Quantcast
Channel: ΔΙΣΚΟΡΥΧΕΙΟΝ / VINYLMINE
Viewing all 5032 articles
Browse latest View live

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΤΖΙΤΖΗΣ / ΜΠΑΜΠΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ αποσταλάγματα

$
0
0
Έντεχνο λαϊκό CD, με δώδεκα τραγούδια. Έξι κι έξι, όπως θα λέγαμε αν επρόκειτο για δίσκο βινυλίου. Συμμετρικά πράγματα... Λέμε για τα «Αποσταλάγματα» [Μετρονόμος, 2022].
Ο συνθέτης των τραγουδιών λέγεται Βαγγέλης Τζίτζης και είναι κιθαρίστας, ενώ ο στιχουργός λέγεται Μπάμπης Ανδριανόπουλος.
Στον δίσκο τραγουδούν πολλοί τραγουδιστές (Ελένη Αθανασιάδου, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Δώρος Δημοσθένους, Τάσος Ζαφειρίου, Παντελής Θαλασσινός, Αθηναΐς Μαρκαντώνη, Εύη Τζίτζη, Βαγγέλης Τζίτζης), με την ηχογράφηση να έχει γίνει από τους Παντελή Θαλασσινό και Τάσο Ζαφειρίου, ο οποίος, περαιτέρω, παίζει κιθάρες, μπουζούκι, μαντολίνο και μπαγλαμά στο άλμπουμ, έχοντας επιμεληθεί και την ενορχήστρωση.
Τα «Αποσταλάγματα» είναι ένα άλμπουμ με στιχουργικό... concept. Ας το πούμε κι έτσι. Ο στιχουργός Μ. Ανδριανόπουλος κορφολογεί φράσεις από στίχους γνωστότατων τραγουδιών, τους οποίους «ενώνει», με δικές του συνδετικές παρεμβάσεις, δημιουργώντας καινούρια στιχουργήματα – τα οποία είναι αφιερωμένα, αν θέλετε, χωρίς να το λέει, σε πρόσωπα του ελληνικού τραγουδιού (στιχουργούς, τραγουδιστές, τραγουδοποιούς).
Έτσι, το πρώτο τραγούδι «Άνθη απ’ το μπαξεδάκι σου» (Παντελής Θαλασσινός) είναι γραμμένο για τον στιχουργό Ηλία Κατσούλη, το «Η αγάπη ξαναζεί» (Αθηναΐς Μαρκαντώνη) είναι γραμμένο για την Βίκυ Μοσχολιού, το «Θα ’ρθω ξανά» (Εύη Τζίτζη) είναι γραμμένο για την Αρλέτα, το «Ποιας καρδιάς τα χρέη» (Τάσος Ζαφειρίου) είναι αφιερωμένο στον Μάνο Ελευθερίου κ.ο.κ.
Επίσης, εδώ υπάρχουν και δύο εντελώς πρωτότυπα στιχουργήματα (χωρίς κορφολογήματα δηλαδή), με το ένα να αφορά στο τραγούδι «Πόνος και άγιος έρωτας» (Γεράσιμος Ανδρεάτος), που είναι ολοφάνερα γραμμένο για την Κατερίνα Γώγου και με το άλλο να αφορά στο τραγούδι «Νυχτερινό» (Βαγγέλης Τζίτζης), που είναι γραμμένο για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη.
Τώρα, σε γενικές γραμμές θα λέγαμε πως έχουμε να κάνουμε, στην περίπτωση του CD«Αποσταλάγματα», με ένα αρκετά ενδιαφέρον «έντεχνο» άλμπουμ – πάνω, βεβαίως στην σύγχρονη «τυπική» γραμμή του είδους.
Υπάρχουν οπωσδήποτε τα διδάγματα του χθες, υπάρχουν τραγούδια, δηλαδή, που θυμίζουν ηχητικώς καταστάσεις άλλων εποχών –το «Ένα απόβραδο στην Απανεμιά» με τον Δώρο Δημοσθένους, φερ’ ειπείν, μοιάζει σαν να ξεπήδησε από την «Ανάσταση Ονείρων» (1966) του Χρήστου Λεοντή–, αλλά σε γενικές γραμμές οι συνθέσεις του Β. Τζίτζη είναι καλές ή και πολύ καλές. Δεν είναι στο περίπου ή δήθεν.
Ο άνθρωπος γράφει τραγούδια που να μπορούν να μπούνε στα στόματα του κόσμου, κάποιου κόσμου τέλος πάντων, που, αν τα μάθει και τα ακούσει (ο κόσμος – ο κάποιος κόσμος), είναι σίγουρο πως θα τα εκτιμήσει. Γιατί είναι αληθινά «καλά». Δεν πιέζονται, δεν σπρώχνονται για να γίνουν «καλά». Είναι πηγαία τραγούδια, δημιουργήματα ενός ταλαντούχου τραγουδοποιού.
Όπως και οι στίχοι του Μ. Ανδριανόπουλου είναι καλοί (μαζί και του Κώστα Φαλκώνη εκεί στο τέλος), όπως και οι ερμηνείες των τραγουδιστών.
Για μένα αυτό το άλμπουμ αποτελεί έκπληξη. Δεν συναντώ σε σημερινά «έντεχνα» άλμπουμ τόσα πολλά, μαζεμένα, καλά τραγούδια. Τραγούδια, που μπορεί να μην πηγαίνουν το «έντεχνο» παρακάτω, αλλά που συγχρόνως δεν το κάνουν να μοιάζει και σαν «φτωχός συγγενής», όλων των άλλων τραγουδο-ακουσμάτων, που παρεπιδημούν τριγύρω.
Το να ξεχωρίσεις, λοιπόν, κάποια κομμάτια από έναν τόσο δεμένο και καλό δίσκο είναι μάλλον ματαιοπονία. Παρά ταύτα, αν έπρεπε να γράψω για ένα μόνο τραγούδι, θα έγραφα για το «Νυχτερινό» (Βαγγέλης Τζίτζης). Και λέω και το εξής. Στο επόμενο άλμπουμ του ο Βαγγέλης Τζίτζης να πει περισσότερα τραγούδια του – αν όχι όλα. Δικά του είναι εξάλλου.
Επαφή: www.metronomos.gr

ΑΝΕΣΤΗΣ ΜΠΑΡΜΠΑΤΣΗΣ ένα βιβλίο για τον ρεμπέτη Δημήτρη Γκόγκο (Μπαγιαντέρας)

$
0
0
Ένα αρκετά ενδιαφέρον βιβλίο κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό από τις εκδόσεις Μετρονόμος. Το βιβλίο αφορά στον συνθέτη, στιχουργό και τραγουδιστή του ρεμπέτικου Δημήτρη Γκόγκο (1903-1985) ή Μπαγιαντέρα κι έχει τίτλο «Μπαγιαντέρας / Δημήτρης Γκόγκος / Προπολεμική περίοδος» (2022). Συγγραφέας του είναι ο Ανέστης Μπαρμπάτσης.
Ο Α. Μπαρμπάτσης είναι και ο ίδιος μουσικός και ακόμη απόφοιτος του Τμήματος Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου, έχοντας σχετικό μεταπτυχιακό κ.λπ. Θέλουμε να πούμε με αυτό πως πρόκειται για έναν συγγραφέα, που μπορεί να «πιάσει» το θέμα του Μπαγιαντέρα από πολλές πλευρές – και αυτό συμβαίνει. Μάλιστα, ο τίτλος του βιβλίου του δεν είναι 100% ακριβής, υπό την έννοια πως η έρευνα του Α. Μπαρμπάτση δεν μένει, αυστηρώς, στην προπολεμική εποχή, καθώς επεκτείνεται, έστω και... εν τάχει, σε όλο το μήκος και το πλάτος της διαδρομής τού σημαντικού ρεμπέτη τραγουδοποιού, προσφέροντας έτσι μία όσο είναι εφικτό ολοκληρωμένη εικόνα – όπως θα ήταν και το σωστό δηλαδή. Βεβαίως η «προπολεμική περίοδος» είναι εκείνη που κυριαρχεί στο βιβλίο... οπότε okκαι με τον τίτλο.
Το βιβλίο πέρα από προλόγους, εισαγωγές, επιλόγους, παραρτήματα και βιβλιογραφία-πηγές, αποτελείται από τέσσερα βασικά κεφάλαια, που έχουν τίτλους: «Βιογραφικά στοιχεία», «Τα χειρόγραφα του Μπαγιαντέρα», «Μουσικολογικά» και «Μέθοδος Μπουζουκιού».
Στο πρώτο απ’ αυτά τα κεφάλαια, το «Βιογραφικά στοιχεία» (38 σελίδες), ο συγγραφέας ερευνά ποικίλες πηγές, υλικό τυπωμένο, αλλά όχι μόνο (π.χ. συζητήσεις του Μπαγιαντέρα με τον αείμνηστο μελετητή του λαϊκού και ρεμπέτικου τραγουδιού Κώστα Χατζηδουλή, στις οποίες, συζητήσεις, ο Α. Μπαρμπάτσης είχε πρόσβαση), για να μας αποκαλύψει τα ποικίλα μουσικά ενδιαφέροντα του Μπαγιαντέρα (την αγάπη του, ας πούμε, για το ευρωπαϊκό, το ελαφρό τραγούδι), τον τρόπο που συνέθετε (πρώτα έγραφε τους στίχους και μετά την μουσική κ.λπ.), την σχέση του με τις μαντολινάτες και την αγάπη του για το μαντολίνο γενικότερα, επίσης να μας πληροφορήσει για τον ατίθασο χαρακτήρα του (η θητεία του στον Στρατό διήρκησε πάνω από έξι χρόνια!), την αριστερή πολιτική τοποθέτησή του, το ξεκίνημα της επαγγελματικής και δισκογραφικής διαδρομής του (1934) και άλλα πολλά – και όλα με τις δέουσες λεπτομέρειες.
Στα «Χειρόγραφα του Μπαγιαντέρα», το δεύτερο κεφάλαιο, που αναπτύσσεται σε 51 σελίδες, ο συγγραφέας θα μας πληροφορήσει για τις «ανέκδοτες» προπολεμικές δημιουργίες του Μπαγιαντέρα, θα μας περιγράψει το πολιτικό κοινωνικό πλαίσιο της εποχής, λίγο πριν και βασικά κατά την διάρκεια του δικτατορικού καθεστώτος του Ι. Μεταξά (όταν λογοκρινόταν ακόμη και η μουσική, και όχι μόνον οι στίχοι των τραγουδιών), θα μας πληροφορήσει για το πώς θα αναγκασθεί ο ρεμπέτης τραγουδοποιός να αλλάξει ύφος τραγουδιών, περνώντας από τα χασικλίδικα στα «δυτικότροπα ερωτικά» και λοιπά. Φυσικά, δεν μένει απ’ έξω το γεγονός της τύφλωσης του Μπαγιαντέρα, ενώ αποτιμάται με προσοχή η παραγωγή του (καθώς σ’ αυτό το διάστημα και έως το 1940 η Δημήτρης Γκόγκος θα ηχογραφήσει 32 τραγούδια («Γυρνώ σαν νυχτερίδα», «Μ’ έχεις μαγεμένο» και ακόμη τριάντα). Επίσης γίνεται λόγος για τα χρόνια της Κατοχής και τα «αντάρτικα» τραγούδια του, για να ολοκληρωθεί το κεφάλαιο με μιαν αναφορά στα μεταπολεμικά χρόνια τού ρεμπέτη βάρδου, έως και τις αρχές της δεκαετίας του ’80.
Το τρίτο κεφάλαιο είναι τα «Μουσικολογικά» (23 σελίδες). Εδώ κατατάσσονται τα τραγούδια του Μπαγιαντέρα αναλόγως των «δρόμων» τους («πειραιώτικα», «χιτζάζ», σε «αρμονική μινόρε», «ματζόρε» και άλλα), για να μελετηθούν ως προς τα δομικά χαρακτηριστικά τους, με αναφορές στα κουρδίσματα κ.λπ. και με τον συγγραφέα να τα παρουσιάζει όλα αυτά μέσα από τα ανάλογα πεντάγραμμα.
Στο τελευταίο κεφάλαιο, που αποκαλείται «Μέθοδος μπουζουκιού» ο συγγραφέας ασχολείται μ’ ένα ιδιαίτερο ζήτημα, την πρώτη «πρακτική μέθοδο μπουζουκιού», που είχε ετοιμάσει ο Μπαγιαντέρας κι είχε εκδώσει ο μουσικός οίκος Γαϊτάνου, περί τα μέσα της δεκαετίας του ’50! Και όπως σημειώνει ο Α. Μπαρμπάτσης: «η μέθοδος αυτή αποτελεί σημαντικό τεκμήριο, καθώς είναι η πρώτη προσπάθεια καταγραφής της προφορικής τεχνογνωσίας του οργάνου σε εγγράμματη μορφή».
Δεν έχουμε να πούμε κάτι περισσότερα για το πολύ ενδιαφέρον αυτό πόνημα του Ανέστη Μπαρμπάτση, παρ’ εκτός ότι θα άξιζε τα labelsτων δίσκων, που εικονίζονται, να ήταν μεγαλύτερα και σε υψηλότερη ανάλυση, ώστε να διαβάζονταν καλύτερα.
Επαφή: www.metronomos.gr

η αμερικανική όπερα του George Gershwin “Porgy and Bess” στην Αθήνα του 1955 – περιλάμβανε το “Summertime” και είχε συμβάλει στην άνοδο του ενδιαφέροντος για την τζαζ στην Ελλάδα

$
0
0
Υπάρχουν τρία πολύ μεγάλα γεγονότα, που συνέβαλαν στην γνωριμία ενός ευρύτερου ελληνικού κοινού με την τζαζ, στην δεκαετία του ’50. Τα δύο είναι συναυλιακά και το ένα θεατρικό.
Για τα συναυλιακά, δηλαδή για τις παρουσίες του φημισμένου τρομπετίστα της τζαζ DizzyGillespie, στην Αθήνα, στο Θέατρον Κοτοπούλη, στο διάστημα 12-21 Μαΐου 1956, όπως και του θρύλου «πρεσβευτή της τζαζ» LouisArmstrong, επίσης στην Αθήνα, στην Αίθουσα Ορφεύς, στις 3 Απριλίου 1959, έχουμε ήδη γράψει τα σχετικά και λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε εδώ... https://www.lifo.gr/culture/music/10-tzaz-live-stin-ellada-poy-egrapsan-istoria. Οπότε εκείνο που τώρα μας μένει είναι να ασχοληθούμε με την θεατρική παράσταση, που είχε προηγηθεί των δύο συναυλιών, και που είναι το περισσότερο άγνωστο γεγονός από τα τρία.
Λέμε λοιπόν για την παρουσίαση της λαϊκής όπερας “PorgyandBess” στην Αθήνα, στο τότε Βασιλικόν Θέατρον (νυν Εθνικό), στο διάστημα 20-23 Ιανουαρίου 1955, από πολυμελή αμερικανικό θίασο μαύρων καλλιτεχνών, σε μια παραγωγή των BlevinsDavisκαι RobertBreen.
Πριν έλθουμε στην συγκεκριμένη παράσταση θα πρέπει, πρώτα, να πούμε λίγα λόγια για την όπερα “PorgyandBess” – καθώς θεωρείται πλέον κομβική για πολλά και διαφορετικά ζητήματα (καλλιτεχνικά, αισθητικά, κοινωνικά, φυλετικά), και τούτο ασχέτως της κριτικής που της ασκήθηκε, στην δεκαετία του ’60 κυρίως, από την μαύρη διανόηση, σε σχέση με την ίδια την «εικόνα» του μαύρου (πόσο κοντά ήταν στο «λευκό» πρότυπο κ.λπ.).
Κατ’ αρχάς το λιμπρέτο της όπερας ήταν γραμμένο από τον (λευκό) συγγραφέα DuBoseHeyward(1885-1940), η μουσική της ήταν συντεθειμένη από τον GeorgeGershwin (1898-1937), ενώ οι στίχοι των τραγουδιών της ήταν γραμμένοι από τον αδελφό τού συνθέτη, τον IraGershwin(1896-1983).
Η όπερα “PorgyandBess” παρουσιάζει την ζωή και τους έρωτες των κατοίκων του CatfishRow, μιας όχι και τόσο φανταστικής συνοικίας, της Charlestonτης Βόρειας Καρολίνας, στις αρχές της δεκαετίας του 1920. Όπως διαβάζουμε και στο ελληνικό πρόγραμμα:
«Οι ήρωές της είναι άνθρωποι που δουλεύουν σκληρά για να βγάλουν το ψωμί τους, έχουν βαθιά ριζωμένο το θρησκευτικό αίσθημα και διατηρούν το κέφι τους για τη ζωή. Οι χαρές και οι λύπες, οι ελπίδες και οι φόβοι των κατοίκων του CatfishRowκαι το ρομάντζο του Porgyκαι της Bess, θα μπορούσαν να συμβούν –και χωρίς άλλο συμβαίνουν– σε κάθε συνοικία, όπου το χρήμα είναι λιγοστό και οι βιοτικές συνθήκες σκληρές».
Η όπερα είχε κάνει πρεμιέρα στις 30 Σεπτεμβρίου 1935, στο ColonialTheatreτης Βοστόνης, για να μεταφερθεί στο Broadwayαμέσως μετά, σε σκηνοθεσία RoubenMamoulianκαι μουσική διεύθυνση από τον AlexanderSmallens. Στο ρόλο του Porgyήταν ο βαρύτονος ToddDuncan, ενώ σ’ εκείνον της Bessήταν η σοπράνο AnneBrown.
Η όπερα είχε από την αρχή μεγάλη επιτυχία στις ΗΠΑ, ενώ το 1943, μέσα στον Πόλεμο, θα περάσει και στην Ευρώπη, για να παρουσιαστεί σε διάφορες χώρες όχι χωρίς προβλήματα (λόγω ναζιστικής κατοχής κ.λπ.), για να επανέλθει στην Γηραιά Ήπειρο μετά τον Πόλεμο, στις αρχές της δεκαετίας του ’50 πια (και με διαφορετικό καστ φυσικά).
Ήταν Ιούνιος του 1952 λοιπόν, όταν η παραγωγή των
BlevinsDavisκαι RobertBreen, ανεβαίνει στο Ντάλλας του Τέξας, ξεκινώντας περιοδεία στην Αμερική και πιο μετά στην Ευρώπη, εκεί όπου ο θίασος θα παραμείνει για τέσσερις μήνες, επιστρέφοντας στη βάση του τον Μάρτιο του ’53.
Την άνοιξη και το καλοκαίρι του ’54 ο θίασος θα περιόδευε ξανά σε ΗΠΑ και Καναδά, ενώ τον Σεπτέμβριο του ’54 θα επανερχόταν στην Ευρώπη, δίνοντας παραστάσεις σε Ιταλία, Γαλλία, Γιουγκοσλαβία και αλλού, φθάνοντας έως και την Αίγυπτο.
Και ήταν τότε, σ’ εκείνο, το πλαίσιο, όταν ο αμερικανικός θίασος θα επισκεπτόταν και την Ελλάδα, παρουσιάζοντας το “PorgyandBess” στην Αθήνα, στο τότε Βασιλικόν Θέατρον, στο διάστημα 20-23 Ιανουαρίου 1955.
 
Η συνέχεια εδώ...
https://www.lifo.gr/culture/theatro/i-amerikaniki-opera-toy-tzortz-gkersoyin-porgy-and-bess-stin-athina-toy-1955

FORGIVENESS ένας συνδυασμός ηλεκτρονικών, ambient και jazz

$
0
0
Από τρία όχι τυχαία άτομα αποτελούνται οι Forgiveness, που υπογράφουν τώρα το ντεμπούτο τους NextTimeCouldBeYourLastTime (2022) για την GondwanaRecords (AN Music). Λέμε για τους RichardPikeκυκλώματα, JoeQuirkeπρογραμματισμός και JackWyllieφλάουτο και σαξόφωνο.
Ο πρώτος είναι ένας αυστραλός κιθαρίστας, παραγωγός και μηχανικός, γνωστός από την δουλειά του με τους Pivot, ο δεύτερος είναι επίσης παραγωγός ηλεκτρονικής και ambientμουσικής (και με προσωπική δισκογραφία), ενώ ο τρίτος, και γνωστότερος όλων, είναι μέλος των PorticoQuartet, και άλλων διαφόρων σχηματισμών.
Αυτοί οι τρεις μουσικοί συνεργάζονται για την δημιουργία ενός μάλλον παράξενου άλμπουμ – ενός άλμπουμ που δεν είναι ούτε σκέτα ηλεκτρονικό, ούτε σκέτα ambient, ούτε σκέτα jazz. Είναι κάτι απ’ όλα αυτά; Ένας συνδυασμός τους; Ναι, μάλλον...
Αν και είναι δύσκολο λοιπόν να περιγράψεις με μια-δυο λέξεις αυτό που ακούς στο “NextTimeCouldBeYourLastTime”, εντούτοις δεν είναι καθόλου δύσκολο να αντιληφθείς πως εδώ υπάρχει κάτι σοβαρό, κάτι ξεχωριστό, που έρχεται να προστεθεί, σαν ιδιαιτερότητα, ανάμεσα στα υπόλοιπα τούτης της εκλεκτικής ετικέτας.  
Οι Pike, Quirkeκαι Wyllie, δηλαδή οι Forgiveness, ναι μεν επιχειρούν να δημιουργήσουν αρχικώς ένα «απλωμένο» οργανικό πλαίσιο, αλλά, εντός αυτού, δεν παραλείπουν να τοποθετήσουν με επιστημονικό τρόπο (και) τις διάφορες εκτροπές του(ς) – που κινούνται άλλοτε προς ethnicκατευθύνσεις (“Mountaintop”), άλλοτε προς το περιβαλλοντικό new-age (“Lostfawn”), άλλοτε προς την electronicmusic (“Transparent”), άλλοτε προς την jazz (“Orangeadesky”) κ.λπ.
Το αποτέλεσμα συγκλίνει βεβαίως, γιατί το πλαίσιο παραμένει πάντοτε το ίδιο – με τις εκάστοτε περιπτώσεις να δημιουργούν, απλώς, τις εντυπωσιακές επιμέρους διαδρομές.

ΜΙΚΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK 460

$
0
0
27/8/2022
Και για να το συνεχίσω λίγο ακόμη το προηγούμενο ποστ, για τους εξαφανισμένους.
Εμείς μεγαλώσαμε όταν στο κρατικό ραδιόφωνο, μετά το δελτίο ειδήσεων, γύρω στις τρεισήμισι το μεσημέρι, μεταδίδονταν οι αναζητήσεις του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Ίσως το πιο σκοτεινό δεκάλεπτο-τέταρτο στην ιστορία του ελληνικού ραδιοφώνου.
Κάτι φοβερές φωνές εκφωνητών, να λένε για άτομα που είχαν χαθεί και που τα είχαν δει κάποιοι, κάπου, κάποτε, χρόνια πριν, προτού εξαφανιστούν για πάντα...
Με συνέπαιρναν εκείνες οι ανακοινώσεις των εξαφανισμένων. Άλλοι από την Κατοχή, άλλοι από τον Εμφύλιο, άλλοι πιο μετά... Πολλοί απ’ αυτούς κομμουνιστές, που το κρύβανε, βέβαια, οι ανακοινώσεις.
Πού να βρίσκονταν; Να ζούσαν; Να ήξεραν ότι κάποιοι τους έψαχναν και να το αγνοούσαν; Να ήθελαν να επικοινωνήσουν και να μην μπορούσαν; Τι απ’ όλα να συνέβαινε;
Και από ’κει είχαν βγει σενάρια. Κι είχαν γυριστεί και ταινίες...
Και μετά από τις αναζητήσεις του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, άκουγες «καπάκι», τις ανακοινώσεις για τα πεδία βολής του Στρατού, ώστε να μην περάσει κανένας από ’κει κοντά και του ’ρθει η μπόμπα στο κεφάλι. Θρίλερ!
Και ο Γεωργίτσης είχε πέσει κατά λάθος σ’ ένα πεδίο βολής, σε μια ταινία, κι είχε σκοτωθεί... από φίλια πυρά. (γέλιο)

27/8/2022
Είδα χθες ένα road-movie, ξένο, παλιό... τώρα δεν θέλω να πω ποιο, για κάποιο λόγο. Άνθρωποι εξαφανισμένοι, που τους ψάχνανε άλλοι, και δεν μπορούσαν να τους εντοπίσουν... και δεν μιλάω για παρανόμους. Και πάνω σ’ αυτό το μοτίβο, το ότι ο ένας δεν μπορούσε να εντοπίσει που ήταν ο άλλος, για μια-δυο-τρεις μέρες, στηριζόταν μία καταπληκτική εν ολίγοις ταινία.
Τέτοιες ταινίες σήμερα, που υπάρχουν τα ζμάρτφων και λοιπά, δεν είναι δυνατό να υπάρξουν. Δεν έχουν νόημα. Δεν μπορείς πλέον να χαθείς, να εξαφανιστείς, με την θέλησή σου ή όχι, χωρίς να μπορούν να σε βρουν. Ούτε για μισή ώρα.
Κάπου θα σκάσεις μύτη, σε κανα ATM, σε κανα κοινωνικό δίκτυο, κάποιος θα σου στείλει e-mail, θα σε πάρει τηλ. στο κινητό κ.λπ. Κάπου θα δώσεις στίγμα. Το GPS εξάλλου καιροφυλαχτεί.
Τζίφος. Καταστροφή. Και όχι μόνο για τον κινηματογράφο δηλαδή...

27/8/2022
Αυτός ο Μουμτζής έγραψε ένα γελοίο κείμενο στην «Καθημερινή» σε σχέση με τον Ρόμπερτ Ουίλιαμς, ότι δεν ακούγονταν τα τραγούδια του στο κρατικό ραδιόφωνο επί ΠΑΣΟΚ «με διοικητική απαγόρευση», πως ήταν από εκείνους τους καλλιτέχνες που εξαφανίστηκαν «γιατί δεν έδωσαν γη και ύδωρ στο αριστερό ιερατείο» και κάτι τέτοια.
Λοιπόν αυτά είναι σαχλαμάρες, που τις γράφουν μόνον ξεφωνημένοι φιλελέδες, που τυχαίνει να είναι και παντελώς άσχετοι με αυτά τα θέματα.
Εγώ το διατύπωσα το θέμα πολύ ωραία στο LiFO.gr., γράφοντας πως... «Πολλοί ποπ καλλιτέχνες (όχι όλοι), που είχαν ξεκινήσει στην δεκαετία του ’70, βρίσκονται πλέον εκτός κλίματος. Η ποπ οπισθοχωρεί φανερά, ενώ ανεβαίνουν τάχιστα το νεο-ρεμπέτικο και το νεο-λαϊκό τραγούδι» και πιο κάτω πως... «Εν τω μεταξύ κόβονται και οι διαφημιστικές εκπομπές των δισκογραφικών εταιρειών από το ραδιόφωνο και πολλοί τέτοιοι δίσκοι, ποπ δίσκοι, που εξακολουθούσαν να τυπώνονται, περνάνε σχετικώς απαρατήρητοι (χωρίς διαφήμιση από ραδιόφωνο και τηλεόραση)», και λίγο πιο μετά... «κάπως έτσι ο Robert Williams «θα τα πάρει», όπως λέμε, αφού αντιμετωπίζεται πλέον ως «κομμένος», για να στραφεί φανερά προς το κόμμα της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ήταν η Νέα Δημοκρατία, επί αρχηγίας Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα, συνθέτοντας στρατευμένα τραγούδια».
Δηλαδή αυτό που γράφει ο Μουμτζής για «διοικητική απαγόρευση» είναι εντελώς της πλάκας.
Κατ’ αρχάς εγώ θυμάμαι να ακούω Ρόμπερτ Ουίλιαμς στο κρατικό ραδιόφωνο στα μέσα του ’80.
Και από το κρατικό είχα ακούσει για πρώτη φορά –100% αυτό που σας λέω– το καταπληκτικό «Σαν την δης» (που το έβαλα και στο κείμενο στο LiFO.gr), το οποίο κι έψαχνα μάταια, μετά, στα LP του Ουίλιαμς. Λέω «μάταια», γιατί το τραγούδι υπήρχε μόνο σε 45άρι, το οποίο θα αγόραζα από τον Γιάννη τον Βινύλιο στις αρχές των 90s, όταν έβγαζε πάγκο με δισκάκια στην Βρυσακίου, απέναντι από τους Διόσκουρους, στο Μοναστηράκι, πολύ πριν κάνει το γνωστό μαγαζί.
Κι είχα ακούσει κι άλλα τραγούδια του Ρόμπερτ Ουίλιαμς στο ραδιόφωνο, τότε, όπως το «Μες στην προσευχή μου σε θυμάμαι» κ.λπ., ενώ είμαι σίγουρος πως θα είχε εμφανισθεί και στην τηλεόραση ο Ρόμπερτ, τουλάχιστον επί... Σημίτη (εννοώ μετά το ’85, όταν ο «Κινέζος» ήταν υπουργός εθνικής οικονομίας).
Είμαι σίγουρος, δε, πως περισσότερα τραγούδια του Ουίλιαμς θα είχαν ακουστεί τότε στο κρατικό, απ’ όσα είχαν ακουστεί του Πασόκου Θωμά Μπακαλάκου – τα οποία δεν τα θυμάμαι σχεδόν καθόλου.
Αυτό που συνέβαινε τότε με το κρατικό ήταν το εξής.
Επειδή είχαν κοπεί οι διαφημιστικές εκπομπές των εταιρειών, οι παραγωγοί έπαιζαν κατά κόρον καινούρια τραγούδια. Κι έπαιζαν τα πάντα.
Εγώ στο κρατικό ραδιόφωνο είχα ακούσει τότε Περικλή Χαρβά («Στην Άσφαλτο»), Χρήστο Λεττονό («Στρατιωτικά»), Νικόλα Μητσοβολέα («Αφύλαχτη Διάβαση»), Ηδύλη Τσαλίκη («Αυταπάτη») κι είχα τρέξει μετά στα δισκάδικα για ν’ αγοράσω τους δίσκους.
Και αναφέρθηκα σ’ αυτά τα τέσσερα ονόματα, που είναι «άγνωστα» γενικώς, γιατί με τα γνωστά γινότανε χαμός. 50 φορές την ημέρα θα άκουγες Νταλάρα, Αρβανιτάκη, Φατμέ, Τερμίτες, Κατσιμιχαίους κ.λπ.
Όμως άκουγες και Πασχάλη, και Δάκη, και Ρόμπερτ Ουίλιαμς, απλά αυτά δεν πολυπαιζόντουσαν, δεν γινόταν «παιχνίδι» με αυτά τα τραγούδια – όχι ότι ήταν με «διαταγή» κομμένα.

26/8/2022
Pinnacle “Time slips by”…
https://www.youtube.com/watch?v=b0_Gh7b30RA

25/8/2022
Με τον Αφροαμερικανό Malcolm Mooney στο τραγούδι – πριν πάει ο Ιάπωνας Damo Suzuki. Στη σωστή 6λεπτη διάρκεια...
https://www.youtube.com/watch?v=ZAiYRCpvC2c

25/8/2022
Το σκάνδαλο των υποκλοπών έθαψε τον ψευτο-κοσμοπολιτισμό των Μητσοτάκηδων. Δεν πρόκειται να τους ξαναδείς στα CNN της Εσπερίας να παριστάνουν τους τσιτσερόνε του αμερικάνικου στόλου. Τους ήρθε από ’κει πετριά κανονική...

24/8/2022
«Χα, στέκομαι στη στάση το βραδάκι / αχ πάει το χρυσό καλοκαιράκι»...
Έχει ωραία ρυθμική κιθάρα. Να είχε και μία lead, αντί για το βιολάκι, τι καλά που θα 'τανε... Κόλλαγε με το ροκ ο Πατσιφάς το '69 και άφησε τον "έντεχνο"Κοντογιώργο να κάνει κουμάντο στον δίσκο...
https://www.youtube.com/watch?v=Q_QR5G9EOrY

24/8/2022
A rebel with a cause... (συνταρακτικός Ferre Grignard)
https://www.youtube.com/watch?v=ayGyIEQqeWA

24/8/2022
Νομίζω πως κινηματογραφικά δεν θα είχαν υπάρξει η Ευδοκία και ο λοχίας, αν δεν είχαν προηγηθεί ο Θάνος με την Δέσποινα.
Εικαστικά, δε, ο Παπατάκης πρέπει να είχε επηρεάσει πολύ κόσμο, του νέου ελληνικού κινηματογράφου, με τους «Βοσκούς», και πρώτον όλων τον Θόδωρο Αγγελόπουλο της Αναπαράστασης, που μέχρι τότε γύριζε ποπ ταινίες.
Δεν ξέρω... ίσως θα ήταν προτιμότερο να μην τον επηρέαζε ο Παπατάκης τον Αγγελόπουλο και να συνέχιζε να γυρίζει ποπ ταινίες (ο Αγγελόπουλος), με συγκροτήματα και τραγουδιστές.
Θα μπορούσε να είχε κάνει φερ’ ειπείν, στην εποχή του Θιάσου, μια ταινία για τον Σαββόπουλο (με μάγους, Ζωζώ, μπουλούκια, αντάρτες, Ελλάδα-παράγκα κ.λπ.), που να μην ξέφευγε από το κόνσεπτ του Θιάσου, πηγαίνοντάς το και παραπέρα... Τέλος πάντων... όνειρα....
[πάντως για τους Βοσκούς θέλω να γράψω κάποια στιγμή και θα το πράξω]

23/8/2022
Και μην γράψει κανείς πως τραγουδάει σαν τον Tim Buckley. O Tim Buckley τραγουδούσε σαν τον Fred Neil...
https://www.youtube.com/watch?v=BdRRft5aGGY

22/8/2022
Σεπτέμβριος '73. Ενδιαφέρον πρόγραμμα...

YELLOW BOX τεύχος #15 (Αύγουστος / Σεπτέμβριος, 2022)

$
0
0
152 σελίδες έχει το νέο Yellow Boxτου Αυγούστου / Σεπτεμβρίου 2022, που κυκλοφορεί τώρα στα περίπτερα. Με τιμή 6,90 ευρώ και με δώρο, σε όλο το τιράζ, ένα CD(που μπορεί να είναι και 3CD!), επιλεγμένο από ένα μεγάλο στοκ. Στο δικό μου τεύχος υπήρχε το CDτης σπουδαίας LucindaWilliamsBlessed” [LostHighway, 2011].
Περαιτέρω, γι’ αυτό το τεύχος τρέχει κι ένας μεγάλος διαγωνισμός, για όλους τους αναγνώστες του περιοδικού, οι οποίοι θα μπούνε σε κλήρωση, για μία SMARTTVPANASONIC55 UHDANDROIDTX-55JX700E, λιανικής αξίας 829 ευρώ! Για το πώς θα γίνει αυτό υπάρχουν, φυσικά, οι σχετικές οδηγίες στο τεύχος.
Τώρα, από ’κει και πέρα και από πλευράς ύλης, τα βασικά θέματα προβάλλονται στα δύο εξώφυλλα του περιοδικού.
Στο πρώτο εξώφυλλο βλέπουμε κατ’ αρχάς να προβάλλεται η... τιτανομαχίαTechnics Mk7 vs Technics Mk2! Ο Δημήτρης Σταματάκος γράφει για το πιο νέο μοντέλο πικάπ (πλατό-βραχίονας) Mk7 της Technics, συγκρίνοντάς το με το κλασικό Mk2 τής ίδιας εταιρείας. Όπως διαβάζουμε:
«Τα χέρια ιδρώνουν και τρέμουν όταν αγγίζεις μύθους. Μεταφορικώς και κυριολεκτικώς. Διότι, είναι άλλο πράγμα να δοκιμάζεις τον ίδιο το μύθο. Ο υπογράφων (σ.σ. ο Δ. Σταματάκος), γνωστός σιδεροφάγος και κυνικός, δεν αντιμετωπίζει το αντικείμενο με συναισθηματικό τρόπο. Το SL-1210 Mk7 είναι ένα ακόμη πλατό, έτσι δεν είναι; Έτσι δεν είναι;».
Τι άλλο βλέπουμε στο εξώφυλλο; Την ηχομπάρα για TVμέχρι 55 ίντσες SonosRay(δοκιμή από τον Βασίλη Πέππα), τον ολοκληρωμένο ενισχυτή / streamer / RendererHegelH390 (δοκιμή Γιάννης Καμαρινός) και τα ακουστικά FocalCelestee(δοκιμή Μάνος Μαστραντωνάκης), ενώ προβάλλεται και η επίσκεψη του περιοδικού (κείμενο / φωτογραφίες Δημήτρης Σταματάκος) στο εργοστάσιο της Dualστην Γερμανία.
Από ’κει και πέρα υπάρχει και η υπόλοιπη ύλη του YellowBox: το δεύτερο μέρος του HighEndMunich 2022 (Δημήτρης Σταματάκος), η συνέντευξη του Στέλιου Μητσιώνη (ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από το κατάστημα εισαγωγής και εμπορίας συσκευών hi-fiκαι hi-endSolidFoundation) στον Γιάννη Δρακόπουλο και βεβαίως πλήθος δοκιμών, τεχνικά θέματα κ.λπ.
Τώρα στο δεύτερο (πίσω) εξώφυλλο του περιοδικού βλέπουμε τον Βαγγέλη Παπαθανασίου (γράφω εγώ τα σχετικά, με την θλιβερή αφορμή του χαμού του, τον προηγούμενο Μάιο), υπάρχει το πολύ ενδιαφέρον μουσικό αφιέρωμα στον Θανάση Βέγγο (από τον Νίκο Τζαβέλλα), υπάρχει συνέντευξη της σαξοφωνίστριας της jazzMelinaPaxinosστην Μαίρη Πατρίκη (με παράλληλη αναφορά στην δισκογραφία της από εμένα), ενώ υπάρχει και το αφιέρωμα στους AC/DCαπό την Μαρία Τσακίρη.
Περαιτέρω υπάρχουν οι δισκοκριτικές –ο Θοδωρής Μπαφαλούκας γράφει για άλμπουμ κλασικής μουσικής, εγώ γράφω για άλμπουμ jazzκαι rock, ελληνικά και ξένα, ξανά ο Θοδωρής Μπαφαλούκας με το AudiophileCDCorner–, η στήλη της Μαρίας Τσακίρη “LetsRock!”, το κείμενο «JohnnyOtis, ωραίος ως Έλλην» από τον Νίκο Α. Τζαβέλλα, το δεύτερο μέρος της αναφοράς στην θρυλική τζαζ ετικέτα ESP-Disk, ένα κείμενο για τον NinoRota (επιμέλεια Θοδωρής Μπαφαλούκας), κινηματογραφικά θέματα, βιβλία, συνεντεύξεις κ.λπ.
Ένα χορταστικό τεύχος, για ακόμη μία φορά από το YellowBox, το καλύτερο ηχο-μουσικό περιοδικό, που κυκλοφορεί τώρα στην Ελλάδα.
Επαφή: www.yellowbox.gr

JOSH SINTON ένας διαχρονικός fan του Steve Lacy

$
0
0
Για τον βαρύτονο σαξοφωνίσταJoshSintonέχουμε γράψει κάμποσες φορές στο blog, με αφορμή είτε σόλο προσωπικούς δίσκους του, όπως το “b.” [FiPRecordings, 2021] είτε άλλους με ευρύτερα σχήματα, σαν το JoshSintonsPredicateTrio(το “MakingBones…”, στην ILUSO, το 2018) και το τρίο TonyFalco/ JoshSinton / JedWilson (το “Adumbrations” στις FiPRecordings, το 2022), τονίζοντας, παραλλήλως, την ιδιαίτερη σχέση, που έχει οικοδομήσει με τις δουλειές του (ο Sinton), με τον σημαντικό σοπράνο σαξοφωνίστα, συνθέτη και αυτοσχεδιαστή SteveLacy (1934-2004).
Τουλάχιστον τρία άλμπουμ του JoshSintonείναι αφιερωμένα στον SteveLacy, και λέμε βασικά για τις εγγραφές του με τους (The) IdealBread, δηλαδή τις “IdealBread” (2007), “Transmit” (2010) και “BeatingtheTeens” (2014), ενώ ένα ακόμη στρίβει τώρα στο player.
Πρόκειται για το «SteveLacysBookofPractitioners, Vol.1 “H”» [FiPRecordings, 2022], το οποίον αποτελεί αναδημιουργία, κατά βάση, ενός σόλο LPτου SteveLacy, σόλο για σοπράνο σαξόφωνο εννοείται, του «Hocus-Pocus / BookHofPractitioners”», που είχε ηχογραφηθεί στο ψυχιατρικό νοσοκομείο SalveMater, στην Lovenjoelτου Βελγίου, τον Δεκέμβριο του 1985, για να κυκλοφορήσει την επόμενη χρονιά (1986) από την LesDisquesDuCrépuscule, σε παραγωγή του WimMertens!
Τα κομμάτια στο CDτου JoshSintonείναι εκείνα τα έξι του SteveLacy, από το δικό του άλμπουμ, με την ίδιαν ακριβώς διαδοχή.
Κατ’ αρχάς να πούμε πως η γνωριμία Sinton-Lacyξεκινά από τότε όπου ο Lacyδίδασκε στο NewEnglandConservatory, στις αρχές των 00s, και ο JoshSintonήταν ακόμη φοιτητής. Όπως λέει ο ίδιος ο Sinton:
«Τότε ρώτησα τον SteveLacy, αν θα μπορούσα να παίξω το “Hustles” στο βαρύτονο (σ.σ. το τέταρτο από τα κομμάτια του αυθεντικού άλμπουμ) και αν η επανάληψη κάθε ενότητας θα έπρεπε να είναι κυριολεκτική. Επίσης τον είχα ρωτήσει για το πώς θα έπρεπε να προσεγγίσω το αυτοσχέδιο τμήμα του κομματιού κ.ο.κ.Οι περισσότερες από τις απαντήσεις του ήταν ναι μεν φιλικές, αλλά λιτές.Βασικά αυτό που θυμάμαι να λέει είναι ότι δεν πίστευε ότι θα ήταν δυνατό να παιχθεί το συγκεκριμένο κομμάτι στο βαρύτονο.Έτσι, και αφού είχα ολοκληρώσει το παίξιμό μου, εκείνος απλώς είχε καθίσει εκεί τρίβοντας το πιγούνι του και λέγοντας: “λοιπόν, υποθέτω ότι μπορείς να το παίξεις στον βαρύτονο”».
Ο Steve Lacy περιέγραφε τις φόρμες των συγκεκριμένων κομματιών ως σταθερές. Υπήρχε η σύντομη εισαγωγή, μια σειρά επαναλαμβανόμενων μοτίβων ξετυλιγόταν με αυστηρή σειρά, μετά η εισαγωγή επέστρεφε, οδηγώντας έτσι στο αυτοσχεδιαστικό μεσαίο τμήμα, το οποίο στηριζόταν στον τρόπο που καθόριζε η εισαγωγή.Όταν αυτό το τμήμα ολοκληρωνόταν, το κύριο σύνολο των μοτίβων επανερχόταν και πάλι στο προσκήνιο.
Τα κομμάτια, φυσικά, ήταν εντελώς προσωπικά, καθότι ο SteveLacyτα συνέθετε έχοντας κατά νου κάποια πρόσωπα, που τον ενέπνεαν. Με την σειρά τα πρόσωπα αυτά ήταν: ο bebopvocalistκαι ποιητής BabsGonzales, ο σαξοφωνίστας SonnyStitt, ο τσιρκολάνος KarlWallenda, oβιολιστής-συνθέτηςNiccolò Paganini, oμάγος HarryHoudiniκαι ο πιανίστας συνθέτης JamesP. Johnson.
Η προσέγγιση του Sinton, τώρα, σίγουρα είναι αυτοσχεδιαστική και σίγουρα «πατάει» πάνω στους «κανόνες», που εμφάνιζε ο Lacyστην δική του εγγραφή, που χαρακτηριζόταν για την εντελώς freeοπτική του, καθώς άλλαζε αυτή αναλόγως με την διάθεση της στιγμής.
Στο εισαγωγικό “Hubris” π.χ. ο Sintonχρησιμοποιεί σύντομα και κάπως απότομα φυσήματα , που, σταδιακά κινούνται προς μία περισσότερο funkyφρασεολογία. Στο “Hallmark”, που ακολουθεί, ο Sintonξεκινά κάπως διαλογιστικά, αλλά στην πορεία εκείνο που ακούμε μοιάζει σαν να συνομιλεί το βαρύτονο με τον εαυτό του.
Τέλος πάντων το άκουσμα παραμένει, καθ’ όλη την εξέλιξη του άλμπουμ, καίριο, απρόσμενο και ριζοσπαστικό, τιμώντας ασυζητητί και τον SteveLacyκι εκείνο το άλμπουμ του 1986, και βεβαίως την ιστορία και το σύγχρονο «πρόσωπο» του βαρύτονου σαξοφώνου.
Επαφή: www.joshsinton.com

ΕΛΕΝΗ ΛΑΓΟΥ κάτι να δώσω

$
0
0
Η Ελένη Λαγού, γεννημένη στην Αθήνα το 1994 (όπως διαβάζουμε στο δίκτυο), είναι μια νέα τραγουδοποιός. Νέα και στην ηλικία, και βεβαίως νέα στον χώρο του τραγουδιού, αφού τώρα κυκλοφορεί το πρώτο CDτης, που αποκαλείται«Κάτι να Δώσω» [Μετρονόμος, 2022]. Στο CDαυτό τα εννέα από τα δέκα τραγούδια είναι σε μουσική, στίχους, ερμηνεία της Ελένης Λαγού, ενώ ένα έχει στίχους-μουσική του Κωνσταντίνου Λαλιώτη. Επίσης σε ένα τραγούδι ακούγεται και η Παιδική Χορωδία του Σπύρου Λάμπρου.
Το ύφος των τραγουδιών της Ελένης Λαγού (μετά και από τις ενορχηστρώσεις της Εύας Λουκάτου) είναι εκείνο της σύγχρονης μπαλάντας, της κάπως «έντεχνης» και κάπως ροκ μπαλάντας. Αν και από το «Κάτι να Δώσω» απουσιάζει τόσο το μπουζούκι, όσο και η leadηλεκτρική κιθάρα γενικώς (ειδικώς την ακούμε στο τραγούδι «Τρέχω στο κενό») – πράγμα που σημαίνει πως οι όροι «έντεχνο» και ροκ είναι και αυτοί κάπως δοκιμαστικοί ή και καταχρηστικοί.
Κατ’ αρχάς το γεγονός πως έχουμε να κάνουμε με μία (σύγχρονη) τραγουδοποιό, μ’ έναν άνθρωπο, δηλαδή, που γράφει μελωδίες, στίχους και ερμηνεύει τα τραγούδια του είναι, οπωσδήποτε, ενδιαφέρον.
Έχουμε, έτσι, μιαν ολοκληρωμένη εικόνα για την καλλιτέχνιδα Ελένη Λαγού – για όλες τις επιμέρους δυνατότητές της.
Συνθετικώς τα τραγούδια της Ε. Λαγού είναι ενδιαφέροντα –με τα περισσότερα καλά να βρίσκονται από την μέση του CDκαι μετά– όχι, όμως, πως και τα πρώτα είναι πολύ κατώτερα, από τα καλύτερά της. Και αναφερόμαστε στα κομμάτια «Εσύ πουθενά», «Φως», «Πεταλούδα» και «Μείνε», ενώ ενδιαφέρον είναι και το τραγούδι του Κ. Λαλιώτη («Το άρωμά σου»). Οι μελωδίες της Ε. Λαγού σ’ αυτά τα κομμάτια είναι καλές και αξιομνημόνευτες, προσφέροντας τις «σωστές» βάσεις, ώστε να προκύψουν ολοκληρωμένα τραγούδια. Υπάρχει απλότητα, όπως υπάρχει και λυρισμός (σε σωστές δόσεις).
Από στιχουργικής άποψης επίσης είναι καλά τα πράγματα. Ευπρόσωπα, και κάτι παραπάνω. Χωρίς να υπάρχει κάποιος «μεγάλος» στίχος εδώ, υπάρχει εκείνο που λέμε ειλικρίνεια. Σίγουρα οι στίχοι επιδέχονται βελτιώσεις, σε κάθε επίπεδο θεματικό, εκφραστικό (λέξεις-διατυπώσεις) κ.λπ., και είναι αυτό κάτι το οποίον θα πρέπει να το κοιτάξει, για το μέλλον, η τραγουδοποιός.
Από πλευράς φωνής-ερμηνείας, τώρα, θα πούμε πως η Ε. Λαγού είναι μια καλή ή και πολύ καλή τραγουδίστρια, όχι κατώτερη, σώνει και καλά, από άλλες γυναικείες φωνές της εποχής μας, πασίγνωστες από τα μίντια κ.λπ. Το ότι θα μπορούσε και μόνον ως τραγουδίστρια να προχωρήσει η Ελένη Λαγού είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο.
Πολύ καλές, τέλος, είναι οι ενορχηστρώσεις της Εύας Λουκάτου. «Έξυπνες», ξεχωριστές, και πάνω απ’ όλα λειτουργικές – προσθέτοντας πολλούς πόντους στα τραγούδια. Ήπιο programming, το πιάνο, το τσέλο, η φυσαρμόνικα, οι ακουστικές κιθάρες., ένα σαξόφωνο εδώ, κάτι άλλο πιο ’κει... όλα σωστά, και όλα ωραία τοποθετημένα, στις θέσεις που πρέπει.
Ένα πολύ συμπαθητικό άλμπουμ είναι το «Κάτι να Δώσω». Δεν ξέρουμε αν αυτό είναι αρκετό για την Ελένη Λαγού – νοιώθουμε, όμως, πως η νεαρή τραγουδοποιός μπορεί να διεκδικήσει, στην πορεία, ακόμη περισσότερα.
Επαφή: www.metronomos.gr

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΚΤΑΣ αστρολάβος

$
0
0
Ακολουθώντας μια παλιά πρακτική, να διαβάζω πρώτα ό,τι υπάρχει και δεν υπάρχει πάνω και μέσα στον δίσκο (βινύλιο ή CD), πριν ρίξω το άλμπουμ στο πλατώ ή το player, και πριν αγγίξω το πληκτρολόγιο, ομολογώ πως ο «Αστρολάβος» [Μετρονόμος, 2022] του νέου τραγουδοποιού Γιώργου Δίκτα, με άφησε... ασυγκίνητο.
Και αναφέρομαι, βασικά, στους στίχους, που είναι καταγραμμένοι στο booklet. Δεν με «τράβηξαν», ενώ μερικές λέξεις μου φάνηκαν εκτός τόπου και χρόνου (περπατάρης, μυροβλίζει κ.ά.). Αφήνω δε το γεγονός πως καθώς τους διάβαζα δεν μου έβγαινε το μέτρημα – σε αρκετούς, όχι σε όλους. Ροή με προσκόμματα.
Στην συνέχεια έριξα μια ματιά και στους μουσικούς του «Αστρολάβου», μήπως αντιληφθώ και από εκεί κάτι, πριν ξεκινήσω την ακρόαση. Δεν βλέπω μπουζούκια, βλέπω κιθάρες (κλασικές, ακουστικές, ηλεκτρικές), βλέπω τενόρο σαξόφωνο, τσέλο, όπως βλέπω και νέι, μαντολίνο και φλάουτο. Σκέφτομαι... πως δεν συνάδουν όλα αυτά, για να βγει κάποιο, βέβαιο, συμπέρασμα.
Τέλος, έριξα μια ματιά στις φωνές. Βασικά εδώ έχουμε στίχους, μουσικές, ερμηνείες του Γιώργου Δίκτα (καλό αυτό, είπα μέσα μου), με λίγες περαιτέρω βοήθειες. Δύο γυναικείες φωνές λένε δύο τραγούδια (Μαρία Κουνελάκη, Μαρία Λούκα), δύο στιχουργοί έχουν γράψει λόγια σε δύο κομμάτια (Σταύρος Περράκης, Στέφανος Φώκος). Αυτά... για να ακολουθήσει η ακρόαση.
Η γνώμη μου είναι θετική για τον «Αστρολάβο» του Γιώργου Δίκτα. Μπορεί να πλανάται πάνω από τα τραγούδια του το φάντασμα του Σωκράτη Μάλαμα, αλλά ο Γ. Δίκτας δεν είναι αδιάφορος τραγουδοποιός.
Βεβαίως οι στίχοι του θέλουν κι άλλη δουλειά, για να γίνουν κάτι περισσότερο από μέτριοι ή απλώς καλοί, (όπως είναι τώρα) ενώ παραπάνω από επαρκής κρίνεται για τις μελωδίες του, και ακόμη για τις ενορχηστρώσεις (που μπορεί να μην είναι δικές του, καθώς ανήκουν στους Θανάση Γκίκα, Φώτη Μυλωνά, αλλά είναι «δικές του», αφού αφορούν στα τραγούδια του).
Τα τραγούδια, σαν κι αυτά που γράφει ο Γιώργος Δίκτας, ο κόσμος θα τα αποκαλέσει «έντεχνα» (όπως και του Μάλαμα, εξάλλου). Για μένα είναι λάθος αυτός ο χαρακτηρισμός. Το έντεχνο είναι βασικά «συνθέτης-στιχουργός-ερμηνευτής». Δεν είναι «τραγουδοποιός». Ο Δίκτας είναι κλασικός τραγουδοποιός, αφού τα κάνει όλα μόνος του ή σχεδόν όλα.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, των singer-songwriters, σίγουρα θα μπορέσει να διακριθεί, στο μέλλον, ο Γιώργος Δίκτας, γιατί το ταλέντο, στις συνθέσεις, στις μελωδίες πρώτα-πρώτα, δεν του λείπει, ίσα-ίσα, ενώ και σε όλα τα άλλα κινείται από ένα άλφα επίπεδο και πάνω. Το «Βαρκάρη έλα να με πας» είναι πολύ καλό τραγούδι – και νομίζω πως αυτός ο τύπος τού ροκ τού πάει τού Δίκτα, περισσότερο από τις μπαλάντες και τα πιο ακουστικά κομμάτια. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως και σε ορισμένα από τα πιο ήπια tracksδεν βρίσκεις ωραία στοιχεία («Το βαλς της ανατροπής»).
Δεν ξέρω αν ο «Αστρολάβος» είναι το ντεμπούτο του Γιώργου Δίκτα στην δισκογραφία. Φαίνεται, όμως, πως είναι. Αν είναι έτσι, τελικώς, σαν ντεμπούτο ο «Αστρολάβος» είναι τυπικός. Υπό την έννοια πως εμπεριέχει όλα εκείνα πάνω στα οποία αξίζει να πατήσει ο Γ. Δίκτας για να πάει πιο ψηλά (που το αξίζει, έτσι νομίζω) όπως και όλα εκείνα, τα οποία θα πρέπει να αποφύγει στο άμεσο μέλλον (για να μην τον τραβήξουν προς τα κάτω). Δικές του οι επιλογές. Αυτός θα αποφασίσει.
Επαφή: www.metronomos.gr

ΜΙΚΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK 461

$
0
0
2/9/2022 
ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ...
Έχω γράψει κάμποσα κείμενα για τον Μίκη Θεοδωράκη.
Πάντα ήθελα να περιλαμβάνουν αυτά και κάποια πράγματα που δεν ήταν γνωστά, ή κάποιες σκέψεις και κάποια συμπεράσματα, που να μην ήταν κάπου γραμμένα.
Και αυτό το θεωρώ κατόρθωμα, γιατί για τον Θεοδωράκη έχουν γραφτεί τα πάντα.
Όταν είχα γράψει π.χ., το 2014, πως τα «Λιανοτράγουδα» είχαν ηχογραφηθεί νόμιμα και με την άδεια της χούντας, τον Νοέμβρη του ’73, την παραμονή του Πολυτεχνείου, κάποιοι είχαν πέσει, τότε, από τα σύννεφα. Το λέω, γιατί όλοι νόμιζαν εκείνο που διαχεόταν για χρόνια, πως τα «Λιανοτράγουδα» είχαν ηχογραφηθεί παράνομα...
Γενικά, σε όσα κείμενα έχω γράψει για τον Θεοδωράκη έχω τέτοια στοιχεία μέσα, τα οποία έχουν νόημα ή και πολύ νόημα και δεν είναι γνωστά – ή είναι τελείως άγνωστα. Όπως εκείνο που είχα γράψει για την ενδεχόμενη μετάδοση του απαγορευμένου «γελαστού παιδιού» με τον Al Bano, από ταινία, επί χούντας (ξανά).
Επειδή λοιπόν γράφω τέτοια πράματα εγώ, με ενδιαφέρει να διαβάζω και ανάλογα κείμενα από τους άλλους. Τις κοινοτοπίες και τα προφανή τα βαριέμαι αφόρητα.
Να λοιπόν ένα ωραίο θέμα, που αξίζει να το ψάξει κανείς και να το μετατρέψει σε μεγάλο κείμενο. Θα το κάνω κάποια στιγμή... Περυσινό ποστ... 
Η ιστορία του Μίκη Θεοδωράκη είναι μαζί και η ιστορία της Αριστεράς στην Ελλάδα, τα τελευταία 80 χρόνια.
Ο Θεοδωράκης είχε αντιταχθεί στην εισβολή του Συμφώνου της Βαρσοβίας στην Τσεχοσλοβακία, τον Αύγουστο του 1968, και μετά την διάσπαση του ΚΚΕ είχε προσχωρήσει στο ΚΚΕ (εσωτ.), από το οποίο θα αποχωρούσε μία κρίσιμη, για την αντιδικτατορική πάλη, στιγμή, τον Μάρτιο του 1972.
Η υπόθεση είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις, με εκατέρωθεν ανακοινώσεις, στα παράνομα τότε έντυπα του ΚΚΕ (εσωτ.) – και αυτά τα δύο τεύχη, της «Κομμουνιστικής Επιθεώρησης» (που τότε δεν ανήκε στο ΚΚΕ, αλλά στο «εσωτερικό») και του «Διαλόγου για την Ενότητα των Ελλήνων Κομμουνιστών» εμπεριέχουν όλη τη φάση της σύγκρουσης.
Ο Μίκης Θεοδωράκης διαπίστωνε πως το ζήτημα της αντίστασης απέναντι στη χούντα είχε βαλτώσει και πάνω σ’ αυτή τη βάση διαφωνούσε με το ΚΚΕ (εσωτ.) σε ιδεολογικά και εσωτερικά-διαδικαστικά θέματα, σχετικά με την μη-δημοκρατικοποίηση του κέντρου των αποφάσεων – με το «εσωτερικό» να απαντά πως «η αστάθεια και οι απότομες μεταπτώσεις» είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα του Μίκη Θεοδωράκη.
Βασικά ο Θεοδωράκης θεωρούσε πως το ΚΚΕ (εσωτ.) είτε θα έπρεπε να υπάρξει μέσα στο πλαίσιο ενός ενιαίου ΚΚΕ είτε θα έπρεπε να αποσπαστεί από το κομμουνιστικό κίνημα, καθώς ταυτιζόταν όλο και περισσότερο με την σοσιαλδημοκρατία.
Το πώς θα εξελισσόταν το ΚΚΕ (εσωτ.) στην τελευταία περίοδο της δικτατορίας (θεωρώντας π.χ. το αγώνα ενάντια στη χούντα απλά αντιδικτατορικό και όχι πρωτίστως αντιιμπεριαλιστικό) δείχνει την ορθότητα των απόψεων του Μίκη Θεοδωράκη την δεδομένη συγκυρία.

2/9/2022
60 χρόνια Μαρκόπουλος, 50 χρόνια Χατζηνάσιος, 50 χρόνια Τουρνάς, 40 χρόνια Λοΐζος και πάει λέγοντας...
Εγώ θα πρότεινα σε όλους αυτούς που διοργανώνουν τέτοια live, να μαζέψουν τον κόσμο, στα διάφορα ωδεία, θέατρα, γήπεδα κ.λπ. και να του βάλουν ν’ ακούσει, από μεγαφωνικές, τρεις-τέσσερις δίσκους του κάθε συνθέτη, από τα master tapes, ή έστω από βινύλια, από την αρχή μέχρι το τέλος...
Δεν θα υπήρχε μεγαλύτερη τιμή από αυτή. Όλα τα υπόλοιπα είναι χωρίς νόημα για μένα.

1/9/2022
Πέταξε τις μάσκες, σφίγγει αβέρτα χέρια, πάνω κει στα Σέρρας, και ξαναρχίζει την ομοιοπαθητική...

1/9/2022
Έτσι ξεκαθαρίζουν όλα. Δούρειος Ίππος. Θέλει να ρίξει την κυβέρνησή μας...

1/9/2022
Τα καπετανάτα της δεξιάς έχουν πάρει φωτιά. Ελλείψει πειστικού «καραμανλικού» ο... βούδας πλαγιοκοπεί τους «μητσοτάκηδες», μέσω των άσπονδων φίλων τους «κεφαλογιάννηδων», που επιχειρούν αίφνης να ανεβούν κατηγορία. Κάποιοι ήδη το ψιθυρίζουν... O Πούτιν θα τον έβαλε...

31/8/2022
Ξεσάλωσαν οι φιλελέδες με τον θάνατο του Γκορμπατσόφ. Το τι αρλούμπα έχει γραφτεί τις τελευταίες ώρες δεν περιγράφεται...
Δεν βλέπουν εδώ πέρα που, με τις εγκληματικές πολιτικές τους, ο κόσμος μετά από το ρεύμα δεν θα έχει να πληρώσει ούτε το νερό...

31/8/2022
Είναι προφανές πως η μουσική πήγε κατά διαόλου, μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. Παντού στον κόσμο. Και οι λόγοι είναι πολλοί. Βαριέμαι τώρα να γράφω. Δεν υπάρχει ουδεμία σύγκριση ανάμεσα στην ποπ και το ροκ του ’60, ’70 και ’80, με ό,τι επακολούθησε στα 90s, 2000s και 2010s.
Οι Κομμουνάροι, ας πούμε, προσπαθούσαν να γκρεμίσουν την Θάτσερ με τα τραγούδια τους, και τους άκουγε τότε όλος ο κόσμος. Παντού στον κόσμο...
https://www.youtube.com/watch?v=uxk7aSCLj4g

31/8/2022
>>Ο στόχος ολόκληρης της ζωής μου ήταν η εξολόθρευση του κομμουνισμού, αυτής της ανυπόφορης δικτατορίας κατά των ανθρώπων. Η σύζυγός μου, που αναγνώρισε αυτήν την αναγκαιότητα, μάλιστα, πριν από μένα, με στήριξε με όλες τις δυνάμεις της σε αυτήν την προσπάθεια. Ακριβώς για να πετύχω αυτόν το σκοπό, χρησιμοποίησα τη θέση μου στο κόμμα και στη χώρα<<
>>Είχα σκοπό να διατηρήσω την ΕΣΣΔ στα τότε υπάρχοντα σύνορα, βέβαια κάτω από μία νέα ονομασία, που θα εξέφραζε την ουσία των δημοκρατικών αλλαγών που είχαν συντελεστεί. Δεν το κατάφερα(...). Η Ρωσία δεν μπορεί να είναι μεγάλη δύναμη χωρίς την Ουκρανία, το Καζαχστάν, τις Δημοκρατίες του Καυκάσου<<
Βασικά δεν τους έκανε ούτε ο Γκορμπατσόφ κι ας χύνουν τώρα κροκοδείλια δάκρυα. Ήθελαν κάτι πιο βίαιο, πιο εκδικητικό, πιο διαλυτικό και πιο καταστροφικό, και γι’ αυτό επένδυσαν στον ανεκδιήγητο Γιέλτσιν.
>>Ο Πούτιν εκφράζει τα «βαθιά συλλυπητήριά» του για τον θάνατο του Γκορμπατσόφ<<
Αυτός ο καπιταλιστικός αγροίκος μοιάζει, πάντως, να είναι πιο ειλικρινής, από τους κουλάκους των Βρυξελλών.

30/8/2022
ΛΗΤΗΣ + ΤΡΥΚ – Τεμπέλης
https://www.youtube.com/watch?v=qcFN-Yc9JPQ

29/8/2022
Τις ιστορίες που έχει πει ο Αλέκος Σακελλάριος –στην τηλεόραση βασικά– δεν τις έχω ακούσει ποτέ και από κανέναν.
Τον παρακολουθούσα από παιδί, και στα σέβεντις και στα έιτις, και παρότι πάντα μου φαινόταν πολύ γέρος, χωρίς να είναι –ο Σακελλάριος πέθανε 78 χρονών, σαν χθες το 1991, αλλά αν σου έλεγαν πως ήταν... 98 θα το πίστευες– κρεμιόμουν από τα χείλη του.
Ο άνθρωπος αυτός πέρα από το τεράστιο έργο που άφησε σε θέατρο, κινηματογράφο, τραγούδι κ.λπ., έχει πει απίθανα πράγματα, που ευτυχώς κάποιοι τα έχουν κρατήσει και τα ανεβάζουν στο YouTube. Και όχι απλώς τα έλεγε, αλλά τα έλεγε και με τέτοιο τρόπο, ώστε, σήμερα, να αποτελούν μνημεία προφορικού λόγου.
Για μένα ο Αλέκος Σακελλάριος είναι μία από τις 10 μεγαλύτερες καλλιτεχνικές προσωπικότητες, που ανέδειξε η Ελλάδα στον 20ον αιώνα. Δεν ξαναβγαίνουν τέτοιοι άνθρωποι...
Απολαύστε τον εδώ σ’ αυτή την διήγηση...
https://www.youtube.com/watch?v=OcKIVkJ2odA

28/8/2022
Όταν η φωνή της Μούσχουρη «κατεβαίνει» λιγάκι ακούς κάτι ανθρώπινο (και πολύ ωραίο), γιατί όταν τραγουδάει ψηλά ακούς κάτι σαν... μηχάνημα.
Κατά τα λοιπά... Γκάτσος. Και Χατζιδάκις. Και κάπως τουριστικός Ξαρχάκος στην ενορχήστρωση.
(η Μούσχουρη σε κάθε δεκαετία έκανε ένα τουλάχιστον άλμπουμ στην πατρίδα)
(το τραγούδι με το οποίο «γνώρισα» την Νάνα Μούσχουρη και γι’ αυτό το αγαπώ)
https://www.youtube.com/watch?v=qc8huS1huzA

η ΕΛΛΗ ΛΑΜΠΕΤΗ πέθανε σαν σήμερα, το 1983 – η γαλλική κωμωδία «Σαράντα Καράτια» ήταν μία από τις πιο μεγάλες θεατρικές επιτυχίες της, στο τέλος της δεκαετίας του ’60

$
0
0
Τoδεύτερο μισό της δεκαετίας του ’60 υπήρξε καθοριστικό για την κορυφαία ηθοποιό Έλλη Λαμπέτη, που θα έφευγε σαν σήμερα από την ζωή, στις 3 Σεπτεμβρίου 1983. Και ήταν καθοριστικό τόσο σε προσωπικό επίπεδο (συμπεριλαμβανομένων και των θεμάτων υγείας της), όσο και σε καλλιτεχνικό, όταν ανεβάζει βασικά «ελαφρύ» ρεπερτόριο – σαν να ήθελε να ξορκίσει σκληρές όψεις της πραγματικής ζωής, περιστατικά που ήδη βίωνε ή που θα βίωνε στο αμέσως προσεχές διάστημα
Εκείνα τα χρόνια, η μεγάλη πρωταγωνίστρια είχε επιλέξει τον ηθοποιό Κώστα Καρρά ως σταθερό παρτενέρ της –συναντήθηκαν για πρώτη φορά, στη σκηνή, στην ρομαντική κωμωδία «Ξυπόλητη στο Πάρκο» (BarefootinthePark) του NeilSimon, τον Οκτώβριο του 1964, για να συμπορευτούν όλα τα επόμενα χρόνια, έως και το 1968–, γνωρίζοντας μαζί και μεγάλες επιτυχίες (καλλιτεχνικές και εμπορικές), αλλά και αποτυχίες ή έστω σχετικές αποτυχίες (στο εμπορικό επίπεδο).
Στις πρώτες θα αναφέραμε οπωσδήποτε την παράσταση «Λεωφορείον ο Πόθος» (AStreetcarNamedDesire) του TennesseeWilliams (Φεβρουάριος 1965) και βεβαίως την «Μαμζέλ Πέπσυ» (Pepsie) της PierretteBruno (Νοέμβριος 1966), ενώ στις δεύτερες την «Αγία Ιωάννα» (SaintJoan) του BernardShaw, που «κατέβηκε» πολύ γρήγορα (Οκτώβριος 1966) και το «Θυμήσου τον Σεπτέμβρη» (PrivateLives) του Noël Coward (Δεκέμβριος 1967).
Η Έλλη Λαμπέτη με την Βέρα Κρούσκα στα "Σαράντα Καράτια"
Παρά ταύτα, παρά τις κατά καιρούς εισπρακτικές αποτυχίες και τα σχετικά «χτυπήματα» της κριτικής, η Έλλη Λαμπέτη δεν θα παύσει να ετοιμάζει και να ανεβάζει «ελαφρές» παραστάσεις, υποστηρίζοντάς τες με όλες τις δυνάμεις της. Όπως είχε πει και η ίδια σε μια συνέντευξή της,
στον Κώστα Σεϊζάν, στην εφημερίδα «Απογευματινή» (25 Νοε. 1967):
«Δεν είμαι προκατειλημμένη εναντίον των εύπεπτων έργων. Απέδειξα μάλιστα εμπράκτως ότι τ’ αγαπώ. Πολλά απ’ αυτά είναι γραμμένα με κέφι και έχουν άψογη σκηνική αρχιτεκτονική και γι’ αυτό ξεχωρίζουν. Τα “έργα περιωπής” με το υψηλό πνευματικό τους ανάστημα μου παρέχουν την ευκαιρία να ενσαρκώσω σκηνικούς χαρακτήρες που εγράφησαν από τους δημιουργούς τους σε μεγάλες για το θέατρο στιγμές. Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς. Δεν μ’ ενδιαφέρει η τέρψη της άδειας καρέκλας της πλατείας. Ουδείς απέδειξε ότι το κάθισμα έχει αίσθημα ή νόηση. Μ’ ενδιαφέρει πρωτίστως η ερμηνεία μου να απευθύνεται σε κάποιο υπαρκτό πρόσωπο, στον θεατή συγκεκριμένα, και όχι σε κενές καρέκλες».
Όπως αναπαράγεται στο βιβλίο του Μάκη Δελαπόρτα «Έλλη Λαμπέτη» [Η Καθημερινή, Ιαν. 2021]
Στις 27 Σεπτεμβρίου 1968 η Έλλη Λαμπέτη ανεβάζει στο Θέατρον Κεντρικόν την γαλλική κωμωδία συμπτώσεων των PierreBarillet (1923-2019) και Jean-PierreGrédy (1920-2022) «Σαράντα Καράτια» (QuaranteCarats). Όπως έγραφε ο μεταφραστής του έργου Κώστας Σταματίου στο πρόγραμμα της παράστασης:
«Ο Πιέρ Μπαριγιέ κι ο Ζαν-Πιέρ Γκρεντύ είναι οι μόνοι στην περιοχή του γαλλικού βουλεβάρτου (σ.σ. μπουλβάρ, δηλαδή ελαφριά ερωτική κωμωδία), που συνεχίζουν μεταπολεμικά, μια παλιά παράδοση: το ντουέτο στο γράψιμο. Όπως ο Φλερ και ο Καγιαβέ, ο Λαμπίζ και ο Μαρτέν, ο Ρενιάρ και ο Ντυφρενύ, οι δύο συγγραφείς της κωμωδίας “Σαράντα Καράτια” είναι αχώριστοι εδώ και είκοσι χρόνια κι έχουνε γράψει μαζί 15 έργα, που στάθηκαν ισάριθμες επιτυχίες. “Χρυσοχόους” στο είδος τους, “ανανεωτές του βουλεβάρτου” τους έχει χαρακτηρίσει σύσσωμη η κριτική.(...)Λίγο μετά τον πόλεμο, οι δύο νέοι που ήσαν παλιοί συμφοιτητές συναντήθηκαν εντελώς τυχαία στο Αβινιόν. Ο Μπαριγιέ πήγαινε στην Κυανή Ακτή και τσάκισε το αυτοκίνητό του σ’ ένα ατύχημα – ο Γκρεντύ γύριζε από την Κυανή Ακτή και τσάκισε το κεφάλι του σ’ ένα άλλο αυτοκινητικό ατύχημα. Από τα δύο ατυχήματα γεννήθηκε μία ευτυχής συνεργασία, που διαρκεί ως σήμερα.(...)».
 
Η συνέχεια εδώ...
https://www.lifo.gr/culture/theatro/h-elli-lampeti-pethane-san-simera-1983

το βιβλίο του Χριστόφορου Κάσδαγλη για «Το Βρώμικο Ψωμί» του Διονύση Σαββόπουλου – μια κριτική παρουσίαση ενός μουσικού βιβλίου της σειράς «33 1/3» των εκδόσεων οξ υ

$
0
0
Πριν από λίγο καιρό εμφανίστηκαν στα βιβλιοπωλεία μερικά μουσικά βιβλία μικρού σχήματος (16,3 Χ 11,8) από τις εκδόσεις οξ υ. Τα βιβλία αυτά ανήκουν σε μια σειρά, που αποκαλείται «33 1/3» και στην οποίαν «αναλύονται» δίσκοι βινυλίου LP, που γυρίζουν φυσικά στις 33 και 1/3 στροφές και οι οποίοι έπαιξαν κάποιο ρόλο σε ό,τι ονομάζεται «ποπ & ροκ κουλτούρα» ή και πέρα απ’ αυτήν ορισμένες φορές.
Σε πρώτη φάση τυπώθηκαν δεκατρία τέτοια βιβλία, που αφορούν στα εξής άλμπουμ: BobDylanHighway 61 Revisited”, JoyDivisionUnknownPleasures”, LedZeppelinIV”, TheBeatlesLetitBe”, BeachBoysPetSounds”, MetallicaMetallica”, Μαρία Κάλλας “LyricandColoraturaArias”, TomWaitsSwordfishtrombones”, PinkFloydThePiperatTheGatesofDawn”, NineInchNailsPrettyHateMachine”, PixiesDoolittle”, Μάνος Χατζιδάκις «Ο Μεγάλος Ερωτικός» και Διονύσης Σαββόπουλος «Βρώμικο Ψωμί».
Όπως βλέπουμε από αυτά τα δεκατρία βιβλία τα έντεκα αφορούν σε ξένους δίσκους, ενώ δύο αφορούν σε ελληνικούς. Εκείνα των ξένων δίσκων είναι γραμμένα από ξένους συγγραφείς, άρα εδώ μας έρχονται ως μεταφρασμένα, ενώ τα δύο, που ασχολούνται με τα ελληνικά άλμπουμ του Μ. Χατζιδάκι και του Δ. Σαββόπουλου, είναι γραμμένα από Έλληνες.
Η σειρά, φυσικά, εμφανίστηκε κατά πρώτον στο εξωτερικό. Τα πρώτα βιβλία κυκλοφόρησαν το 2003, από τις εκδόσεις Continuum(Λονδίνο, Νέα Υόρκη) και αργότερα από τις εκδόσεις Bloomsbury(Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Νέο Δελχί, Σίδνεϊ), ενώ μέχρι σήμερα έχουν τυπωθεί στη βασική σειρά περισσότεροι από 160 τίτλοι!
Οπωσδήποτε πολλοί απ’ αυτούς τους δίσκους έχουν ενδιαφέρον και κάθε αναγνώστης θα διαλέξει εκείνους τους τίτλους βιβλίων που «του πάνε» περισσότερο, όμως εμείς θα πούμε πως, ίσως-ίσως, ακόμη πιο μεγάλο ενδιαφέρον να έχουν τα βιβλία, που τυπώνονται, στο πλαίσιο της σειράς, στις διάφορες χώρες (έξω από Μεγάλη Βρετανία, ΗΠΑ) και που αφορούν σε τοπικούς δίσκους (ιαπωνικούς, βραζιλιάνικους, βουλγάρικους, πολωνικούς κ.λπ.).
Πολύ θα θέλαμε, για παράδειγμα, να δούμε και στα ελληνικά το βιβλίο για το LP “Niemen Enigmatic” (1970) του Πολωνού Czesław Niemen ή το βιβλίο για το LP “Refazenda” (1975) του Βραζιλιάνου Gilberto Gil, αλλά αυτό είναι κομμάτι δύσκολο να γίνει, γιατί οι τίτλοι (και οι καλλιτέχνες) δεν ήταν ποτέ εμπορικοί στην Ελλάδα – όμως ok, το ξεπερνάμε...
Πρέπει να πούμε, επίσης, πως αυτά τα μουσικά βιβλία τσέπης της σειράς 33 1/3, ως ιδέα, δεν εμφανίστηκαν στα 00s. Τέτοια μουσικά βιβλία μικρού σχήματος τύπωναν οι Γάλλοι ήδη από τις δεκαετίες του ’60 και του ’70.
Λέμε για τα καταπληκτικά βιβλία της σειράς “poésie et chansons” των Editions Pierre Seghers στα σίξτις, που πέραν από ποιητές (Paul Elyard, Aragon, F.G. Lorca, Arthur Rimbaud, Pablo Neruda, Bertold Brecht, Emily Dickinson, Dylan Thomas, Georg Trakl, Constantin Cavafy, Langston Hughes κ.ά.) ανθολογούσαν και τροβαδούρους (Georges Brassens, Charles Aznavour, Jacques Brel, Charles Trenet κ.ά.) και βεβαίως για τα βιβλία τής επίσης έξοχης σειράς “Rock & Folk” των εκδόσεων Albin Michel στα σέβεντις, με τίτλους Les Beatles, Les Rolling Stones, Magma, Le Rock Anglais, La Chanson Brettone, Jim Morrison au-delà des Doors, Leonard Cohen, Theodorakis κ.ά. Οι διαστάσεις αυτών των τελευταίων βιβλίων ήταν 16,5 Χ 13,5 (περίπου, δηλαδή, όσο και της σειράς «33 1/3», που είναι 16,3 Χ 11,8)
Θα πρέπει να σημειώσουμε από την αρχή πως η ιδέα τού να γράφεται ένα βιβλίο για ένα δίσκο δεν μας βρίσκει και πολύ σύμφωνους. Δεν την θεωρούμε και τόσο καλή ιδέα.
Θα μας άρεσε περισσότερο να υπήρχε μια άλλη θεματική. Για παράδειγμα: τα δύο πρώτα άλμπουμ των PinkFloyd(δεν μπορείς να μιλάς για το ένα, χωρίς να αναφέρεσαι και στο άλλο), τα ηλεκτρικά άλμπουμ του BobDylanστα σίξτις, η τριλογία του Σαββόπουλου «Το Περιβόλι του Τρελλού», «Μπάλλος», «Το Βρώμικο Ψωμί» κ.ο.κ.
Το να γράφεις μόνο για ένα δίσκο κρύβει πολλούς κινδύνους – και ο βασικότερος είναι ο εξής. Να μην βγαίνει ένα... κανονικό ενδιαφέρον βιβλίο, και άρα να πρέπει να το «τραβάς» το θέμα από ’δω κι από ’κει, να το ξεχειλώνεις με άσχετα και αδιάφορα πράγματα, να το φορτώνεις με ασήμαντες λεπτομέρειες, και τελικά να αποκόβεις ένα άλμπουμ από μιαν ευρύτερη σημαντική περίοδο ενός καλλιτέχνη, δίνοντας λάθος σήμα.
Αντιλαμβάνομαι το «εμπορικό» πλάνο της σειράς «33 1/3», όμως θα πρέπει να βλέπει κανείς και πέρα απ’ αυτό.
Πάντως, για να είμαστε ακριβείς, υπάρχουν και άλμπουμ που μπορείς να τα δεις «μόνα τους» είτε γιατί οι καλλιτέχνες ή τα γκρουπ δεν κυκλοφόρησαν άλλο, είτε γιατί το πρώτο άλμπουμ ενός ονόματος μπορεί να απέχει χρονικά από το δεύτερό του, οπότε να διατηρείται μιαν αυτονομία. Μπορεί να υπάρχουν κι άλλοι λόγοι... Τέλος πάντων...
Πρόσφατα έφθασαν στα χέρια μας τρία τέτοια βιβλία. Το “
PinkFloyd: ThePiperattheGatesofDawn” του JohnEricCavanagh (μετάφραση Αλέξης Καλοφωλιάς, πρόλογος Γιώργος Δημητρακόπουλος), το “Μαρία Κάλλας: LyricandColoraturaArias” της GingerDellenbaugh(μετάφραση Ζήσιμος Τρυφίδης, πρόλογος Λιάνα Σκουρλή) και το «Διονύσης Σαββόπουλος: Βρώμικο Ψωμί» του Χριστόφορου Κάσδαγλη (επίμετρο Ναταλί Χατζηαντωνίου).
Σ’ αυτό το κείμενο επιλέξαμε να ασχοληθούμε με το βιβλίο «Διονύσης Σαββόπουλος: Βρώμικο Ψωμί» – στο μέλλον ίσως ασχοληθούμε και με κάποιο άλλο...
 
Η συνέχεια εδώ...
https://www.lifo.gr/culture/vivlio/biblio-toy-hristoforoy-kasdagli-gia-bromiko-psomi-toy-dionysi-sabbopoyloy

ΕΥΑ ΦΑΜΠΑ ρόδο μου κόκκινο

$
0
0
Γνωστή και διακεκριμένη, εδώ και στο εξωτερικό, κιθαρίστρια και συνθέτρια, η Εύα Φάμπα (κόρη του αείμνηστου κιθαριστή και συνθέτη Δημήτρη Φάμπα) έχει πρόσφατο CDσε κυκλοφορία, που αποκαλείται «Ρόδο μου Κόκκινο» [Μετρονόμος. 2022] και το οποίον περιέχει έντεκα «έντεχνα» τραγούδια. Στίχους στα τραγούδια αυτά έχουν γράψει οι Βέρα Βασιλείου-Πέτσα (4), Φιλιώ Μόρφη (1), Γιώργος Μπίμης (4) και Μαριάνθη Αλειφεροπούλου-Χαλβατζή (2), ενώ τραγουδούν οι Βασίλης Γισδάκης (2), Στέλιος Μαγαλιός (1), Θανάσης Χουλιαράς (2), Μαριλίζα Λούντζη (1), Γιώργος Μαυροειδής (1), Μανώλης Μητσάκος-Μαριλίζα Λούντζη (1), Παρασκευάς Θεοδωράκης (2), και Πολυξένη Καράκογλου (1).
Παρατηρούμε κατ’ αρχάς πως η Εύα Φάμπα μελοποιεί στίχους τεσσάρων διαφορετικών στιχουργών, ενώ τα τραγούδια της αποδίδουν οκτώ διαφορετικοί τραγουδιστές (και τραγουδίστριες). Και αν για το θέμα των στίχων δεν μπορεί να πει κανείς κάτι, οπωσδήποτε, για το θέμα των ερμηνευτών δεν μπορεί παρά να διερωτάται. Είναι τόσο διαφορετικά αυτά τα έντεκα τραγούδια, μεταξύ τους, ώστε να απαιτούν την παρουσία τόσο πολλών φωνών; Δεν το νομίζουμε. Με έναν-δυο ερμηνευτές το αποτέλεσμα θα ήταν μάλλον καλύτερο, πυκνότερο, μεστότερο και με πιο αποσαφηνισμένο χαρακτήρα.
Τα τέσσερα τραγούδια σε στίχους της Βέρας Βασιλείου-Πέτσα, που τοποθετούνται στην αρχή του άλμπουμ, είναι από εκείνα που ξεχωρίζουν.
Η γραφή της Β. Βασιλείου-Πέτσα, είναι καθαρή και μετρημένη. Οι στίχοι της ρέουν αβίαστα, είναι φτιαγμένοι με μαστοριά (παλαιάς κοπής), ενώ και από νοηματικής πλευράς είναι σαφείς και κατασταλαγμένοι. Αποτελούν, δηλαδή, από την φύση τους μία πολύ καλή βάση, για να μετατραπούν σε τραγούδια. Κάτι που συμβαίνει. Ειδικώς τα δύο τραγούδια, που λέει ο Βασίλης Γισδάκης, στην αρχή, είναι πολύ καλά («Δίχως όραμα», «Ανατολικός άνεμος»), με αποτέλεσμα το άλμπουμ να ξεκινά με φόρα.
Το τρίτο τραγούδι στη σειρά, το «Αυτός ο δρόμος» (με τον Στέλιο Μαγαλιό) διαρκεί παραπάνω από έξι λεπτά κι είναι ένα παράξενο αργό ζεϊμπέκικο. Θέλει προσοχή, για να το παρακολουθήσεις, γιατί η μεγάλη διάρκειά του κάπως σε αποπροσανατολίζει.
Αρκετά καλά τραγούδια είναι και τα «Ταξίδι στο χρόνο» (Θανάσης Χουλιαράς), «Ορφέας και Ευρυδίκη» (Γιώργος Μαυροειδής) και «Τσε Γκεβάρα» (Παρασκευάς Θεοδωράκης), όλα σε στίχους Γιώργου Μπίμη, αλλά από ερμηνευτικής πλευράς μόνον το «Ορφέας και Ευρυδίκη» ξεχωρίζει, λόγω της «σπασμένης» προσέγγισης του Γ. Μαυροειδή.
Σε γενικές γραμμές θα λέγαμε πως το «Ρόδο μου Κόκκινο» είναι ένα αρκετά ενδιαφέρον σύγχρονο «έντεχνο» άλμπουμ, με την Εύα Φάμπα να φανερώνει και συνθετική-τραγουδιστική άνεση, μα και ευρύτητα επιρροών. Πέρα από τις εμφανείς «χατζιδακικές», εννοούμε, υπάρχουν κι άλλες (κλασικές, «δωματίου», λάτιν κ.λπ.), που προσφέρουν στο «Ρόδο μου Κόκκινο», και από αυτή την άποψη, την αίσθηση του «ταξιδιού».
Επαφή: www.metronomos.gr

CLAIRVOYANCE improv-jazz από το Κάλιαρι

$
0
0
Τον Οκτώβριο του 2018 είχαμε γράψει, εδώ στο blog, για ένα CDτου σοπρανίστα GianniMimmo, της πιανίστριας SilviaCordaκαι του κοντραμπασίστα AdrianoOrrù, ο τίτλος του οποίου ήταν “Clairvoyance” [AmiraniRecords]. Τώρα Clairvoyanceείναι η ονομασία του τρίο, με την πιο νέα συνεύρεσή του να αποκαλείται Transient [Amirani Records, 2022].
Ηχογραφημένο στον χώρο
PentyService, στο Κάλιαρι της Σαρδηνίας, στις 27 Οκτωβρίου 2021, το “Transient” είναι μία καθαρή αυτοσχεδιαστική πρόταση, που βαδίζει στα χνάρια του προηγούμενου άλμπουμ του trio.
Λέμε «στα χνάρια», γιατί στην πράξη το “Transient” μοιάζει περισσότερο «συγκροτημένο», μ’ ένα κομμάτι μικρής (2:16) και επτά κομμάτια μέσης διάρκειας (από τέσσερα έως έξι λεπτά), με «ακρότητες», που είναι όμως λελογισμένες διαθέτοντας περαιτέρω και σαφές λυρικό στοιχείο.
Το σοπράνο σαξόφωνο του GianniMimmoεξερευνά άλλοτε προφανείς μελωδικές περιοχές και με τα αναμενόμενα timbre, ενώ άλλοτε μπορεί να το ακούς ακόμη και σαν φλάουτο, με ταυτόχρονο κρουστό παίξιμο με τις τάπες, με την Cordaνα χρησιμοποιεί πλην του πιάνου της (μέσα-έξω) κι ένα toy-piano, που σε κάποια κομμάτια (“Transientclouds”) κάνει πολλή δουλειά, παρέχοντας στην εγγραφή έναν πειραματικό αέρα – όταν το κοντραμπάσο του Orrù συμμετέχει παντοιοτρόπως στα δρώμενα, με παιξίματα τόσο με πιτσικάτο, όσο και με δοξάρι.
Η ροή στο “Transient” είναι η αναμενόμενη και είναι απρόσκοπτη, με το άκουσμα να μην κάνει πουθενά «κοιλιά», και με τους τρεις οργανοπαίκτες να καλύπτουν όχι μόνον τα δικά τους μέτρα, μα και να προκαλούν ο ένας τον άλλον, ώστε να ξεκινά κάθε φορά ένας νέος κύκλος προσωπικών καταδείξεων και «συνομιλιών».
Μάλιστα, αυτή η επικοινωνία που παρατηρείται μεταξύ των κομματιών δημιουργεί και μιαν άλλη προοπτική στο “Transient”, καθώς τα κενά ανάμεσα στα tracksδεν παίζουν κάποιον ιδιαίτερο ρόλο, με την μουσική να υπερβαίνει χωρίσματα και διάρκειες, και με τους κύκλους να ολοκληρώνονται σε όχι αναμενόμενες θέσεις και στιγμές.
Γενικώς, το στοιχείο της έκπληξης και της αναπάντεχης εξέλιξης καραδοκεί καθ’ όλη την διάρκεια τούτου CD, προσδίδοντάς του, έτσι, μιαν αδιαφιλονίκητη γοητεία.
Επαφή: www.amiranirecords.com

ΜΙΚΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK 462

$
0
0
7/9/2022
Το έχω ξαναγράψει. Το να με αποκαλεί κάποιος μελετητή, ερευνητή, συλλέκτη, αρχειοφύλακα κ.λπ. δεν με τιμά, με υποτιμά. Ιδίως όταν το κάνει συνάδελφος. Ορισμένοι θέλουν να με τοποθετούν κάπου αλλού από εκεί όπου είμαι, για δική τους εξυπηρέτηση.
Ο ερευνητής, ο μελετητής κ.λπ. οφείλει να δίνει σωστά και ακριβή στοιχεία, ενώ ο δημοσιογράφος, που δεν είναι μελετητής και ερευνητής ας κάνει και τα λάθη του, δεν τρέχει τίποτα. Είναι δικαιολογημένος.
Προσπαθούν να καλύψουν τα δικά τους νώτα, ξεχωρίζοντάς με, τοποθετώντας με κάπου πέρα, αλλού.
Θεωρώ τον εαυτό μου απλά και μόνον δημοσιογράφο, γραφιά, μουσικογραφιά (παρότι δεν γράφω μόνο για μουσική) και τίποτ’ άλλο. Είμαι ένας από εσάς (απευθύνομαι στους συναδέλφους), τους ανθρώπους που γράφουν και δημοσιεύουν επαγγελματικά. Τίποτ’ άλλο.
Ούτε το παίζω... ληξίαρχος με το να επιμένω σε μια ορθή χρονολογία, όταν διορθώνω το έτος θανάτου του Αλέξανδρου Πατσιφά. Άμα ήμουνα ληξίαρχος θα ήξερα και πώς λέγανε την μάνα του Πατσιφά, τον πατέρα του, το γένος της μάνας του κλπ. Το να ξέρεις πότε πέθανε ο Αλέξανδρος Πατσιφάς, ένας από τους κορυφαίους μουσικανθρώπους στην Ελλάδα, πληροφορώντας σωστά εκείνους που σε διαβάζουν, δεν σε καθιστά ληξίαρχο, ούτε ερευνητή, αλλά υπεύθυνο γραφιά (και μόνον).

6/9/2022
Πολύ μου αρέσει όταν για δύσκολους δίσκους, improv και τέτοια, που βάζω από το δισκορυχείον, παίρνω ελάχιστα λάικ. Έτσι πρέπει. Συγκινούμαι δε, όταν κάποιοι φίλοι κοινοποιούν αυτά τα «δύσκολα» ποστ, χωρίς να παίρνουν κανένα λάικ.
Σ’ αυτούς αφιερώνω το τραγούδι...
https://www.youtube.com/watch?v=Jysk4NnTQU4

6/9/2022
Τον Γιώργο Πάντζα, ως ηθοποιό, δεν τον έχω πάρει με καλό μάτι. Αν και ξεκίνησε (στο σινεμά) σε ρόλους κάπως ζεν πρεμιέ, έχοντας κάτι το... παριζιάνικο (ήταν και ωραίο παιδί), στην πορεία κύλησε προς κάτι λαϊκότερο, άνοστο επιθεωρησιακό, αδιάφορο και ανέμπνευστο.
Παρά ταύτα για τον ίδιον ως άτομο, όποτε τον άκουγα να μιλάει ή διάβαζα καμιά συνέντευξή του, σχημάτισα, μέσα στα χρόνια, άλλη γνώμη. Θετική.
Τώρα μαθαίνω πως έχει καταγωγή από την Κέρκυρα, με τον κερκυραίο πατέρα του, και ταλαιπωρημένο κομμουνιστή, να είναι και βραβευμένος ποιητής (με βιβλία κ.λπ.).
Σωστά τα λέει ο Γιώργος Πάντζας στην ΕφΣυν...
>>Η φασιστική Δεξιά είναι η ίδια από την εποχή του διχασμού, με τον τότε βασιλιά Κωνσταντίνο, στη δικτατορία του Ι. Μεταξά, συνεχίζει με τις δωσιλογικές προδοτικές κυβερνήσεις της Κατοχής, στα καραμανλικά καθεστώτα του 1961, που ψήφισαν και τα δέντρα, τη δραπέτευση με το όνομα «Τριανταφυλλίδης» και την επάνοδό του ως «Καραμανλής», με τη μεσολάβηση του Αβέρωφ. Ενδιάμεσα υπήρξε η συνεργασία της Δεξιάς του Παναγιώτη Κανελλόπουλου με τους αποστάτες του Μητσοτάκη, που ανέτρεψαν τη νόμιμη κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου, αφού βέβαια πρώτα δωροδοκήθηκαν πλουσιοπάροχα και άνοιξαν την πόρτα για να έρθει η χούντα. Το ’81... η δημοκρατία άρχισε να λειτουργεί.<<
Όπως είχε πει και ο Ανδρέας Παπανδρέου ο Καραμανλής δεν έκανε τίποτ’ άλλο από το να ανασυντάξει την δεξιά (βασιλόφρονες, χουντικούς και καραμανλικούς), ανασυγκροτώντας το παραδοσιακό κράτος της δεξιάς, κατοχυρωμένο μέσα από ένα αυταρχικό σύνταγμα – το σύνταγμα της Νέας Δημοκρατίας.
Η «λύση Καραμανλή» δηλαδή είχε επιβληθεί κάπως σαν ο εκδημοκρατισμός της δικτατορίας. Αληθινή μεταπολίτευση βιώνει η χώρα, για πρώτη φορά, μετά το 1981...

6/9/2022
Αυτό το κείμενο, που βάζω στο λινκ, το είχα γράψει το 2016, για τα 50 χρόνια από το «Φορτηγό» του Σαββόπουλου.
Δεν ξέρω αν ήμουν ο πρώτος που είχε συνδέσει τον Σαββόπουλο με τον Γιώργο Μανιάτη σε κείμενο τα τελευταία χρόνια (δεν έχει και κάποια ιδιαίτερη σημασία αυτό), αλλά ο Χριστόφορος Κάσδαγλης αυτό το κείμενο διάβασε (το λέει και ο ίδιος), για να γράψει το σχετικό κεφάλαιο στο βιβλίο του «Βρώμικο Ψωμί».
Μην νομίζετε ότι όταν έγραψα την κριτική στο βιβλίο του Κάσδαγλη κάθισα και ψείρισα τα πάντα. Αυτή είναι δουλειά ενός επιμελητή, που πρέπει να πληρωθεί. Δεν θα κάνω εγώ, τζάμπα, τον επιμελητή του Κάσδαγλη! Λέω όμως πως στο κεφάλαιο αυτό υπάρχουν δύο τουλάχιστον λάθη, τα οποία δεν ανέφερα στο κείμενο στο LiFO.gr (με την κριτική στο βιβλίο του).
Κατ’ αρχάς ο Μανιάτης δεν πέθανε το 2019, όπως γράφει ο Κάσδαγλης, αλλά το 2018, ενώ έχει «σκοτώσει» κιόλας το επώνυμο του Γιάννη Μ. Καλιόρη, γράφοντάς τον «Καλλιώρη»!
Έχοντας διαβάσει στο κείμενό μου για το «Φορτηγό» (που είχε δημοσιευθεί στο LiFO.gr, στις 29 Νοε. 2016) τα σχετικά περί Σαββόπουλου και Μανιάτη, η Ναταλί Χατζηαντωνίου είχε ρωτήσει σχετικώς τον Διονύση Σαββόπουλο, σε μια συνέντευξη, που είχε δημοσιευθεί επίσης στο LiFO.gr στις 22 Δεκ. 2016:
>>— Μετά την κυκλοφορία του «Φορτηγού», ο Γιώργος Μανιάτης έγραφε για εσάς στην «Ελευθερία»: «... Απομένει να δούμε ποια πίστη θα ασπαστεί: του Χριστού ή του Βαραββά». Τελικώς, ποια πίστη ασπαστήκατε;<<
Μόνο που η αγαπητή Ναταλί είναι προχειρογράφος σε αυτά τα θέματα και δεν είχε προσέξει πως ο Μανιάτης αυτά τα είχε πει στην «Ελευθερία» στις 14 Απρ. 1966 (το γράφω στο δικό μου κείμενο), πολύ πριν κυκλοφορήσει το «Φορτηγό» (22 Νοε. 1966).
Ο Κάσδαγλης να ξέρει πως η Χατζηαντωνίου ρώτησε τον Σαββόπουλο για τον Μανιάτη, επειδή είχε διαβάσει τα σχετικά πριν, στο δικό μου άρθρο. Δεν είχε κάνει την ερώτηση από δική της έρευνα.
Ακόμη και όταν σε διαβάζουν κάποιοι και αντιγράφουν αυτά που λες είναι «αλλού» και τα αναπαράγουν με ανακρίβειες και λάθη. Φοβερές καταστάσεις...
https://www.lifo.gr/culture/music/dionysis-sabbopoylos-50-hronia-apo-fortigo

6/9/2022
Όλος αυτός ο μπουχός, που έχει σηκωθεί με τον Βραζιλιάνο του Ολυμπιακού είναι βγαλμένος από τις πιο σκοτεινές εποχές του ελληνικού ποδοσφαίρου. Από τα σχέδια της χούντας (και τον αλήστου μνήμης Ασλανίδη) να θέσει υπό τον έλεγχό της ένα εκτός ελέγχου (όπως πρέπει από την φύση του να είναι) λαοφιλές άθλημα, παραδίδοντάς το αύτανδρο στην λματ (εφοπλιστές κ.λπ.) και βεβαίως από τον εγκληματικό εναγκαλισμό του αθλήματος με τους νέους θατσερο-ρηγκανικούς ολιγάρχες και μιντιακούς απατεώνες εποχής Κοσκωτά.

5/9/2022
Μπάσκετ (και ποδόσφαιρο) δεν παρακολουθώ καθόλου, ούτε από TV, ούτε από πουθενά, εδώ και πολλά χρόνια. Παρότι μέχρι τα 35 μου πήγαινα και στα γήπεδα, κι έχω παρακολουθήσει live, πάμπολλους αγώνες, σήμερα όλα αυτά δεν μου λένε απολύτως τίποτα. Βασικά, σιχαίνομαι τον σύγχρονο πρωταθλητισμό (όχι τον αθλητισμό).
Φαίνεται πως ζήλεψα, όμως, και είδα 5-10 λεπτά από τον αγώνα της Εθνικής Μπάσκετ με την Ιταλία. Και κάπως έτσι άκουσα πως ανάμεσα στους διεθνείς υπάρχουν και κάποιοι με τα επώνυμα Παπανικολάου, Παπαπέτρου και Λαρεντζάκης.
Για κάποια δευτερόλεπτα θόλωσα, σάστισα, γιατί, αυτά τα επώνυμα αφορούσαν και σε παλαιούς μπασκετμπολίστες τους οποίους έβλεπα παλιά είτε στα γήπεδα, είτε διάβαζα γι’ αυτούς, και κάπως έτσι νόμισα πως έβλεπα μπάσκετ του ’90 ή και πιο παλιό.
Θυμήθηκα τον Δημήτρη Παπανικολάου από Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, τον Αργύρη Παπαπέτρου από Παναθηναϊκό και Απόλλωνα Πατρών και βεβαίως τον Αίαντα Λαρεντζάκη από την μεγάλη ΑΕΚ του 1968 (με Σλάβια κ.λπ.). Και κάπως έτσι το έπαθα, κατά μίαν έννοια, το ντεζαβού μου...
Εν τω μεταξύ είδα για πρώτη φορά και τον Αντετοκούνμπο. Ο άνθρωπος έχει φοβερά σωματικά-αθλητικά προσόντα, αλλά ο ρόλος του Γκάλη (που κατέβαζε και μπάλα φυσικά, όταν δεν την κατέβαζε ο Γιαννάκης) δεν του πάει στην Εθνική. Έτσι νομίζω. Άσε δηλαδή που σαν μακρινός σουτέρ δεν κάνει. Άμα θες να παίζεις και έξω από τα 6,25 πρέπει να έχεις τρίποντο. Αλλιώς παίξε «τεσσάρι», «πεντάρι». Μου άρεσε πολύ κι αυτός ο Dorsey, που επίσης πρώτη φορά τον είδα. Με την σταυρωτή του ντρίπλα σε εκθέτει.
[Κι ένα τελευταίο. Αν υπήρχαν σήμερα... Κώστας Δεληκάρης, Γιάννης Δομάζος, Τάκης Κούδας μπορεί να έβλεπα και ποδόσφαιρο]

5/9/2022
Μια ερώτηση για τους «σαββοπουλικούς» ή όποιον άλλον ή άλλη. Στο τέλος στο "λα λα λα", μετά το 2:20, ακούγεται η Δόμνα Σαμίου ή όχι; Ποια είναι η γνώμη σας; Στον δίσκο πάντως, στο 45άρι, αναφέρεται μόνο «Διονύσης Σαββόπουλος και Παιδική Χορωδία»...
https://www.youtube.com/watch?v=RqluJwS01dQ

5/9/2022
>>Άδωνις: Έρχεται ο πιο δύσκολος χειμώνας απο το 1942<<
Και το 1942 το ίδιο έλεγαν οι γκεσταπίτες, οι μαυραγορίτες και οι δωσίλογοι... πως θα ήταν ο χειρότερος χειμώνας από το 1492.

2/9/2022
Εσείς που διασκευάζετε παλιά τραγούδια, αν δεν έχετε τα κότσια να κάνετε τέτοια διασκευή... καθίστε στ'αυγά σας και ασχοληθείτε με τα δικά σας.
[ο Φώτης Ιωαννάτος, ο αδελφός της αείμνηστης Αγγελικής, με διαδρομή, που ξεκινάει από τα συγκροτήματα του '60]
https://www.youtube.com/watch?v=w1_ktxApKIQ

GORDON GRDINA’S NOMAD TRIO σημείο βρασμού

$
0
0
Ο καναδός συνθέτης, αυτοσχεδιαστής, κιθαρίστας και ουτίστας GordonGrdinaβρίσκεται σε δημιουργική έξαρση. Βασικά, τού έχει λύσει τα χέρια το δικό του labelAttaboygirlRecords– αλλά όχι μόνο, γιατί ηχογραφεί και αλλού. Εννοείται πως ο Grdinaτρέχει παραλλήλως διάφορα projects, προσανατολίζοντας, όμως, τα ενδιαφέροντά του, συχνά, και προς την κατεύθυνση του trio.
[Ίσως θυμούνται οι φίλοι μας πως τους προηγούμενους μήνες γράψαμε για τα έξοχα “TheMusicofTimBerne/ OddlyEnough” (προσωπικό του) και “Night’s Quietest Hour”, με τους GordonGrdinasHaram, αμφότερα στην Attaboygirl].
Εσχάτως, λοιπόν, ο καναδός μουσικός κυκλοφόρησε ακόμη δύο CD, και τα δύο ηχογραφημένα με trios, που έρχονται να πλασαριστούν μεταξύ των πολύ ενδιαφερουσών κυκλοφοριών της χρονιάς.
Εδώ θα ασχοληθούμε με το πρώτο απ’ αυτά, το BoilingPoint [Astral Spirits, 2022], το οποίον υπογράφουν οι GordonGrdinasNomadTrio
Κατ’ αρχάς να πούμε πως το “BoilingPoint” είναι το δεύτερο άλμπουμ του γκρουπ, μετά το φερώνυμο CD, στην Skirl Records, το 2020 (δες και την σχετική δισκοκριτική, από τις 31 Ιαν. 2020), με την σύνθεση του trioνα παραμένει βεβαίως σταθερή – δηλαδή GordonGrdinaκιθάρα, ούτι, MattMitchellπιάνο και JimBlackντραμς (ο Blackείναι ένας ντράμερ με άπειρες συνεργασίες και με δισκογραφία δεκάδων άλμπουμ, και ο Mitchellένας πιανίστας, που, τα τελευταία 20 χρόνια, δείχνει μεγάλη και σοβαρή δραστηριότητα).
Το “BoilingPoint” περιέχει έξι tracks, όλα συνθέσεις του GordonGrdina, έχοντας συνολική διάρκεια λίγο μεγαλύτερη από 48 λεπτά.
Θα αποκαλούσαμε τούτη την ηχογράφηση του Grdina... δύσκολη και απαιτητική. Απαιτητική κατ’ αρχάς για τους ίδιους τους μουσικούς του γκρουπ, και περαιτέρω για τους ακροατές.
Βεβαίως, επειδή εδώ έχουμε να κάνουμε με άτομα-μουσικάρες το «απαιτητική» για το ίδιο το trioδεν σημαίνει κάτι. Μπορεί τα κομμάτια να είναι σύνθετα, μπορεί οι αρμονίες να είναι παράξενες, μπορεί οι μελωδίες να φαίνονται κάπως... ηφαιστειογενείς, μπορεί από ρυθμικής άποψης το “BolingPoint” να μοιάζει με... εργαστήρι παραγωγής (ρυθμών), όμως και σε κάθε περίπτωση όλα αυτά είναι... βούτυρο στο ψωμί, για τους Grdina, Mitchellκαι Black. Και δεν είναι μόνον η επιδεικνυόμενη άνεση, φυσικά, μα και το δέσιμο του trio, και φυσικά το οριστικό αποτέλεσμα, που είναι ογκώδες, δυναμικό, στιβαρό και ουσιαστικό.
Εντάξει, (και) ακροατές με εμπειρία σε τέτοιου τύπου μουσικές δεν θα έχουν απολύτως κανένα πρόβλημα στην παρακολούθηση του “BoilingPoint” – πόσω μάλλον, όταν εδώ υπάρχουν tracksσαν το 10λεπτο “Shibuya” ή σαν το 13λεπτο “Cali-lacs”, με την εισαγωγή στο ούτι και την γενικότερη ethnic-improv-jazzεξέλιξη, που είναι ικανά να συναρπάσουν. 
Επαφή: www.gordongrdina.bandcamp.com, www.astralspirits.bandcamp.com

PIERFRANCESCO MUCARI / GIANNI MIMMO ένα κλασικού τύπου improv-jazz άλμπουμ

$
0
0
Κλασικού τύπου improv-jazzάλμπουμ, δομημένο από δύο σαξοφωνίστες, το HowtoGetRidoftheDarkness (Πώς να απαλλαγείτε από το σκοτάδι) [AmiraniRecords, 2022] είναι ένα CD, που επιχειρεί να εκφράσει την εποχή μας. Την εποχή μας που είναι «σκοτεινή» και που απαιτεί, συγχρόνως, τρόπους και μεθόδους ώστε να μετριάσεις το «σκοτάδι» της ή ακόμη και να απαλλαγείς από αυτό.
Μπορεί η μουσική, μια μουσική πράξη, να καταφέρει κάτι τέτοιο; Τα πάντα μπορεί η μουσική, σε προσωπικό επίπεδο, για τον καθέναν από εμάς – αλλά το κατά πόσο μπορεί να επιδράσει συνολικά (η μουσική), προς την κατεύθυνση κάποιων ευρύτερων κοινωνικοπολιτικών λύσεων και πολύ περισσότερο αλλαγών είναι ένα θέμα... Anyway
Οι δύο αυτοσχεδιαστές, εδώ, ο PierfrancescoMucariσε σοπράνο, άλτο, προετοιμασμένα σαξόφωνα και marranzano (το ιδιόφωνο σιτσιλιάνικο όργανο, γνωστό και ως scacciapensieri) και ο GianniMimmoσε σοπράνο σαξόφωνο, επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον... συνεννόησης, μέσα από ευγενείς διαξιφισμούς, διασταυρώνοντας ήχους, άλλοτε συμβατούς με τον κατανοητό ήχων των οργάνων τους, και άλλοτε διαφοροποιημένους, μέσω ποικίλων (εξωτερικών) παρεμβάσεων και τεχνικών.
Η μουσική των Mucariκαι Mimmoθα μπορούσε να παρουσιαστεί ή μάλλον να προσομοιωθεί με ένα δέντρο. Με τα κλαδιά του να διασταυρώνονται και να συμπλέκονται, εκεί όπου μέσα από τις πυκνές φυλλωσιές θα μπορούσες να δεις λίγο φως... κάποιο φως.
Πάντως να πούμε πως το άλμπουμ δεν είναι τόσο «ακραίο» όσο ίσως υπονοείται. Δεν πρόκειται για μια εικονοκλαστική διέξοδο, αλλά για ένα συναισθηματικώς κατασταλαγμένο CD, με σημεία άλλοτε λυρικά, έως και μελαγχολικά, και άλλοτε πιο έντονα, παθιασμένα και αποφασιστικά.
Βοηθούν τα μάλα προς άπασες τις κατευθύνσεις οι επινοήσεις των δύο μουσικών, που ξεφεύγουν όχι μόνον στα tracksμε το marranzano (“Salomesà tout”, “UntilIcouldseeyourlittleboatfadeinthemistofdawn”), μα και σε άλλα κομμάτια, όπως στο “Crimsonbirdbackhome” φερ’ ειπείν, που είναι, όλο, ένα «βιβλίο» για δύο σαξόφωνα, ξαναγραμμένο από την αρχή.
Επαφή: www.amiranirecords.com

η ποίηση του Μίλτου Σαχτούρη στην ελληνική μουσική και το τραγούδι – από τις πρώτες απόπειρες του Μάνου Χατζιδάκι και του Γιάννη Σπανού, μέχρι τον Μιχάλη Σιγανίδη, τους Lost Bodies και την Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου

$
0
0
Ο ποιητής Μίλτος Σαχτούρης (1919-2005) μελοποιείται από πολύ παλαιά. Σχεδόν από τον καιρό της ποιητικής εμφάνισής του, στα ελληνικά γράμματα, μέσω της πρώτης, αναγνωρισμένης από τον ίδιον, συλλογής του «Η Λησμονημένη» [Ίκαρος, 1945].
Ο Μάνος Χατζιδάκις
Ήταν δύο χρόνια αργότερα (1947), όταν ο Μάνος Χατζιδάκις μελοποιεί μια στροφή, την έκτη, από το ποίημα του Μίλτου Σαχτούρη «Έξι στιγμές», την οποία τιτλοφορεί «Ο βαρκάρης των κεραυνών» και ακόμη το ποίημα «Ο βυθός», το οποίο μετονομάζει ως «Ένας ναύτης στο φεγγάρι» ή «Το τραγούδι του ναύτη». Τα δύο αυτά συνθέματα θα αποτελούσαν, πιο μετά, το «έργο 2» του Μάνου Χατζιδάκι «Δύο Ναυτικά Τραγούδια» (1947).
Ψάχνοντας λίγο το θέμα, λέμε πως αυτά τα δύο ποιήματα του Μίλτου Σαχτούρη συμπεριλαμβάνονται στην ποιητική συλλογή του «Παραλογαίς» [Ιδιωτική Έκδοση, 1948]. Οπότε τα εξής τινά μπορεί να συμβαίνουν...
Ή ο Μάνος Χατζιδάκις τα μελοποίησε αργότερα (1948), ή τα ποιήματα είχαν ήδη δημοσιευθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά, όταν θα τα μελοποιούσε το 1947 ο Μ. Χατζιδάκις, ή ότι οι δύο άντρες γνωρίζονταν, ή ότι είχαν κοινούς γνωστούς, με τα ποιήματα να φθάνουν στα χέρια του Μάνου Χατζιδάκι πριν εκδοθούν. Τι απ’ όλα αυτά έχει συμβεί δεν είμαστε σε θέση να το γνωρίζουμε.
Τα τραγούδια αυτά ηχογραφήθηκαν από τον Μάνο Χατζιδάκι (πιάνο) και τον Σπύρο Σακκά (φωνή), στις 12 Δεκεμβρίου 1972 (είναι η πιο γνωστή εκδοχή), για να ακουστούν τρία χρόνια αργότερα στο LP«Μάνου Χατζιδάκι: Ο Καπετάν Μιχάλης και Ο Κύκλος του C.N.S.» [Νότος, 1975]. Έκτοτε, βεβαίως, παρουσιάστηκαν πολλές φορές και από άλλους ερμηνευτές.
Τα κομμάτια είναι αξιοθαύμαστα, προσεγγίζοντας ταιριαστά την ποίηση του Μίλτου Σαχτούρη, καθώς κινούνται κάπου ανάμεσα στο liedκαι το πιο σύγχρονο «καθημερινό» τραγούδι.
Να πούμε εδώ πως, στην συνέχεια, θα γίνει λόγος κυρίως για τις λαϊκές (με την ευρύτερη έννοια) μουσικές προσεγγίσεις της ποίησης του Μ. Σαχτούρη και όχι για τις λόγιες (όπως του Αργύρη Κουνάδη, για παράδειγμα).
«Ο Τρελλός Λαγός»
Ο πρώτος που φαίνεται να καταγράφει στην δισκογραφία ένα μελοποιημένο ποίημα του Μίλτου Σαχτούρη πρέπει να ήταν ο 18χρονος Νίκος Κυπουργός, στο άλμπουμ του «2» [RodStrofes, 1970]. Λέμε για το ποίημα «Ο τρελλός λαγός», από την συλλογή «Τα φάσματα ή η χαρά στον άλλο δρόμο» [Ιδιωτική Έκδοση, 1958].
Η μελοποίηση του «τρελλού λαγού» (ένα από τα πιο γνωστά και πιο αγαπημένα ποιήματα του Μίλτου Σαχτούρη) δεν είναι, σίγουρα, από τις πιο επιτυχημένες που θα μπορούσε να γίνουν. Ο νεαρός συνθέτης κινούμενος μέσα στο κλίμα του νεοκυματικού ρομαντισμού, με τη συνοδεία κιθάρας, τραγουδά τα λόγια του ποιητή, διατηρώντας την αίσθηση των στροφών, ενώ επαναλαμβάνει στο τέλος κάθε στίχου τη φράση «ο τρελός λαγός», κάτι το οποίο δεν συμβαίνει στο ποίημα.
Εντάξει, αρκετές φορές οι ανάγκες μιας μελοποίησης οδηγούν τους συνθέτες σε μικρο-αλλοιώσεις των στίχων ενός ποιήματος. Αυτό συμβαίνει συχνότατα και από εγνωσμένης αξίας συνθέτες (και ο Μάνος Χατζιδάκις στο ποίημα «Ο βυθός» έχει παρέμβει στον στίχο), όμως, εδώ, γενικότερα η μελοποίηση δεν συνάδει με το ύφος του ποιήματος – είναι ερασιτεχνική.
«Ο τρελλός λαγός» μελοποιείται ξανά, το 1985, στο άλμπουμ του Κυριάκου ΣφέτσαPaysage / SongofLove” [Εταιρία Νέας Μουσικής]. Την λιτή άποψη του συνθέτη, για το συγκεκριμένο ποίημα υποστηρίζουν η σουηδή mezzosopranoAnne-Marie Mühle και η πιανίστρια Μερόπη Κολλάρου. Το ύφος του σύγχρονου lied, που επιλέγει ο συνθέτης, είναι οπωσδήποτε κατανοητό, αλλά η προφορά της σουηδής τραγουδίστριας, σ’ ένα ελληνικό κείμενο, δεν βοηθά, όπως και να το κάνουμε, στο να παρακολουθείς με άνεση την ταυτόχρονη πορεία μουσικής και λόγου.
Η σχέση του συνθέτη, κοντραμπασίστα, αυτοσχεδιαστή κ.λπ. Μιχάλη Σιγανίδημε την ποίηση του Μίλτου Σαχτούρη είναι διαχρονικά εκπεφρασμένη και γι’ αυτή τη σχέση θα γράψουμε ειδικότερα στην συνέχεια...
Το 1995 ο Μιχάλης Σιγανίδης κυκλοφορεί το άλμπουμ του «Το Τραίνο-Φάντασμα Φίλος» [Lyra]. Εκεί, σε περίοπτη θέση, στο άνοιγμα του άλμπουμ, ακούγεται «Ο τρελλός λαγός». Πώς ακούγεται; Αυτό είναι ένα θέμα, το οποίο σχετίζεται με το «σύμπαν», που ηχητικώς φιλοτεχνεί ο Μ. Σιγανίδης.
 
Η συνέχεια εδώ...
https://www.lifo.gr/culture/music/h-poiisi-toy-miltoy-sahtoyri-stin-elliniki-moysiki-kai-tragoydi

ΜΙΚΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK 463

$
0
0
10/9/2022
Τρία χρόνια, σήμερα, χωρίς τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα.
Δείτε ή ξαναδείτε αυτό το κείμενο, που παίρνει θέση και αντιβαίνει σε μύθους, τοποθετώντας ένα μεγάλο κομμάτι του πιο καινούριου ελληνικού τραγουδιού πάνω σε πιο στέρεες βάσεις.
https://www.lifo.gr/culture/music/pos-o-layrentis-mahairitsas-esose-telika-tin-timi-toy-ellinikoy-rok

9/9/2022
Θυμάμαι τις «Εικόνες» επί Ελένης Βλάχου – ένα οικογενειακό περιοδικό, των δεκαετιών του ’50 και του ’60, που θυμιάτιζε τη μοναρχία. Και την ελληνική, αλλά και τη διεθνή.
Είναι απίστευτο, αλλά 50(!) εξώφυλλα των «Εικόνων», μπορεί και περισσότερα, εικόνιζαν βασιλιάδες, βασίλισσες, πριγκίπισσες, αυτοκράτειρες, διαδόχους, ακόμη και μωρά (βασιλικά) με τα μπιμπερό και με τις πάνες!
Μόνο το 1964, τις 15 από τις 52 εβδομάδες εκείνου του έτους, οι εστεμμένοι (ζωντανοί ή πεθαμένοι) είχαν πιάσει πρώτο στασίδι στις Εικόνες. Κι ας ζοριζόταν ο κόσμος, κι ας ξενιτευόταν, κι ας διαδήλωνε για τη δημοκρατία, κι ας εκτελείτο στους δρόμους και τα πεζοδρόμια… οι «Εικόνες» εκεί, το χαβά τους.
Όταν δολοφονείται ο Λαμπράκης (27/5/1963) οι «Εικόνες» κυκλοφορούν με εξώφυλλο έναν αστροναύτη κι ένα νυμφίδιο (τεύχη #397 της 31/5/1963 και #398 της 7/6/1963).
Την 15η Ιουλίου του 1965 αποπέμπεται η εκλεγμένη κυβέρνηση της Ένωσης Κέντρου, το παλάτι έχει έτοιμο αποστάτη πρωθυπουργό, καταλύοντας επί της ουσίας το σύνταγμα, λίγες μέρες αργότερα (21/7/1965) στις διαδηλώσεις που θ’ ακολουθούσαν δολοφονείται ο Σωτήρης Πέτρουλας και οι «Εικόνες» τής 23/7/1965 (τεύχος #509) κυκλοφορούν με εξώφυλλο τους βασιλιάδες, τον Κωνσταντίνο, την Άννα-Μαρία και το μωρό τους με υπότιτλο «Στο ωραιότερο βασιλικό ζεύγος του κόσμου – ένα ωραιότατο μωρό».
Με τα χάλια που βλέπω σήμερα,, από δω κι από κει, νομίζω πως ένα περιοδικό σαν τις «Εικόνες» ή έστω σάιτ, που να ασχολείται καθημερινώς και με τους λογής-λογής εστεμμένους, ζωντανούς και πεθαμένους, δεν θα ήταν εντελώς άτυχο στην Ελλάδα...

9/9/2022
Η καλύτερη βασίλισσα Ελισάβετ στο σινεμά θα ήταν η Άννα Παϊταζή. Ποια Έλεν Μιρέν τώρα...

9/9/2022
Θυμόμαστε τα δικά μας και σπαράζουμε. Κλαίει απόψε η γειτονιά, μαζί με την καρδιά μας...

9/9/2022
Πεθαίνουν και οι άγγελοι.
Συγκλονιστική ομορφιά.
Χάθηκε η Καίτη Θεοχάρη
(το έγραψε ο Μπιμπίλας)

8/9/2022
Πλαφόν στο LNG. Δεν γίνεται και να χρηματοδοτούμε το ΝΑΤΟ, και να πληρώνουμε τα μαλλιοκέφαλά μας, και να κρυώνουμε από πάνω.

8/9/2022
Μουσική εκπομπή ο Μαραβέγιας, μουσική εκπομπή ο Δεληβοριάς, μουσική εκπομπή ο Πορτοκάλογλου, μουσική εκπομπή ο Μπέζος... μετά τη σχετική διαφώτιση από τα δελτία.
Πώς ήταν παλιά, που έβγαινε ο Γεωργαλάς και ανέλυε την... πραγματικότητα και μετά σκάγανε τα ταρατατζούμ με Κώστα Βενετσάνο, Άλκη Στέα, Γιώργο Κατσαρό και Ντάνο Λυγίζο;
Κάπως έτσι...

8/9/2022
«γερμανικό θαύμα» = τζάμπα αέριο από τον Ρώσο και κλεψιμαίικα από το νότο της Ευρώπης

7/9/2022
Μικρό αριστούργημα. «Αυτή η μικρή φωτογραφία» Λήδα & Σπύρος...
https://www.youtube.com/watch?v=eqUR7-o1W_8

7/9/2022
Πόσο χρονών είναι ο Δεληβοριάς; 49 βλέπω, πάει δηλαδή για τα 50.
Στα 50 του ο Σαββόπουλος τι έβγαλε; To «Μη πετάξεις τίποτα», ένα μέτριο δίσκο ή και κάτω του μετρίου. Ποιος, ο Σαββόπουλος! Ο Δίας των ελλήνων τραγουδοποιών!
Δεν μπορεί να έχει την απαίτηση ο Δεληβοριάς στα 50 του να βγάλει το δίσκο της ζωής του, όταν το καλύτερο άλμπουμ που έκανε ποτέ (δεν ξέρω ποιο είναι αυτό – όποιο κι αν είναι) είναι το 1/10 του «Μπάλλου» ή του «Βρώμικου Ψωμιού». Θέλει να ανατρέψει τους συμπαντικούς κανόνες ο Δεληβοριάς; Αν είναι δυνατόν...
Αφήστε τα τώρα αυτά που γράφουν τα μίντια. Αφήστε το ότι έπαιξε στην Τεχνόπολη και ήταν πατείς με πατώ σε, ότι έδωσε συνέντευξη στο mic.gr και... τρία πουλάκια κάθονταν.
Τι να τις κάνουμε τις συνεντεύξεις και τα λάιβ; Όταν το «ΑΝΙΜΕ» είναι τρισχειρότερο αναλογικά από το «Μη Πετάξεις Τίποτα» του Σαββόπουλου τα λόγια περιττεύουν. Τι να μας πει και τι να μας εξηγήσει; Τζάμπα εργατοώρες...
O Σαββόπουλος στα 55 του αποσύρθηκε από την τραγουδοποιία, πράττοντας το σωστό και το σοφό. Κύριοι ως εδώ ήτανε. Δεν το ταλαιπωρώ άλλο. Θα κάνω τα λάιβ μου, θα λέω ό,τι λέω, αλλά καινούριο τραγούδι δεν έχει. Δεν θέλω να κοροϊδεύω τον εαυτό μου και τον κόσμο. Είναι μαγκιά αυτό. Και μπράβo του Σαββό, που εγκατέλειψε νωρίς. Και λίγο νωρίτερα να είχε εγκαταλείψει και πάλι εντάξει θα ’τανε.
Πόσο ακόμη θα τρως τον Δεληβοριά στη μούρη; Μέχρι τα 55, μέχρι τα 155; Δεν ξέρω, αλλά να το ξέρει. Πρέπει να βάλει ένα όριο. Φαίνεται αυτό. Για να μην πω πως ήδη το έχει ξεπεράσει...
Κατά τα λοιπά εγώ άκουσα χθες από την Μαρία την Παππά στο LiFO έναν πολύ ενδιαφέροντα τραγουδοποιό, ένα νέο παιδί, κάποιον Ακύλα Μυτιληναίο. Ήταν κάτι φρέσκο βρε αδελφέ, και έξω από τα καλούπια. Αρκεί να έχει έρμα μέσα του ο άνθρωπος, για να συνεχίσει ψηλότερα...

7/9/2022
Ήμουνα με παρέα, μαθητής, αιώνες πριν, σε μια καφετέρια, και μου λέει ένας φίλος... ρε αυτόν εκεί τον βλέπεις; Ε ναι, τον βλέπω... του λέω... ποιος είναι; Είναι ο 509 ρε... μου λέει... ο ραδιοπειρατής.
Πήγε να μου φύγει ο φραπές από τα χέρια. Τον κοίταγα, τον ξανακοίταγα, δεν είχα ξαναδεί ραδιοπειρατή από κοντά. Δεν ήξερα πώς είναι...
Χρωστάω πολλά στους ραδιοπειρατές, για να μην πω τα πάντα. Μεγάλο μέρος των μουσικών γούστων μου το διαμόρφωσαν αυτοί, στην δεκαετία του ’70.
Δεν νομίζω, δε, να έχουν αλλάξει και τόσο αυτά (τα γούστα μου) από τότε...
https://www.youtube.com/watch?v=bv2VP2MAFCg

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ το νέο άλμπουμ ενός έλληνα βιμπραφωνίστα της jazz

$
0
0
Ο Δημήτρης Αγγελάκης (DimitrisAngelakis) είναι συνθέτης και τζαζ βιμπραφωνίστας. Δεν είναι πρωτοεμφανιζόμενος στον χώρο, καθώς τον συναντάμε, πολλά χρόνια τώρα, σε ποικίλες εγγραφές (άλμπουμ) των Αντώνη Σουσάμογλου, Σάκη Ζαχαριάδη, QOrchestra, Δημήτρη Καλαντζή, Γιάννη Παπατριανταφύλλου, 4hardgrooveκ.ά., είναι, όμως, τώρα η πρώτη φορά, κατά την οποίαν ο Δημήτρης Αγγελάκης μας παρουσιάζεται μ’ ένα προσωπικό CDτου. Αποκαλείται LongWayHome (2022) και κυκλοφορεί από την ΠΚ Music (την εταιρεία του κοντραμπασίστα Πέτρου Κλαμπάνη).
Στο άλμπουμ αυτό τον Δημήτρη Αγγελάκη, που χειρίζεται βιμπράφωνο φυσικά, συνοδεύουν οι Γιώργος Κοντραφούρης fenderrhodes, πιάνο, Κίμων Καρούτζος μπάσο και JasonWastorντραμς.
Το “LongWayHome” περιλαμβάνει οκτώ tracks, πέντε πρωτότυπα (συνθέσεις του Αγγελάκη) και τρεις versions, στο “Coralkeys” του WalterBishopJr., στο “Veryearly” του BillEvansκαι στο “Polkadotsandmoonbeams” του JimmyVanHeusen. Τα κομμάτια αυτά, οι διασκευές, τοποθετούνται από την θέση 5 του tracklistκαι μετά – και κάπως έτσι θα λέγαμε πως το «πρώτο μέρος» του άλμπουμ, με τις τέσσερις συνθέσεις του Αγγελάκη, μας δίνει μιαν αρκετά καλή και πλήρη «εικόνα» των ευρύτερων δυνατοτήτων του έλληνα βιμπραφωνίστα.
Ο Δημήτρης Αγγελάκης, λοιπόν, έτσι όπως μας παρουσιάζεται εδώ φανερώνει στοιχεία αξιόλογου συνθέτη – πέρα από εκείνα του εκτελεστή. Τα κομμάτια του είναι πολύ καλά, ρέοντα, με «σωστές» αναπτύξεις, ωραίες μελωδικές γραμμές, «κοψίματα», επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις, παρέχοντας χώρο και για μικρά κατά κύριο λόγο σόλι, μα και για πλήρες και πυκνό ομαδικό παίξιμο.
Μέσα σ’ αυτό το σφιχτό μεν, αλλά άψογα οριοθετημένο πλαίσιο οι τρεις συνεργάτες-μουσικοί δεν έχουν τίποτ’ άλλο να πράξουν από το να ακολουθήσουν τα μοτίβα, που αναπτύσσει ο Αγγελάκης, με σύντομες αλλά καίριες παρεμβάσεις, πότε από το πιάνο και το rhodesτου Γ. Κοντραφούρη και πότε από το μπάσο του Κίμωνα Καρούτζου – με τα ντραμς του JasonWastorκαι το μπάσο, όταν συνοδεύει (και δεν παίζει σόλο), να ακολουθούν το ρυθμικό μενού που «κανονίζει» ο Δ. Αγγελάκης, με πάθος και συνέπεια.
Έτσι, οι συνθέσεις, είτε είναι τετράλεπτες αυτές, είτε αγγίζουν τα επτά λεπτά, είτε είναι αργές (μπαλαντικές), είτε γρήγορες και πιο groovy, ακούγονται πάντοτε με την ίδια άνεση, δίχως να ξεπέφτουν στην επανάληψη και δίχως να κουράζουν.
Όμως και οι versionsείναι πολύ καλές, δείχνοντας κι αυτές, αν θέλετε, τον τρόπο που «σκέπτεται» συνθετικώς ο Δ. Αγγελάκης, επιχειρώντας να συνδυάσει επιδράσεις από το αμερικάνικο songbook, μαζί με souljazzhintsκαι waltzστοιχεία.
Το αποτέλεσμα σε κάθε περίπτωση είναι εκείνο που πρέπει να είναι – κι εννοούμε με αυτό την συγκρότηση ενός «τέλειου» άλμπουμ, με ειδική και επεξεργασμένη ατμόσφαιρα, καθ’ όλη την πορεία του, που διακρίνεται περαιτέρω για την συνθετική και οργανοπαικτική του δύναμη.
Επαφή: https://www.dimitrisangelakis.com/
Viewing all 5032 articles
Browse latest View live