Quantcast
Channel: ΔΙΣΚΟΡΥΧΕΙΟΝ / VINYLMINE
Viewing all 5029 articles
Browse latest View live

COLUMBIA ICEFIELD το πολύ μυστήριο, το πολύ ιδιαίτερο καινούριο τζαζ άλμπουμ τους

$
0
0
ColumbiaIcefield” [NorthernSpy, 2019] λεγόταν ένα προηγούμενο άλμπουμ του συνθέτη και τρομπετίστα της σύγχρονης jazzNateWooley. Τώρα, σε ColumbiaIcefieldέχει μετονομαστεί η ίδια η μπάντα κι έτσι, κάτω απ’ αυτή την ονομασία, ηχογραφεί το δεύτερο άλμπουμ της, που αποκαλείται AncientSongsofBurlapHeroes[PyroclasticRecords, 2022].
Ποιοι συμμετέχουν στην συγκεκριμένη εγγραφή; Σημειώστε ονόματα: NateWooleyτρομπέτα, ενισχυτές, SusanAlcornpedalsteelκιθάρα, MaryHalvorsonκιθάρες και RyanSawyerντραμς, ενώ υπάρχουν και δύο έξτρα βοήθειες σε βιόλα, σ’ ένα track (MatManeri) και σε ηλεκτρικό μπάσο, σ’ ένα track (TrevorDunn).
Τώρα, για το τι ακριβώς σημαίνουν όλα αυτά τα ονόματα μπορεί κάποιος να ανατρέξει στο searchτου «δισκορυχείου» και να βρει πολλές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Εν τάχει, όμως, να πούμε τα εξής:
ONateWooleyήταν συνεργάτης του MoppaElliottστο φοβερό “JazzBand / RockBand / DanceBand” [HotCup, 2019], μέλος επίσης των BeamSplitterστο “RoughTongue” [CorvoRecords, 2017] και συνoδοιπόρος των PhilWachsmann, PaulLytton, StenSandellκαι Φλώρου Φλωρίδη (WLSFW) στο (ελληνικό) “Featuring” [Puzzlemusik, 2018], μα και συνεργάτης του κιθαρίστα ChrisForsyth.σ’ ένα ακόμη ελληνικό άλμπουμ, το Third” [RekemRecords, 2014]. Επίσης μνημειώδης είναι η σειρά των άλμπουμ του “Seven Storey Mountain”, που περιλαμβάνει πέντε CD(με το τελευταίο απ’ αυτά να βρίσκει θέση και στο «δισκορυχείον»). Χοντρικώς, θα λέγαμε πως έχουμε να κάνουμε με έναν απολύτως δημιουργικό μουσικό, με κάθε καινούρια δουλειά του να ξαφνιάζει και να εντυπωσιάζει.
Έπειτα, η SusanAlcornείχε δώσει πρόπερσι το “Pedernal” [RelativePitchRecords, 2020], για το οποίο είχαμε γράψει «ύμνο» στο blog, όπως «ύμνο» είχαμε γράψει και για το “ArtlesslyFalling” [FirehouseRecords, 2020] των MaryHalvorsonsCodeGirl (με την κιθαρίστρια να την συναντάμε επίσης σ’ ένα ντούο της με την πιανίστρια SylvieCourvoisierκ.λπ.).
Άρα λοιπόν, στο
AncientSongsofBurlapHeroes”, συνευρίσκονται μερικοί άξιοι σύγχρονοι οργανοπαίκτες της ευρύτερης jazzκαι της δημιουργικής μουσικής, οι οποίοι κάτω από την διεύθυνση του NateWooley (υπεύθυνος και για τις επτά συνθέσεις του CD), είναι έτοιμοι να αποδείξουν, με την εν γένει συμμετοχή τους στο άκουσμα, πως μπορούν να φέρουν εις πέρας το conceptτου άλμπουμ. Πού είναι ποιο;
Το “AncientSongsofBurlapHeroes” έχει ανθρωποκεντρικές και περιβαλλοντικές διαστάσεις. Είναι δε αφιερωμένο σ’ εκείνους που αντιλαμβάνονται το να ζεις, ως μια ηρωική πράξη. Γι’ αυτό και το πολύ ωραίο booklet, με τις φωτογραφίες του aAronMunson, είναι προσανατολισμένο στην απεικόνιση κάπως ακραίων φυσικών τοπίων, «ισοπεδομένων» από το χιόνι και τους πάγους, με τα σημεία ζωής, να διαγράφονται σποραδικά και στιγμιαία, στις άκρες του πουθενά.
Σαν soundtrackαυτής ακριβώς της δύσκολης και απαιτητικής ζωής, έτσι όπως εκείνη προβάλλεται στις φωτογραφίες, έρχεται, τώρα να υπογραμμίσει, με τις απρόβλεπτες, γενικώς, μουσικές του, το “AncientSongsofBurlapHeroes”, ένα άλμπουμ, που δεν είναι στενά jazz, αλλά περισσότερο avant, με πολλά folkκαι progressiveηλεκτρονικά στοιχεία, διασπαρμένα εδώ κι εκεί, και με την τρομπέτα (και δευτερευόντως τις κιθάρες) να καθορίζουν το πιο σημαντικό μέρος της εξέλιξής του.
Από τα επτά tracksτου CD, τα τέσσερα, δηλαδή τα 1, 3, 5 και 7, έχουν τίτλους “(…..)”, “(…….)”, “(……..)” και “(……………)”, έχουν μικρότερες διάρκειες και μοιάζουν σαν εισαγωγές σε κάτι μεγαλύτερο – εκτός από το 7, που είναι το τελευταίο του άλμπουμ και που δεν είναι τόσο μικρό, καθώς αγγίζει τα επτά λεπτά.
Το πρώτο τεράστιο κομμάτια είναι το 16λεπτο “Iamtheseathatsingsofdust”, που είναι απείρως υποβλητικό, διανθισμένο με υποχθόνιους ήχους και με ιλιγγιώδη, απόκοσμα ξεσπάσματα, που ακολουθούνται από «κενές» νηνεμίες, με το 15λεπτο “Acatastrophiclegend” να είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό, με χαμηλού volume«ατμόσφαιρες», παγερά παιξίματα στην τρομπέτα και έξοχη κιθαριστική παρουσία σε μπροστινό και πίσω πλάνο. Σαν κομμάτι είναι εντυπωσιακό – και αφιερωμένο από τον NateWooleyστον μέντορά του, τρομπετίστα RonMiles(1963-2022).
Το τελευταίο μεγάλο trackείναι το έκτο στη σειρά, δηλαδή το “Returningtodrownmyself, finally”, που είναι βασισμένο στο σουηδικό θρησκευτικό τραγούδι “Nuär midsommarnatt”, όπως διαβάζουμε, και που σαν σύνθεση εξελίσσεται αργά, φέρνοντας στη μνήμη στιγμές της σουηδικής τζαζ από τα seventiesή και πέρα απ’ αυτά. Οπωσδήποτε το αυτοσχεδιαστικό στοιχείο είναι έντονο εδώ, με το κομμάτι να μεταφέρει ένα κάπως αρχέγονο πνεύμα, που ταιριάζει απολύτως με το γενικότερο conceptτου δίσκου.
Βαρύ και περιπετειώδες άλμπουμ, που κυλάει με συναρπαστικό τρόπο, με άπιαστες κορυφώσεις, αλλά και με εκτεταμένα «παγερά» και «υποδόρια» μέρη.
Επαφή: www.natewooley.com, www.pyroclasticrecords.com

FELIU GASULL ένας καταλανός κιθαρίστας, με ιστορία, σ’ ένα πολυσυλλεκτικό άλμπουμ

$
0
0
Καταλανός κιθαρίστας, με μεγάλη πορεία στην Ισπανία και έξω απ’ αυτήν, που ξεκινάει από την δεκαετία του ’70 φθάνοντας έως τις μέρες μας (συνεργασίες με TotiSoler, MariadelMarBonetκ.ά.), ο FaliuGasullέχει τώρα ένα νέο προσωπικό CD, που αποκαλείται “Pitroig” [SEGELL MICROSCOPI, 2022].
Κλεισμένο σ’ έναν απλό φάκελο, το “Pitroig” περιλαμβάνει δέκα οκτώ κομμάτια, για σόλο κλασική κιθάρα, τα οποία έχουν διάρκειες από 1:24 έως 10:01 (με τα απολύτως περισσότερα, πάντως να διαρκούν μέχρι πέντε λεπτά).
Αυτά τα δέκα οκτώ tracksαφορούν σε δεκατρία ξεχωριστά έργα του Gasull– μάλλον σε δώδεκα δικά του και σε μία διασκευή του παραδοσιακού-καταλανικού “Elcantdelsocells”, ενός κλασικού σκοπού-τραγουδιού, που έχει διασκευαστεί από δεκάδες (από Núria Feliu, TeteMontoliuκαι Fusioon, μέχρι PabloCasals, JoanBaezκαι PascalComelade).
Ένα σόλο κιθαριστικό CDγραμμένο από έναν Καταλανό, είναι κατ’ αρχάς κάτι που δεν παραξενεύει. Είναι κάτι αναμενόμενο, εννοούμε, υπό την έννοια πως η κίνηση αυτή «ακουμπά» σε μια τεράστια παράδοση, την οποίαν (παράδοση) ο FeliuGasullγνωρίζει πώς να την κάνει να ακούγεται τολμηρή και ζωντανή.
Γιατί η τολμηρότητα και η ζωντάνια είναι εκείνα που χαρακτηρίζουν πέρα ως πέρα το “Pitroig”, με τον Gasullνα συγκεράζει κλασικές, jazz, folkκαι popαναφορές, με την επιδεξιότητα του master-οργανοπαίκτη και με την πληθωρικότητα του συνθέτη-δημιουργού.
Και κάπως έτσι είναι όλα αυτά τα κομμάτια, που εναλλάσσονται μαγικά, με την απλότητα και την ηρεμία να διαδέχονται το σκέρτσο και το παιγνίδισμα – με το “Pitroig” να ολοκληρώνεται μέσα σε μια κατάσταση κιθαριστικoύ λυρισμού και τραγουδιστικής ομορφιάς (μέσω και της ερμηνείας της CarmeCanelaστο “Quebrilliscombrilles”).
Επαφή: Carlos Moreno, cmoreno@microscopi.cat

ALESSANDRO SGOBBIO piano music

$
0
0
Η AMPMusic& Recordsείναι ένα labelαπό την Νορβηγία, ενώ ο AlessandroSgobbioείναι ένας ιταλός πιανίστας. Τόσο για κυκλοφορίες της εταιρείας, όσο και για δίσκους του Sgobbioέχουμε γράψει αρκετές φορές στο blog– σε κάποιες δε περιπτώσεις αυτές οι αναφορές συμπίπτουν.
Ας πούμε στα άλμπουμ των SilentFires (KarolineWallace, HildeMarieHolsen, HåkonAase, AlessandroSgobbioπιάνο) “Forests” [AMPMusic& Records, 2019] και των Hitra(HilmarJensson, AlessandroSgobbio, JoBergerMyhre, ØyvindSkarbø) “Transparence” [AMPMusic& Records, 2021].
Περαιτέρω, τον ιταλό πιανίστα τον έχουμε ακούσει ως μέλος των Pericopes+1, στο άλμπουμ τους “Up” [Losen, 2020], μα και ως συνεργάτη του κοντραμπασίστα MauroGarganoστο άλμπουμ του “Feed” [ProgrammazionePugliaSoundsRecord, 2021].
Υπάρχουν κι άλλα φυσικά, καθότι ο AlessandroSgobbioείναι ένας διαρκώς ανερχόμενος πιανίστας, που τώρα, μέσω της AMPMusic& Records, πρόκειται να κυκλοφορήσει ένα σόλο-πιάνο άλμπουμ, το οποίον επίσημα θα βγει στην αγορά, σε LP, CDκαι digital, στις 16 Σεπτεμβρίου.
Στο PianoMusic[AMPMusic& Records, 2022], oAlessandroSgobbioπαρουσιάζει ένα σετ, με ποικίλες αναφορές – φανερές, λιγότερο φανερές και κρυφές.
Ας πούμε στο έσχατο ‘Thirdward (Coda)” ο Sgobbio«μιλάει» για τον GeorgeFloyd, τον Αφροαμερικανό, που δολοφονήθηκε από την αστυνομία της Μινεάπολης, τον Μάιο του 2020. Το κομμάτι είναι ελεγειακό, αργό και κάπως παγερό, φέρνοντας στην μνήμη πιανίστες από τον βορρά της Ευρώπης.
Στο “Atmamater”, από την άλλη μεριά, ο ιταλός πιανίστας προβάλλει πιο απαιτητικά ρυθμικά μοτίβα, δημιουργώντας ένα πιανιαστικό avanttrack, από το οποίο δεν απουσιάζει και η παράδοση (κατά τον τρόπο, ας πούμε, του ουκρανού πιανίστα MishaAlperin, που αποτελεί κι ένα από τα πρότυπα του Sgobbio).
Σε άλλα πάλι tracksτο παίξιμο του Ιταλού είναι πιο λυρικό, πιο... μεσογειακό (“Fireflies”) και άρα πιο κοντά στην ιταλική ψυχοσύνθεση.
Πάντως, και σε κάθε περίπτωση, ο AlessandroSgobbioείναι ένας ευρωπαίος πιανίστας – κάτι που δεν παύει να το δείχνει σε κάθε μικρή ή μεγάλη διάσταση αυτού του ωραίου, αν και κάπως εσωστρεφούς CD.
Επαφή: www.alessandrosgobbio.it

WADADA LEO SMITH: ένας πρωτοπόρος μουσικός της τζαζ, που συνεχίζει να εκπλήσσει στα 80 χρόνια του – ματιές στην σύγχρονη «κοινωνική» δισκογραφία του και στη σχέση του με την Ελλάδα

$
0
0
Ο WadadaLeoSmith, γεννημένος στην Lelandτου Μισισιπή το 1941, είναι ένας τρομπετίστας που πρωταγωνιστεί στη σκηνή της δημιουργικής (διάβαζε αυτοσχεδιαζόμενης) μουσικής, ήδη από τη δεκαετία του ’60.
Μέλος του AACMτου Σικάγου, δηλαδή του AssociationfortheAdvancementofCreativeMusicians (Σύνδεσμος για την Προώθηση των Δημιουργικών Μουσικών), της Creative Construction Company και βεβαίως στην ίδια παρέα με προσωπικότητες της προχωρημένης τζαζ σαν τους Anthony Braxton, Leroy Jenkins, Muhal Richard Abrams κ.ά., ο Smithέκανε ακόμη πιο αισθητή την παρουσία του στην δεκαετία του ’70 μέσω ηχογραφήσεων στη δική του εταιρεία Kabell (αλλά και στην ECMκαι αλλού), περιοδεύοντας ανά τον κόσμο με μουσικούς του «παγκόσμιου χωριού».
Ο WadadaLeoSmithστην Ελλάδα
Στο τέλος της δεκαετίας του ’70 (Νοέμβριος 1979) ο Leo Smith είχε έλθει στην Ελλάδα, παίζοντας στο JazzClubτου Γιώργου Μπαράκου στην Πλάκα, όπως και στη Θεσσαλονίκη, μ’ ένα ιστορικό σήμερα σχήμα, το τρίο LeoSmith (τρομπέτα), PeterKowald(κοντραμπάσο) και GünterSommer (ντραμς).
Την επόμενη χρονιά (Οκτώβριος 1980) το τρίο αυτό θα εμφανιζόταν και στο φεστιβάλPraxis’80, στο θέατρο Αλάμπρα, ενώ τρία τουλάχιστον γερμανικά LPαπό εκείνη την εποχή θα κατέγραφαν τη δύναμή του και στο βινύλιο.
Πρόκειταιγιαταάλμπουμ“Leo Smith, Peter Kowald, Günter Sommer” [Amiga Jazz, ηχογράφηση13-14 Νοε. 1979], “Touch the Earth” [FMP, 1980] και“If you Want the Kernels You Have to Break the Shells” [FMP, 1981].
Στην Ελλάδα μπορεί να μην τυπώθηκε σε δίσκο η μουσική του σχήματος, κυκλοφόρησε όμως ένα βιβλίο τού LeoSmith (κάτι εξίσου σημαντικό), που είχε τίτλο «Σημειώσεις για τη Φύση της Μουσικής» [Περιοδικό ΤΖΑΖ / Νεφέλη, Αθήνα 1982] σε μετάφραση των Νίκου Σαββάτη και Κώστα Θεοφιλόπουλου.
Το βιβλίο αποτελούσε μία σύνοψη των θεωρητικών απόψεων του Smith, που αποκτούσαν βεβαίως και πρακτικό νόημα, μέσα από την διαδικασία του αυτοσχεδιασμού, οι οποίες είχαν ξεκινήσει να καταγράφονται ήδη από το 1973, στο μικρό βιβλίο του “notes (8 pieces) sourceanewworldmusic: creativemusic” [KiomPress].
Νέα δοκίμια θα γράφονταν στην πορεία (1979) και όλα αυτά μαζί θα τυπώνονταν, μεταφρασμένα, στην Ελλάδα, σε μιαν αναπάντεχη έκδοση, τον Ιανουάριο του 1982, με την συμβολή (και) του αείμνηστου Κώστα Γιαννουλόπουλου.
Ο WadadaLeoSmithείχε έντονο, μέσα του, το αίσθημα της μαύρης αυτοσυνείδησης, της ανάγκης δηλαδή να πάρουν οι μαύροι τις τύχες στα δικά τους χέρια, σε κάθε επίπεδο, καθώς ο ίδιος προερχόταν από την γενιά, που μεγάλωσε μέσα στις μάχες για την ανάδειξη και κατοχύρωση των κοινωνικών δικαιωμάτων, στις δεκαετίες του ’50 και του ’60 – φέρνοντας, έτσι, στη μνήμη, μ’ αυτά που γράφει, και μεταγενέστερους μαύρους μουσικούς-ακτιβιστές, στα δικά τους ανάλογα μανιφέστα, όπως τον ChuckDτων PublicEnemyγια παράδειγμα. Διαβάζουμε, κάπου, στο βιβλίο του:
«Καταλαβαίνω ότι κάποιοι μουσικοί και κριτικοί, ίσως και απλοί αναγνώστες, θα με θεωρήσουν εγωκεντρικό δημιουργικό καλλιτέχνη και θα συμφωνήσω τελικά με τον βασικό τους συλλογισμό: είμαι εγωκεντρικός. Άλλωστε νοιώθω ότι στον καιρό μας είναι απόλυτα αναγκαίο κάθε μαύρος δημιουργός να έχει υπερβολική αυτοσυνείδηση: δηλαδή το σημερινό κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό σύνδρομο, αποτέλεσμα των νόμων που κανονίζουν τα παγκόσμια πάρε-δώσε, αναγκάζει κάθε μαύρο δημιουργικό καλλιτέχνη να καταγράφει μόνος του, με όποιο μέσο διαθέτει, ό,τι έχει να πει. Προειδοποιώ τους μαύρους σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής (στις Τέχνες, στον αθλητισμό, στις επιστήμες, την πολιτική και σ’ οτιδήποτε άλλο) ότι είναι καιρός πια να αναλάβουμε να γράψουμε μόνοι μας την ιστορία μας – ν’ αποσπάσουμε αυτή τη διαδικασία από τον έλεγχο όλων αυτών, που απλά και μόνο η συλλογική τους ταυτότητα τους αποξενώνει απ’ οτιδήποτε εμείς κάνουμε. Δε χρειαζόμαστε άλλους, που δεν καταλαβαίνουν τι βλέπουν, να διαμελίζουν τα δημιουργήματά μας. Δεν πρέπει να αφήσουμε άλλους να καταγράφουν διαστρεβλωμένες απόψεις όλων όσων κάλλιστα εμείς μπορούμε να εκφράσουμε. Κι έτσι είμαι –όπως θέλω και κάθε μαύρος να γίνει– εγωκεντρικός».
Την τότε ελληνική περιπέτειά του ο WadadaLeoSmithτην θυμόταν χρόνια αργότερα, και είχε πει γι’ αυτήν στο περιοδικό «Jazz& Τζαζ» (τεύχος #204, Μάρτιος 2010), σε συνέντευξή του στον Βαγγέλη Αραγιάννη:
«Μαζί με τον Peter Kowald και τον Günter Sommer διασχίζαμε τη θάλασσα στην Ελλάδα. Κάποια στιγμή καθώς πηγαίναμε, όμως, προς τα βουνά βρήκαμε ένα χωριό και πήραμε το πρωινό μας, που αποτελείτο από άσπρα φασόλια και ψωμί. Θυμάμαι ακόμη εκείνη τη μέρα, γιατί τα φασόλια αυτά ήταν τα καλύτερα που έχω δοκιμάσει στη ζωή μου. Με το τρίο αυτό, με τον Peter και τον Günter, παίξαμε σ’ ένα μικρό κλαμπ και η μουσική ήταν θαυμάσια, πραγματικά εξαιρετική. Μόλις τελειώσαμε μάλιστα είχε έλθει ο Chick Corea, που τότε βρισκόταν στην Αθήνα και μας είχε πει: “καταπληκτική μουσική, μου άρεσε πάρα πολύ”. Ύστερα πήγαμε βόλτα, όλοι μαζί, και συζητήσαμε για ώρες»
Την 1η Νοεμβρίου 2014 ο Wadada Leo Smith θα παρουσίαζε στην Αθήνα, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, το πρότζεκτ του “Ten Freedom Summers”, ενώ στις 2 Νοεμβρίου θα έδινε και διάλεξη με θέμα «ο ρόλος της μουσικής, ως μέσο για την κοινωνικοπολιτική διεκδίκηση και την ενδυνάμωση κοινωνικών οργανώσεων και ομάδων».   

Η συνέχεια εδώ...

ΜΙΚΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK 453

$
0
0
16/7/2022
Xωρίς βιβλία, δεν μπορείς να γράψεις κείμενα.
Θες να κάνεις ένα κόπι-πέιστ από κάτι που υπάρχει ως πηγή στο δίκτυο, που το έχει «χτυπήσει» κάποιος άλλος δηλαδή, ώστε να μην το «χτυπήσεις» κι εσύ, και ξαφνικά διαπιστώνεις, κοιτάζοντας το βιβλίο, πως ο άλλος το έχει αντιγράψει με 100 λάθη! Κυριολεκτώ!
Είναι απαράδεκτοι οι άνθρωποι! Ό,τι θέλουν γράφουν και ό,τι να 'ναι ο αναγνώστης διαβάζει. Ουδεμία συνέπεια. Τίποτα απολύτως. Μηδέν.
[δεν παίζει ο... Χιώτης, ο Γιάννης Μωραΐτης, λένε, παίζει]
https://www.youtube.com/watch?v=tpWT3UPxzME

14/7/2022
40 χρόνια Panx Romana. Πω πω... σαν χθες...
https://www.youtube.com/watch?v=qhzoxrKU-kA

14/7/2022
Θερμαινόμενη πισίνα έχεις; Δεν έχεις. Τζακούζι έχεις; Δεν έχεις. Αιρκοντίσιον και ηλεκτρικά τζάκια σε όλα τα δωμάτια έχεις; Δεν έχεις. Και παρά ταύτα θες να πάρεις και 600 ευρώ από Power Pass!
Βολέψου τώρα με κανα-δυο εικοσάρικα και παρακάλα να έχει την τύχη του Ντράγκι, μπας και δεις στο λογαριασμό σου κανα δεκάρικο ακόμη... το πολύ.

14/7/2022
Αυτά που είπε, σήμερα, ο ανεκδιήγητος υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος πως η χούντα δεν έπεσε εξαιτίας της «αντιστάσεως» (το "εως"τον μάρανε τον κύριο καθηγητή), αλλά εξαιτίας της τραγωδίας της Κύπρου και πως το Πολυτεχνείο έφερε μία χούντα ακόμη χειρότερη από εκείνη του Παπαδόπουλου, αφού η χούντα δεν τελείωσε το ’73 (όπως είπε), είναι μια ανάγνωση φαιδρή και ανιστόρητη, που διακινείται συνεχώς τα τελευταία χρόνια από τους νεο-ακροδεξιούς, τους φιλελέδες και τους άσχετους.
Όπως το έχουμε ξαναγράψει εδώ πέρα... η χούντα όντως τελείωσε το ’73, καθώς οι φοιτητές φαίνεται πως ήταν οι μόνοι που είχαν ψυλλιαστεί τις πολιτικές κινήσεις του Παπαδόπουλου, ο οποίος καθώς διαπίστωνε να ανεβαίνει η φοιτητική αναταραχή, ήδη από το καλοκαίρι του ’73, πλάσαρε, και γι’ αυτό το λόγο, την δήθεν «πολιτική λύση» Μαρκεζίνη τον Οκτώβριο, για να εκτονώσει την έκρηξη και να αποφύγει, βασικά, μια ριζοσπαστικοποίηση του λαού, που ήδη ασφυκτιούσε (και για οικονομικούς λόγους).
Οι φοιτητές, με άλλα λόγια, «έπιασαν» τι πήγαινε να γίνει – να κατσικωνόταν η χούντα στο σβέρκο μας για καμιά δεκαετία ακόμη, μέσω της «πολιτικής λύσης», και κάπως έτσι του την έφεραν (του Παπαδόπουλου), ο οποίος Παπαδόπουλος, υπενθυμίζω, στο σύνταγμα του ’73 προέβλεπε για τη δική του θέση θητεία μέχρι το 1981!
Αυτό οι φασίστες, οι ακροδεξιοί, οι φιλελέδες και διάφορα άλλα πολιτικά κουμάσια δεν πρόκειται να το συγχωρέσουν ποτέ στους φοιτητές. Γι’ αυτό το Πολυτεχνείο θα είναι πάντα για ’κείνους κόκκινο πανί. Θα διαστρεβλώνουν το νόημά του, θα το υποβαθμίζουν, θα το συκοφαντούν, θα το απαξιώνουν. Γιατί, στην πράξη, το Πολυτεχνείο δεν ήταν μια στενά φοιτητική εξέγερση, καθώς τούτη γρήγορα εξελίχθηκε σε μια κανονική κοινωνική εξέγερση από τα κάτω, με τη συμμετοχή του λαού δηλαδή και όχι μόνο των φοιτητών –το μόνο, δηλαδή, που μισεί και νοιώθει ως αληθινή απειλή το πολιτικό σύστημα–, η οποία καταπνίγηκε στο αίμα εν τη γεννέσει της.
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου έριξε το μήνυμα πως μόνο ο αγώνας θα μπορούσε να ανατρέψει την δικτατορία, πως μόνο η μαζική κινητοποίηση θα μπορούσε να ταρακουνήσει τους συνταγματάρχες και περαιτέρω πως οι μάζες ήταν τελικά καταδικασμένες μπροστά στη στρατιωτική υπεροπλία του καθεστώτος.
Το Πολυτεχνείο ήταν εκείνο που ουσιαστικά ενταφίασε την δικτατορία, η οποία θα έπεφτε τους επόμενους μήνες έτσι κι αλλιώς, και ανεξάρτητα από την προδοσία τής Κύπρου, από εσωτερικές έριδες, από την ευρωπαϊκή απομόνωση (μετά τα γεγονότα του Νοέμβρη), από την αποτυχία διαχείρισης των «πολιτικών λύσεων», και βεβαίως από την οικονομική τελμάτωση λόγω κατάρρευσης του Bretton Woods και των εκρηκτικών ανοδικών τιμών πετρελαίου και πληθωρισμού.
Η χούντα, λοιπόν, όντως τελείωσε το ’73 και το Πολυτεχνείο ήταν εκείνο που υπέγραψε το πιστοποιητικό θανάτου της, σκάβοντάς της και τον λάκκο. Την τυπική ταφόπετρα δεν έβαλε μόνο.

14/7/2022
Μητσοτάκης: Εκτσογλανισμός της εκδημόσιας εκζωής οι εξαθλιότητες Βερναρδάκη - Θα εκζητήσει ο Τσίπρας εκσυγγνώμη;

14/7/2022
Freedom Pass... έως 30.000 ευρώ.

13/7/2022
Εκλάβαμε τη δικαιοσύνη όχι ως απότοκο εξουσίας, μα ως ιδανικό βλέποντας, παιδιά, στα σενάρια του Φώσκολου, τον Κούρκουλο, ως εισαγγελέα, να χώνει μέσα τη γυναίκα του και είπαμε πως κάπως έτσι θα πρέπει να συμβαίνει και στην αληθινή ζωή. Μετά μεγαλώσαμε... 

13/7/2022
Μ’ αυτά και μ’ αυτά είναι ν’ απορείς πώς κάθισε έστω και δέκα επτά μήνες φυλακή. Του φάνηκαν αιώνες και τον λυπήθηκαν, γι’ αυτό τον αφήσανε...

13/7/2022
>>Μητσοτάκης για ν/σ ΑΕΙ: H Εθνική παιδεία στην υπηρεσία της Εθνικής Οικονομίας<<
H μεγαλύτερη εθνική παπαρολογία... μέχρι την επόμενη.

13/7/2022
Κόπτονται για τη δημόσια παιδεία άτομα που σιχαίνονται το δημόσιο σχολείο, που δεν φοίτησαν ποτέ σ’ αυτό, που δεν περνάνε ούτε απ’ έξω. Μόνο στους αγιασμούς πατάνε... Κάνουν δε ό,τι μπορούν για να το απαξιώσουν ακόμη περισσότερο. Αν μπορούσαν να το καταργήσουν, κιόλας, μ’ ένα άρθρο θα το έκαναν ευχαρίστως. Γι’ αυτούς είναι το σχολείο των πληβείων. Ένας χώρος, που δεν τον κατανοούν. Που τον βλέπουν μόνο σαν μαύρη τρύπα και που είναι απλώς υποχρεωμένοι να τον τροφοδοτούν, με κάποιο χρήμα, αενάως.
Βασικά το μόνο που τους νοιάζει είναι να ξαφρίζουν κάθε χρόνο, με τις Πανελλήνιες, τους «καλούς μαθητές», μια απόλυτη μειοψηφία, τους οποίους έχουν ήδη τάξει στα μεγάλα αφεντικά (Silicon Valley και τα τοιαύτα), σπρώχνοντας όλους τους υπόλοιπους προς την κουλτούρα της φτώχειας, και από ’κει και πέρα της μικρο-παρανομίας ή και της χοντρής παρανομίας.
Όσοι καταφέρουν, τελικά, να αποφοιτήσουν από τις Σχολές, περίπου οι μισοί, ουσιαστικά παίρνουν ένα χαρτί «καλής διαγωγής», κάπως σαν τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων του μετεμφυλιακού κράτους, πως κρίθηκαν συνετοί δηλαδή ως «ακαδημαϊκοί πολίτες», άρα μπορούν απλά να τους εμπιστευτούν σ’ ένα βαθμό τα μεσαία αφεντικά τους, ενώ όλοι οι υπόλοιποι... ταράτσα κι απομόνωση στα κάτεργα του τουρισμού το καλοκαίρι ή ντελιβεράδες το χειμώνα.
Κάπως έτσι κυλάει το πράμα, με λίγα λόγια...

12/7/2022
Mick Softley: Ship…
https://www.youtube.com/watch?v=8tRQmo2iUzk

12/7/2022
>>Περιφρόνησε τους νόμους, εξαπάτησε την αστυνομία, γκρέμισε εθνικές αγορές υπηρεσιών και κλάδους με ιστορία ενός αιώνα αβγατίζοντας τα κέρδη της με τη στυγνή εκμετάλλευση των εργαζομένων της και την πώληση ακόμη μιας... παραμύθας. Ο λόγος για την καλιφορνέζικη ηλεκτρονική πλατφόρμα διαμεσολάβησης παροχής υπηρεσιών ταξί Uber, η οποία μετονομάζοντας τους εργαζόμενους σε… «συνεργάτες» κατάφερε να επιβάλει παγκοσμίως ένα νέο μοντέλο εκμετάλλευσης της ανθρώπινης εργασίας στον τομέα των μεταφορών και από μια άθλια νεοφυή επιχείρηση να μεταλλαχθεί μέσα σε λίγα χρόνια σε μεγαθήριο αξίας 43 δισ. δολαρίων, που διεκπεραιώνει 19 εκατομμύρια κούρσες καθημερινά σε 40 χώρες του κόσμου, καταβροχθίζοντας τη μία πόλη μετά την άλλη και πετώντας έξω από το επάγγελμα τους παραδοσιακούς ταξιτζήδες.<<
Εδώ δεν τρέχει τίποτα. Τα σπρώχνουμε όλα κάτω από το χαλί, σαν την Νοβάρτις κ.λπ.
Εξάλλου οι ταξιτζήδες είναι άπλυτοι και μυρίζουν οι μασχάλες τους, ενώ κάποιοι, όνομα και μη χωριό, σκυλιάζανε κιόλας πως «ο Θύμιος (Λυμπερόπουλος) δεν θέλει την Uber» και πως «ο ΣΥΡΙΖΑ την εξαφανίζει»...

11/7/2022
Break us and we will not burn / Kill us and we will return / Shake us and we will not shock / Shock us and we'll fucking rock...
Και να μας σκοτώσουν, εμείς θα ξαναγυρίσουμε και θα ξαναροκάρουμε. ΜέγιστοιButthole Surfers...
https://www.youtube.com/watch?v=TCc6TZnF7vM

11/7/2022
«Στην καλύβα τη δική μου νοικοκύρης είμαι γω»
[Γιώργος Μητσάκης]
Κι ενώ βλέπεις διάφορους μ@λάκες και μ@λακισμένες να απασχολούν τον περίγυρο με τη φτήνια τους, πέφτεις πάνω σ’ αυτή την φωτογραφία του Στέλιου κι αμέσως έρχεσαι στα ίσια σου.
Εδώ ο Στέλιος πρέπει να ’ναι 35άρης, στα μέσα του ’60. Έχει όλη την Ελλάδα στα πόδια του. Είναι πρώτο όνομα, με ιλιγγιώδη διαφορά από το δεύτερο. Ό,τι τραγουδάει μετατρέπεται σε χρυσάφι. Ό,τι πει γίνεται πακτωλός. Φήμης και φράγκων.
Και όμως τον βλέπεις σ’ αυτή την χαμοκέλα, με τις πλίθες και τα τούβλα, να προβάρει τα τραγούδια του, έχοντας απέναντί του τον τυφλό ακορντεονίστα Κώστα Σταματάκη.
Ένα ξύλινο τραπεζάκι μ’ ένα μουσαμά, κάτι παλιοκρεβάτια, ένα στρώμα που έχει ανοίξει και κρέμονται τα ξέφτια, ένα μπουκάλι μπύρα, κάτι παπούτσια, κάτι πράματα στοιβαγμένα κάτω απ’ το τραπέζι...
«Στον Στέλιο Καζαντζίδη, λοιπόν, που γύρεψε μια ταπεινή θέση στο πάθος»
[Διονύσης Σαββόπουλος]

GROMBIRA μία από τις ηγετικές μπάντες του σύγχρονου space-ethnic rock

$
0
0
Γερμανοί από το Würzburg, οι Grombiraυπάρχουν πάνω από δεκαετία, έχοντας κυκλοφορήσει διάφορα τα τελευταία χρόνια (βασικά βινύλια και CD).
Θεωρούνται και είναι από τις ηγετικές μπάντες του σύγχρονου space-ethnicrock (όπου ethnicδιάβαζε oriental) και υπό αυτή την έννοια οι επιρροές τους δεν μπορεί παρά να αναζητηθούν σε συγκροτήματα τύπου Embryo, AlexOrientalExperience, Dissidentenκαι τα ανάλογα.
Βεβαίως οι Grombira, επειδή είναι ένα γκρουπ του σήμερα, αποτελούμενο από μουσικάρες (AhmedlaFünkakaAchimSchmidt: μπάσο, FredhalFezerakaFredFeser-Lampe: ντραμς, κρουστά, HabibL1 akaAndreasLeins: πλήκτρα, σύνθια, εφφέ και sheykrAlephakaRalphNebl: σιτάρ, σαζ, ούτι, τζίμπρι, ζουρνάς, νέι, τάμπλας, κόνγκας, νταρμπούκα, καλίμπα κ.λπ.) ξέρουν πώς, με ποιον τρόπο, όλα αυτά τα παλαιά ακούσματα να τα μετασχηματίζουν, δίνοντάς τους έναν σημερινό τόνο.
Να αντιλαμβάνεσαι με την πρώτη, δηλαδή, όταν ακούς το LunarDunes [Tonzonen Records, 2022], την πιο πρόσφατη δουλειά τους, πως έχεις να κάνεις μ’ ένα γκρουπ του σήμερα και όχι με κάποιους σκληρούς παλιομοδίτες.
Δεν χρειάζεται να το πούμε πως οι συνθέσεις των Grombiraείναι μεγαλόπνοες.
Το CDξεκινάει με δύο κομμάτια δέκα έξι και δεκατριών λεπτών, για να ακολουθήσουν άλλα τρία tracks (δύο 8λεπτα κι ένα 6λεπτο) – με το CDνα περιέχει ένα παραπάνω κομμάτι από το LP(“MadMUllahs”). (Οι Γερμανοί στηρίζουν την CD-έκδοση και καλά κάνουν).
Στα γκρουπ αυτού του τύπου, που «χάνονται» μέσα από ατέρμονες συνθέσεις, με συνεχείς μεταθέσεις «σχημάτων», ελικοειδείς αναπτύξεις, αλλαγές, εκτεταμένα «γεμίσματα» και συνήθως σόλι (που δεν είναι σόλι με την στενή έννοια, αλλά κάποια προβεβλημένα παιξίματα, μπροστά από άλλα ως γνωστόν), το παν είναι οι συνεχείς ιδέες και εν τέλει η ροή.
Δεν μπορείς να παρακολουθήσεις ένα 15λεπτο κομμάτι, αν δεν «κυλάει». Και οι συνθέσεις των Grombira«κυλάνε». Και «κυλάνε» και προς μέρη που ούτε καν φαντάζεσαι (προς reggae-dubας πούμε, στο “Dunetune”).
Φυσικά ο... οριενταλισμός είναι εδώ πανταχού παρών και όχι μόνον στους «τρελούς μουλάδες», αλλά παντού.
Φοβερές οι πενιές, όταν αναλαμβάνουν σκληρή δράση, μετά το δέκατο λεπτό, στο “Saraswatisupercluster”, υπέροχες οι… τσιφτετ-έλικες στο “Civilization”, και κατά τον γερμανικό τύπο του oriental-rock, δυνατό το κλείσιμο με το “Moonface” (που φέρνει στη μνήμη στιγμές από το “StrassenachAsien” των Embryo).
Ένα πολύ καλό άλμπουμ, με άλλα λόγια, είναι το “LunarDunes”, των Grombira, που «πατάει» γερά στο χθες, προκειμένου να πάρει φόρα για να βγει στο τώρα.
Επαφή: www.tonzonen.de

POLIS ENSEMBLE ήχος ελληνικός

$
0
0
PolisEnsembleείναι ένα σεξτέτο, το οποίο αποτελούν οι Στέφανος Δορμπαράκης κανονάκι, Αλέξανδρος Καψοκαβάδης πολίτικο λαούτο, Μανούσος Κλαπάκης κρουστά, Γιώργος Κοντογιάννης λύρα, Θεόδωρος Κουέλης κοντραμπάσο και Νίκος Παραουλάκης νέυ, ενώ μαζί τους συνεργάζεται, σε κάποιες περιπτώσεις, και oΧάρης Λαμπράκης (επίσης νέυ). Όπως διαβάζουμε στο πιο πρόσφατο CD-bookτου PolisEnsemble, που αποκαλείται «Ήχος Ελληνικός» [MusicArtLab, 2021]:
«Το συγκρότημα PolisEnsembleιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2011 (αρχικά ως Ορχήστρα Ανατολικής Μουσικής “Πόλις”) στην Αθήνα (...) Από τους πρώτους μήνες του 2012 μέχρι σήμερα έχει εμφανιστεί σε σημαντικές αίθουσες συναυλιών (...), έχει παρουσιάσει το έργο του στην ελληνική ραδιοφωνία και τηλεόραση, ενώ συμμετείχε στο FolkMusicSpringandEasterProject 2021 της EBU. (…) To 2017, το μουσικό σύνολο εξέδωσε το πρώτο του άλμπουμ με πρωτότυπες συνθέσεις (...)».
Αυτά εν ολίγοις.
Όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι, λοιπόν, το «Ήχος Ελληνικός» είναι το δεύτερο άλμπουμ του PolisEnsemble, ένα κάπως φιλόδοξο εγχείρημα, που επιχειρεί και από θεωρητικής άποψης, μέσω των κειμένων, μα και από πρακτικής, μέσω των ηχογραφήσεων, να ενοποιήσει επτά αιώνες «ελληνικής μουσικής», ήτοι από την εποχή του Ιωάννη Κουκουζέλη (1280;-1360;), μέχρι τον Μίκη Θεοδωράκη (1925-2021).
Στην αρχή της έκδοσης υπάρχει ένα κείμενο (γραμμένο μάλλον από τον Αλέξανδρο Καψοκαβάδη), το οποίον τιτλοφορείται «Ήχος Ελληνικός». Αποτελείται δε από τα εξής κεφάλαια: «Το εκκλησιαστικό βυζαντινό μέλος ως “φωτοδότης” του λόγιου ευρωπαϊκού μουσικού πολιτισμού», «Οι ρωμιοί συνθέτες της Πόλης», «Οι ελληνικής καταγωγής φορείς της ιταλικής μουσικής κουλτούρας», «Η ελληνική Εθνική Σχολή και οι “γερμανικής ανατροφής” έλληνες συνθέτες», «Οι μικρασιάτες μουσικοί ως “πνευματικοί ηγέτες” της ελληνικής δισκογραφίας» και «Οι “διάσημοι” Έλληνες του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα».
Τα κείμενα-κεφάλαια μπορεί να είναι ευσύνοπτα, αλλά είναι καλογραμμένα, με γενικώς «σωστές» τοποθετήσεις (κατά την δική μας γνώμη πάντα, και έτσι όπως εμείς έχουμε αντιληφθεί όλες αυτές τις εκατονταετίες σε σχέση με την μουσική, το πώς το ανατολικό μέλος επηρέασε το δυτικό κ.λπ.), με τις μουσικές επιλογές, δεκαπέντε στον αριθμό, να μεταφέρουν πλέον και στα ηχεία μας, όλα εκείνα που σημειώνονται στα κείμενα.
Συνθέσεις λοιπόν των Ιωάννου Κουκουζέλη, Πέτρου Μπερεκέτου, Ζαχαρία Χανεντέ, Πέτρου Πελοποννησίου, Φραγκίσκου Λεονταρίτη, Νικόλαου Μάντζαρου, Βασίλη Καλαφάτη, Δημήτρη Μητρόπουλου, Γιάννη Κωνσταντινίδη, Νίκου Σκαλκώτα, Νίκου Μαμαγκάκη, Παναγιώτη Τούντα, Κώστα Σκαρβέλη, Μίκη Θεοδωράκη, συν μία πρωτότυπη των Χάρη Λαμπράκη-Νίκου Παραουλάκη είναι το υλικό του «Ήχος Ελληνικός», που επιχειρεί να ενοποιήσει, ενορχηστρωτικώς και ερμηνευτικώς πλέον, επτά αιώνες «ήχου ελληνικού».
Άκουσμα ευχάριστο και ολοκληρωμένο, από μια ομάδα έξι μουσικών, που είναι κύριοι των οργάνων τους, διαθέτοντας, συγχρόνως, υψηλό γούστο και βεβαίως τις απαραίτητες γνώσεις, ώστε να ανταπεξέλθουν, όσο γίνεται καλύτερα, σ’ ένα τόσο σύνθετο και δύσκολο έργο.
Επαφή: www.musicartlab.gr

ΜΙΚΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK 454

$
0
0
21/7/2022
Γιάννης Τσαρούχης: ένας σοφός άνθρωπος. Αποσπάσματα από τρεις συνεντεύξεις του. Λόγος εκπληκτικός. Απίστευτα πρωτότυπος, σίγουρος, λεπτός, με χιούμορ όταν θέλει, διανοητικός (όχι ξύλινα πανεπιστημιακά, αλλά ευφυώς λαϊκά), και πάντα ουσιαστικός στο έπακρο – μια κινητή πηγή γνώσης. Τίποτα αδιάφορο ή ασήμαντο σε όσα λέει. Είναι απόλαυση να τον διαβάζεις.
[πέθανε σαν χθες, το 1989]
https://www.lifo.gr/culture/eikastika/giannis-tsaroyhis-eimai-mathitis-toy-attikoy-fotos

21/7/2022
Δεν είναι από την κόλαση στην Πεντέλη, είναι από τη συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου στο Κατράκειο.
Καημένε Arthur Brown να ’ξερες, γιατί το τζάκισες το χέρι σου...

21/7/2022
Σε πολλές ροκ αποικίες και βασικά στην Ελλάδα, που μας ενδιαφέρει περισσότερο, υπάρχει πλήρης διαστρέβλωση εννοιών και καταστάσεων.
Φυσικά και οι χώροι των ροκ συναυλιών δεν είναι εκκλησιαστικοί χώροι, αλλά και η σύνδεση του ροκ σώνει και καλά με τον χουλιγκανισμό, με την παρανομία γενικότερα, την πάσης φύσεως παρανομία, μαζί με τον ψευτοτσαμπουκά και την άγνοια,, σ’ ένα στυλ κάνω ό,τι κ@υλώνω και δεν δίνω λογαριασμό σε κανέναν, μαζί με το ελεεινό πατρονάρισμα των ροκ καταστάσεων από τους άσχετους, τους επαγγελματίες-καλοθελητές και προαγωγούς του ροκ, δημιουργούν τραγέλαφους.

20/7/2022
Κόνσεπτ άλμπουμ για την μετανάστευση. Με το συγκλονιστικό «Μόναχο ’74», που δεν υπάρχει στο YouTube στην εκτέλεση του LP και με μερικά ακόμη καταπληκτικά τραγούδια – σαν αυτά τα δύο που ακούγονται εδώ. Από το δεύτερο είναι οι στίχοι:
Αχ καημένε Τάσο, άφησες τη Θάσο
Τη γλυκιά αρμύρα γι’ άλλη μοίρα
Και στη Γερμανία σκάβεις μ’ αγωνία
Για τροφή και κλίνη σα τα κτήνη...

https://www.youtube.com/watch?v=svYQi0ZZHiU

20/7/2022
Δεν θα τον σπρώξει η Ιστορία στον Καιάδα, όπως επιθυμούν ορισμένοι.
Ο Μακάριος ήταν το σημαντικότερο εμπόδιο για τους Αμερικάνους, ο παραμερισμός του οποίου θα οδηγούσε σε μια «λύση». Η χούντα το προσπάθησε, με νύχια και με δόντια, να τον βγάλει από τη μέση, με πολλούς και διαφόρους τρόπους. Για τον Παπαδόπουλο η Κύπρος ήταν ένα «αγκάθι». Βασικά δεν τον ενδιέφερε καθόλου. Το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν να τα έχει καλά με τους Τούρκους και τους Αμερικάνους.
[20 Ιούλη, 1974]

19/7/2022
Πολλοί φίλοι εδώ μέσα γράφουν από το απόγευμα πως πέθανε ο Περικλής Περάκης. Μακάρι να μην είναι έτσι... Τα σάιτ δεν έχουν γράψει τίποτα ακόμη, βέβαια... Τέλος πάντων...
Έχω ποστάρει πολλές φορές τραγούδια του Περικλή Περάκη, απλά γιατί τον θεωρώ ΚΟΡΥΦΑΙΟ τραγουδιστή. ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ φωνή, που αδικήθηκε σφόδρα από την δισκογραφία.
Θυμάμαι πως σ’ ένα από τα πρώτα πάρτυ που πήγα στη ζωή μου ακούγονταν εμπλοκή τα Ντισκομεράκια του και γινόταν χαμός – παρότι, τότε, το πολύ και το καλό του ρεπερτόριο το είχε ήδη πει.
Τον είχα δει και live τον Περάκη, στα έιτις, από σύμπτωση, σε μια εποχή που είχε ξεπέσει ρεπερτοριακά – αν και φωνητικά ήταν εκπληκτικός και τότε.
Από τους πιο «άνετους» και αβίαστους τραγουδιστές, που ακούστηκαν ποτέ σ’ αυτή τη χώρα, από το ’70 και μετά. Του αξίζει εκτεταμένο κείμενο, γραμμένο από κάποιον απ’ αυτούς που τον ζήσανε... και όχι ψεκάστε-σκουπίστε ποστ.
[εδώ τραγουδάει Γκάτσο]
https://www.youtube.com/watch?v=1IFfwx74u7Y

19/7/2022
Ψάχνοντας προχθές για να ξανανεβάσω, εδώ στο facebook, το κείμενο που είχα γράψει πέρυσι για το lifo.gr (15 Αυγούστου 2021), το σχετικό με την Μαρινέλλα και τις συναυλίες της στην Αλβανία τo 1977, «χτύπησα» απλώς αυτές τις δύο λέξεις («Μαρινέλλα» και «Αλβανία») στο google και το κείμενο βγήκε πρώτο-πρώτο. Φυσικό, γιατί το lifo.gr το διαβάζει όλος ο κόσμος.
Κοιτάζοντας, όμως, ακριβώς από κάτω, ως δεύτερη επιλογή, υπήρχε ξανά το κείμενό μου, αλλά από το in.gr αυτή τη φορά(!), με ημερομηνία (ανα)δημοσίευσης 16 Αυγούστου 2021!!
Δηλαδή οι τύποι αυτοί κάνουν ρεσάλτο στα σάιτ, βουτάνε κείμενα χωρίς να ρωτήσουν κανέναν, τα βάζουν μισά στα σάιτ τους και προσθέτοντας στο τέλος το «Με πληροφορίες από τo Lifo.gr» έχουν την εντύπωση πως όλα είναι ok.
Σου λέει... δεκαπενταύγουστος είναι... ποιος θα μας πάρει τώρα χαμπάρι; Κατάντια...
Εν τω μεταξύ εκείνο που γράφουν, το «μελετητής της ελληνικής μουσικής», άιντε να το ψιλοδεχτώ, και τους κάνω πολύ μεγάλη χάρη, γιατί σιχαίνομαι τους τίτλους αυτού του τύπου. «Μελετητής» και μ@λακίες. Ξέρω και κάτι άλλους «μελετητές» και καλά, που είναι για τα πανηγύρια. Γελάει ο κόσμος μ’ αυτά που γράφουν. Δεν ψοφάω για τίτλους. Ποτέ δεν ψόφαγα. Μ’ αρέσει να με αποκαλούν γραφιά, γιατί γράφω, τίποτ’ άλλο.
Όσο για κείνο το «συλλέκτης δίσκων» το θεωρώ βρίσιμο. Αλλά επειδή το γράψανε ηλίθιοι δεν νευριάζω όσο θα έπρεπε.
Συλλέκτης υπήρξα στα δέκα μου, όταν μάζευα γραμματόσημα, ποτέ άλλοτε. Δεν μαζεύω δίσκους. Δεν μαζεύω τίποτα.
Όπως ο οδοντογιατρός έχει «τανάλιες» για να σου βγάλει τα σάπια δόντια, όπως ο χειρούργος έχει «μαχαίρια» για να σε ανοίξει, όπως ο καλουπατζής έχει ξύλα και πρόκες για να καλουπώσει, εγώ για να γράψω έχω δίσκους, βιβλία και περιοδικά. Είναι τα εργαλεία της δουλειάς μου όλα αυτά. Και αν έκανα άλλη δουλειά δεν θα είχα ούτε το 1/10 απ’ όσα έχω.
Άιντε.. βλάκες.

19/7/2022
>>ναι αλλά δεν θεωρεί κανείς ότι κάνεις αντίσταση τραγουδώντας αντάρτικα σε καθεστώς δημοκρατίας. Αντίσταση κάνεις όταν είναι ο κίνδυνος. Όταν είναι ο εχθρός μέσα στην χώρα. Είναι ο Γερμανός. Όλα αυτά σε καθεστώς δημοκρατίας είναι προβλήματα για την Δημοκρατία<<
[ο υφυπουργός Συρίγος δεν ήθελε και δεν θέλει ν’ ακούει αντάρτικα σε καιρούς... δημοκρατίας]
Αν νομίζει κάποιος ότι υπήρχε δημοκρατία στην Ελλάδα επί Μπάλκου, Βαρβιτσιώτη και Σταμάτη, επί νόμων 815 για την παιδεία και «περί αφροδισίων νοσημάτων και άλλων συναφών θεμάτων», σε μια εποχή που δεν μπορούσες να δεις ούτε την Εμμανουέλα στο σινεμά και που έμοιαζες με ύποπτο διαβάζοντας και μόνον Ελευθεροτυπία, μάλλον ζει ή ζούσε σε άλλον πλανήτη...

17/7/2022
Εγώ πάντως αυτή τη μ@λακία με τις φωτιές στις συναυλίες, του Λεξ, των Iron Maiden κ.λπ., με τα καπνογόνα, δεν τη δέχομαι. Την θεωρώ εντελώς χουλιγκάνικη. Φαιδρή και επικίνδυνη. Εντάξει, δεν πας σε ροκ συναυλία για να κάτσεις όπως στην εκκλησία σώνει και καλά, αλλά και το να μετατρέπεται ο χώρος σε... υψικάμινο είναι εντελώς άουτ.
Πάντα σ’ αυτού του τύπου τις συναυλίες υπάρχει μία αίσθηση ανασφάλειας, ιδίως σ’ εκείνες των κλειστών χώρων, αλλά και στους ανοιχτούς. Και παίρνεις το ρίσκο σου, κανονικά, και πας. Και στριμώχνεσαι ακόμη-ακόμη, δίχως να ξέρεις από πού θα την κάνεις αν τύχει και συμβεί καμιά στραβή.
Βασικά, το σύστημα, εδώ που τα λέμε, σε αφήνει ελεύθερο κάπου να εκτονωθείς, για την δική του προστασία – σ’ ένα περιβάλλον ψιλο-ελεγχόμενο. Γιατί, σου λέει, άμα βγουν σε τίποτα δρόμους με τις φωτιές, έτσι όπως είναι κ@υλωμένοι όλοι αυτοί, και ποιος ξέρει με τι αιτήματα, την κάτσαμε...

17/7/2022
Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ηλιθιότητα από το να γράφεις τα αγγλικά ονοματεπώνυμα (των μουσικών π.χ.) με ελληνικά στοιχεία και τα ξένα συγκροτήματα με λατινικά. Ο διαχωρισμός αυτός είναι ηλίθιος. Είμαι κάθετα αντίθετος, καθώς έχω τη γνώμη πως όλα πρέπει να γράφονται στα αγγλικά, πόσο μάλλον όταν αυτός που γράφει αγνοεί πώς προφέρονται.
Ο Αλέξης Καλοφωλιάς, που μεταφράζει, είναι άσχετος με την μουσική. Μπορεί να είναι πολύ καλός μουσικός, μέσα στους Last Drive ή στα άλλα γκρουπ, αλλά για μουσικογραφιάς-μεταφραστής δεν κάνει.
Ρίχνω μια ματιά στο κουραστικό έως ώρας βιβλίο –το έχω φθάσει στη μέση– του John Eric Cavanagh “PINK FLOYD / The Piper at The Gates of Dawn”, των εκδόσεων ο ξυ, το οποίο μεταφράζει ο Καλοφωλιάς.
Εκεί διαβάζεις λοιπόν για τον... Άλεξ Τρότσι. Δεν κατάλαβα ποτέ γιατί να μην γράφεται Alex Trocchi, όταν μάλιστα αυτός που γράφει αγνοεί την σωστή προφορά, που είναι Άλεξ Τρόκι.
Το ίδιο για τον σαξοφωνίστα Earl Bostic, που τον γράφει Ερλ Μπόστιτς, ενώ είναι Μπόστικ. Γράψε τον Bostic να τελειώνεις, ρε άνθρωπε, και ας τον διαβάσει ο καθένας σπίτι του όπως γουστάρει.
Α και ΤΗΝ Vashti Bunyan την γράφει Ο Βάστι Μπάνιαν!!
Πάντως τον John Mayall τον γράφει Τζον Μάγιαλ (όπως έχει καθιερωθεί) και όχι Τζον Μέιολ, όπως είναι το σωστό...

LUNG τεύχος #14, Ιούνιος 2022

$
0
0
Το LUNGείναι ένα μουσικό περιοδικό, ένα fanzine, που ομνύει στο rock, βασικά από το ’80 και μετά. Κυρίως, όμως, στο σημερινό rock, σε όλα τα παρακλάδια του, από τα πιο σκληρά και ακατέργαστα στυλ, μέχρι το folk-rockή το country-rock. Κάπου, λίγο, ανάμεσα σε όλα αυτά, μπορεί να παρεισφρέει και η jazz(συνήθως κάποιες «σελίδες» από την ιστορία της), ενώ σπανιότερα θα βρεις να διαβάσεις για κάποιο άλλο στυλ.
Εντάξει, το περιοδικό έχει οικοδομήσει ένα ύφος, και πάνω εκεί βαδίζει. Με συνέπεια. Ακολουθεί, δηλαδή, την παράδοση (και) των ελληνικών fanzinesαπό τα 80s, που αναπτύσσονταν πάνω-κάτω με την ίδια συνταγή.
Βασικά, εκείνο που χαρακτηρίζει το LUNGείναι τα σύντομα κείμενα (είτε για τα ξένα συγκροτήματα είτε για τα ελληνικά), κάπως σαν δισκοπαρουσιάσεις (ίσως λίγο πιο εκτεταμένες). Από κει και πέρα υπάρχουν οι συνεντεύξεις και ανάμεσα κάποια αφιερώματα σε παλαιότερα γκρουπ (από τα 80sκαι μετά πάντα), για τα οποία εξετάζεται η δισκογραφία τους.
Εννοούμε, με αυτά, πως η δισκογραφία κανονίζει, εν πολλοίς, την ύλη του περιοδικού.
Στο παρόν LUNGαφιερώματα υπάρχουν στους DeadCanDance(Μιχάλης Κουρής), στους Bauhaus(Χριστίνα Δραγγανά), στους TheJesusandMaryChain(Σταύρος Μπέκας) και στους AndAlsoTheTrees(Βασίλης Μπέκας).
Μου άρεσε η αναφορά στην εταιρεία (από την Θεσσαλονίκη) MadeofStone (γράφουν οι Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος, Πάνος Δρόλιας και Νίκος Ζέρης), όπως μου άρεσε και το CDAGuidetoMadeofStoneRecordings”, με δώδεκα επιλογές (ελληνικών και ξένων γκρουπ) από τον κατάλογο της ετικέτας (MahaSohona, Tortuga, DaliborovoGranje, Bonzai, Prosperina, TheNoiseFigures, Halocraft, TheDeadEnds, Supermoon, ParanoidReverb, Liquify, BlackSkyGiant), που συνοδεύει την έκδοση.
Η υπόλοιπη ύλη, τώρα, αφορά στους FontaineD.C., Spiritualized (συνέντευξη), BlackCountry, NewRoad, Midlake, IanNoe, Halocraft (συνέντευξη) και άλλα διάφορα.
Τα ονόματα τα βλέπετε, εξάλλου, και στο εξώφυλλο, ενώ σκανάρουμε και τα περιεχόμενα του τεύχους, ώστε να έχετε και την πλήρη εικόνα.
Επαφή: www.lungfanzine.gr

SVIN μυστήρια avant-prog μπάντα από την Κοπενχάγη

$
0
0
Οι SVINείναι ένα πολύ ιδιαίτερο avant-rockγκρουπ από την Δανία, που έχει τυπώσει επτά άλμπουμ μέχρι σήμερα – με το έβδομο να είναι το Introducing [TonzonenRecords, 2022], για το οποίο θα κάνουμε τώρα λόγο.
Μάλιστα, για δύο από αυτά, το “VirginCuts” [MomEatDadRecords, 2018] και το “Missionær” [PonyRec, 2016], υπάρχουν reviewsστο blog, οπότε ας θεωρήσουμε πως οι SVINδεν είναι τελείως άγνωστοι στους αναγνώστες μας (εδώ).
Οι SVINείναι βασικά τριμελείς (HenrikPultzMelbyeπνευστά, ThomasEilerντραμς, LarsBechPilgaardκιθάρες), με το γκρουπ να δέχεται βοήθειες σε φωνές και σε τρομπέτα.
Οι Δανοί είναι... μυστήρια μπάντα, όπως γράψαμε και στον τίτλο.
Το rockπου παίζουν είναι πολύ έντονο, πολύ δυναμικό, αλλά ταυτοχρόνως είναι και... απροσάρμοστο. Για καλό το λέμε αυτό το τελευταίο. Στα καλύτερα κομμάτια τους, τα πιο speedy, τα πιο εξωφρενικά, οι SVINακούγονται σχεδόν punky– αλλά μπορεί να υπάρξει punkμε τρομπέτες και σαξόφωνα; Φυσικά, δεν είναι οι πρώτοι οι SVINπου το κάνουν (θυμηθείτε π.χ. τους JamesChanceandTheContortions), χωρίς βεβαίως να συγκαταλέγονται στις punkμπάντες.
Το avant-rockτων SVINδείχνει να μην έχει όρια. Καθώς είναι αύθαδες, δημιουργικό, πειραματικό, απρόσμενο, με συνεχείς εκρήξεις και με συνεχείς επινοήσεις.
Θα μπορούσαμε να πούμε πως υπάρχουν επιρροές από τα συγκροτήματα του R.I.O., ακόμη και από τους KingCrimson, αλλά στην πράξη αυτό που ακούμε στο “IntroducingSVIN” είναι πρωτότυπο και απόλυτα δικό τους.
Είναι τέτοια η προσωπικότητα των δανών μουσικών, θέλουμε να πούμε, ώστε να μην αφήνουν περιθώρια για παρανοήσεις. Πως εδώ υπάρχει ένας μεταπρατισμός, μια προσπάθεια να ειπωθούν κάποια «πράγματα» του χθες, μ’ έναν τρόπο... πιο σημερινό.
Όχι, πουθενά δεν αντιλαμβάνεσαι κάτι τέτοιο, ότι οι SVINκάπου πατούν, και μέσω αυτού του «κάπου» επιχειρούν να πάνε παραπέρα.
Οι άνθρωποι εδώ παίζουν σαν μεγάλο γκρουπ, με τόση σιγουριά και αυτοπεποίθηση, τις οποίες βλέπεις μόνο στις πολύ σπουδαίες μπάντες.
Εντάξει, είχαμε γράψει καλά ή και πολύ καλά και για τα δύο προηγούμενα άλμπουμ των SVIN, αλλά αυτά που ακούμε εδώ (στο 9λεπτο “Deadweight”, για παράδειγμα) ξεπερνούν κάθε προσδοκία.
Επαφή: www.tonzonen.de

«Εφιάλτης»: το μνημειώδες ψυχολογικό θρίλερ του Ερρίκου Ανδρέου από το 1961 – με αφορμή την πρόσφατη απώλεια της πρωταγωνίστριας της ταινίας Βούλας Χαριλάου

$
0
0
Πριν από λίγες μέρες (18 Ιουλίου) έγινε γνωστός ο θάνατος της ηθοποιού Βούλας Χαριλάου.
Η Χαριλάου, που πέθανε σε μεγάλη ηλικία φυσικά, είχε σταματήσει να εμφανίζεται στον κινηματογράφο ήδη από το 1965, καθώς για τελευταία φορά θα την έβλεπε ο κόσμος στην πολύ καλή ταινία «Αδίστακτοι» του Ντίνου Κατσουρίδη.
Ψάχνοντας, περαιτέρω, για την Βούλα Χαριλάου βρήκαμε μερικά στοιχεία, σε σχέση με την διαδρομή της μετά το 1965 –πέρα από την παρουσία της σε εκπομπές ραδιοφωνικού θεάτρου («Το θέατρο της Κυριακής», «Το θέατρο της Τετάρτης»)–, που έχουν κάποια σημασία.
Κατ’ αρχάς, συμμετείχε ως ηθοποιός στην κωμωδία των Πολύβιου Βασιλειάδη-Λάκη Μιχαηλίδη «Ο Άγουρος και το Τρελλοκόριτσο», που είχε ανεβεί το καλοκαίρι του 1972 στο Θέατρο Μινώα από τον θίασο Κώστα Βουτσά-Βέρας Κρούσκα-Γιάννη Βογιατζή – πράγμα που σημαίνει πως μέχρι τότε, τουλάχιστον, η Βούλα Χαριλάου δεν είχε εγκαταλείψει το θέατρο.
Ακόμη, τον Σεπτέμβριο του 1975 όταν ο ηρωικός συνταγματάρχης Σπύρος Μουστακλής (1926-1986), ανάπηρος από τα βασανιστήρια του ΕΑΤ/ΕΣΑ, επί δικτατορίας, θα επισκεπτόταν τα Χανιά, η Βούλα Χαριλάου, που του παρέδιδε μαθήματα ορθοφωνίας, γιατί ο άνθρωπος από τα βασανιστήρια δεν μπορούσε ούτε να μιλήσει, θα βρισκόταν δίπλα του.
Το τελευταίο στοιχείο που εντοπίσαμε, για την άξια ηθοποιό, προέρχεται από τον Σεπτέμβριο του 1980, όταν η Βούλα Χαριλάου είχε κάνει αίτηση, τότε, για να προσληφθεί στο Εθνικό Θέατρο. Πιθανώς η αίτησή της να μην είχε γίνει δεκτή, γιατί, ψάχνοντας στο αρχείο του Εθνικού Θεάτρου, δεν βρήκαμε το όνομά της σε κάποια παράσταση.
Η αφίσα της ταινίας σχεδιασμένη από τον Μιχάλη Νικολινάκο 
Εγκαταλείποντας λοιπόν την κινηματογραφική οθόνη τόσο νωρίς (1965), το όνομα της Βούλας Χαριλάου θα αποκτούσε μία ξεχωριστή αίγλη μέσα στις δεκαετίες – βασικά, γιατί όλοι μας είχαμε αντιληφθεί πως επρόκειτο για μία σπουδαία ηθοποιό, το ταλέντο της οποίας, για αδιευκρίνιστους λόγους, δεν είχε απλωθεί όπως και όσο θα άξιζε, όλα τα κατοπινά χρόνια.
Η Βούλα Χαριλάου εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο σινεμά στην γνωστή, καλή ταινία της Μαρίας Πλυτά «Δούκισσα της Πλακεντίας» (1956), αλλά ο ρόλος μέσω του οποίου θα αποδείκνυε πόσο σημαντική ηθοποιός υπήρξε θα ήταν εκείνος της Άννας Μαργκό, στην ταινία «Εφιάλτης» (1961) του Ερρίκου Ανδρέου.
 
Η συνέχεια εδώ...
https://www.lifo.gr/culture/cinema/efialtis-mnimeiodes-psyhologiko-thriler-toy-errikoy-andreoy-apo-1961

ADOLF PLAYS THE JAZZ ένα νέο «σκοτεινό» άλμπουμ από το ελληνικό συγκρότημα

$
0
0
Δεν ήξερα ότι οι (Έλληνες) AdolfPlaysTheJazzυπάρχουν από τα τέλη της δεκαετίας του ’90. Νόμιζα ότι είναι πιο καινούριο γκρουπ, αφού θυμάμαι να τους ακούω κυρίως προς το τέλος των 00sμε αρχές των 10s. Τέλος πάντων η μπάντα υπάρχει πολλά χρόνια, φαντάζομαι με διαφορετικές line-upsμέσα σ’ όλο αυτό το διάστημα, ενώ τώρα κυκλοφορεί ένα ακόμη άλμπουμ, που μάλλον είναι το έκτο της, και που έχει τίτλο LowLife / WeCantLose. WeHaveAlreadyLost”[Blackspin Records / Primitive Music, 2022].
Μέλη, σήμερα, τωνAdolf Plays The Jazz είναιοιNefeli φωνή, Vasilis κιθάρες, θόρυβοι, Nikos L κιθάρες, θόρυβοι, Nikos Z μπάσο, Panos ντραμς, Aggelos σαξόφωνα, Iraklis σαμπλ, θόρυβοι, σύνθιακαιPetros πλήκτρα, σύνθια, μετο“Low Life / We Can’t Lose. WeHaveAlreadyLost” να ακούγεται αρκετά «βαρύ» και σκοτεινό, επιχειρώντας να περιγράψει με μουσικές, λόγια, φωνές και εγγραφή-παραγωγή, τα αδιέξοδα της καθημερινής ζωής.
Πάνω σ’ αυτό το καταπιεστικό ή και καταδικαστικό μοτίβο, που βιώνει η ελληνική κοινωνία τα τελευταία δώδεκα χρόνια –μέσω της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην αρχή, που εξελίχθηκε σε βαθιά κοινωνική στην πορεία, μέσω των νέων δεινών που επέφερε η νόσος covid-19 αμέσως μετά και μέσω του πολέμου στην Ουκρανία εσχάτως– είναι δομημένα τα κομμάτια, τα ορχηστρικά και τα τραγούδια, των AdolfPlaystheJazz, που είναι δέκα στον αριθμό, με διάρκειες ανεβασμένες (από 4:29 έως 8:38), και κυρίως γραμμένα και παιγμένα με μιαν ορμητικότητα, σφιχτή και στην πορεία εκτονωτική, δημιουργώντας μία πολύ πειστική (και πάντα σκοτεινή) ροκ εικόνα.
Πολλά τα ενδιαφέροντα εδώ. Πέρα από τα λόγια (αγγλικά ή ελληνικά), πέρα από την βασική (γυναικεία) φωνή, που είναι αρκετά καλή, εντύπωση προκαλεί το δέσιμο της  μπάντας και ήχος της.
Εντάξει, για μουσικούς, που μπορεί να παίζουν χρόνια μαζί (ή και όχι μαζί), το να φτιάξεις μια δεμένη ομάδα ίσως να είναι κάτι το αναμενόμενο. Όμως είναι άλλο το τι μπορεί να αναμένει ο καθείς και άλλο εκείνο, που φθάνει τελικά στ’ αυτιά σου.
Με επιρροές από το πιο μεγάλο μέρος του rockαπό το ’90 και μετά, από αυτό που ονομάζεται post-rock, shoegazeκαι noise-rock, οι AdolfPlaysTheJazz, εκείνο που κατορθώνουν, τελικώς, είναι να δαμάσουν όλες αυτές τις επιρροές τους, προτείνοντας ένα άλμπουμ με απαράμιλλη ενότητα, που σφύζει από δύναμη και πάθος.
Πολύ δύσκολο να ξεχωρίσεις κομμάτι ή κομμάτια από ένα τόσο συμπαγή και ακατάβλητο concept.
Επαφή: https://adolfplaysthejazz1.bandcamp.com/

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΠΕΡΑΚΗΣ έφυγε από τη ζωή ένας σπουδαίος τραγουδιστής, με μεγάλη διαδρομή στις δεκαετίες του ’70 και του ’80 – είχε πρωτοστατήσει στο ελαφρολαϊκό τραγούδι, στην ελληνόφωνη disco και στην αναβίωση των τραγουδιών της οπερέτας

$
0
0
Την Τρίτη 19 Ιουλίου μάθαμε για τον θάνατο του τραγουδιστή Περικλή Περάκη.
Ο Περικλής Περάκης (αν και το σωστό είναι «Περράκης», με δύο «ρ», παρότι υπέγραφε άλμπουμ και ως «Περάκης») ήταν για πολλά χρόνια εκτός δουλειάς. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι νεότεροι φίλοι του ελληνικού τραγουδιού να μην τον γνωρίζουν. Να μην ξέρουν τα τραγούδια του, αγνοώντας, εντελώς, κάποιες πολύ ιδιαίτερες στιγμές της πορείας του, στα καλλιτεχνικά πράγματα, που έχουν πολύ μεγάλη σημασία.
Κατ’ αρχάς λίγοι ξέρουν πως ο καλλίφωνος Περικλής Περάκης είχε ξεκινήσει επαγγελματικά (και) ως λυρικός τραγουδιστής.
Και αυτός, και η αδελφή του, η αγαπητή σε πολλούς τραγουδίστρια Ξανθή Περάκη, είχαν σπουδάσει τραγούδι και μάλιστα σε τρία ωδεία –όπως είχε πει η ίδια η Ξ. Περάκη, στον Αλκίνοο Μπουνιά της Espresso, το 2016–, στο Εθνικό, στο Ελληνικό και στο Ορφείο!
Ο ίδιος ο Περικλής Περάκης στο εξώφυλλο ενός δίσκου του είχε γράψει πως ήδη από το 1967 τραγουδούσε λυρικό τραγούδι, με τη Εθνική Λυρική Σκηνή, στο Ηρώδειο!
Και όντως, αφού συμμετείχε στο ανέβασμα των οπερών, του μεγάλου ανανεωτή του είδους, Christoph Willibald Gluck (1714-1787) «Ιφιγένεια η Εν Αυλίδι» και «Ιφιγένεια η Εν Ταύροις», που είχαν παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Αθηνών, στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, τον Ιούνιο του 1967, ενώ είχε εμφανισθεί και το 1969 στην όπερα του GiuseppeVerdi«Μάκβεθ». Βεβαίως όχι στους κεντρικούς ρόλους, τους οποίους είχαν «καπαρώσει» οι αναγνωρισμένοι λυρικοί τραγουδιστές της εποχής (Βασίλης Γιαννουλάκος, Ευθύμιος Μιχαλόπουλος, Κική Μορφωνιού κ.ά.), μα στην χορωδία.
Είχε προηγηθεί, όμως, η παρουσία του Περικλή Περάκη στις μπουάτ της εποχής. Όπως μας είπε η τραγουδοποιός Μαίρη Δαλάκου:
«Στο ξεκίνημά μου στις μπουάτ της Πλάκας γνώρισα τον Περικλή, όταν βρεθήκαμε να τραγουδάμε μαζί, ένα χειμώνα στο Συμπόσιον του Γιώργου Μπουκουβάλα. Ερχόταν σπίτι μου για πρόβες, καθώς και η ηθοποιός Ελένη Κυπραίου, που απήγγειλε. Συνόδευα και τους δύο στο πιάνο –εκτός από τον εαυτό μου, όταν έλεγα τα τραγούδια μου–, γιατί δεν υπήρχε άλλος πιανίστας.Ο Περικλής ερμήνευε εξαιρετικά Μάνο Χατζιδάκι, τα τραγούδια από τον “Κύκλο με την Κιμωλία” και τον “Κύκλο του C.N.S.”. Έγινε υπέροχος φίλος και συνεργάτης!».
Στα πρώτα χρόνια του ’70 κυριαρχεί στις πίστες και στην δισκογραφία το ελαφρολαϊκό τραγούδι. Ο Περικλής Περάκης, που έχει τέλεια φωνή γι’ αυτό το στυλ τραγουδιού, ξεκινά με δύναμη, με μερικά πολύ ωραία τραγούδια, το 1973.
Είναι η εποχή όπου κυριαρχούν μερικές αξιοθαύμαστες φωνές στο χώρο, καθώς πέρα από το ηγετικό δίδυμο Τόλης Βοσκόπουλος-Μαρινέλλα, υπάρχουν ακόμη ο Γιάννης Πάριος, ο Κωστής Χρήστου, η Τζένη Βάνου, ο Λευτέρης Μυτιληναίος, η Λίτσα Διαμάντη, ο Λάκης Αλεξάνδρου και άλλοι βεβαίως, που λένε ωραιότατα τραγούδια. Μέσα σ’ αυτή την ομάδα των ερμηνευτών εντάσσεται, με άνεση, και ο Περικλής Περάκης.
photo: Studio Ένωση - Κλεισθένης
Παρότι ο Περάκης ηχογραφούσε για μικρή εταιρεία, την
Sonora, οι δίσκοι του πουλάνε αρκετά (ιδίως τα 45άρια) και ακούγονται παντού. Και πώς να μην ακούγονται, όταν σ’ αυτούς χαράζονται τραγούδια όπως τα «Απονιά» και «Έλα ένα βράδυ» (Στ. Σωτηρίου-Καλ. Μαρμαρινού), το «Ποιος θα το πίστευε» (Στ. Σωτηρίου-Αλ. Καγιάντα-Καλ.Μαρμαρινού) και λοιπά;
Λέμε για την αφρόκρεμα του ελαφρολαϊκού, για σπουδαία κομμάτια, που αποδίδονται από την δυνατή, λαμπερή, αρρενωπή, καθαρή, αισθαντική και πάνω απ’ όλα άνετη και αβίαστη φωνή του Περικλή Περάκη.
Όχι τυχαία τα τραγούδια αυτά θα τα έλεγαν τα μεταγενέστερα χρόνια πολλοί και διάφοροι (Μανώλης Λιδάκης, Βασίλης Τερλέγκας, Βασίλης Καρράς, Χριστίνα Μαραγκόζη κ.ά.), κάνοντάς τα γνωστά στους νεότερους ακροατές, αλλά, ως συνήθως, καμία απ’ όλες αυτές τις εκτελέσεις δεν θα μπορούσε να ξεπεράσει εκείνες του Περάκη...
 
Η συνέχεια εδώ...
https://www.lifo.gr/culture/music/periklis-perakis-enas-tragoydistis-me-simantiki-diadromi-stis-dekaeties-toy-70-kai

STEVE TIBBETTS μια ανθολογία από τα άλμπουμ του στην ECM

$
0
0
Oαμερικανός συνθέτης και κιθαρίστας SteveTibbetts (γενν. 1954) είναι μία από τις πιο ακατάτακτες μουσικές προσωπικότητες του ρόστερ της ECM (στην Ελλάδα από την ANMusic). Εμφανίστηκε εκεί το 1982, με το τρίτο άλμπουμ του “NorthernSong”, για να ακολουθήσουν ακόμη επτά δίσκοι του, μέχρι και το 2018. Ας θυμηθούμε τους τίτλους τους:
“Safe Journey” (1984), “Exploded View” (1986), “Big Map Idea” (1989), “The Fall of Us All” (1994), “A Man About a Horse” (2002), “Natural Causes” (2010) και“Life of” (2018).
Τώρα (2022) η ECMτιμά αυτόν τον τελείως μοναδικό και εν πολλοίς πρωτότυπο δημιουργό με μια συλλογή – μια πολύ καλή συλλογή, την “HellboundTrain / AnAnthology” αποτελούμενη από δύο CD, συν το ανάλογο booklet, προτείνοντας 28(!) συνθέσεις από το εν λόγω έργο. Απ’ όλο το έργο; Σχεδόν, καθώς απουσιάζουν tracksμόνον από το πρώτο-πρώτο άλμπουμ του Tibbettsεκεί, το “NorthernSong”. Όπως είχαμε γράψει και παλαιότερα...
Αν και υπάρχουν μουσικοί ή και ήχοι της ECM, που θα μπορούσε να ανακαλέσουμε στη μνήμη μας ακούγοντας SteveTibbetts(τον RalphTownerας πούμε), στην πραγματικότητα το έργο αυτού του ανθρώπου με ελαχίστων άλλων θα μπορούσε να συγκριθεί από τη σύγχρονη σκηνή – ίσως μόνο μ’ εκείνο του StephanMicus, αν κι έχουμε την γνώμη πως ο Tibbettsείναι μία ακόμη πιο ιδιαίτερη και σίγουρα καλλιτεχνικώς εσωστρεφής περίπτωση. (Ας σκεφτούμε π.χ. πως οι δίσκοι του ηχογραφούνται σχεδόν μόνιμα σε κάποιο στούντιο στην πόλη St. Paulτης Minnesota, στην οποία ζει σταθερά από το 1972).
Δεν ξέρουμε αν ο SteveTibbettsανήκει στη φάση τού μουσικού αναχωρητισμού, τύπου Micus, σε κάθε περίπτωση, πάντως, παραμένει για 45 χρόνια, ως συνθέτης και εκτελεστής, μια τελείως ιδιότυπη και έξω από τα πλαίσια προσωπικότητα – κάτι που επιβεβαιώνεται, φυσικά, ακούγοντας ένα προς ένα τα tracksαυτής της θαυμάσιας συλλογής.
Το ύφος των συνθέσεων του SteveTibbettsείναι-και-δεν-είναι εύκολο να περιγραφεί.
Το rockείναι ας πούμε μια βασική παράμετρος, υπό την έννοια πως όταν χρησιμοποιεί τις ηλεκτρικές κιθάρες του αυτές δεν μένουν σε πίσω-πλάνο, καθώς βγαίνουν «μπροστά», παρουσιάζοντας soliμε «έπαρση», αλλά εξ ίσου βασικές παράμετροι στο έργο του είναι η folkαντίληψη, όταν ο ήχος γίνεται περισσότερο ακουστικός, η synth-music(με στοιχεία περιβαλλοντικού new-age), φυσικά ένα είδος contemporaryjazzκαι οπωσδήποτε οι «μουσικές του κόσμου» (ο ίδιος ο Tibbetssσυχνά χειρίζεται και kalimba, μαζί με πιάνο, dobroή και κρουστά).
Ένα επίσης αξιοσημείωτο των δίσκων του είναι η παρουσία σε αυτούς του περκασιονίστα MarcAnderson(συνεργάτης του Tibbetts, σταθερά, από το LPYr”, του 1980), oοποίος είναι υπεύθυνος εν πολλοίς για τον ρυθμικό πλούτο των ηχογραφήσεων, παίζοντας congas, gongs, steeldrum, handpanκαι διάφορα άλλα μικροκρουστά, ενώ όχι σπανίως συναντάς στις διάφορες line-upsκαι κάποιους άλλους μουσικούς, ως guests, σε πολύ συγκεκριμένους ρόλους.
Το έργο του SteveTibbettsείναι σίγουρα ιδιοσυγκρασιακό, ξεχωριστό, κινούμενο μακριά από εφήμερες μόδες, ανοίγοντας δρόμους προς μιαν ευρύτερη αντίληψη της μουσικότητας, ικανής να κινητοποιηθεί και να αναπτυχθεί μέσα από συνθήκες ηρεμίας, διαλογισμού και πνευματικότητας.

MARK LOCKHEART τζαζ «βαριά», περιπετειώδης και απρόσμενη κατά τι

$
0
0
Συμπληρώνεις τουλάχιστον μια σελίδα τετραδίου, αν αρχίσεις να γράφεις για τις συνεργασίες των MarkLockheartσαξόφωνα, ElliotGalvinπλήκτρα, TomHerbertμπάσο και DaveSmithντραμς – των τεσσάρων μουσικών, δηλαδή, που συμμετέχουν στην ηχογράφηση του πιο πρόσφατου δίσκου του Lockheart, που αποκαλείται “Dreamers”.
Ο MarkLockheart, γνωστός βασικά από LooseTubes, PolarBearκαι Malija, είναι ένας απολύτως ευφάνταστος μουσικός, πράγμα που διαπιστώνεις και σ’ αυτό το έσχατο άλμπουμ του, που περιλαμβάνει δώδεκα συνθέσεις (δέκα δικές του και δύο που ανήκουν και στα τέσσερα μέλη του γκρουπ).
Η jazzτου Lockheartστο Dreamers[EditionRecords/ ΑΝ Μusic, 2022] είναι βαριά, περιπετειώδης και απρόσμενη κατά τι. Αυτό οφείλεται βεβαίως στις συνθέσεις και βασικά στα παιξίματα των σαξοφώνων, αλλά δίπλα σ’ αυτά «στέκονται» και τα πλήκτρα, που με ήχους ποικίλων αποχρώσεων «γεμίζουν» και εν πολλοίς «ξεχωρίζουν» τον ήχο του γκρουπ.
Γκρουπ; Δηλαδή όχι (τζαζ) σχήμα, κουαρτέτο κ.λπ.; Ναι, γκρουπ, γιατί η ορμή του rockδεν είναι άγνωστη στον MarkLockheart, ούτε και η γκρούβα του, το έντονο χορευτικό στοιχείο.
Δημιουργεί ένα άλμπουμ ιδιαίτερων αποχρώσεων, λοιπόν, ο Lockheart, που δεν είναι ούτε στενά jazz, ούτε στενά rock, φέρνοντας στην μνήμη πολλά και μάλλον αντιθετικά πράγματα.
Κάποιες μελωδίες ας πούμε διαθέτουν πιο πολλά easyστοιχεία, όταν το ρυθμικό τμήμα μοιάζει κάπως «ψυχεδελικό». Τα γεμίσματα των πλήκτρων από την άλλη άλλοτε γειτνιάζουν με την synth-jazzκαι άλλοτε με το progressiverock, ενώ δεν είναι λίγες και οι κάπως περισσότερο... πειραματικές στιγμές, κοντά στο ύφος της psych-jazzτων latesixties (το “Weirdweather” είναι ένα τέτοιο κομμάτι, και είναι από τα ωραιότερα του CD).
Θα μπορούσες να εκλάβεις τον ήχο του MarkLockheartστο “Dreamers” ακόμη και ως μια μετεξέλιξη του ευρύτερου Canterburysound; Ναι, και αυτό δεν θα ήταν άστοχο. Προσωπικώς, ακόμη και Gongακούω στο “Kingoftheworld (Jagdishreprise)” ή στο “Mirage”, με το έσχατο “Mingletingle” να προσφέρει την «χαριστική βολή» σ’ αυτό το εντελώς παράξενο CD– μια σύνθεση απολύτως progrock, με θαυμάσια παιξίματα στο τενόρο, με συνεχή breaksαπό τα keyboardsκαι με το ρυθμικό τμήμα σε πολύ γρήγορο τέμπο, να ανεβάζει διαρκώς την ένταση. Καταπληκτικό! Και όλο το άλμπουμ, εδώ που τα λέμε.

FRANK KIMBROUGH επανεκδόσεις δύο άλμπουμ, από την περίοδο 2003-2006, του πιανίστα της jazz που έφυγε πρόπερσι από την ζωή

$
0
0
Ο απροσδόκητος θάνατος του πιανίστα της jazzFrankKimbrough (2 Noε. 1956 – 30 Δεκ. 2020), πρόπερσι, στα 64 χρόνια του, είναι η αφορμή γι’ αυτή την τιμητική κυκλοφορία, που αποτελεί μία επανέκδοση κατά βάση των εγγραφών του Kimbrough, στην PalmettoRecordsτου MattBalitsaris, στα χρόνια 2003-2006. Λέμε για τα άλμπουμ “Lullabluebye” [Palmetto, 2004, rec. 15-16 Apr. 2003] και “Play” [Palmetto, 2006, rec. 25-26 Apr. 2005], που τώρα πακετάρονται μαζί, σε ενιαία συσκευασία, κάτω από τον τίτλο “2003-2006 / Volume One Lullabluebye / Volume Two Play” [PalmettoRecords, 2022], για να προσφερθούν σ’ ένα διπλό CD, με τετραπλά διπλωμένο all-papercover.
Ο FrankKimbroughυπήρξε μια ξεχωριστή τζαζ περίπτωση και αυτό είχαμε την ευκαιρία να το επισημάνουμε και στο blog, μέσα από κριτικά σημειώματα για προσωπικά άλμπουμ του, όπως το “Quartet” [Palmetto, 2014] και το “Solstice” [Pirouet, 2016] ή για την παρουσία του σε σημαντικές ορχήστρες, όπως ήταν/είναι εκείνες της MariaSchneiderκαι του RyanTruesdell.

Στο “LullabluebyeoFrankKimbroughπιάνο, συμπράττει με τους BenAllisonμπάσο και MattWilsonντραμς, ένα αναγνωρισμένο, δηλαδή, rhythmsectionμε το οποίο είχε συνεργαστεί και στο HerbieNicholsProject(1996-2001), παρουσιάζοντας μία σειρά δέκα συνθέσεων (οκτώ δικές του, μία του Allisonκαι μία versionστο “Youonlylivetwice” του JohnBarry), οι οποίες ρέουν με απαράμιλλη τζαζ γλαφυρότητα.
Πιανίστας, με πολλές και ποικίλες αναφορές-επιρροές, βασικά από πρωτοπόρους δημιουργούς, όπως οι TheloniousMonk(άκου το “Whirl”) και PaulBley, έως BillEvans, HerbieNicholsκαι AndrewHill (συνθέσεις του οποίου έχει διασκευάσει σε διάφορα άλμπουμ του), ο FrankKimbroughκατορθώνει, εδώ, να δημιουργήσει ένα απολύτως απολαυστικό σετ, που ακούγεται αυτοσχεδιαστικό σε μεγάλο βαθμό, υπό την έννοια πως έχουν δοθεί κάποια αρχικά σχεδιάσματα, πάνω στα οποία στηρίζονται και οι τρεις μουσικοί, προκειμένου να δώσουν στις συνθέσεις έναν τελείως απροσχημάτιστο και παιγνιώδη χαρακτήρα.
Λελογισμένη «ελευθερία» λοιπόν, από ένα piano-trio, αρκετά προχωρημένο για την εποχή του, που δεν θα μπορούσες να το «μπερδέψεις» ούτε με το trioτου BradMehldau, ούτε με τους BadPlus(για να αναφέρουμε δύο προβεβλημένα σχήματα της εποχής), ούτε φυσικά με τα ανάλογα ευρωπαϊκά.

Στο “Play” τώρα, του 2006, η line-upαλλάζει, καθώς στο μπάσο έχουμε τον MasaKamaguchiκαι στα ντραμς έναν άσσο του οργάνου, τον PaulMotian. Το υλικό κι εδώ, στο μεγαλύτερο μέρος του (οκτώ στα δέκα κομμάτια) ανήκει στον FrankKimbrough, ενώ υπάρχουν και δύο συνθέσεις του P. Motian.
Σε γενικές γραμμές το ύφος είναι αλλαγμένο στο “Play”, σε σχέση με το προηγούμενο CD, και οπωσδήποτε, η παρουσία του PaulMotian σ’ αυτό δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη.
Το άλμπουμ ανοίγει με μια μπαλάντα (“Beginning”), για να ακολουθήσει ένα waltz (“Thespins”), που είναι αφιερωμένο στον SteveLacy, όπως διαβάζουμε. Το “Conceptionvessel” είναι η μία από τις δύο συνθέσεις του PaulMotian, που καταγράφονται στο CDκαι η οποία προέρχεται από ένα άλμπουμ με τον ίδιο τίτλο, που είχε τυπώσει ο αμερικανός ντράμερ στην ECM, το 1973. Hσύνθεση ξεκινά με opendrumming, για να συνεχίσει και να ολοκληρωθεί με το πιάνο σε πρώτο πλάνο, που δημιουργεί ένα κάπως σκοτεινό και πάντως πολύ διαδραστικό περιβάλλον. Πολύ ωραίο και το bluesJimmyG”, το αφιερωμένο στον JimmyGiuffre, με το 6λεπτο “Regeneration” να αποτελεί μία συνύπαρξη-συνομιλία ανάμεσα στο πιάνο και το μπάσο (δίχως τα ντραμς του Motian), που ακούγεται κάπως σαν... ικεσία.
Η ομορφιά είναι ένα από τα πλέον βασικά γνωρίσματα αυτού του δίσκου, προϊόν ενός πιανίστα, που μπορεί να μην είναι πολύ γνωστός στο ελληνικό τζαζόφιλο κοινό, έχοντας προλάβει, όμως, ν’ αφήσει πίσω του ολοκληρωμένο έργο.
Επαφή: https://twitter.com/palmettorecords?lang=el

DEAD MAN’S EYES, DEZ DARE rock από την Γερμανία και την Αγγλία

$
0
0
DEAD MAN’S EYES: III [Tonzonen Records, 2022]
Περίεργη ροκ μπάντα οι DeadMansEyes, από την Κολωνία, με πολλές και ποικίλες αναφορές από το χθες. Το είχαμε γράψει και παλαιότερα αυτό (2018), όταν είχαμε αναφερθεί στο πρώτο long-playτους, το “WordsofPrey” [Tonzonen] – και θα το πούμε και τώρα, ξανά, με αφορμή την πιο καινούρια δουλειά τους, που αποκαλείται “III” (κι ας είναι η δεύτερη ολοκληρωμένη).
Για την μπάντα είναι πολύ λίγα πράγματα γνωστά, καθώς στο άλμπουμ δεν αναγράφονται μέλη, όργανα κ.λπ. Αναγράφεται, όμως, μηχανικός ήχου-παραγωγός (NimaDavari), όπως και... μαστεράς (ο γνωστός μας Eroc).
Τέλος πάντων οι Γερμανοί αναπτύσσουν έναν ήχο, με πολλές sixtiesαναφορές και άλλες, βγαλμένες, από την αναβίωση των 80s, συνδυάζοντας pop, rock, folkκαι bluespassages, με διάθεση γενικότερη ψυχεδελική.
Αυτό σημαίνει πως υπάρχει ψάξιμο και ανακάτεμα, σ’ ένα πρώτο επίπεδο, ώστε οι συνθέσεις να μην ακούγονται «μονόπαντα». Να μην είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο, αλλά μια παλέτα από διάφορα ηχοχρώματα, που να δημιουργούν ζωηρά και καλοφτιαγμένα τραγούδια.
Έχουν ταλέντο οι Γερμανοί, και αυτό το είχαμε πει επίσης στο πιο παλαιό κείμενο – με tracksσαν τα “Takeoffsoon” και “Onthewire” αληθινά να ξεχωρίζουν.
Όμως όλο το “III” είναι ξεχωριστό, γιατί είναι αβίαστο. Αυτό είναι το πιο βασικό γνώρισμά του. Πως εξελίσσεται χωρίς προσκόμματα, χωρίς τραβήγματα.
Τα τραγούδια των DeadMansEyesκυλάνε με άνεση, εννοούμε, έχουν αρχή, μέση και τέλος, καθώς είναι φτιαγμένα με τις παλαιές συνταγές και κυρίως διαθέτουν hooks, που μπορεί, ως ακροατή, να σε πιάσουν εύκολα. Κάτι από μόνο του αποφασιστικό, για την περίπτωση τούτων των ταλαντούχων Γερμανών.
Επαφή: www.tonzonen.de
DEZ DARE: Ulysses Trash [CH!MP Records, 2022]
Δεύτεροάλμπουμγιατον/ τους Dez Dare, απότο Brighton, μετάτοπερσινόHairline Ego Trip” [CH!MP Records, 2021], γιατοοποίον επίσης υπάρχει review στο blog. Λέμε για το “UlyssesTrash”, έναν ροκ δυναμίτη, που κινείται σε punkκαι garageδρόμους (όχι garage-punk).
Όπως είχαμε γράψει και πέρυσι... πίσω από τους DezDareκρύβεται ο τραγουδοποιός, πολυ-οργανίστας και παραγωγός DarrenJohnSmallman. Ο Smallman, που έχει μεγαλώσει στην Αυστραλία, δραστηριοποιείται στο rockπερισσότερο από 30 χρόνια, με το όνομά του να το ανακαλύπτεις πίσω από μπάντες / projectsσαν τις / τα ElGrumpos, TheSoundPlatform, TheVinylCreatures, Toad, Warpedκ.λπ. Το δε λήμμα του στο discogsπεριλαμβάνει 30 σχεδόν κυκλοφορίες, από το 1992 μέχρι σήμερα.
Το “UlyssesTrash” είναι ένα καθαρό κοινωνικοπολιτικό άλμπουμ, με λόγια που καίνε. Τα θέματα, που απασχολούν τον / τους DezDareέχουν να κάνουν με τον λάθος τρόπο της ζωής μας, που τον αποδεχόμαστε αδιαμαρτύρητα, λέγοντας ψέματα στον εαυτό μας, με τους πολιτικούς, που μπροστά... χαριεντίζονται, ενώ πίσω νομοθετούν και πράττουν την καταστροφή κ.λπ.
Ακόμη το “UlyssesTrash” περνά και κάποια οικολογικά μηνύματα, σε σχέση με την θέση μας στον κόσμο – την ενταγμένη στο μεγάλο κάδρο, που είναι η συνύπαρξή μας, με τις υπόλοιπες ζωές και το φυσικό στοιχείο.
Τέλος πάντων όλα αυτά τα ωραία κι ενδιαφέροντα βγαίνουν προς τα έξω με μία αναλόγου ποιότητας μουσική, ροκ μουσική, σκληρή ροκ μουσική, που αφήνει vibesαπό Stoogesμέχρι ButtholeSurfersκαι Mudhoney.
Το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό, δηλαδή φοβερό, με τις κομματάρες να διαδέχονται η μία την άλλη, σ’ ένα άλμπουμ απαράμιλλης ροκ διάθεσης, που δεν κατεβάζει τη σημαία ούτε για δευτερόλεπτο.
Επαφή: https://dezdare.bandcamp.com/album/ulysses-trash

δέκα άλμπουμ σύγχρονης ελληνικής τζαζ, που κυκλοφόρησαν τους τελευταίους μήνες – όλα τα είδη και όλα τα στυλ της τζαζ, καταγραμμένα από νέους και παλαιότερους μουσικούς

$
0
0
Ο όρος «ελληνική τζαζ» χρησιμοποιείται, τις πιο πολλές φορές, καταχρηστικά. Αν δεν υπάρχουν ελληνικά στοιχεία, παραδοσιακά ή άλλα, στις συνθέσεις των τζαζιστών μας, τότε η ελληνικότητα είναι κάτι το αδιευκρίνιστο.
Σε άλλα άλμπουμ, λοιπόν, μπορεί να ανιχνεύονται ελληνικά στοιχεία στις συνθέσεις, ενώ σε άλλα όχι. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να σημαίνει κάτι από αξιολογικής πλευράς. Είναι, απλώς, μια τυπική διαπίστωση.
Στις περιπτώσεις που θα εξετάσουμε, στην συνέχεια, έχουμε δίσκους jazz, στους οποίους εμφανίζονται πάμπολλοι έλληνες μουσικοί, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχουμε συνεργασίες και με μουσικούς από άλλες χώρες (κάτι απολύτως φυσιολογικό και για τους έλληνες τζαζίστες από... αρχαιοτάτων χρόνων).
Σημασία πάντως έχει, σε κάθε περίπτωση, να προτείνονται κυκλοφορίες (LP, CDή digital), που να έχουν νόημα και αξία, μέσα από την αποτύπωση νέων προβληματισμών και την οριοθέτηση νέων αισθητικών πλαισίων.
Συμβαίνει; Και με το παραπάνω, θα λέγαμε, καθώς η σκηνή αναπτύσσεται συνεχώς, με νέα ονόματα να έρχονται και να προστίθενται σε όσα παλαιότερα, με διακεκριμένους μουσικούς από το εξωτερικό να εμφανίζονται με δικά μας σχήματα και με την δημιουργική ώσμωση, γενικότερα, να αποδεικνύεται πως είναι ο καταλύτης ακόμη πιο εντυπωσιακών προτάσεων για το άμεσο μέλλον.
Η σειρά παρουσίασης των δέκα άλμπουμ δεν είναι αξιολογική. Είναι τυχαία πιο πολύ.
2.
YAKOTRIO: OdesSea
[FairWeatherFriendsRecords, 2022]
Οι YakoTrioείναι ένα jazz-trio, που προέρχεται από την Θεσσαλονίκη. Μέλη του είναι ο πιανίστας Λέανδρος Πασιάς, ο κοντραμπασίστας Βαγγέλης Βραχνός και ο ντράμερ Γιώργος Κλουντζός-Χρυσίδης.
Ως YakoTrioυπάρχει ένα ακόμη (ψηφιακό) άλμπουμ τους από το 2018, το “OdetoYannis”, που ήταν αφιερωμένο στον παλαιό συνθέτη Γιάννη Κωνσταντινίδη, ενώ τώρα, μέσω του πιο καινούριου “OdesSea”, που κυκλοφορεί και σε πολύ περιποιημένη έκδοση βινυλίου, το σχήμα επανέρχεται με μία νέα ολοκληρωμένη πρόταση.
Το άλμπουμ αυτό ηχογραφείται σε δύο sessions. Στην πρώτη, τον Μάιο του 2019, με την συμμετοχή και του ελβετού σαξοφωνίστα NicolasMasson (με άλμπουμ στην ECMκαι αλλού) και στην δεύτερη, τον Φεβρουάριο του 2020, με την συμμετοχή και του νεοζηλανδού σαξοφωνίστα JamesWylie(γνωστός μας από ντόπιες εγγραφές των MillionHollers, των MeatingforBusiness, της Μαρίας Θωίδου κ.ά.).
Το πρώτο κομμάτι του δίσκου αποκαλείται “Thecall” και διαρκεί 9:20. Είναι σύνθεση του Λ.Πασιά, έντονη, με afroδυναμική και με συνεχές πύρινο σόλο, στην αρχή, στο άλτο σαξόφωνο, από τον JamesWylie. Θα ακολουθήσει ο πιανίστας, στο ίδιο μοτίβο, πριν παραχωρήσει την θέση του στο κοντραμπασίστα – και όλα αυτά πριν από την τελική επαναφορά, σ’ ένα trackαρκετά groovyγενικώς και... ό,τι πρέπει για άνοιγμα.
Δεύτερο στη σειρά το “OdesSea”. Και αυτό σύνθεση του Λ. Πασιά, και αυτό με το σοπράνο σαξόφωνο του NicolasMassonστην αρχή να παίρνει μερικά μέτρα, και με το πιάνο να ακολουθεί σ’ έναν πολύ ιδιότυπο κρουστό ρόλο. Μάλιστα, στη συνέχεια, το κομμάτι μετατρέπεται ουσιαστικά σε μια ρυθμική καταιγίδα, με μπάσο, ντραμς και πιάνο να δημιουργούν ένα συναρπαστικό rhythmsection, πριν την τελική μελωδική εκτόνωση.
Η SideAθα ολοκληρωθεί με το “Afromacedoniandance”, σύνθεση του Β. Βραχνού, που επιχειρεί να συνδυάσει εγχώρια φολκλορικά μελωδικά στοιχεία (στο άλτο ξανά ο Wylie) με περισσότερο ελεύθερες ρυθμικές προσμείξεις, με το αποτέλεσμα να είναι, τελικώς, εκείνο που πρέπει.
Η δεύτερη πλευρά ανοίγει με το “Sand”, σύνθεση του Β. Βραχνού με το τενόρο του Massonνα πρωταγωνιστεί, μαζί, φυσικά, με το πιάνο του Πασιά. Αργό blues, που ανεβαίνει στην πορεία σε ένταση, με έντονη κινητικότητα «από κάτω», κάποια στιγμή αποκτά ακόμη πιο έντονα «νοσταλγικά» χαρακτηριστικά (κάπως σαν της αιθιοπικήςtezeta).
Το “Indiandream” (κι αυτό σύνθεση του Β. Βραχνού) είναι μπαλάντα, με το άλτο του Wylieνα μελωδεί λιτά, χαμηλά, αλλά παθιασμένα, και με τα υπόλοιπα όργανα να συνοδεύουν σαν από απόσταση. Στα τελευταία δύο λεπτά η σύνθεση ανεβαίνει σε ένταση, με τα ντραμς να γεμίζουν συνεχώς και με το άλτο να πρωταγωνιστεί και πάλι σ’ αυτήν την... ανατροπή. Ωραία σύνθεση.
Το άλμπουμ θα ολοκληρωθεί με το “Lullaby”, σύνθεση του Λ. Πασιά, ένα ακόμη λιτό track, ήσυχο και νωχελικό, με πολύ ωραία μελωδική εξιστόρηση.
Ένα απλό και ουσιαστικό άλμπουμ είναι το “OdesSea”, του YakoTrio. Αυτό κρατάμε.
Επαφή: https://fwfrecords.bandcamp.com/album/yako-trio-odessea
4. MILCHO LEVIEV / LAKIS TZIMKAS: Conversations from the Past
[defkazPRODUCTIONS, 2022]
«Συνομιλίες» από το παρελθόν, ανάμεσα στον φημισμένο βούλγαρο πιανίστα, συνθέτη και αυτοσχεδιαστή MilchoLeviev (1937-2019) και τον κοντραμπασίστα Λάκη Τζήμκα, ηχογραφημένες τον Ιούνιο του 2014, στην Θεσσαλονίκη, περιέχει το παρόν CDτων defkaz PRODUCTIONS.
Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά, εδώ, για τον MilchoLeviev, μία μεγάλη μορφή της jazz, με καριέρα τεράστια, που ξεκινά στα χρόνια του ’60, στην Βουλγαρία (ας θυμηθούμε τους περίφημους JazzFocus 65) και που θα συνεχιζόταν μετά βαΐων και κλάδων, λίγο αργότερα, στις ΗΠΑ (συνεργασίες με DonEllis, BillyCobham, ArtPepper, RoyHaynes, AirtoMoreira, AlJarreauκ.ά.).
Ο MilchoLeviev, που είχε αναπτύξει δεσμούς και με την χώρα μας, από ένα σημείο και μετά, παίζοντας «ζωντανά» και ηχογραφώντας δίσκους και με έλληνες καλλιτέχνες (Βίκυ Αλμαζίδου, ReggetikoProject…), είναι και εδώ επί των επάλξεων, σ’ αυτό το ιδιαίτερο ντούο του με τον κοντραμπασίστα Λάκη Τζήμκα (με συμμετοχές σε σημαντικά jazzκαι rockprojects, όπως ApopsisTrio, Freecall, TrioBalkano, Μωρά στη Φωτιάκ.λπ.και με ακμαία δισκογραφία), ένα ντούο που περιλαμβάνει συνθέσεις αμφοτέρων.
Levievκαι Τζήμκας γνωρίζονταν, όπως διαβάζουμε, από το 2002, όταν ο βούλγαρος μουσικός είχε ταξιδέψει από το Λος Άντζελες, για να εμφανιστεί στην χώρα μας μαζί με την τραγουδίστρια Βίκυ Αλμαζίδου και την MagicRoadBigBand (μέλος της οποίας ήταν και ο Τζήμκας). Από ’κει, εξάλλου, θα ξεκινούσε η φιλία, ανάμεσα στους δύο μουσικούς, η οποία θα κρατούσε μέχρι τον Οκτώβριο του 2019, όταν ο MilchoLevievθα έφευγε από την ζωή.
Σ’ αυτές, λοιπόν, τις κοινές εγγραφές, που συγκεντρώνονται κάτω από τον τίτλο “ConversationsfromthePast” και που περικλείονται σ’ ένα ωραίο triplefoldedφάκελο, με ζωγραφιά του Χρήστου Γερμένογλου στο εξώφυλλο, ο Levievκατ’ αρχάς θυμάται συνθέσεις του από το παρελθόν, όπως την “Mondaymorning” (γνωστή από την εποχή των JazzFocus65) και την “Morningmystery” (που την ακούμε σε δύο takes, με το πρώτο εξ αυτών να είναι καταπληκτικό!), με τον Λάκη Τζήμκα να μας υπενθυμίζει και αυτός το παρελθόν του, μέσω του “Differentfaces” π.χ. (και αυτή σε δύο takes) και με συνθέσεις σαν την “ForMilcho” (επίσης σε δύο εκδοχές) να αποσαφηνίζει την συναισθηματική και αισθητική επικοινωνία του με τον βούλγαρο πιανίστα.
Σε κάθε περίπτωση, στο “ConversationsfromthePast” έχουμε συνθέσεις, από τις οποίες δεν λείπουν οι «περιπετειώδεις» ή και αυτοσχεδιαστικές επεκτάσεις, παρότι, και σε κάθε περίπτωση, ό,τι ακούγεται εδώ δεν παύει να είναι το αποτέλεσμα ενός συγκεκριμένου προγράμματος, που αναπτύσσεται επιστημονικά, αλλά καθόλου ψυχρά, ανάμεσα σε αποφασισμένα όρια.
Επαφή: https://www.facebook.com/iannis.koufaelas
 
Η συνέχεια εδώ...
https://www.lifo.gr/culture/music/10-almpoym-syghronis-ellinikis-tzaz-poy-kykloforisan-toys-teleytaioys-mines

TORD GUSTAVSEN TRIO το πέμπτο άλμπουμ του για την ECM

$
0
0
Το πέμπτο άλμπουμ, μέσα σε 20 χρόνια, του TordGustavsenTrioγια την ECMRecords(ΑΝ Μusic) είναι γεγονός. Ο δίσκος αποκαλείται Opening(2022) και ακούγονται σε αυτόν οι TordGustavsenπιάνο, ηλεκτρονικά, SteinarRaknesκοντραμπάσο, ηλεκτρονικά και JarleVespestadντραμς. Παρατηρούμε, δηλαδή, σε σχέση με το προηγούμενο CDτου γκρουπ, στην γερμανική εταιρεία, το “TheOtherSide” [ECM, 2018], μία αλλαγή στην line-upτου, καθώς την θέση του κοντραμπασίστα SigurdHoleέχει τώρα ο SteinarRaknes.
Πάντως και σ’ αυτή την πρόταση υπερισχύουν οι συνθέσεις του Gustavsen, ενώ υπάρχουν και τρεις διασκευές, στο παραδοσιακό “Visafrånrättvik”, στο “Fløytelåt” του νορβηγού συνθέτη GeirrTveitt(1908-1981) και στο “Værsterk, minsjel” του επίσης Νορβηγού EgilHovland (1924-2013).
Το άλμπουμ ανήκει σ’ έναν χώρο που αδόκιμα θα τον χαρακτηρίζαμε ως «ποιητική
jazz». Μία jazzχαμηλών τόνων δηλαδή, αρκούντως ήσυχη, και συνάμα απρόβλεπτη και καταπραϋντική, που στηρίζεται στις ανοιχτές και κάπως «θαμπές» μελωδίες (τις οποίες διεκπεραιώνει το πιάνο) και ακόμη στο υπόκωφο ρυθμικό τμήμα – με το μπάσο-ντραμς δηλαδή να πλειοδοτούν σε «υπόγεια» vibes.
Ο κανόνας είναι αυτός και όπως κάθε κανόνας δεν μπορεί παρά να εμπεριέχει και τις εξαιρέσεις του – βασικά σε δυο-τρία tracks, στα οποία το μπάσο, με την βοήθεια pedalsκαι εφφέ, ακούγεται σαν ηλεκτρική κιθάρα (στο “Helensburghtango”, στο “Re-opening” και ιδίως στο “Ritual”), ανακαλώντας μνήμες από TerjeRypdal.
Οπωσδήποτε η βορειοευρωπαϊκή φολκλορική παράδοση αποτελεί μία βασική αναφορά για τον TordGustavsenκαι κάπως έτσι δίσκοι των Bengt-ArneWallin, JanJohansson, BillEvans/ MonicaZetterlundκαι λοιπών, που αντιμετώπισαν αυτήν ακριβώς την παράδοση μέσα από ένα τζαζ πρίσμα, δεν μπορεί παρά να αποβαίνουν καθοριστικοί, όσον αφορά σε κάποιες πιο συγκεκριμένες επιρροές του trio. Συμβαίνει.
Όπως συμβαίνει το “Opening”, γενικώς, να αποτελεί μία ιδιαίτερη εσωτερικής έντασης πρόταση, που ταυτίζεται πλήρως μ’ εκείνο που ανακαλούμε όταν ακούμε τον (αισθητικό) όρο nordic-jazz.

GILAD HEKSELMAN το πολύ καλό άλμπουμ του ισραηλινού κιθαρίστα της jazz

$
0
0
Ισραηλινός μουσικός (κιθαρίστας), γεννημένος το 1983, ο GiladHekselman, ζει μεταξύ Tel-Avivκαι Νέας Υόρκης, και βασικά στην Νέα Υόρκη. Ηχογραφεί δε από πολλά χρόνια προσωπικούς δίσκους, ενώ δεν είναι λίγες και οι παρουσίες του σε ευρύτερα σχήματα ή σε δίσκους «τρίτων». Με εγγραφές σε γνωστές εταιρείες (WhirlwindRecordings, DoubleMoonRecordsκ.ά.), ο GiladHekselmanέχει τώρα (2022) ένα CDστην γνωστή μας βρετανική EditionRecords (AN Music), που αποκαλείται FarStar και που είναι... πολύ καλό.
Ο Hekselmanέχει ηχογραφήσει αυτό το άλμπουμ σε διάφορες sessions, στο Tel-Aviv (Μαρ.-Δεκ. 2020) και στην Νέα Υόρκη (Δεκ. 2020-Ιουν. 2021), παίζοντας βασικά ηλεκτρική κιθάρα, πλήκτρα, μπάσο, whistleκαι κρουστά, ενώ, ανά σύνθεση, δέχεται και «βοήθειες» από μία πλειάδα μουσικών, δηλαδή τους EricHarlandντραμς, ShaiMaestroco-production, πλήκτρα, NathanSchramβιόλα, βιολί, ενορχηστρώσεις, OrenHardyμπάσο, AlonBenjaminiντραμς, κρουστά, Nomokco-production, πλήκτρα, AmirBreslerco-production, ντραμς, κρουστάκαι Ziv Ravitz ντραμς.
Ο GiladHekselmanείναι πολύ καλός συνθέτης, πέρα από κιθαρίστας, και αυτό το αντιλαμβάνεσαι αμέσως – από το πρώτο trackτου “FarStar”, που αποκαλείται “Longwayfromhome”.
Η αίσθηση, που αποκομίζεις από το υλικό του Hekselmanείναι εκείνο του... μεσογειακού fusion. Έχουμε, δηλαδή, εδώ, έναν τύπο ηλεκτρικής jazz, έντονης ηλεκτρικής jazz, που δεν αποφεύγει τα rockpassages, ακόμη και τις danceατασθαλίες ενίοτε, στηριγμένη στην δύναμη και την έμπνευση.
Λέμε «δύναμη», γιατί ο Hekselmanπαίζει τζαζ και τζαζ-ροκ κλίμακες με σθένος, και λέμε «έμπνευση» γιατί στο “FarStar” δεν υπάρχει ούτε μία στιγμή χαλαρή, στο-περίπου ή ασήμαντη.
Όλα έχουν την αξία και το νόημά τους, εδώ, με κομμάτια σαν το σχεδόν 9λεπτο “Magicchord” να ακούγονται στ’ αυτιά μου αρκετά προχωρημένα (ως σύγχρονο fusion), με τα «χτυπήματα» του EricHarland(αυτού του πολύ σημαντικού ντράμερ) να κάνουν την μισή, τουλάχιστον, δουλειά, ενώ άλλα κομμάτια, σαν την μέσου-τέμπου μπαλάντα “Cycles”, που διαθέτει θελκτική μελωδική ανάπτυξη, να καταφέρνουν να σε κερδίζουν, εύκολα, με την ουσία και την απλότητά τους.
Ένα χαρισματικό άλμπουμ είναι το “FarStar”, που μπορεί να ενδιαφέρει τόσο ακροατές της jazz, όσο και του rock.
Viewing all 5029 articles
Browse latest View live