Quantcast
Channel: ΔΙΣΚΟΡΥΧΕΙΟΝ / VINYLMINE
Viewing all 5029 articles
Browse latest View live

VIBRAVOID αδιανόητη cosmic-psych εμπειρία!

$
0
0
Το ότι έχουν ξεσαλώσει οι Γερμανοί Vibravoid, κυκλοφορώντας το ένα άλμπουμ μετά το άλλο είναι, σίγουρα, γνωστό στους φίλους τους – που είναι πολλοί και στην Ελλάδα. Εδώ θα παρουσιάσουμε τις πιο πρόσφατες δουλειές τους, που θα είναι διαθέσιμες για όλους σε κανα μήνα από τώρα (25 Μαΐου) όπως διαβάζω.
VIBRAVOID: Vibrations from the Cosmic Void [Stoned Karma SK012CD, 2018]
Το νέο… κανονικό άλμπουμ των Vibravoidλέγεται “VibrationsfromtheCosmicVoid” και θα κυκλοφορήσει σε τέσσερις μορφές (και σε digital). Σε διπλό LP+CDκαι σε 200 κόπιες, σε σκέτο διπλό LPκαι σε 300 κόπιες (και στις δύο περιπτώσεις το δεύτερο bonusLPείναι το “LiveatRheinkrautFestival2018”), σε απλό LPχιλίων αντιτύπων, καθώς και σε σκέτο CDμε δύο bonustracks. Διαλέγετε και παίρνετε… Εμείς, έχουμε εξασφαλίσει ήδη το CDκαι γι’ αυτό θα πούμε τώρα… όσα ακολουθούν.
Οι Vibravoidείναι μια… παλαιολιθική μπάντα κάπως allaround. Οι άνθρωποι είναι με τα μπούνια χωμένοι στον παλαιό ψυχεδελικόν ήχο, που φτάνει μέχρι το… δικό τους krautrock, τον οποίον επαναφέρουν στο τώρα μ’ ένα σύγχρονο και κάπως πληθωρικό πρόσωπο. Φαίνεται, ή μάλλον είναι σίγουρο, πως γουστάρουν πολύ αυτό που κάνουν, αλλιώς δεν εξηγείται εύκολα τέτοια προσήλωση και τέτοια «χάσιμο» στις παλαιές και ακαταμάχητες αξίες.
Το άλμπουμ ανοίγει με το 3λεπτο “VibrationsfromthecosmicvoidpartII”, ένα βαρυφορτωμένο trackπνιγμένο στα εφφέ και την ψυχεδελική παραζάλη, που διαθέτει ωραία παιξίματα στην κιθάρα και στα πλήκτρα σε πρώτη φάση – τα πλήκτρα για τα οποία φρονώ πως κάνουν και τη διαφορά, καθότι έχουν seventiesηχόχρωμα, ενώ όλα τα υπόλοιπα αποτελούν… σιξτίλα. Τελειώνει γρήγορα το κομμάτι και κάπως έτσι, και χωρίς κενό, περνάμε στο 5λεπτο “Themodularsystem”. Ωραίο instro, με γερό ρυθμικό τμήμα, αλλαγές και κοψίματα, που το μετατρέπουν αμέσως σε «επιτυχία». Αν έκανα πρόγραμμα σε ραδιοφωνικό σταθμό… για καμμιά βδομάδα θα το μετέδιδα πάντα πρώτο. Και μετά δεύτερο… Το πρώτο δαιδαλώδες θέμα είναι το 13λεπτο “Melodiesofthestar”, που έχει και φωνή (όχι τραγούδι ακριβώς), αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Το κομμάτι είναι και αυτό εξαιρετικό, παντελώς «χαμένο», με τα οργανικά στρώματα (κιθάρες, πλήκτρα, εφφέ) να επικάθονται το ένα πάνω στο άλλο με δύναμη, δημιουργώντας μία εκτατική φούσκα, την οποίαν αναμένεις να κάνει «μπαμ» στο κάθε επόμενο δευτερόλεπτο. Κάνει («μπαμ») σταδιακώς και μετά τη μέση… σ’ ένα παρατεταμένο ντεμαράζ, που αν εξαιρέσεις τις πενιές που ακούγονται κάπως off, θα το ζήλευαν και οι Hawkwind (και οι CosmicDeadφυσικά... και άλλοι διάφοροι). 
Το επόμενο κομμάτι, που θα ξεκινά, λογικώς, τη δεύτερη πλευρά του LP, είναι το σχεδόν 20λεπτο “Theintergalacticplayground”. Εδώ οι κατευθύνσεις είναι kraut/ cosmic, με ευρεία χρήση και ινδικών, ρυθμικών και μελωδικών, στοιχείων. Κι εδώ η ανάπτυξη έχει τη λογική του παλίμψηστου, με τις «κρυμμένες» επιφάνειες και με τα νέα στρώματα, που επικάθονται για να τις σκεπάσουν. Το άλμπουμ θα κλείσει με το “Frequenciesofthecosmos” ένα επιβλητικό, 2λεπτο κομψοτέχνημα, που φέρνει στο νου μου τα «Τοπία»(!) του Δημήτρη Παπαδημητρίου επί το… λυσεργικότερον φυσικά.
Το πρώτο bonusείναι το 20λεπτο electronic-krautMirrorspace” και σαν ιδέα δεν διαφέρει και πολύ από το… αδελφάκι του “Theintergalacticplayground”, με το “Milchstrasse 14, Köln”, που κλείνει το CD, να αποτελεί μια κλασική (και εξαιρετική) γερμανική πρόταση με υπαινιγμούς από πρώιμους TangerineDreamκαι ακόμη MichaelHoenig, KlausSchulzeκαι… Pink Floyd (για να λέμεταβασικά).
VIBRAVOID: Live at Rheinkraut Festival 2018 [Stoned Karma SK013CD, 2018]
Το δεύτερο άλμπουμ των Vibravoid, που θα κυκλοφορήσει την 25η του Μάη μόνο σε 2CD (και σε digital), είναι το ζωντανό στο φετινό RheinkrautFestivalτου Ντίσελντορφ. Το γερμανικό φεστιβάλ γίνεται σε… δόσεις, καθώς απλώνεται μέσα σε όλη τη χρονιά, με την αρχή του πάντως να τοποθετείται την 16η Φεβρουαρίου τρέχοντος, με τις εμφανίσεις των Vibravoidκαι των Apparillo. Αυτό που ακούμε, εδώ, στα δύο CDτού live, είναι κάτι διαφορετικό (σε σχέση με τους Vibravoidπάντα). Κατ’ αρχάς, κάθε CDπεριλαμβάνει ένα μόνο κομμάτι! Το CD1 έχει πάνω του το 47λεπτο(!) “Your mind is at ease” καιτοCD2 το71λεπτο(!) Ballspeaker” (γνωστά, αμφότερα, από παλαιότερες δουλειές του). Οι… τερατώδεις διάρκειες, λοιπόν, αποτελούν ένα πρώτο θέμα, καθώς από μόνες τους είναι ικανές να δημιουργήσουν νέα δεδομένα.
Το πρώτο κομμάτι είναι ένας krautrockποταμός, που ρέει κατά τον τρόπο των Gilaκαι των AshRaTempel. Οι Vibravoid (UfoWalterμπάσο, Frankντραμς, Christianκιθάρες) αποδεικνύουν, εδώ, πως δεν είναι μια απλή στούντιο μπάντα, που μπορεί να μεταχειρίζεται τα εφφέ και τις κονσόλες σαν κανονικά όργανα πολλαπλασιάζοντας τεχνηέντως το dropout, αλλά κι ένα γκρουπ τού πάλκου, ικανό να μεταφέρει την ίδια ώρα στη σκηνή όλα εκείνα τα ψυχεδελικά ρίγη (τα αναγνωρίσιμα από τις στουντιακές δουλειές τους) με την ίδια απαράμιλλη σφοδρότητα. Κάτι που, επί του παρόντος, συμβαίνει μάλλον με απλότητα και με ευκολία, ασχέτως αν οι Γερμανοί αρνούνται να πατήσουν «στοπ», παρά μόνο αν βαρεθούν οι ίδιοι.
Η ερώτηση είναι απλή. Τι μπορεί να έχεις κατά νου, όταν αποφασίζεις ν’ ανεβείς στη σκηνή, για να παίξεις ένα κομμάτι 71 λεπτών; Σίγουρα όχι πολλά και συγκεκριμένα. Σίγουρα κάποιες αρχικές ρυθμικές βάσεις, σίγουρα κάποιες ρέουσες μίνιμαλ μελωδίες, και σίγουρα μιαν ετοιμότητα, που θα έχει κατακτηθεί μέσα από τις συνεχείς και εξαντλητικές πρόβες (εκεί όπου σφυρηλατείται και η ενότητα τής ομάδας). Από ’κει και πέρα απαιτούνται σωματική και ψυχική δύναμη, αυτοκυριαρχία, γνώση και διάθεση για αυτοσχεδιαστική περιπέτεια και φυσικά μια σιγουριά πως αυτό που θα παρουσιάσεις δεν θ’ αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. Τώρα, αν αφήσει κάποιους αυτό είναι άλλο θέμα, αλλά, σε κάθε περίπτωση, δεν γίνεται να παίζεις αδιαφορώντας για ’κείνο που θα συντελείται από κάτω – να μην σου διαφεύγει δηλαδή πως ένα κομμάτι 71 λεπτών είναι δοκιμασία, την ίδια στιγμή, και για το ακροατήριο. Οι Vibravoidδείχνουν, και εδώ, πως είναι ένα άλλο, ένα διαφορετικό ροκ γκρουπ. Ένα γκρουπ, που ξέρει να παίζει με τις πάσης φύσεως αντοχές και να βγαίνει κερδισμένο.
Άκουσα, φυσικά, με τη μία το “Ballspeaker”, ένα θηριώδες trackπου δεν είναι εύκολο να το περιγράψεις. Οι Vibravoidπαίζουν βεβαίως με τους χρόνους –αν αυτό το παιγνίδι δεν σου βγει, τότε είσαι χαμένος από χέρι– ξέρουν πότε πρέπει να φρενάρουν, πότε να ανεβάσουν ταχύτητα, πότε να οδηγήσουν στο ρελαντί και πότε… δωσ’ του και όποιον πάρει ο χάρος. Η φάση είναι, πάντως, πως εδώ υπάρχουν… πολύ CAN, και πως αν δεν έχεις στη διάθεσή σου μπασίστα ογκόλιθο… κατεβαίνεις από τη σκηνή στο πι και φι. Δεν είναι, λοιπόν, ότι εδώ καταγράφεται ουσιαστικά μια διασκευή τού “MotherSky”, είναι πως έχοντας αυτό το ιστορικό trackγια βάση τους, οι Vibravoidπράττουν το ακατόρθωτο. Να χτίσουν βήμα-βήμα μία 15λεπτη, χοντρικά, εισαγωγή του και από ’κει και κάτω ένα «σώμα», που, μέσα από τις ποικίλες και εντυπωσιακές διαδρομές του, θα τους οδηγήσει, 55 λεπτά αργότερα, στο τέλος.
Οι Vibravoidπράττουν κάτι αδιανόητο εδώ, αλλά το κατάφεραν επειδή είναι… αδιανόητο συγκρότημα οι ίδιοι. Μιλάμε για ΜΟΝΑΔΙΚΗ ακουστική εμπειρία!
Επαφή: www.stonedkarma.com
 

MEΑΤΙNG FOR BUSINESS μια improv μάζωξη και οι ηχογραφήσεις της στο Πήλιο και την Αθήνα

$
0
0
Το “Meating” δεν είναι λανθασμένα γραμμένο είναι λογοπαίγνιο προφανώς, όπως σαν παιγνίδι, γενικώς, αυτοσχεδιαστικό κ.λπ. δύναται να αντιμετωπιστεί και η παρούσα εγγραφή. Το Meating for Business δεν ξέρω αν είναι κάποιο σταθερό συγκρότημα ή ο τίτλος μιας περιστασιακής μάζωξης μουσικών-αυτοσχεδιαστών, που συνέβη στο Πήλιο και την Αθήνα το 2015, εκείνο που ξέρω είναι πως έτσι, μ’ αυτή την ονομασία (και ως Vol 01) κυκλοφορεί τώρα ένα βινύλιο (200 αντίτυπα) κομμένο από το labelΤο Δισκάδικο (το δισκάδικο στην Αγία Ελεούσης, στου Ψυρρή). Το βινύλιο αυτό αποτελείται από ένα και δύο improvtracks, που καταλαμβάνουν την καθεμία από τις πλευρές του αντιστοίχως. Για λεπτομέρειες συνεχίστε το διάβασμα…
Το πρώτο κομμάτι έχει τίτλο “MFB 1 – 1” και όπως διαβάζουμε στο backcoverείναι ηχογραφημένο στο Πήλιο... μ’ έναν κάπως πρωτόγονο τρόπο. Ο DonStavrinos, που είναι τρομπετίστας και γνωστός, σε όποιους, από τις εμφανίσεις του με τους Chicknκ.ά. και που έχει, κατά όπως φαίνεται, ένα κάποιο γενικότερο πρόσταγμα γράφει:«Η MFB1-1 ηχογραφήθηκε στο σαλόνι της κ. Κλειδωνάρη στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου. Τα πνευστά είναι χωρισμένα σε δύο ομάδες των τεσσάρων (αριστερά – δεξιά) και οι δύο κρουστοί βρίσκονται στο κέντρο. Υπάρχει ένας βασικός σκελετός που αφορά περισσότερο στη ροή και στις δυναμικές, χωρίς να εστιάζει σε αρμονικές συνδέσεις και ρυθμική αγωγή».
Έτσι λοιπόν στο “MFB1 – 1” έχουμε τους αριστερούς πνευστούς (DonStavrinosτρομπέτα, HaydenChisholmάλτο, ZakariFrantzάλτο, Δημήτρης Παντελιάς τενόρο), τους δεξιούς πνευστούς (JulianSelodyάλτο, MoritzKötherάλτο, Γιάννης Βακαλούδης άλτο, FedericoPascucciτενόρο) και στη μέση τους δύο περκασιονίστες, τον Γιάννη Δεσποτάκη και την Εύη Φιλίππου. Η λογική του στησίματος είναι απλή, ίσως επιτηδευμένα απλή (σε συνδυασμό και με τα τρία μικρόφωνα – ένα στ’ αριστερά, ένα στο κέντρο κι ένα δεξιά) και το αποτέλεσμα εξ ίσου… πρωτόγονο (το ξαναλέω), μιας και σ’ αυτόν τον πρωτογονισμό έγκειται και η ιδιοτυπία του.
Η ανάπτυξη των… ανύπαρκτων θεμάτων, όπως και η ηχητική ροή, είναι αυτά που πρέπει να είναι σε τέτοιου τύπου ηχογραφήσεις, που χοντρικά μας πάνε πίσω στις σκληρές improvμέρες της FMP(και άλλων παρεμφερών ετικετών). Έτσι, και όσο κι αν προσπαθείς να ανακαλύψεις κάποιες συγκεκριμένες αναφορές (ορισμένα συντομότατα περάσματα που σχετίζονται με το δημοτικό τραγούδι π.χ.) το τελικό αποτέλεσμα παραμένει ουσιαστικά αδέσμευτο από τόπους και από χρόνους.
Στη δεύτερη πλευρά είναι χαραγμένα τα “MFB 1 – 2” και “MFB 1 – 3” (ηχογραφήσεις στην Αθήνα από κάποια παράσταση) κι εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά. Κατ’ αρχάς τα στάνταρντ της εγγραφής είναι οπωσδήποτε πιο ανεβασμένα, ενώ και η μουσική ακούγεται στ’ αυτιά μου ακόμη πιο ενδιαφέρουσα (κάτι στο οποίο συμβάλλει οπωσδήποτε και η εγγραφή). Ό,τι ακούγεται εδώ προέρχεται από τέσσερα άτομα, τον JamesWylieάλτο σαξόφωνο, τον HaydenChisholmάλτο σαξόφωνο, φωνή, τον DonStavrinosπνευστά και τον Γιάννη Δεσποτάκη κρουστά και φωνή.
Αν το πρώτο trackέχει τη λογική της… αδέσμευτης ελευθερίας τής SideA, το δεύτερο κομμάτι, το “MFB 1 – 3” έχει μια κάποια δέσμευση, φέρνοντας στη μνήμη μου τις μαγικές ηχογραφήσεις των Πολωνών Ossianαπό τη δεκαετία του ’70 (και αργότερα στα eightiesως Osjanκ.λπ.). Εδώ η αρχαιοπρέπεια σχετίζεται κατά πρώτον με τα φωνητικά, που είναι άναρθρα και προσομοιάζουν σε φόρμες πρωτο-επικοινωνίας και εν συνεχεία με το ορχηστρικό υλικό, που ακολουθεί μια παγανιστική, τελετουργική ανάπτυξη. Εξαιρετικό κομμάτι και μια «ιδέα», κεντρική φρονώ, για περισσότερο ψάξιμο από τους περιστασιακούς ή λιγότερο περιστασιακούς MeatingforBusiness

EDWARD SIMON το νέο άλμπουμ του άσσου βενεζουελανού πιανίστα με jazz, latin, ευρωπαϊκές και αφρικανικές επιρροές

$
0
0
Oβενεζουελανός πιανίστας (και κιμπορντίστας) EdwardSimon, που ζει και δουλεύει εδώ και δεκαετίες, στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν είναι κάποια «μικρή» ή «άγνωστη» περίπτωση. Μάλλον είναι ακριβώς το αντίθετο. Με καλές σπουδές και με ακόμη καλύτερες μουσικές αναφορές (τον κουβανό πιανίστα Chucho Valdés φερ’ ειπείν), ο Simonηχογραφεί από το 1994, έχοντας προτείνει έως σήμερα μερικά πολύ καλά ή και σημαντικά άλμπουμ. Ένα τέτοιο σημαντικό και βραβευμένο άλμπουμ ήταν, για παράδειγμα, το προπέρσινό του “LatinAmericanSongbook” [SunnysideCommunications] με τις θαυμάσιες διασκευές του σε θέματα των AstorPiazzolla, CarlosGardel, VioletaParraκ.ά. Τώρα, στο παρόν “Sorrows& Triumphs”, ο Simonεμπιστεύεται αποκλειστικώς τις δικές του δυνάμεις, προτείνοντας ένα ιδιαίτερο, παράξενο και εν τέλει πολύ προσωπικό ακρόαμα, που φανερώνει οπωσδήποτε τις ξεχωριστές δυνατότητες αυτού του μουσικού, που γνωρίζει, πάντα, τον τρόπο να εκπλήσσει.
Για τις ανάγκες τού Sorrows& Triumphs[SunnysideCommunications, 2018]ο Simonχρησιμοποιεί α. το δικό του κουαρτέτο, τους Afinidad, το οποίο συμπληρώνουν οι αναγνωρισμένοι DavidBinneyάλτο, ScottColleyμπάσο και BrianBladeντραμς, β. το σχήμα ImaniWinds, μια ορχήστρα… δωματίου με μουσικούς που χειρίζονται φλάουτο, όμποε, μπασούν, κλαρινέτο και γαλλικό κόρνο και γ. μια ομάδα φιλοξενουμένων μουσικών με τη δυνατή τραγουδίστρια GretchenParlatoανάμεσά τους (υπάρχει ακόμη κιθαρίστας και δύο περκασιονίστες).
Τώρα, τι μουσικές συνθέτει ο Simonδεν είναι εύκολο με μια λέξη να το πούμε. Εντάξει, υπάρχει μια… τζαζ ομπρέλα οπωσδήποτε εδώ, αλλά στην πράξη η δυσκολία και το κατόρθωμα είναι το γεγονός ότι ο Simonκατορθώνει να ενοποιήσει, σε αδιατάραχτα μουσικά σώματα, επιρροές από τελείως διαφορετικές κουλτούρες (λατινοαμερικανικές, ευρωπαϊκές, αφρικανικές και βεβαίως βορειοαμερικανικές – αν μιλάμε για την jazz) και πολύ περισσότερες αν μιλάμε για συγκεκριμένα μουσικά είδη.
Το “Sorrows& Triumphs” δείχνει πως έχει ερευνηθεί βαθιά, σ’ ένα επίπεδο μελέτης, πριν αποτυπωθεί στη δισκογραφία – ένα γεγονός που δεν του στερεί, σε καμμία περίπτωση, σε αυθορμητισμό, λαϊκότητα και πρωτοτυπία.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΓΙΑΛΙΚΟΣ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΝΤΖΟΣ αιώνια μέθη

$
0
0
Στην περίπτωση της «αιώνιας μέθης» [Μετρονόμος, 2018] συναντώνται, θα έλεγα, δύο διαφορετικές σχολές του έντεχνου τραγουδιού. Η μία είναι εκείνη του συνθέτη Γιώργου Καγιαλίκου, γνωστού μας και από προηγούμενα άλμπουμ του, πάντα ικανού να περιγράφει με γερές μελωδίες, ενορχηστρωμένες για… εντέχνως περιγραφικό μπουζούκι και άλλα «περίεργα» όργανα (γαλλικό κόρνο, όμποε...), λαϊκές καταστάσεις κοιτάζοντάς τες από μια κάποια απόσταση (το ίδιο, σ’ ένα άλλο επίπεδο, έπραττε συχνά ο Νίκος Μαμαγκάκης φερ’ ειπείν) και η άλλη είναι εκείνη του στιχουργού Δημήτρη Λέντζου (κι αυτός γνωστός μας από τις διάφορες δουλειές του τα πιο πρόσφατα χρόνια), που ανατέμνει με τους στίχους του κλασικά λαϊκά μοτίβα, με κάτι από την διεισδυτικότητα ενός Γιώργου Ιωάννου π.χ. Είπα τις… μαγικές λέξεις «Μαμαγκάκης», «Ιωάννου»; Ναι… και ας πω και δύο ακόμη… «Κέντρο Διερχομένων». Δεν ξέρω αν και άλλοι θα ανακαλέσουν στη μνήμη τους κάτι από τον σημαντικό εκείνο δίσκο του 1982, το «Κέντρο Διερχομένων», όμως για μένα συμβαίνει. Συμβαίνει να επαναφέρω στη μνήμη μου, μέσω των νέων τραγουδιών του Καγιαλίκου, την… επίγευση εκείνου του άλμπουμ, κάτι που το θεωρώ… καλή τύχη.
Δίπλα λοιπόν σ’ αυτούς τους δύο ανθρώπους, τον Καγιαλίκο και τον Λέντζο, στέκονται το ίδιο υψηλά οι τρεις τραγουδιστές (ο πάντα άψογος Ανδρέας Καρακότας, η μάλλον άγνωστη προς εμένα –δεν θυμάμαι αν την έχω ακούσει κάπου–, αλλά πολύ καλή Ευτυχία Μητρίτσα, η… έκπληξη Πίτσα Παπαδοπούλου, που τόσο την αδικούν ενίοτε οι εμφανίσεις της στις τηλεοπτικές ταβέρνες και, τέλος, ο ίδιος ο συνθέτης) και βεβαίως οι οκτώ οργανοπαίκτες, που υλοποιούν το ενορχηστρωτικό πλάνο τού Καγιαλίκου.
Η «Αιώνια Μέθη» είναι ένας δίσκος του παλιού-καλού (όταν ήταν καλός) καιρού. Διαθέτει, εννοώ, εκείνη τη σοβαρότητα που χαρακτήριζε μια δισκογραφική κυκλοφορία της δεκαετίας του ’70 (κυρίως) και των αρχών του ’80. Όταν έμπαινες στο στούντιο, δηλαδή, για αληθινά σοβαρούς λόγους και αιτίες και όχι από… κεκτημένη ταχύτητα ή κάτι άλλο. Επίσης, εκτιμώ ιδιαιτέρως το γεγονός πως το άλμπουμ κυλάει χωρίς σκαμπανεβάσματα. Ενορχηστρωτικά ή άλλα. Αυτή η ενότητα, από τραγούδι σε τραγούδι, σου δίνει μάλιστα και την αίσθηση ενός «θέματος», ενός concept, που και αυτό, το «θέμα», είναι επίσης προς αναζήτηση στη σύγχρονη δισκογραφία. Ποιο είναι το «θέμα» στην «Αιώνια Μέθη»; Τα γενναία πάθη των ανθρώπων του λαού. Ενός λαού, που, παρά τις πολυποίκιλες ταλαιπωρίες, φαίνεται πως, ακόμη, από κάτι συγκρατείται – πριν παραδοθεί εντελώς, και αυτός, στο ευτελές και το εφήμερο.
Επαφή: www.metronomos.gr

ΣΩΤΟΣ ΠΕΤΡΑΣ ελληνική οπερέττα και… τζαζ

$
0
0
Το προηγούμενο Σάββατο, τη Record Store Day, δεν αγόρασα δίσκο, αν και βρέθηκα στο τσακ, πήρα όμως 3-4 βιβλία (από δεύτερο χέρι), που με ικανοποίησαν το ίδιο ή και περισσότερο. Το ένα, μάλιστα, είχε σχέση και με τη μουσική. Λέω για το Βασιλικό Θέατρο / Ελληνική Οπερέττα του Σώτου Πετρά [Καλλιτεχνική Βιβλιοθήκη, Αθήνα 1960]. Αντιγράφω λοιπόν ένα απόσπασμα από το κεφάλαιο για τον σημαντικό Θεόφραστο Σακελλαρίδη:
«Σε όλες τις οπερέττες του, που τα περισσότερα λιμπρέττα τους τα έχει γράψει ή τα έχει διασκευάσει ο ίδιος, τους στίχους έγραψε πάντα αυτός. Πολλοί του στίχοι είναι σωστά ποιητικά αριστουργήματα και πολλά του κωμικά τραγούδια είναι σατυρικά διαμάντια.
Ο Σακελλαρίδης τα τελευταία χρόνια που η ΤΖΑΖ και τα μοντέρνα της δημιουργήματα ήρθαν να επισκιάσουν την πραγματική μελωδία, έπεσε σε μαρασμό και παραγκωνίσθηκε όπως και όλο το σοβαρό μουσικό θέατρο (σ.σ. είδες η τζαζ, που έδινε κι έπαιρνε στην Αθήνα του ’30 και του ’40!).
Πιεζόμενος από τις ανάγκες της ζωής και από τις οικογενειακές υποχρεώσεις, αναγκαζότανε πολλές φορές να παίζη, όπως στην Κατοχή, σε συνοικίες με μικροθιάσους, να πηγαίνη σε τουρνέ και με μικροσυγκροτήματα βαριετέ, ακόμη και να φτάση και σε χωριά διευθύνων την ορχήστρα με τρία όργανα, που οι μουσικοί της πολλές φορές κάθονταν σε κάσσες του πετρελαίου, γιατί καρέκλες δεν υπήρχαν!».

DANNY GREEN TRIO PLUS STRINGS ένα τζαζ άλμπουμ διαφορετικό απ’ όσα, συνήθως, φτάνουν στ’ αυτιά μας σήμερα

$
0
0
Η σχέση του πιανίστα DannyGreenμε τα έγχορδα ξεκίνησε από το προηγούμενο CDτου, το “AlteredNarratives” [ΟΑ2 Records, 2016], για το οποίο είχαμε γράψει τα σχετικά κι εδώ στο δισκορυχείον. Σ’ εκείνο το άλμπουμ ο Greenείχε χρησιμοποιήσει έγχορδα σε τρία tracks. Τώρα, στο OneDayItWill [ΟΑ2 Records, 2018], η σχέση εκείνη επεκτείνεται, αποκτώντας πιο μόνιμα ή μάλλον μόνιμα χαρακτηριστικά.
Ο DannyGreenείναι ένας πιανίστας σφόδρα επηρεασμένος από τον BillEvansκαι κάποιους δίσκους τού Evans, όπως τα “BillEvansPianoandOrchestra / TheV.I.P.sTheme” [MGM, 1963] και “BillEvansTriowithSymphonyOrchestra” [Verve, 1966] για παράδειγμα, θα πρέπει να τους έχει λιώσει στο πικάπ του. Φυσικά, η επιρροή και η αναφορά είναι μόνον τέτοιες, γιατί ο Greenπαραμένει πάντα ένας ταλαντούχος συνθέτης, με άποψη και με όραμα σε σχέση μ’ αυτό που παραδίδει. Κι εδώ, στο “OneDayΙtWill”, το όραμά του συμπυκνώνεται θα έλεγα στη λέξη «ομορφιά». Στην παραγωγή μιας μουσικής, δηλαδή, που να δρα εξυμνητικά προς το ωραίο (είτε το κλασικό, είτε το ρομαντικό, είτε το σύγχρονο).
Συμπαραστάτες τού Greenσ’ αυτό το ταξίδι είναι οι μόνιμοι συνεργάτες του (από δεκαετίας), ο μπασίστας JustinGrinnellκαι ο ντράμερ JulienCantelm, ενώ δίπλα σ’ αυτούς, στο ίδιο βάθρο, είναι τοποθετημένο και το κουαρτέτο εγχόρδων, δηλαδή οι KateHatmakerβιολί, IgorPandurskiβιολί, TravisMarilβιόλα και EricaErenyiτσέλο. Με τις ηχογραφήσεις να έχουν γίνει στις πόλεις της Καλιφόρνιας Glendaleκαι Encinitas, το προηγούμενο καλοκαίρι, το “OneDayΙtWill” είναι ένα τζαζ άλμπουμ ξεχωριστό – διαφορετικό απ’ όσα συνήθως φτάνουν στ’ αυτιά μας/σας σήμερα. Και τούτο, επειδή τα έγχορδα, σε μόνιμη βάση και όχι περιστασιακώς, του δίνουν ένα άλλο χρώμα.
Πέρα από τα παιξίματα, τις τεχνικές που προτιμούνται για τις διάφορες φάσεις των συνθέσεων (το πιτσικάτο π.χ.), εκείνο που κυριαρχεί στο άλμπουμ του DannyGreenείναι οι συνθέσεις αυτές καθ’ αυτές. Εκεί γίνεται η πολλή δουλειά κι εκεί, επάνω, συμπυκνώνονται όλες οι αρετές τού συνθέτη και των οργανοπαικτών. Έτσι, άλλα tracksακούγονται πιο… χαμηλών τόνων, πιο μελαγχολικά και άλλα πιο ευφρόσυνα και χορευτικά, δείχνοντας πως ο Greenέχει ταυτοχρόνως στο… αίμα του τόσο το κλασικό swinging, όσο και τα πιο αργά blues, τις μπαλάντες και τους ήχους των λειτουργιών (gospel), προσαρμόζοντάς τα κάθε φορά στα δικά του μέτρα αναλόγως με το ζητούμενο. Και είναι αυτές ακριβώς οι προσαρμογές, που πιάνουν κορυφή στα “SnowydayinBoston” και “Lemonavenue”.
Επαφή: www.dannygreen.net

ΜΙΚΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK 92

$
0
0
26/4/2018
Ακούω τώρα το «Υπάρχω» (1975) του Στέλιου. Έχω ρίξει στο πικάπ μια παλιά κόπια βινυλίου, με gatefold και front laminated cover και με αυτοκόλλητη τιμή στο πίσω μέρος 240 δραχμές. 240 είχαν οι δίσκοι γύρω στο 1977-78 – αν κι εγώ τον αγόρασα κάτι παραπάνω κάποια στιγμή στα έιτις. 
Εδώ δε θα γράψω για την αξία του «Υπάρχω», για τη θεσπέσια φωνή του Στέλιου (στη μεγάλη ωριμότητά του πια), ούτε για τις τραγουδάρες των Νικολόπουλου-Πυθαγόρα (στην πράξη υπάρχει κι ένα τραγούδι των Τατασόπουλου-Ρούτσου), αλλά για κάτι άλλο, για το οποίο δεν έχει γράψει κανείς.
Γιατί κανείς δε γράφει για τέτοια θέματα, επειδή είναι ήσσονος, υποτίθεται, σημασίας. 
Γράφω λοιπόν για την απίστευτη προχειρότητα της πρώτης, βασικά, έκδοσης. Για τα λάθη στα ονόματα στο μέσα μέρος του gatefold («ΚαΤαντζίδης», «ΧατζιδάκΗς»), και για την απερίγραπτη παράλειψη των ονομάτων των συνθετών (Καζαντζίδης-Νικολόπουλος) και του στιχουργού (Πυθαγόρας) στο back cover, όταν μάλιστα υπάρχουν τα ονόματα των Τατασόπουλου-Ρούτσου κάτω από το «Έφυγες μ’ έναν άλλονε»!! 
Σε επόμενη έκδοση ή σε κάποιες κόπιες της πρώτης τέλος πάντων μπήκε αρχικά αυτοκόλλητο με τα ονόματα σε μια σειρά (ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ: ΣΤ. ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗ – ΧΡ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ – ΣΤΙΧΟΙ: ΠΥΘΑΓΟΡΑ), σε πιο επόμενη έφυγε το αυτοκόλλητο και τυπώθηκαν τα ονόματα (ξανά σε μια σειρά) και σε πιο πιο επόμενη –γιατί ο δίσκος πουλούσε συνεχώς και κόβονταν νέες παρτίδες με δεκάδες χιλιάδες κόπιες– ο γραφίστας την… είδε καλλιτέχνης και έβαλε τα ονόματα σε δύο σειρές! 
Από έκδοση σε έκδοση υπάρχουν φυσικά κι άλλες παραλείψεις-διαφορές (δεν αναφέρονταν, στην αρχή, ο παραγωγός, ο ηχολήπτης κ.λπ.), ενώ δεν ξέρω αν υπάρχει έκδοση με τυπωμένα και τα ονόματα των μουσικών (πολύ αμφιβάλλω και μάλλον αποκλείεται).  
Οι συλλέκτες μπορεί να τρίβουν τα χέρια τους με κάτι τέτοια… αλλά το συμπέρασμα είναι ένα. Η προχειρότητα και η αδιαφορία της Μίνως Μάτσας & Υιός, για το ίδιο το προϊόν της, γράφει… αρνητική ιστορία. Όνειδος. Τυχάρπαστοι τελεμέδες, χωρίς ουδεμία αίσθηση καθήκοντος. 
Γ@μ@ τα Στέλιο… Δεν είχες κανα παιδάκι, εκεί πέρα, να τα κοιτάξει όλα αυτά πριν πάρουν το δρόμο του τυπογραφείου; 

25/4/2018
Με πήρε ένας φίλος τηλέφωνο (ναι, υπάρχει ακόμη κι αυτός ο τρόπος επικοινωνίας…), που με διαβάζει και στο facebook κι εκεί όπου συζητούσαμε διάφορα μουσικά κάποια στιγμή μου λέει: «Ρε για τον Avicii, που πέθανε, δε θα γράψεις ούτε ένα RIP;». Του είπα πως… εγώ γράφω RIP, μόνο για μουσικούς με τους οποίους έχω μεγαλώσει κι έχω άλμπουμ τους στη δισκοθήκη μου, δεν γράφω για τον οποιονδήποτε. Αλλά, εν τοιαύτη περιπτώσει, RIP και για το παιδί αυτό που πέθανε 28 χρονών.
Πού και πούρίχνω μια ματιά στα βίντεο του Vevo, στο YouTube, έτσι για να δω τι παίζει στη σύγχρονη ποπ και ντανς σκηνή και κάπου εκεί είχα τρακάρει και τον Avicii, ο οποίος δεν ήταν και ο… χειρότερος όλων. Και μιλάω για τα τραγούδια (του), που είχαν κάτι να πουν, κυρίως στις εισαγωγές και πριν αρχίσει το ντάμπα-ντούμπα… Αλλά και σαν σύνολο, αυτά που έχω ακούσει εγώ, τα ρίχνουν κανονικά σε κάτι άλλες electro-dance γελοιότητες του καιρού. Είναι «μέτρια» κομμάτια δηλαδή, που κατορθώνουν και επιπλέουν (γιατί κάτι άλλα είναι τελείως για χέσιμο).
Βέβαια κάποιοι άσχετοι παραμυθιάζονται από τα νούμερα θέασης στο YouTube (υπάρχουν κομμάτια του Avicii, που ξεπερνούν, χαλαρά, το ένα δισεκατομμύριο χτυπήματα) και φθάνουν να συγκρίνουν αυτούς τους τύπους (τους DJs και λοιπά), με τους μεγάλους καλλιτέχνες από το παρελθόν (τύπου Michael Jackson ας πούμε). Δεν χρειάζεται να πω πως όλα αυτά τα… ξινάρια, που χτυπάνε αυτά τα καινούρια κομμάτια στο YouTube, δεν υπήρχε περίπτωση να έβγαζαν ΠΟΤΕ από την τσέπη τους 4 κατοστάρικα (δραχμές), ή τα ανάλογα ποσά ανά χώρα, για ν’ αγόραζαν το “Thriller” το 1982. Οπότε κάθε σύγκριση των χειροπιαστών πωλήσεων με τα views (που είναι ούτως ή άλλως διαβλητά) είναι παντελώς ηλίθια.  
Εδώ, ο τραγουδιστής μιμείται την Tracy Chapman, για να μην πω και την Odetta, ενώ και όλο το υπόλοιπο κομμάτι είναι εντελώς «μία από τα ίδια». Παρ’ όλα αυτά ακούγεται. Ένα καλό «μέτριο» track…

ΤΗΕ DROBS εγχώριο downtempο

$
0
0
Όπως διαβάζω από το siteτου Δισκάδικου:«Όλα ξεκίνησαν από ένα φτηνό sampler, μοντέλο των αρχών του 2000. Ο The Drobsδιάλεγε ήχους από μουσικές βιβλιοθήκες και τους επεξεργαζόταν. Ιταλική και γαλλική μουσική της δεκαετίας του ’60, σόουλ των αρχών του ’70, παραδοσιακοί ρυθμοί από τη Νιγηρία και την Αιθιοπία, βραζιλιάνικη μπόσα-νόβα… σάμπλαρε τους ήχους και στην πορεία άρχισε να προσθέτει από πάνω πλήκτρα. Μετά το “Νew Μonster Strange Kings” (σ.σ. LPτου 2013) ήρθε να προστεθεί η δεύτερη κυκλοφορία με τίτλο “Xibalba”, με συμμετοχές από πλήθος καλλιτεχνών που προέρχονται από διαφορετικούς χώρους όπως ο Freddie F., μέλη από The Last Drive, j-kadillac, Stefanatty (One drop forward), Kosmik Blaster και άλλοι».
Εντάξει, η… αλλοτρίωση που έχει συμβεί κι εδώ είναι τέτοια και τόση, που καθιστά δύσκολη την εξακρίβωση των πρωτογενών ηχητικών πηγών, πάνω στις οποίες έχουν προστεθεί πλήκτρα, κιθάρες και φωνές, ώστε το υλικό του “Xibalba” (200 αντίτυπα βινυλίου από Το Δισκάδικο) να αποκτήσει τη μορφή, που ακούμε. 
Υπάρχει, λοιπόν, όλο αυτό το σύστημα της σύγχρονης παραγωγής, που κόβει-ράβει από ’δω κι από ’κει, διαμορφώνοντας νέες βάσεις, πάνω στις οποίες μπορούν να πατήσουν τα διάφορα downtempi, οι χιπχοπάδικες αλχημείες, οι electroεπινοήσεις της στιγμής κ.λπ. Το αποτέλεσμα είναι άλλοτε επιτυχημένο και άλλοτε λιγότερο (εννοώ άλλοτε ενδιαφέρον και άλλοτε κάπως πιο τυπικό). 
Από την πρώτη πλευρά ας πούμε, με τα έξι tracks, ως πιο ενδιαφέροντα θα χαρακτήριζα το τέταρτο (“KillinginRome”), που έχει μιαν afrobeatρυθμική γραμμή (και την συμπαραγωγή του j-kadillac) και ακόμη το έκτο (“Imblessed”), ένα χαμηλού τόνου και κάπως… υποχθόνιο track, με ψυχεδελικό διάκοσμο στο backgroundκαι με ωραία φωνητικά από τον Stefanatty.
Η δεύτερη πλευρά, που κινείται και αυτή στα ίδια… χαμηλά και υποτονικά ύψη, περιλαμβάνει εφτά κομμάτια (αριθμημένα από το εφτά έως και το δεκατρία). Και από εδώ υπάρχουν, φυσικά, κάποια tracksπου ξεχωρίζουν, όπως το όγδοο “Grind” με την υποβλητική φωνή του FreddieF., το εντέκατο με τα φωνητικά της AriannaK. και του Γιώργου Καρανικόλα (έφερε στη μνήμη μου τις εγγραφές της Wunmi) και κυρίως το τελευταίο “GoingtoXibalba” (λόγια, φωνή, Πέτρος Παπαμιχαήλ), που διαθέτει ξανά αυτά τα πλήκτρα στο βάθος, που του δίνουν ένα ξεπέταγμα.
Άλμπουμ, που θα ταίριαζε περισσότερο στα danceήθη της προηγούμενης δεκαετίας, αλλά, ok, αυτό δεν είναι πρόβλημα. 

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΖΑΖ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ 1961-2013

$
0
0
Πριν πέντε χρόνια τέτοια εποχή (ήταν Απρίλης του 2013 – και μάλιστα προχωρημένος Απρίλης, κοντά στις 20) είχε κυκλοφορήσει μέσω του Jazz & Τζαζ (ήταν το επετειακό τεύχος 241, για τα 20 χρόνια του περιοδικού) το βιβλίο μικρού σχήματος και 144άρων σελίδων Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΖΑΖ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ 1961-2013.
Θυμάμαι πως όταν μάζευα αυτά τα άλμπουμ για να μπουν στο βιβλίο (τίτλους, εταιρείες, κωδικούς κ.λπ.) δεν υπήρχε ουσιαστικά καμμία συγκεντρωτική, σχετική, βάση δεδομένων (όσες υπήρχαν, που ήταν 15 και 20 χρόνια παλιές, είχαν άλλη λογική και άρα πολλές ελλείψεις) κι έτσι ξεκίνησα σχεδόν από το μηδέν, για να μαζευτούν εκείνοι οι 850+(!) τίτλοι (LP, CD, singles), που μπήκαν τελικά στo βιβλίο (μαζί με τις 250 περίπου έγχρωμες φωτογραφίες εξωφύλλων).
Μνημειώδης έκδοση για τη δική μας... jazz + τζαζ δισκογραφία, που θα αποτελεί πλέον οδηγό, για όποιον θελήσει να την πάει παραπέρα.
Προσωπικά, συνέχισα να καταγράφω δίσκους και για τα επόμενα δυο-τρία χρόνια, αλλά μετά βαρέθηκα. Μπορεί όμως να ξεβαρεθώ καμμιά φορά και να ξανασυνεχίσω…

BLUES REVIVAL 45: WILL SHADE (1898-1966)

$
0
0
Τον WillShade, που ήταν γνωστός και ως SonBrimmer, ένα από τα ιδρυτικά στελέχη των περίφημων MemphisJugBand, τον ανακάλυψε το 1956 ο SamCharters, μαζί με τους επίσης βετεράνους jugbandperformersCharlieBurseκαι GusCannon– τους οποίους και θα οδηγήσει όλους μαζί στο στούντιο προκειμένου να ηχογραφήσουν. Αυτές οι ηχογραφήσεις θα εμφανισθούν σ’ ένα LP-συλλογή της Folkwaysτο 1957 κάτω από το όνομα των MemphisJugBand(το LPείχε τίτλο “AmericanSkiffleBands” και συμμετείχαν επίσης σ’ αυτό οι CannonsJugStompersκαι οι MobileStrugglers).
Τον WillShadeσυναντάμε επίσης στο κλασικό άλμπουμ του GusCannonWalkRightIn” στην Staxτο 1963, στο οποίον έπαιζε jug, όπως επίσης και σ’ ένα splitLP, με τους FuryLewisκαι SleepyJohnEstes, που κυκλοφόρησε το 1971 στη βρετανική Revival. Εκδόσεις με τραγούδια του υπάρχουν φυσικά και από τα eightiesκαι μετά…
Δισκογραφία (επιλογή) 
1. American Skiffle Bands – Folkways FA 2610 – 1957 (συλλογή 
2. Old Original Tennessee Blues – UK. Revival R.V.S. 1008 – 1971 (rec. 1963 & 1967, Memphis) 
3. 1961 / with friends at a private party in Memphis, Tenn. – AUS. Document DLP 561 – 1989 (ως Will Shade & Gus Cannon)

LOSEN RECORDS νέες εκδόσεις της σημαντικής εταιρείας από τον ευρωπαϊκό βορρά

$
0
0
DALIA FAITELSON: Powered by Life [LOS 199-2, 2018]
Η DaliaFaitelsonκάνει καριέρα στη Δανία, αλλά είναι γεννημένη στο Ισραήλ. Βασικά, είναι τραγουδοποιός και κιθαρίστρια, έχοντας ήδη ηχογραφήσει πάνω από δέκα άλμπουμ σε πολύ γνωστά ή και λιγότερο γνωστά labels (Storyville, Enja, Peregrina, Sundance, DoubleMoon). Το πιο πρόσφατο απ’ αυτά λέγεται “PoweredofLife” και κυκλοφορεί, τώρα, για λογαριασμό της νορβηγικής LosenRecords.
Τα τραγούδια της Faitelsonδεν είναι ούτε pop, ούτε jazz. Ούτε κάτι άλλο πολύ συγκεκριμένο. Μπορεί να έχουν διάφορες αναφορές, όμως απέχουν παρασάγγας από κάτι σαφές και προδιαγεγραμμένο. Μπαλάντες είναι βασικά, ενορχηστρωμένες από την ίδια την Faitelson, για κιθάρες, πλήκτρα, τσέλο, μπάσο, ντραμς και κρουστά. Άλλα tracksμπορεί, μάλιστα, ν’ ακούγονται περισσότερο folk, άλλα ακόμη και blues, αλλά πιο… αβαντγκαρντίστικα, φυσικά και jazz– αν και εκείνο που βγαίνει πάνω απ’ όλα σε κάθε περίπτωση είναι οι δυνατές ρομάντζες με τα εντυπωσιακά παιξίματα και τις συνοδείες, βασικά, στο πιάνο. Ποιος είναι, όμως, ο πιανίστας; Ένα μεγάλο όνομα της δανικής σκηνής, ο ThomasClausen. Ο Clausen, που ηχογραφεί από τα seventiesκι έχει βρεθεί στο στούντιο με τους BobBrookmeyer, JohnnyGriffinκαι πολλούς ακόμη, έχει μεγάλη συνεισφορά στο “PoweredbyLife”, υπογραμμίζοντας κι αυτός από τη μεριά του μερικά εξαιρετικά κομμάτια, απαυτά που ακούγονατι εδώ, όπως το “Ibelievein” ή το “Makeawish”.
STEINAR AADNEKVAM FREEDOMS TRIO: II [LOS 195-2, 2018]
Για το FreedomsTrioτού νορβηγού (ακουστικού βασικά) κιθαρίστα SteinarAadnekvamέχουμε ξαναγράψει – για το πρώτο CDτου από το 2016. Το τρίο, που συναποτελούν ο βραζιλιάνος μπασίστας RubemFariasκαι ο μοζαμβικιανός ντράμερ και τραγουδιστής DeodatoSiquir(αυτός ο τελευταίος είχε εμφανισθεί και στην Αθήνα, στο Γκάζι, στο euro-jazzτου 2008), έχει τώρα ένα δεύτερο άλμπουμ ηχογραφημένο στη σουηδική πόλη Gotland, τον προηγούμενο Δεκέμβριο. Και σ’ αυτό το άλμπουμ το FreedomsTrioασκείται επί μιας… worldjazz, με πολύ συγκεκριμένες και οπωσδήποτε χωνεμένες εθνικές αναφορές (βραζιλιάνικες κυρίως, μα και ευρωπαϊκές).
Τώρα βεβαίως το… worldjazzμπορεί να είναι ένας κάπως γενικότερος χαρακτηρισμός –το λέμε, γιατί αν ακούσει κανείς προσεκτικότερα θα διαπιστώσει και άλλες επιρροές, που αφορούν σε μια-δυο φορές στην πιο ντελικάτη popή και στο funk– φαίνεται όμως πως ως τέτοιος (ο χαρακτηρισμός) ανταποκρίνεται «μια χαρά» στο υλικό τού “II”.
Συνθέσεις γεμάτες, σίγουρα μελετημένες και άνευ συζητήσεως καλοπαιγμένες, από μια τριάδα που γνωρίζει άριστα τα σχετικά τερτίπια, ενσωματώνοντας, μάλιστα, με έμπνευση και τα φωνητικά (κατά τη βραζιλιάνικη παράδοση) στο όλον… πακέτο. Αυτή λοιπόν η συνθετική μαεστρία (και οι τρεις οργανοπαίκτες γράφουν υλικό), όπως και το δέσιμο που υφίσταται μεταξύ των μουσικών (έχουν περισσότερα από εκατό liveστην Ευρώπη τον τελευταίο καιρό, όπως διαβάζω) βοηθούν στο να αναδειχθεί το “II” σε ένα από τα πιο ουσιαστικά άλμπουμ, αυτού του στυλ, που έφθασαν στ’ αυτιά μου τον τελευταίο καιρό.
SERGIOCASALE: Sciusciá [LOS 192-2, 2018]
Φλαουτίστας είναι ο SergioCasaleκαι σ’ αυτό το CDσυνεργάζεται με τους AntonioArietanoκλαρινέτο και SergioFanelliβιόλα. (Το έχουμε γράψει και παλαιότερα πως η Losenέχει «άκρη» και στην Ιταλία, και πως από ’κει προέρχονται κάμποσες παραγωγές της). Τι συμβαίνει στο “Sciusciá”; Κάτι… ωραίον και πρωτότυπον. Οι Ιταλοί διασκευάζουν για αυτά τα τρία όργανα (φλάουτο, κλαρινέτο, βιόλα – έχουν και φωνές στο πρώτο και το τελευταίο, το δέκατο όγδοο, κομμάτι τους) κλασικές μελωδίες από τον κινηματογράφο τους. Ήτοι συνθέσεις των EnnioMorricone, NinoRota, FiorenzoCapri, AlessandroCicognini, GiovanniFuscoκαι DomenicoModugno, που ακούστηκαν σε ταινίες των PierPaoloPasolini, FedericoFellini, LuigiComencini, VittoriodeSica, MichelangeloAntonioni, MarioMonicelliκαι LuchinoVisconti.
Αν υπάρχει κάτι ιδιαίτερο εδώ τούτο έχει να κάνει με τη συνεργασία τριών τόσο διαφορετικών οργάνων και κατά βάση με το μοίρασμα των ρόλων τους. Έτσι, ακούμε συχνά τη βιόλα σαν «ρυθμικό τμήμα», με το κλαρίνο και το φλάουτο να στέκονται περισσότερο στην απόδοση της μελωδίας. Βεβαίως, από τις ενορχηστρώσεις των Ιταλών διαφαίνεται ένα αρμονικό κενό, που «αναγκάζει» τα κομμάτια ν’ ακούγονται μερικές φορές κάπως επίπεδα – κάτι, πάντως, που δεν μειώνει σε τίποτα την προσπάθεια των τριών μουσικών να προβάλλουν, μέσα από τα παιξίματα, τη νοσταλγία τους για ένα είδος σινεμά που χάθηκε (και τις αντίστοιχες μουσικές του φυσικά) και βεβαίως τη διαχρονική ηχητική ομορφιά. (Όσον αφορά στο πρώτο συμβάλλουν και τα αυθεντικά ηχητικά αποσπάσματα των ταινιών, που σπέρνονται εδώ κι εκεί).
JOHN FAXE: I am Awake [LOS 190-2, 2018]
ΚαιόμωςJohn Faxe δενείναιτοονοματεπώνυμοκάποιουμουσικού, αλλάμιαςκαινούριαςνορβηγικήςjazz μπάντας (μεμέσοόροηλικίαςτωνμελώντηςτα 28 χρόνια), τηνοποίαναποτελούνοιBørge-Are S. Halvorsenτενόρο& σοπράνοσαξόφωνα, Martin Sandvik Gjerdeπιάνο, Alexander HoholmμπάσοκαιHenrik Hålandντραμς. Το “IamAwake”, που είναι μάλλον το πρώτο CDτού γκρουπ, είναι ηχογραφημένο τον Οκτώβριο του 2017 και περιλαμβάνει εννέα tracks (όλα πρωτότυπα). Απ’ αυτά τα εννέα tracksτα οκτώ ανήκουν στον Halvorsen, ενώ το ένα στον Gjerde.
Η jazzτων JohnFaxeδεν μαρτυρά τον τόπο καταγωγής τους. Δεν είναι nordicδηλαδή με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Οι βασικές επαφές της είναι οι κλασικές υπερατλαντικές, με το swingingσυχνά να επικρατεί – δίχως τούτο να σημαίνει πως εδώ δεν ακούγονται μπαλάντες (“Unspoken”) ή ακόμη και πιο σύγχρονα πράγματα, όπως funkγια παράδειγμα (“Tajtajeans”). Η ουσία είναι, πάντως, πως στο “IamAwake” ο ακροατής θα βρει τα πάντα. Έξοχες συνθέσεις (“Gara”) με φοβερά σόλι (στο τενόρο από τον Halvorsenκαι στο πιάνο από τον Gjerde), θαυμάσιες στιγμές σοπράνου σαξοφώνου (ενός οργάνου που δεν το ακούμε τακτικά στις σύγχρονες παραγωγές, καθώς πάντα θα υπολείπεται του τενόρου και του άλτου, συχνά και του βαρύτονου), ομαδικό πνεύμα εν εξάρσει (στο “Tatjajeans”), αλλά και «προχωρημένα» tracks, σαν το 10λεπτο “Navigarenecesseest”, που είναι ίσως το πιο συναρπαστικό κομμάτι του CD, με την εντυπωσιακή πιανιστική εισαγωγή, τις unisonμουσικές γραμμές και τα αναπάντεχα δυναμικά σόλι.
Άξιο άλμπουμ, από μια ομάδα νεαρών Νορβηγών, που (ξανα)δείχνει το πολύ υψηλό τζαζ επίπεδο αυτής της σκανδιναυικής χώρας.

κάτι για την Αυριανή του Γιώργου Κουρή, που πέθανε σήμερα

$
0
0
Η Αυριανή δεν μπορεί να πει κανείς ότι είναι γέννημα της κρίσης του ελληνικού Τύπου, είναι όμως φαινόμενό της. Δύο αδέρφια, που βρέθηκαν ξαφνικά με τα μέσα παραγωγής μιας εφημερίδας στον Ταύρο, επιχειρούν να βγάλουν το πρώτο ταμπλόιντ στην Ελλάδα. Τίτλος: Νέα Εφημερίδα. Διευθυντής ο Μανώλης Γλέζος (σ.σ. !!). Εκδότης ο Γιώργος Κουρής. Θα εκδώσουν 25 φύλλα και θα την κλείσουν.
Μετά ένα χρόνο περίπου (1979) θα εμφανισθούν στην αγορά με έναν άλλο τίτλο: Αυριανή. Στην αρχή η εφημερίδα θα πουλιέται από τους ίδιους. Η τιμή της 5 δραχμές, όταν οι άλλες εφημερίδες κόστιζαν 10. Το πρακτορείο ΔΕΝ δέχεται να την μοιράσει. Η μεγάλη απεργία των τυπογράφων τον Αύγουστο του 1980 θα κάνει αυτή την εφημερίδα να ριζώσει. Άλλη μια απεργία θα δημιουργήσει έναν εκδότη. Το Γιώργο Κουρή. Επί 40 μέρες η Ελλάδα θα μείνει χωρίς εφημερίδες. Η Αυριανή θα εκμεταλλευτεί αυτό το χρονικό διάστημα. Καταγγέλλει τους εκδότες ότι ενδιαφέρονται για τα συμφέροντά τους και όχι για τα δίκαια του λαού. Αναφέρεται στα δάνειά τους και παίρνει το μέρος των τυπογράφων. Κυνηγάει τη σκανδαλοθηρική είδηση. Κανείς δεν τη φοβάται. Όλοι οι “ειδικοί” των εφημερίδων πιστεύουν ότι όταν θα λήξει η απεργία θα εξαφανιστεί. Λάθος. Η Αυριανή ερεθίζει τον αναγνώστη, που δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις για ευρεία ενημέρωση. Απευθύνεται στον απλό έλληνα πολίτη και του ικανοποιεί την καχυποψία. Σ’ έναν κόσμο τόσο απατηλό, σε μια χώρα όπου και ο “αεριτζής” πείθει με τη σοβαροφάνειά του, η δημοσιογραφική “τροφή” της Αυριανής βρίσκει θαυμαστές.(…) 
Η διατήρηση της Αυριανής σ’ αυτή την ελάχιστη τιμή οφειλόταν στο ότι, με την εξυπνάδα του εκδότη της, έχει κατορθώσει να περιορίσει το κόστος παραγωγής. Αυτό το έχει πετύχει με δύο μέτρα. Δεν έχει επαγγελματίες δημοσιογράφους, παρά ελάχιστους (σ.σ. έδωσε τα φώτα ο Κουρής...). Οι μισθοί που πληρώνει, δεν ξεπερνούν αυτούς που προβλέπουν οι συλλογικές συμβάσεις. Το υπόλοιπο συντακτικό προσωπικό είναι νέοι, που μαθητεύουν στην ίδια την εφημερίδα. Αν μείνουν αρκετό χρονικό διάστημα μπαίνουν στο μισθολόγιο με το βασικό μισθό, που δεν ξεπερνάει τις 35.000 δραχμές. Αν είναι στο στάδιο της μαθητείας εισπράττουν 6-7.000 δραχμές το μήνα, για τα έξοδα κίνησης τους.
Στον τομέα του τυπογραφείου η Αυριανή έχει καταργήσει το τμήμα παραγωγής της φωτοσύνθεσης χάρη σε μια εφεύρεση ενός έλληνα τεχνικού. Έχει συνδέσει ηλεκτρικές γραφομηχανές μ’ έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Η σύνδεση έχει γίνει με μια προσαρμογή μιας συσκευής “μνήμης” σε κάθε γραφομηχανή. Οι εντολές που δίνει αυτός που γράφει στη γραφομηχανή μεταβιβάζονται στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, όπου γίνεται η επεξεργασία του κειμένου. Πριν γραφτεί το κείμενο μεταδίνεται με τα κατάλληλα πλήκτρα η ειδική εντολή (με κωδικό) στον υπολογιστή, για να το “τυπώσει” με τα τυπογραφικά στοιχεία που θέλει ο συντάκτης του. Ο υπολογιστής δίνει τις εντολές στον κατάλληλο εκτυπωτή (πρίντερ) και το κείμενο σε λίγο βγαίνει στο χαρτί.(...).
ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΚΟΜΙΝΗΣ Η κρίση του ελληνικού Τύπου [Κάκτος, Αθήνα 1985]

ΖΩΗ ΚΟΥΡΟΥΚΛΗ (1937-2018)

$
0
0
Έφυγε από τη ζωή, στα 81 της, η Ζωή Κουρούκλη, μία από τις κορυφαίες τραγουδίστριες της δεκαετίας του ’60, που σημάδεψε με την παρουσία της και το χώρο του ελληνικού ροκ, καθώς τραγούδησε αρχικώς με τους Stormies, τους Minis, το συγκρότημα του Βαγγέλη Παπαθανασίου και προς το τέλος της επαγγελματικής δισκογραφικής καριέρας της (στις αρχές των seventies πια) με τους MusicMachine.
Εδώ μια παλαιότερη ανάρτηση, για κάτι ειδικό και ιδιαίτερο…

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΜΑΡΩΤΟΣ ανέκδοτες avant-electronic ηχογραφήσεις από το διάστημα 1983-2016

$
0
0
Έχω ακούσει ελάχιστη ηχογραφημένη μουσική τού Δημήτρη Καμαρωτούκαι σίγουρα δεν θα είμαι ο μόνος. Προσωπικώς, έχω στη δισκοθήκη μου μόνο το CDτου “Ivanov” [Ε.2, 1998] με μουσικές (όχι ηλεκτρονικές) από την παράσταση Ιβάνοφτου Αντόν Τσέχωφ σε σκηνοθεσία Nikita Milivojević, το οποίον όμως δεν θυμάμαι καθόλου (ευκαιρία να το ακούσω ξανά), παρότι, λογικώς, θα πρέπει να είχα γράψει για ’κείνο στο Jazz& Τζαζ. Τέλος πάντων… τώρα, μπροστά μας, έχουμε ένα δίσκο gatefoldβινυλίου τού Δημήτρη Καμαρωτού, υπό τον τίτλο ElectromagneticLandscapes/ UnreleasedRecordings/ 1983-2016”, τυπωμένο σε 150 μόλις αντίτυπα για το νέο labelIntersonikRecordings. Το άλμπουμ περιέχει ηχογραφήσεις αρχείου, που συνέβησαν μεταξύ των ετών 1983-2016 και ανήκουν, χοντρικώς, στο χώρο της avant-ηλεκτρονικής. Ο Καμαρωτός είναι βασικά ένας… θεατρικός συνθέτης, καθώς, όπως διαβάζουμε στο siteτου… «Έχει συνθέσει μουσική για 120 παραστάσεις και έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο, την πειραματική σκηνή και  τα διεθνή φεστιβάλ. Αξιοσημείωτες παραγωγές που συμμετείχε ως συνθέτης και ηχητικός δραματουργός τα τελευταία χρόνια:  “Πεθαίνω σαν χώρα” (Théâtre de l’Odéon, 2009), “Ηρακλής μαινόμενος” (Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου, 2011),“Φαίδρα” (Comédie-Française, 2013), “O κυκλισμός του τετραγώνου” (Φεστιβάλ της Αβινιόν, 2014), ¨Φάουστ» (Στέγη Γρ. και Τεχνών, 2014),  “Οι τυφλοί” (Φεστιβάλ Αθηνών, 2015), “Τα Κύματα” (Στέγη Γρ. και Τεχνών, 2015), “Όταν ξυπνήσουμε εμείς οι νεκροί” (Θέατρο Τέχνης, 2016), “Λυσιστράτη” (Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου, 2016), “Δωδέκατη Νύχτα” (Εθν. Θέατρο, 2016)». Οι μουσικές του Καμαρωτού, πάντως, που ακούμε στο LPτων IntersonikRecordings, δεν έχουν καμμία σχέση με το θέατρο, κάτι που, ενδεχομένως, να τις κάνει από την αρχή ξεχωριστές.
Το άλμπουμ ανοίγει με το “KnotsII”, που είναι ηχογραφημένο το 1988 στο στούντιο του Κ.ΣΥ.Μ.Ε. (Κέντρο Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας) και σε άλλα δύο στούντιο των Αθηνών. Το βασικό χαρακτηριστικό, εδώ, αφορά σ’ ένα υποβλητικό μπάσο background, το οποίο «γεμίζει» συνεχώς από abstractηλεκτρονικούς ήχους.
Στα “RetouralaMerPartI” και “PartII” (γραμμένα στο Παρίσι, το 1983) η λογική δεν είναι πολύ διαφορετική – τουλάχιστον όσον αφορά στο τελικό αποτέλεσμά της. Κατά βάση ό,τι ακούμε προέρχεται από την ηχητική κάλυψη κάποιου ντοκιμαντέρ τού τρίτου καναλιού τη γαλλικής τηλεόρασης αναφορικώς με την εξέλιξη των θαλασσίων θηλαστικών. Σαν σάουντρακ λοιπόν, που διαθέτει… ρέοντα αναπαραστατικά στοιχεία και συνεχείς συμβολές ηλεκτρονικών-ηλεκτροστατικών δεσμών, ακούγεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Το τέταρτο κομμάτι της πρώτη πλευράς έχει τίτλο “Intermediaryspace (mix2-short)” και είναι ηχογραφημένο στην Αθήνα το 1986. Παρότι η διάρκειά του είναι μικρή, ελαφρώς πάνω από τα τρία λεπτά, εμφανίζει και δύναμη (σαν σύνθεση) και πρωτοτυπία. Όπως διαβάζουμε στις σημειώσεις τού gatefoldεδώ έχουμε τον συνδυασμό δύο διαφορετικών ηλεκτρονικών πηγών – ενός αναλογικού synthesizerκαι μιας μηχανής UPIC (πρόκειται για μια συνθετική μηχανή, που είχε επινοήσει ο Ιάννις Ξενάκης, όπου κάποιος θα μπορούσε να συνθέσει με τη βοήθεια της… ιχνογραφίας, ακόμη και αν δεν είχε γνώσεις μουσικής ή πληροφορικής). Ο Καμαρωτός είχε γνωρίσει τον Ξενάκη (υπάρχει και φωτογραφία τους στο gatefold), έχοντας μελετήσει και το UPIC.
Η πλευρά θα κλείσει με το 8λεπτο “LandscapewithKnots”, που είναι γραμμένο στο Παρίσι το 1984 ως κομμάτι ενός projectτου IRCAM (του γαλλικού ινστιτούτου, που μελετά, παράγει και προωθεί την avant-ηλεκτρονική μουσική). Ουσιαστικά ό,τι ακούγεται εδώ αναπαριστά ηχητικώς (ας το πούμε έτσι) τις απόψεις του αείμνηστου ψυχίατρου-ψυχαναλυτή R.D. Laing(όπως διατυπώνονται στο βιβλίο του Knots) γύρω από τη χρήση της ποίησης στη θεραπεία της σχιζοφρένειας. Το ιδιαίτερο της σύνθεσης του Καμαρωτού έχει να κάνει και με τη χρήση φωνών (επεξεργασμένων φυσικά), ήχων από μπάσο κλαρίνο (παίζει ο συνθέτης) και διαφόρων άλλων ηλεκτρονικών δομών, συνδυασμένων καταλλήλως πριν το τελικό και απροσδόκητο αποτέλεσμα.
Η SideBδιαθέτει τρία tracks, ηχογραφημένα στην Αθήνα τη διετία 2015-16.
Το πρώτο έχει τίτλο “Frequency” και γράφτηκε με αφορμή τα 35 χρόνια του Κ.ΣΥ.Μ.Ε. (το κέντρο ιδρύθηκε το 1979). Πρόκειται για μια ηλεκτροακουστική κατασκευή, που διατρέχεται από ένα concept. Τον εντοπισμό μιας φανταστικής ηχητικής συχνότητας, ικανής να αναγεννήσει όλες τις χαμένες αναμνήσεις ενός ατόμου. Το άκουσμα, που διαθέτει ήπιες και… οξείες περιοχές εξελίσσεται μ’ έναν διαβρωτικό-υπαινικτικό τρόπο.
Τα δύο τελευταία tracksτου LP(“WinterCall”, “PopulatedWaves”) είναι ηλεκτροακουστικά, προέρχονται από το 2016 και στην πραγματικότητα είναι συντεθιμένα για χορό. Σαν ηχητικές κατασκευές, δε, διατηρούν αμείωτο το ενδιαφέρον τους μέχρι τέλους.
Και κάτι σχετικό, που έχει νόημα να το σημειώσω, επειδή για τέτοια θέματα σπανίως λέω γνώμη. Το artcoverτού άλμπουμ των IntersonikRecordings (πρόκειται για την πρώτη κυκλοφορία της ετικέτες) είναι εξαιρετικό! Τόσο το χαρτί που έχει χρησιμοποιηθεί για το εξώφυλλο, όσο και το σχέδιο του frontcover, αλλά και ο τρόπος σχεδίασης και διαρρύθμισης του gatefold (μέσα-έξω) είναι πρώτης τάξεως. Μπράβο λοιπόν και γι’ αυτό.
Και μία ακόμη παρατήρηση, που παίρνει αφορμή από την παρούσα κυκλοφορία, και που θα μπορούσε να κλείνει μιαν οποιαδήποτε κριτική βινυλίου ελληνικής avant-ηλεκτρονικής. Που είναι ουκ ολίγες τα τελευταία χρόνια…
Συμβαίνει κάτι, που δεν το βρίσκω λειτουργικό. Δεν είναι αποδοτικό δηλαδή και για τα ίδια τα labels. Τι εννοώ…
Εσχάτως βλέπουν το φως, συχνά-πυκνά, διάφορες τέτοιες εκδόσεις (ελληνικής avant-ηλεκτρονικής), κομμένες για τέσσερις-πέντε διαφορετικές ετικέτες. Μπορεί και έξι… Κάποιος δηλαδή βρίσκει έναν συνθέτη, ψάχνει το αρχείο του και βγάζει ό,τι του αρέσει. Καλά κάνει –και πρέπει να βγαίνουν άλμπουμ αρχείου–, αλλά αυτή η πολυδιάσπαση δεν βοηθάει σε τίποτα. Απεναντίας, θα βοηθούσε η συνεργασία. Η δημιουργία ενός labelδηλαδή που θα μπορούσε να στεγάσει όλο αυτό το υλικό και να το προωθήσει μαζικά. Ξέρετε, τώρα, ποιοι είστε εσείς… οι μικροί σχετικοί εταιρειάρχες. Βρεθείτε, πείτε τα, ενώστε τις γνωριμίες σας, τα αρχεία σας και συνεργαστείτε. Δεν υπάρχει άλλη λύση, αν αληθινά αγαπάτε (και ξέρω ότι το αγαπάτε) αυτό που κάνετε.

ΔΟΞΑ ΚΑΓΙΟΥΛΗ έντεχνα, χωρίς μπουζούκι

$
0
0
Η Δόξα Καγιούληείναι μια νέα τραγουδοποιός, που, ως νέα, κάνει τώρα την εμφάνισή της στη δισκογραφία. Το miniCDτης, που τιτλοφορείται «Αγαλιανά» [Μετρονόμος, 2018], περιέχει πέντε τραγούδια της κι ένα ορχηστρικό (μουσικές και στίχοι όλα δικά της) σε ενορχηστρώσεις Γιώργου Παυλάκου. Τα τραγούδια τής Καγιούλη αποδίδουν η ίδια (2) και ακόμη η Μάρθα Φριντζήλα, ο Ηλίας Βαμβακούσης (μαζί με την Καγιούλη) και ο Βασίλης Γισδάκης.
Δεν έχουν όλα τα τραγούδια τής Καγιούλη το ίδιο ύφος – παρότι ο γενικός χαρακτηρισμός «έντεχνα», αλλά χωρίς μπουζούκι, είναι καλός και τα περιγράφει μέσες-άκρες.
Η εισαγωγή, ο «Αποχωρισμός», είναι καλό τραγούδι, αλλά νομίζω πως θυμίζει πολύ κάτι από Μελίνα Κανά / Θ. Παπακωνσταντίνου (από τα «Λάφυρα» του 1998) και αυτό είναι ένα θέμα. Στο ίδιο πάνω-κάτω ύφος και το «Για δες ομορφιά» με τη Φριντζήλα, αλλά το τρίτο κομμάτι, το «Εσύ να τραγουδάς» κινείται αλλού. Πρόκειται για μια μπαλάντα, που είναι στηριγμένη βασικά στην ωραία μελωδική γραμμή της – αν και είναι κάπως πληθωρικά ενορχηστρωμένη (με αποτέλεσμα το τραγούδι να βαραίνει άνευ λόγου). Το τέταρτο κομμάτι αποκαλείται «Δύση κι ανατολή» κι έχει για βασικό προσόν του την ερμηνεία τού Γισδάκη, ενώ το «Στη μέση της μέρας» είναι μάλλον το ωραιότερο τραγούδι του CD.
Θα πω κάτι για την Δόξα Καγιούλη – κάτι βασικό νομίζω. Πρέπει να απαλλαγεί το συντομότερο δυνατό από κάποιες πολύ βαριές, μέσα της, αναφορές και να γίνει πιο τολμηρή σε όλα. Και στους στίχους και στις μουσικές και στις ενορχηστρώσεις (που δεν είναι δικές της στο παρόν δισκάκι). Έχει την πρώτη ύλη, έχει τα πρώτα βασικά προσόντα για να προχωρήσει σε πολύ πιο προσωπικές (και ακόμη πιο ενδιαφέρουσες) διαδρομές.
Επαφή: www.metronomos.gr

JEFF DENSON μια χαρισματική τζαζ προσωπικότητα

$
0
0
Ο μπασίστας, συνθέτης, τραγουδοποιός (και τραγουδιστής) JeffDensonείναι μια χαρισματική τζαζ προσωπικότητα. Μάλιστα, στο δισκορυχείον δεν τον έχουμε συναντήσει μόνο σε αυστηρώς προσωπικές εγγραφές του (π.χ. στο άλμπουμ “ConcentricCircles” στην Ridgewayτο 2016), αλλά και ως μέλος ή συνεργάτη διαφόρων άλλων σχημάτων (NegativePressProject, SanFranciscoStringTrio, Opalunaκαι Ratatet). Τώρα, ο JeffDensonέχει το δωδέκατο άλμπουμ του (ως leaderή co-leader) στη γύρα, που τιτλοφορείται OutsidemyWindow[RidgewayRecords, 2018]. Στο άλμπουμ αυτό τον καλό μουσικό, που τραγουδάει και παίζει κοντραμπάσο, συνοδεύουν οι DanyaStephensτενόρο, σοπράνο, βαρύτονο σαξόφωνο & EWI, KariIkonenπιάνο, fenderrhodes& moogκαι RonenItzikντραμς. Μετά τα εισαγωγικά, τώρα, ας πάμε και στα πιο μέσα…
Κατ’ αρχάς εμένα μου προκαλεί μιαν άλφα θετική εντύπωση το γεγονός πως στο “OutsidemyWindow” τραγουδάει άντρας. Έτσι, κι ενώ θα μπορούσε, ο Denson, να αναζητήσει μια γυναικεία τζαζ φωνή για να πει τα τραγούδια του εν τέλει αποφάσισε να τα πει εκείνος. Και τα λέει και πολύ καλά! Έπειτα, ο Denson, όπως πολλοί σύγχρονοι jazzmenξέρει να εκμεταλλεύεται και να φέρνει στα μέτρα του οτιδήποτε του αρέσει και του κάνει. Όχι μόνον κομμάτια της AbbeyLincoln (“Birdalone”), αλλά και των PeterGabriel (“Inyoureyes”), JeffBuckley (“Grace”) και ChrisCornell (“Fellonblackdays”), τα οποία μετατρέπει σε ξεχωριστές… τζαζ-ελεγειακές στιγμές. Αλλά δεν είναι μόνον οι (τέσσερις) versions, μα και τα (τέσσερα) originals, με πρώτο ανάμεσά τους το 8λεπτο “Forabrandnewday”, που η popαναφορές του μπορεί να φτάνουν έως και στη δεκαετία του ’60 (στον τρόπο π.χ. που τραγουδούσαν οι Beatles), και όλα τούτα πριν ξεκινήσει το συναρπαστικό ορχηστρικό μέρος, με τον Stephensνα κάνει φοβερή δουλειά στα πνευστά και με τον Ikonenνα πλέκει ένα εξίσου στιβαρό backgroundστα πλήκτρα. Εξίσου ενδιαφέροντα είναι όμως και τα επόμενα tracks, το “Havewereallygonethisfar?”, που ίσως είναι το πιο ιδιόμορφο κομμάτι όλου του CD(με μια ρυθμική γραμμή που αναπτύσσεται μέσα από… συγκοπές και με χειρισμό του πιάνου «από μέσα») και το “Throughthemist”, που έχει μια κάπως fusionαίσθηση και κυρίως τα… wordlessφωνητικά του Denson, που φανερώνουν γενικότερες (σπουδαίες) ερμηνευτικές και όχι μόνον απλές τραγουδιστικές δυνατότητες. 
Έξοχο κομμάτι και γενικότερα, ένα διαφορετικό και απρόβλεπτο τζαζ άλμπουμ (το “OutsidemyWindow”), φτιαγμένο από έναν άγνωστο στην Ελλάδα μουσικό, τον οποίον αξίζει να τσεκάρετε.
Επαφή: www.jeffdenson.com

ΜΙΚΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK 93

$
0
0
3/5/2018
Πέθανε χθες στα 81 του ένας σημαντικός ιταλός τραγουδοποιός, ο Tony Cucchiara (Τόνυ Κουκιάρα).
Ο Cucchiara έγινε πολύ γνωστός στα σίξτις, όταν άρχισε να τραγουδάει φολκ σκοπούς της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Σικελίας, παράλληλα με αμερικάνικα κομμάτια (μεταγραμμένα στα ιταλικά) των Peter Paul and Mary, Phil Ochs, Pete Seeger, Eric Andersen κ.ά. μαζί με τη γυναίκα του Nelly Fioramonti (οι δυο τους έγιναν γνωστοί ως Tony & Nelly κατά τo πρότυπo των… Ian & Sylvia, Richard & Mimi Farina, David And Marianne Dalmour καιτόσωνάλλων).  
Έγραψε ή συνέγραψε και ποπ τραγούδια ο Cucchiara, που είπαν ο Little Tony, o Mario Zelinotti (το φοβερό “Il conto torna”, που τραγούδησε στα ελληνικά και ο Τέρης Χρυσός ως «Η σκέψις μου») κ.λπ. Μάλιστα, το 1971 ο Tony Cucchiara θα τραγουδήσει το “Vola cuore mio”, μεγάλη επιτυχία, που θα το πει και ο Δάκης στην Ελλάδα (στα ιταλικά κι αυτός).  
Σπουδαίος, που όσο τον ψάχνεις τόσο περισσότερες τραγουδάρες του εντοπίζεις…  

3/5/2018 
Κάτι κοινό είχαν/έχουν η Σώτη Τριανταφύλλου με τον Αμβρόσιο, που αθωώθηκαν, το οποίο δεν το είχε ο Παστίτσιος...

2/5/2018 
Το O Lucky Man! (1973) του βρετανού σκηνοθέτη Lindsay Anderson (από τους πρωτεργάτες του free cinema) είναι μία από τις πιο συναρπαστικές ταινίες που έχω δει ποτέ. 
Μια αφηνιασμένη σάτιρα τού σύγχρονου τρόπου ζωής (του «σύγχρονου» για το 1973, αλλά και του παντοτινού), έτσι όπως καθοδηγείται αυτός από τις ιδιοτροπίες του καπιταλισμού – που ακόμη και στις πιο δύσκολες καμπές του έχει τον τρόπο να ανασυντάσσεται οργανωμένος πίσω από γελοία, αλλά εγκληματικά ολοκληρωτικά καθεστώτα.  
Για όλα αυτά μιλάει το O Lucky Man! (παίζει ο Malcolm McDowell) μ’ έναν τρόπο κινηματογραφικά εντυπωσιακό, αφήνοντας τη μουσική τού σπουδαίου Alan Price να δρα ζωντανά και σχολιαστικά, όπως ο χορός στο αρχαίο δράμα, υπογραμμίζοντας την ουσία και το ζητούμενο της δράσης.  
Το σάουντρακ το είχα αγοράσει ως «εισαγωγής», στις αρχές του ’80, όταν είχα δει για πρώτη φορά την ταινία, αλλά αργότερα το αντικατέστησα με «ελληνικό» (δικιάς μας κοπής δηλαδή), επειδή είχε gatefold cover με τους στίχους μέσα, φωτογραφίες κ.λπ. 

2/5/2018 
Το χάλι με σχεδόν όλα τα ιντερνετικά ειδησεογραφικά σάιτ έχει να κάνει μ’ εκείνο το κομμάτι, που αποκαλείται «ροή ειδήσεων». Εκεί προβάλλονται τα πάντα, χωρίς κανένα φίλτρο σημαντικότητας ή σοβαρότητας, καθώς μπορεί να εξισώνονται οι ειδήσεις για έναν πόλεμο με θύματα π.χ., με το τι κάνει ή δεν κάνει ένα ξέκωλο στην Αμερική. Έτσι, είσαι αναγκασμένος (σε αναγκάζουν) να διαβάζεις, ως τίτλους, ακόμη κι εκείνα τα «νέα», που από τη φύση τους είναι μόνο για ροχάλες.
Αυτή η παρακμή δεν υπήρχε στις εφημερίδες, εννοείται. Τι υπήρχε; Υπήρχε η στήλη των «κοινωνικών», που είχε κι ένα γούστο, όταν την έγραφε π.χ. η Φωφώ Βασιλακάκη στην πάλαι ποτέ Ελευθεροτυπία ή ακόμη και ο Ίακχος (στον Ταχυδρόμο), που έβγαζε και γέλιο (με τις αρλούμπες που διάβαζες).  
Τώρα; Τώρα όλα τα κνώδαλα και τα ζωντόβολα της Αμερικής τύπου Καρντασιάν, Χαντίντ κ.λπ., τα τρώμε στη μούρη ως «ροή ειδήσεων», μαζί με το… καβούρι, που, ενώ τηγανιζόταν, ζωντάνεψε κι έφαγε τα λαχανικά στο τηγάνι!  
Ποτέ πριν η πιο απύθμενη γελοιότητα δεν συναγωνιζόταν, τόσο σθεναρά, την πιο επικίνδυνη ηλιθιότητα - με τις δυο τους (γελοιότητα και ηλιθιότητα) να στοχεύουν κατ'ευθείαν στα νεύρα και τη νοημοσύνη μας. 

30/4/2018 
Υπάρχουν ορισμένοι αφελείς που νομίζουν πως αν βρίσουν τον Τραμπ και ειρωνευτούν τη γυναίκα του (την κούκλα γυναίκα του) αυτομάτως θα μετατραπούν σε προοδευτικούς, ίσως δε και σε επαναστάτες (της δεκάρας). Είναι αυτοί οι αφελείς, σαν την (και ανεκδιήγητη συγχρόνως) Ρέα Βιτάλη, του Προταγκόν, που αναρωτιούνται… «Έχει αυτή η εικόνα (σ.σ. η εικόνα του ζεύγους Τραμπ) καμία σχέση με την “Αμερική” της εφηβείας μας; Της πρωτοπορίας, των ρευμάτων, του αύριο στο διηνεκές;»!!
Δεν μπορώνα καταλάβω τι θέλουν να παραστήσουν ορισμένοι.  
Τι σχέση έχει η Αμερική της πρωτοπορίας και των… ρευμάτων (κλείστε καμμιά πόρτα μην πλευριτώσετε εσείς οι… προχωρημένοι) με τα προεδρικά ζευγάρια; Πότε, δηλαδή, τα ζευγάρια συμβόλισαν το ρηξικέλευθο; Εκτός και αν η Βιτάλη θέλει να μας πει, αλλά ντρέπεται, για τη βλαχάρα απ’ το Τσικάγκο και τον άντρα της που μακέλεψε Ιράκ, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Σομαλία, Υεμένη, Λιβύη και Συρία (εφτά χώρες σε οκτώ χρόνια – μια χαρά τα κατάφερε ο Αφροαμερικάνος!).
Λοιπόν, μάγκες μου, τελειωμένα πράγματα. Εμένα σαν Έλληνα μ’ ενδιαφέρει, ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ, πώς ένας αμερικανός πρόεδρος πολιτεύεται στο εξωτερικό και όχι στο εσωτερικό. Κι αυτό που βλέπω με τον Τραμπ είναι πως πρόκειται, ΕΩΣ ΩΡΑΣ, για τον πιο ειρηνόφιλο πρόεδρο της Αμερικής από το ’50 και μετά. Αφήνω κατά μέρος τα διεθνή οικονομικά, που και αυτά τα χειρίζεται μια χαρά.
Τώρα, ας κάτσουν οι αστείες ακκιζόμενες και οι ταγοί της ηθικής ν’ ασχοληθούν με τις σχέσεις του με τις πορνοστάρ και με το αν ξερίζωσε το δέντρο που φύτεψε με το γάλλο λιμοκοντόρο έξω απ'το Λευκό Οίκο… 

29/4/2018
Άκυρο ρε αχαΐρευτοι, άκυρο. Δεν πέθανε ο πατέρας του Αποστόλη Τότσικα, Γιάννης. Πέθανε ο Γιάννης Τότσικας… τελεία. Πρωταγωνιστής στην Αναπαράσταση (1970) του Αγγελόπουλου, με φοβερή φάτσα aggressive, αξούριστου χωριάτη, που έμεινε ανεκμετάλλευτη, γενικότερα, από το ελληνικό σινεμά. RIP. 
Ο γιός; Όπου τον έχω δει αβαθής και επιφανειακός. Μόνο για εξώφυλλα στο Τηλέραμα και στο Τιβιζάπινγκ… Τίποτα ιδιαίτερο…

29/4/2018
Μας γ@μήσατε τα πρέκια μ’ αυτό το «διπλό φονικό στην Κύπρο», που προβάλλεται σήριαλ πρωτοσέλιδο εδώ και κάτι μέρες. Προσωπικά δεν έχω διαβάσει ούτε γραμμή. Και ποτέ δε διαβάζω τέτοια θέματα, καθώς ο κόσμος σκοτώνει από την εποχή του Κάιν και τίποτα νεότερο δεν υπάρχει επ'αυτού… Τουλάχιστον αν γινόταν τραγούδι (σαν του… καημένου του Αθανασόπουλου) μπορεί και να μ’ έπιανε το φιλότιμο να το ακούσω…

29/4/2018
Κλειστό το κέντρο, λέει, λόγω του «Ποδηλατικού γύρου της Αθήνας» – ήτοι, ένα ακόμη χτύπημα στην ελεύθερη, κυριακάτικη, μετακίνησή μας.
Ποδηλατικοί γύροι, μαραθώνιοι, ημιμαραθώνιοι, τέταρτα του μαραθώνιου, ου μην αλλά και όγδοα κι άλλα… κυνηγητά στις γειτονιές και στο Πεδίο του Άρεως, Αγώνες δρόμου και περιπάτου Greece Race for the Cure, Γύροι Αθήνας και άλλες τέτοιες τρίχες.
Δεν αρκούν, φαίνεται, τα ζόρια στη βδομαδιάτικη μετακίνησή μας… κάτι συμβαίνει Κυριακή παρά Κυριακή και μας κλείνουν μέσα τις ώρες που θέλουμε να βγούμε.
Σώνει και καλά δηλαδή να τρέχουμε σα ζουρλοί, λες και δε μας φτάνουν οι καθημερινές τρεχάλες, ή να κάνουμε χιψτεροποδήλατο μαζί με τους… καμένους Αθηναίους.

27/4/2018
Πριν λίγο καιρό, στις 8 Απριλίου, έφυγε από τη ζωή ένας σημαντικός σαξοφωνίστας της τζαζ, ο Nathan Davis (στα 81 του). Το είχα μάθει εκείνες τις μέρες, ήθελα κάτι να γράψω, αλλά στην πορεία το ξέχασα… Και το ξαναθυμήθηκα τώρα.
ί… Ίσως γιατί από το 2000 και μετά οι ηχογραφήσεις του έγιναν εντελώς hip, αφού με την αναζωογόνηση του ενδιαφέροντος για τη soul jazz προσπέρασαν άλλους και βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή. Μάλιστα, εκείνη την εποχή, περί το 2000, είχα αγοράσει και τη φοβερή reissue τού “The Hip Walk” (πρώτη έκδοση στη γερμανική SABA το 1965), που κάποιοι την πουλάνε τώρα ένα κατοστάρικο!
Ο Nathan Davis, που έχει αφήσει έξοχα άλμπουμ, έκανε μεγάλη καριέρα (και) στην Ευρώπη και εκτός των άλλων παίζει τενόρο, σοπράνο και φλάουτο στο συγκλονιστικό “Swinging Macedonia” του Dusko Goykovich, που είχε πρωτοβγεί στη Δυτική Γερμανία το 1967… 
Οι δίσκοι του Nathan Davis, τουλάχιστον εκείνοι των δεκαετιών του ’60 και του ’70, είναι απίστευτα σπάνιοι και με πολύ μεγάλη τύχη θα βρει κάποιος κάτι ν’ αγοράσει με τιμή γύρω στα 100 ευρώ – καθότι «φεύγουν» με 200άρια, 300άρια και βάλε! Δεν ξέρω γιατ

27/4/2018
Αυτοί οι ξεφτιλοξεφτίλες οι «θεσμοί» οκτώ χρόνια τώρα μας κοροϊδεύουν με το ζήτημα του λεγόμενου «χρέους», το οποίο φυσικά οι ίδιοι δημιούργησαν με τα τσιράκια τους, τους ντόπιους ολιγάρχες, τραπεζίτες, αεριτζήδες κ.λπ.
Είναι δε σίγουρο πως θα εξακολουθήσουν να μας κοροϊδεύουν, καθότι ούτε έξοδος από τα μνημόνια προβλέπεται (αυτό που θα συμβεί τον Αύγουστο θα είναι ένα τίποτα), αφού όλα τα εκατοντάδες προηγούμενα μέτρα θα συνεχίσει να εφαρμόζονται και μάλιστα με μεγαλύτερη σφοδρότητα (και με νέες… μεταρρυθμίσεις σε συντάξεις, αφορολόγητο, αγορά εργασίας κ.λπ.), ενώ κάθε δεκάρα υποτιθέμενης «ελάφρυνσης» θα είναι βαμμένη με αίμα.
Συνεχίζουμε τελειωμένοι…

ΜΙΚΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK 94

$
0
0
5/5/2018
Ολοσχερές κούρεμα των καταθέσεων των Κυπρίων, γι’ αυτή τη μαλακία το Fuego που κατεβάζει η μεγαλόνησος στη Γιουροβύζιον…

5/5/2018
Εντάξει, εγώ τους Nirvana δεν τους γούσταρα ποτέ και με τίποτα. Ανέμπνευστοι, με «όλα» τα τραγούδια τους ν’ ακούγονται «ίδια». Αλλά… ένα αλλά… Οδήγησαν μια νέα γενιά (ατάλαντων στην πλειονότητά τους, αλλά δεν πειράζει) να πιάσουν τις κιθάρες στα χέρια τους και να προσπαθήσουν να παίξουνε ροκ με τη δύναμη (αλλά χωρίς τη χάρη) εκείνου του οργιαστικού παρελθόντος.
Χρειαζόμαστε ξανά έναν ροκ ποταμό, που να κυλήσει και πάλι –με επικεφαλής έστω κάποιους σαν τους Nirvana ή και χειρότερους ακόμη, no problem– προκειμένου να γλιτώσουμε, να γλιτώσει ο κόσμος δηλαδή, από τη χιπχοπάδικη σαβούρα.

5/5/2018 
8 χρόνια από το παρακρατικό χτύπημα σ'έναν αυθόρμητο λαϊκό ξεσηκωμό...
(αυτός είναι ο σωστός τίτλος)

5/5/2018 
Τον τελευταίο καιρό μου συνέβησαν ή έχουν πέσει στην αντίληψή μου τα εξής δύο φαιδρά (που σχετίζονται μεταξύ τους). 
1. Μου ζήτησαν από ιστοσελίδα κείμενα –τζάμπα εννοείται–, για τα οποία η αμοιβή μου θα είναι η… διαφήμιση του ονόματός μου μέσα από την ιστοσελίδα! Τους απάντησα πως όσο γουστάρω να διαφημίζομαι το κάνω μόνος μου... και με τον τρόπο που θέλω εγώ. Και πως από ξένα σάιτ μόνο τα φράγκα μ’ ενδιαφέρουν και τίποτ’ άλλο. Έγινα, αμέσως, κατανοητός. 
2. Παρατηρώ σε σάιτκάτι δηθενιές του τύπου… γράψτε μας για τα πέντε καλύτερα βιβλία που έχετε διαβάσει, τις δέκα καλύτερες ταινίες που έχετε δει και τ’ ανάλογα και το κείμενό σας θα δημοσιευτεί στο σάιτ μας κ.λπ. Δεν ξέρω πόσοι ηλίθιοι τσιμπάνε με κάτι τέτοια – μάλλον λιγότεροι πια από κάτι άλλους ούλτρα ματαιόδοξους (και όχι πολύ λιγότερο ηλίθιους), που πληρώνουν από την τσέπη τους εκδότες, για να τους τυπώσουν τα βιβλία τους.

BLUES REVIVAL 46: J.D. SHORT (1902-1962)

$
0
0
Μουσικός με μακρύ ηχογραφικό παρελθόν, ο J.D. Shortγεννήθηκε στο PortGibsonτου Mississippiτο 1902 για να βρεθεί κάποια στιγμή στο St. Louisστα μέσα της δεκαετίας του ’20. Παίζοντας καλή φυσαρμόνικα και κιθάρα κι έχοντας μιαν ωραία φωνή με ξεχωριστό φυσικό vibrato, oShortμπήκε γρήγορα στις ηχογραφήσεις ως επαγγελματίας μουσικός, παίζοντας με τους Neckbones, HenrySpaulding, HoneyboyEdwards, DouglasWilliamsκαι BigJoeWilliams (του οποίου ήταν εξάδελφος), με τις πρώτες προσωπικές εγγραφές του να προέρχονται από το 1930 (ως JaydeeShort).
Όταν ο BigJoeγνωρίστηκε με τον BobKoesterτης Delmark, το 1955, ήταν λογικό να σκάσει μύτη και ο J.D. Short, ο οποίος θα συνόδευε τον «εννιάχορδο» κιθαρίστα τόσο στο “PineyWoodsBlues” (1958), όσο και στο “StavinChainBlues” (1966), που περιείχε υλικό επίσης από το 1958.
Φυσικά θα ηχογραφήσει και μόνος του ο J.D. Short, βασικά ένα άλμπουμ στη γνωστή σειρά της Sonet/ GNPCrescendoLegacyoftheBlues.
Δισκογραφία(επιλογή) 
1. Blues from the Mississippi Delta / Recorded by Samuel Charters and the Library of Congress – Folkways FA 2467 – 1963 (ωςSon House & J.D. Short) 
2. Stavin’ Chain Blues / Mississippi Blues by – Delmark DL-609 – 1965 (ωςJ.D. Short and Big Joe Williams) 
3. The Legacy of the Blues Vol.8 – Sonet SNTF 648 – 1973 (rec. 1962 στοSt. Louis απότονSam Charters)

IWONA GLINKA / ΜΙΧΑΗΛ ΤΡΑΥΛΟΣ δύο πολωνικά CD σύγχρονης μουσικής με μεγάλο ελληνικό ενδιαφέρον

$
0
0
Πριν λίγο καιρό έλαβα ένα μικρό δέμα (από Ελλάδα) με δύο CD, χωρίς αποστολέα στο φάκελο. Έκπληξη! Και τα δύο άλμπουμ αφορούσαν σε πολωνικές παραγωγές τής SartonRecords, από το 2017, και είχαν ξεκάθαρο ελληνικό ενδιαφέρον. Στο πρώτο η πολωνή φλαουτίστρια IwonaGlinka, που ζει από το 1995 στην Ελλάδα, αποδίδει και έργα σύγχρονων ελλήνων συνθετών, ενώ στο δεύτερο ανθολογούνται έργα τού πολύ γνωστού συνθέτη της «σύγχρονης μουσικής» Μιχαήλ Τραυλού, για φλάουτο, άρπα και κιθάρα. Αςδούμεκάποιεςλεπτομέρειες
IWONA GLINKA: One Minute, Flute solo [Sarton Records 024-2, 2017]
Από το sitean-art.comαντιγράφω, για αρχή, ορισμένα βιογραφικά στοιχεία: «Η IwonaGlinkaγεννήθηκε στο Kwidzyn της Πολωνίας. Σε ηλικία 18 ετών πήρε δίπλωμα φλάουτου από το Μουσικό Λύκειο του Gdansk με την υψηλότερη διάκριση και παράλληλη ειδίκευση στη διδασκαλία. Συνέχισε στη Μουσική Ακαδημία του Gdansk απ’ όπου και αποφοίτησε το 1994 με Master of Music in Performance.(…) Έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ με έργα κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου (ανάμεσα σ’ αυτά και πρώτες εκτελέσεις έργων Ελλήνων, Πολωνών, Καναδών, Άγγλων και Αμερικανών συνθετών) και έχει συμπράξει ως σολίστ και πρώτο φλάουτο σε ορχήστρες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Ρωσία, Ιταλία, Ελβετία, Γερμανία, Πολωνία και Αμερική).(…) Από το 1995 ζει μόνιμα στην Ελλάδα. Διδάσκει φλάουτο και μουσική δωματίου στο Δημοτικό Ωδείο Πατρών, καθώς  και στο ωδείο Νικόλαος Μάντζαρος  στην Αθήνα. Ήταν το πρώτο φλάουτο στη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηνών και είναι μέλος του Ελληνικού Συγκροτήματος Σύγχρονης Μουσικής.(…)Η Iwona Glinka έχει ηχογραφήσει και εμφανίζεται σε δεκάδες δίσκους ευρωπαϊκών και αμερικανικών εταιριών, όπως BMG, Ίριδα, Magni, Mercury, Phasma Music, PMG και άλλων.(…)».
Στο παρόν CD, που διαρκεί 68 λεπτά και 45 δευτερόλεπτα η Glinkaπράττει κάτι πρωτότυπο (φρονώ). Αποδίδει 60(!) διαφορετικά έργα για φλάουτο, με διάρκειες, το κάθε ένα, λίγο πάνω ή λίγο κάτω από το ένα λεπτό! Μάλιστα, αυτά τα έργα αφορούν σε 42 συνθέτες, που προέρχονται από 17 χώρες! Ακόμη ένα στοιχείο. Από τα 60 έργα, 21 (τα περισσότερα δηλαδή) είναι αμερικανών συνθετών και τα 15 Ελλήνων. Υπάρχουν επίσης έργα συνθετών από την Αργεντινή και την Αυστραλία, μέχρι τη Νότια Κορέα και το Χονγκ Κονγκ.
Στο δίγλωσσο ένθετο (πολωνικά-αγγλικά) υπάρχουν εξ ίσου σύντομες περιγραφές των ηχογραφημένων έργων (η συντριπτική πλειονότητα των οποίων είναι για σόλο φλάουτο), όπως και των συνθετών, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι σύγχρονοι και όχι ιδιαιτέρως γνωστοί σ’ ένα μη μυημένο κοινό. (Από πλευράς Ελλήνων, στο “OneMinute”, ακούγονται έργα των Γεωργίου Ανδριώτη, Άρη Καραστάθη, Ράνιας Χρυσοστόμου, Δημήτρη Καρνασόπουλου, Γιώργου Κοντογιώργου, Δημήτρη Κωστόπουλου, Γιώργου Κουβαρά, Δημήτρη Μαντζιράκη, Φοίβου Παπαδόπουλου, Δημήτρη Παπαγεωργίου, Γιώργου Παπαμήτρου, Ελένης Πάπαρη, Σταματίας Σταθερού, Μιχαήλ Τραυλού και Δημήτρη Τσιμπάνου).
Παρόλη, τώρα, τη μικρή διάρκειά τους και κατά μίαν έννοια την αποσπασματικότητά τους όλες οι ηχογραφήσεις ακούγονται σε μια σειρά, δίχως ιδιαίτερα αισθητικά σκαμπανεβάσματα. Βεβαίως, ο ρόλος της Glinkaπρος αυτή την κατεύθυνση είναι σίγουρα καθοριστικός, καθώς, με την άνεση και τη συγκρότηση που την χαρακτηρίζουν ως ερμηνεύτρια, κατορθώνει να δημιουργεί μια συνέχεια στο ακρόαμα, που άλλοτε εντυπωσιάζει με τις πιο «προχωρημένες» στιγμές του και τ’ ανάλογα «δύσκολα» παιξίματα και άλλοτε προβάλλοντας έτερες αρετές της σύγχρονης μουσικής, λιγότερο «ιδιότροπες» και πιο κοντά σ’ εκείνο που θ’ αποκαλούσαμε «μέσο αίσθημα».
MICHAIL TRAVLOS: Progressions [Sarton Records 025-2, 2017]
Γνωστός συνθέτης της «σύγχρονης μουσικής»,  ο Μιχαήλ Τραυλός έχει τώρα ένα CDστην πολωνική Sarton. Το CDπεριλαμβάνει έξι έργα του Τραυλού, για τα οποία θα δώσουμε, τώρα, κάποιες λεπτομέρειες.
Το πρώτο αποκαλείται “ForestBirdsArias”, γράφτηκε το 2003 (σ’ εκείνη την αρχική εκδοχή του περιλάμβανε ακόμη φυσικούς ήχους, ηλεκτρονικά και βίντεο), αναθεωρήθηκε το 2015 και τώρα αποδίδεται μόνο από σόλο φλάουτο (IwonaGlinka). Στο “ForestBirdsArias”, που αναπτύσσεται σε πέντε μέρη, αναπαριστώνται τα κελαηδήματα και τα τιτιβίσματα… πουλιών του δάσους. Έτσι «γυμνές», όπως ακούγονται εδώ οι «άριες των πουλιών» ίσως είναι ακόμη πιο κοντά σ’ εκείνο που είχε αρχικώς στο νου του ο συνθέτης. Την ανασύνθεση ενός φυσικού, ηχητικού τοπίου, δίχως τα ποικίλα παρελκόμενα. HGlinkaείναι εδώ απολύτως στο στοιχείο της.
Το “GBR”, για φλάουτο (IwonaGlinka) και άρπα (AnnaSikorzak-Olek), συνετέθη το 2016 και αναπτύσσεται σε τρία μέρη. Ο συνδυασμός των συγκεκριμένων οργάνων είναι… μαγικός. Το αποτέλεσμα είναι οι μελωδίες που αναπτύσσονται ν’ ακούγονται σαν σε… παραμυθένιο σκηνικό ενός folkανεπιτήδευτου.
Το σχεδόν 5λεπτο “TheCastleofKwidzyn” για άλτο φλάουτο (IwonaGlinka) είναι γραμμένο το 2013. Το κάστρο κάπου στη βόρεια-κεντρική Πολωνία (νότια του Γκντανσκ) και η ιστορία του κρατάει από τον 13ον αιώνα. Το έργο αποτελεί ουσιαστικώς, μια ηχητική ξενάγηση σ’ αυτήν ακριβώς την ιστορία.
Στο 5μερές “FiveBirdsoftheWildForest” (2016), oΤραυλός επανέρχεται στο αγαπημένο θέμα του, εκείνο της ηχητικής αναπαράστασης των πουλιών του δάσους, και με τη βοήθεια της Glinka (το έργο είναι γραμμένο για σόλο φλάουτο) θριαμβεύει. Πέντε μινιατούρες (με διάρκεια περί το λεπτό η καθεμία), ζωντανές και πάλλουσες, με δροσιά και χάρη.
Τα “Duetti” για φλάουτο (IwonaGlinka) και κιθάρα (Άγγελος Μπότσης) είναι έργο του 1996 και δεν είναι από τη φύση του κάτι συνηθισμένο – κυρίως λόγω των τονικών των συγκεκριμένων οργάνων. Οι ιδιαίτερες τεχνικές και τα εφφέ, που χρησιμοποιούν οι δύο σολίστες προσφέρουν στο έργο ευρύτερα bonus.
Το άλμπουμ θα ολοκληρωθεί με το 10λεπτο φερώνυμο “Progressions”. Αρχικώς (1983) το έργο ήταν γραμμένο για σόλο όμποε, ενώ αργότερα (2007) επανα-ενορχηστρώθηκε για σόλο φλάουτο (IwonaGlinka). Και εδώ εκείνα που συναρπάζουν είναι… έργο και ερμηνεύτρια. Η κάλυψη, δηλαδή, από την Glinkaόλων των τεχνικών και συναισθηματικών αλλαγών τού “Progressions”, που σχετίζονται (και) με τη δική της ικανότητα να αντιμετωπίζει ρόλους και καταστάσεις.
Ένα πολύ ενδιαφέρον CD.
Επαφή: www.sarton.pl
Viewing all 5029 articles
Browse latest View live