Quantcast
Channel: ΔΙΣΚΟΡΥΧΕΙΟΝ / VINYLMINE
Viewing all 5097 articles
Browse latest View live

MIKΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK 82

$
0
0
5/3/2018
Με όλη αυτή την Kraftwerk-ίλα των τελευταίων ημερών είπα να κάνω ένα σκάψιμο στη δισκοθήκη, προκειμένου να δω τι υλικό έχω από τους Γερμανούς (σε φυσικές μορφές εννοείται). Διαπίστωσα… μετά λύπης μου, πως όσα έχω από Kraftwerk είναι άπαντα πειρατικά! Αυτό με πληροφορεί το discogs, που, όπως αποδεικνύεται, είναι μανούλα στο να απαξιώνει τις δισκοθήκες μας! Με μία μόνο διαφορά. Εγώ, όταν αγόραζα Kraftwerk, πάντα σε φυσιολογικές τιμές, δεν ενδιαφερόμουν να πουλήσω – ενώ αν αποφασίσω να πουλήσω, πολύ εύκολα θα ξεφορτωθώ, και εκτός discogsεννοείται, αυτά τα θαυμάσια άλμπουμ. Για τι ακριβώς ομιλώ; Μα για τα πρώτα δύο άλμπουμ του γκρουπ, με τις κορίνες στα εξώφυλλα, που τα έχω σε CD της ιταλικής Crown Records (από το 1994) και για τα οποία το discogs αποφαίνεται πως είναι πειρατικά, και ακόμη για το τρίτο τους “Ralf & Florian”, που το έχω σε βινύλιο της γερμανικής Philips από τα μέσα του ’80 πάνω-κάτω. Έτσι και ενώ η συγκεκριμένη έκδοση φαίνεται «πεντακάθαρη», με σωστά matrix κ.λπ., το discogs με πληροφορεί μόλις τώρα πως πρόκειται για πειρατή. Ρε δε… γ@μιέστε! Έτσι τα πουλάγανε τότε τα άλμπουμ, έτσι τ’ αγοράζαμε.  
Άλλο Kraftwerk δεν διαθέτω πια, καθώς το “Autobahn”, που είχα κάποτε, το έχω πλέον ξεφορτωθεί.
Θέλω να πω μ’ αυτά και μ’ αυτά πως κάποτε ήμουν fan της πρώτης και πιο πειραματικής φάσης του γκρουπ (ακούω τώρα, καθώς γράφω αυτές τις γραμμές, και μετά από χρόνια, την κόκκινη κορίνα από το 1970 και την βρίσκω εξαιρετική, ένα γαμάτο rock-experimental άλμπουμ, με το “Stratovarius” π.χ. να στέλνει τους Neu! για βρούβες), ενώ η δεύτερη και πιο εμπορική με άφηνε πάντα παγερά αδιάφορο – όπως παγερή και αδιάφορη (για να μην πω και σιχαμένη) ήταν και η ρομποτική εικόνα των Kraftwerk, που παρέπεμπε στη ναζιστική αντίληψη περί φετιχοποίησης της μηχανής. Στο κάτω-κάτω της γραφής ο Jean-Michel Jarre πάντοτε μου άρεσε περισσότερο από τους Kraftwerk εκείνης της εποχής.  
Α, έχω και το “Tone Float” των Organisation… πειρατής κι αυτός! 

4/3/2018 
Η Ιταλία θα δείχνει πάντα το δρόμο, θα είναι πάντα μπροστά, καθώς από την εποχή της ρεφορμιστικής αριστεράς του Μπερλινγκουέρ και τον διαβόητο «ιστορικό συμβιβασμό» παράγει νέα πανευρωπαϊκά πολιτικά δεδομένα. 
Η πανωλεθρία των ευρωπαϊστών τύπου Ρέντσι είναι ήδη καταγραμμένη, όπως καταγραμμένος είναι και ο θρίαμβος των αποκαλούμενων «λαϊκιστών» του Γκρίλο, που σάρωσαν στο φτωχό νότο και στα νησιά. 
Η Ιταλία χρειάζεται, πάνω απ’ όλα, μία αντι-γερμανική / αντι-ευρωενωσική κυβέρνηση. Αν θα την αποκτήσει, ποιας κατεύθυνσης ακριβώς και σε τι βάθος θα φτάνει αυτή θα φανεί τις επόμενες μέρες ή μήνες… 
(Κίτρινος ο Γκρίλο, κόκκινοι οι κεντοαριστεροί και μπλε οι κεντροδεξιοί-ακροδεξιοί)

4/3/2018 
Εκτός από τα... ενοίκια ο Μαδούρο χρωστάει σίγουρα και τα εντατικά μαθήματα του αθλιότερου λαϊκισμού, που του παρέχουν αφειδώς τα... σοβαρά ελληνικά σάιτ. 

3/3/2018 
Ο Τόμας Βίζερ, πρώην πρόεδρος του παντελώς άκυρου και αναξιόπιστου «Euroworking Group», είναι ένας ακραίος φιλελές, ένα «σκυλί», που σπέρνει ακόμη και τώρα το φόβο και τη σύγχυση.
Αυτός ο γελοίος τύπος όπου σταθεί κι όπου βρεθεί ωρύεται πως επί υπουργίας Βαρουφάκη η Ελλάδα ζημιώθηκε πάνω από 200 δισεκατομμύρια, όταν είναι γνωστό τοις πάσι πως την Ελλάδα τη ζημίωσαν οι ομοϊδεάτες τού Βίζερ κατά το 1/4 του ΑΕΠ της, κερνώντας την σε πραγματική ανεργία ένα 30, 40 ή και 50% (κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει), με ταυτόχρονη διάλυση του κοινωνικού ιστού μέσω εγκληματικής φορολογίας, δήμευσης περιουσιών, οικονομικής μετανάστευσης και λοιπά, και λοιπά.
Με απλά λόγια. Η περίοδος Βαρουφάκη ζημίωσε την Ελλάδα όσο είχε προγραμματίσει ο Βίζερ να την ζημιώσει αν δεν έπεφτε ο Χαρδούβελης (οι ΣαμαροΒενιζέλοι δηλαδή), συν το… τιμωρητικό-προτεσταντικό ποσό, που θα επιβαλλόταν στη χώρα προκειμένου να ενοχοποιούνταν όλοι εκείνοι που τόλμησαν να σηκώσουν ένα-τι-από-κεφάλι στον οικονομικό φασισμό των λεγόμενων «θεσμών». 

2/3/2018 
Είναι να πλερώσουμε και κάτι γαμησιάτικα Νίκο…

1/3/2018 
ACID FLASHBACK... 
Ο ασύλληπτος ψυχεδελικός ή αντι-ψυχεδελικός ύμνος του Mickey Newbury (εξαρτάται από τη μεριά που τον βλέπει ο καθείς) τραγουδισμένος πρόσφατα από τον φοβερό Kenny Rogers, που τον είχε τραγουδήσει και το 1967. Τι καταπληκτικό τραγούδι! Τι αριστούργημα! Μόνο για παντοτινό προσκύνημα…
 

1/3/2018
ΟΠΩΣ ΑΜΕΡΙΚΗ...
«Στις Ηνωμένες Πολιτείες όλες οι υποθέσεις που δεν διεκπεραιώνονται με το τηλέφωνο, συζητιούνται σε συνδυασμό με γενναίο φαγοπότι και συχνά σε συνθήκες κραιπάλης. Αυτό έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία για τον επισκέπτη με τα περιορισμένα μέσα, που επιπλέον είναι υποχρεωμένος να πληρώνει τα έξοδά του. Στην πραγματικότητα σημαίνει, με ελάχιστες εξαιρέσεις, ΟΤΙ ΤΑ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ.
Πράγματι, επειδή η τροφή δεν παίζει εκεί παρά δ
ευτερεύοντα ρόλο, της δίνουν πολύ λίγη σημασία. Και καθώς όλοι όσοι συχνάζουν σ’ αυτούς τους χώρους δίνουν σ’ όλο τον κόσμο την εντύπωση ότι συζητούν για επιχειρήσεις, ή ότι μ’ αυτό το πρόσχημα τα “κοπανάνε”, οι λογαριασμοί μπορούν να περάσουν στο σκέλος των εξόδων ή τουλάχιστον ν’ αφαιρεθούν απ’ τη φορολογική δήλωση τού καθενός απ’ αυτά τα μέλη της “παρέας”. Κατά συνέπεια κανένας οικονομικός νόμος δεν χαλιναγωγεί την ύψωση των τιμών στα εστιατόρια. Αντίθετα, στα λιγότερο ακριβά εστιατόρια μπορεί κανείς να φάει καλά. Εκεί το φαγητό εξακολουθεί ν’ αποτελεί αντικείμενο κάποιας φροντίδας».
John Kenneth Galbraith

JEFF HAMILTON TRIO live from San Pedro

$
0
0
Στο JeffHamiltonTrio, ένα από τα πιο δραστήρια, αμερικανικά jazz-triosτων τελευταίων ετών, έχουμε αναφερθεί κι άλλες φορές εδώ στο δισκορυχείον. Όπως είχαμε σημειώσει πριν κάμποσα χρόνια… το όνομα του ντράμερ Jeff Hamilton κάποιοι μπορεί να το έχουν στο νου τους από την πολυποίκιλη συνεργασία του (σε CD, DVD και συναυλίες) με την Diana Krall, όμως εγώ το θυμάμαι από το τρίο με τ’ όνομά του, για το άλμπουμ τού οποίου “Symbiosis” [CAPRI, 2009] είχα γράψει στο τεύχος 201 του Jazz & Τζαζ.
Παρακολουθώντας, λοιπόν, το συγκεκριμένο trioπερί τη μια δεκαετία έρχομαι να πω –με αφορμή το πιο πρόσφατο CDτου που τιτλοφορείται LivefromSanPedro[CAPRI, 2018]– πως έχουμε να κάνουμε μ’ ένα ιδιαίτερης διαύγειας σχήμα (πάντα οι TamirHendelmanπιάνο και ChristophLutyκοντραμπάσο θα συμπληρώνουν τη line-up), που ποτέ δεν ξεφεύγει από τον προκαθορισμένο ρόλο του. Πού είναι ποιος; Μα η επίδειξη ενός ατελείωτου swinging, με τη χρήση των απολύτως απαραίτητων μέσων. Των τριών οργάνων δηλαδή (πιάνο, μπάσο, ντραμς), των οποίων οι προαναφερόμενοι είναι άψογοι χειριστές, και βεβαίως της γνώσης (από τους ίδιους) όλων των κεφαλαίων τής τζαζ παράδοσης. Όπως το έχουμε τονίσει κι άλλες φορές… τι να πει κανείς, όταν τρεις Αμερικανοί, άσσοι οργανοπαίκτες, αποφασίζουν να προβάλλουν εκείνα με τα οποία μεγάλωσαν; Γιατί αυτό που αποδίδουν ζωντανά εδώ (AlvasShowroom, SanPedro, Καλιφόρνια, 8/1/2017) οι Hamilton, Hendelmanκαι Luty, είναι εκείνο που όλοι μας φανταζόμαστε. Όπερ... κλασικό αμερικανικό songbook (“Poinciana” των NatSimonκαι BuddyBernierαπό το 1936, “Ihavedreamed” των Rodgers / Hammerstein, “Inwalkedbud” του Monk), συνθέσεις φίλων και βεβαίως πρωτότυπο δικό τους υλικό, άπαντα παραταγμένα με γνώμονα όχι μόνο την επικοινωνία των τριών, αλλά και τη μετακύλιση αυτής της ακριβώς της εσωτερικής επικοινωνίας προς τον κόσμο. 
Η συνταγή είναι αλάνθαστη. Ο κόσμος χαίρεται και απολαμβάνει κάθε στιγμή τού JeffHamiltonTrioκαι το δείχνει τακτικότατα, επευφημώντας ζωηρά και με πάθος.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΣΦΕΤΣΑΣ ανέκδοτες εγγραφές της Greek Fusion Orchestra από το δεύτερο μισό των seventies

$
0
0
Όσοι έχουν ακούσει το άλμπουμ του Κυριάκου Σφέτσα και τηςGreekFusionOrchestra«Χωρίς Σύνορα» από το 1980 υποπτεύονται ή ξέρουν για το τι ακριβώς θα μιλήσουμε. Ξέρουν, εννοώ, τι σημαίνει το να ανασύρονται ανέκδοτες εγγραφές αυτής της ορχήστρας από το δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’70 (το κάνει η TerangaBeat), οι οποίες, σε συνδυασμό με την ακεραιότητα της ηχητικής κατάστασής τους, δεν μπορεί παρά να πλασάρονται μεταξύ των κορυφαίων της εγχώριας τζαζ. Ή μάλλον της… ελληνικής τζαζ. Γιατί αν ο όρος «ελληνική τζαζ» έχει ένα νόημα βαθύτερο, τότε οι εγγραφές της GreekFusionOrchestraτου Κυριάκου Σφέτσα είναι σίγουρο πως τον καλύπτουν 100%.
Είναι το ίδιο που συμβαίνει και με το ελληνικό ροκ. Γενικώς, ελληνικό ροκ είναι το ροκ που παίζεται από έλληνες μουσικούς, αλλά ειδικότερα και βαθύτερα είναι το ροκ, που… μιλάει ελληνικά, εμφανίζοντας στοιχεία της μουσικής παράδοσής μας (δημοτικό, ρεμπέτικο, λαϊκό...) στο ηχητικό κομμάτι του. Έτσι κάπως απέκτησε νόημα και ουσία ο όρος στις αρχές του ’70, μέσα από τις εγγραφές του Σαββόπουλου, του Ρωμανού, του Γκαϊφύλλια, της Κωχ, των Μπουρμπουλιών, των Λήδα-Σπύρος κ.ά.
Κάτι ανάλογο, λοιπόν, δεν μπορεί παρά να συμβαίνει και με την τζαζ, την ελληνική τζαζ. Αν ο Γεράσιμος Λαβράνος και ο Μίμης Πλέσσας άνοιξαν το δρόμο με τις «ρεμπετα-νόβες» του ο πρώτος και με το καθοριστικό, αλλά μέχρι πρότινος άφαντο για χρόνια, “GreeceGoesModern” ο δεύτερος, είναι ο Κυριάκος Σφέτσας με την GreekFusionOrchestraεκείνος ο οποίος, μετά τα μέσα του ’70 και την επιστροφή του στη χώρα (από τη Γαλλία), θα θέσει σε κίνηση το συγκεκριμένο project, που βρήκε καλή διέξοδο στην τηλεόραση της εποχής, βεβαίως στο ραδιόφωνο και ακόμη στη δισκογραφία, μ’ εκείνο το LPτου 1980.
Με όχι την ίδιαν ακριβώς line-up, αλλά και με κοινά μέλη σε σχέση με την μπάντα τού «Χωρίς Σύνορα», ο Σφέτσας δεν διασκευάζει εδώ παραδοσιακούς σκοπούς (κατά το πρότυπο της «Σαμαρίνας» ή της «Παπαδιάς»), αλλά επηρεασμένος από τη δημοτική παράδοση υφαίνει τον προσωπικό τζαζ κόσμο του, συνθέτοντας πρωτότυπα κομμάτια («Γύφτικο μοτίβο», «Πρωινές προσδοκίες», «Μετάβαση» κ.λπ.), γεμάτα έμπνευση και φαντασία, που πάνε ακόμη παραπέρα μέσω των σπουδαίων σολιστών, με τους οποίους συνεργάζεται.
Κάπως σαν προαναγγελία ας διαβαστεί τούτο το κείμενο… προαναγγελία ενός άλμπουμ που ετοιμάζεται από την TerangaBeatκαι που θα κυκλοφορήσει κανονικά προς το καλοκαίρι. Τότε θα τα πούμε και αναλυτικότερα…
Στο linkπου ακολουθεί μπορείτε ν’ ακούσετε κάποια δείγματα…
https://www.forcedexposure.com/Catalog/sfetsas-kyriakos-greek-fusion-orchestra-vol-1-cd/TBCD.022CD.html

OWEN BRODER / THE AMERICAN ROOTS PROJECT μια τζαζ βουτιά στη λευκή μουσική κληρονομιά

$
0
0
Οι αμερικανοί μουσικοί –ανάμεσά τους κι εκείνοι της jazzφυσικά– ψάχνουν συχνά στο παρελθόν όχι μόνο για να εμπνευστούν, δημιουργώντας καινούριες συνθέσεις κ.λπ., αλλά και για να αποτίσουν φόρους τιμής σε λαϊκά είδη, που ως τέτοια, ως λαϊκά δηλαδή, δεν μπορεί παρά να αφορούν στους πάντες σε κάθε δημιουργικό χώρο. Το πόσο μπορεί να έχουν επηρεάσει την jazz, φερ’ ειπείν, οι ήχοι των παραδοσιακών τραγουδιών των Απαλαχίων, το λευκό bluesτου ’20, το bluegrassκαι όλα τα… από-κει-και-κάτω παρακλάδια τής γενικότερης countrymusicείναι γνωστό, χοντρικώς, στους μουσικόφιλους – κάτι που, από την άλλη μεριά, δεν γίνεται να ακυρώσει τις σοβαρές προσπάθειες υπενθύμισης όλων τούτων στο διάβα του χρόνου. Πόσω μάλλον όταν η δουλειά που γίνεται σε περιπτώσεις άλμπουμ όπως του Heritage[artiShare, 2017], του σαξοφωνίστα OwenBroder, είναι από ’κείνες που μπορούν να κάνουν αμέσως τη διαφορά.
Σε τι ακριβώς συνίσταται η διαφορά στο “Heritage”; Κατ’ αρχάς στην ιδέα ενός ολοκληρωμένου projectγύρω απ’ αυτήν τη συγκεκριμένη κληρονομιά, που έχει τη σφραγίδα όχι μόνο του Broderκαι των συνεργατών του, μα και του παραγωγού RyanTruesdell– ενός νέου ακόμη ανθρώπου με ήδη σοβαρά επιτεύγματα (GilEvansProjectκ.ά.). Έπειτα, στην ουσία αυτού καθ’ αυτού του project, που από τη μια μεριά τιμά το μουσικό παρελθόν, αλλά από την άλλη αρθρώνει μια σύγχρονη πρόταση ανάγνωσής του, με πολλά στοιχεία υψηλού γούστου. Αρκεί ν’ ακούσει κάποιος το πώς διασκευάζονται τα κλασικά “Wayfaringstranger” και “Jambalaya” ή να προσέξει τις μεγαλειώδεις, σε κάποιες περιπτώσεις, πρωτότυπες συνθέσεις-αποδόσεις σαν την “Thepeoplecouldfly” (του τρομπετίστα AlphonsoHorne), που περιστρέφεται γύρω από το θέμα της ιστορικής δουλοπαροικίας των Αφρικανών και το πώς, φθάνοντας στην Αμερική, άλλαξαν τη μουσική του Νέου Κόσμου.
Σ’ αυτήν την προσπάθειά του ο Broder, που συνθέτει κιόλας (ακούμε το άνοιγμα και το κλείσιμο του άλμπουμ) δεν είναι μόνος. Έχει δίπλα του αναγνωρισμένους μουσικούς, όπως τον τρομπονίστα NickFinzer, τον ντράμερ MattWilson, τον πιανίστα FrankKimbrough, τον μπασίστα JayAnderson, την τραγουδίστρια KateMcGarry, τη βιολίστρια SaraCaswell, αλλά και τις προσφορές στη σύνθεση των  JimMcNeely, BillHolman, RyanTruesdellκ.ά. Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι εντυπωσιακό. Το “Heritage” έχει από τη μια μεριά την «ευγένεια» των μικρών combos, των άλμπουμ της AlisonKraussγια παράδειγμα, και από την άλλη τη δύναμη και τη συνοχή μιας μεσαίας ορχήστρας, ικανής να αποδώσει «τα πάντα».
Εξαιρετική προσπάθεια, που δείχνει συνάμα, και το όραμα της πάντα ασυναγώνιστης σε τέτοια ζητήματα, artistShare.
Επαφή: www.owenbroder.com

MIKΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK 83

$
0
0
8/3/2018
Αυτό το θρυλικό βιβλίο βγήκε κάποτε μ’ αυτό το γελοίο, απαράδεκτο και ψευτο-προκλητικό εξώφυλλο. (Καλύπτω το… επίμαχο σημείο, επειδή αγνοώ τα όρια ανοχής του facebook και δε θέλω το ποστ να κατέβει).
Είναι το βιβλίο του Γ. Τσουκαλά «Κουρασμένος απ’ τον Έρωτα» (τι εκπληκτικός τίτλος!), που είχε πρωτοβγεί το 1927, ξανά το 1965, ξανά το 1985 (είναι η έκδοση που βλέπετε – στα μέσα του ’80 το να φωτογραφιζόσουν με μια σύριγγα στο μπράτσο ήταν… in, αφού ακόμη και σε ταινίες με το Γαρδέλη και την Πίκουλα έβλεπες τέτοιες φάσεις) και ξανά το 2013 από το Φαρφουλά, στον οποίον είχε ωραίο εξώφυλλο, έχοντας υποπέσει όμως (ο Φαρφουλάς) σ’ ένα... λάθος. Γ. Τσουκαλάς και όχι… Γιώργος Τσουκαλάς είναι ο συγγραφέας.
Σε τι αναφέρεται το βιβλίο; Μέσες-άκρες το διαβάζετε, στις επίσης αχρείαστες πληροφορίες του front cover…

7/3/2018
Και κάτι ακόμη για τους Kraftwerk. Λένε κάποιοι πως επηρέασαν στην Αμερική το electro-techno και κάτι τέτοιες ιστορίες. Τρίχες… Πρόκειται για τις βλακείες που γράφουνε τα σάιτ και αναπαράγουν αφελώς οι διάφοροι.
Κανένας δεν επηρεάζει πραγματικά αν δεν έχει μεγάλη επιτυχία. Και αρκεί, πολλές φορές, κάποιος να έχει μία και μόνη μεγάλη επιτυχία, για να επηρεάσει σφόδρα.
Δεν μπορεί κάποιος να επηρεάσει καταστάσεις, όταν δε βάζει κομμάτια στην πρώτη δεκάδα του Billboard (αν μιλάμε για την Αμερική ή και παγκόσμια). Οι Kraftwerk το μόνο που κατάφεραν ήταν να βάλουν, στα άλμπουμ, το Autοbahn στο νούμερο 5, το 1975, καθώς όλα τα υπόλοιπα LP και singles τους βολόδερναν σε πολύ πιο κάτω θέσεις – άρα χοντρικά πέρασαν απαρατήρητα. Να εδώ η σούμα:  
Billboard 200 (LP): Autobahn #5, Computer World #72, Trans-Europe Express #119, The Man-Machine #130, Radio Activity #140  
Hot 100 (singles) Autobahn #25, Trans-Europe Express #67  
Το να βγαίνει λοιπόν ο πας τις και να λέει ότι… εμένα με επηρέασαν οι Kraftwerk, το τάδε single, που δε μπήκε ούτε στα 100, είναι δικαίωμά του, όπως δικαίωμα κάποιου είναι να λέει πως τον επηρέασε ο... Κουκουτάρας. Αλλά αυτό δε σημαίνει τίποτα ευρύτερα.  
Όποιος θέλει να μάθει ποιοι «ηλεκτρονικοί» καλλιτέχνες άλλαξαν την ιστορία αυτής-ταύτης της μουσικής, μεταλλάσσοντας και τις χορευτικές μάζες, ας μελετήσει τα τοπ. Εκεί είναι η απάντηση… Να ένα track, που γ@μησε… #8 στηνΑγγλία, #71 στο Hot100, αλλά #1 στο US Billboard Hot Dance Club Play. Ποιο Model τώρα…
  

7/3/2018
Κάποιοι ανόητοι λένε πως οι Kraftwerk επηρέασαν τη «σύγχρονη τέχνη» (δεν τους αρκεί η μουσική, βάζουν μέσα και τη γλυπτική!) περισσότερο και από το Βάγκνερ (ό,τι μαλακία κατέβει στο κεφάλι του καθενός την αμολάει), ενώ κάποιοι άλλοι άσχετοι φτάνουν στο σημείο να τους συγκρίνουν ακόμη και με τους Beatles! Αν είναι δυνατόν!
Εντάξει, δε μηδενίζω. Κάποιους επηρέασαν κι οι Γερμανοί. Να, εδώ, τα… ρομπότ του Λουκά…

7/3/2018 
Βγαίνουν αυτά τα ευρωθρασίμια σε διάφορα κανάλια ή φυλλάδες (χάρτινες ή ηλεκτρονικές), δημαγωγούν και ψεύδονται ασυστόλως, και δεν βρίσκεται ούτε ένας δημοσιογράφος –που να μην ακούει σα δούλος ή σα χάνος– για να τους βάλει στη θέση τους. Η δε ξεπουλημένη στους δανειστές-ευρωενωσικούς κυβέρνηση δεν τολμάει να αρθρώσει ούτε κιχ, για να υπερασπιστεί την (ανύπαρκτη) υπόληψή της. Τελικά τι μένει; Οι συκοφαντίες και τα ψεύδη των τοκογλύφων.
Όποιος ενδιαφέρεται να δει τι έγινε στην περίοδο Βαρουφάκη (που δεν είναι, φυσικά, άμοιρος άλλων ευθυνών) ας το ψάξει. Εγώ το έψαξα και είδα πως τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2015, συνολικά, υπήρξε αύξηση του ΑΕΠ σε σχέση με τα προηγούμενα αρνητικά πρώτα εξάμηνα (βασικά, γιατί δεν μπήκαν καινούριοι φόροι) και πως το χρέος, τον Ιούνη του '15, παραδόθηκε 10 δισεκατομμύρια λιγότερο. Αυτή είναι η αλήθεια, την οποία ντρέπεται να υποστηρίξει ακόμη και ο Σύριζα! 

7/3/2018 
Κι άλλος νεκρός, στο Μετρό, στη Δάφνη. 
Το Μετρό, στην Ελλάδα της κρίσης και της κοινωνικής διάλυσης, εξελίσσεται σταθερά σε καρμανιόλα, και κανείς δεν κάνει τίποτα γι’ αυτό. Πολλοί σταθμοί του είναι βαμμένοι στο αίμα και κανείς δεν ενδιαφέρεται να λάβει κάποιο μέτρο.
Δεν ξέρω ποιος ηλίθιος δίνει την κατεύθυνση να μπαίνουν οι συρμοί στους σταθμούς με χίλια, όμως, για το θέμα, δεν υπάρχει αμφιβολία, φταίνε και οι οδηγοί, που χωρίς να το καταλάβουν μετατρέπονται σε ακούσιους δολοφόνους.
Να αντιδράσουν λοιπόν και να απαιτήσουν, αφού δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο, οι συρμοί να φτάνουν στις αποβάθρες με τις ελάχιστες δυνατές ταχύτητες.
Είναι η λύση στο πρόβλημα; Είναι μια μερική και ειδική λύση, αφού τίποτα δεν εξασφαλίζει πως ο απελπισμένος δεν θα γράψει τέλος όπου αλλού μπορεί, και όπως μπορεί. Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι ανεπίτρεπτο αυτή η ιερή και ύστατη απόφαση ενός ανθρώπου να μετατρέπεται σε δημόσιο θέαμα – για πολλούς και διαφόρους λόγους. 

6/3/2018
Άλλη μία γκρουπάρα, που δυστυχώς δεν την πήραν χαμπάρι οι Έλληνες στα μέσα του ’70. Το λέω, γιατί θα μπορούσε να την κυκλοφορήσει ο Μάτσας στην πράσινη MINOS (singles) ή στην πορτοκαλί (LPs), στις ετικέτες δηλαδή που έβγαζε τα «ξένα» του.
Οι Lafayette Afro-Rock Band ήταν Αμερικάνοι, αλλά είχαν για έδρα τους από τις αρχές των σέβεντις τη Γαλλία, εκεί όπου άκουσαν-έμαθαν (και) το afro. Ηχογράφησαν με διάφορα ονόματα (ως Ice π.χ. έβγαλαν μερικά εξαιρετικά LP) και γενικά η ιστορία τους είναι μπλεγμένη, γιατί σαν μονάδες ή και 2-3 μαζί έπαιζαν και με άλλα γκρουπ.
Και αυτοί φυσικά θεωρούνται εκπρόσωποι του ευρωπαϊκού afro-rock, έχοντας κι άλλα στοιχεία (soul, funk, jazz κ.λπ.) στις συνθέσεις τους. Φοβεροί…  

6/3/2018
Στα μέσα του ’70 υπήρχε μεγάλο κίνημα αφρορόκ και ψευτο-αφρορόκ στην Ευρώπη, που βάδιζε πάνω στα χνάρια που είχαν χαράξει οι Santana και οι Osibisa βασικά. Πάνω σ’ αυτούς τους δύο ήρθε να προστεθεί και ο Manu Dibango με το “Soul Makossa” και από κει και κάτω έγινε το σώσε. Πάμπολλες μπάντες από τα ηπειρωτικά (Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Κάτω Χώρες κ.ά.) ξεπετάχτηκαν και άρχισαν να παίζουν σ’ αυτό το στυλ (με ρυθμούς και φωνητικά αφρικάνικα ή υποτίθεται αφρικάνικα) προσφέροντας, συχνότατα, διαμάντια.
Αυτοί που ακούγονται στο κλιπ είναι οι Kongas από το LP τους του 1974, το γκρουπ του Τσερόνε (όπως λέγαμε στη Ελλάδα τον Cerrone) και του πληκτρά Raymond Donnez (που είχε παίξει ακόμη και με το Γιώργο Ρωμανό). Υπήρχαν και Έλληνες φυσικά, που είχαν ανακατευτεί από τότε με το άφρο, και μάλλον χρειάζεται κείμενο για να τα αραδιάσουμε, όπως πρέπει, όλα αυτά…

5/3/2018
Στα πρώτα χρόνια του ’80 στην Ελλάδα οι… ειδικοί είχαν τον Jean-Michel Jarre για μισή μερίδα. Τον θεωρούσαν εμπορικό, ποπ (το ποπ στη χώρα συχνά ήταν συνώνυμο της ευτέλειας), εύκολο κ.λπ. Τέλος πάντων εγώ αυτό το είχα αγοράσει σε βινύλιο όταν βγήκε και το έχω ακόμη στη δισκοθήκη μου. Φωτεινή electro-pop, χωρίς… σκοτεινές, ναζιστικές γκριμάτσες.

DAN BLOCK ένα απολύτως διασκεδαστικό τζαζ πάρτυ

$
0
0
Σαξοφωνίστας (τενόρο) και κλαρινίστας είναι ο DanBlock, ένας μουσικός που έχει πολλές και καλές συνεργασίες να παρουσιάσει (από WyntonMarsalisκαι ToshikoAkiyoshi, μέχρι NatalieColeκαι LindaRonstadt).
Στο“Block Party (A Saint Louis Connection)” [Miles High, 2017], πουείναιτοπιοπρόσφατοCD του, οBlock στήνει, πραγματικάμιαγιορτή, έναπάρτυ, τηβοηθείαμερικώνδυνατώνσολιστών (Rob Block κιθάρες, Tadataka Unno πιάνο, Neal Caine μπάσο, Aaron Kimmel ντραμς) καιβεβαίωςμέσωενόςσετσυνθέσεωνυπεράνωπάσηςυποψίας.
Ναι, στάνταρντείναιβασικάαυτάπουακούγονταιεδώ, όπωςτοθαυμάσιο“Dinner for one please, James” (απότορεπερτόριοτωνNat King Cole, Eartha Kitt κ.ά.), το“Light blue” τουThelonious Monk, το“Smoke signal” τουGigi Gryce, τα“Beautiful changes” και“Ain’t no land like dixieland” του  Walter Donaldson κ.λπ.
Γράψαμε τη μαγική λέξη (dixieland); Ίσως ναι, αφού δεν θα πρέπει να υπάρχει κλαρινίστας στην Αμερική, που να μην έχει την παλαιά jazzκαι βεβαίως την dixielandως ευαγγέλιο, επαναφέροντας, με κάθε ευκαιρία, στο μουσικό σήμερα πολλές και διαφορετικές μνήμες. Μνήμες ακόμη και από τον θρυλικό κορνετίστα BixBeiderbecke εν προκειμένω, στην παικτική παρακαταθήκη του οποίου ανήκουν και οι δύο συνθέσεις τού WalterDonaldson, που ακούγονται στο πάρτυ.
Να σημειώσουμε, όμως, πως αυτές οι κλασικές συνθέσεις δεν επαναφέρονται στο τώρα με τον προ… 90ετίας τρόπο, καθώς ο Block, κάνοντας ξεχωριστή δουλειά πάνω στις αρμονίες και στις συγχορδιακές διαδοχές, ξέρει να δημιουργεί άλλου τύπου περιβάλλοντα, περισσότερο sixtiesνα πούμε, παίζοντας σόλι στο τενόρο του με απαράμιλλη δύναμη, αφήνοντας συγχρόνως τα κατάλληλα «κενά», τα οποία και θα «γεμίσουν» οι υπόλοιποι σολίστες του. Αρκεί κάποιος ν’ ακούσει το πώς διασκευάζεται και το πώς επανατοποθετείται το “Beautifulchanges”, απ’ αυτούς τους εξαιρετικούς μουσικούς, για ν’ αντιληφθεί τη δουλειά που έχει γίνει, στο BlockParty(ASaintLouisConnection)”, σ’ ένα πίσω πλάνο.
Και φυσικά από μια τέτοια γιορτή, που μπορεί να περιστρέφεται (και) γύρω από την «παλαιά τζαζ», με το απολύτως όμως σύγχρονο πρόσωπο, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει και το blues, μέσω του καταπληκτικού “Bythefireside” του RayNoble, το οποίο διασκευάζεται από τον DanBlockκαι τους φίλους του μ’ έναν αληθινά εντυπωσιακό τρόπο.
Έξοχο CDμε μνήμες μουσικές που θα παραμένουν πάντα ζωντανές, όσο θ’ αντιμετωπίζονται από τους νεότερους μουσικούς με σεβασμό, που να μην αποκλείει την ταυτόχρονη διάθεση για πρωτοτυπία. 

SARA SERPA μια σπουδαία σύγχρονη τραγουδίστρια - βοκαλίστρια που αξίζει να την μάθουν περισσότεροι

$
0
0
Για την τραγουδίστρια και βοκαλίστα SaraSerpaέχουμε γράψει αρκετές φορές, τονίζοντας τόσο την αξία, όσο και την πρωτοτυπία όλων εκείνων που παρουσιάζει.
Γεννημένη στη Λισαβόνα και εγκατεστημένη από χρόνια στη Νέα Υόρκη, η Serpaέχει σπουδάσει στην πατρίδα της πιάνο και τραγούδι, επεκτείνοντας τα ενδιαφέροντά της στην αρχή εντός του Berklee College of Music και εν συνεχεία του New England Conservatory. Έτσι, και κατά μίαν έννοια, γίνεται αμέσως αντιληπτή η επαφή της κι η αγάπη της για τη νέα ή όχι και τόσο νέα jazz (τα M-Base ιδιώματα π.χ.), αλλά και το ενδιαφέρον της για το διαχρονικό (π.χ. τον Thelonious Monk). Με δασκάλους τούς Danilo Perez, Theo Bleckmann και Jerry Bergonzi, και με τον Greg Osby να διακρίνει το ταλέντο της εγκαίρως, η SaraSerpaπολύ γρήγορα θα αναδειχθεί σε «περίπτωση», καθώς μέσω της συνεργασίας της με το θρύλο πιανίστα RanBlake, των προσωπικών άλμπουμ της και της σύνδεσής της με τον συμπατριώτη της κιθαρίστα André Matos, θα κατακτήσει, με τα ποικίλα πρότζεκτ της, κοινό και κριτικούς… όπως συνήθως λέμε. Και όπως θα ξαναπούμε… παίρνοντας ως αφορμή το πλέον πρόσφατο CDτης CloseUp [cleanfeed, 2018], που αποτελεί ένα ακόμη ιδιαίτερο άλμπουμ, δείχνοντας, και αυτό, τον ξεχωριστό τρόπο που σκέπτεται και δρα, πάντα γύρω από την ευρεία jazz, η Πορτογαλίδα.
Στο “CloseUp”, κατ’ αρχάς, η Serpaσυνοδεύεται από την IngridLaubrockτενόρο, σοπράνο σαξόφωνα και τον ErikFriedlanderτσέλο. Άρα, επί του προκειμένου, έχουμε κι ένα κάπως ασυνήθιστο setting, που κάνει το συγκεκριμένο άλμπουμ ν’ ακούγεται ακόμη πιο μοναδικό.
Εδώ, η Serpaπαίζει βασικά με την έννοια της ταυτότητας, επηρεασμένη –το αναφέρει και η ίδια– από την ταινία του Αμπάς Κιαροστάμι Nema-yeNazdik (1990) ή Close-Up, όπως μεταφράστηκε στην αγγλική (ένας τίτλος, που μεταφέρθηκε αυτούσιος, όπως αντιλαμβάνεστε, και στο CD). Υποδύεται λοιπόν διάφορες περσόνες υιοθετώντας διαφορετικές γλώσσες (αγγλικά, πορτογαλικά) και τραγουδο-απαγγέλλοντας σ’ αυτές κείμενα της VirginiaWoolf (“Thefuture”) και της γαλλο-βελγίδας φιλοσόφου, φεμινίστριας, ψυχοαναλύτριας κ.λπ. LuceIrigarayή ποιήματα του συμπατριώτη της RuyBelo(“Pássaros”) κ.λπ., χρησιμοποιώντας έναν δικό της τρόπο εκφραστικής, που απαρτίζεται από… διαλυμένες λέξεις και από φωνητικούς ήχους. Όλο αυτό το σύστημα στηρίζεται φυσικά στα δύο όργανα (τα σαξόφωνα, το τσέλο), που επιχειρούν και αυτά από τη μεριά τους να ακολουθήσουν τη Serpaσ’ αυτό το εντελώς ιδιοσυγκρασιακό και μοναχικό, οπωσδήποτε, ερμηνευτικό ταξίδι της, που διαθέτει φάσεις αληθινής απόλαυσης. Στο “Woman”, ας πούμε, στιγμές-στιγμές είναι σαν ν’ ακούς κάποια… νεράιδα του britishfolk!
Ξεχωριστό άλμπουμ, από μια ξεχωριστή καλλιτέχνιδα.
Επαφή: www.saraserpa.com

BLUES REVIVAL 39: BUDDY MOSS (1914-1984)

$
0
0
Γεννημένος το 1914 στην Jewellτης Georgia, ο BuddyMossαποτελεί μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες του piedmontστυλ και οπωσδήποτε μία από τις πιο απρόσμενες ανακαλύψεις του bluesrevival. Τούτο το λέμε επειδή τον σπουδαίο αυτόν bluesmanδεν τον ανακάλυψε κάποιος ερευνητής, μιας και ο ίδιος, από μόνος του, αποφάσισε να εμφανισθεί ενώπιον κοινού, το 1964, όταν παραβρέθηκε σ’ ένα liveτού φίλου του JoshWhite. Όπως γράφει ο BruceBastinστο κλασικό βιβλίο του CryingfortheCarolines [NovemberBooks, London 1971], ο BuddyMossάρχισε να μαθαίνει κιθάρα ακούγοντας τους δίσκους τού BlindBlakeκαι τού BlindLemonJefferson, παίρνοντας ακόμη περισσότερα στοιχεία από το παίξιμο τού BarbecueBob.
Το πρώτο sessionκάτω από το όνομά του συνέβη τον Ιανουάριο του 1933, μολονότι ο Mossηχογράφησε για πρώτη φορά, για την Columbia, το 1930, παίζοντας φυσαρμόνικα για τους GeorgiaCottonPickers (γκρουπ στο οποίο συμμετείχαν, επίσης, οι BarbecueBobκαι CurleyWeaver). Παρ’ όλη την επιτυχία που γνώρισε με τις προσωπικές εγγραφές του, στη δεκαετία του ’30, όπως και με τις κατά καιρούς επανεμφανίσεις του (1941-42), ο BuddyMossπαρέμεινε ένας άξιος αλλά επισκιασμένος καλλιτέχνης ακόμη και την εποχή του bluesrevival.
Το 1964 ο JoshWhiteέδωσε ένα liveστην Atlantaτης Georgiaκαι ο BuddyMossθεώρησε σωστό να βρεθεί εκεί, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο τον καλό του φίλο. Οι ερευνητές, λογικώς, θα έπεσαν από τα σύννεφα. Χωρίς απολύτως κανέναν κόπο είχαν εμπρός του ένα «όνομα» από τα thirties, πανέτοιμο, μάλιστα, να προβεί σε νέες ηχογραφήσεις.
Αφού πρώτα κλείστηκαν κάποια live, το Μάιο του ’66 ο EugeneBuddyMossθα μπει στο στούντιο της Columbia (στο Nashvilleτου Tennessee) για ένα προσωπικό session, το οποίο για πολλά χρόνια παρέμενε ανέκδοτο (εμφανίστηκε για πρώτη φορά σ’ ένα CDτης Biographτο 1995). Παρά ταύτα, το 1970, ο ArnoldCaplanτης Biograph, θα ρίξει στην αγορά ένα ολοκληρωμένο LPτού BuddyMoss, που ήταν ζωντανά ηχογραφημένο στο GasLightAuditorium, της WashingtonD.C., την 10η Ιουνίου 1966. Το άλμπουμ, περιττό να ειπωθεί, ήταν έξοχο. Ο Mossείχε βρεθεί σε πολύ μεγάλη φόρμα, αναπαράγοντας εκ του φυσικού το ευγενές piedmontστυλ.
Στα χρόνια του ’70 ο BuddyMossθα μπει ελάχιστες φορές στο στούντιο, πεθαίνοντας παντελώς ξεχασμένος, στην Atlanta, το 1984.
Δισκογραφία(επιλογή) 
1. Rediscovery – Biograph BLP-12019 – 1970 (rec. 10/6/1966) 
2. AtlantaBluesLegendBiographBCD-139 – 1995 (περιέχει την ηχογράφηση της 10/6/1966, όπως και της 4/5/1966, που ήταν έως τότε ανέκδοτη)
3.TheGeorgeMitchellCollectionVol2 – FatPossumCD1052 – 2006 (ηχογραφήσεις από την άνοιξη του 1963, που έκανε ο Mitchellστο σπίτι της μητέρας του στην Atlanta! – τυπώθηκε και σε LPαπό την BigLegalMessRecordsτο 2015)

ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΑΝΘΙΜΟΣ παράλληλοι κόσμοι

$
0
0
Νέο άλμπουμ από τον Αποστόλη Άνθιμο, τον ζωντανό θρύλο του πολωνικού ροκ (που έχει, φυσικά, ελληνική καταγωγή). Να πούμε λοιπόν για τους μη γνωρίζοντες και να υπενθυμίσουμε για όλους τους υπολοίπους πως ο Άνθιμος υπήρξε κιθαρίστας στην μπάντα του Niemenστις αρχές του ’70, ενώ από το 1974 και μετά ηχογραφεί, ως βασικό μέλος, με τους περίφημους SBB, μία από τις πιο σημαντικές εκείνη την εποχή (μέσα ’70) μπάντες στην Ευρώπη, στο χώρο του progressive-fusion. Φυσικά, ο Άνθιμος έχει κι άλλες συνεργασίες στην Πολωνία με κορυφαία ονόματα (τον τρομπετίστα Tomasz Stańko π.χ.), όπως και στην Ελλάδα, όπου εμφανίστηκε, μετά τα μέσα του ’80, σε δίσκους του Νταλάρα, του Βασ. Παπακωνσταντίνου, του Μητσιά, του Χρήστου Κυριαζή κ.ά. Να συμπληρώσουμε ακόμη πως τα τελευταία κάμποσα χρόνια ο Άνθιμος έχει επιστρέψει στην Πολωνία και από ’κει, από καιρού εις καιρόν, μας παρουσιάζει τις πιο καινούριες δουλειές του.
Το ParallelWorlds[MetalMindProductions, 2018] είναι το πιο πρόσφατο CDτού Αποστόλη Άνθιμου (πολωνικής, προφανώς, παραγωγής), ένα άλμπουμ που περιέχει 14 tracks, έχοντας μεγάλη διάρκεια (σχεδόν 80 λεπτά!) – κάτι που πιθανώς να αιτιολογείται από το γεγονός πως το προηγούμενο προσωπικό CDτού Άνθιμου είναι ήδη δέκα χρόνια παλιό (το “Miniatures” του 2008).
«Παράλληλοι Κόσμοι» λοιπόν κι ένα άλμπουμ, που αποτελεί, θα λέγαμε, μιαν σύνοψη της καριέρας τού σπουδαίου μουσικού, μια δυνατή περίληψη των ηχητικών χώρων στους οποίους κινήθηκε και κινείται σ’ αυτά τα 45 και πλέον χρόνια τής καριέρας του. Είναι το progressiverock, το fusion, η jazzμε τα διάφορα παρακλάδια της (που μπορεί να αγγίζουν ακόμη και το latin) και ακόμη ο τρόπος χρήσης της φωνής, μέσα στο γενικότερο complexπεριβάλλον.
Γιατί οι συνθέσεις του Άνθιμου έχουν την πολυπλοκότητα και το feelingτης δεκαετίας του ’70, τη μετατόπιση δηλαδή του κέντρου βάρους προς την συνθετότητα – μια συνθετότητα που μας αποκαλύπτεται μέσω των μεσαίων και μεγάλων διαρκειών, των σολιστικών περφεξιονισμών (με τα ηχοχρώματα των οργάνων να εμφανίζονται σε solidκαι χωρίς ιδιαίτερα εφφέ καταστάσεις), των πολλών και διασταυρούμενων επιρροών-αναφορών και των μελετημένων αυτοσχεδιασμών, που καταφεύγουν πάντα, στην εξέλιξή τους, στο πάθος και στη δύναμη, δίχως όμως να εξοβελίζεται ο λυρισμός και η μελωδία.
Όλα αυτά τα διαπιστώνει ο καθείς, σε γερές ποσότητες, στους «Παράλληλους Κόσμους», ένα άλμπουμ χωρίς διακυμάνσεις, στέρεο και σταθερό, κινούμενο πάντα σε υψηλό επίπεδο.
Να σημειώσουμε μόνο πως, εδώ, τον Αποστόλη Άνθιμο που χειρίζεται κιθάρες και ντραμς, τον συνοδεύουν οι RobertSzewczugaμπάσο, PiotrMatusikπιάνο, πλήκτρα, OlafWęgierτενόρο σαξόφωνο, ενώ ακούγονται και οι τραγουδιστές-βοκαλίστες SylwiaKlaraZasępaκαι JanuszHryniewicz.

TOC έξοχο noisy krautrock κ.λπ.

$
0
0
Οι TOCείναι ένα πολύ παράξενο σχήμα – ενώ από τα πιο παράξενα, που έχω ακούσει τον τελευταίο καιρό. Αποτελούνται από τρεις μουσικούς (Jérémie Ternoyfenderrhodes, pianobass, πιάνο, IvannCruzκιθάρες, PeterOrinsντραμς) και η μουσική που αποδίδουν στο WillNeverPlaytheseSongsAgain[Circum-Disc, 2018] (ένα άλμπουμ τριών κομματιών – ενός 17λεπτου, ενός 18λεπτου και ενός 6λεπτου) είναι χοντρικώς… απερίγραπτη. Πάμε να δούμε ένα-ένα τα tracks
Το “Thelasthit” ξεκινάει οριοθετώντας ένα θορυβώδες krautrock-ικό πλαίσιο, στο οποίο ο ελεύθερος αυτοσχεδιασμός έχει το πάνω χέρι. Έτσι, από τη μια μεριά υπάρχει η ηλεκτρική γκρούβα, που σπέρνει ακαταπόνητα το fenderrhodes, με τις κιθάρες να αυτοσχεδιάζουν σ’ ένα ύφος… HenryKaiser (εποχής Metalanguage) και από την άλλη μια διάθεση ελαφρώς τζαζο-πειραματική στα μέρη της σύνθεσης όπου πέφτουν οι τόνοι και το volume. Μνεία επίσης για τις κάπως… ακατάληπτες μπασογραμμές, από το pianobass, που φέρνουν στη μνήμη μου, στις σκληρές στιγμές τους, τους Γερμανούς GuruGuru. Πολύ ενδιαφέρον κομμάτι, που, παρόλη τη 17λεπτη διάρκειά του, πουθενά δε «σπάει».
Το 18λεπτο “Ultimateearworms” έχει λίγο διαφορετικό χαρακτήρα. Πάνω σ’ ένα σταθερό μοτίβο, που χτίζει το ρυθμικό τμήμα, τοποθετούνται τα πλήκτρα και οι κιθάρες, δημιουργώντας έναν «τοίχο» που δεν κρύβει τον ιδιόμορφο και όσο να ’ναι… ψυχεδελικό χαρακτήρα του. Οι PinkFloydτού “Ummagumma” θα μπορούσε να ήταν μιαν αρχή, αν και οι TOC… δεν καταλαβαίνουν απ’ αυτά, προχωρώντας απτόητοι προς το δικό τους αλλόκοτο ηχητικό σύμπαν (που αποτελείται από εντελώς ασυνήθιστους συνδυασμούς πειραματικού progressiverockκαι εκτραχηλισμένου αυτοσχεδιασμού, διανθισμένου με άπλετα minimalκαι noisyστοιχεία). Φοβερό κομμάτι και αυτό!
Το άλμπουμ θα ολοκληρωθεί με το bonustrackLichen”, που είναι από την αρχή μέχρι το τέλος του βουτηγμένο στην kraut-ίλα. (Limbus 3, Limbus 4, Xholκαι τέτοια).
Είπαμε. Περίεργη μπάντα, που μετράει! Πολύ!

MIKΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK 84

$
0
0
12/3/2018
Εντάξει, τηλεόραση δε βλέπω και αυτόν τον Χρήστο Σιμαρδάνη που πέθανε σήμερα δεν τον ήξερα, αφού ούτε στο θέατρο τον είχα δει ποτέ, αλλά ούτε και στο σινεμά. Ή μάλλον όχι… στο σινεμά σίγουρα τον είχα δει, αφού έπαιζε σε μια αγαπημένη μου έιτις ταινία, τη Σκιά του Φόβου του Καρυπίδη (όπως πληροφορήθηκα), παρότι δεν τον θυμάμαι ούτε κει. Όπως δεν τον θυμάμαι και σε καμμία άλλη από τις υπόλοιπες ταινίες της εποχής (Πέτρινα Χρόνια, Βίος και Πολιτεία κ.λπ.) και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, τέλος πάντων, δεν κατανοώ αυτό το… «μεγάλη απώλεια», που διαβάζω σήμερα από ’δω κι από ’κει. Τόσο καλός ήταν; Μπορεί…
Πάντως ήταν γκέι, διαβάζω, άθεος και ψηφοφόρος του ΚΚΕ. Και είναι αυτά τα τρία που θα με κάνουν να τον ψάξω, τώρα, κατόπιν εορτής και όχι η... "φωνή του MEGA" (μπλιαχ). Ας είναι αναπαυμένος εν ειρήνη.

12/3/2018
Ρε γίδια αφήστε το ποδόσφαιρο ήσυχο και τραβάτε γράψτε κανα βιβλίο...

12/3/2018
Δύο ακόμη ποδοσφαιρικά.
Ένα. Το να βγαίνει η ανεκδιήγητη εκπρόσωπος της Δεξιάς Μαρία Σπυράκη και να μιλάει για παρακμή και ανυποληψία στη χώρα που κυβερνάνε οι Συριζαίοι είναι άνω ποταμών. Η άσχετη Σπυράκη, που πετάγεται σαν την πορδή για να ψέξει τα του σημερινού ποδοσφαίρου, δημαγωγεί δίχως αιδώ και είναι άκυρη εκ προοιμίου.
Δύο. Είναι τρανό λάθος του Σύριζα η διακοπή του πρωταθλήματος, επειδή μπήκε ένας… καμπόυς στο γήπεδο. Όπως εγκληματικό λάθος ήταν το κλείσιμο της ΕΡΤαπό το Σαμαρά. Είναι το ίδιο πράγμα. Ή σχεδόν το ίδιο.  
Το πρωτάθλημα δεν το διακόπτεις. Το εξυγιαίνεις on the road. Σιγά το δύσκολο. Υπάρχουν νόμοι, πολλοί, για να τιμωρηθούν αυστηρά όσοι γελοιοποίησαν το ποδόσφαιρο στην Τούμπα. Και που θα πρέπει να εφαρμόζονται (οι νόμοι) με παραδειγματική αυστηρότητα και προς όλες τις κατευθύνσεις. Δεν χρειάζονται άλλοι. Το μόνο που χρειάζεται είναι βούληση. Την οποίαν δεν έχει ούτε Τσίπρας. Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα.  
Συνεπώς… γιατρειά δεν υπάρχει.

12/3/2018
Υπάρχει παράδοση. Οι παλιότεροι τα θυμόμαστε...
>>Ο Βαρδινογιάννης είχε βγάλει πιστόλι και στο γήπεδο αρκετές φορές. Χαρακτηριστικό ήταν ένα παιχνίδι με την Κόρινθο το 1992, όταν τον αποδοκίμαζαν έντονα και ανέβηκε μέχρι και στα συρματοπλέγματα κόντρα σε χιλιάδες οπαδούς. Είναι αυτό που λέμε... κόντρα σε όλους! Το ίδιο είχε κάνει και σε ευρωπαϊκό παιχνίδι, συγκεκριμένα κόντρα στην Τορίνο το 1980 (σ.σ. μάλλον το '85). Τότε, τα είχε βάλει στα αποδυτήρια με τον Γάλλο διαιτητή, Μισέλ Βοτρό και τιμωρήθηκε με δυο χρόνια αποκλεισμό από τους αγωνιστικούς χώρους από την UEFA. Αξέχαστες και μυθικές στιγμές (σ.σ. δηλαδή μ@λ@κίες).<<

11/3/2018
Και οφσάιντ (δευτερεύον) και επηρεασμός του τερματοφύλακα (πρωτεύον). Σωστά ακυρώθηκε το γκολ. Και μπράβο στο διαιτητή που είχε τ' @@ να πάρει τέτοια απόφαση (σε τέτοιας σημασίας παιγνίδι) στο 90 (σ.σ. μετά την άλλαξε, αλλά το ποστ γράφτηκε πριν την αλλάξει). Απαράδεκτος ο Σαββίδης.

11/3/2018
Πέθανε τις προάλλες στα 83 ένας από τους μεγαλύτερους τζαζ συνθέτες, που εμφανίστηκαν ποτέ στην Ευρώπη - ο Πολωνός Jerzy Milian. Ήταν 83 ετών. Ο Milian είχε έρθει ξανά στην επικαιρότητα μετά το 2000, όταν οι diggers ανακάλυψαν την αγέραστη τζαζ του από τα σίξτις-σέβεντις, σαμπλάροντάς την και ρίχνοντάς την αφειδώς σε DJ-sets, συλλογές κ.λπ.
Πολύ μεγάλη περίπτωση. RIP
 

11/3/2018 
Όπως έχω γράψει κι άλλες φορές το σύγχρονο ποδόσφαιρο δεν μ’ ενδιαφέρει. Για μένα οι ποδοσφαιριστές, όταν ήμουν πιτσιρικάς, ήταν είδωλα. Ήθελα να μοιάσω δηλαδή στον Παπαϊωάννου, στον Κούδα, στον Ελευθεράκη, στον Δεληκάρη… Όταν μεγάλωσα, και ξεπέρασα τους ποδοσφαιριστές στην ηλικία, χοντρικά μετά τα 35 μου, το ποδόσφαιρο σταμάτησε σταδιακά να με απασχολεί. Δεν γινόταν να έχω για είδωλά μου κάποιους μικρότερους από μένα… Ενημερώνομαι, όμως, μέσες-άκρες, και ψευτο-παρακολουθώ τα«εγκλήματα», που συνεχίζουν να καθορίζουν αυτόν τον ταλαίπωρο χώρο.  
Φέτος το πρωτάθλημα θα κριθεί για άλλη μια φορά από τ’ αθλητικά δικαστήρια και γι’ αυτό ευθύνονται σχεδόν όλοι. Η ΤσιπροΠολιτεία, οι διαιτητές, οι παράγοντες, οι ανεγκέφαλοι οπαδοί... 
Μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου(!) επεστράφησαν βαθμοί στον ΠΑΟΚ (από τους αθλητικούς δικαστές), που θα παίξει (ο ΠΑΟΚ) με γεμάτο γήπεδο, σήμερα, απέναντι στην ΑΕΚ, ενώ στην ουρά αδημονεί και ο ΟΣΦΠ για να καπαρώσει κι αυτός βαθμούς από τα δικαστήρια… Κι έτσι όλοι αυτοί, με τα πάρε-δώσε, βρίσκονται δίπλα-δίπλα στη βαθμολογία λίγο πριν από τη λήξη του πρωταθλήματος.  
Πάμε για ακόμη ένα… εικονικό πρωτάθλημα δηλαδή, με φοβερές μάχες στις αίθουσες και τα γραφεία και με… γκολ από τα τηλέφωνα. 

9/3/2018
Λοιπόν, εγώ θα συνεχίσω να προτείνω αυτά τα σπουδαία afro-rock, afro-funk, afro-latin κ.λπ. συγκροτήματα από τα ευρωπαϊκά σέβεντις, που τα θεωρώ ό,τι ωραιότερο στη χορευτική μουσική. Εξάλλου, αυτά τα κομμάτια έχτισαν τις ντισκοτέκ εκείνη τη δεκαετία και όχι τα ελεκτρο-ντανς μπλιμπλίκια.
Οι Chocolat’s ήταν ΓαλλοΒέλγοι, με καταγωγές ανακατωμένος ο ερχόμενος, και είχαν γίνει γνωστοί και στην Ελλάδα, αφού οι δίσκοι τους τυπώνονταν τότε από τη MINOS.

8/3/2018 
Ο Αντώνης Κανάκης πρέπει να είναι ένα από τα πιο φλύαρα και ανούσια τηλεοπτικά άτομα (προσωπικά τον θεωρώ και ατάλαντο σαν ηθοποιό, εν αντιθέσει με τον Καλυβάτση ας πούμε), που έχουν πέσει στην αντίληψή μου.
Κάποιος φίλος μού είπε σχετικά για την πρόσφατη εκπομπή του στον ΑΝΤ1… την είδα λίγο… και (ξανα)έφριξα.

DUŠAN JEVTOVIĆ άριστο ηλεκτρικό άλμπουμ, ηχογραφημένο ζωντανά στο Κραγκούγιεβατς της Σερβίας

$
0
0
Τρίτη φορά στο δισκορυχείον ασχολούμαστε με την περίπτωση του σέρβου κιθαρίστα DušanJevtović και τούτο συμβαίνει επειδή πριν λίγο καιρό είδε το φως το εξαιρετικό άλμπουμ του LiveatHome[SKC / MoonJune, 2018]– ένα liveστην πατρίδα του, στο χώρο DećijePozorišteτου Kragujevac. Το liveσυνέβη λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2016 και τώρα διατίθεται σ’ ένα φροντισμένο all-paperCD, σέρβικης παραγωγής, με παγκόσμια διανομή από τη γνωστή μας MoonJune.
Τέσσερις μουσικοί ακούγονται στο “LiveatHome”. ODušanJevtović κιθάρες, ο VasilHadžimanovπλήκτρα, ο PeraKrstajić μπάσο και ο PedjaMilutinović ντραμς, με το σετ, αν εξαιρέσεις το παραδοσιακό μέρος ενός track, να είναι γραμμένο από τα μέλη του γκρουπ (δηλαδή τους Jevtović και Hadžimanov). Άρα έχουμε να κάνουμε με πρωτότυπο, κατά βάση υλικό, που διατηρεί σχέσεις όμως και με τις μουσικές της περιοχής, καθώς ουκ ολίγα βαλκανικά μουσικά στοιχεία ανιχνεύονται στις διάφορες συνθέσεις. Αυτά τα στοιχεία αφορούν είτε σε ρυθμούς, είτε σε μελωδίες, είτε ακόμη και σε φωνητικά (“Babe”), σ’ ένα επί της ουσίας ορχηστρικό CD.
Όχι δεν είναι balkanrockή balkanfusionτο “LiveatHome”, είναι ένα καθαρό, σύγχρονο, progressiverockάλμπουμ, με αναφορές πολλές και ποικίλες, στηριγμένο πάνω απ’ όλα στις κιθάρες και τα πλήκτρα.
Jevtović και Hadžimanovκάνουν τρομερή δουλειά σε όλα τα επίπεδα, καθώς οι μεγάλες γενικώς διάρκειες (8λεπτα, 9λεπτα και 10λεπτα κομμάτια) τούς δίνουν τη δυνατότητα ν’ απλώσουν τα σόλι τους, που ποτέ δεν ξεπέφτουν στην επανάληψη ή την εκζήτηση (βοηθούν σ’ αυτό και οι αυτοσχεδιασμοί πάνω στις τοπικές μελωδίες), προτείνοντας απολύτως πειστικές progressiveκαταστάσεις.
Φυσικά και το fusionέχει ρόλο εδώ, ιδίως όταν Hadžimanovμε το ηλεκτρικό πιάνο του δημιουργεί «χανκοκικά» περιβάλλοντα, γερά πακτωμένα από το ρυθμικό τμήμα, που συνοδεύει ακαταπόνητα.
Όλα τα κομμάτια έχουν το ειδικό κάτι τι τους, και κανένα δεν μοιάζει με το προηγούμενο ή το επόμενό του. Υπάρχουν, φυσικά, και κάποια που ξεχωρίζουν, όπως το “Ohrid”, που αλλάζει «μορφές» μέσα στην 9λεπτη διάρκειά του (το κομμάτι, που είναι στηριγμένο πάνω σε μια τοπική κλίμακα, ανακαλεί στη μνήμη μου τις φοβερές εγγραφές του τρομπετίστα Duško Gojković από τα seventies, όσον αφορά στο πνεύμα, γιατί στο σώμα είναι rock) ή το δεκάλεπτο “Briga”, που διαθέτει ατμόσφαιρα Shakti, συν τους έξοχους φωνητικούς ακροβατισμούς, που το απογειώνουν προς το τέλος, σε συνδυασμό με τη βαλκανική κλίμακα.
Ένα σπουδαίο ηλεκτρικό άλμπουμ είναι το “LiveatHome”, που από τη μια μεριά σαγηνεύει και από την άλλη μπορεί να κλείσει και στόματα. (Τα στόματα εκείνων των αδαών που νομίζουν πως η ηλεκτρική μουσική έχει χάσει πια τον μπούσουλά της).
Επαφή: www.moonjune.com

STEPHEN HAWKING (1942-2018)

$
0
0
Τρεις διαδοχικές αναρτήσεις στο facebookσχετικές με τον θάνατο του διάσημου θεωρητικού φυσικού κ.λπ. StephenHawking.
(πριν 9 ώρες)
Ο StephenHawking, που πέθανε σήμερα, και που γίνεται παντού πρωτοσέλιδο, έγινε διάσημος λόγω της ασθένειάς του και λιγότερο λόγω του έργου του.
Δεν είναι το γεγονός πως δεν βραβεύτηκε ποτέ με Νόμπελ, αφού ως θεωρητικός φυσικός δεν είναι απαραίτητο να αποδείξει ο ίδιος πειραματικά αυτά που ισχυρίζεται, αλλά το γεγονός πως η βασική θεωρία του από τη δεκαετία του ’70 γύρω από τις μαύρες τρύπες και την ακτινοβολία που υποτίθεται πως εκείνες εκπέμπουν κατά τη διάρκεια της συρρίκνωσής τους έχει ανασκευαστεί, σε πολλά σημεία της, και από τον ίδιο.
(πριν 6 ώρες)
(κι επειδή προκάλεσε αντιδράσεις η πρώτη ανάρτηση)
Θα μπορούσα να ποστάρω κι εγώ αυτή τη φωτογραφία (StephenHawking, TariqAli, VanessaRedgraveσε αντιπολεμική διαδήλωση στα τέλη του ’60), που την είδα στις 8 το πρωί σε διάφορα sitesκαι posts, και να πάρω μια εκατοντάδα λάικ, έτσι για πλάκα, αλλά προτίμησα να πω μια γνώμη γύρω από τον Hawkingκαι για τον Hawking(που ήξερα πως θα ενοχλήσει) και για την οποία πήρα, τελικά, καμμιά 30αριά likes.
Αυτά τα λίγα likesμε ικανοποιούν πολύ και μου αρκούν. Ευχαριστώ.
Εν τω μεταξύ σήμερα στο facebookο TariqAli(γνωστός ακτιβιστής κ.ά. της αριστεράς –τροτσκιστής– από τη δεκαετία του ’60) είπε πως αυτός που είναι δίπλα του, με τα μπαστούνια, στη φωτογραφία δεν είναι ο StephenHawking, αλλά κάποιος άλλος (χωρίς να πει ποιος βεβαίως). Πολλοί άρχισαν να ψάχνουν αν υπάρχει «λάθος», κοιτώντας τ’ αυτιά του εικονιζόμενου (αν μοιάζουν με τα αυτιά του μακαρίτη Hawking) και τέτοια.
Να πούμε πως ηφωτογραφία είναι κατατεθειμένηστην Εθνική Πινακοθήκη Πορτραίτων (του Λονδίνου)από το φωτογράφο Lewis Morley,το 1989,και πως ο ίδιος ο Hawkingποτέ δεν την διέψευσε (όλα αυτά τα χρόνια). Αποκλείεται, δε, να μην την είχε δει. Εν τοιαύτη περιπτώσει την παρακολουθούμε την ιστορία...
(πριν μισή ώρα) 
Τρίτο ποστ, σήμερα, για τον Stephen Hawking. Γιατί όχι δηλαδή; Τζάμπα είναι…
Με αφορμή λοιπόν το θάνατό του θυμήθηκα το βιβλίο του Το Χρονικό του Χρόνου, που είχα αγοράσει στα τέλη της δεκαετίας του ’80 – πιθανώς το 1989, πιθανώς το 1990. 
Είχα τελειώσει το Πολυτεχνείο, αλλά είχα φρέσκια ακόμη τη διπλωματική μου στα πυρηνικά και βιβλία σαν αυτό του Hawking, που αφορούσαν βασικά στο μακρόκοσμο (αν και υπήρχε κεφάλαιο και για το μικρόκοσμο), μας κρατούσαν καλή συντροφιά σε κάποιες από τις ελεύθερες ώρες μας, σε μιαν εποχή όπου ο τομέας της… εκλαϊκευμένης Φυσικής (και των ανάλογων Μαθηματικών) δεν είχε ακόμη αναπτυχθεί. Τα βασικά βιβλία μας τότε ήταν οι εκπληκτικές πανεπιστημιακές Φυσικές του Berkeley (τις οποίες διάβασα περισσότερο κατόπιν εορτής), τα βιβλία των Halliday-Resnick και άλλα διάφορα, που τ’ αγόραζα μόνος μου (όπως η Μηχανική των Timoshenko-Young π.χ.) και που πλέον σκονίζονται στο πατρικό μου.  
Το βιβλίο του Hawking δεν ήταν εύκολο στην ανάγνωσή του και δεν ήταν καθόλου εκλαϊκευμένο, από ένα σημείο και μετά, καθώς κανένας, που δεν είχε ένα κάποιο υπόβαθρο στη Φυσική, δεν θα μπορούσε να το παρακολουθήσει. 
Ο Hawking ξεκινούσε από την αρχαιότητα, φθάνοντας στο Νεύτωνα (που πρώτος είχε αμφισβητήσει, έστω και παρά τη θέλησή του, την έννοια του απόλυτου χώρου – ο Hawking υποστηρίζει πως στον Νεύτωνα ανήκει το σημαντικότερο βιβλίο Φυσικής που γράφτηκε ποτέ, οι Μαθηματικές Αρχές της Φυσικής Φιλοσοφίας, και δεν έχει άδικο) και από κει στον Αϊνστάιν και τις αντιλήψεις του για τη σχετικότητα του χρόνου και άλλα τινά. Φυσικά περνούσε και από τις μαύρες τρύπες που ήταν η ειδικότητά του, για να καταλήξει στις πρώτες στοιχειώδεις για τότε απόπειρες τις σχετικές με την ενοποίηση των θεωριών (στη Φυσική), που θα αφορούσαν τόσο στο μικρόκοσμο όσο και στο σύμπαν. Κάτι, που, σε κάθε περίπτωση, παραμένει ζητούμενο 30 χρόνια αργότερα…
Και κάτι ακόμη. Την εισαγωγή στο Χρονικό του Χρόνουτην είχε γράψει ο Βασίλης Ξανθόπουλος, τον Οκτώβριο του ’88, νέος ακόμη, αλλά διακεκριμένος φυσικός του Πανεπιστημίου Κρήτης (τότε). Τον Ξανθόπουλο θα τον δολοφονούσε δύο χρόνια αργότερα, το Νοέμβρη του ’90, εν ώρα διδασκαλίας ένας μεταπτυχιακός φοιτητής, που δεν συνελήφθη ποτέ και που τον είχαν βρει κρεμασμένο, στα βουνά, κάτι μήνες αργότερα. 
Φοβερές καταστάσεις. Οι παλιότεροι τις θυμούνται…

MIKE JONES / PENN JILLETTE το σώου πριν το σώου

$
0
0
Το νέο άλμπουμ τού πιανίστα MikeJones, που διαθέτει, και αυτό, στο εξώφυλλό του σχέδιο του DavidSilvermanτων TheSimpsons, είναι γεγονός. Όπως είχαμε σημειώσει και σε προγενέστερη δισκοκριτική μας: «Ο MikeJonesείναι πιανίστας με περγαμηνές, με καλές σπουδές στο Berkleeκαι με μιαν έφεση προς την πριν το bebopjazz, ο οποίος βρήκε δουλειά (ας το πούμε έτσι) στα… πλωτά jazzfestivalsτων S.S. Norwayκαι QueenElizabethIIκαι βασικά στα καζίνο και τα musichallsτου LasVegas, όπου και έκανε όνομα. Κάπου ’κει μάλιστα, στην SinCity, τον ανακάλυψαν και οι διασκεδαστές Penn& Teller–ο Jonesσε ντούο με τον (και) μπασίστα PennJillette, άνοιγαν το σώου των Penn& Teller– δίνοντάς του την απαραίτητη ώθηση προκειμένου να βάλει κάτω τα ηχογραφικά του σχέδια». Για κάποια απ’ αυτά τα σχέδια τού MikeJonesέχουμε ήδη γράψει, όταν ένα ακόμη είναι στα… σκαριά και ετοιμάζεται να αποπλεύσει (16 Μαρτίου - αύριο δηλαδή).
Ζωντανοί λοιπόν στο Penn& TellerTheaterτου Λας Βέγκας καταγράφονται στο παρόν CD, που τιτλοφορείται TheShowbeforetheShow [CAPRI, 2018], ο MikeJones(πιάνο) και οPennJillette(μπάσο), ένα ντούο, που, οπωσδήποτε, έχει υπάρξει και ξαναϋπάρξει (και μαζί με άλλους) όχι μόνο στο πάλκο, μα και στη δισκογραφία. Μουσικοί φτασμένοι, που γνωρίζουν συν τοις άλλοις και τις απαιτήσεις μιας σάλας (μιας σάλας της συγκεκριμένης πόλης) και που κάνουν τα πάντα, από πλευράς παιξίματος και ρεπερτορίου, για να την κατακτήσουν.
Η συνεργασία τους είναι τέλεια – να το πούμε. Ακόμη και όταν πιάνο / μπάσο παίζουν, αμφότερα, ρυθμικά η καθαρότητα και η διαύγεια στα παιξίματα είναι θαυμαστή σε κάθε ένα από τα γνωστά, γενικώς, tracks, που εδώ αποδίδονται. «Γνωστά», γιατί οι Jonesκαι Jilletteείναι πάνω απ’ όλα διασκεδαστές – έναν ρόλο, που τον γνωρίζουν, ως φαίνεται, στην εντέλειά του, έχοντας τον τρόπο να τον επεκτείνουν πάντα προς τα ωραιότερα ακρότατά του. Μόνο και μόνο ν’ ακούσει κάποιος πώς αποδίδονται οι βραζιλιάνικοι ύμνοι “Corcovado” και “Manhadecarnaval” είναι αρκετό για να εκτιμήσει την προσπάθεια των Jonesκαι Jillette. Πόσω μάλλον, όταν η τελειότητα αγγίζει και τα ακόμη-πιο-δικά-τους στάνταρντ (συνθέσεις των Gershwins, Rodgers& Hartκ.λπ.).

LELLO’S ITALIAN JOB τζαζ διασκευές σε μελωδίες των Carosone, Modugno κ.ά.

$
0
0
ΟιLellosItalianJobείναι η μπάντα του ιταλού μπασίστα LelloMolinari. Ο Molinariείναι γεννημένος στη Νάπολι, αλλά από τα μέσα του ’80 είναι εγκατεστημένος στην Ανατολική Ακτή, στην αρχή για σπουδές (BerkleeCollegeofMusic) και στη συνέχεια για… καριέρα. Στη σκηνή με την περίφημη Either/Orchestraαπό τις αρχές των ninetiesκαι σε στενή επαφή με τον GeorgeGarzone, ο Molinariθα χαράξει συν τω χρόνω μια διαδρομή δίπλα σε πολύ μεγάλα ονόματα (KennyWheeler, JerryBergonziκ.ά.), χτίζοντας προφίλ και αποκτώντας εμπειρίες, που θα τον βοηθήσουν τα μάλα στις δικές του και λίαν προσωπικές… τζαζο-ενασχολήσεις.
Ένα projectπου «τρέχει» εσχάτως ο Molinariέχει να κάνει με τις (ιταλικές) μουσικές ρίζες του. Το 2016 ήταν η αρχή, όταν κυκλοφόρησε το “LellosItalianJob / Volume 1” διερευνώντας τις διακριτικές ή λιγότερο διακριτικές σχέσεις του ιταλικού τραγουδιού (όπερα, παραδοσιακό, ποπ κ.λπ.) με την jazz– με τη συνέχεια να σημειώνεται δύο χρόνια αργότερα, με τοVolume 2” πια [FataMorgana, 2018], και με την ίδια διάθεση ωραίας εξερεύνησης των παλαιών σκοπών και της… πανέξυπνης, και αισθητικώς άψογης, «τζαζικής» αναμόρφωσής τους.
Τι ακριβώς έχουμε εδώ; Κατ’ αρχάς μια ομάδα μουσικών (DinoGovoniσοπράνο σαξόφωνο, EWI, φλάουτο, SalDifuscoκιθάρες, LelloMolinariμπάσο, MarceloPellitteriντραμς, συν το βιολοντσέλο της MeenaMurthyσε κάποια tracks), που ξέρει… εκ παραδόσεως τι πρέπει να κάνει, και δεύτερον με την επιλογή ενός εντυπωσιακού ρεπερτορίου, το οποίον αντιμετωπίζεται εξ ίσου εντυπωσιακώς απ’ όλους τους συμμετέχοντες.
Έτσι, ο ακροατής τού “Volume 2” έχει την ευκαιρία ν’ ακούσει και ν’ απολαύσει, στο βαθμό που δεν φαντάζεται, έξοχες versionsκλασικών ιταλικών σκοπών, απ’ όλη την ιστορία της μουσικής – ερμηνευμένες στην εντέλεια από μιαν ομάδα οργανοπαικτών, που ξέρει να συνδυάζει την… κλασική σοβαρότητα με τη σοβαρή ελαφρότητα.
Ξεκινώντας από το (σχεδόν) τέλος και οδεύοντας προς την αρχή μένω στη φοβερή μελωδία τού “Tusinacosagrande” (DomenicoModugno) με το φλάουτο να σε λιώνει (ωραία απόδοση από την κιθάρα και έξοχα τα «γεμίσματα» από το τσέλο), στο κλασικό “Tornaasurriento”, παλιό ναπολιτάνικο τραγούδι των αρχών του 20ου αιώνα, που έκανε παγκόσμιο hitο Elvis, ως “Surrender” (εδώ αναλαμβάνει δράση το τενόρο), στο επίσης κλασικό “Anemaecore” (με το φλάουτο και πάλι να ηγείται της μελωδίας), πριν καταλήξουμε μέσα από διάφορα χρονικά πήγαινε-έλα (τραγούδια του Carosoneπ.χ.) σε αποσπάσματα από την CavalleriaRusticana, τζαζ-ταραντέλες κ.λπ.
Δεν είναι μόνον τα υπεράνω υποψίας αγαπημένα κομμάτια, που δίνουν τον τόνο στο “Volume2” του LelloMolinari, είναι οι ίδιοι οι ιταλοί μουσικοί, που είναι οι μόνοι ικανοί να επωμιστούν, σ’ αυτό τον υψηλότατο βαθμό, το συγκεκριμένο φορτίο.

MONSIEUR DOUMANI τρομεροί Κύπριοι, τελείως ξεχωριστοί απ’ οτιδήποτε μπορείς ν’ ακούσεις τριγύρω

$
0
0
Κύπριοι είναι οι MonsieurDoumani (Δημήτρης Γιασεμίδης τρομπόνι, φλάουτο φωνή, Άγγελος Ιωνάς κιθάρα, φωνή, Αντώνης Αντωνίου τζουράς, φωνή, ηλεκτρονικά), ένα συγκρότημα για το οποίον έχουμε ξαναγράψει εδώ στο δισκορυχείον– για το πρώτο CDτου “GrippyGrappa” από το 2013. Το τωρινό «Αγκάθθιν / Angathin»[Ιδιωτική Έκδοση, 2018] είναι το τρίτο άλμπουμ τους (είχε προηγηθεί το “Sikoses” του 2015) και ενδεχομένως το πιο φιλόδοξο όλων, αφού πέραν του ιδιόμορφου και μοναδικού τους στυλ, που πάντα θα κάνει τους MonsieurDoumaniνα ξεχωρίζουν, εδώ υπάρχουν και άφθονες «συμμετοχές», που παρέχουν κι άλλα creditsστο συγκρότημα. «Συμμετοχές» σε φωνές (Αλκίνοος Ιωαννίδης, Μιχάλης Τερλικκάς, JUΛIO, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, FortisVocalEnsembleSt. Petersburg), όπως και σε κρουστά (Αλέξανδρος Γαγάτσης).
Εκείνο που κάνει την πρώτη διαφορά στο συγκρότημα είναι πως τραγουδάει σύγχρονους κοινωνικούς και κοινωνικοπολιτικούς στίχους στην κυπριακή διάλεκτο. Και μάλιστα στίχους πολύ καλούς, εξ όσων μπορώ να αντιληφθώ (γιατί δεν μπορώ να τους αποκρυπτογραφήσω πλήρως – βοηθάει όμως, και μάλιστα πολύ, η αγγλική μετάφρασή τους!), που έχουν φιλοσοφικές, σκωπτικές και άλλες προεκτάσεις.
Τούτο το θεωρώ μεγάλο προτέρημα στην εποχή μας, μαγκιά, πώς να το πω αλλιώς. Γιατί εδώ έχουμε ένα είδος δημιουργικής περιφρόνησης για το παγκόσμιο (την σχεδόν πάντα κίβδηλη ανάγκη να τραγουδάς αγγλικά π.χ.), με μια παράλληλη βεβαιότητα για την αληθινή και βαθιά παγκοσμιότητα του τοπικού.
Αυτή η στενή, αλλά τόσο πλατιά και άφοβη στη βάση της αντίληψη ξεφεύγει από τα όρια του λόγου, για να καταλήξει στις μουσικές, στις επεξεργασίες και τις ενοργανώσεις και τέλος στις ερμηνείες του γκρουπ. Σε όλα τούτα οι MonsieurDoumani, περιττό να το πούμε, λαμβάνουν «άριστα», όσον αφορά στην δημιουργία εξυπηρέτηση και υποστήριξη ενός είδους τραγουδιού που αποκλείεται να το ακούσεις κάπου αλλού.
Φυσικά, υπάρχουν αναφορές στην παραδοσιακή και λαϊκή μουσική (ρεμπέτικο π.χ.), στις μεσαιωνικές μπαλάντες, στο rock, στην jazz, ακόμη και στο hiphopή και σε άλλα διάφορα, και τελείως διαφορετικά, μεταξύ τους, είδη, αλλά εκείνο που προέχει είναι το άλεσμα που συμβαίνει στο «Αγκάθθιν», η σιγουριά πως αυτό που θα παρουσιασθεί μπροστά στον κόσμο θα είναι εν τέλει απολύτως προσωπικό, και ίσως γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο παντελώς ακατάτακτο.
Δεν μπορείς να περιγράψεις, με άλλα λόγια, τι ακριβώς είναι αυτό που ακούς στο «Αγκάθθιν». Απεναντίας, μπορεί να γράψεις για την ευφορία και τη συναισθηματική πληρότητα που δημιουργείται εντός σου κατά τη διάρκεια της ακρόασης. Για τις συνεχείς εκπλήξεις στον αρμονικό και μελωδικό τομέα, στους ρυθμούς, στα όργανα, στις φωνές, στα πάντα.
Τα συγχαρητήριά μου στους MonsieurDoumani, που ξέρουν να αδιαφορούν για όλα τα αισθητικά / δισκογραφικά ψεύτικα και ευτελή, επιμένοντας μόνο στην αναζήτηση της ουσίας.

MIKΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK 85

$
0
0
18/3/2018
Αμερικάνοι (που υποστηρίζουν τους Κούρδους) - Κούρδοι - Ρώσοι (που είναι και με τους Τούρκους και με τον Άσαντ) και Σύριοι (του Άσαντ) εναντίον Τούρκων - Ρώσων (χαλαρά) - Αμερικάνων (που αντιμάχονται τον Άσαντ) - σύριων ανταρτών και Τζιχαντιστών.
Το γεγονός ότι γίνεται της κακομοίρας στη Συρία είναι προφανές.
Κανείς δεν μπορεί να αντιληφθεί επακριβώς τι παιγνίδια παίζονται και πώς θα είναι η τριχοτομημένη (τουλάχιστον) κατάσταση μετά από λίγα χρόνια.

17/3/2018 
Από τους θανάτους που θα περάσουν στα ψιλά… αλλά η απώλεια είναι μεγάλη. 
Πέθανε πριν τρεις μέρες, στα 75 του, ο άσσος ιταλός κιθαρίστας Enrico Ciacci. 
Ο Ciacci ήταν εκείνος που μύησε τον αδελφό του Little Tony (πραγματικό όνομα Antonio Ciacci) στο ροκ εν ρολ, στα τέλη του ’50, «γράφοντας» τις πρώτες ροκ πενιές στη γείτονα, όντας από τότε σταθερά δίπλα του. (Λογικά θα ήταν μαζί του και στην Αθήνα το καλοκαίρι του ’71, όταν ο Little Tony είχε εμφανισθεί στην 4η Ολυμπιάδα Τραγουδιού στο Παναθηναϊκό Στάδιο).
Ο Ciacci περνάει, φυσικά, με χρυσά γράμματα στην ιστορία μέσα από τη συνεργασία με τον Ennio Morricone στο Για μια Χούφτα Δολάρια (1964), ενώ η κιθάρα του ακούγεται σε πάμπολλες εγγραφές των στούντιο της ιταλικής RCA, σε συνθέσεις δηλαδή των Nino Rota, Luis Enríquez Bacalov, Armando Trovajoli, Riz Ortolani, Carlo Savina, Guido & Maurizio De Angelis κ.ά.  

17/3/2018 

17/3/2018
>>Οι ομοφυλόφιλοι, όπως όλοι οι άνθρωποι, είναι δημιουργήματα του Θεού και ισχύει και γι’ αυτούς ο αντίστοιχος σεβασμός και η τιμή, και όχι η βία και η απόρριψη<<
[Ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος]
Κακώς ορισμένοι ταυτίζουν την Εκκλησία με τον απάνθρωπο και εμπρηστικό λόγο του Αμβρόσιου. Ρίχνουν λάδι στη φωτιά, βαθαίνοντας την πληγή, αντί να προσπαθήσουν, με τα λόγια τους, να την επουλώσουν.
Προσωπικά δεν μ’ ενδιαφέρει καθόλου το αν η Εκκλησία αποδέχεται το σύμφωνο συμβίωσης π.χ. γιατα ετερόφυλα ή τα ομόφυλα ζευγάρια – ας κάνει ό,τι θέλει. Εκείνο που μ’ ενδιαφέρει είναι αν έχει τη διάθεση να υιοθετήσει μια τίμια, χαλαρή και ανυπόκριτη στάση απέναντι στην ομοφυλοφιλία. Και ευτυχώς υπάρχουν δεσποτάδες και παπάδες, που μπορούν να αντιπαρατεθούν με το λόγο τους απέναντι στον οχετό του Αμβρόσιου. Ο πράος λόγος αυτών των παπάδων είναι τούτο το ελάχιστο που χρειαζόμαστε όλοι μας.

16/3/2018
Αν είναι να παίξουμε με όρους ρατσισμού, τότε το δίπολο Αθήνα-Επαρχία, όσον αφορά στην απονομή της δικαιοσύνης, εκθέτει εκείνους που εμφανίζονται ως προοδευτικοί και-καλά, καθώς εγκαλούνται για ανεπίτρεπτους γεωγραφικούς διαχωρισμούς της κοινωνίας. Κάποιος Δ. Τερζ. στην Εφημερίδα των Συντακτών γράφει την εξής αηδία με αφορμή την υπόθεση Αμβρόσιου:
>>Δεν είναι η πρώτη φορά που η Δικαιοσύνη στην επαρχία υπακούει στους κανόνες της «κλειστής κοινωνίας», όπου κυριαρχεί το δόγμα «άσε τα κρυφά κρυμμένα». Μιας κοινωνίας που έχει μάθει να κρύβει καλά περιστατικά αιμομιξίας ή ενδοοικογενειακής βίας και παράλληλα να κάνει «βούκινο» περιστατικά ομοφυλοφΥλίας (σ.σ. έτσι το γράφει με δύο ύψιλον) ή αναπηρίας. Χθες, η Δικαιοσύνη του Αιγίου, στην περίπτωση του Αμβρόσιου, αποφάσισε να αθωώσει το μίσος.<<
Ο συντάκτης παρουσιάζει τη σημερινή ελληνική επαρχία ως κάτι τελείως διαφορετικό από την Αθήνα, ως ένα χώρο στον οποίο θεριεύει το μίσος και η βία, εν αντιθέσει με τον αθηναϊκό παράδεισο της… θαλπωρής και της αγάπης.
Ο τύπος αυτός νομίζει πως αν ο Αμβρόσιος δικαζόταν στην Αθήνα δεν θα είχε… ευνοϊκή μεταχείριση, και πως οι δικαστές της πρωτεύουσας διαφέρουν, εν πάση περιπτώσει, κατά πολύ από τους συναδέλφους τους της επαρχίας, μιας και εμφορούνται από… αναντίρρητες προοδευτικές απόψεις – εν αντιθέσει με τους εκτός Αθηνών δικαστές, που διαπνέονται από ρατσισμό και μισαλλοδοξία. Γελοιότητες.
Η γνώμη μου είναι πως πολύ δύσκολα θα βρισκόταν δικαστής στην Ελλάδα (στο κέντρο ή στα… περίχωρα), που θα καταδίκαζε τον Αμβρόσιο για τις αθλιότητες που γράφει και λέει. Το πρόβλημα, γιατί υπάρχει πρόβλημα, είναι βαθύτερο δηλαδή (κάτι που δεν το αντιλαμβάνεται ο… προοδευτικός και-καλά συντάκτης της Εφ. Συν) και δεν σχετίζεται με την παρηκμασμένη αντίθεση ανάμεσα στην Αθήνα και την Επαρχία. 

14/3/2018
Πέθανε προχθές ο μεγάλος κιθαρίστας (των Ventures) Nokie Edwards. Ήταν 83 ετών…

BLUES REVIVAL 40: HAMMIE NIXON (1908-1984)

$
0
0
Για τον αρμονικίστα και δευτερευόντως κιθαρίστα HammieNixonόσα είναι γνωστά είναι, κυρίως, μέσω του φίλου και συνοδοιπόρου του SleepyJohnEstes.
Ο Nixonεμφανίστηκε για πρώτη φορά με τον Estesτο 1929, αλλά και κατά την ανακάλυψη του Estesστα sixtiesπάλι ο Nixonθα βρεθεί μαζί του στα στούντιο και τις συναυλίες. Παρά ταύτα στην καριέρα του συναντάμε και τις πιο προσωπικές στιγμές και τις διάφορες συνεργασίες (με YankRachell, LittleBuddyDoyle, LeeGreen, CharliePickett, SonBonds).
Από τη δισκογραφία του HammieNixonφαίνεται νε ξεχωρίζει ένα LPστην εταιρεία HighWater, ένα μικρό labelτου Πανεπιστημίου του Memphis, που οδηγούσε ο DavidEvans (γνωστός folkloristκαι παραγωγός του R.L. Burnsideμεταξύ άλλων). Υπάρχει επίσης τα δυσεύρετα άλμπουμ που κυκλοφόρησαν μόνο στην Ιαπωνία (με το όνομά του στο εξώφυλλο και με τον SleepyJohnEstesδίπλα του), καθώς και διάφορες συλλογές με εγγραφές μουσικών του Memphisκυρίως, στη σκηνή του οποίου κατατάσσουν οι ερευνητές τον Nixon.
Στη δισκογραφία που ακολουθεί καταγράφονται άλμπουμ με το όνομα του HammieNixonστο εξώφυλλο (και με bold γράμματα τα δύο μόλις απολύτως προσωπικά του)
Δισκογραφία (επιλογή) 
1. Mandolin Blues – Delmark DL-606 – 1964 (ως Yank Rachell’s Tennessee Jug-Busters / Big Joe Williams / Sleepy John Estes / Hammie Nixon / Mike Bloomfield) 
2. Broke and Hungry Ragged and Dirty Too – Delmark DE-608 – 1964 (ως Sleepy John Estes / The Tennessee Jug Busters / Yank Rachell / Hammie Nixon) 
3. In Europe – Delmark DL-611 – 1965 (ως Sleepy John Estes with Hammie Nixon. Harmonica and Jug) 
4. Brownsville Blues – Delmark DS-613 – 1965 (ως Sleepy John Estes with Hammie Nixon) 
5. Tennessee Blues Vol.3 – IT. Albatross VPA 8277 – 1976  
6. Blues Live! Sleepy & Hammie Meet Japanese People – JAP. Delmark PA-6059 – 1976 (rec.11/1974) 
7. Blues Is A-Live – JAP. Delmark 3A-2025 – 1976 (ως Sleepy John Estes, Hammie Nixon with Yuka Dan) 
8. Tappin’ That Thing – High Water Recording Company LP 1003 – 1984 
9. 1966/1974 – AUS. Wolf 120.913 – 198; (ως Sleepy John Estes featuring James ‘Yank’ Rachell and Hammie Nixon) 
10.Southern Blues Recorded Live – AUS. Wolf 120.916 – 198; (ως Sleepy John Estes & Hammie Nixon 1974 / Sonny Boy Nelson 1985) 
11. Newport Blues – Delmark 639 – 2002 (ως Sleepy John Estes / Yank Rachell / Hammie Nixon, rec. 1964) 
12. On 80 Highway – Delmark 797 – 2008 (ως Sleepy John Estes with Hammie Nixon)

ΝΜΕ το τέλος

$
0
0
Το βρετανικό μουσικό περιοδικό/εφημερίδα NME, που έβαλε λουκέτο πριν λίγες μέρες, δεν το διάβαζα ποτέ – ποτέ δεν αγόρασα τεύχος του.
Στα eighties μετά κόπου και βασάνων μπορούσα να βρω κάποια ξένα περιοδικά που μ’ ενδιέφεραν, όπως το Surface Noise, το Impetus, το Eurock, το The Wire, το Audion, το Jazz Forum, το Atem και κάποια ακόμη όπως το Backetfull of Brains ή το Strange Things Are Happening, που ήταν επίσης γαμάτα, καθώς το NME (και τα ανάλογά του, όπως το Melody Maker π.χ.) τα θεωρούσα τότε «εμπορικά». Ήμασταν ακόμη πιο «σκληροί», όταν ήμασταν νέοι και… καλά κάναμε. 
Βέβαια, κάποια στιγμή, προς το 1983-84, αγόρασα το ΝΜΕ Book of Rock 2, που ήταν αρκετά καλό, αφού είχε πολλά ονόματα που μ’ ενδιέφεραν και που τότε δεν τα είχα ακούσει ακόμη ή τα έβρισκα να τ’ ακούσω εκείνη την εποχή (όπως τους Fruupp ή τους Pearls Before Swine). Να πω επίσης πως ο τόμος εκείνος των 553 σελίδων, παρότι είχε κυκλοφορήσει το 1977 στην Αγγλία, δεν είχε προλάβει ακόμη να καταγράψει την «έκρηξη του πανκ». [Καλύτερα…].

ERIK THORMOD HALVORSEN SEXTET ένας νορβηγός jazzman, με παρουσία από τα seventies, σ’ ένα καινούριο άλμπουμ

$
0
0
Το σεξτέτο του νορβηγού τρομπετίστα και φλουγκελχορνίστα ErikThormodHalvorsen(με ισχυρή παρουσία στην SandvikaStorbandήδη από τα πρώτα χρόνια του ’70), πέραν του ιδίου, έχει μέλη τους DaveEdgeτενόρο, φλάουτο, FreddyHoelNilsenπιάνο, FrodeKjekstadκιθάρα, AgnarAspaasμπάσο και LarsErikNorumντραμς. Επίσης υπάρχουν και πέντε πνευστοί (δύο τρομπετίστες, δύο τρομπονίστες κι ένας κορνίστας), που ακούγονται στα δύο από τα δέκα tracksτού άλμπουμ SocialCall[Losen, 2018], χωρίς όμως να μεταβάλλουν κατά τι τη γενικότητα. Που είναι, βασικά, η προσπάθεια αυτών των Βορειοευρωπαίων να παρουσιάσουν έναν τύπο jazz, πολύ κοντά στα αμερικανικά πρότυπα, με ελάχιστες ή και μηδαμινές nordicαναφορές.
Συνθέσεις λοιπόν των GigiGryce, TheloniousMonk, JohnnyGreen, συν δύο (αμερικανικά) στάνταρντ, συν ένας MichelLegrand, συν τέσσερα originals… είναι η σούμα τού σετ, που μας κερνάει εδώ το σεξτέτο τού ErikThormodHalvorsen, επιχειρώντας, πάντα, με ταλέντο και με γνώση.
Παιχταράδες είναι οι Νορβηγοί, δεν υπάρχει θέμα, με σαφείς και ξεκάθαρες αναφορές ακόμη και στα παιξίματά τους (όπως και να το κάνουμε μιαν… ιδέα CliffordBrownεντοπίζεται πίσω από την τρομπέτα του Halvorsen), αλλά και με διαθέσεις που κινούνται συχνά προς μια κατεύθυνση παράκαμψης των ινδαλμάτων τους, όπως αποδεικνύουν κομμάτια σαν το “Latinoblue”, μια γρήγορη δωδεκάμετρη σύνθεση με πολύ… φρέσκο αέρα ή το “BluesforHenryP.” (γραμμένο, από τον Halvorsen, για τον HenryPehrson– πρώτο μαέστρο της SandvikaStorband).
Άρα; Άρα ένα θαυμάσιο από πάσης πλευράς τζαζ άλμπουμ, με συνθέσεις (πρωτότυπες και διασκευασμένες) άψογα εκτελεσμένες από την μπάντα ενός μουσικού, όχι πολύ γνωστού στην Ελλάδα, αλλά με μακριά και σημαντική ιστορία.
Viewing all 5097 articles
Browse latest View live