοτεχνικά) εμπνευσμένα από τις κάρτες ταρώ.
Πρέπει να πούμε λοιπόν πως το
CDTwoofSwords” του Miró HenrySobrerείναι αφιερωμένο στον πατέρα του JosepMiquelPepSobrer, με το βιβλίο του τελευταίου “TheBookofOraclesorAPoetsTarot” [TheSpittingFrogPress, 1994] να είναι εκείνο, που καθορίζει, εν πολλοίς, ό,τι εδώ ακούγεται.
Τι συνέβαινε σ’ εκείνο το βιβλίο; Όπως διαβάζουμε στο δίκτυο ο Sobrer (πατέρας) χρησιμοποιούσε το ταρώ, για να εξερευνήσει ανεξιχνίαστες πτυχές της ζωής, βασικά από φιλοσοφικής άποψης, προσφέροντας έτσι μια νέα προοπτική σε διαχρονικές αλήθειες, σχετίζοντάς τες με την δυαδικότητα (δηλαδή με τις δύο όψεις της αλήθειας) και από ’κει και πέρα με την ποθούμενη ισορροπία.
Πάνω σ’ αυτά τα μοτίβα επιχειρεί να συνθέσει, τώρα, ο Miró HenrySobrer, έχοντας και αυτός, βεβαίως, τις δικές του επιδράσεις να ομολογήσει και από ’κει και πέρα να ενσωματώσει στα κομμάτια του – που, χονδρικώς, θα λέγαμε πως είναι επηρεασμένα από την latin-jazz, το έργο του καταλανού συνθέτη FedericoMompou (1893-1987) και ακόμη από την ινδική μουσική (όσο γενικόλογο και ν’ ακούγεται αυτό).
Έτσι, το “TwoofSwords” ανοίγει με το πρώτο μέρος του φερώνυμου κομματιού, που ξεκινά με την ανάγνωση ενός κειμένου από το βιβλίο τού JosepMiquelPepSobrerTheBookofOraclesorAPoetsTarot”, για να συνεχιστεί με την πενταμερή σουίτα “DreamCombat”, που είναι επηρεασμένη από τον κύκλο τραγουδιών του FedericoMompouCombatdelSomni”. Κάθε μέρος ξεκινά με την απαγγελία ενός καταλανικού ποιήματος, ενός σονέτου του Josep Janés i Olivé (1913-1959), μεταφρασμένου στα αγγλικά, για να ακολουθήσει η ανάπτυξη των μουσικών μερών, στο ύφος της latin-jazz, με επιρροές από swing, afro-cubanκαι Brazilianηχοχρώματα, όχι για φωνή και πιάνο, όπως στο έργο του Mompou, αλλά για εννεαμελή ορχήστρα (πιάνο, μπάσο, ντραμς, κρουστά, τρομπόνι, τρομπέτα, τενόρο σαξόφωνο, βαρύτονο σαξόφωνο, φωνή).
Το άκουσμα είναι άψογο. Οι συνθέσεις μεστές, ο λόγος ενσωματώνεται με τέχνη στο γενικότερο ακουστικό δρώμενο, με τα οργανικά ντεμαράζ να προσφέρουν τον δυναμισμό και την ένταση, όπου αυτά κρίνονται ως απαραίτητα και με τα λυρικά-μπαλαντικά στοιχεία να συντελούν προς τις προσδοκόμενες ισορροπίες. Εκπληκτικότοτέταρτομέρος“I had a vision of you being like the sea”!
Η δεύτερη μεγάλη σύνθεση του δίσκου, αν μπορούμε να το πούμε έτσι, αφορά στο τριμερές “Trinitydance”. Εδώ έχουμε θέματα που παραπέμπουν σε ινδική κλασική μουσική, με παράλληλη ψαλμωδία “HareKrishna”, με το τρομπόνι σε μπροστινό και πίσω πλάνο, να μελωδεί, μια και να παίζει κάτι σαν drone (υποκαθιστώντας την tanpura). Στα τρία μέρη του “Trinitydance” δεν πρωταγωνιστούν μόνον οι ινδικές αναφορές, καθώς υπάρχουν και καταλανικά φολκλορικά στοιχεία, και φυσικά πλείστα όσα latin-jazz(ιδίως στο τρίτο μέρος, με το κρουστό güirο να δίνει το πρόσταγμα).
Ένα αλλιώτικο, ένα παράξενο και εν τέλει ένα απολαυστικό άλμπουμ είναι το TwoofSwords, που ολοκληρώνεται από τον Miró HenrySobrerκαι την παρέα του, και που οπωσδήποτε αποτελεί και έκπληξη και πρόταση, μέσα στον ευρύτερο latinμουσικό χώρο.
Επαφή: www.mirohenrymusic.com

Έλληνες και ξένοι ηθοποιοί, πασίγνωστοι από τις ελληνικές ταινίες, το θέατρο και την τηλεόραση, ποζάρουν ως μοντέλα σε παλαιές διαφημίσεις – σπάνιο φωτογραφικό υλικό από τις δεκαετίες του ’60 και του ’70

$
0
0
Οι διαφημίσεις δεν είναι το τελευταίο που κοιτάς, ξεφυλλίζοντας παλαιά περιοδικά. Μάλλον είναι το πρώτο, επειδή είναι εντυπωσιακές, πολύχρωμες συνήθως, προβάλλοντας ποικίλα προϊόντα, επιχειρώντας πολλές φορές να «τραβήξουν» το αναγνωστικό κοινό, μέσω των επώνυμων μοντέλων τους. Επώνυμων; Αυτό το τελευταίο χρειάζεται κάποια διευκρίνιση...
Οπωσδήποτε η Κορίνα Τσοπέη ήταν πασίγνωστη το 1967, όταν φωτογραφιζόταν για διαφημίσεις, ενώ δεν συζητάμε καν για την Αλίκη Βουγιουκλάκη, όμως πολλά από τα υπόλοιπα πρόσωπα ήταν ανερχόμενα, την εποχή που συμμετείχαν στις συγκεκριμένες φωτογραφήσεις.
Συνήθως η ενασχόληση με την διαφήμιση ήταν κάτι παράλληλο με τον κινηματογράφο ή το θέατρο, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι διαφημιστές επιχειρούσαν να «εκμεταλλευθούν» ένα συγκυριακό γεγονός, την ανάδειξη ενός κοριτσιού σε «Σταρ Ελλάς» ας πούμε (βλέπε την περίπτωση της 17χρονης Γωγώς Ατζολετάκη) ή ένα ελκυστικό πρόσωπο-σώμα από την αλλοδαπή (με άλλα εξωτερικά χαρακτηριστικά δηλαδή), που σχετιζόταν με τον κινηματογράφο μας, όπως την AnneLonnbergή τον BobBehling.
Άλλοτε, πάλι, αρκούσε και μόνο να έχεις εμφάνιση... φοιτητή (όπως ο σχεδόν άγνωστος 20χρονος Γιώργος Κιμούλης του 1976), προκειμένου να διαφημίσεις βιβλία.
ΚΟΡΙΝΑ ΤΣΟΠΕΗ
Ως «Μις Υφήλιος 1964» η Κορίνα Τσοπέη, μετά τα μέσα του ’60, είχε όλο τον κόσμο στα πόδια της, τα οποία φρόντιζε να ντύνει με κάλτσες Berkshire– κάνοντας απανωτές διαφημίσεις τον Μάρτιο του 1966. Αν και στην Ελλάδα θα την θυμόμαστε πάντα ως την κινηματογραφική σύζυγο του πιλότου Κώστα Πρέκα στην ταινία «Ψυχή και Σάρκα (Εσύ κι Εγώ)» (1974) του Ερρίκου Ανδρέου, η Τσοπέη θα εμφανιζόταν επίσης σε αμερικάνικα σίριαλ («Χαμένοι στο Διάστημα»)  και ταινίες, όπως την “AManCalledHorse” (1970) του ElliotSilverstein.
 
Η συνέχεια εδώ...
https://www.lifo.gr/blogs/retronaut/otan-pasignostoi-ellines-kai-xenoi-ithopoioi-pozaran-os-montela-se-palies

FERGUS McCREADIE ο νεαρός σκωτσέζος τζαζίστας σε ακόμη ένα εντυπωσιακό άλμπουμ

$
0
0
Αυτός ο νεαρός σκωτσέζος πιανίστας, ο FergusMcCreadie (γενν. 1997), είναι αληθινά μία αξιοπρόσεκτη, και, γιατί όχι, μία αξιοθαύμαστη περίπτωση.
Είχαμε γράψει τα καλύτερα για το περσινό του άλμπουμ “Cairn” [EditionRecords, 2021], ένα κλασικό piano-trioCD, που κατέγραφε το μεγάλο ταλέντο (συνθετικό και παικτικό) του 24χρονου Σκωτσέζου, και αυτό θα ξανακάνουμε τώρα (θα ξαναγράψουμε τα καλύτερα δηλαδή) για το πιο νέο άλμπουμ του, το ForestFloor[EditionRecords/ ΑΝ Μusic, 2022], που κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό.
Κατ’ αρχάς να πούμε πως και στα δύο άλμπουμ η line-upτου trioπαραμένει σταθερή, ήτοι: FergusMcCreadieπιάνο, DavidBowdenμπάσο και StephenHendersonντραμς.
Ίδια μέλη λοιπόν, και ακόμη μία οκτάδα νέων συνθέσεων του McCreadie (όλες δικές του) ικανές... να σε στείλουν.
Ναι, δεν υπάρχει καμία υπερβολή σε αυτό. Το άλμπουμ είναι εκπληκτικό, τα κομμάτια είναι το ένα ωραιότερο του άλλου, με τους τρεις μουσικούς να τα δίνουν όλα προς κάθε επίπεδο.
Το λέμε, γιατί και οι συνθέσεις του McCreadieείναι εντυπωσιακές, καθώς δανείζονται στοιχεία και από την folkπαράδοση (“Theunfurrowedfield”) παίζοντας με τις ταχύτητες, από πολύ γρήγορες μέχρι μπαλαντικές, επινοώντας συνεχώς νέους τρόπους «απλώματος» των μελωδιών, που είναι γόνιμες, με την δημιουργική φαντασία (του πιανίστα) να οργιάζει, και με παιξίματα απαιτητικά, που συνδυάζουν λυρικά και δυναμικά στοιχεία, σε απολύτως λειτουργικές αναλογίες.
Από δίπλα, φυσικά, το rhythmsection, δύο μουσικοί, ο DavidBowdenμπάσο και StephenHendersonντραμς, επίσης νέοι στην ηλικία, με απόλυτη επικοινωνία και φοβερό timing, έτοιμοι να στηρίξουν τον ασυγκράτητο παικτικό χαρακτήρα τού McCreadie– ο οποίος, ιδίως στα μεγάλης διάρκειας κομμάτια, όπως τα “Theunfurrowedfield” (8:26), “Theridge” (10:27) και “Whitewater” (8:16), αποδεικνύεται πολύ μεγάλος μάστορας... σε τόσο νεαρή ηλικία!

ΜΙΚΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK 456

$
0
0
9/8/2022
Πρόλαβε πολύ κόσμο μ'αυτή την κομματάρα ο Brian Eno στην Αγγλία, το 1977. Lead κιθάρα ο Robert Fripp...
https://www.youtube.com/watch?v=Yp0k_o8gfQI

9/8/2022
Ρε πάτε καλά; Θέλετε να παραιτηθεί η κυβέρνηση και να μείνει ακέφαλη η χώρα, τώρα που ο Τούρκος έχει βγει τσάρκα με τα καΐκια του, αλωνίζοντας τα θαλασσινά οικόπεδα και ψάχνοντας για το θαλασσινό τριφύλλι;
https://www.youtube.com/watch?v=prsA9oHl5SQ

9/8/2022
Αν υπάρχει ακόμη σπέρμα αληθινής δημοκρατικής ευαισθησίας, παλιάς, παμπάλαιης, δημοκρατικής παράταξης και παλιού ΠΑΣΟΚ (1974-1984), το νέο ΠΑΣΟΚ οφείλει να ξεκινήσει ανένδοτο αγώνα.

9/8/2022
Τι σημαίνει ρε αγύρτες ότι η παρακολούθηση ήταν «νόμιμη», αλλά «θεσμικά απαράδεκτη»; Άμα ήταν «νόμιμη», όπως λέτε, τελείωσε το θέμα. Κανείς δεν είναι υπεράνω του «νόμου», μόνον ο θάνατος (όπως έχει πει κι ο Φώσκολος).

8/8/2022
Μου λένε κάτι φίλοι... ρε γιατί δεν βγάζεις ένα βιβλίο για τις Ολυμπιάδες Τραγουδιού, που γινόντουσαν επί χούντας; Τόσα κείμενα έχεις γράψει…
Ρε πάτε καλά; … τους λέω... και ποιος θα το βγάλει, οι Εκδόσεις (Άδωνι) Γεωργιάδη;
Άμα δεν ενδιαφερθεί αριστερός εκδότης, που θα ξεκολλήσει, που θα πάρει το μυαλό του στροφές, για να μπορέσει να αντιληφθεί τι έπαιζε μ’ εκείνο το θεσμό –και που θα τα σκάσει κιόλας, γιατί τζάμπα βιβλία δεν γράφω–, δεν υπάρχει περίπτωση.
Λοιπόν, κοιτάξτε εδώ πέρα τι τραγουδάρα είχε ακουστεί στην 4η Ολυμπιάδα Τραγουδιού, τον Ιούλιο του ’71, στο Παναθηναϊκό Στάδιο.
Ήταν ένα κορίτσι, που διαγωνιζόταν για την Σενεγάλη (ακόμη κι από ’κει, ναι), Awa Sy την λέγανε, και το τραγούδι της “It’s my dream” (στίχοι, μουσική, ερμηνεία, όλα δικά της).
Δεν έχετε ακούσει τέτοιο blues! Δεν υπάρχει τέτοιο blues!
https://www.youtube.com/watch?v=n2QDl03ckKE

8/8/2022
Πριν από λίγες μέρες πέθανε ο μουσικός, συνθέτης και παραγωγός (είχε την εταιρεία Protasis) Νίκος Οικονόμου. Γράφτηκαν διάφορα σε φιλικούς «τοίχους», άλλα σωστά, άλλα λάθος, ως συνήθως, αλλά πουθενά δεν είδα να γραφτεί κάτι για τον φοβερό δίσκο του «Αφύλαχτη Διάβαση», στη Lyra, το 1982 (και όχι το ’83, όπως αναφέρθηκε).
Ο δίσκος αυτός, για μένα, είναι ένας από τους καλύτερους «σκοτεινούς» (δηλαδή μη προβεβλημένους) ελληνικούς δίσκους των 80s (στίχοι Γιώργος Θεοχάρης κ.ά.), και όταν θα κάνω εκείνο το κείμενο με τους κορυφαίους επισκιασμένους δίσκους της δεκαετίας του ’80, θα είναι σίγουρα μέσα.
Την «Αφύλαχτη Διάβαση» την είχα αγοράσει και σε κασέτα και σε δίσκο, τότε που βγήκε (πρώτα την κασέτα, γιατί το LP δεν το εύρισκα) και αργότερα, στα 90s πια, ξαναγόρασα άλλη μια κόπια βινυλίου από τα αζήτητα. Ο δίσκος υπάρχει στο discogs, MINT, με δέκα ευρώ, και σας συμβουλεύω να τον αγοράσετε τώρα πριν είναι αργά – γιατί είναι δισκάρα!
Το ύφος είναι ροκ, έντεχνο ροκ και παίζουν μουσικάρες (Δερτιλής, Ζηκογιάννης, Μαγκλάρας κ.ά.), ενώ τραγουδάει έξοχα ο Νικόλας Μητσοβολέας και η Ροζαλία.
Θα άξιζε κάποιος να κάνει μια ευρύτερη αναφορά στον Νίκο Οικονόμου, γράφοντας ας πούμε για τα δέκα καλύτερα άλμπουμ της Protasis, της εταιρείας του. Αλλά ποιος θα το κάνει; Εγώ δεν έχω χρόνο. Ας το κάνει κάποιος άλλος...
https://www.youtube.com/watch?v=WBX4_-wQzQM

8/8/2022
Και λίγη ιστορία (όσο πατάει η γάτα) δεν βλάπτει...

8/8/2022
Με παρακολουθούν... «Αν με ζητήσει η κόμισσα, πείτε πως μετακόμισα»...

8/8/2022
Άφησε υπονοούμενα ή μου φάνηκε πως για όλα φταίνε οι Ρώσοι;

7/8/2022
Πιο πιθανό είναι πάντως να παραιτηθεί ο Ανδρουλάκης, παρά ο Μητσοτάκης...

6/8/2022
Κάποτε είχα «θάψει» σε μια κριτική στο Jazz & Τζαζ, πριν το 2000, ένα τζαζ CD της Ρένας Βλαχοπούλου. Έχω μετανιώσει για ελάχιστα πράγματα, απ’ αυτά τα χιλιάδες που έχω γράψει, μέσα στις δεκαετίες κι ένα, που θα το θυμάμαι πάντα, είναι αυτό.
Ακόμη προσπαθώ να θυμηθώ-εξηγήσω-καταλάβω τι με είχε πιάσει κι είχα πάρει με το άγριο αυτή την σπουδαία καλλιτέχνιδα. Μήπως, γιατί είχα για την τζαζ μια πιο σκληροπυρηνική ή ακαδημαϊκή ιδέα; Με τίποτα, γιατί είχα ήδη γράψει τότε στο περιοδικό για Πλέσσες, Θεοδοσιάδηδες, Λαβράνους και τα τοιαύτα. Δεν είχα πρόβλημα με το lounge, το easy listening, την ελαφρότητα κ.λπ.
Κάτι άλλο θα ήταν, για το οποίο δεν μπορώ να βρω πλέον εξήγηση και ντρέπομαι γι’ αυτό.
Την εκτιμώ πολύ την Ρένα Βλαχοπούλου και κάποτε θα γράψω εκείνα που πρέπει για την περιπτωσάρα της... έτσι κάπως για να ησυχάσω.
https://www.youtube.com/watch?v=2jaKxbhz8SM

6/8/2022
Επειδή τώρα ολοκλήρωσα μια κριτική βιβλίου και δεν αναφέρομαι σε λογοτεχνία-ποίηση, αλλά στα μουσικά-δοκιμιακά, λέω πως δεν υπάρχει κριτική τέτοιου βιβλίου στην Ελλάδα. Κανείς δεν κάνει κριτική. Όλοι γράφουνε μπαρούφες. Ψευτοδιαβάζουν τα βιβλία, και για να μην κακοκαρδίσουν συγγραφείς, εκδοτικούς οίκους κ.λπ. γράφουν ό,τι να ’ναι.
Εν τω μεταξύ και να θέλουν να κάνουν σοβαρή κριτική δεν μπορούν, γιατί δεν έχουν, επιπλέον, τα γνωστικά κότσια. Είναι «ό,τι έχει πιάσει τ’ αυτί τους», είναι το στραβό, που έχουν μάθει και δεν μπορούν παρά να το διαιωνίζουν, νοιώθοντας παράλληλα κι έναν ανεξήγητο «τρόμο» απέναντι σ’ εκείνον που γράφει (βιβλίο).
Απλώς, εκείνος που γράφει είναι πιο θρασύς από τους «κριτικούς», αλλά το ίδιο άσχετος και ακατάλληλος. Θλιβερά πράγματα.

6/8/2022
Επιλέγει πρόσωπα, τα οποία εμπιστεύεται, αλλά όταν βρεθούν με την γίδα στην πλάτη, τα φορτώνει όλα σ’ εκείνα, παριστάνοντας ο ίδιος τον ανήξερο. Αλητεία., ανανδρία και θρασύτητα μαζί.

5/8/2022
Ο ιστορικός εθνικός κορμός, με τις πιο βαθιές ρίζες. Σπιούνοι, καταδότες, χαφιέδες, ρουφιάνοι... επισυνδετές.
https://www.youtube.com/watch?v=ibm4yIjNIM8

5/8/2022
Όσο και να νομίζουν ότι ελέγχουν τα πάντα δεν παύει ο «κίνδυνος», να έχει μείνει κάτι αφύλαχτο, να υπάρχει. Το μόνο σίγουρο είναι πως τώρα θα γίνουν ακόμη πιο προσεκτικοί...
https://www.youtube.com/watch?v=yWbsKydNVcE

4/8/2022
Τι απίστευτο κομμάτι! Δεν μου αρέσει η λέξη, γιατί έχει καταντήσει του συρμού και λέγεται για ό,τι να’ ναι, αλλά, ναι, εδώ υπάρχει ψυχεδελική διάθεση. Σαν ν’ ακούς βρετανικό γκρουπ, στην τρέλα των οργάνων. Beatles κτλ. Και παράδοση (λατέρνα) και ροκ, και ορχήστρα με πνευστά (η τούμπα φοβερή) και ό,τι άλλο θες. Τρομεροί συνδυασμοί. Πρέπει να ακούγονται σίγουρα 8-9 μουσικοί στην ηχογράφηση (μαζί με Παπαθανασίου και τους υπόλοιπους).
Αυτά που έκανε ο Ρωμανός το ’67 τα έκανε ο Σαββόπουλος 4-5 χρόνια αργότερα. Μου είχε πει ο Ρωμανός παλιότερα πως εκείνος είχε πει του Σαββόπουλου να στρίψει στον ηλεκτρισμό, το 1969. Τον πιστεύω...
https://www.youtube.com/watch?v=IR9PIs6qZUU

GARD NILSSEN ACOUSTIC UNITY μία κάπως παράξενη jazz για το «κλίμα ECM»

$
0
0
Με δίσκους στην πορτογαλική Clean Feed και την νορβηγική Odin, ηGard Nilssen Acoustic Unity, του νορβηγού ντράμερ Gard Nilssen, κάνει τώρα το ντεμπούτο της στην ECM (AN Music), μέσω του άλμπουμ “Elastic Wave”. Σ’ αυτό το CD, τον GardNilssenσυνοδεύουν ο τενόρο, σοπράνο, μπασο-σαξοφωνίστας και κλαρινετίστας André Rolighetenκαι ο κοντραμπασίστας Petter Eldh.
Ο
GardNilssenμάς είναι εσχάτως γνωστός μέσω του MasiejObaraQuartetκαι του άλμπουμ του “ThreeCrowns” [ECM, 2019], με τονAndré Rolighetenνα συνυπογράφει τοDeparture” [Edition, 2019], μαζί με τον EyolfDale, και με τον PetterEldhνα συμμετέχει στο “Vermillion” [ECM, 2022], μαζί με τους KitDownesκαι JamesMaddren, συνεργαζόμενος με τον MariusNeset(και την LondonSinfonietta) στο “Viaduct” [ACT, 2019] και στο “CircleofChimes” [ACT, 2017].
Γενικώς, έχουμε να κάνουμε με πολύ καλούς και γνωστούς μουσικούς της ευρωπαϊκής σκηνής, που γνωρίζουν πώς να συνευρίσκονται, πυροδοτώντας κάθε φορά κάτι διαφορετικό.
Το ίδιο, χονδρικώς, συμβαίνει κι εδώ, στο “ElasticWave”, ένα μάλλον έντονο και γιατί όχι χορευτικό άλμπουμ –γιατί, τι άλλο εκτός από χορευτικά μπορεί να είναι κομμάτια σαν το “SpendingtimewithLudvig”, το “Influxdelight” ή το “Boogie”;– που επιχειρεί μέσω ενός αεικίνητου rhythmsectionνα προσφέρει διαρκείς και απανωτές συγκινήσεις.
Είναι αλήθεια, θέλουμε να πούμε, πως πολλά, αν όχι τα πάντα, στο “ElasticWave” εξαρτώνται από τους Petter Eldh και GardNilssen (εξάλλου αυτοί οι δύο μουσικοί συμμετέχουν, συνθετικώς, στα οκτώ από τα έντεκα κομμάτια του δίσκου), οι οποίοι είτε ανεβάζουν στροφές (συνήθως) είτε προτιμούν να εκφραστούν μέσα από μπαλάντες (“LokkettilJon, ogskjerfettilPaul”), φθάνουν πάντοτε στο ίδιο τέρμα, με τα ίδια μέσα.
Με μια jazzζωντανή, χυμώδη, κάπως παράξενη για το «κλίμα ECM» και σίγουρα ενδιαφέρουσα και περιπετειώδη.

MPS Records: σημαντικοί jazz, funk, fusion και rock δίσκοι, από μια θρυλική εταιρεία που είχε την έδρα της στον γερμανικό Μέλανα Δρυμό

$
0
0
Η ιστορία της γερμανικής εταιρείας MPSRecordsείναι κατά βάση η ιστορία της πιο προχωρημένης jazz, με σφοδρά λαϊκά ερείσματα, που καταγράφηκε ποτέ στην Ευρώπη.
ΠατέραςτηςMPS Records υπήρξεοHans Georg Brunner-Schwer. Γεννημένος το 1927 (πέθανε το 2004), ο Brunner-Schwerήταν γιος του HermannSchwer, ενός πιονιέρου του γερμανικού ραδιοφώνου και ιδρυτή της εταιρείας SABA, η οποία στην αρχή παρήγαγε μόνο ραδιόφωνα. Όντας μουσικός ο ίδιος (ο HansGeorg), καθώς έπαιζε πιάνο και ακορντεόν, θα μπλέξει από νωρίς με τις παραγωγές, εκεί προς τα μέσα της δεκαετίας του ’50, ηχογραφώντας στην πορεία διάσημους αργότερα γερμανούς και αυστριακούς σολίστες (HorstJankowski, AlbertMangelsdorff, HansKollerκ.ά.), που τότε πραγματοποιούσαν τα πρώτα βήματά τους.
Το 1958 η δισκογραφική SABAείναι πλέον γεγονός, με το labelνα διατηρείται κάτω από γερμανικά συμφέροντα μέχρι και το 1968, όταν ο Brunner-Schwerπουλά ολόκληρη την εταιρεία στην αμερικανική GTE(GeneralTelephone& Electronics).
Οι νέοι ιδιοκτήτες, όμως, φαίνεται πως δεν είχαν κανένα ενδιαφέρον για το μουσικό κομμάτι της SABA, αναγκάζοντας τον Brunner-Schwerνα δημιουργήσει μια καινούρια ετικέτα, προκειμένου να ξαναβάλει σε τροχιά τα φιλόδοξα δισκογραφικά σχέδιά του.
Έτσι κάπως μπαίνει μπροστά, εκείνη την χρονιά (1968), η MPS, δηλαδή η Musik Produktion Schwarzwald ή Μουσικές Παραγωγές Μέλας Δρυμός (καθώς η εταιρεία είχε ως έδρα της την πόλη Villingen, στην νότια Γερμανία, στον Μέλανα Δρυμό), μια ετικέτα που θα συνεχίσει το έργο της SABA, επανεκδίδοντας κιόλας πολλές από τις κυκλοφορίες της.
Την MPSRecords, στην αρχή, θα την διανέμει η BASF, από το 1976 και μετά η MetronomeMusik, αργότερα η Philips, η Polydor, η UniversalJazzGermany, ενώ την τελευταία 20ετία διάφορους τίτλους της MPSεπανεκδίδει η SpeakersCornerRecords. Σ’ αυτό το πρώτο μέρος του αφιερώματος θα γράψουμε για μερικούς πολύ σημαντικούς δίσκους της MPS, ενώ θα συνεχίσουμε το αφιέρωμά μας και στο επόμενο τεύχος, καθότι ο κατάλογος της γερμανικής εταιρείας είναι άπειρος και κατά βάση μουσικά συγκλονιστικός.
DAVE
PIKESET
Ο αμερικανός βιμπραφωνίστας DavePike(1938-2015) είχε ήδη μιαν αξιόλογη jazzκαριέρα, πριν αποφασίσει να μετακινηθεί προς Γερμανία  (στα τέλη των sixties) και ηχογραφήσει με το καινούριο του γκρουπ, τους DavePikeSet, έξι LP, τα οποία αποτελούν μνημεία του πιο κυριολεκτικού fusion (jazz, rock, raga, pop, latin, brazilian, psychκ.λπ.).
Το “NoisySilence-GentleNoise” φερ’ ειπείν, από το 1969, είναι ένα διαχρονικό musthave, βασικά λόγω του “Mathar”, μιας σύνθεσης του κιθαρίστα και sitarplayerVolkerKriegel, η οποία κατέστη μέσα στα χρόνια σύμβολο των indian-vibes.
Φυσικά οι DavePikeSetδεν υπήρξαν μπάντα του ενός hit (το λέμε, γιατί το “Mathar” είχε κυκλοφορήσει ακόμη και σε 45άρι), καθώς ηχογράφησαν πλείστα όσα εξαιρετικά κομμάτια, όπως το “Ragajeevaswara”, για παράδειγμα, από το “Infra-Red” του 1970.
Ένα άλλο πολύ καλό LPτων DavePikeSetήταν και το “LiveatThePhilharmonie”, γραμμένο στο Βερολίνο τον Νοέμβριο του ’69, με τους DavePikeβιμπράφωνο, VolkerKriegelκιθάρα, JohannRettenbacherμπάσο, τσέλο και PeterBaumeisterντραμς.
Εδώ καταγράφονται τα “HeyDuke” (σαφές το υπονοούμενο), “MamboJacktheScoffer”, “Riffforrent” (στην hardbopπαράδοση των BobbyTimmonsκαι NatAdderley), “NobodysafraidofHowardMonster” (spy-jazz) και “ThesecretmysteryofHensh”, στην πιο psych-outστιγμή του δίσκου – ενός δίσκου, που τελειώνει στο πι και φι (31:37 η διάρκεια), αφήνοντας πρώτης τάξεως εντυπώσεις.
DON
SUGARCANEHARRIS
Το ξεπέταγμα της καριέρας του βιολιστή και σπανιότερα κιθαρίστα, οργανίστα και τραγουδιστή DonSugarcaneHarris (1938-1999) οφείλεται, βασικά, στις συνεργασίες του με τον FrankZappa(“HotRats”, “BurntWeenySandwich” κ.λπ.). Εκεί ανέπτυξε το προσωπικό του jazz-rockστυλ, εκεί έδρεψε τις μεγαλύτερες δάφνες της καριέρας του. Βιολιστής με μεγάλη πέραση στα τέλη των sixtiesμε αρχές των seventies, oHarrisέκανε αρκετούς προσωπικούς δίσκους για την MPS, οι οποίοι συχνά συμπορεύτηκαν με το γενικότερο fusionκλίμα της εποχής.
Στο LPGottheBlues”, που ηχογραφήθηκε ζωντανά στην BerlinPhilharmonicHallτον Νοέμβριο του ’71, δείχνει όχι μόνο το συνθετικό ταλέντο του, αλλά, κυρίως, τον παικτικό οίστρο του – όταν αυτός, ένας βιολιστής, βγαίνει μπροστά από «προσωπικότητες», όπως ήταν οι κιθαρίστες VolkerKriegelκαι TerjeRypdal, ο κιμπορντίστας WolfgangDauner, oμπασίστας NevilleWhiteheadκαι ο ντράμερ RobertWyatt!
Εντάξει, τα δύο δικά του κομμάτια αξίζουν, ιδίως το “Gottheblues” (υπάρχουν riffs, τα οποία μπορεί να αντέγραψαν ακόμη και οι City, ο Γκέργκι Γκόγκοβ δηλαδή, στο κλασικό “Amfenster”), αλλά εκεί όπου ξεπερνιούνται τα αυτονόητα είναι στη σύνθεση του HoraceSilverSongformyfather” και κυρίως στο “Wheresmysunshine” των PureFoodandDrugAct. Καταιγιστικός!
WOLFGANG
DAUNER
Από την πρώτη φορά που ακούσαμε το “FreeAction” [SABA, 1967] του σεπτέτου του WolfgangDauner(1935-2020), είχαμε την αίσθηση πως βρισκόμασταν μπροστά σε μία από τις κορυφαίες στιγμές της euro-jazzτου ’60. Και όντως. Άξιοι μουσικοί (WolfgangDaunerπιάνο, προετοιμασμένο πιάνο, Jean-LucPontyβιολί, GerdDudeckτενόρο, κλαρινέτο, EberhardWeberτσέλο, JurgenKargμπάσο, ManiNeumeierντραμς, τάμπλα, FredBracefulντραμς), συνθέσεις «δεσμευμένες» μέσα στην ελευθερία τους, αισθήματα γαλήνης και θορύβου να εναλλάσσονται με αυθόρμητο τρόπο, γραφικές παρτιτούρες να δίνουν τη θέση τους σε 24μετρα, σχεδόν blues, μαζί με εκρηκτικά clustersκαι «προετοιμασίες».
Μπορεί ο WofgangDaunerνα μην ξαναέκανε τέτοιο άλμπουμ, καθώς προσχώρησε, σταδιακά, σ’ ένα περισσότερο pop-rockστρατόπεδο, επηρεασμένος από το krautrock, αλλά διέπρεψε κι εκεί, προσφέροντας διαμάντια-δίσκους. Πριν όμως απ’ αυτά...
Ένα εξίσου εντυπωσιακό LPτου WolfgangDaunerστην MPS(με το κουιντέτο του αυτή τη φορά), είναι αναμφισβήτητα το “TheOimels” (1969). Μπορεί το “Takeoffyourclothestofeelthesettingsun” να μην έγινε τόσο γνωστό όσο το “Mathar”, ήταν όμως πιο τριπαριστό και πολύ περισσότερο groovy. Σιτάρ έπαιζε εδώ ο SiegfriedSchwab, στο πιάνο και το όργανο ήταν ο WolfgangDauner, στην κιθάρα ο PierreCavalli, στα ντραμς ο RolandWittichκαι στο μπάσο ο κορυφαίος EberhardWeber!
Το “TheOimels” είναι αρκετά σπάνιο στην πρωτότυπη έκδοσή του, αλλά υπάρχουν κάποιες επανεκδόσεις που είναι πιο βολικές.
BARNEY
WILEN
Είναι «μύθος» ο γάλλος σαξοφωνίστας Barney Wilen (1937-1996). Πρώτον, γιατί έχει παίξει με τον Art Blakey, τον Miles Davis (στο “Ascenseur pour l’echafaud”), τον John Lewis, τον Bud Powell, τον Roy Haynes κ.ά. Δεύτερον, γιατί δοκίμασε σε πολλά και διαφορετικά πεδία (rock, punk, soundtracks), γκρεμίζοντας, εμπράκτως, αισθητικά τείχη. Και τρίτον, γιατί ηχογράφησε (Ιούνιος ’68) ένα από τα πρώτα free-rock άλμπουμ της ιστορίας – αυτός και η Amazing Free Rock Band του, δηλ. οι Mimi Lorenzini κιθάρες, JoachimKühn πιάνο, όργανο, Gunter Lenz μπάσο, Aldo Romano ντραμς και Wolfgang Paap ντραμς. Ο τίτλος του; DearProf. Leary.
Η αναφορά στον TimothyLearyείναι προφανής, όπως προφανές είναι, από το πρώτο κιόλας άκουσμα, πως εδώ έχουμε να κάνουμε μ’ ένα απολαυστικό jazz-rock, από ’κείνα που ηχογραφούνταν κατά κόρον στην Αμερική (το 1968), αλλά όχι και τόσο συχνά στην Ευρώπη.
Beatles (“Thefoolonthehill”), BobbieGentry (“OdetoBillieJoe”), OtisRedding (“Respect”), Supremes (“Youkeepmehanginon”), το “Lonelywoman” του OrnetteColeman, μα και δυο πρωτότυπα (“Dur, Dur, Dur”, “DearProf. Leary”), είναι το υλικό επί του οποίου ασκούνται οι φίλοι μας, με φαντασία απερίγραπτη, με παίξιμο παθιασμένο και με τη συνείδηση και την ορμή μουσικών, που ξέρουν που βαδίζουν και τι θέλουν.
JAZZ
FOCUS’65
Οι JazzFocus’65 (MilchoLevievπιάνο, SimeonShterevφλάουτο, LyubomirMitrovμπάσο, PeterSlavovντραμς) υπήρξαν το κορυφαίο συγκρότημα της βουλγαρικής jazz. Μια μπάντα που πέρασε τα σύνορα της χώρας πολύ νωρίς, καθώς οι βούλγαροι μουσικοί εμφανίζονταν συνεχώς στην Ευρώπη και ιδίως στη Γερμανία – εκεί όπου ήταν επίσημοι προσκεκλημένοι του German Jazz Festival στην Φρανκφούρτη, νωρίς το ’68. Λογικό ήταν, λοιπόν, να προξενήσουν το ενδιαφέρον της MPS, για την ηχογράφηση κάποιου άλμπουμ.
Σε παραγωγή των Lippmann και Rau (εκ των εμπνευστών του περίφημου American Folk and Blues Festival) οι JazzFocus’65 μπαίνουν, τελικά, στο στούντιο την 9η Ιουνίου του 1968, για την εγγραφή του καλύτερου άλμπουμ τους, που είχε ως τίτλο το όνομά τους.  
Έχοντας, ως μουσικοί, ένα σοβαρό κλασικό υπόβαθρο, οι JazzFocus 65 δημιουργούν εδώ μία πρωτότυπη καινούρια jazz –ας την πούμε chamber space jazz– με σπάνια υπόγεια ένταση και ψυχεδελική κατάληξη, ένα αυθεντικό space trip, χωρίς ίχνος ηλεκτρονικών εφέ ή συνθετητών.
Κορυφαίο LP, που ανακατεύει περαιτέρω baroque στοιχεία, με «προετοιμασμένο» πιάνο, free τεχνικές, improv προσεγγίσεις και Μπαχ, με μαγικό τρόπο.
FRED
VANHOVE / WOLFGANGDAUNER
Ο βέλγος πιανίστας Fred van Hove (γενν. 1937) θα γίνει πλατύτερα γνωστός στα χρόνια του ’70, όταν θα αποτελέσει κινητήριο μοχλό διαφόρων πρότζεκτ της εταιρείας FMP, συμβάλλοντας με το δικό του τρόπο στη δημιουργία ενός free improvised ήχου, ο οποίος ποτέ δεν έκρυψε τις προοδευτικές αναφορές του.
Το ξεκίνημα όμως του Fred van Hove δεν ήταν λιγότερο ενδιαφέρον. Σταθμός στην καριέρα του υπήρξε η γνωριμία του με τον σαξοφωνίστα Peter Brötzmann, στο βελγικό φεστιβάλ Comblain-la-Tour το 1966, με τη σχεδόν ταυτόχρονη ίδρυση του περιώνυμου Peter Brötzmann Octet, ενός σχήματος που πέρασε με κεφαλαία γράμματα στην ιστορία της euro-jazz λόγω “Machine Gun” (1968).
Ήταν τότε, όταν ο FredvanHove, καλεσμένος του παραγωγού JoachimE. Berendtστο BerlinJazzFestivalτον Νοέμβρη του ’68, θα βρεθεί στο πάλκο μαζί με τους CelOverberghe, KrisWandersκαι WillemBreukerσαξόφωνα, EdKrogerτρομπόνι, PeterKowaldμπάσο και HanBenninkντραμς, προκειμένου να ερμηνεύσουν όλοι μαζί την 18λεπτη σύνθεση του πρώτου RequiemforCheGuevara, MartinLutherKing, JohnF. andRobertKennedy, MalcolmX.
Το πρωτότυπο του εν λόγω live ήταν πως συνέβη μέσα σε εκκλησία, δείχνοντας έτσι πως η jazz, στην πιο προχωρημένη της φόρμα, κατακτούσε και το τελευταίο οχυρό της λεγόμενης «σοβαρής» μουσικής.
Κι ενώ όλα τούτα συμβαίνουν στη δεύτερη πλευρά του δίσκου, στην πρώτη ακουγόταν το έργο του WolfgangDaunerPsalmusSpeiforChoirandJazzGroup, ερμηνευμένο από τους WolfgangDaunerόργανο, μελόντικα, ManfredSchoofτρομπέτα, GerdDudekτενόρο, EberhardWeberτσέλο, JurgenKargμπάσο, FredBracefulντραμς, συν τους Κάντορες του Αγίου Μαρτίνου της πόλης Kessel(της Έσσης) υπό τον KlausMartinZiegler.
Εδώ, η μυστικιστική ανάγνωση των κειμένων (μουσικών ή μη) δημιουργεί μία κάπως «υπερβατική» jazz, από την οποία δεν απουσιάζει το free-improv στοιχείο.
CHARLIE
MARIANO
Το “Helen 12 Trees” θα ισχυριζόμασταν πως είναι ένα από τα τελευταία πολύ μεγάλα άλμπουμ της MPS.
Ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε το 1976, κάτω από το όνομα του βοστωνέζου σαξοφωνίστα CharlieMariano(1923-2009) και των συνοδοιπόρων του ZbigniewSeifertβιολί, JanHammerπλήκτρα, JackBruceμπάσο, JohnMarshallντραμς και NippyNoyaκρουστά.
Υπάρχουν κάποια γνωρίσματα, που κάνουν το “Helen 12 Trees” ξεχωριστό.
Κατ’ αρχάς η αίσθηση του progressivejazz-rockσυνόλου που δίνει η line-up (ας μην ξεχνάμε πως ο Marianoείχε περάσει από τα συγκροτήματα Osmosis, Embryoκαι Supersister), δεύτερον το μόνιμο ενδιαφέρον του Αμερικανού για τις «μουσικές του κόσμου» και ιδίως την ινδική (το αγαπημένο του πνευστό nagaswaramακούγεται στο “Parvatisdance”), τρίτον το άψογο «κιμπορντικό» στρώμα και υπόστρωμα που θέτει ο JanHammerκαι τέταρτον η καθαρή rockδιάσταση που «βγάζει» ο JackBruce, στο “Nevergladespixie” για παράδειγμα, ένα κομμάτι που φέρνει στο νου τους Cream. Όλα τούτα συναποτελούν ένα άλμπουμ, που μοιάζει, σήμερα, περισσότερο ενδιαφέρον από ποτέ.
DEWAN MOTIHAR TRIO / IRENE SCHWEIZER TRIO / MANFRED SCHOOF / BARNEY WILEN
Αν και η πρωταρχική επαφή της jazzμε την ινδική μουσική θα πρέπει να αναζητηθεί στον JohnColtrane–πιθανώς οι modalαυτοσχεδιασμοί του στο “Milestones” (1958) του MilesDavisνα ήταν και «ινδικοί»– το πράγμα φαίνεται ν’ αποκτά μια πιο συγκεκριμένη αισθητική τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1962, όταν στο άλμπουμ του RaviShankarImprovisationsandThemefromPatherPanchali[WorldPacific] ο BudShankφύσηξε «ινδικώς» όχι σε μπανσούρι, αλλά στο φλάουτό του. (Υπάρχει βεβαίως και το “PortraitofRavi”, που ήταν αφιερωμένο στον RaviShankar, από το άλμπουμ των TonyScottκαι JimmyKnepperFreeBlownJazz, στην Carlton, το 1959, αλλά το κομμάτι δεν θα συγκαταλέγαμε στα «ινδοπρεπή»).
Μετά, πάντως, από τον Δεκέμβριο του ’65, όταν το σιτάρ πέρασε στην pop λόγω Beatles και “Norwegian wood (This bird has flown)”, πήρε περισσότερο φωτιά και το jazz circuit με τους δίσκους να βγαίνουν ο ένας μετά τον άλλον, και με όλο και νεώτερους μουσικούς –και από την pop, και από το rock, και από την jazz– να δοκιμάζουν στα νέα ηχοχρώματα.
Μερικά από τα άλμπουμ, που «έφτιαξαν» αυτό το indo-jazz ιδίωμα, εκείνη την περίοδο, ήταν το “Indo-Jazz Suite”[UK. Columbia, 1966] των Joe Harriott-John Mayer, το “Jazz Raga”του Gabor Szabo (ηχογραφήθηκε για την Impulse! τον Αύγουστο του ’66) και βεβαίως το “Jazz Meets India”, της ελβετίδας πιανίστριας Irène Schweizer και της παρέας της, ηχογραφημένο για την γερμανική SABA (φυσικά τυπώθηκε και σε ετικέτα MPS), από τον Οκτώβριο του ’67.
Στα LP του Harriott και της Schweizer το ζητούμενο ήταν στο πώς θα μπορούσε να συνδεθούν δύο διαφορετικά γκρουπ, ένα ανατολικό κι ένα δυτικό – πώς θα μπορούσε να συνεργασθούν (τα γκρουπ) βρίσκοντας κοινά σημεία επαφής, χωρίς ν’ ακούγονται «ξένα» μεταξύ τους.
Αν και στην περίπτωση των Joe Harriott-John Mayer τούτο συνέβη μ’ έναν όντως εμπνευσμένο τρόπο (ο Harriott έπαιξε ελεύθερα σόλι, πάνω στο αυστηρό υπόστρωμα του rhythm section), στην περίπτωση του “Jazz Meets India” ακολουθείται μία άλλου τύπου προσέγγιση.
Κατ’ ουσίαν, και όσο κι αν ακούγεται περίεργο, δεν υπάρχει στο άλμπουμ κάποια ιδιαίτερη επικοινωνία ανάμεσα στις δύο παραδόσεις.
Στις πιο βασικές και χρονικώς πιο εκτεταμένες συνθέσεις του δίσκου, την “Sun love”και την “Brigach and ganges”, τα δύο γκρουπ ξεκινούν το ένα ανεξαρτήτως του άλλου, προκαλώντας το ένα το άλλο, κάπου συναντώνται, με το πιάνο της Schweizer να κάνει όλη τη «δύσκολη» δουλειά, προβάλλοντας σύντομα ρυθμικά μοτίβο –το πιάνο ως κρουστό υπήρξε το σήμα κατατεθέν της ελβετίδας πιανίστριας–, ξαναχωρίζοντας στην πορεία.
Το άκουσμα έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Η ανάπτυξη των συνθέσεων είναι μαγική, με τους μουσικούς να ελέγχουν πλήρως τον ήχο τους, δίχως να προβαίνουν σε «ακρότητες», δίνοντας δυναμικά σόλι, ιδίως ο Manfred Schoofσε κορνέτα, τρομπέτα και ο Barney Wilenσε σοπράνο και τενόρο σαξόφωνα.
Το τρίο των ινδών μουσικών (o Dewan Motiharσιτάρ, o Keshav Satheτάμπλα και η Kusum Thakurταμπούρα) ήταν ένα από τα πιο αναγνωρισμένα τότε στην Ευρώπη –o Motihar και ο Sathe εμφανίζονται εξάλλου και στην “Indo-Jazz Suite” του JoeHarriott–, ενώ το τρίο της Schweizer, το οποίο συμπληρώνουν ο Uli Trepteμπάσο και ο Mani Neumaierντραμς, ήταν ένα από τα πρώτα ευρωπαϊκά free γκρουπ του καιρού του. Να πούμε πως οι Trepte και Neumaier αποτέλεσαν λίγο αργότερα τη ρυθμική βάση ενός γκρουπ «εικόνα» του krautrock, των Guru Guru.
Και κάτι ακόμη. Το ενδιαφέρον της Irène Schweizer για την indo-jazz προήλθε μέσα από την επαφή της με το έργο του Joe Harriott, καθώς σε μια συνέντευξή της στο περιοδικό “TheWire(issue 11, January 1985) έλεγε χαρακτηριστικά:
«Πήγαινα στο Ronnie Scott’s (σ.σ. το γνωστό λονδρέζικο jazz club)το 1962, σχεδόν κάθε βράδυ. Άκουγα εκεί τον Joe Harriott, τον Tubby Hayes, τον Dick Morrissey, όλους αυτούς τους ανθρώπους κι έμπαινα έτσι όλο και περισσότερο στη νέα jazz. Όταν γύρισα στη Ζυρίχη επιχείρησα μάλιστα και σχημάτισα ένα τρίο, με τον Uli Trepte μπάσο και τον Mani Neumaier ντραμς. Παίζαμε soul jazz, στο στυλ του Junior Mance και του Ray Bryant, αργότερα όμως οι βασικές μας επιρροές ήταν ο Bill Evans και ο McCoy Tyner».
Από ’κει και μέχρι το “Jazz Meets India” δεν κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι…
TONY SCOTT AND THE INDONESIAN ALL STARS
Η σύγχρονη μουσική της Ινδονησίας παραμένει αχαρτογράφητη – εννοούμε για το «μέσο» δυτικό αυτί.
Χώρα με 270 εκατομμύρια ανθρώπους (η τέταρτη πολυπληθέστερη του κόσμου) και με μια μουσική παράδοση που χάνεται στους αιώνες, η Ινδονησία ανακάλυψε την jazz στη δεκαετία του ’20, το rock στη δεκαετία του ’60, την pop και οτιδήποτε άλλο όλα τα μετέπειτα χρόνια.
Τα ονόματα των χιλιάδων ινδονησίων μουσικών μπορεί να μη φθάνουν μέχρι τη μακρινή Ελλάδα, όμως η Ευρώπη πήρε μία καλή γεύση ινδονησιακής jazz, ήδη από τα χρόνια του ’60, όταν ο ξεχωριστός αμερικανός κλαρινετίστας Tony Scott παρουσίασε τους Indonesian All Stars (ο πιανίστας Bubi Chen ανάμεσα – ίσως η μεγαλύτερη μορφή της τοπικής jazz) στο SABATonstudio, στο Villingen, ηχογραφώντας το έξοχο άλμπουμ “Djanger Bali” (1967).
Φυσικά το άλμπουμ θα τυπωνόταν και σε ετικέτα MPS, περιλαμβάνοντας φανταστικούς συνδυασμούς δυτικών (jazz) και ινδονησιακών (gamelanκ.λπ.) παραδοσιακών στοιχείων, με τους δύο leadοργανοπαίκτες από την Ινδονησία, τον κιθαρίστα JackLesmanaκαι τον πιανίστα BubiChen, να προσφέρουν αξέχαστα σόλι, και με τους YopiChenμπάσο και BennyMustafaντραμς, να εξερευνούν εξωτικές, για εμάς, ρυθμικές και μελωδικές περιοχές.
DON
ELLIS
Τρανή περίπτωση της αμερικανικής ενορχηστρωτικής τέχνης, ο μαέστρος και τρομπετίστας Don Ellis, που πέθανε νέος, στα 44 χρόνια του το 1978, είχε δύο ολοκληρωμένα άλμπουμ για την MPS στα σέβεντις. Το “Soaring” του 1973 και το “Haiku” του 1974.
Έχοντας γράψει ιστορία ήδη από το δεύτερο μισό των σίξτις με δύο (κυρίως) LPστην Columbia –τo “Electric Bath”, ένα αρχέτυπο fusion και το “Shock Treatment”, που εκινείτο στην ηχητική παράδοση του μεξικανού «βασιλιά» της spaceagepopEsquivel– ο Don Ellis εξελίσσεται σ’ έναν μάστορα των «παράξενων μέτρων» από την στιγμή της γνωριμίας του με τον βούλγαρο πιανίστα Milcho Leviev (άκου π.χ. το “Tears of Joy”, στην Columbia, το 1971).
Στο “Haiku” έχοντας κοντά του πάντα τον Leviev στα πλήκτρα και ακόμη τους Ray Brown μπάσο, John Guerin ντραμς, το «νούμερο 1»της session κιθάρας Tommy Tedesco, ως επίσης τους Larry Carlton, David Cohen και βεβαίως μία πλήρη ορχήστρα από βιολιά, βιόλες, τσέλο, άρπα, κουαρτέτο εγχόρδων κ.λπ., ο Ellis, επηρεασμένος από κάποια αγαπημένα του haiku, χτίζει ένα πολύ ενδιαφέρον ορχηστρικό άλμπουμ, στο οποίο καταγράφει τις επιρροές του από την παλαιά ιαπωνική μουσική, συνδυάζοντας classic, easy και jazz αναφορές.
Το άλμπουμ διαμορφώνει ένα πολύ ιδιαίτερο κλίμα κινηματογραφικής nostalgia, αγγίζοντας κορυφή με το “Cherry petals”, με τον Ellis ν’ αποτίνει φόρο τιμής στη «Λυρική Σουίτα για Κουαρτέτο Εγχόρδων» του Alban Berg, πιάνοντας ξανά κορυφή με το “Parting” – εκεί όπου τα walking μπάσα του Ray Brown, συνδυάζονται με μία strip μελωδία, που απλώνεται κυριεύοντας το σύμπαν. Δύσκολα, πολύ δύσκολα, επαναλαμβάνονται τέτοια άλμπουμ σήμερα.
THE
JANHAMMERTRIO
Το 1968, λίγες μέρες πριν από την σοβιετική εισβολή της 21ης Αυγούστου στην Τσεχοσλοβακία, ο σημαίνων πιανίστας και κιμπορντίστας JanHammer, στο δρόμο της εγκατάστασής του προς τις ΗΠΑ, «κολλάει» για λίγο στο Μόναχο, για να μπει την 30η του ίδιου μήνα στο Jazzclub Domicile, με τον George Mraz στο μπάσο και τον ολλανδό ντράμερ Cees See, προκειμένου να ηχογραφήσει το άλμπουμ “Malma Maliny” ως The Jan Hammer Trio. (Σε επανεκδόσεις το άλμπουμ τιτλοφορείται ως “Maliny Maliny”). Τρεις νεαροί μουσικοί (αν και ο Ολλανδός ήταν στα 34), ερμηνεύουν επτά original συνθέσεις, όλες του Hammer, με τον τσέχο πιανίστα να χειρίζεται όχι μόνο πιάνο, αλλά και όργανο!
Το εισαγωγικό “Make love” είναι ένα τυπικό soul-jazz κομμάτι, με το groovy στοιχείο να είναι πανταχού παρόν. Το “Waltz for Ivonna”, παρότι διαθέτει όργανο, δεν είναι τόσο soul, όσο waltz, ενώ στο “Braching” το αρχικό οστινάτο στο πιάνο, φαίνεται να προδιαγράφει μία απρόβλεπτη «ελεύθερη» εξέλιξη. Στο “Domicile’s last night” το όργανο παίρνει την εκδίκησή του, στο “Mal
Το εισαγωγικό “Make love” είναι ένα τυπικό soul-jazz κομμάτι, με το groovy στοιχείο να είναι πανταχού παρόν. Το “Waltz for Ivonna”, παρότι διαθέτει όργανο, δεν είναι τόσο soul, όσο waltz, ενώ στο “Braching” το αρχικό οστινάτο στο πιάνο, φαίνεται να προδιαγράφει μία απρόβλεπτη «ελεύθερη» εξέλιξη. Στο “Domicile’s last night” το όργανο παίρνει την εκδίκησή του, στο “Malma Maliny” το γκρουπ προβάρει μία μπαλάντα, πριν επιστρέψει με το top groovy “Goats-song” και πριν κλείσει οριστικά με το “Responsibility”, ένα κομμάτι το οποίο συνοψίζει, θα λέγαμε, τη συνολικότερη άποψη του trio, έτσι όπως αυτή προβλήθηκε στα προηγούμενα κομμάτια. Έξοχος δίσκος!
MAXWELLS
Οι Maxwellsήταν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα δανικά ροκ συγκροτήματα στα τέλη της δεκαετίας του ’60. Μέλη τους υπήρξαν προσωπικότητες της jazzκαι rockσκηνής της σκανδιναυικής χώρας, ευτυχώντας μάλιστα στον έναν και μοναδικό μεγάλο δίσκο τους, για την MPS, να έχουν για παραγωγό τον σπουδαίο Joachim-ErnstBerendt. Ο Berendtήταν εκείνος εξάλλου που τους προσκάλεσε στο Villingen, το τετραήμερο 9-12 Ιουνίου του 1969, προκειμένου να ηχογραφήσουν.
Ποιοι αποτελούσαν τους Maxwells; Μουσικοί με πλήρες βιογραφικό, ασχέτως αν σε πρώτη φάση μοιάζουν όλοι «άγνωστοι».
LasseLunderskovκιθάρες, σιτάρ, LarsBisgaardφωνή, κρουστά, KjeldIpsenτρομπόνι, BentHesselmannφλάουτο, άλτο, σοπράνο, TorbenEnghoffτενόρο, φλάουτο, NielsHarritπιάνο, όργανο φλάουτο, φωνή, JoergenWernerμπάσο, BoergeRobertMortensenντραμς, κρουστά. Αξίζει να επιχειρηθεί μία πρώτη προσέγγιση τού familytreeτων μελών του γκρουπ, προκειμένου να αποκαλυφθεί, στο μέτρο του δυνατού, περί τίνος επρόκειτο.
Οι BentHesselmannκαι NielsHarritήταν την ίδιαν εποχή μέλη της CadentiaNovaDanica, της κορυφαίας bigbandτης Δανίας που ηχογράφησε ανάμεσα σε άλλα και το ιστορικό LPAfrodisiaca” με τον σαξοφωνίστα JohnTchicai(επίσης στην MPS), ενώ όλους σχεδόν θα τους συναντήσουμε στην πορεία σε διακεκριμένα γκρουπ της πατρίδας τους (κάποιοι είχαν ξεκινήσει και νωρίτερα, εννοείται).
Χοντρικά να πούμε πως τα μέλη των Maxwellsείχαν περάσει ή θα περνούσαν από τους RainbowBand, MidnightSun, BurninRedIvanhoe, YoungFlowers, Dr. DopoJam, DeltaBluesBand, Pan, ThorsHammer, Kashmirκ.λπ., την αφρόκρεμα δηλαδή των ροκ συγκροτημάτων της Δανίας.
Όπως αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, με τέτοιους μουσικούς το “MaxwellStreet” των Maxwellsδεν μπορεί παρά να κυριαρχεί στην τομή των psychedelicrock, jazzrockκαι progressiverockιδιωμάτων, εκεί στα τέλη του ’60.
GEORGE
DUKE
Από την ομάδα “Frank Zappa, Jean-Luc Ponty, Don ‘Sugarcane’ Harris” βγήκε ένας ακόμη καινοτόμος μουσικός, ο κιμπορντίστας George Duke, με το LPτου “Faces In Reflection” (1974), να ξεχωρίζει στην MPSστα μέσα του ’70.
Στο άλμπουμ αυτό, που θεωρείται holy grail για τη νεότερη jazz-funk σκηνή, ο GeorgeDukeστήνει από τη βάση του ένα pop-jazz-funk σκηνικό, εκμεταλλευόμενος ελάχιστα όργανα, όπως ένα ντραμ-σετ (Leon Ndugu Chancler), ένα μπάσο (John Heard), τα keyboards (clavinet, fender rhodes, wurlitzer, hammond, synths), το στούντιο και βεβαίως, τη φαντασία του, χτίζοντας ένα παράξενο άκουσμα –παράξενο όσον αφορά στα μέτρα των συνθέσεων, καθώς στο “Faces in reflection no 1” ακούς κάτι σαν αργό ζεϊμπέκικο!–, στις «αναφορές» (η αγάπη του για τη βραζιλιάνικη μουσική δεν κρύβεται) και βεβαίως στο ηχητικό περίβλημα, εκεί όπου το ARP Odyssey synthesizer κάνει τη μεγάλη διαφορά.
Θέματα όπως το “Psychocomatic dung” ακούγονται τόσο μυστηριωδώς «καινούρια», σε βαθμό που να νομίζεις πως η keyboard-jazzσταμάτησε το 1974...
 
Τα κείμενα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό YELLOWBOX, στα τεύχη #12 (Φεβρουάριος-Μάρτιος 2022) και #13 (Απρίλιος-Μάιος 2022)

MÁRIO LAGINHA ο νέος δίσκος μιας σημαντικής προσωπικότητας της jazz, από την Πορτογαλία

$
0
0
Δεν έχουμε γράψει πολλές φορές στο blogγια τον πιανίστα και συνθέτη MárioLaginha, μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της jazzστην Πορτογαλία. Με διαδρομή που αγγίζει τα 40 χρόνια, ο Laginhaείναι επίσης γνωστός ως ο βασικός συνεργάτης τής Maria João (της σημαντικότερης τζαζ τραγουδίστριας της Πορτογαλίας) και πως αμφότεροι (Laginha και João) έχουν εμφανισθεί τουλάχιστον δύο φορές για live την Αθήνα (όπως έχουμε σημειώσει και παλαιότερα).
Στο πιο πρόσφατο Jangada [EditionRecords / ANMusic, 2022] (που σημαίνει «σχεδία»), ο MárioLaginha, πάντα στο πιάνο, συνεργάζεται με τους BernardoMoreiraκοντραμπάσο και Alexandre Frazão ντραμς σε μια σειρά συνθέσεων, που διακρίνονται για τον λυρικό, όσο και υπαινικτικό «λόγο» τους.
Βασική επιρροή για τον Laginha, πέρα από την jazz,την ευρωπαϊκή jazzκαι κυρίως την jazzτης νότιας Ευρώπης θα λέγαμε πως αποτελεί η αφρικανική μουσική. Τέλος πάντων η αφρικανική ρυθμολογία – όσο ασαφές και γενικόλογο ακούγεται αυτό. 
Τούτο το διαπιστώνεις σε διάφορα tracksτου “Jangada” και βασικά στο τεράστιο σε διάρκεια “Thestoneraft (Ajangadadepedra): Lowlands, raft, crossroads, south”, που ξεπερνά τα 17 λεπτά και που αποτελεί το magnustrackτου CD. Τόσο από ρυθμικής πλευράς, όσο και από αρμονικής-μελωδικής το κομμάτι αυτό είναι τελείως... Αφρική, επιτυγχάνοντας να δημιουργήσει μία μοναδική ατμόσφαιρα, ικανή να σε παρασύρει σ’ ένα ταξίδι... με σχεδία.
Δεν ξέρω ποιο ακριβώς νόημα περικλείεται στον τίτλο του δίσκου, αλλά είναι ολοφάνερο πως το «ταξίδι» στο “Thestoneraft...”, χτίζεται κομμάτι-κομμάτι, όπως συνδέονται ένα-ένα τα ξύλα, πριν να γίνουν σχεδία, αφήνοντάς σε εκτεθειμένο σ’ ένα άγνωστο περιβάλλον.
Μόνο και μόνον απ’ αυτή την υποβλητική σύνθεση η αξία του “Jangada” ανεβαίνει κατά πολύ – πόσω μάλλον όταν υπάρχουν, εδώ, και άλλα πανάξια tracks, τα οποία φανερώνουν πως μετά από τέσσερις δεκαετίες η δημιουργική διάθεση δεν έχει εγκαταλείψει τον Laginha, που εξακολουθεί να παραμένει ένας συνθετικώς απρόβλεπτος μουσικός.
Ένα μεγαλοπρεπές άλμπουμ από τον MárioLaginhaκαι τους συνεργάτες του, είναι το “Jangada”, και βεβαίως γοητευτικό στο έπακρο.

ΜΑΙΡΗ ΜΟΝΤ μια σπουδαία ερμηνεύτρια του ελαφρού τραγουδιού, που διέπρεψε στις δεκαετίες του ’50 και του ’60 – ήταν σύζυγος του μαέστρου και συνθέτη Αλέκου Σπάθη, ενώ είχε εμφανισθεί και στον κινηματογράφο

$
0
0
Υπάρχει μια προκατάληψη για το ελληνικό ελαφρό τραγούδι των δεκαετιών του ’50 και του ’60. Για αρκετούς θεωρείται δευτερεύον, ενώ και οι δημιουργοί του, οι συνθέτες, οι στιχουργοί και οι τραγουδιστές του, δεν θεωρούνται εφάμιλλης αξίας με τα ανάλογα πρόσωπα του «κλασικού λαϊκού».
Επικρατεί η αντίληψη πως το ελαφρό τραγούδι δεν ήταν λαϊκό, πως δεν εξέφραζε τις χαρές, τις αγωνίες ή και τα δράματα του λαού (την φτώχεια, την ανέχεια, το κυνήγι των μισών Ελλήνων από τους άλλους μισούς, τα κοινωνικά προβλήματα, την μετανάστευση) και πως σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να βρίσκεται στο ίδιο πλατύσκαλο με το «κλασικό λαϊκό», αλλά κάπου πιο κάτω.
Αλήθειες υπάρχουν παντού. Όπως υπάρχουν και ελαφρά τραγούδια με κοινωνικό περιεχόμενο ή με στίχους του Γιάννη Ρίτσου. Και φυσικά υπάρχουν και λαϊκά φαιδρά και αδιάφορα, όπως υπάρχουν και μεγαλειώδη.
Εξάλλου δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η «επανάσταση» στο ελληνικό τραγούδι, στις αρχές της δεκαετίας του ’60, δεν έγινε από τους λαϊκούς συνθέτες, αλλά από τους «έντεχνους», τους «δυτικούς», τους «ελαφρούς», γιατί τέτοιοι ήταν και ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Μάνος Χατζιδάκις.
Αναγνώριζαν, βεβαίως, αμφότεροι, την αξία του ρεμπέτικου και του λαϊκού τραγουδιού, έχοντας επηρεαστεί σφόδρα και από τα δύο, αλλά προχώρησαν παραπέρα, μπολιάζοντας το λαϊκό τραγούδι, με «έντεχνα» στοιχεία, «ελαφρά» και άλλα, δημιουργώντας το νέο πλαίσιο.
Την ίδια γραμμή είχαν ακολουθήσει, φυσικά, και άλλοι «έντεχνοι» συνθέτες, σημαντικοί και σπουδαίοι, όπως ο Μίμης Πλέσσας εξόχως, ο Νίκος Μαμαγκάκης ή και ο Σταύρος Κουγιουμτζής, μα ακόμη και οι Γεράσιμος Λαβράνος και Κώστας Κλάββας, ενώ όλους αυτούς θα έρχονταν να συνοδεύσουν οι παλαιότεροι συνάδελφοί τους όπως οι Γιάννης Σπάρτακος, Κώστας Γιαννίδης, Τάκης Μωράκης, Αλέκος Σπάθης, Λυκούργος Μαρκέας, Κώστας Καπνίσης, Σπήλιος Μεντής κ.ά., για να μην αναφέρουμε ακόμη και τον Γιώργο Μουζάκη.
Δίπλα, δηλαδή, στους Βασίλη Τσιτσάνη, Γιάννη Παπαϊωάννου, Γιώργο Μητσάκη, Απόστολο Καλδάρα, Μπάμπη Μπακάλη, Θόδωρο Δερβενιώτη και όλους τους υπόλοιπους βάρδους του «κλασικού λαϊκού» πορεύονταν και οι «ελαφροί», στο δικό τους μονοπάτι. Μάλιστα, ορισμένες φορές, αυτά τα μονοπάτια τέμνονταν.
Κομβικό σημείο για την τόνωση, για την ενδυνάμωση της αξίας του «ελαφρού» υπήρξαν τα τρία Φεστιβάλ Τραγουδιού του Ε.Ι.Ρ., τις χρονιές 1959, 1960 και 1961, καθώς σε αυτά συμμετείχαν οι πάντες – όλοι οι προαναφερόμενοι του «ελαφρού» και βεβαίως οι Χατζιδάκις-Θεοδωράκης.
Σ’ εκείνο το φεστιβάλ, στην πρώτη διοργάνωση του 1959, όταν είχαν βραβευθεί τα τραγούδια των Μάνου Χατζιδάκι «Κάπου υπάρχει αγάπη μου» με την Νάνα Μούσχουρη (πρώτο βραβείο) και Μίμη Πλέσσα-Κώστα Πρετεντέρη «Ξέρω κάποιο αστέρι» με τους Νάνα Μούσχουρη-Τρίο Καντσόνε (δεύτερο βραβείο), είχε ακουστεί και το τραγούδι των Αλέκου Σπάθη-Γιώργου Οικονομίδη «Φύγε» με την Μαίρη Μοντ και το Τρίο Καντσόνε.
 
Η συνέχεια εδώ...
https://www.lifo.gr/culture/music/mairi-mont-mia-spoydaia-ermineytria-toy-elafroy-tragoydioy-poy-dieprepse-stis

ΜΙΚΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK 457

$
0
0
14/8/2022
THE TRUTH by QUICKSILVER MESSENGER SERVICE
https://www.youtube.com/watch?v=pIIz08KijWQ

12/8/2022
«Η πλατεία στάθηκε λίγο πιο δύσκολο να μεταφερθεί-πως να μεταφέρεις μια πλατεία; Τη λύση έδωσε το Μετρό. Η στρατηγική απόφαση της τοποθέτησης εισόδου στάσης Μετρό ακριβώς στην πλατεία, ελήφθη για να ισοπεδωθούν εκτός από τα δέντρα, ο ελεύθερος χώρος και η ιστορική χρήση και ο συμβολισμός της πλατείας. Να λιώσουν κάτω από την ανάπτυξη τα φαντάσματα του Ασιμου, της Γώγου και του Παύλου Σιδηρόπουλου, να εμβολίσει ο Μετροπόντικας το συμβολισμό της μπλε Πολυκατοικίας, του Λεωνίδα Κύρκου, της Σοφίας Βέμπο και του Φρέντυ Γερμανού, να τσιμεντώσει η Ανάπτυξη την Αντικουλτούρα».
[ΜέΡΑ 25]
Είπαμε είναι έγκλημα να διαλύονται πλατείες για να γίνονται μπούκες μετρό. Οι πλατείες και τα πάρκα στην Αθήνα –σε μια πόλη που δέησε να αποκτήσει μετρό στα γεράματά της, όταν είχαν ήδη χτιστεί τα πάντα– είναι ελάχιστα, και κάθε περαιτέρω συρρίκνωσή τους αποτελεί μια δόλια πράξη.
Αυτό είναι το γενικό. Και το μόνο που ισχύει. Όλα τα υπόλοιπα που λέει το ΜέΡΑ 25 είναι μπαρούφες.
Δηλαδή δεν κατάλαβα... σε πλατείες, στις οποίες δεν σύχναζαν ο Άσιμος και η Γώγου θα πρέπει όλα να τα διαλύσουμε; Δηλαδή είμαστε ok με το μικρο-περιβαλλοντικό έγκλημα που γίνεται στην Πλατεία Κολωνακίου;
Εν τω μεταξύ είναι τόσο στούρνοι, αυτοί στο ΜέΡΑ 25 που ανακατεύουνε την Βέμπο και τον Γερμανό με την αντικουλτούρα!!
Αν είναι δυνατόν, ποια την Βέμπο, που δεν είχε αφήσει μακρονήσι για μακρονήσι, που να μην το... αναμορφώσει πολιτιστικά.
Εν τω μεταξύ με την αντικουλτούρα (μάθανε και την αντικουλτούρα!) δεν έχουν ουδεμία σχέση όλοι αυτοί, ούτε ο Άσιμος, ούτε η Γώγου, ούτε ο άλλος ο Σιδηρό. Ούτε ο Κύρκος (αν είναι δυνατόν!), ούτε κανένας τους. Άγρια... ΜΕΣάΝΥΧΤΑ 25...

12/8/2022
Το είχα γράψει και λίγο με νεύρα, και λίγο με χιούμορ, και λίγο για πρόκληση, και λίγο με νοσταλγία, και λίγο για κόντρα ή και για σπάσιμο... Δεν ξέρω τελικά τι υπερίσχυσε... Πάντως γράφονται και αλήθειες εδώ...
Προσέξτε να είστε καλά παιδιά εσείς που θα δείτε το φεγγάρι σε κάποιο θερινό σινεμά...
https://www.lifo.gr/stiles/yparhei-telika-mageia-sta-therina-sinema-kai-poso-ayti-exartatai-apo-toys-diplanoys-mas-apo

12/8/2022
>>«Ας υποθέσουμε ότι ένας βουλευτής έχει θρησκευτικό προσανατολισμό εντελώς διαφορετικό από τους ορθόδοξους. Ας πούμε ένας μουσουλμάνος βουλευτής της Βορείου Ελλάδος, δεν λέμε ότι υπάρχει καμία αιχμή, προς Θεού. Αν υποθέσουμε ότι δίνει κάποια πληροφορία στην γείτονα χώρα, από πού θα μπουν οι μετανάστες κλπ. Γιατί δεν πρέπει να ελεγχθεί; Εδώ προέχει η Εθνική Ασφάλεια» δήλωσε ανερυθρίαστα ο κ. Αθανασίου.<<
Κατά τον κ. Αθανασίου... πας μη ορθόδοξος... υποψήφιος προδότης. Τώρα το ότι οι δοσίλογοι, στην Κατοχή, ήταν ορθόδοξοι είναι άλλο θέμα...
Όσον αφορά εκείνο το >>από πού θα μπουν οι μετανάστες<<θα το χειροκροτούσε κι ο Κασιδιάρης. Δηλαδή όλα θα τα χειροκροτούσε...
Αρεοπαγίτης, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, βουλευτής της ΝΔ, και αντιπρόεδρος της Βουλής. Ταγός του Έθνους... του ’50.

11/8/2022
Κι επειδή λέγαμε για τους παραγωγούς στην Ελλάδα χθες.
Έχουν υπάρξει κάποιοι, στο μέτρο του δυνατού. Δεν ήταν πάντα τελείως μαύρα τα πράγματα. Γιώργος Πετσίλας ο ένας...
Αυτό το disco-oriental αριστούργημα του Περικλή Περάκη. «Κατηγορώ» (Βασίλης Βασιλειάδης - Λούλα Παπαγιαννοπούλου)
https://www.youtube.com/watch?v=fGB1ah67eWw&t=223s

11/8/2022
Πρέπει να μπει βαθιά το μαχαίρι και να φτάσει στο κόκαλο... (γέλιο)

11/8/2022
Ποστάροντας προχθές το “King’s lead hat” του Brian Eno, από το “Before and After Science” του 1977, πήγα κι είδα τους μουσικούς που παίζουνε στο κομμάτι. Θυμόμουνα από παλιά μόνον τον Robert Fripp –με είχε εντυπωσιάσει τότε, στα έιτις, όταν είχα πρωτακούσει το κομμάτι, ο ήχος της κιθάρας του και θυμόμουν το όνομά του–, αλλά ούτε καν πήγαινε το μυαλό μου ότι στο ίδιο κομμάτι μπάσο θα έπαιζε ο Paul Rudolph από Deviants, Twink, Pink Fairies, Hawkwind κ.λπ., ντραμς θα έπαιζε ο Andy Fraser από τους Free και τους Sharks και ρυθμική κιθάρα ο Phil Manzanera (εντάξει, αυτό ήταν κάπως αναμενόμενο).
Θυμήθηκα έτσι αυτά τα παλιά γκρουπ του βρετανικού ροκ, με τα οποία σήμερα δεν ασχολείται κανείς,. Κανείς δεν πρόκειται να γράψει κάτι για τους Deviants ή τους Pink Fairies, ούτε για τους Free. Εντάξει για τους Hawkwind κάτι ψιλογράφουνε, λόγω ηλεκτρονικών, space και τα ρέστα, όμως για τα υπόλοιπα... κιχ.
Αυτά τα βρετανικά γκρουπ είναι τελείως απαξιωμένα πλέον, από τους σημερινούς μουσικογραφιάδες. Δηλαδή και παλιότερα 2-3 άνθρωποι γράφανε στην Ελλάδα... και αν.
Είναι τόσο απαξιωμένα δηλαδή, ώστε κάθε φορά που μου έρχεται κάτι να γράψω να το αναβάλλω, επειδή σκέφτομαι πως κανείς πια δεν ενδιαφέρεται για british underground, british progressive rock και τα σχετικά. Ούτε κομμάτια δεν ποστάρω τελικά, γιατί μου φαίνεται ότι δεν αφορούν κανέναν πια.
Υπάρχει μία τάση να γράφονται απίστευτες υπερβολές για τα καινούρια πράγματα, που εντάξει, ως καινούρια, οφείλεις να τα προβάλλεις, αλλά με μέτρο και πάντα με την αίσθηση της ιστορικής πορείας, στα μουσικά ζητήματα και όχι μόνο, ενώ για το χθες υπάρχει απίστευτη σιγή. Και λέω για ουσιαστικά κείμενα τώρα, δεν λέω για κείμενα των 500 λέξεων.
Κρίμα, πολύ κρίμα, να μην υπάρχουν νέα παιδιά, νεότερα τέλος πάντων, που να έχουν βαριά γνώμη, γι’ αυτά τα θέματα, στα μεγάλα μίντια. Ή και στα μεσαία έστω. Για τα έιτις κάτι ψιλογράφουν. Για τα σίξτις-σέβεντις... τάφος. Λυπηρό. Θα έπρεπε κάποιος να υπάρχει – έστω ένας. Μπας και ξεκουνούσε κι εμάς...
https://www.youtube.com/watch?v=8uG94492qhE

11/8/2022
Αναμνήσεις από το κέντρο του έρωτά μου. Χάρρυ Κλυνν «Μ’ αγαπώ»...
https://www.youtube.com/watch?v=YjEf4wePxrI

10/8/2022
Και σαν συνέχεια του προηγούμενου ποστ...
Στην Ελλάδα, παλιά, οι συνθέτες και οι μουσικοί ήταν παραγωγοί του εαυτού τους. Γι’ αυτό και στην Ελλάδα δεν υπάρχουν παραγωγές – με την αληθινή έννοια. Μπαίνανε μέσα στα στούντιο και θες από εμπειρία, θες με τη βοήθεια των ηχοληπτών, έγραφαν αυτά που έγραφαν. Και πάλι καλά δηλαδή, γιατί οι ηχολήπτες ήταν τζιμάνια και ξέρανε τι έπρεπε να κάνουν στα διάφορα ζητήματα που προέκυπταν.
Ακούς όμως δίσκους διαφορετικών συνθετών και βλέπεις ότι δεν υπάρχει όραμα στον ήχο. Διάλεγαν τους ίδιους μουσικούς, που έπαιζαν με τον ίδιο τρόπο, με την ίδια εμπειρική καθοδήγηση, χωρίς να συλλαμβάνεται το τι σημαίνει ηχογράφηση ενός δίσκου, ενός long-play.
Τι να έκαναν και οι εταιρειάρχες; Άσχετοι όντας και οι ίδιοι με τον ήχο τα άφηναν όλα στους μουσικούς και τους τεχνικούς – κι είχαν κι έναν άνθρωπο δικό τους στο στούντιο, συνήθως, που τον βάφτιζαν παραγωγό, για να υπενθυμίζει στους μουσικούς πως δεν πρέπει να ξεπεράσουν τις ώρες κτλ.
Είναι σίγουρο πως τέτοιοι "παραγωγοί"μάλλον κατέστρεφαν κάτι που θα μπορούσε να συμβεί, έστω και τυχαία, παρά δρούσαν δημιουργικά. Δεν γούσταραν τις εκπλήξεις. Δεν επένδυαν στο διαφορετικό. Αυτό αποδεικνύεται, δηλαδή, από τους δίσκους που παρέδωσαν – στα 60s, στα 70s, στα 80s.
Κάποτε ο Τάσος Φαληρέας, που δεν ήταν μουσικός και που το έπαιζε παραγωγός στην Lyra, για να πουλήσει μούρη, εκδούλευση, στον Πατσιφά, όταν έγραφε ο Σαββόπουλος τον «Μπάλλο», πήγε και του είπε (ο Φαληρέας του Πατσιφά)... τρελάθηκε ο Σαββόπουλος, γράφει ένα κομμάτι 15 λεπτά (τα έχει πει ο ίδιος ο Φαληρέας αυτά). Τότε γυρίζει ο Πατσιφάς και του λέει... κοίτα τη δουλειά σου εσύ.
Δηλαδή, ποια ήταν η δουλειά του Φαληρέα; Να κοιτάει πόσο πούλησε ένας δίσκος, πού υπάρχει έλλειψη ή ζήτηση στην αγορά για να σταλούν αντίτυπα και τέτοια... Μ’ αυτά ασχολούνταν οι παραγωγοί.
Ο Πατσιφάς τουλάχιστον ήξερε μέχρι που έφταναν οι γνώσεις του, εμπιστευόταν κάποια πρόσωπα και απέφευγε τους κόλακες και τους καλοθελητές. Έτσι φαίνεται δηλαδή...

10/8/2022
Επειδή διαβάζω διάφορα...
Στην Ελλάδα είναι τελείως παρεξηγημένη η έννοια του παραγωγού, στην δισκογραφία.
Ο παραγωγός είναι πρώτον απ’ όλα μουσικός ο ίδιος. Δεύτερον έχει όραμα για τον ήχο. Σκέφτεται πάνω στον ήχο και, με τις τεχνικές γνώσεις που έχει επίσης, υλοποιεί το όραμά του.
Ο παραγωγός, δηλαδή, είναι οπωσδήποτε και τεχνικός. Με αισθητική, με όραμα κτλ. μην τα ξαναλέμε. Δεν είναι το δεξί χέρι του εταιρειάρχη στο στούντιο. Δεν είναι γραφειοκράτης. Δεν ψήνει καφέδες. Δεν κανονίζει τηλέφωνα και ραντεβού. Δεν κάνει δημόσιες σχέσεις. Που και αυτά μπορεί να έχουν κάποιο νόημα, αλλά δεν είναι δουλειά του παραγωγού.
Βασικά οι παραγωγοί «κοιμούνταν» μέσα στα στούντιο. Στο εξωτερικό αυτό. Γιατί εδώ κοιμούνταν γενικώς...

10/8/2022
Το να καταστρέφεις πλατείες της Αθήνας για να κάνεις μετρό το θεωρώ έγκλημα. Αν θέλουν να κάνουν μετρό στα Εξάρχεια ας γκρεμίσουν μερικές πολυκατοικίες, για να βρουν χώρο, όπως γκρέμισαν για να γίνει το μουσείο της Ακρόπολης. Και στο Κολωνάκι έγκλημα γίνεται. Και παντού.

10/8/2022
Κοιμόταν ο Μπογδάνος και πρόλαβαν και τον διέγραψαν οι Φαήλος-Τζήμερος. Άμα είχε ξυπνήσει νωρίτερα θα τους διέγραφε εκείνος.

ΜΙΚΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK 458

$
0
0
16/8/2022
Που θα μας πούνε ότι δεν υπήρχαν 'Ελληνες μίμοι του Έλβις...
https://www.youtube.com/watch?v=2Gn5_P_rRtM

16/8/2022
>>Η Ελλάδα είναι η μόνη δυτική χώρα χωρίς ένα φαν κλαμπ του Έλβις. Επίσης, δεν είδαμε ποτέ ούτε έναν σωσία/μιμητή του, έναν Elvis impersonator, όπως καθιερώθηκε να λέγονται οι άνω των 5.000 επισήμως πιστοποιημένοι σωσίες του παγκοσμίως. Δεν υπάρχουν καν ακροατές/φαν του Έλβις – οι μόνοι θαυμαστές που μπορώ να ανακαλέσω είναι όσοι θυμούνται και θαυμάζουν τον Έλβις από τις ταινίες των φίφτις και των σίξτις και όχι από τα τραγούδια του, εξ ου και τον έχουν πλάι στον Τζέιμς Ντιν, ως «κούκλο», παρά πλάι στους Beatles, ως σπουδαίο ρόκερ, λεπτομέρεια που συνιστά αναπάντεχο χτύπημα προς κάποιον που καθολικώς και οικουμενικώς αναγνωρίζεται ως ο βασιλιάς του ροκ-εν-ρολ!<<
Δεν τα λέει καλά ο Θοδωρής Μανίκας στην Καθημερινή.
Στην Ελλάδα υπήρξε τεράστια τρέλα με τον Elvis, που μάλλον είναι ο τραγουδιστής με τα περισσότερα εξώφυλλα από κάθε άλλον. Πιο πολλά και από Beatles, για να μην πω και από Madonna. Αν και η σύγκριση με Madonna δεν είναι δόκιμη, γιατί όταν ήρθε η Madonna στην Ελλάδα, η περιοδικίλα είχε χτυπήσει κόκκινο, και τα εξώφυλλα που είχε κάνει τότε η Madonna ήταν πάρα πολλά.
Επίσης να πω πως στην Ελλάδα υπήρχε καλλιτέχνης που κόπιαρε τον Elvis στα σίξτις, ο Άντριους (και είναι ενδιαφέρουσα η ιστορία του λέω του Μανίκα), και πως στην Ελλάδα κυκλοφορούσε για κάποια χρόνια και μηνιαίο περιοδικό «ΕΛΒΙΣ» (late 70s), που δεν θυμάμαι να έχει κυκλοφορήσει, ποτέ, μηνιαίο περιοδικό, για κανέναν άλλον καλλιτέχνη (με νέα, παλιά νέα, φωτογραφίες, κείμενα κ.λπ.).
Επίσης από το κλασικό Mystery Train του Greil Marcus είχε μεταφραστεί μόνο το κεφάλαιο για τον Elvis, σε ξεχωριστό βιβλίο, στην Ελλάδα, ενώ υπάρχει και ελληνικό fan club, με σελίδα στο fb, και με περισσότερα από 20.500 μέλη.

15/8/2022
Τέτοια μέρα διαβάζεις συνήθως από δω κι από κει κείμενα για το φεστιβάλ του Woodstock (15-18 Αυγούστου 1969). Βασικά διαβάζεις τα ίδια και τα ίδια – τα οποία ζεσταίνονται ξανά-μανά από την αρχή και πλασάρονται για να καλύψουν την ζήτηση για κείμενα το δεκαπενταύγουστο. Κάπως έτσι παρατήρησα και μια «κίνηση» στο blog, σε μιαν ανάρτηση που είχα κάνει παλιότερα για την ταινία “Woodstock”, για το θέμα της προβολής της στην Ελλάδα.
Είναι σίγουρο πως όσοι έχουν την όρεξη και το κουράγιο να διαβάσουν ένα τόσο τεράστιο κείμενο, στο τέλος κάτι θα μάθουν... Θα φύγουν κερδισμένοι...
[Woodstock, λογοκρισία, διάρκεια, επεισόδια στο Παλλάς, Michael Wadleigh, Γεωργαλάς, τροτσκιστές, Σύγχρονος Κινηματογράφος και άλλα πολλά]
https://diskoryxeion.blogspot.com/2021/09/woodstock.html

15/8/2022
«Αχ Μαρία, αχ Μαρία, μόνος μου στην μπυραρία...»
https://www.youtube.com/watch?v=W8C1tZcPRDY

MIGUEL ZENÓN οι άλλες μουσικές της Αμερικής

$
0
0
Αν δει κανείς όλα τα άλμπουμ του πορτορικανού άλτο σαξοφωνίστα MiguelZenón, για τα οποία έχουμε γράψει στο blog, δηλαδή τα “Sonero: TheMusicofIsmaelRivera” [mielMUSIC, 2019], “YoSoyLaTradición” [mielMUSIC, 2018], “Típico” [mielMUSIC, 2017] και IdentitiesareChangeable” [mielMUSIC, 2014], θα διαπιστώσει πως όλα έχουν ένα concept (μπορείτε να «χτυπήσετε» τα σχετικά στο “search” του δισκορυχείουκαι να δείτε και τα conceptsκαι τις δισκοκριτικές γενικότερα).
Ο Zenónδεν είναι τυχαίος μουσικός. Ως leaderέχει ηχογραφήσει περισσότερα από δέκα άλμπουμ, ενώ πολύ περισσότερες είναι οι παρουσίες του σε δίσκους τρίτων (λατινο-τζαζιστών και άλλων). Μέχρι με τον CharlieHadenκαι τον RayBarretoέχει παίξει, ενώ έχει υπάρξει και μέλος της περιώνυμης SFJAZZCollective.
Τα λέμε όλα αυτά για να καταστήσουμε σαφές πως ο Zenónείναι μια ιδιαίτερη μουσική προσωπικότητα, με έργο σοβαρό, μα και απολαυστικό συνάμα στον απόλυτο βαθμό.
Στο πιο νέο άλμπουμ του, το MúsicadelasAméricas[miel MUSIC, 2022], ο MiguelZenón–επιχειρώντας να παρακάμψει έναν σκόπελο, που θέλει την λέξη «Αμερική» να ταυτίζεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες και όχι με ολάκερη την ήπειρο, από «την Αλάσκα έως την Παταγονία», όπως χαρακτηριστικώς λέει– αποφασίζει να εκθέσει όψεις του αμερικάνικου μουσικού πολιτισμού, μέσα από οκτώ συνθέσεις του, που, σχεδόν πάντα ή σκέτο πάντα, έχουν προγραμματικούς τίτλους.
Το άλμπουμ ξεκινά με την “TaínosyCaribes”. Οι Taínosήταν αυτόχθονος και κατά βάση ειρηνικός λαός, που ζούσε σε Τζαμάικα, Κούβα, Ισπανιόλα, Μπαχάμες, Πουέρτο-Ρίκο και βόρειες Μικρές Αντίλλες, ενώ οι Caribes, που ήταν μαχητές, ζούσαν στα ΒΑ παράλια της Νότιας Αμερικής και στα Τρινιντάντ & Τομπάγκο, Μπαραμπάντος και Ντομινίκα. Η σύνθεση είναι έντονη, δυναμική, με γρήγορο piano-playingαπό τον LuisPerdomoκαι εξ ίσου εκρηκτικό σόλο στο άλτο από τον MiguelZenón, με το ρυθμικό τμήμα, δηλαδή τους HansGlawischnigμπάσο και HenryColeντραμς, να διαμορφώνουν το ανάλογο υπόβαθρο.
Μία άλλη σύνθεση έχει τίτλο “Bámbula” και αναφέρεται στο χορό, όπως και στο κρουστό όργανο με τον ίδιο όνομα. Πιστεύεται πως πρόκειται για έναν ρυθμό που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Αϊτή, πριν διασπαρεί στην πορεία σε όλη την ήπειρο. Βασικά λέμε για μία δομή 3-3-2, που εμφανίζεται στην bombaτου Πουέρτο Ρίκο, στην κουβανική tumbafrancesa, στην garifunaτης Κεντρικής Αμερικής, μέχρι και στο σύγχρονο reggaeton. Στην Bámbula”, ένα εξοντωτικό track, barrildebombaπαίζει ένας masterτου οργάνου, ο VíctorEmmanuelli.
Μα και πίσω απ’ όλα τα υπόλοιπα tracks, δηλαδή τα “Navegando (Lasestrellasnosguían)”, “Opresiónyrevolución”, “Imperios”, “Venasabiertas”, “América, elcontinente” και “Antillano”, κρύβονται ανάλογες ιστορίες, συγκροτώντας έτσι, όλα αυτά μαζί, ένα «θέμα», που κυλάει ταυτοχρόνως με τούτες τις θαυμάσιες συνθέσεις.
Συνθέσεις του MiguelZenón, που τιμούν και την σύγχρονη jazzκαι latin-jazz, μα και τις ιστορικές ρίζες τους, μέσα στα χρόνια, στις δεκαετίες και τους αιώνες.
Επαφή: www.miguelzenon.com

η MONICA VITTI ως κατάσκοπος Modesty Blaise στην ομώνυμη ταινία του Joseph Losey, από το 1966

$
0
0
Μπορεί η μεγάλη ιταλίδα ηθοποιός Monica Vitti (1931-2022) να έγραψε ιστορία με την περίφημη «τριλογία της αλλοτρίωσης», δηλαδή τις ταινίες του Michelangelo Antonioni “L'avventura” (H Περιπέτεια) (1960), “La Notte” (Η Νύχτα) (1961) και “L'eclisse” (Η Έκλειψη) (1962), όμως είχε πρωταγωνιστήσει και σε άλλα φιλμ, πιο «ελαφρά», έως και κωμωδίες.
Μάλιστα η ίδια σε συνέντευξή της είχε προσδιορίσει όψεις του χαρακτήρα της και από ’κει και πέρα το τι της άρεσε αληθινά να παίζει στον κινηματογράφο. Μιλώντας, λοιπόν, με αφορμή τις ταινίες του Antonioni, είχε πει [«Επίκαιρα», τεύχος #225, 24-30 Νοεμβρίου 1972]:
«Με δυσαρεστεί το γεγονός ότι πρέπει να ερμηνεύω πάντα τραγικούς ρόλους. Θα ήθελα τόσο να κάνω τους ανθρώπους να γελούν! Θα πρέπει να καταλάβουν ότι είμαι φτιαγμένη ακριβώς γι’ αυτό».
Η Monica Vitti έπαιζε και σε «διασκεδαστικές» ταινίες λοιπόν –για να μην πούμε κυρίως σε τέτοιες– ήδη από τα μέσα του ’60 και μία από αυτές ήταν και η κατασκοπική περιπέτεια “Modesty Blaise” (1966), ένα παράξενο φιλμ του σημαντικού αμερικανού σκηνοθέτη Joseph Losey.
Είναι σίγουρο πως ο Losey δεν θα σκηνοθετούσε κάτι προφανές και επίπεδο και πως θα περνούσε τα δικά του χαρακτηριστικά, ακόμη και σε μια κωμωδία της εποχής του Swinging London – παρότι η Monica Vitti μοιάζει κάπως έξω από τα νερά της… ίσως γιατί «μιλάει» αγγλικά ή ίσως πάλι γιατί την είχε από πολύ κοντά ο Michelangelo Antonioni και την καθοδηγούσε κρυφά από τον Joseph Losey! Εν ολίγοις...
Μια κατάσκοπος, η Modesty Blaise, που δουλεύει για την βρετανική κυβέρνηση, καλείται να προστατεύσει μια αποστολή με διαμάντια, που προορίζονται για ένα σεΐχη, αλλά μια συμμορία με αρχηγό τον Gabriel (υποδύεται ο Dirk Bogarde) έχει βάλει στο μάτι την αποστολή και... κάπου η μπάλα χάνεται.
Πιο πολύ η ταινία αξίζει για τα χρώματά της, τα ντεκόρ της, ίσως για την lounge μουσική της από τον καλό βρετανό τζάζμαν John Dankworth και φυσικά για την χάρμα ιδέσθαι Monica Vitti, που χειρίζεται τα διάφορα πρακτορικά γκάτζετ σαν τους άντρες συναδέλφους της, παίζοντας με την αυτοπεποίθηση της γυναίκας που ξέρει να ορίζει τον εαυτό της, παίρνοντας εκείνο που θέλει με τη θέληση και την εξυπνάδα της.
Μπορεί να την έχουμε συνηθίσει σε άλλους ρόλους την Monica Vitti και να μας φαίνεται «κάπως», σ’ αυτήν την κόμικ-καρικατούρα, αλλά ok…
Να πούμε, επίσης, πως η Monica Vitti ήταν πολύ δημοφιλής στην Ελλάδα στα χρόνια του ’60 και αξίζει εδώ να μεταφέρουμε ένα ωραίο περιστατικό, που είχε διηγηθεί ο Διονύσης Σαββόπουλος στο περιοδικό LiFO (τον Δεκέμβριο του 2009), ενθυμούμενος τον πρώτο καιρό του στην Αθήνα, στις αρχές του ’63, όταν οι φοιτητικές αναταραχές ήταν, τότε, στην ημερησία διάταξη:
«(...) Μάλιστα, την ημέρα της μεγάλης διαδήλωσης του Χημείου την άνοιξη του ’63, που είχε απαγορευτεί από την Αστυνομία, κατά σύμπτωση είχε βγει η καινούργια “Πανσπουδαστική”, η οποία είχε αφιέρωμα στον Αντονιόνι, η “Περιπέτεια” ήταν τότε νομίζω. Στο εξώφυλλο ήταν η Μόνικα Βίτι. Οπότε έβλεπες εκατοντάδες διαδηλωτές να επιτίθενται στην Αστυνομία ανεμίζοντας τη Μόνικα Βίτι. Σουρεαλιστικό»
.
Και όντως, με το τεύχος της Πανσπουδαστικής (το υπ’ αριθμόν #42) να κυκλοφορεί από τον Δεκέμβριο του 1962.
Η ταινία “Modesty Blaise” είχε παιχθεί στην Ελλάδα, εκείνη την εποχή;
Φυσικά. Συνέβη το καλοκαίρι του 1966, κάνοντας μάλιστα εντύπωση – κυρίως λόγω της ακαταμάχητης εικόνας της Modesty Blaise. Και κάπως έτσι «τσιμπάει» και η Επιθεώρηση της εποχής, με τους συγγραφείς Βασιλειάδη-Κατσάμπη-Μιχαηλίδη-Στολίγκα να ενσωματώνουν ανάλογο σκετς στο έργο «Η Πεπονόφλουδα». Ελληνίδα Modesty Blaise; Η Μάρθα Καραγιάννη!
Μια μελαχρινή; Φυσικά, καθότι και η ορίτζιναλ Modesty Blaise, στο πρωτότυπο κόμικ των Peter O'Donnell και Jim Holdaway (που ήταν η αρχή των πάντων), ήταν επίσης μελαχρινή. 
Ας προσθέσουμε, επίσης, πως το κόμικ του
PeterO'Donnell κάποια στιγμή θα περάσει και στα βιβλία, μ’ ένα απ’ αυτά, το «Σαλαμάντρα 4», να τυπώνεται το 1971 και στην Ελλάδα, με το κόμικ αυτό καθ’ αυτό να δημοσιεύεται για πρώτη φορά στις «Εικόνες», το 1966, στη συνέχεια, στα χρόνια του ’80, στην εφημερίδα «Απογευματινή» και πιο μετά στο κοριτσίστικο περιοδικό «Κατερίνα».
Αξίζει να σημειώσουμε, τέλος, πως η
MonicaVittiδεν έκανε αυτό που θα λέγαμε «τεράστια διεθνή καριέρα», επειδή όπως είχε πει και η ίδια, δεν της άρεσε να ταξιδεύει με το αεροπλάνο, καθότι δεν έβλεπε το λόγο «γιατί θα πρέπει κανείς να βιάζεται, μ’ αυτό τον τρόπο, να πετά πάνω από ηπείρους και χώρες, χωρίς να βλέπει και να γνωρίζει τίποτα»και πως της άρεσε πολύ να ζει στην εξοχή, και ειδικότερα στο Βένετο, τονίζοντας:
«Θα μου άρεσε να βγαίνω το πρωί και να συναντώ γνωστά πρόσωπα, να χαιρετώ χαμογελαστούς ανθρώπους, τον μανάβη ή την γριούλα της γειτονιάς. Γεννήθηκα στην Ρώμη, αλλά δεν μου αρέσει να ζω στην Ρώμη. Αν θέλω να κάνω έντονη ζωή, προτιμώ το Παρίσι. Αλλά αν θέλω να ζήσω, όπως μου αρέσει, προτιμώ μια γωνιά της ιταλικής επαρχίας. Είναι θαυμάσιο να έχεις πολύ κόσμο γύρω σου, να τρως με φίλους σε κάποια λαϊκή ταβέρνα, ανάμεσα σε απλούς ανθρώπους. Είμαι από αυτούς, που έχουν πάντα ανάγκη από φίλους κοντά τους, για να αισθάνονται ευτυχισμένοι, για να επαναλαμβάνουν πάντα τα ίδια πράγματα. Γιατί δεν μπορώ να ζήσω, χωρίς συνήθειες».

Πρώτη δημοσίευση στο περιοδικό YELLOWBOX(τεύχος #13, Απρίλιος-Μάιος 2022)

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪΤΗΣ 10 συνεντεύξεις με 10 ηθοποιούς του ελληνικού κινηματογράφου – μια ματιά στο πιο νέο βιβλίο του γνωστού δημοσιογράφου και σκηνοθέτη

$
0
0
Είναι γνωστή, σε πολύ κόσμο, η ενασχόληση του δημοσιογράφου και σκηνοθέτη Αντώνη Μποσκοΐτη με τις συνεντεύξεις.
Θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους συνεντευξιαστές, στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, καθώς οι συνεντεύξεις που κάνει διαβάζονται, μοιράζονται, απασχολούν άλλα μίντια και γενικώς γίνεται ένας «θόρυβος» γύρω από αυτές. Έτσι, λογικό φαίνεται ορισμένες από τις πάμπολλες συνεντεύξεις, που έχει πάρει, να τις βλέπουμε τώρα και σε βιβλία.
Το «Οι 10» [εκδόσεις άπαρσις, 9/2021] είναι το δεύτερο βιβλίο του Α. Μποσκοΐτη με συνεντεύξεις, καθώς έχει προηγηθεί το «18 Συνεντεύξεις – Σαν μονόπρακτα» [Μετρονόμος, 2019], αλλά το πρώτο, που φθάνει στα δικά μας χέρια. Γι’ αυτό το βιβλίο θα γράψουμε τώρα...
Ο Αντώνης Μποσκοΐτης είναι ένας λαϊκός άνθρωπος. Οι καταβολές του δηλαδή είναι λαϊκές. Μπορεί μεγαλώνοντας να γνώρισε κι άλλα πράγματα, έξω από την γειτονιά του, να σπούδασε, να ταξίδεψε, αλλά δεν παύει εκείνο που λέμε λαϊκότητα, ή λαϊκή κουλτούρα, να τον κεντρίζει και να τον θέλγει.
Κινούμενος σ’ αυτό το πλαίσιο νοιώθει μιαν ιδιαίτερη έλξη και για τον λαϊκό κινηματογράφο του ’60 – λαϊκό υπό την έννοια ότι τον έβλεπε όλος ο κόσμος, ασχέτως αν ο ίδιος ο κινηματογράφος (του Γιάννη Δαλιανίδη φερ’ ειπείν) ήταν επί της ουσίας μικροαστικός.
Γενικά, μικροαστικός ήταν όλος ο κινηματογράφος του Φίνου, της FinosFilms, και όσων επιχειρούσαν να κάνουν ταινίες σαν τις ταινίες της FinosFilms, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως μέσα απ’ αυτόν τον κινηματογράφο δεν αγαπήθηκαν σφόδρα, απ’ όλα τα στρώματα, και βασικά από τον πολύ κόσμο, δηλαδή τον λαό, ηθοποιοί όπως ο Κώστας Βουτσάς, η Δέσποινα Στυλιανοπούλου, η Άννα Φόνσου, η Νόρα Βαλσάμη ή η Μαίρη Χρονοπούλου.
Λέμε λοιπόν για ένα είδος λαϊκών ηρώων, οι οποίοι μέσα στα χρόνια, μέσα στις δεκαετίες, ενδύθηκαν και άλλους ρόλους (βασικά χωρίς να ερωτηθούν).
Οι ηθοποιοί εκείνης της γενιάς, για τους οποίους προέκυψε κάπως ανέλπιστα μάλλον αυτή η ιδιόμορφη «αιωνιότητα», μέσα από τις συνεχείς προβολές και επαναπροβολές των ταινιών τους, στην τηλεόραση πια, συμπαρασύρουν ως πρόσωπα, που ζουν ανάμεσά μας, και μιαν «άλλη Ελλάδα». Ούτε καλύτερη, ούτε χειρότερη. Απλώς μιαν «άλλη».
Μετατρέπονται, έτσι, κάπως σαν μοχλοί νοσταλγίας, μέσω της συνεχούς έκθεσής τους στα τηλεοπτικά προγράμματα, ενώ οι ίδιοι πλέον δεν είναι οι πρωταγωνιστικοί ρόλοι τους, δεν είναι καν η αύρα εκείνων των ρόλων τους, καθώς όλα έχουν ξεθωριάσει στο πέρασμα του χρόνου, με τους ίδιους σε μεγάλες ηλικίες πια ή έστω ώριμες, από 70 ετών και άνω, για να βάλουμε κι ένα όριο, να παραμένουν εν κινήσει, άλλοι σε πιο μπροστινές σειρές και άλλοι σε πιο πίσω, ενθυμούμενοι το χθες και κάνοντας σχέδια –γιατί όχι;– για το αύριο.
Συνεντεύξεις λοιπόν του Αντώνη Μποσκοΐτη, με τους Μαίρη Χρονοπούλου, Ξένια Καλογεροπούλου, Γιώργο Κωνσταντίνου, Χλόη Λιάσκου, Νόρα Βαλσάμη, Μέλπω Ζαρόκωστα, Μαρία Κωνσταντάρου, Άννα Φόνσου, Δέσποινα Στυλιανοπούλου, όπως και με τον αείμνηστο Κώστα Βουτσά, που δημοσιεύτηκαν σε διάφορα σάιτ και έντυπα (Docville/ Documento, LiFO,gr, koutipandoras.gr) συμπεριλαμβάνονται στο βιβλίο «Οι 10» – συζητήσεις, με άλλα λόγια, με ανθρώπους που μεγάλωσαν σε σκληρές εποχές (Κατοχή, Εμφύλιος, μετεμφυλιακή περίοδος), έχοντας πολλοί απ’ αυτούς δύσκολα παιδικά χρόνια (κάποιοι μεγάλωσαν χωρίς τους πραγματικούς γονείς τους ή με κυνηγημένους, λόγω φρονημάτων, γονείς, άλλοι με οικογενειακά ή οικονομικά προβλήματα, κάποιοι με γονέα που δεν ήθελε ν’ ακούσει καν για θέατρο κ.λπ.).
 
Η συνέχεια εδώ...
https://www.lifo.gr/culture/vivlio/antonis-mposkoitis-10-synenteyxeis-me-10-ithopoioys-toy-ellinikoy-kinimatografoy

ΜΙΚΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK 459

$
0
0
21/8/2022
Ήταν ταλαντούχος ο RobertWilliams. Δεν ήταν τυχαίος...
https://www.youtube.com/watch?v=9avd-hfWUxI

20/8/2022
Υπάρχουν ορισμένοι που θα σου πούνε πως, αν γράψεις σήμερα ένα κείμενο για τις δίδυμες Γερμανίδες Αδελφές Kessler, γράφεις για... άγνωστους γέρους και γριές, και πως καλό είναι να γράφουμε για τους νέους, να είμαστε σημερινοί και τα λοιπά... ΛΑΘΟΣ ΚΥΡΙΟΙ!!
Όταν θα γράψεις για τις Αδελφές Kessler γράφεις πάλι για νέους – απλώς γράφεις για νέους και νέες μιας άλλης εποχής. Και καλό είναι και οι σημερινοί νέοι να ξέρουν τι συνέβαινε παλιά, και πως δεν ξεκίνησαν όλα κάποια στιγμή στα 00s ή έστω στα 80s.
Οι Αδελφές Kessler είχαν τεράστια επιτυχία στα σίξτις, είχαν έρθει και στην Ελλάδα μάλιστα αργότερα, έχοντας κάνει ακόμη και εξώφυλλα σε ελληνικά περιοδικά, ενώ, περιττό να το πούμε, φαίνεται αυτό, τις «αντέγραφαν» κατά κόρον οι Αδελφές Μπρόγιερ...
Τελικά τι θα γίνει... θα το κάνεις το κείμενο; - μπορεί να ρωτήσει κάποιος. Το σκέφτομαι... ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλα...
https://www.youtube.com/watch?v=y_G4ejRCDpU

20/8/2022
Κοροϊδεύουν στεγνά τον κόσμο που υποφέρει, με γελοία ταρατατζούμ...

19/8/2022
19/8/2022
Έλα ρε μάγκα μου, που θα κυνηγήσεις τον άνθρωπο, που είπε ότι πέθανες. Σιγά τα λάχανα. Εσύ πεθαίνεις κάθε ξημέρωμα...
https://www.youtube.com/watch?v=JWe4EnDQqsQ

18/8/2022
Παλιά με τις εφημερίδες, εκτός και αν τύχαινε στο παρά ένα, πριν «κλείσουν» φύλλο, είχες το χρονικό περιθώριο να διασταυρώσεις την είδηση. Και στα δελτία ειδήσεων επίσης, γιατί η πηγή ήταν συνήθως μία και επίσημη (και που έκανε την διασταύρωση). Αυτά πλέον δεν ισχύουν. Ειδήσεις ή «ειδήσεις» δίνει ο καθένας απ’ οπουδήποτε, όλοι αναπαράγουν βιαστικά, γιατί αυτή είναι πλέον η κατάσταση και δεν πρόκειται ν’ αλλάξει, με τους δικηγόρους να παραμονεύουν στη γωνία για «το λάθος», για τα περαιτέρω (ψυχικές οδύνες και τα τοιαύτα).
Γενικά, υπάρχει φοβερή αστυνόμευση, ολούθε, που δεν συγχωρεί το λάθος – όσο μικρό ή σοβαρό κι αν είναι, και αυτό το θεωρώ ανελεύθερο και σφόδρα καταπιεστικό. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως κάποιος δεν πρέπει να προσέχει – όσο μπορεί και όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες της δουλειάς.
Και στην μουσική συμβαίνει αυτό. Γι’ αυτό και η μουσική πάει κατά διαόλου και δεν είναι πλέον μουσική, όλο αυτό που αποκαλούμε σύγχρονη ποπ. Είναι κάτι από μουσική.
Φυλάνε καραούλι οι δικηγόροι μπας και «κλέψει» κανένας 2-3 νότες από κανα τραγούδι, για να τον τρέξουν στα δικαστήρια και να πληρώνει αποζημιώσεις μέχρι την Δευτέρα Παρουσία. Και γι’ αυτό τα έχουν βροντήξει διάφοροι σοβαροί συνθέτες, τραγουδοποιοί, παραγωγοί κ.λπ. Φοβούνται ότι μπορεί να γράψουν κανα κομμάτι και να μπλέξουν, χωρίς να το καταλάβουν. 

18/8/2022
Μας έχει τρελάνει ο Μπιμπίλας με τους πεθαμένους κάθε λίγο και λιγάκι. Ούτε ληξίαρχος να ήταν. Και απ’ ό,τι φαίνεται δεν ασχολείται μόνο με τους πεθαμένους από το σινάφι του, αλλά επεκτείνεται και σε άλλους χώρους... Κάπου λένε ότι τον παρέσυρε άλλος. Τι σημασία έχει; Σημασία έχει πως από εκείνον διαδόθηκε.
Νομίζω πως δεν του πάει ο ρόλος του εθνικού νεκροθάφτη του συμπαθούς Μπιμπίλα. Σε κανέναν δεν πάει. Δεν είμαστε εδώ για να ανακοινώνουμε θανάτους.
Ας τους ανακοινώσουν οι αρμόδιοι. Γιατροί, νοσοκομεία, αστυνομίες κ.λπ. Κάποια app πρέπει να βρει αυτός ο πολύξερος ο Πιερρακάκης και να σκάνε «πένθιμες καμπάνες» στα τηλέφωνα των αρχισυντακτών, κατ’ ευθείαν από τους νεκροθαλάμους. Θα γίνεται, δεν μπορεί να μην γίνεται...
Και γράφει και τον Μάγγα... Μάγκα ο Μπιμπίλας. Εντάξει μάγκας μπορεί να είναι, άλλα μάγκες μου γράφεται με δύο γάμμα ο άνθρωπος, όχι με γάμμα-κάππα. Κι αυτοί εδώ οι άχρηστοι-άσχετοι με «γκ» τον γράψανε...

18/8/2022
Ρε εδώ η χούντα με το «έτσι θέλω» και με τα όπλα δεν έβγαλε δυο τετραετίες και θα κάτσει δυο τετραετίες ο Μητσοτάκης με την ψήφο του λαού; Πάτε καλά; Δεν γίνονται αυτά τα πράματα... Εδώ ο πατέρας του με το ζόρι έκατσε τριάμισι χρόνια… Είναι θέμα χρόνου να ξαναπεράσει στους καραμανλικούς η δεξιά. Αφού βρήκανε και πρόσωπο... τελείωσε η ιστορία.

18/8/2022
Jim Capaldi “On How We Danced”…
https://www.youtube.com/watch?v=j3u7D4yGAqM

17/8/2022
Πάλι με Τέρη Χρυσό τη βγάλαμε κι αυτό το καλοκαίρι...
https://www.youtube.com/watch?v=yUOVtKw_6Y4

17/8/2022
Μου τη σπάνε πολύ πλέον οι όροι «ροκ κουλτούρα» και «ποπ κουλτούρα».
Γίνεται κατάχρηση, χρησιμοποιούνται τελείως ανάλαφρα, χωρίς ο άλλος να καταλαβαίνει τι εννοεί, είναι φράσεις του συρμού, τις αραδιάζει εκείνος που γράφει για να του προσδώσουν πρεστίζ (τάχα μου) και μπορείς πλέον να τις διαβάσεις και να τις ακούσεις παντού. Ολούθε.
Μπορεί να τις έχω χρησιμοποιήσει κι εγώ στο παρελθόν, αλλά από τούδε και στο εξής θα τις περιορίσω. Το ροκ και η ποπ (σκέτα) είναι αρκετά.

ROBERT WILLIAMS ένας από τους πιο ευαίσθητους ποπ τραγουδοποιούς δεν είναι πια μαζί μας – η πορεία του με τους Poll, η προσωπική διαδρομή του και οι συνεργασίες του

$
0
0
Η απώλεια του RobertWilliams, στα 73 χρόνια του (γράφουμε το όνομά του με λατινικά στοιχεία, γιατί έτσι υπέγραφε τους δίσκους του), δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη από τους φίλους της ελληνικής ποπ και του ελληνικού ροκ.
Ο RobertWilliamsείχε συνθέσει, είχε γράψει στίχους και είχε τραγουδήσει πολλά καλά τραγούδια, κυρίως στην δεκαετία του ’70, τραγούδια που έγιναν πολύ μεγάλες επιτυχίες, βραβεύτηκαν σε φεστιβάλ κ.λπ., ενώ υπήρξε και βασικό στέλεχος των Poll, μιας μπάντας από τις πιο αγαπημένες, διαχρονικά, του ελληνικού κοινού.
Ας δούμε τα πιο καίρια σημεία αυτής της υπερ-πεντηκονταετούς διαδρομής του...
ΟRobert Williams μετους Poll
Οι Poll άρχισε να παίρνουν μπροστά προς τα τέλη του 1970 και λίγο αργότερα (στους πρώτους μήνες του ’71) μία πρώτη, ουσιαστική σύνθεσή τους ήταν η ακόλουθη: Κώστας Τουρνάς κιθάρα, φωνή, RobertWilliamsκιθάρα, φωνή, Σπύρος Μαυρογιάννηςσιτάρ, φυσαρμόνικα, Στιού Λόγκαρ μπάσο, κρουστά (επρόκειτο για τον Σταύρο Λογαρίδη φυσικά), Νάσια Σανδή φωνητικά και Μαίρη Γκλας επίσης φωνητικά.
Κώστας Τουρνάς και RobertWilliamsγνωρίζονταν από την εποχή των Teenagers (1966), ένα γκρουπ, που είχε αφήσει ένα 45άρι στην Pan-Vox (δεν συμμετείχε ο R. Williamsστην εγγραφή), ενώ οι δυο τους θα βρίσκονταν μαζί και σ’ ένα επόμενο βραχύβιο σχήμα, τους Dino and X-Rays.
Μετά από διάφορες ανακατατάξεις και την προσθήκη ενός «κανονικού» ντράμερ, του Κώστα Παπαϊωάννου (πριν στους Cinquetti και αλλού), οι Poll ήταν έτοιμοι, στις αρχές Απριλίου του ’71 να τυπώσουν το πρώτο τους δισκάκι, το «Άνθρωπε αγάπα / Έλα ήλιε μου» [Polydor].
Τα τραγούδια θα αποδειχθούν φλέβα χρυσού, οι Poll θα εμφανισθούν στην τηλεόραση, το 45άρι θα πουλήσει αρκετά, με το γκρουπ να γνωρίζει μία ανέλπιστη επιτυχία.
Τη σεζόν 1971-72 αποτελούν βασική ατραξιόν στο club Ελατήριον (Χέυδεν και Αριστοτέλους), σ’ ένα πρόγραμμα το οποίο είχε επιμεληθεί ο Γεράσιμος Λαβράνος (είναι ο «Γεράσιμος Ντο Ρε Μι» στο κόμικ, που συνόδευε το δεύτερο LP τους). Συμμετείχαν ακόμη ο Γιάννης Κιουρκτσόγλου, η Δέσποινα Γλέζου και τα Ανάκαρα.
Η μεγάλη επιτυχία στο Ελατήριον (το αντίπαλο δέος των κλαμπ Κύτταρο και Rodeoεκείνη την εποχή) τους οδηγεί ουσιαστικά στην ηχογράφηση του πρώτου μεγάλου δίσκου τους, που είχε τίτλο «Άνθρωπε...» [Polydor] και ο οποίος θα κυκλοφορούσε προς το τέλος του 1971.
 
Η συνέχεια εδώ...
https://www.lifo.gr/prosopa/apolies/rompert-oyiliams-enas-apo-toys-pio-eyaisthitoys-pop-tragoydopoioys-den-einai-pia

XIOMARA TORRES η φωνή της θάλασσας

$
0
0
Γράψαμε πριν από λίγες μέρες (7 Αυγούστου) για το CDτου Miró HenrySobrerTwoofSwords” στην PatoisRecords, ενώ τώρα έχει σειρά ένα επόμενο άλμπουμ τής πολύ καλής αυτής εταιρείας, που διακονεί την latin-jazz, στις ποικίλες όψεις της, το “LaVozdelMar” (2022) της κολομβιανή τραγουδίστριας και περκασιονίστριας (χειρίζεται guasá) XiomaraTorres.
Το άλμπουμ αυτό έχει πολλές ιδιαιτερότητες. Κατ’ αρχάς είναι ηχογραφημένο στην
Cali (Κολομβία), την μεγαλούπολη, με την τεράστια μουσική παράδοση (στα ΝΔ της χώρας, κοντά στις ακτές του Ειρηνικού). Έπειτα, το στούντιο που είναι ηχογραφημένο είχε φτιαχτεί για τον μαέστρο DiegoObregón, που έφυγε προσφάτως από την ζωή (11 Ιουλίου 2020), με χρήματα συγκεντρωμένα από τον DanNeville (παραγωγός, ενορχηστρωτής, βιμπραφωνίστεας και marimbaplayer), μέσω της καμπάνιας IndieGoGo, ενώ περαιτέρω, το άλμπουμ καταγράφει την μουσική κληρονομιά μιας πολιτιστικώς πλούσιας περιοχής, που όπως διαβάζουμε δεν είναι πολύ γνωστή ούτε εντός της Κολομβίας.
Τέλος πάντων αυτά όλα είναι λεπτομέρειες, καθόλου αδιάφορες φυσικά, για όσους ασχολούνται πιο βαθιά με την ευρύτερη λατινοαμερικάνικη μουσική, την τρανή ιστορία και τις σύγχρονες αποτυπώσεις της –και είναι αλήθεια πως εδώ, όλοι αυτοί, θα βρουν υλικό, και παραδοσιακό, μέσω του οποίου θα μπορέσουν να πάνε πολύ πιο πέρα– όμως σ’ ένα πρώτο επίπεδο εκείνο που ενδιαφέρει είναι ο απόηχος αυτού του δίσκου, που στρίβει τώρα στο δικό μας CD-player, τα vibesπου κομίζει και η ατμόσφαιρα που σχηματίζει.
Από πλευράς ρεπερτορίου να πούμε, κατ’ αρχάς, πως εδώ ακούγονται επώνυμες συνθέσεις (κάποιες του DiegoObregón, όπως και του γιού του DavidObregón), επίσης παραδοσιακές (“Justicia”, “Filomena”), ενώ υπάρχει και μια διασκευή στο “Letitbe” των Beatles.
Το μουσικό ενδιαφέρον στο “LaVozdelMar” είναι μεγάλο, και αυτό σχετίζεται, βασικά, με τα κρουστά, την παρουσία και χρήση των κρουστών εννοούμε, που είναι πολλά (guasá, quinto, conga, cucuno, timbales, bombo, maracasκ.ά.) και που συναποτελούν το ηχητικό ψηφιδωτό του δίσκου, μαζί βεβαίως με μπάσο, φλάουτο, τρομπέτα, σαξόφωνα, τρομπόνια (εδώ ακούγεται και το αφεντικό της PatoisRecords, oWayneWallace), βιολιά, τσέλο, άρπα, πιάνο, ακορντεόν και φυσικά τις φωνές, τα chorusvocals.
Πολλά τα κομμάτια που ξεχωρίζουν σ’ αυτό το θαυμάσιο CDτης XiomaraTorres, αλλά το “Justicia” (με τους στίχους της LeidyRiascos, που αφορούν στον θάνατο ενός 11χρονου κοριτσιού, που είχε βρεθεί κακοποιημένο τον Γενάρη του 2021) είναι εκπληκτικό!
Επαφή: https://twitter.com/patoisrecords
Viewing all 5030 articles
Browse latest View live