Quantcast
Channel: ΔΙΣΚΟΡΥΧΕΙΟΝ / VINYLMINE
Viewing all 5029 articles
Browse latest View live

MARTIN LUTHER KING – 50 χρόνια από τη δολοφονία του

$
0
0
«Οι χίπις ατύχησαν στη χώρα μας στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’60, να συμπέσουν με τη δικτατορία. Δεν μαθαίναμε τίποτα εδώ… Τις αναστατώσεις τις κοινωνικοπολιτικές στην Αμερική, με τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, τις εξεγέρσεις, δεν τις μαθαίναμε».
Γιάννης Πετρίδης
Τα βιβλία που βλέπετε κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα το 1968 – αναφέρονταν φυσικά στον Martin Luther King και δεν ήταν τα μόνα…
Όποιοι ενδιαφέρονταν γι’ αυτά τα θέματα έψαχναν, εύρισκαν και διάβαζαν. To 1968… Και ψάχνουν, βρίσκουν και διαβάζουν και σήμερα…

ΑΕΚ – ΣΛΑΒΙΑ… 50 χρόνια πριν

$
0
0
Κι αυτή η επέτειος.
Eξώφυλλο από 45άρι είναι αυτό
Προγραμμάτιζα να κάνω ειδικό κείμενο, αλλά με πρόλαβε η ταινία «1968» του Τάσου Μπουλμέτη. Ήθελα στο κείμενο να συμπεριλάβω και τα της ταινίας (πόσω μάλλον όταν διαπίστωσα απερίσκεπτους αναχρονισμούς ακόμη και στο ολιγόλεπτο τρέιλερ!), αλλά αφού δεν την είδα… δεν έχει ούτε κείμενο. Κάπου θα την τρακάρω όμως…
Και τότε θα γράψω και τα σχετικά κι ας μην υπάρχει αφορμή (σιγά τώρα! – οι καλύτερες αφορμές είναι εκείνες που δημιουργούμε μόνοι μας). Το χρωστάμε στην ΑΕΚ εξάλλου…

για τους EMPTY FRAME γράφω πάντα καλά λόγια

$
0
0
Έχω γράψει, κι έχω γράψει λόγια καλά, και για τα δύο προηγούμενα CDτων EmptyFrame, το “TheyThinkWeAreEskimos” [Legend, 2011] και το “TheBlackbirdFlies” [bminorRECS, 2014] και το ίδιο θα κάνω και για το παρόν WhoWantstoRidetheHorse [bminorRECS, 2018], που μάλλον είναι το τρίτο τους… Πόσω μάλλον, όταν και το εξώφυλλό τους με παραπέμπει στο αγαπημένο “FirstUtterance” των Comus. Εντάξει… μπορεί να μην είναι αυτός ο κυρίαρχος λόγος (εννοείται), αφού οι EmptyFrameδεν έχουν κάποια προφανή-προφανή σχέση με τους Βρετανούς τού paganprogressivefolk, όμως έχοντας στ’ αυτιά μου τις προηγούμενες δουλειές τους και βλέποντας, ταυτοχρόνως, το συγκεκριμένο coverμού δημιουργείται μια θετική προδιάθεση.
Και δεν διαψεύδομαι. 
Οι EmptyFrame (Αντώνης Βαβαγιάννης πιάνο, κιθάρες, φωνή, Καίτη Πάντζαρη τσέλο, φωνή, Μπάμπης Βασιλειάδης ντραμς, Νίκος Σολωμός βιολί, Παναγιώτης Φέτσης μπάσο, φωνή, Χρήστος Καλλιμάνης leadκιθάρες) είναι ένα σχήμα, που ξέρει να γράφει τραγούδια διαφορετικών αισθητικών προκλήσεων, ενταγμένων, πάντως, μέσα στο σύγχρονο rockκαι folk-rockπεριβάλλον (είναι τα έγχορδα που βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά όχι μόνο), με ενοργανώσεις άλλοτε πιο δυναμικές και άλλοτε πιο έντεχνες. Και τούτο διατηρώντας, πάντα, το δικό τους ύφος και την «προσωπική» τους άποψη γύρω από το πώς θα προβληθούν τα (αγγλόφωνα) κομμάτια τους – καθώς δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη και εξόφθαλμη ταύτιση με συγκεκριμένες εποχές, σκηνές κτλ. τού παρελθόντος. Έτσι, οι EmptyFrameδεν μπορεί παρά ν’ ακούγονται σαν ένα απολύτως σημερινό γκρουπ, που έχει κατορθώσει, την ίδια στιγμή, να ισορροπεί ανάμεσα σε αταίριαστες, εκ πρώτης, αναφορές.
Υπάρχει ένα πάθος στις μελωδίες και τις ερμηνείες –που μπορεί να εκφράζεται το ίδιο καλά τόσο μέσα από τη δύναμη των παιξιμάτων, όσο και μέσω ενός εγγενούς λυρισμού, που ανιχνεύεται (ο λυρισμός) και στα πιο κιθαριστικά tracks, αλλά είναι πιο εμφανής στα χαμηλόφωνα– και που αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό των τραγουδιών των EmptyFrame. Τραγουδιών σαν τα “Allthatremains”, “Wheels” και “Spirit” (το κορυφαίο του άλμπουμ), που φανερώνουν και τη δουλειά που έχει γίνει στο backgroundκαι τα τρανά αποτελέσματά της.

BLUES REVIVAL 42: DAN PICKETT (1907-1967)

$
0
0
Για τον DanPickett, ένα μουσικό που έγινε ελάχιστα γνωστός στην εποχή του bluesrevival, είχα διαβάσει για πρώτη φορά στο βιβλίο του BruceBastinCryingforTheCarolines[NovemberBooks, London, 1971]: «Στο τραγούδι του “Lemonman” ο DanPickettφανερώνει ισχυρούς δεσμούς με το ιδίωμα της ανατολικής ακτής, αν όχι με τον ίδιον τον BlindBoyFuller, τα στιχάκια του οποίου στο “Letmesqueezeyourlemon” φαίνεται πως τον επηρέασαν στο δικό του θέμα – αλλά αυτό ήταν ένα τραγούδι που είχε ηχογραφηθεί πολλές φορές. Στο “RidetoafuneralinaV-8”, ένα κομμάτι του BuddyMoss, υιοθετεί το στυλ Piedmont, ενώ το “Earlyonemorning” θα μπορούσε να έρχεται από πολύ πιο νότια…».
Όπως κι αν έχουν τα πράγματα ο DanPickettέκανε ένα μόνο sessionστη ζωή του (Φιλαδέλφεια, 23 Αυγούστου 1949) για την εταιρεία Gotham. Όσοι τον ανακάλυψαν στα χρόνια του ’60 μιλούν για έναν έξοχο κιθαρίστα και τραγουδιστή, που άφησε κι αυτός τη μικρή αλλά ανεξίτηλη σφραγίδα του.
Μια καλή συλλογή βινυλίου με τις εγγραφές του DanPickettείναι εκείνη τής βρετανικής KrazyKat, από το 1987. 
Δισκογραφία
1. 1949 Country Blues – UK. Krazy Kat KK 811 – 1987

ΜΙΚΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK 89

$
0
0
11/4/2018
Πήγα να πληρώσω κάτι στην τράπεζα και βρήκα παρατημένο σε μια καρέκλα ένα Αθηνόραμα της εβδομάδας του Πάσχα (5-11 Απριλίου). Είχα πολλά χρόνια να ξεφυλλίσω Αθηνόραμα… μπορεί και δεκαπέντε. Τέλος πάντων… Πολλή κουβέντα για εστιατόρια, μπαρ, φαγάδικα κ.λπ. όπως πάντα (τι κακό είναι αυτό ρε παιδί μου με το… στομάχι μας, να το έχουν βάλει όλοι τους για στόχο;) και κάτι λίγο απ’ όλα τ’ άλλα (σινεμά, θέατρο, μουσική κ.λπ.). Υπήρχε και κάτι πάντως για το οποίο δεν αδιαφόρησα, καθώς μου έκανε κακή εντύπωση.
Η προσπάθεια να ενταχθεί το Πάσχα, η ατμόσφαιρά του κ.λπ., μέσα σ’ ένα αστικό σκηνικό (δεν είναι κακό αυτό), συνδυασμένο με άσχετα παρελκόμενα (εδώ είναι το θέμα). Όταν εκκλησίες… ταπεινές και καταφρονεμένες υπάρχουν παντού σε κάθε γειτονιά της Αθήνας, σε κάθε συνοικία, γιατί θα πρέπει να προβάλλω εγώ (ρητορική η ερώτηση) τον «αιγαιοπελαγίτικης αρχιτεκτονικής Άι-Γιώργη» του Λυκαβηττού, τις εκκλησίες της Πλάκας με τα «γοητευτικά καλντερίμια» ή την Αγία Ειρήνη στον μπαρόδρομο της Αιόλου;  
Μπαίνουν ακόμη και οι εκκλησίες δηλαδή στη λογική τού τι πουλάει περισσότερο, ή του τι άσχετο μπορεί να πουλήσει σε συνδυασμό μ’ εκείνες. Πας στην Πλάκα να εκκλησιαστείς; Την κάνεις μετά και σε καμμιά ταβέρνα… Πας στην Αγία Ειρήνη; Πετάγεσαι μετά και για κανα ποτάκι παραδίπλα ή παρα-απέναντι…  
Το να λες σε κάποιον πού να πάει να φάει ή να πιεί το θεωρώ από αδιάφορο έως και ηλίθιο (αφήνω το περί γκρίζας διαφήμισης κατά μέρος), το να το καλύπτεις όμως πίσω από εκκλησίες με καλντερίμια, αιγαιοπελαγίτικες αισθητικές και άλλες τέτοιες γραφικότητες το θεωρώ από γελοίο έως και αισχρό.

10/4/2018
Να μην ξεχνάμε τους νεκρούς μας. Τις τελευταίες μέρες «ταξίδεψαν»:
1. Ο Jacques Higelin (στα 78 του), την 6η Απριλίου. Μία από τις σημαντικές μορφές του γαλλικού τραγουδιού στα τέλη του ’60 και τις αρχές του ’70, ο Higelin είτε μόνος του είτε στις συνεργασίες του με την Brigitte Fontaine και τους Art Ensemble of Chicago ήταν στην (αριστερή) πρώτη γραμμή.
2. Ο θρύλος πιανίστας του improv και της free Cecil Taylor (στα 89 του) την 5η Απριλίου. Δεν ξέρω πόσες φορές είχε έρθει στην Ελλάδα, εγώ πάντως τον είχα δει σ’ ένα αξέχαστο live στην Πάτρα, τον Ιούλιο του ’89, να παίζει με γροθιές στο πιάνο του…
3. Ο άγγλος ποδοσφαιριστής Ray Wilkins (στα 62 του) την 4η Απριλίου. Τον θαυμάζαμε στα έιτις, ως έναν εξαιρετικό μέσο, με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (είχε ξεκινήσει από την Τσέλσι, ενώ μετά την Μάντσεστερ πέρασε και από τη Μίλαν).

10/4/2018
Ρε μάγκες σταματήστε να το παίζετε βαριά πεπόνια, γιατί η γελοιοποίηση είναι δίπλα.
Όταν κάποιος σας λέει «Χριστός Ανέστη» το πιο τίμιο είναι να του πείτε «Αληθώς» και όχι να στραβομουτσουνιάζετε, ή να λέτε άλλα αντ’ άλλων, λες και είπε κάτι κακό για τη… θεία σας.
Το «Χριστός Ανέστη» είναι ένας παραδοσιακός χαιρετισμός, για τις μέρες που έπονται της Ανάστασης, του Πάσχα, και όποιος τον απευθύνει ή ανταπαντάει «Αληθώς» δε σημαίνει, αναγκαστικά, πως καταθέτει και δήλωση των πνευματικών του πεποιθήσεων.  
Εδώ λένε «Χριστός Ανέστη» και οι Πακιστανοί! Κάποιοι Πακιστανοί δηλαδή. Το λέω, γιατί έτυχε να το ακούσω από έναν που καθάριζε κάτι τζάμια στη γειτονιά μου, και του είπα… μπράβορε φίλε. Δεν έχει σημασία τι πιστεύει ο ίδιος, αλλά το γεγονός πως αναγνωρίζει σ’ αυτές τις δύο λέξεις, στον τόπο που ζει, στην Ελλάδα, μια εορταστική «καλημέρα». Σέβεται δηλαδή μια κατάσταση.  
Εμένα μ’ αρέσει ν’ ακούω «Χριστός Ανέστη» τις πρώτες μέρες μετά το Πάσχα, αλλά περισσότερο απ’ όλα μ’ αρέσει ν’ ακούω το «Αληθώς Ανέστη» και όχι το… «ο παπάς εχέστη», που το λέγαμε όταν ήμαστε πιτσιρικάδες (και λέγαμε, ως συνήθως, μαλακίες).
Λοιπόν, ξεκολλάτε. Πείτε «Χριστός Ανέστη» και κυρίως πείτε «Αληθώς», όταν κάποιοι σας απευθύνονται τοιουτοτρόπως. Εντάξει, άμα δε γουστάρετε μη λέτε «Χριστός Ανέστη», αλλά αν το απευθύνουν σ’ εσάς τότε οτιδήποτε άλλο πέραν του «Αληθώς» είναι μαλακία. Πείτε το. Δε θα σας πέσει ο κώλος. Το «Αληθώς» δείχνει πως είστε άνετοι και χαλαροί, διατηρώντας φυσικά το δικαίωμα τού να τα… παίρνετε για τα αληθινά σοβαρά ζητήματα.

10/4/2018
Ο Φοίβος Δεληβοριάς πήγε στο πατρικό του, λέει, και ξέθαψε ένα γράμμα – κάτι βλακείες που έγραφε, σα μαθητής τού Δημοτικού, σε μια συμμαθήτριά του. Πήγα κι εγώ στο πατρικό μου και ξέθαψα ένα άλμπουμ –συγκλονιστικό– που είχα να το ακούσω 25-30 χρόνια και που δεν το θυμήθηκα, όταν έκανα την 100άδα με τα best progressive. Θησαυρός…

3/4/2018
Πριν από μερικές μέρες πέθανε στα 76 του ένας σουηδός τραγουδιστής του beat, του rock και της soul, με πολύ μεγάλη επιτυχία στην πατρίδα του, o Jerry Williams (πραγματικό όνομα Sven Erik Fernström). Στην Ελλάδα, βεβαίως, είναι παντελώς άγνωστος, αλλά αυτό δε σημαίνει κάτι…

GALILEO MUSIC COMMUNICATION νέες κυκλοφορίες μιας σημαντικής ετικέτας (μέρος Α)

$
0
0
Την GalileoMusicCommunication, ή GalileoMCεν συντομία, τη θυμάμαι από τα χρόνια του Jazz& Tζαζ (LancyFaltaGypsySystem, Acetre, MiquelGil / Σαβίνα Γιαννάτου / PrimaveraenSalonico), αλλά και του δισκορυχείου, αφού κι εδώ έχουμε γράψει, παλαιότερα, για κυκλοφορίες της (CarmenSouza& TheoPascal, Rasgueo, Al-AndalusProject, TangoCrash, OtrosAires, LaBandaDelPepoκ.λπ.). Γερμανο-ισπανική εταιρεία, η GalileoMCέχει την έδρα της στην Fürstenfeldbruck(πόλη κοντά στο Μόναχο) και τη Μαδρίτη και για τις πιο πρόσφατες κυκλοφορίες της θα πούμε, τώρα, κάποια λόγια…
ESPOO BIG BAND PLAYS HUSBAND: Lauma [GMC071, 2017]
Να βάλουμε μια τάξη. Η EspooBigBand (EBB) είναι μια διακεκριμένη φινλανδική jazzορχήστρα αποτελούμενη από sectionsσαξοφώνων, τρομπετών, τρομπονιών και βεβαίως από ρυθμικό τμήμα (πιάνο, μπάσο, ντραμς, κιθάρα). Η EBBσυνεργάζεται στο παρόν CD, που αποκαλείται “Lauma”, με το γκρουπ Husband (δύο κιθάρες, μπάσο, ντραμς), αποδίδοντας οκτώ συνθέσεις τού VarreVartiainen (κιθαρίστας των Husband) και δύο του JarmoSaari (χειρίζεται κιθάρα, θερεμίνη και omnichordστην ΕΒΒ). Το αποτέλεσμα θα το χαρακτήριζα υπεράνω των προσδοκιών – και τρέφω υψηλές προσδοκίες για τις φινλανδικές bigbands, όπως και για τη γενικότερη jazzφινλανδική σκηνή.
Τι έχουμε λοιπόν εδώ;
Μια σειρά συνθέσεων (πρωτότυπων φυσικά) γεμάτες από το πνεύμα του λαϊκού πειραματισμού και της «ζαππικής» ηχητικής αναρχίας – μιας και ό,τι παρουσιάζεται και συνδυάζεται στο “Lauma” επιτελεί, με άριστο τρόπο, τον (αισθητικό) σκοπό του. Να (ξανα)δείξει δηλαδή πως δεν υπάρχουν όρια ανάμεσα στην bigbandjazz, την improv-jazzκαι το rockκαι πως όλα μπορούν να συνδυαστούν με τον ωραιότερο και αποδοτικότερο τρόπο, όταν θα βρεθούν οι κατάλληλες συνθέσεις και φυσικά οι οργανοπαίκτες, που θα υλοποιήσουν εκείνο που τους παραδίδεται. Σφοδρές fusionκαταστάσεις, λοιπόν, καταγράφονται εδώ με την ηλεκτρική κιθάρα (συχνά) να πρωταγωνιστεί και με όλα τα υπόλοιπα… πνευστά sectionsνα κάνουν τρομερή δουλειά σε όλα τα επίπεδα.
GJERMUND LARSEN TRIO: Salmeklang / featuring Nordic [GMC072, 2017]
Ένα διαφορετικό άλμπουμ έχουμε εδώ, ένα άλμπουμ που ηχεί στ’ αυτιά μου ως ντελικάτη βορειοευρωπαϊκή… folkδωματίου, άψογα εκτελεσμένη από το τρίο του Νορβηγού GjermundLarsen(ο ίδιος βιολί, ο AndreasUtnemπιάνο, αρμόνιο, ο SondreMeisfjordκοντραμπάσο). Ο Larsenέχει γράψει επίσης όλες τις συνθέσεις στο “Salmeklang”, ενώ έχει επιμεληθεί και τις ενορχηστρώσεις μαζί με το σουηδικό τρίο Nordic (συμμετέχει σε τρία tracks, με τους μουσικούς του να χειρίζονται σουηδική άρπα, τσέλο και μαντολίνο).
Όπως αντιλαμβάνεστε το άκουσμα είναι πολύ ειδικών κατευθύνσεων και ταυτοχρόνως πολύ ειδικών (και υψηλών) προσδοκιών. Με επιρροές από τους τοπικούς παραδοσιακούς ήχους (διάβαζε πόλκα), την εκκλησιαστική μουσική παράδοση και οπωσδήποτε την «κλασική μουσική», το GjermundLarsenΤrioκατορθώνει να δημιουργήσει όλα εκείνα τα λυρικά και χαμηλών τόνων vibes, που είναι ικανά από μόνα τους να σε ταξιδέψουν σε άλλες εποχές και σε άλλους χρόνους. Μουσικές, που κυλούν αργά, δίχως να εκβιάζουν συναισθηματικές ή άλλες καταστάσεις, και που διακρίνονται για τον πλούτο των αρμονιών τους και, βεβαίως, για την ευγένεια των παιξιμάτων.
SVÄNG: Hauptbahnhof [GMC073, 2017]
Οι Svängείναι ένα περίεργο (φινλανδικό) κουαρτέτο, που έχει ήδη κλείσει 15 χρόνια ζωής. Γιατί περίεργο; Γιατί αποτελείται από τέσσερις φυσαρμονικίστες (Eero Grundström, Jouko Kyhälä, Pasi Leino, Eero Turkka), που χειρίζονται χρωματικές, διατονικές, μπάσες κ.λπ. φυσαρμόνικες! Μάλιστα το “Hauptbahnhof” αποτελεί μαζί με ό,τι άλλο κι ένα είδος bestofγια το γκρουπ, αφού σ’ αυτό ανθολογούνται κομμάτια γνωστά και αγαπητά στο κοινό τους από τα προηγούμενα άλμπουμ τους ή τα live, μαζί με τέσσερις μόλις καινούριες συνθέσεις (από τις 16 συνολικώς που καταγράφονται στο CD). Οι αναφορές των Svängείναι σχεδόν πάντα προφανείς. Η βαλκανική (ρουμανική, βουλγαρική) και η γενικότερη ανατολικο-ευρωπαϊκή παράδοση (ρωσική), αγαπητές στην Σκανδιναυία από δεκαετίες, το tango, η jazz, τα τοπικά (φινλανδικά) παραδοσιακά ηχοχρώματα, ενώ υπάρχουν και λίγες διασκευές – στο βασικό θέμα από τον πρώτο κινηματογραφικό HarryPotter(μουσική JohnWilliams) και στο “ImgonnacrosstheriverofJordan” (“Imgonnameetmymotheringlory”), που είχε αποδώσει ο σπουδαίος αρμονικίστας του bluesJaybirdColemanστη δεκαετία του ’20.
Πρωτότυποκαιωραίοάκουσμα.
CARMEN SOUZA feat. Theo Pascal: Creology [GMC074, 2017]
Όπωςείχαμε γράψει και παλαιότερα: «Η CarmenSouza (που έχει εμφανισθεί και στα μέρη μας – στο HalfNoteτον Φεβρουάριο του ’12) είναι μια αναγνωρισμένη worldφωνή (και πιανίστρια και κιθαρίστρια), γεννημένη στη Λισσαβώνα από καμποβερντιανούς γονείς. Βασικό της ενδιαφέρον είναι η μεταστοιχείωση τής παλιάς μουσικής του Πράσινου Ακρωτηρίου σε σύγχρονο άκουσμα – κάτι το οποίον καταφέρνει, οπωσδήποτε, με την βοήθεια του TheoPascal. Ο Pascalείναι επίσης Πορτογάλος (συνθέτης και μπασίστας) με μεγάλη πορεία στα πάλκα και τη δισκογραφία. Με την Souzaσυνεργάζεται από δεκαετίας τουλάχιστον, έχοντας υπογράψει (ως ντούο) κάμποσα άλμπουμ».
Ένα απ’ αυτά τα… κάμποσα άλμπουμ είναι και το “Creology” του 2017 – ένα CDπολύ χαρακτηριστικό του στυλ, που πλασάρει χρόνια τώρα η CarmenSouza. Λέμε γι’ αυτό το κράμα από βραζιλιάνικες, καμποβερντιανές και jazzαναφορές, που ισορροπεί συχνά ανάμεσα στο groovyκαι σε πιο ήπιες και χαλαρές φόρμες. Ελαφρώς.. παλιομοδίτικο σαν άκουσμα… δεν υπάρχει λόγος, καθώς μας παραπέμπει στις ethnic-αναταράξεις των late-90s-early 00s, αλλά ok. Αυτό τους αρέσει να προβάλλουν οι άνθρωποι, αυτό προβάλλουν. 

Η GalileoMusicCommunicationεισάγεται από την ANMusic

STEFANOS ANDREADIS FLYING JAZZ τζαζ από το διδακτικό προσωπικό του Ιονίου Πανεπιστημίου (Κέρκυρα)

$
0
0
Στοιχεία, βιογραφικά και άλλα, για τον κιθαρίστα της jazzΣτέφανο Ανδρεάδημπορείτε να βρείτε στο siteτου Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Ο Ανδρεάδης ανήκει στο διδακτικό προσωπικό της κερκυραϊκής ανώτατης σχολής, όπως ανήκει και στο… σώμα της ελληνικής τζαζ δισκογραφίας δια των άλμπουμ του (και) με το σχήμα FlyingJazz. Το ToEternity  [Jadeo / AnkhProductions, 2017] είναι μάλιστα το δεύτερο CDτου με τους FlyingJazz (είχε προηγηθεί το φερώνυμο άλμπουμ από το 2013), ένα CDπου γίνεται με τη (σημαντική) βοήθεια των Γιώργου Κοντραφούρη hammond, Αλέξανδρου Δράκου Κτιστάκη ντραμς, Δήμου Δημητριάδη τενόρο σαξόφωνο και Ανδρέα Πολυζωγόπουλου τρομπέτα, φλούγκελχορν.
Ο Ανδρεάδης δεν παρουσιάζεται μόνον ως κιθαρίστας στο “ToEternity, αλλά και ως συνθέτης – ως ο μοναδικός συνθέτης και των επτά κομματιών, που ακούγονται εδώ. Το λέω, γιατί έχει και αυτό τη σημασία του. 
Οι συνθέσεις του, λοιπόν, διακρίνονται κατά πρώτον για τον groovyχαρακτήρα τους. Είναι συνήθως… φουριόζες, έχουν ωραία breaksαπ’ όλα τα όργανα, στηρίζονται σε γερές μελωδικές γραμμές, εμφανίζουν souljazzκαι latinστοιχεία ωραία ενταγμένα στο σύνολο, ενώ μπορεί να είναι άλλοτε χορευτικές και άλλοτε πιο… spiritual, δίχως να χάνουν ποτέ την επαφή τους με την κίνηση και με την γκρούβα.
Φυσικά, όταν έχεις στη διάθεσή σου τέτοιους και τόσους σολίστες το πράγμα ξεφεύγει… Προς τα πάνω. Προς τα πολύ επάνω. Και το λέω τούτο, γιατί εδώ υπάρχουν κομμάτια αληθινά κοσμήματα για το χώρο τής… απλωμένης πια ελληνικής τζαζ δισκογραφίας, όπως ας πούμε το εισαγωγικό “Temura”, το bluesOurspanishlovesong (inmemoryofCharlieHaden)”, το “MyRubal”, το έσχατο “July”… δίχως να υστερεί, εννοείται, κανένα από τα υπόλοιπα.
Οι δάσκαλοι θα πρέπει να είναι πάνω απ’ όλα μαθητές, για να είναι καλοί δάσκαλοι. Και ο Ανδρεάδης σαν ένας άριστος… μαθητής της jazz, με ιδέες, με εμπνεύσεις, με παιξίματα, με όραμα, δεν μπορεί παρά να είναι κι ένας πολύ καλός δάσκαλος. Έτσι λέω...

MILOŠ FORMAN (1932-2018)

$
0
0
Πέθανε στα 86 του ο σημαντικός τσέχος σκηνοθέτης Miloš Forman.
Στην Ελλάδα ο Forman αγαπήθηκε από τις αμερικάνικες ταινίες του (Στη Φωλιά του Κούκου, Αμαντέους, Βαλμόντ…), αλλά οι καλύτερές του ήταν, χοντρικά, οι τσεχοσλοβακικές (Οι έρωτες Μιας Ξανθιάς, Φωτιά… Πυροσβέστες).
Αυτό το πνεύμα της εξέγερσης (των sixties), σε συνδυασμό με μια κάπως ειρωνική έως και κωμική ματιά, ο Formanτο παρουσίασε και στην πρώτη αμερικανική ταινία του, τoTakingoff(HΦυγή) τo 1971, που αποτελεί ίσως την πιο τίμια πρόταση του Χόλυγουντ γύρω από τα κατορθώματα της νεολαίας του ’60 (διάρρηξη οικογενειακών σχέσεων, hippies, ναρκωτικά κ.λπ.) εν αντιθέσει αςπούμε με τις μπαλαφάρες τύπου Φράουλες και Αίμα.
Τη Φυγή την έχω διαβάσει από χρόνια στο φοβερό βιβλίο τσέπης της Άγκυρας (1971), ενώ τηνέχω δει και μία μόνο φορά στην τηλεόραση, πριν 30-35 χρόνια. Ήταν αρκετή όμως εκείνη η φορά για να ανακαλύψω τους Incredible String Band και το “Air”, που ακουγόταν στην ταινία.
Και κάτι ακόμη...
Διαβάζεις σ’ ένα χαζό άρθρο του Protagon.grκάποιας Μαρίσσας Δημοπούλου:
«3. Ο διάσημος τότε ηθοποιός του Χόλιγουντ, Κερκ Ντάγκλας, είχε στείλει το βιβλίο, και μαζί την πρόταση συνεργασίας, στον Φόρμαν, από το 1963, χωρίς να λάβει καμία απάντηση από τον τσέχο σκηνοθέτη. Οταν, δέκα χρόνια αργότερα, επικοινώνησε μαζί του ο γιος, Μάικλ Ντάγκλας, ανακάλυψαν ότι το βιβλίο δεν είχε φτάσει ποτέ στα χέρια του Φόρμαν. Είχε κατασχεθεί από τις τσέχικες, τότε κομμουνιστικές, αρχές».
Κατ’ αρχάς το 1963 ο Formanήταν παντελώς άγνωστος (ίσως ακόμη και στην πατρίδα του την Τσεχοσλοβακία), πώς είναι δυνατόν να τον ήξερε ο ΚirkDouglas, ώστε να του στείλει το βιβλίο τού Ken Kesey για να το κάνει ταινία;
Στο site τού Miloš Forman αναφέρεται πως ο ΚirkDouglasείχε συναντήσει τον Formanστην Τσεχοσλοβακία (δεν αναφέρεται χρονιά) και πως του είχε υποσχεθεί πως θα του έστελνε ταχυδρομικώς το βιβλίο του Kesey και πως αυτό (το βιβλίο) είχε κατασχεθεί ΠΙΘΑΝΩΣ από το τσεχοσλοβακικό τελωνείο.
Ένα βιβλίο μπορεί να μη φτάσει σε κάποιον για χίλιους δυο λόγους φυσικά (ακόμη και να ξεχάσει ο αποστολέας την υπόσχεσή του και να μην το στείλει!). Το να αντιγράφεις, λοιπόν, κάτι από ένα siteτου εξωτερικού, όπου αναφέρεται σαφώς το «πιθανώς», μεταφέροντάς το στα δικά σου αστεία, φιλελέδικα, μέτρα είναι ντροπή.
Τέλος πάντων εμένα η Φωλιά του Κούκουδεν μου άρεσε και τόσο σαν ταινία, όπως δεν άρεσε και στον συγγραφέα της, τον Ken Kesey, ο οποίος είχε μηνύσει τους παραγωγούς της για λοβιτούρες στο σενάριο.
Κατά τη δική μου γνώμη οι δύο κορυφαίες ταινίες γύρω από την «τρέλα» παραμένουν πάντα το συγκλονιστικό Shock Corridor (1963) του Samuel Fuller και το αναπάντεχο The Ninth Configuration (1980) του William Peter Blatty (ο συγγραφέας του Εξορκιστή).

FOOL IN THE BOX Έλληνες με στοιχεία stoner, κλασικού seventies hard progressive, ακόμη και AOR

$
0
0
Αθηναϊκό rockγκρουπ που έχει συμπληρώσει πάνω από μια δεκαετία ζωής, οι FoolintheBoxέχουν δώσει έως σήμερα τρεις δουλειές τους (ένα EPμε 5 tracksτο 2014, ένα LPτο 2015 – αμφότερα ψηφιακά φρονώ), με την τρίτη απ’ αυτές (ένα EPμε 6 tracksκαι περίπου 25λεπτη διάρκεια) να κυκλοφορεί τώρα σε CDαπό την B-otherSideRecords. Μέλη των FoolintheBoxείναι οι ApolloAvatangelosφωνή, κιθάρες, AgisVougasμπάσο και GeorgeRadosντραμς. Πρόκειται για ένα κλασικό rockτρίο δηλαδή – απ’ αυτά, τέλος πάντων, που έχουν κλείσει ήδη μισό αιώνα ζωής, γράφοντας άφθαρτες σελίδες τής rockιστορίας. Φυσικά, όλα αυτά τα τρίο μπορεί να μην είναι ίδια – αν και τα περισσότερα έχουν οπωσδήποτε κοινές βάσεις (τους Creamκαι τους JimiHendrixExperienceεννοώ), χτίζοντας από ’κει και πάνω με τον τρόπο τους. Υπάρχει λοιπόν μια εγγενής «σκληρότητα», με την ηλεκτρική κιθάρα να πρωταγωνιστεί (είτε σε ρόλους σολιστικούς, είτε σε ρυθμικούς, είτε παίζοντας riffs– συχνά σ’ ένα trackμπορεί να συμβαίνουν και τα τρία) και με το ρυθμικό τμήμα να ακολουθεί τη γνωστή και συνήθη συνταγή (την ακατάλυτη συνεργασία μπάσου-ντραμς δηλαδή, πάνω στην οποία θα πατήσει όλο το υπόλοιπο οικοδόμημα).
Αυτές οι γενικότητες αφορούν και στους FoolintheBox, τους οποίους κάποιοι θα μπορούσε να τους κατατάξουν και σ’ αυτό που λέμε… stonerrock (κρατάνε κι από ’κει εννοείται), αν κι έχουν κι άλλα στοιχεία (κλασικού seventiesprogressiveφερ’ ειπείν ή ακόμη και AOR).
Τώρα, για τα έξι κομμάτια των FoolintheBox(που διαθέτουν 3λεπτες, 4λεπτες και 5λεπτες διάρκειες) θα έλεγα πως πάσχουν από μια… πληθωρικότητα, κάπως έτσι το αντιλαμβάνομαι, που συνίσταται, χοντρικώς, στις συνεχείς επιμέρους «αλλαγές», στα ανελέητα και διαρκή γεμίσματα και στους διαφορετικούς τρόπους τραγουδίσματος – σε μια… δομική κατάχρηση ούτως ειπείν, που σ’ εμποδίζει, για παράδειγμα, να τα θυμάσαι ακόμη και μετά την πολλοστή ακρόαση. Θα συνιστούσα, λοιπόν, να δοθεί βάση σε κάπως πιο επικεντρωμένες συνθέσεις, που να διαθέτουν κάποια σταθερά μοτίβα, με επιλεγμένες κάθε φορά «ιδέες», πάνω στις οποίες θα γίνει η δουλειά. Έτσι, τα κομμάτια των FoolintheBox, που βρίθουν «ιδεών», θα γίνουν πιο συγκεκριμένα και λιγότερο… χαοτικά. Προς την κατεύθυνση αυτή που περιγράφω καλύτερα λειτουργεί το δεύτερο κομμάτι του CD, το “Deadwoodstale”, που είναι για μένα το ωραιότερο του άλμπουμ – και που δείχνει πως αυτό το συγκρότημα έχει πράγματι μεγάλες δυνατότητες, αρκεί να τις εκμεταλλευθεί σωστά.

ΛΟΥΚΑΣ ΘΑΝΟΣ / ΠΑΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ χρόνος ερωτικός

$
0
0
Ο Λουκάς Θάνοςείναι παλαιός αγαπημένος συνθέτης. Δικός μου αγαπημένος – αλλά και άλλων φαντάζομαι. Να υπενθυμίσω πως ο Θάνος έχει γράψει την «Μπαλάντα του κυρ Μέντιου» (Βάρναλης), που είχε τραγουδήσει ο Νίκος Ξυλούρης στο «Σάλπισμα» το 1978, επίσης το πολύ καλό, αλλά ακόμη άγνωστο, άλμπουμ «Αναστροφή» (1983) και άλλα τινά (ορχηστρικά κυρίως). Πριν δύο χρόνια ο Θάνος έκανε την επανεμφάνισή του στο ελληνικό τραγούδι με το CD«Ω Νυχτέρια, ω Πανηγύρια» (μελοποιήσεις από τον Δωδεκάλογο του Γύφτουτου Κωστή Παλαμά με τραγουδιστή τον Χαρούλη), ενώ τώρα έχουμε μπροστά μας το πιο καινούριο άλμπουμ του, που τιτλοφορείται «Χρόνος Ερωτικός»[Μετρονόμος, 2018]. Σ’ αυτό το CDο Λουκάς Θάνος μελοποιεί στίχους τού Πάνου Δημητρόπουλου, τους οποίους αποδίδει ο πολύ καλός τραγουδιστής Σταύρος Σιόλας με τη συνοδεία του ίδιου του συνθέτη στο πιάνο. Φωνή και πιάνο λοιπόν σ’ ένα άλμπουμ από τη… μάνα του, όπως λέμε, διαφορετικό.
Το διαφορετικό το επιτάσσει κατ’ αρχάς αυτό το… φωνή και πιάνο. Σπανίως, στις μέρες μας, θα δεις να κυκλοφορούν άλμπουμ για φωνή και πιάνο ή για φωνή και κιθάρα έστω… αν δεν μιλάμε για κάποιες περιπτώσεις πειραματικές, jazz, improvκαι τα λοιπά. Έτσι, όποιος συνθέτης αποφασίζει να εμφανίσει τα τραγούδια του μ’ αυτόν τον λιτό τρόπο δείχνει, όσο να ’ναι, σίγουρος για τον εαυτό του και το έργο του. Δεν ενδιαφέρεται π.χ. να χρησιμοποιήσει… πλουμιστές ενορχηστρώσεις, για ν’ αποδείξει ή να αναδείξει τη δύναμη των τραγουδιών του, καθώς αυτά έτσι «γυμνά» δύναται να ακτινοβολούν ακόμη περισσότερο. Πότε μπορεί να συμβαίνει αυτό; Μα όταν οι μελωδίες είναι στέρεες, όταν οι στίχοι επιβάλλουν τρόπους απέριττης έκφρασης και απόδοσης, όταν ο τραγουδιστής δεν φοβάται να αναμετρηθεί μ’ ένα μόνον όργανο.
Εδώ, στην περίπτωση του «χρόνου ερωτικού», συμβαίνουν και τα τρία… και άλλα ακόμη. Οι μελωδίες του Λουκά Θάνου είναι εκείνες, φυσικά, που κυριαρχούν. Μελωδίες «ανοιχτές», που φανερώνονται δίχως το… φόβο ή το άγχος να γίνουν κατανοητές από την πρώτη ακρόαση, φλερτάροντας π.χ. με την εύκολη «επιτυχία». Αυτή η άνεση στην ανάπτυξή τους και στη σχέση τους με το χρόνο είναι το πρώτο που τις καθιστά ξεχωριστές. Μετά, οι στίχοι του Δημητρόπουλου (είχε προηγηθεί το φερώνυμο βιβλίο στις εκδόσεις Ποιείν / Μετρονόμοςτο 2014), που χωρίς να είναι ομοιοκατάληκτοι διαθέτουν εντός τους μια μουσικότητα ικανή να τους μετατρέψει σε ολοκληρωμένα άσματα. Τέλος, ο τραγουδιστής Σταύρος Σιόλας, που αν και με λίγες σχετικώς δισκογραφικές εμφανίσεις, έχει κατορθώσει να κάνει διακριτή την παρουσία του στο χώρο. Με άριστη τεχνική, με πλήρη εκφραστικό έλεγχο και με φωνητικό ηχόχρωμα ιδανικό στην απόδοση τού ερωτικού λόγου, ο Σιόλας αναδεικνύεται, εδώ, σε ιδεώδη επιλογή.
Γενικώς, όλα λειτουργούν άψογα σ’ αυτό το άλμπουμ, που έχει τον τρόπο να επιβάλλεται στον ακροατή με τη δύναμη και την ομορφιά του.
Επαφή: www.metronomos.gr

BLUES REVIVAL 43: YANK RACHELL (1910-1997)

$
0
0
Ο JamesYankRachellυπήρξε ένας από τους κορυφαίους μαντολινίστες του blues, αφού μόνο και μόνο η συνεργασία του με τον SonnyBoyJohnLeeWilliamson, στα sessionsτου τελευταίου για την Bluebirdτο 1938, αρκούν για να τον κατατάξουν μεταξύ των κορυφαίων «εργατών» του είδους.
Και όμως η ηχογραφική καριέρα του YankRachellδεν ξεκινά από ’κει, καθώς μπαίνει για πρώτη φορά σε στούντιο το 1929, ως μέλος των ThreeJsJugBand– οι SleepyJonEstesφωνή, κιθάρα και JabJonesπιάνο οι άλλοι δύο. Μάλιστα με τον SleepyJohnEstesθα συνδεθεί με βαθιά φιλία, η οποία θα κρατήσει μια ζωή! Έτσι, το 1962, όταν οι ερευνητές θα ανακαλύψουν τον τυφλό κιθαρίστα και τραγουδιστή (για τον Estesο λόγος), ο Rachellθα βρεθεί μαζί του στηρίζοντας σε liveκαι σε δίσκους ένα, εν πολλοίς, κλασικό ρεπερτόριο.
Το πρώτο άλμπουμ του YankRachellστα χρόνια του ’60 ήταν το “MandolinBlues” για την Delmark, ένα πέρα για πέρα ιστορικό LPγια πολλούς λόγους, αλλά και γιατί σηματοδότησε την εμφάνιση του MichaelBloomfieldστη δισκογραφία (ηχογράφηση από τον Μάρτιο του 1963).
Θ’ ακολουθήσουν εγγραφές στις εταιρείες BlueGoose, BlindPigκαι αλλού, αφού ο διακεκριμένος αυτός μουσικός δεν θα σταματήσει να μπαίνει στο στούντιο μέχρι τα βαθιά γεράματά του. 
Ο YankRachellθα πεθάνει τον Απρίλιο του 1997 κάπου στην Ινδιανάπολη, στα 87 χρόνια του.
Δισκογραφία 
1. Mandolin Blues – Delmark DL-606 – 1964 (ως Yank Rachell’s Tennessee Jug-Busters / Big Joe Williams / Sleepy John Estes / Hammie Nixon / Mike Bloomfield)  
2. Broke and Hungry Ragged and Dirty Too – Delmark DE-608 – 1964 (ως Sleepy John Estes / The Tennessee Jug Busters / Yank Rachell / Hammie Nixon)
3.Brownsville Blues – Delmark DS-613 – 1965 (ως Sleepy John Estes with Hammie Nixon)  
4. Yank Rachell – Blue Goose BG 2010 – 1973 (rec. 1973) 
5. 1966/1974 – AUS. Wolf 120.913 – 198; (ως Sleepy John Estes featuring James ‘Yank’ Rachell and Hammie Nixon)  
6. Blues Mandolin Man – Blind Pig BP 1986 – 1986 
7. Chigaco Style – Delmark DS-649 – 1987  
8. Pig Trader Blues – Slippery Noodle SNS 0007 – 1996 (ωςYank Rachell / David Morgan) 
9. Too Hot for the Devil – Flat Rock Records 16 – 1998

ΜΙΚΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK 90

$
0
0
16/4/2018
Πέθανε αυτή η παλιόφατσα, ο φοβερός Ronald Lee Ermey, o λοχίας από το Full Metal Jacket του Κιούμπρικ. Ό,τι άξιζε από την ταινία ήταν το πρώτο μέρος της επιθεώρησης, εκπαίδευσης κ.λπ. Εδώ μιλάμε για πολύ γέλιο…
https://www.youtube.com/watch?v=TK-KjX2-Z_o

15/4/2018
Πέθανε ο ένας από τους αδελφούς Ταβιάνι, ο Βιτόριο, ο μεγαλύτερος εκ των δύο (ήταν 88 ετών). Τι ταινιάρα το Αλονζανφάν με τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι (και τον Σταύρο Τορνέ σ'ένα μικρό ρόλο). Πόσο την αγαπήσαμε την επανάσταση τελικά; Για να παραφράσω μια γνωστή φράση του Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ.
Και φοβερό σάουντρακ από τον Ένιο...
https://www.youtube.com/watch?v=MBGeKmx7vv8

15/4/2018
ΕΝΑΣ ΥΜΝΟΣ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ... ΜΠΑΡΜΠΑ-ΘΩΜΑΣ
Αν εξαιρέσεις τους προπολεμικούς ρεμπέτες, που είναι τελείως άλλη ιστορία (και μοναδική), από τους μεταπολεμικούς λαϊκούς έχω σε πολύ μεγάλη καλλιτεχνική υπόληψη το Γιώργο Μητσάκη. Εντάξει και ο Τσιτσάνης με τον Παπαϊωάννου (που ξεκίνησαν πριν τον πόλεμο βεβαίως), εντάξει και ο Καλδάρας με τον Μπακάλη, εντάξει και ο Τζουανάκος με τον Ζαμπέτα, όλοι τρομεροί και άξιοι, αλλά ο Μητσάκης είχε νομίζω το κάτι παραπάνω (κι έχει γράψει, ως γνωστόν, δεκάδες ασύλληπτα τραγούδια).
Κατ’ αρχάς ήταν ο πιο ψαγμένος απ’ όλους γενικότερα (με διαβάσματα εννοώ και τα λοιπά), ενώ ήταν κι εκείνος που συνέχιζε και στην εποχή των LP, μετά το ’60 δηλαδή, να βγάζει σπουδαίους δίσκους. Και ο Καλδάρας βεβαίως έβγαλε σπουδαία LP (Μικρά Ασία, Βυζαντινός Εσπερινός), αλλά ο Μητσάκης από τα σίξτις ήδη (πρώτος απ’ όλους τους λαϊκούς) είχε κάνει «έντεχνες» ηχογραφήσεις, βασικά με τον μοναδικό «Γολγοθά» (ένα λαϊκό ορατόριο στο ύφος των έργων των Θεοδωράκη, Λεοντή κ.λπ.), ασχέτως αν εγώ θεωρώ έξοχο και το λαϊκό άλμπουμ του με τον Παναγιώτη Μιχαλόπουλο «Τα Σαΐνια» από το 1976, όπως και άλλα βεβαίως.
Τέλος πάντων, για να καταλήξω κάπου… γιατί κάπου θέλω να καταλήξω.
Ο Μητσάκης είχε το μοναδικό χάρισμα να γράφει πονεμένα τραγούδια, τα οποία σου έφτιαχναν με μιας το κέφι. Μεγάλη μαγκιά αυτό. Λειτουργούσαν δηλαδή με όρους κάθαρσης, εκτονωτικά, μεταφέροντάς σε από το λυπητερό τού στίχου σ’ ένα τελικό ευφρόσυνο, βγάζοντας από τα σωθικά σου όσα δεν θα μπορούσαν να βγάλουν ποτέ οι καλύτεροι… ψυχίατροι.
Λυπάμαι μόνο γιατί δε με λένε Θωμά, ώστε να χαίρομαι διπλά για ένα τέτοιο αριστούργημα, που θα ’χε και τ’ όνομά μου μέσα…
«Απόψε έχω ένα καημό και ήπια παραπάνω / κι ήρθα εδώ μπαρμπα-Θωμά παρέα να σου κάνω…»  

15/4/2018 
Αγαπητοί φίλοι και «φίλοι», γιατί πολλοί είστε και φίλοι (άνευ εισαγωγικών) μιας και αρκετούς από εσάς σας ξέρω και προσωπικά, θέλω να σας πω πως αυτή η ιστορία που βλέπω με τα 10 αγαπημένα σας άλμπουμ / ανά ημέρα (άλμπουμ που αγαπήσατε, που διαμόρφωσαν τα μουσικά γούστα σας κ.λπ.) είναι λίγο μαλακία σαν ιδέα. 
Βάλτε τα όλα μαζί, όσο και αν αυτό αντιβαίνει στους όρους του παιγνιδιού, γιατί το να μας κρατάτε στο… περίμενε 10 μέρες είναι λίγο κουραστικό. Επίσης ρίξτε και κανα ελληνικό ανάμεσα. Τι διάλο, στην Ελλάδα δε μεγαλώσατε; Δεν ακούγατε ελληνικά τραγούδια, όταν ήσασταν πιτσιρικάδες;  
Τέλος πάντων, επειδή… ψιλοζηλεύω κι εγώ, κι επειδή κανείς δεν με προσκάλεσε στο σχετικό παιγνίδι, παίρνω την πρωτοβουλία από μόνος μου και ξεκινάω απ’ αυτό το LP (για το οποίο μπορώ να γράψω πολλά προσωπικά, αν και έχω ήδη γράψει κάποια), αλλά συνέχεια δεν θα έχει… Κάποια άλλη φορά ίσως… 

11/4/2018
Πρόσφατα μου έδωσε ένας φίλος μία διπλή συλλογή βινυλίου με τραγούδια του ολλανδικού ντουέτου Elly Nieman en Rikkert Zuiderveld.
Η Elly και ο Rikkert λοιπόν, που έφτιαξαν ωραία άλμπουμ στα τέλη του ’60 και τις αρχές του ’70, κινούμενοι σ’ ένα ψυχεδελικό hippy φολκ περιβάλλον, τραγουδώντας θέματα συχνά θρησκευτικής φύσεως στη μητρική τους γλώσσα και όχι στα αγγλικά (κάτι όχι αυτονόητο για Ολλανδούς). Διαμόρφωναν έτσι μαζί με τον Boudewijn De Groot, τον Dimitri van Toren και μερικούς ακόμη ένα διαφορετικό σκηνικό, μιας ποπ-φολκ πνευματικότητας, που τους έκανε από την αρχή να ξεχωρίζουν…
 

THE SEX-PIR οι εγγραφές ενός άγνωστου ελληνικού συγκροτήματος από τη δεκαετία του ’60, που έδρασε στην πρώην Δυτική Γερμανία, βγαίνουν τώρα στο προσκήνιο

$
0
0
Μία ιδιαίτερη περίπτωση από το χώρο του ελληνικού ροκ έχουμε εδώ. Η «περίπτωση» ονομάζεται Sex-pir, ένα συγκρότημα που φτιάχτηκε στην πρώην Δυτική Γερμανία, στη Στουτγκάρδη, στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’60 από δύο έλληνες μουσικούς κι έναν Τούρκο (άπαντες μετανάστες προφανώς). Μέλη των Sex-pirήταν τα αδέλφια Ψωμά, ο Στέφανος σε ρυθμικές-leadκιθάρες, φωνή και ο Μιχάλης σε μπάσο, hammond, φωνή (αμφότεροι, αργότερα, στους αξιόλογους SunofGreece) και ακόμη ο E. Kolokluσε ντραμς, κρουστά. Σε πρώτο χρόνο οι Sex-pirηχογράφησαν δύο 45άρια με τα κομμάτια “Arrowsfires/ Volcano” (1967) και «Καταιγίδα / Το θαύμα είσαι εσύ» (1969) – το δεύτερο στο πασίγνωστο TonstudioBauer (στην πόλη Ludwigsburg, πολύ κοντά στην Στουτγκάρδη). Απ’ αυτό το τελευταίο sessionπροέρχονται κάμποσοι ακόμη τίτλοι (ανέκδοτοι έως σήμερα), που μαζί με τους τέσσερις των singlesαποτέλεσαν ένα LPδεκατριών tracks (έκδοση τριακοσίων αριθμημένων αντιτύπων), που κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό από τα LostArchivesτης B-OtherSide. Μια ευπρόσδεκτη, οπωσδήποτε, έκδοση αρχείου.
Η «Καταιγίδα», που ανοίγει το άλμπουμ, είναι το ωραιότερο τραγούδι των Sex-pir, καθώς ακούγεται κοντά στο ύφος των SunofGreeceκι εν πάση περιπτώσει είναι αρκετά καλό για ένα ελληνόφωνο ροκ κομμάτι του 1969 (που ακουγόταν, μάλιστα, με ελληνικά στιχάκια σε γερμανικό έδαφος!). Τα περισσότερα από τα υπόλοιπα tracks, τώρα, μπορεί να μην έχουν κάτι ιδιαίτερο να προσφέρουν από πλευράς στίχου (όπως συνέβαινε, τις πιο πολλές φορές, και μ’ εκείνα που ηχογραφούνταν στην Ελλάδα την ίδιαν εποχή), διαθέτουν όμως ωραία παιξίματα στις κιθάρες, ενώ και το όργανο «χαρίζει» όπου συμμετέχει στις ενοργανώσεις. Άλλα σε πιο γρήγορο τέμπο και άλλα πιο αργά, τα κομμάτια των Sex-pirακούγονται όπως ακούγονται και τα αντίστοιχα ποπ-ροκ της χώρας μας από το δεύτερο μισό των sixties(φαίνεται πως τους φίλους μας τους είχαν επηρεάσει περισσότερο οι Charmsκαι οι Idolsφερ’ ειπείν, παρά τα γερμανικά συγκροτήματα της εποχής ή τα βρετανικά – ένα γεγονός όχι και τόσο παράξενο) με τη «Στέλλα» να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα της πρώτης πλευράς, όπως και το «Κυριακή πρωί» που έχει μερικά ενδιαφέροντα περάσματα.
Στη Πλευρά Β το ύφος δεν αλλάζει. Ξανά η αρχή είναι δυνατή με το «Δεν σ’ αγαπώ», που στέκεται καλά σε όλα τα επίπεδα (ανακάλεσα τραγούδια από το… PopFestival’73), ενώ κάποια άλλα κομμάτια, όπως το «Θέλω εσένα», φέρνουν στη μνήμη μου τους Πάροικους, με την απλή αρμονική επεξεργασία τους. Το moody«Ποιος είμαι» είναι μάλλον το ωραιότερο τραγούδι τής πλευράς, η οποία θα κλείσει με τα δύο ορχηστρικά του 1967. Το “Volcano” είναι ένα δυνατό shake(με surfαναφορές), πράγμα που δείχνει πως οι Sex-pirθα μπορούσε να διαπρέψουν, χαλαρά, σαν χορευτική μπάντα, ενώ το ίδιο καλό είναι και το “Arrowsflies” (στο ύφος των Ρουμάνων Sincron– όχι του “Einsamepappeln”, μα κάποιων άλλων σκοπών τους).
Το “Sex-pir” είναι μια έκδοση αρχείου (με πολύ καλή ηχογράφηση-παραγωγή, καθώς τα κομμάτια προέρχονται από τις αυθεντικές γερμανικές μπομπίνες, συν ένθετο με την ιστορία του γκρουπ) και ως τέτοια έχει τη σημασία που έχει.
Επαφή: www.b-otherside.gr
 

#alphasigma / THE PITCH: πειραματικά ηλεκτρονικά ελληνικής παραγωγής (από Ελλάδα και Γερμανία)

$
0
0
Όπως διαβάζω στο siteτής (ελληνικής) GrannyRecordsοι Pitchείναι ένα κουαρτέτο, με έδρα το Βερολίνο, που υφίσταται από το 2009. Μέλη των Pitchείναι οι BorisBaltschunηλεκτρικό pumpόργανο, computer, KoenNuttersκοντραμπάσο, MortenJ. Olsenβιμπράφωνο, cassettedelay (γνωστός μουσικός και από άλλα προχωρημένα projects– «χτύπαει» όποιος θέλει το όνομά του στο searchτου δισκορυχείου)και MichaelThiekeκλαρινέτο, με το ThePitchνα αποτελεί την πιο πρόσφατη δουλειά τους. Το γκρουπ, βάσει των στοιχείων του discogs, έχει κυκλοφορήσει έως σήμερα τρία LP, ένα flexi7ιντσο, μια κασέτα και μια διπλή κασέτα, ενώ κασέτα είναι και το παρόν ηχογράφημα «κομμένο» από την Grannyσε 120 αντίτυπα.
Στην πρώτη πλευρά καταγράφεται το σχεδόν 20λεπτο “Molecularmotion”. Η σύνθεση δεν έχει ιδιαίτερες αλλαγές και εκπλήξεις στο χρονικό της διάβα. Πρόκειται για ένα σύστημα ήχων, όχι εντελώς ακαθόριστων πάντως, αλλά minimalλογικής οπωσδήποτε, από το οποίο (σύστημα) δεν αποκλείονται και κάποιοι «λογικοί» βόμβοι, έτσι όπως το πράγμα εξελίσσεται στο χρόνο με ελαφρώς και κατά τόπους αυξανόμενη ένταση. Το μανιπουλάρισμα που συμβαίνει μετατρέπει τα παραγόμενα ηχοχρώματα σε μιαν «αλοιφή», ακόμη και spaceαισθητικής, με την αργή και ανεπαίσθητη εξέλιξη πάντα να κυριαρχεί (μιαν εξέλιξη που δεν αποκλείει στην πορεία και κάποια ελαφρά «γεμίσματα» από το βιμπράφωνο κ.λπ.).
Ο τίτλος του κομματιού τής δεύτερης πλευράς είναι “Pillars” και… παρότι τα κύρια χαρακτηριστικά τής μουσικής των Pitch (όπως τα περιγράψαμε παραπάνω) είναι βασικά τα ίδια, εντούτοις το ακρόαμα είναι διαφορετικό.
Από την αρχή σχεδόν εγκαταλείπεται η αργή μονοτονία, καθώς τούτη «κόβεται» από ακόμη πιο πολλά breaksκαι περισσότερες μικρο-επεμβάσεις πάνω στο βασικό «χαλί» (που είναι αδιαπέραστο και ρέει με λίγες τονικές αλλαγές στο background). Το κομμάτι κυλάει με τελετουργική άνεση, διατηρώντας θα λέγαμε αναλλοίωτα τα κοσμικά χαρακτηριστικά του.
Οι #alphasigmaείναι μια μικρή ομάδα που αποτελείται βασικά από τους Σπύρο Χαρμάνη και Λάμπρο Ζαφειρόπουλο (γνωστοί μουσικοί από το Βόλο, στοιχεία για τους οποίους μπορείτε να βρείτε ψάχνοντας και στο δισκορυχείον), όπως και από την Εύα Ματσίγκου εν προκειμένω, που χειρίζεται θερεμίνη.
Το musicforyourshittylaptopspeakers[Hxoikatoapotospiti, 2018], που είναι η παρθενική κυκλοφορία τους σε δισκέτα 3,9 ιντσών(!), αλλά υπάρχει και σε digitalμορφή (ευτυχώς), είναι μια σύνθεση δωδεκάμισι λεπτών, που θα την χαρακτήριζες αμέσως-αμέσως ως… πειραματική ηλεκτρονική, με διάφορα fieldστοιχεία και γενικότερα abstract. Και μάλιστα είναι πολύ ενδιαφέρουσα ως πειραματική ηλεκτρονική, με σωστή ανάπτυξη, σωστή κατανομή των διαφόρων peaks(που μπορεί να ξεκινούν από το σκληρό industrialκαι να φτάνουν μέχρι και την oldschoolelectronic) και πάντα με δημιουργική χρήση των διαφόρων «έτοιμων» εγγραφών. Αξίζει.

SATOKO FUJII ORCHESTRA BERLIN / KIRA KIRA η δωδεκάδα των άλμπουμ, που θα κυκλοφορήσει η Satoko Fujii μέσα στο 2018, είναι σε εξέλιξη

$
0
0
Όπως έχουμε ήδη πει η ιαπωνίδα πιανίστρια, συνθέτρια και αυτοσχεδιάστρια SatokoFujiiσυμπληρώνει αυτή τη χρονιά τα 60 χρόνια της – κάτι που θα το γιορτάσει, το γιορτάζει δηλαδή, με την κυκλοφορία δώδεκα άλμπουμ της. Θαυμαστικό δεν βάζουμε, καθότι η ήδη «άπειρη» δισκογραφία τής Fujiiδεν μας το επιτρέπει…
KIRA KIRA: Bright Force [Libra Records 204-048, 2018]
ΟιKira Kira είναιένακουαρτέτο, τοοποίοστοπαρόνCD αποτελούνοNatsuki Tamura τρομπέτα, οΑυστραλόςAlister Spence fender rhodes, εφφέκαιγενικότερηπροετοιμασία, ηSatoko Fujii πιάνοκαιοIttetsu Takemura ντραμς. OΑυστραλός είναι γνώριμος της Fujiiκαι του Tamuraαπό δεκαετίας και μάλιστα, στην αρχή, το κουαρτέτο αποτελούνταν από δύο Αυστραλούς, καθώς τη θέση του Takemuraείχε ο TonyBuckτων Necks! Καθαρά λόγοι προγραμματισμού ήταν εκείνοι που εμπόδισαν τον Buckνα ταξιδέψει στο Τόκυο, τον Σεπτέμβριο του 2017, για να συμμετάσχει στην ηχογράφηση τού “BrightForce”, την οποίαν έφερε τελικώς εις πέρας, άξια, ο Takemura.
Τι έχουμε λοιπόν εδώ; Ένα κουαρτέτο, που παίζει… παπάδες. Πέντε έξοχες συνθέσεις (η τρίτη αποτελείται από τρία μέρη κι έτσι γίνονται πέντε), γεμάτες με παθιασμένα και ορμητικά παιξίματα, σε συντονισμό με αναφορές από την freeκαι το improv, μέχρι και το rock.
Τοάλμπουμανοίγειμετο 10λεπτο“Because of the sun” τούAlister Spence. Hεισαγωγή, που μοιάζει με… rockεισαγωγή, είναι απλώς το όριο, που αυτοστιγμεί θα ξεπεραστεί μέσα από το ομαδικό καταιγιστικό παιγνίδι και τα έξοχα σόλι (με την Fujjiστην αρχή και τον Tamuraεν συνεχεία σαν σε… παραλήρημα). Το 13λεπτο “Nat4” που ακολουθεί (σύνθεση του Tamura) είναι το ίδιο ορεξάτο με το προηγούμενο, διαθέτοντας έναν πάντα… εκτός περιγραφής Tamura, άπιαστο rockσόλο ντραμς από τον Takemura, μελωδικά και ρυθμικά γεμίσματα από την Fujiiκαι μετά το 8:50 εντυπωσιακές ηχοπλοκές από τον Spenceστο ηλεκτρικό πιάνο, με παράλληλη χρήση ηλεκτρονικών προς μια τελείως avant-rockR.I.O. φάση. Το άλμπουμ θα ολοκληρωθεί με το τριμερές (η διάρκεια των τριών μερών είναι δώδεκα, δώδεκα και έντεκα λεπτά αντιστοίχως) “Lunalionfish” της Fujii. Το πρώτο μέρος είναι ίσως το πιο υπαινιχτικό πειραματικό, με… αθόρυβη δουλειά απ’ όλους, με το δεύτερο (μέρος) να μπαίνει χωρίς κενό οδηγούμενο προς μια… σοφτ-μασινική εκτροπή, πιο άγρια θα έλεγα και ακόμη πιο ριζοσπαστική (φοβερή η Fujiiσε πρώτο πλάνο, στην αρχή, με τις δυνατές «κρατημένες νότες» και εν συνεχεία με το πυρηνικό σόλο της, για ν’ ακολουθήσει ο Tamuraκαι όλοι μαζί, στη σειρά, κινούμενοι στο ίδιο αγριεμένο, ελεύθερο, πλαίσιο) και με το τρίτο (μέρος), πάλι με το πιάνο-γέφυρα της Fujii, να περιλαμβάνει τα πάντα (αλλά κυρίως ένα σόλο ντραμς του Takemura… σκέτη πανωλεθρία).
Τέτοια άλμπουμ δεν τα βαριέσαι όσες φορές και να τ’ ακούσεις, γιατί πάντα, για τ’ αυτιά ακόμη και του πιο προσεκτικού ακροατή, έχουν τον τρόπο να… ανανεώνονται από μόνα τους!
SATOKO FUJII ORCHESTRA BERLIN: Ninety-Nine Years [Libra Records 211-047, 2018]
ΗSatoko Fujii Orchestra Berlin είναιένααπότατελευταίαμεγαλόπνοαprojects τήςSatoko Fujii. Βασικά, η ορχήστρα παρουσιάστηκε πριν από τρία χρόνια μέσω τού άλμπουμ “IchigoIchie” [LibraRecords]. Και όπως είχαμε σημειώσει τότε, όταν το παρουσιάζαμε: «Αν και η Fujiiζει στο Βερολίνο από το 2011, μόλις τον τελευταίο καιρό κατόρθωσε να φέρει εις πέρας ένα σχέδιό της – να δώσει υπόσταση δηλαδή σε μιαν ορχήστρα, που να έχει για έδρα της την πόλη στην οποία ζει και εργάζεται. Κάτι που, έτσι κι αλλιώς, έχει τη σημασία του, αν σκεφθούμε πως η Fujiiέχει πάθος με τις ορχήστρες έχοντας ιδρύσει… διάφορες σε διαφορετικές πόλεις (Νέα Υόρκη, Τόκιο, Ναγκόγια, Κόμπε – άπασες και με τις σχετικές ηχογραφήσεις)».
Στην παρούσα φάση η SatokoFujiiOrchestraBerlinαποτελείται από τους MatthiasSchubert, GebhardUlmannτενόρο σαξόφωνα, PaulinaOwczarekβαρύτονο σαξόφωνο, RichardKoch, LinaAllemano, NatsukiTamuraτρομπέτες, MatthiasMüllerτρομπόνι, JanRoderμπάσο και MichaelGriener, PeterOrinsντραμς. Με ρεπερτόριο εξ ολοκλήρου συντεθιμένο από την Fujii (ηχογράφηση στο Βερολίνο τον Απρίλιο του 2017) και με τη δημιουργική διάθεση στα ύψη, η ορχήστρα, αν και δεκαμελής, έχει την... άνεση και την ευλυγισία να μεταφέρει σ’ ένα πρώτο φανερό επίπεδο όλα εκείνα τα vibes, που να μπορεί να συντεθούν προς ένα τελικό και σε κάθε περίπτωση ανομολόγητο swinging. Μεγάλη η προσφορά, εδώ, του rhythmsection, που πραγματικά αλλάζει τα δεδομένα (απίστευτος ο μπασίστας Roder–και δεν αναφέρομαι μόνο στη σόλο εισαγωγή του στο 13λεπτο φερώνυμο track– και εκπληκτικό το διπλό συντονισμένο drummingτων Grienerκαι Orins), σπρώχνοντας και αυτό το άλμπουμ της σπουδαίας Ιαπωνίδας προς τα όρια της αληθινής απόλαυσης.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΑΡΙΔΑΚΗΣ για το τρίτο άλμπουμ του «Βάρκα στο Σπίτι»

$
0
0
Έχουμε γράψει και για τους δύο προηγούμενους δίσκους τού Λεωνίδα Μαριδάκη, το «Αβάδιστα» (2005) και το «Σε Βάθος Δρόμου» (2010) και τώρα θα πούμε κάποια λόγια για τον τρίτο του και πλέον πρόσφατο, το «Βάρκα στο Σπίτι»[Μετρονόμος, 2017]. Ο Μαριδάκης είναι ένας τραγουδοποιός με κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, τα οποία επιβεβαιώνονται και στο παρόν CDτου.
Αν ξεκινήσουμε από τη μουσική (σε όλα τα τραγούδια οι μελοποιήσεις των στίχων είναι δικές του). Εδώ, ο Μαριδάκης φαίνεται, σε πολλά από τα τραγούδια του, πως γράφει μουσικές… γιορταστικές, ευχάριστες (ασχέτως αν μ’ αυτές μπορείς να πεις ευχάριστα ή λιγότερα ευχάριστα πράγματα, πιο σοβαρά ή πιο ανάλαφρα). Μιλάμε για τις διάφορες… αποχρώσεις τού λάτιν κυρίως, αλλά και βαλσάκια, εθνο-τρόπικαλ και τ’ ανάλογα, μουσικές που εδώ στην Ελλάδα τις κατατάσσουμε συνήθως στις «χαλαρές», και τις οποίες, τις πιο πρόσφατες δεκαετίες, τις γνωρίσαμε στο χώρο του τραγουδιού μας από τον Λουκιανό Κηλαηδόνη και τα ακόμη πιο κοντινά χρόνια από τον Γιώργη Χριστοδούλου ή και τον Κωστή Μαραβέγια. Εντάξει, μπορεί να μην είναι όλα τα τραγούδια σ’ αυτά τα στυλ που προαναφέραμε, καθώς εδώ ακούγεται ακόμη και country («Ο δαίμων του τυπογραφείου») ή έντεχνο (στο «Σπίτι στο δρόμο» – ίσως το πιο αταίριαστο, σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα, τραγούδι του άλμπουμ, στηριγμένο σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου), είναι όμως κυρίαρχα.
Από πλευράς στίχου τώρα. Από τα έντεκα τραγούδια του δίσκου ο Μαριδάκης έχει γράψει αποκλειστικώς στίχους σε δύο. Σε τέσσερα έχει γράψει η Νικόλ Κατσάνη (σε δύο μαζί με τον Μαριδάκη), ενώ από ένα ανήκει στους Πάνο Αντωνάτο, Μάρκο Μαριδάκη, Μάνο Ελευθερίου, Ειρήνη Σουργιαδάκη και Φωτεινή Λαμπρίδη. Θα πω πως αν εξαιρέσεις τους στίχους τού Μάνου Ελευθερίου (που δεν κολλάνε με τους υπόλοιπους – γενικώς, δηλαδή, το τραγούδι δεν σχετίζεται με τα υπόλοιπα, όπως σημείωσα και παραπάνω), όλοι οι άλλοι (στίχοι) είναι συμβατοί μ’ εκείνο που έχει στο νου του ο Μαριδάκης. Και είναι και έξυπνοι και καλογραμμένοι.
Πέραν τούτων, τώρα, οι ερμηνείες (βασικά από τον Μαριδάκη) είναι και αυτές συμβατές με τη γενικότερη αίσθηση και διάθεση, ενώ και οι ενορχηστρώσεις (πάλι από τον Μαριδάκη) είναι εξίσου προσεγμένες έως και ευφάνταστες θα έλεγα ανά σημεία (ακούγονται τρομπέτα, τρομπόνι, βιολιά, πιάνο, μέλοτρον, κιθάρες, μπάσο, ντραμς κ.λπ.).
Γενικώς, το «Βάρκα στο Σπίτι» είναι ένα ευχάριστο άλμπουμ, που έχει απλά και ενίοτε γοητευτικά τραγούδια, που στέκονται χωρίς ζόρια… και όχι σ’ ένα στυλ τράβα-τράβα όλο και κάτι θα βγει.
Επαφή: www.metronomos.gr

EDITION RECORDS οι νέες κυκλοφορίες μιας βρετανικής εταιρείας με στυλ

$
0
0
PABLO HELD TRIO: Investigations [EDN1109, 2018]
Σχεδόνκλασικόευρωπαϊκόjazz trio είναιτοtrio τού 32χρονουγερμανούπιανίστακαισυνθέτηPablo Held (δίπλατουστέκονταιοιRobert Landfermann μπάσοκαιJonas Burgwinkel ντραμς). Και λέμε «σχεδόν κλασικό», γιατί ο Heldέχει και… παλαιές αγγλο-αμερικανικές αναφορές –τον σπουδαίο πιανίστα, που δεν βρίσκεται πια στη ζωή, JohnTaylorπ.χ., τού οποίου υπήρξε και μαθητής, ή ακόμη και τον… μεταγενέστερο McCoyTyner, καθώς τον ακούμε να τα χώνει στο εισαγωγικό και φερώνυμο “Investigations”– και φυσικά ευρωπαϊκές, στο σχεδόν τυπικό πλέον mood, που προέβαλλαν κατά κόρον οι e.s.t. από τα μέσα του ’90 και μετά. Ίσως μάλιστα ο Γερμανός να είναι ακόμη πιο… ρομαντικός από τους Σουηδούς, αν κρίνουμε από τις συνθέσεις του “Illdreamofflowers” και “Aprilsonne”, που καθώς εξελίσσονται σε αργό τέμπο παρέχουν κάθε δυνατότητα στον πιανίστα να «γεμίσει» με… ήσυχες μελωδίες.
Ο ίδιος ο Held, στο bookletτού CDτου, λέει πως η αληθινή έμπνευσή του, για τα κομμάτια που εδώ μας παρουσιάζει, και που ηχογραφήθηκαν κάπου στην Κολωνία τον περασμένο Αύγουστο και Σεπτέμβριο, υπήρξαν η οικογένειά του και οι φίλοι του. Ίσως έτσι να εξηγείται το γενικώς ήπιο και μάλλον λιτό περιβάλλον που οικοδομείται στο “Investigations” – ένα περιβάλλον που, βεβαίως, ελέγχεται πρώτα απ’ όλα από το πιάνο τού Held, καθώς τις ολοφάνερα λιγότερες στιγμές το ρυθμικό τμήμα πιάνεται να δρα κάπως υπονομευτικά.
IVONEAME: Moksha [EDN1108, 2018]
Ο IvoNeameείναι ο πιανίστας των Phronesis– του λονδρέζικου jazz-trio, που τόσο έχουμε απολαύσει στο πάλκο και τη δισκογραφία. Ο Neame, που δεν ηχογραφεί φυσικά μόνο με τους Phronesisμα και με άλλους σχηματισμούς (το Kairos4tetπ.χ.), έχει περαιτέρω και προσωπική δισκογραφία, με πιο πρόσφατο άλμπουμ του το παρόν “Moksha”. Εδώ, ο Neameχειρίζεται… όλα τα πλήκτρα, από ακουστικό πιάνο και fenderrhodes, μέχρι mellotron, hammondκαι nordlead, έχοντας δίπλα του τους GeorgeCrowleyτενόρο σαξόφωνο, TomFarmerκοντραμπάσο και JamesMaddrenντραμς.
Το “Moksha” περιλαμβάνει επτά συνθέσεις, όλες του Neame, που διακρίνονται για τον πλουραλιστικό χαρακτήρα τους. Όπως οι Phronesis, να πούμε, έχουν τον τρόπο να περνούν από πολλά και διαφορετικά αισθητικά πεδία, πριν καταλήξουν σ’ εκείνο το δικό τους ένα, έτσι και ο Neameξέρει πώς να διαχειριστεί αυτό το πλήθος των αναφορών του, προτείνοντας τη δική του μουσική, τη δική του τζαζ μουσική. Η ποικιλία των πλήκτρων τού δίνει λοιπόν τη δυνατότητα να περιπλανηθεί σε διάφορους χώρους της ηλεκτρικής jazzκαι του rock, κατορθώνοντας να μεταφέρει στις συνθέσεις του τόσο το κλίμα των Phronesis, όσο και άλλες έτερες καταστάσεις που μπορεί να έχουν να κάνουν ακόμη και με τον Ήχο του Canterbury– σε κομμάτια όπως το 7λεπτο “Laika” φερ’ ειπείν.
Γενικώς, θα λέγαμε πως το άλμπουμ του Βρετανού είναι πολύ καλό, γεμάτο με γόνιμες και ευέλικτες συνθέσεις, στις οποίες ο ρόλος του σαξοφωνίστα Crowleyδεν είναι και δεν θα μπορούσε να ήταν μικρός.
VERNERI POHJOLA / MIKA KALLIO: Animal Image [EDN1107, 2018]
Το “AnimalImage” είναι το σάουντρακ μιας πειραματικής, όπως διαβάζω, ταινίας, που περιστρέφεται γύρω από τις σχέσεις των ανθρώπων με τα ζώα και την οποία έχει ολοκληρώσει ο Φινλανδός PerttuSaksa. Γι’ αυτή την ταινία έγραψαν μουσική ο γνωστός μας πια τρομπετίστας (εδώ χειρίζεται και ηλεκτρονικά) VerneriPohjolaσε συνεργασία με τον συμπατριώτη του ντράμερ και περκασιονίστα MikaKallio.
Να πω, τώρα, πως η μουσική των Pohjolaκαι Kallioανακάλεσε στη μνήμη μου το ανάλογο σάουντρακ του RobertWyattγια το TheAnimalsFilmτου 1981 είναι, μάλλον, κάτι προφανές (εννοώ πως θα το σκέφτονταν και άλλοι), παρότι οι δύο μουσικές δεν μοιάζουν και τόσο – όχι πως, κατά τόπους, δεν εμφανίζουν και κάποια κοινά χαρακτηριστικά. Τέλος πάντων, εδώ έχουμε μια μουσική ελεγχόμενα πειραματική, έτσι κάπως θα την αποκαλούσα, που παρότι προβάλλεται από δύο μόλις μουσικούς  εμφανίζεται τούτη ως πλήρης και ολοκληρωμένη.
Ο Pohjolaείναι ο γνωστός μας άσσος της τρομπέτας, που με τη βοήθεια των ηλεκτρονικών ξέρει να δημιουργεί καινούρια περιβάλλοντα «βάθους» ή να επεκτείνει τέλος πάντων τα πιο αυστηρά… τρομπετικά, με τον Kallioνα συνεισφέρει σε κρουστές βοήθειες άλλοτε με το κλασικό ντραμ-σετ και άλλοτε με τα γκονγκ του.
Το αποτέλεσμα είναι αυτό που πρέπει να είναι… μάλλον («μάλλον», γιατί δεν έχουμε δει την ταινία). Άλλοτε σφόδρα υποβλητικό και ελαφρώς εικονοκλαστικό (με στοιχεία αυτοσχεδιαστικά – άκου το 4λεπτο “Goshawksdream”) και άλλοτε περισσότερο αναμενόμενο, δίχως να ποτέ ξεπέφτει στο προβλέψιμο ή το αδιάφορο.
EYOLF DALE: Return to Mind [EDN1106, 2018]
Ο νορβηγός τζαζ πιανίστας EyolfDaleείναι μια ακόμη περίπτωση της σύγχρονης ευρωπαϊκής σκηνής. Με εγγραφές στην RuneGrammofon, την CurlingLegsκαι τα πιο πρόσφατα χρόνια στη βρετανική EditionRecordsέχει καταφέρει να δώσει στίγμα (γιατί για… υποσχέσεις δεν θα πρέπει πλέον να μιλάμε), προβάλλοντας άλμπουμ με ξεκάθαρο, υψηλό, αισθητικό περιεχόμενο.
Στο πιο πρόσφατο απ’ αυτά (τα άλμπουμ), που έχει τίτλο “ReturntoMind”, ο Daleσυνεργάζεται με μιαν ομάδα μουσικών που χειρίζονται τενόρο σαξόφωνο, τρομπέτα, τρομπόνι, βιολί, βιμπράφωνο, μπάσο και ντραμς (σαν πρώτα όργανα), πράγμα που του δίνει ακόμη περισσότερες δυνατότητες ν’ αποδείξει πόσο μετράει στη γενικότερη καθοδήγηση (και) μιας οκταμελούς ορχήστρας.
Υπάρχουν συνθέσεις (άπασες του Daleεδώ), που αποδεικνύουν πως ο Νορβηγός έχει εντρυφήσει σε πολλά και διαφορετικά τζαζ μετερίζια. Από τη μια μεριά υπάρχει αυτός ο χαρακτηριστικός μελωδικός διάκοσμος τής nordicπαραγωγής (ο JanGarbarekπ.χ.) και από την άλλη μια ρυθμική στόχευση, που μεταφέρει το κέντρο βάρους από τα όρια της chamberjazz(ας την πούμε έτσι) σ’ εκείνα ενός ελεγχόμενου «ζαππισμού» (“Naurak”, “Icantdeny”) ή εν πάση περιπτώσει ενός ιδιόμορφου fusionτύπου… παλαιού GaryBurton.
Όλα τούτα λειτουργούν κανονικότατα από την αρχή και μ’ ένα αίσθημα προφανούς ενορχηστρωτικής ευθύνης, εμφανίζοντας το “ReturntoMind” ως ένα –γιατί όχι;– άλμπουμ, σημερινής τζαζ, αναφοράς
SNOWPOET: Thought you Knew [EDN1105, 2018]
Οι Snowpoetείναι ένα λονδρέζικο σχήμα, που τώρα κυκλοφορεί το δεύτερο άλμπουμ του. Βασικό μέλος των Snowpoetείναι η τραγουδίστρια και στιχουργός LaurenKinsella, oμπασίστας και keyboardplayerChrisHysonκαι ακόμη ένας ακουστικός κιθαρίστας, ένας πιανίστας, ένας ντράμερ κι ένας σαξοφωνίστας, ενώ υπάρχουν και «βοήθειες» σε βιολί, τσέλο και ντραμς-κρουστά.
Τώρα, το ερώτημα είναι… τι παίζουν οι Snowpoetκαι αυτό δεν μπορείς να το πεις μετά απολύτου βεβαιότητας. Να τους πεις popείναι ίσως σωστό – αν και στην περίπτωσή μας δεν ανιχνεύεται κάποια εμφανής… ποπ τυπικότητα. Βεβαίως η Björk είναι μιαν αναφορά, άλλοτε πιο φανερή και άλλοτε λιγότερο, παρότι οι πραγματικές επιρροές των Snowpoetσχετίζονται με το ακουστικό folk-rockτης Emilíana Torrini και της GillianWelch (τραγούδια των οποίων αποδίδει η LaurenKinsella).
Το κλίμα στο “ThoughtyouKnew” είναι χαλαρό και ήπιο, με την ντελικάτη jazzκαι την εκλεπτυσμένη popνα… κονταροχτυπιούνται για το ποια από τις δύο θα αρπάξει τα πρωτεία. Δύσκολο να πεις τελικώς ποια κέρδισε ακούγοντας τραγούδια σαν το “Loveagain” (ίσως το ωραιότερο του άλμπουμ).
ELLIOT GALVIN: The Influencing Machine [EDN1103, 2018]
Νέο άλμπουμ και για τον βρετανό πιανίστα και συνθέτη ElliotGalvin– έναν μουσικό, που, ίσως, κάποιοι να τον θυμούνται και ως μέλος των Dinosaur, ενός σχήματος που είχε εμφανισθεί πέρυσι στις αρχές του καλοκαιριού στην Πάτρα, στο Jazz + Πράξεις 2017. Στο “TheInfluencingMachine” ο ElliotGalvinχειρίζεται κι άλλα keyboards (πλην πιάνου), καθώς και παιγνίδια (εκμεταλλεύεται διαφόρους ήχους από παιγνίδια εννοώ, όπως κάνει κατά κόρον ο PascalComeladeκ.ά.), ενώ δίπλα του βρίσκονται ο TomMcCredieκοντραμπάσο, κιθάρα και ο CorrieDickντραμς (μέλος κι αυτός των Dinosaur). Το αποτέλεσμα είναι δέκα συνθέσεις (όλες του Galvin), που διακρίνονται για την εξυπνάδα, τον αντικομφορμισμό και τη γενικότερη συμπόρευσή τους με το αναπάντεχο. Υπό αυτή την έννοια το τρίο τού ElliotGalvinείναι ένα αναπάντεχο jazz-trio, κάτι που του παρέχει αυτομάτως κι άλλα bonus. Αρνούμενος να εμφανιστεί είτε ως Ευρωπαίος παγερός μελωδός είτε ως Αμερικανός ρομαντικός ή νέο-ρομαντικός, ο Galvinμοιάζει να εμπιστεύεται περισσότερο το ένστικτο στην προσπάθειά του να καταγράψει όλα εκείνα που μουσικώς σκέφτεται και εννοεί, αδιαφορώντας για τις… συνέπειες. Οι οποίες μπορεί να είναι ποιες; Βασικά, το να μην τον πάρουν και πολύ στα σοβαρά οι ακραιφνείς jazzheads… αλλά αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα, πόσω μάλλον σοβαρό πρόβλημα.
Το “TheInfluencingMachine” είναι ένα άλμπουμ απρόβλεπτο, που… παίζει με την jazzκαι φυσικά και με άλλους ήχους (ακόμη και με το rock), γεμάτο με ανατροπές κι εκπλήξεις. Και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο είναι αληθινά ξεχωριστό. 

Η EditionRecordsεισάγεται στην Ελλάδα από την ANMusic

POP ELEVEN για το ιστορικό ροκ δισκάδικο της Αθήνας

$
0
0
Διαφήμιση από το 1971
Τις προάλλες διάβασα στο siteτης Athens Voiceένα κείμενο του Γιάννη Νένε, με αφορμή τη Record Store Day, σχετικό με το ιστορικό δισκάδικο των αδελφών Φαληρέα Pop 11 (ή και Pop Eleven καλύτερα). Βασικά, το κείμενο είναι οι αναμνήσεις ενός Γιώργου Κουτσονάσιου –δε θυμόμουν το όνομά του, παρότι είχα διαβάσει δικά του κείμενα στο περιοδικό Το Ντέφι, αν και η φάτσα του μου ήταν γνωστή–, ο οποίος δούλευε στο δισκάδικο (όπως λέει) στις αρχές του ’80. O Κουτσονάσιος λέει διάφορα κουλά, αλλά το χειρότερο όλων είναι η αρχή του. Τι διαβάζουμε λοιπόν εκεί; Πως...«το μαγαζί άνοιξε γύρω στα μέσα της δεκαετίας του ’70 από τους δύο αδερφούς Φαληρέα».
Η σακούλα - σχέδιο: Π. Κουτρουμπούσης
Στο facebookέκανα μια σχετική ανάρτηση γύρω από τα λεγόμενα τού Κουτσονάσιου και έπεσαν πολλά σχόλια, που βοήθησαν στο να διευκρινιστεί η ιστορία αυτού του χώρου, που αποτέλεσε κυρίως στη δεκαετία του ’70 ένα σημείο, στον οποίο δε στεγάστηκε μόνο το rock, αλλά και η jazz, το blues, η ποίηση, η λογοτεχνία, ακόμη και ο κινηματογράφος (σκηνές από το PopElevenυπάρχουν στις ταινίες Μαύρο + Άσπροτων Θανάση Ρεντζή και Νίκου Ζερβού από το 1973 και Τα Χρώματα της Ίριδοςτου Νίκου Παναγιωτόπουλου από το 1974).
Πότε άνοιξε το PopEleven; Σ’ ένα παλαιό κείμενο τού αείμνηστου Τάσου Φαληρέα στο περιοδικό Ήχος & Hi-Fi (#243, Ιούνιος 1993) διαβάζουμε πως το… «Το μαγαζί, το Pop 11, άνοιξε το '70 από μένα και τον αδελφό μου (σ.σ. ο Γρηγόρης)». Ρώτησα, μάλιστα, για το θέμα και τον ίδιο το Γρηγόρη Φαληρέα και μου είπε πως… «το πρώτο PopElevenάνοιξε τον χειμώνα του 1969 στην οδό Σκουφά 73». Το «χειμώνας», σημαίνει φυσικά Δεκέμβρης 1969 (και όχι Γενάρης ή Φλεβάρης) κι έτσι αν δεχτούμε αυτές τις μαρτυρίες των αδελφών Φαληρέα ως ορθές (όπως και είναι), αντιλαμβάνεστε πως τα περί… «μέσα της δεκαετίας του ’70»του Κουτσονάσιου είναι παντελώς out.
Ένα θέμα που τέθηκε από μένα είναι πως το δισκάδικο μετακόμισε περί την άνοιξη του 1974 από τη θέση Σκουφά 73Α (πίσω από το σημερινό δισκάδικο του Πάνου και του Σωτήρη στην Καπλανών, πρώην Σόλωνος & Μασσαλίας) στη θέση Σκουφά 57 (λίγο πιο πάνω δηλαδή, προς την πλατεία Κολωνακίου). Τούτο το υποστήριξα επειδή είχα δει σχετική διαφημιστική καταχώριση (στα βιβλιοπωλεία) στο περιοδικό Διάλειμματου Λεωνίδα Χρηστάκη (τεύχος 3, 15-30 Μαΐου 1974). Η ίδια δε καταχώριση υπάρχει και στο πρώτο τεύχος του περιοδικού (15-28 Απρίλη 1974) όπως μας είπε και ο Κώστας Αρβανίτης. Κανείς όμως από τους σχολιαστές στο facebook (ο Γιώργος Γιαννόπουλος κατέθεσε προσωπική μαρτυρία, ενώ ο Θανάσης Ζελιαναίος μας έστειλε σκαναρισμένες καταχωρίσεις του PopElevenαπό τον Ήχο και το τεύχος 43, του Οκτωβρίου ’76 με διεύθυνση… Σκουφά 73Α), ούτεο Γρηγόρης Φαληρέας, δεν επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο. Να ήταν λάθος του Χρηστάκη; Πιθανόν…
Έτσι λοιπόν το PopElevenφαίνεται πως μετακομίζει τελικώς κάποια στιγμή μέσα στο 1977 προς τη Σκουφά 15 (στον πρώτο όροφο). Εκεί ήταν σίγουρα έως και το 1981, γιατί το Pop Eleven που είχα επισκεφθεί εγώ (το 1982-83 πια) ήταν αλλού. Στην Πινδάρου 38 και Τσακάλωφ (πρώτος όροφος πάλι).
Και κάτι ακόμη που λίγοι, ίσως, θα το θυμούνται. Στις αρχές του 1981 είχε ανοίξει κι ένα ακόμη Pop-11… με καφέ και τοστ, στην πλατεία Έλενας Βενιζέλου, Χρυσοστόμου Παπαδοπούλου 8 (πίσω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού), αλλά πρέπει να έκλεισε γρήγορα…

BLUES REVIVAL 44: ALEC SEWARD (1901-1972)

$
0
0
Ένας ακόμη εξέχων μουσικός από τις ανατολικές Πολιτείες, ο AlecSeward, γεννιέται το 1901 κάπου στη Virginia, για να μετακομίσει στη Νέα Υόρκη το 1924. Αν και ως κιθαρίστας ο Sewardέπαιζε για πάρτη του πολλά χρόνια, θα καταφέρει να γίνει περισσότερο γνωστός όταν θα συνεργασθεί με τους SonnyTerryκαι BrownieMcGheeστις αρχές της δεκαετίας του ’40. Έπαιξε επίσης με τους WoodyGuthrie, CiscoHoustonκαι LeadBelly, εισχωρώντας έτσι ακόμη περισσότερο στο folkκύκλωμα μέχρι νωρίς στα fifties. Το 1947 θα γνωριστεί μ’ έναν εξαιρετικό τραγουδιστή, τον LouisHayes, γηραιότερό του, με τον οποίον θα ηχογραφήσει κοντά στο piedmontστυλ και με έντονες αναφορές στην τραγουδοποιία του BlindBoyFuller. Μάλιστα, και όλως περιέργως, οι Sewardκαι Hayes, θα υιοθετήσουν διάφορα ψευδώνυμα (GuitarSlimandJellyBelly, BluesBoys, BackPorchBoys, BluesKingSlimSewardandFatBoyHaynes) και μ’ αυτά θα πρέπει κάποιος να τους αναζητήσει στη δισκογραφία. Πολλά από τα τραγούδια των Sewardκαι Haynesείχαν κοινωνικό περιεχόμενο, όπως π.χ. το “Workingmanblues”, το οποίο αναφερόταν στις τραγικές συνέπειες που είχε αφήσει η Μεγάλη Ύφεση στην εργατική τάξη.
Ο AlecSewardθα αποσυρθεί από τη σκηνή το 1957, για λίγο όμως και παρ’ όλες τις παραινέσεις του SonnyTerryγια το αντίθετο. Θα επανέλθει όμως το 1965, θα ηχογραφήσει για την Bluesvilleκαι θα παίξει εκ νέου με τους SonnyTerry& BrownieMcGhee, τον LarryJohnsonκ.ά.
Δισκογραφία(επιλογή) 
1. Southern Mountain Hoedows – Stinson Records SLPS 54 – 1953 (ωςWoody Guthrie, Cisco Houston, Sonny Terry and others) 
2. City Blues – Elektra EKL-15 – 1954 (ωςSonny Terry and Alec Stewart) 
3. Creepin’ Blues / The Blues of Alec Seward – Prestige / Bluesville BVLP 1076 – 1965 
4. Carolina Blues – Arhoolie R 2005 – 1971 (ωςGuitar Slim and Jelly Belly μεηχογραφήσειςαπότηδεκαετίατου’40) 
5. Late One Saturday Evening – Blue Labor BL 103 – 1975 (rec. 1966) 
6. The Back Porch Boys – Delmark DE-755 – 2002 (ωςAlex “Guitar Slim” Seward and Louis “Jelly Belly” Hayes with Blind Willie McTell  / Champion Jack Dupree /  Brownie McGhee, ηχογραφήσειςαπότατέλητου’40 καιτιςαρχέςτου’50)

ΜΙΚΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK 91

$
0
0
22/4/2018
Το κλιπ είναι από την ταινία του Παύλου Τάσσιου «Οι Αντίζηλοι» (1968) με το Χρήστο Νέγκα, το Θανάση Μυλωνά και τη Χλόη Λιάσκου – που τρόμαξα να την γνωρίσω όταν είδα την ταινία, επειδή την είχα στο νου μου ξανθιά (και) από τους κάπως χαζούς ρόλους, που ετοίμαζε για κείνην ο Δαλιανίδης.
Οι «Αντίζηλοι» ήταν η τελευταία ταινία τής πανέμορφης και κομψότατης Λιάσκου και αξίζει (η ταινία) μόνο για το μεγάλο τραγούδι του Γιάννη Σπανού και του Άκου Δασκαλόπουλου, που λέει μοναδικά ο Πουλόπουλος. Α… και για τη Λιάσκου φυσικά…

22/4/2018
Ξεβλάχεμα στα σέβεντις. Όχι glossy τσαπα-τσούλες τώρα...

21/4/2018
Τα πιο βλακώδη, αστεία και επικίνδυνα εν τέλει κείμενα για τα 51 χρόνια από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου θα τα διαβάσεις στην Athens Voice. Από τις παρατεταμένες βλακείες του Δημήτρη Φύσσα σημειώνω δύο από τις… δέκα συνοπτικές σκέψεις του γύρω από τη χούντα:
>>Δ. Απλοϊκός αντικομμουνισμός, που έστειλε μια ολόκληρη γενιά προς την Αριστερά: έτσι η χούντα έδωσε το «φιλί της ζωής» σε μια πολιτική τάση που διεθνώς πνέει σήμερα τα λοίσθια (πλην Ελλάδας, βέβαια). Δηλαδή σε μια άλλη θρησκεία.<<
Ο αντικομμουνισμός της χούντας δεν ήταν καθόλου απλοϊκός. Ήταν μεθοδικός και επιστημονικός (σε συνεργασία πάντα με τους Αμερικάνους) και με πρωτεργάτες τους «θεωρητικούς» Γεωργαλά, Πλεύρη κ.ά. Και καμμιά χούντα δεν έδωσε κανένα «φιλί ζωής» στην Αριστερά. Τη ζωή της η Αριστερά την καταμέτρησε στην Κατοχή, μέσω του μαρτυρικού, απελευθερωτικού αγώνα τού ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Και αυτόν τον αγώνα, και τους ανθρώπους του (όσοι πολέμησαν τον κατακτητή και τον ντόπιο συνεργάτη των Ναζί και όσοι εμπνεύστηκαν στην πορεία από κείνους τους αγώνες) είχαν πάντα κατά νου να ρημάξουν οι δωσίλογοι της χούντας.
Και γιατί αυτός ο ακροβατισμός στο σήμερα (για την «πολιτική τάση που διεθνώς πνέει τα λοίσθια (πλην Ελλάδας)»; Πού κολλάει; Μόνο στο μένος των πιο αντιδραστικών και σκοταδιστών φιλελέδων να φανούν, από την πίσω πόρτα, ως υποστηρικτές κατά βάση τού έργου τού Παπαδόπουλου. Ε, καλός ήταν, ασχέτως αν δεν τα κατάφερε και πολύ καλά… να ξεκληρίσει τους κομμουνιστές. Αυτή είναι η λογική τους. Μ’ έναν Πινοσέτ θα ήταν, σίγουρα, πιο ευχαριστημένοι!
>>Ε. Αισθητική του χειρίστου είδους: «Άγνωστος πόλεμος», τηλεόραση ΥΕΝΕΔ, «ελαφρολαϊκά» τραγούδια, «Πολεμική Αρετή των Ελλήνων», χαζοχαρούμενες κωμωδίες, «Ολυμπιάδα τραγουδιού», τσάμικα του Παπαδόπουλου και του Παττακού, γκρέμισμα του ρολογιού και ύψωση του γιαπιού «Εμπορικό Κέντρο» στον Πειραιά, «Οι γενναίοι του Βορρά» κλπ.<<
Άμα δε γούσταρε ο Φύσσας να βλέπει «Άγνωστο Πόλεμο» ας έβλεπε «Παράξενο Ταξιδιώτη» με τον Αλέξη Δαμιανό, που επί χούντας γύρισε, με τη βοήθεια του Στρατού, τη σημαντικότερη για πολλούς ελληνική ταινία, την Ευδοκία (και ας ψάξει να δει πού ήταν ο Δαμιανός επί δικτατορίας). Και όποιος εξισώνει τις γελοίες γιορτές της Πολεμικής Αρετής με τις Ολυμπιάδες Τραγουδιού, στις οποίες εμφανίστηκαν μέγιστοι καλλιτέχνες και συγκροτήματα, είναι άσχετος και να μη μιλάει γι’ αυτά τα θέματα. Όπως δεν πρέπει να μιλάει και όποιος καταφέρεται, συλλήβδην, εναντίον του ελαφρολαϊκού και των ουκ ολίγων αριστουργημάτων του. Να ένα…

20/4/2018 
Πάει κι ο Γιάννης Κουτουβός, παλιός συγκροτηματίας (Janis Gravel, The Gravel κ.λπ.), fan, «χεβυμεταλλικός» παραγωγός και δημοσιογράφος, εδώ, ανάμεσα στον κιθαρίστα των Motörhead Würzel και τον Lemmy (περιοδικό «Αγόρι» Νο 569, 6 Απριλίου 1988).

19/4/2018 
O Νίκος Μαστοράκης γύρισε ταινία, λέει, για τη Μύκονο (Mykonos, Τhe Soul of an Island o τίτλος της). Σάκι Μαυρέλη συμβουλεύτηκε;
Εδώ το βιβλίο τού Μαυρέλη Άπαντα… Πανάκια! Ψήφισε Βερώνη και θα συχωρεθούν τα πεθαμένα σου! / Όλα τα ονόματα των δικαστικών που αγόρασαν στη Μύκονο τα κτήματα του μοναστηριού / Πουστιά και κουμμουνισμός [sic] στη Μύκονο [TinK Books, New York Αύγουστος 2006]
(Συλλογή άρθρων της εφημερίδας Καιροί στο Κολωνάκι)

18/4/2018 
To διάβασμα που πέφτει στα προπΑτζίδικα είναι ανελέητο!
Τους βλέπω στη γειτονιά πάνω από κάτι φυλλάδια και φυλλάδες να μη σηκώνουν κεφάλι. Και τι διαβάζουν; Για το πρωτάθλημα της Αιγύπτου, ου μην αλλά και του… Μπαγκλαντές!
Έπαιζα κι εγώ ΠροΠό κάποτε, όταν υπήρχε μόνο ΠροΠό και δε χρειαζόταν τίποτα για να μελετήσεις (ούτε εκείνο το γελοιότερο όλων, που αποκαλείται «παράδοση»), καθώς το μόνο που αρκούσε ήταν να είχες μιαν απλή επαφή με το χώρο – να σ’ αρέσει δηλαδή το τόπι και να το παρακολουθείς κάπως. Α, Β Εθνική τα βασικά και λίγο από Ιταλία.
Όμως κι εμείς, που μας άρεσε και το παρακολουθούσαμε, το μόνο που είχαμε καταφέρει ήταν να βγάλουμε κάποια στιγμή 13άρι μαζί με τη μισή Ελλάδα… όταν η γιαγιά, που συμπλήρωνε δυο στήλες στα κουτουρού, τίναζε την μπάνκα στον αέρα. (Παρά ταύτα ένας φίλος, που είχε αποφασίσει να στέλνει τη γιαγιά του για να του αγοράζει έτοιμα δελτία, ήταν μονίμως στον κουβά).
Μάγκες μου, γι’ αυτό τα λένε «τυχερά παιγνίδια». Γιατί κερδίζει ο κωλόφαρδος και ο ατζαμής. Γιατί δεν κερδίζει ούτε ο πονηρός, ούτε ο έξυπνος. Γι’ αυτό αφήστε το διάβασμα… ποιος είναι τραυματίας, ποιος δεν θα παίξει, σε τι θέση είναι η Ελ Ντακλέγια και η Σμούχα και πιάστε καμμιά κουβεντούλα για τη… σημαία στον Ανθρωποφάγο.  

18/4/2018
ΔΕΝ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ ΜΑΖΙ...
Κι επειδή το θέμα με τον Κωστόπλο (όπως θα τον έλεγαν και στον Πύργο… έτσι χωρίς «ου») τραβάει, εγώ θα πω και το εξής.
Εμένα δεν μ’ ενδιαφέρει ο Κωστόπουλος του NΙTRO, γιατί τότε ήμουν αρκετά μεγάλος (εννοώ δεν ήμουν 20χρονος) για να διαβάζω, ενδεχομένως, σαχλαμάρες. Μ’ ενδιαφέρει κυρίως ο Κωστόπουλος του ΚΛΙΚ, ένα περιοδικό που βγήκε το 1987 και με είχε βρει, τότε, λίγο πάνω από τα 20. Είναι άλλο, θέλω να πω, να είσαι 20χρονος και άλλο 30χρονος κ.λπ. Μην τα μπερδεύουμε όλα.
ΚΛΙΚ είχα ξεφυλλίσει τυχαία σε σπίτια γνωστών τότε κι εκείνο που θυμάμαι είναι πως το είχα βρει παντελώς αδιάφορο, αν όχι και αποκρουστικό. Έτρεφα πάντοτε, και τρέφω ακόμη, μια αγάπη κι ένα σεβασμό για τη λαϊκή κουλτούρα και όλο εκείνο το… κωλομεγλυφέ στυλ τού ΚΛΙΚ μού προκαλούσε εμετό. Εξάλλου, από την εφηβεία είχαμε μπλέξει και με το ροκ, και όπως όλοι αντιλαμβάνονται δεν υπήρχε περίπτωση ποτέ ροκάς να διαβάζει Κωστό – τον οποίον διάβαζαν βασικά οι καρεκλάδες της εφηβείας μας. Το ροκ, θέλω να πω, εμένα τουλάχιστον (φρονώ το ίδιο και για άλλους) με προφύλαξε από πολλούς μαλάκηδες στην πορεία.
Όταν υπήρχε λοιπόν το κάπως εστέτ, αλλά σοβαρό ΤΕΤΑΡΤΟ του Χατζιδάκι (και μετά το Χατζιδάκι), όταν υπήρχε η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ του Στεμνή (που ήταν σαν το Τέταρτο σε θεματολογία, αλλά με ουσιωδώς λαϊκή κατόπτευση), όταν υπήρχε για το σινεμά η ΟΘΟΝΗ (το καλύτερο κινηματογραφικό περιοδικό των έιτις), όταν υπήρχαν τα μουσικά περιοδικά και βασικά το κορυφαίο ΝΤΕΦΙ, όταν υπήρχε το ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ με τα κόμιξ του R.Crumb, όταν υπήρχε η ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ για την underground πληροφόρηση, όταν υπήρχαν λογοτεχνικά περιοδικά σαν τον ΧΑΡΤΗ και ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ τότε θα έπρεπε να ήσουν τελείως χαϊβάνι, τελείως μαλαπέρδας αν περίμενες να μάθεις κάτι παραπάνω από το ΚΛΙΚ.
Υπήρχαν άνθρωποι που δε μεγάλωσαν με τις παπαριές του Κωστόπουλου στα έιτις. Κι έτσι στα nineties, όταν το πιο χυδαίο life style είχε γίνει καθεστώς, αυτοί οι άνθρωποι είχαν ρίξει ήδη άγκυρα, που είχε πιάσει βαθιά και δεν ξεκουνούσε με τίποτα… Αυτά τα ολίγα…  

16/4/2018
Για τον Roger Waters τα Λευκά Κράνη (κάτι αντικαθεστωτικά… παραμάγαζα της ΣΙΑ, που δρουν στη Συρία για να… απαλύνουν τον πόνο των αμάχων και καλά) είναι υπεύθυνα για την προβοκάτσια με τα χημικά, που οδήγησαν στην επίθεση της Δύσης. Καλά τα λέει, μου φαίνεται, και εδώ, ο Roger…
Viewing all 5029 articles
Browse latest View live