Quantcast
Channel: ΔΙΣΚΟΡΥΧΕΙΟΝ / VINYLMINE
Viewing all 5083 articles
Browse latest View live

JOHN VANORE τιμή στον μέγα Oliver Nelson

$
0
0
Μηχανικός ήχου και παραγωγός, μα ακόμη ενορχηστρωτής και διευθυντής ορχήστρας, ο John Vanore πράττει εδώ κάτι σημαντικό – και για τον ίδιο και για τη σύγχρονη jazz γενικότερα. Επαναφέρει στο τώρα, μέσω μιας σύγχρονης και πλούσιας παραγωγής, την αειθαλή μουσική του συνθέτη και μέγα ενορχηστρωτή Oliver Nelson (πέθανε στα 43 του, το 1975). Ένα tribute λοιπόν στη φοβερή αυτή μορφή της jazz έχουμε εδώ, τον άνθρωπο που ηχογράφησε αριστουργήματα στα sixties κυρίως, καθώς μερικά από τα άλμπουμ του (“The Blues and the Abstract Truth”, “More Blues and the Abstract Truth”, “Sound Pieces” κ.λπ.) είναι κάτι σαν «άγια δισκοπότηρα» για τη μεγάλη μαύρη μουσική… ανά τους αιώνες.
Ο Vanoreφτιάχνει φυσικά μια μεσαία ορχήστρα, για να αντιμετωπίσει το έργο τού OliverNelson. Δύο σαξοφωνίστες, τέσσερις τρομπετίστες, δύο τρομπονίστες, δύο κορνίστες και ακόμη… πιάνο, μπάσο, ντραμς, κιθάρα και κρουστά (σύνολο 15 άτομα δηλαδή), δημιουργώντας το κατάλληλο υπόβαθρο για τις δικές του… τιμές και παρεμβάσεις.
Όπως γράφει και ο ίδιος, στο πολύ περιποιημένο “StolenMoments / CelebratingOliverNelson” [AcousticalConceptsInc., 2017], γνώρισε τον Oliver Nelson το 1966 στο jazz camp του Indiana University – μια γνωριμία, που του άλλαξε τη μουσική ζωή του. Σκύβει λοιπόν, ο Vanore, στο έργο του Nelson και επαναφέρει στο τώρα μέσω διακεκριμένων σύγχρονων οργανοπαικτών (Steve Wilson, Ryan Keberle, Mike Richmond, Danny Gottlieb κ.ά.) μια σειρά δημιουργιών του θρύλου μουσικού, διασκευάζοντάς τες με γνώση και με κέφι. 
Το ρεπερτόριο είναι, με άλλα λόγια, το κλειδί, όπως ισχυρίζεται και ο Vanore. Και απ’ αυτό το ρεπερτόριο δεν θα μπορούσε να λείπει ένα μάλλον υποτιμημένο αριστούργημα του Nelson, το φοβερό LP “Black, Brown and Beautiful”, που τυπώθηκε το 1970 για την Flying Dutchman του Bob Thiele. Από ’δω ο Vanore διαλέγει για lead track κιόλας το “Self-help is needed”, ένα εκπληκτικό groovy hard bop, με το άλτο του Steve Wilson να πετάει φωτιές. Από το ίδιο LP μάλιστα ο Vanore διαλέγει κι άλλο ένα κομμάτι για να διασκευάσει, το “I hope in time a change will come”, με το σοπράνο αυτή τη φορά του Wilson να αποδίδει την μαγική μελωδία. Φυσικά, εδώ δεν ενορχηστρώνονται μόνον οι μεγάλες και διαχρονικές συνθέσεις του Nelson (“Stolen moments”, “Blues and the abstract truth”…), αλλά και στάνταρντ που δεν έλειπαν ποτέ από το ρεπερτόριο του μεγάλου arranger(“St. Louis blues”, “Greensleeves”). Και σ’ αυτά ο John Vanore κάνει εξαιρετική δουλειά (το “Greensleeves” με το τρομπόνι του Keberle σε πρώτο πλάνο είναι «άσσος»), δείχνοντας την αγάπη του και για τις δουλειές του Oliver Nelson (μπροστά και πίσω από τα φώτα), αλλά και τη δική του αξία σαν ενορχηστρωτής και διευθυντής ορχήστρας.
Καταπληκτικό άλμπουμ!
Επαφή: www.johnvanore.net

PHIL MILLER (1949-2017)

$
0
0
Πέθανε προχθές ένας πολύ σημαντικός μουσικός, κιθαρίστας του ροκ, για τον οποίο δεν πρόκειται να γράψει κανένας στην Ελλάδα. Θα γράψουν (έγραψαν) δυο-τρεις άνθρωποι στο facebookένα “RIP” κι εκεί θα τελειώσει η ιστορία.
Για τον PhilMillerο λόγος, που έφυγε από τη ζωή στα 68 χρόνια του, έχοντας καταφέρει πιο πριν να συνδέσει το όνομά του με ΤΗΝ κιθάρα της Σχολής του Canterbury. Αν το Canterburyrockήταν, είναι και θα παραμείνει η βάση κάθε αισθητικής ατασθαλίας ΜΕ ΥΨΗΛΟ ΝΟΗΜΑ στο χώρο του ροκ, πέραν από εποχές και στυλ, ο PhilMillerήταν, μαζί με 2-3 άλλους, εκείνος που συνέβαλε στη συγκρότηση και στήριξη του συγκεκριμένου ήχου.
Αυτέςείναιοιβασικέςμπάντεςαπότιςοποίεςπέρασε: Carol Grimes& Delivery, Caravan, Matching Mole, Hatfield and The North, National Health, In Cahoots, Short Wave.
Στη φωτογραφία (άνω) βλέπουμε τον PhilMillerστο Facelift(Σεπτέμβρης 1996), το topπεριοδικό για την CanterburyScene. Μακάρι να είχα χρόνο να κάτσω να μεταφράσω συνέντευξη κ.λπ.
Να πούμε ακόμη πως ο PhilMillerεικονίζεται στο δεύτερο LPτων MatchingMole, το “LittleRedRecord” [CBS, 1972] να κρατάει το Μικρό Βιβλιαράκι του Μάο. Το γράφω γιατί είναι βασικό και δεν έχει εντοπιστεί (πως το κρατάει εκείνος εννοώ). Με το αυτόματο είναι ο Dave McRae, δίπλα του ο Robert Wyatt και με το φλάμπουρο ο Bill MacCormick.
Το “Godsong”, που ακολουθεί, σ’ αυτήν ακριβώς την εκτέλεση με τον RobertWyatt (χωρίς κιθάρα) ήταν κατά τον ίδιο τον PhilMillerτο ωραιότερο τραγούδι, που έγραψε ποτέ…
 

KATIE THIROUX ένα δεύτερο εξ ίσου καλό άλμπουμ

$
0
0
Είχα γράψει πολύ καλά λόγια για το ντεμπούτο της συνθέτριας, τραγουδίστριας, τραγουδοποιού και κοντραμπασίστριας KatieThirouxπριν δυο χρόνια, τονίζοντας πως η συγκεκριμένη κυρία έχει… «εξαιρετική φωνή, βαθειά, εκφραστική και καθαρή, δίχως ποτέ να νιαουρίζει, παίζει περαιτέρω κοντραμπάσο, ενώ γράφει και δικά της πρωτότυπα τραγούδια στηριγμένα στις μεγάλες τζαζ παραδόσεις». Εδώ, στην περίπτωση τού OffBeat [CAPRI, 2017] τα περισσότερα από τα προαναφερόμενα ισχύουν.
Η φωνή παραμένει εξαιρετική, το παίξιμο στο κοντραμπάσο είναι βαρύ και διακριτό, ενώ και η τραγουδοποιία της Thirouxκαλά κρατεί, παρότι στο πιο καινούριο άλμπουμ της υπερισχύουν τα στάνταρντ. Το λέω, γιατί από τα δέκα tracksτου άλμπουμ μόνο ένα είναι δικό της, ενώ τα υπόλοιπα ανήκουν στους BennyCarter, FrankLoesser, Leiber/Stoller, DukeEllingtonκ.ά.
Ξεκινώνταςαπότοδικότης, το“Slow dance with me”, θαλέγαμεπωςπρόκειταιγιαέναεξαιρετικόbop, μεθαυμάσιοbluesy groove (καιχωρίςστίχους), ενώγράφονταςγιατιςversions θασημειώναμε, γενικώς, τηνπολύκαλήδουλειάπουέχειγίνειαπότηνορχήστρα (Ken Peplowski τενόρο, κλαρίνο, Roger Neumann τενόρο, σοπράνο, Justin Kauflin πιάνο, Matt Witek ντραμς), πουτα«χώνει» απερίσκεπτασεκομμάτιαόπωςτο“Some cats know” (τωνLieber καιStoler, απότορεπερτόριοτηςPeggy Lee) ήτο“Brotherhood of man” (τουFrank Loesser), μετοφοβερόswinging.
Σε γενικές γραμμές θα λέγαμε πως το “OffBeat” καταγράφεται ως μιαν ακόμη «έκπληξη» από την ανερχόμενη KatieThiroux.

ΜΙΚΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK 50

$
0
0
21/10/2017
Πριν δυόμισι χρόνια έγραψα ένα κείμενο στο lifo.gr για την «Κλωστηρού» του Μάρκου Βαμβακάρη – ένα συγκλονιστικό τραγούδι από το 1934. Την εποχή εκείνη το κείμενο είχε κάνει καμιά 500αριά shares. Χθες, όταν το αναζήτησα για να το στείλω κάπου, διαπίστωσα πως έχει ξεπεράσει τα 2000 shares.
Αυτή είναι η μοναδική ουσιαστική ανταμοιβή μας γι’ αυτά που γράφουμε. Πως τα κείμενά μας δεν πηγαίνουν χαμένα δηλαδή, πως διαβάζονται και ξαναδιαβάζονται ενώ εμείς τα έχουμε ξεχάσει.
 >>Είναι «Η κλωστηρού» το ωραιότερο ρεμπέτικο του Μάρκου Βαμβακάρη; Ένα αριστούργημα του 1934, που μπορεί να μας κάνει να νοιώσουμε καλύτερα<<
http://www.lifo.gr/team/music/58893 

20/10/2017
Σήμερα διάβασα, σ’ ένα παλιότερο βιβλίο που βρήκα τ’ απόγευμα, πως η πρώτη ταμπλόιντ πολιτική εφημερίδα που κυκλοφόρησε ποτέ στην Ελλάδα δεν ήταν το ΕΘΝΟΣ το 1981 (όπως όλοι πιστεύουμε και διαβάζουμε παντού στα σάιτ), αλλά η ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ, που είχε για εκδότη το Γιώργο Κουρή και διευθυντή το Μανώλη Γλέζο! Η εφημερίδα αυτή κυκλοφόρησε για κανα-δυο βδομάδες το Μάιο του 1978. Τη θυμάται κανείς; 

19/10/2017
Είχα χθες μια κουβεντούλα στο τηλέφωνο μ’ ένα νέο παιδί, καλό παιδί, που γράφει σε κάτι σάιτ, τώρα, κ.λπ. και πάνω στην κουβέντα τον ρώτησα αν ξέρει, μ’ αυτά πού γράφει, πού απευθύνεται.
Μου απάντησε αγαθά… «σε όλους».
Σιγά ρε φίλε, του είπα, που απευθύνεσαι «σε όλους». Δεν είσαι δα κι ο… Χατζηνικολάου!
Εγώ, του λέω, απευθύνομαι ΜΟΝΟ στους ανθρώπους της ηλικίας μου, αυτούς μ’ ενδιαφέρει να εκφράζω, όσοι είναι δηλαδή λίγο κάτω-λίγο πάνω από τα 50 και που πιθανώς να έχουμε ορισμένες κοινές εμπειρίες, αναφορές και τέτοια – άρα δεν διακινδυνεύω και τόσο το να μη με καταλάβουν.  Τώρα αν με καταλαβαίνουν και οι 70ρηδες-80ρηδες, του λέω, ή και οι 15χρονοι-20χρονοι δεν έχω πρόβλημα, απλώς είναι πιο πιθανό, αυτούς, να τους απογοητεύσω. 
Τον προσγείωσα λίγο απότομα, είναι αλήθεια, αλλά μάλλον σε καλό θα του βγει, γιατί είναι έξυπνο παιδί και με ταλέντο… Δεν του το ’πα αυτό το τελευταίο, αν και τώρα θα το διαβάσει…

19/10/2017
Κάποιοι μεγάλοι τέλος πάντων ηγέτες (Μέρκελ, Πούτιν κ.ά.) μιλάνε στις γλώσσες τους και όχι στα αγγλικά, όταν βγαίνουν έξω κ.λπ. Από την άλλη κάτι αγράμματοι (στη γλώσσα τους) σαν το δικό μας κωλώνουν να μιλήσουνε στην ξένη με διερμηνέα. Δεν ξέρω τι παραστάνει μ’ αυτό το πράγμα ο Τσίπρας.
Στη Γαλλία μπορεί οι Λεπένηδες να κράξανε το Μακρόν πως πηγαίνει έξω και δε μιλάει τη γλώσσα του Μολιέρου (ο Μακρόν είναι τσιράκι του κεφαλαίου, όμως, δεν είναι καν Ολάντ, οπότε μιλάει τη γλώσσα της «αγοράς»), αλλά εδώ δεν κινδυνεύει από κάτι ανάλογο ο Τσίπρας – καθότι ζορίζεται αφόρητα να μιλήσει όχι μόνο τη γλώσσα του Ελύτη και του Σεφέρη, μα ακόμη και την απλή γλώσσα τού λαού.
Την παροιμία «φάγαμε το γάιδαρο μας έμεινε η ουρά του» τη μετέφερε κακήν-κακώς στα αγγλικά ως… φάγαμε την καμήλα μάς έμεινε η ουρά της! Άκου… καμήλα!!
Έχει ουρά και η καμήλα; Δε θυμάμαι… πάω να δω…

19/10/2017
>>Ο Δήμος της Πάτρας γιορτάζει τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή επανάσταση με σοβιετικού τύπου εκδηλώσεις<<
Πείτε τίποτα και για τα γκούλαγκ ρε παιδιά. Όχι μόνο για το Βερτώφ και τον Αϊζενστάιν... Αυτά τα ξέρουν οι φιλελέδες... Για τα γκούλαγκ θέλουν ν'ακούσουνε...

19/10/2017
Δεν θέλω να διαβάζω κείμενα στα οποία περιγράφονται απλώς καταστάσεις, και μάλιστα μέσω αδιέξοδων μπλα-μπλα, δίχως εκείνοι που τα γράφουν να παίρνουν συγκεκριμένη θέση. Ήξεις, αφήξεις… Τελικά τα διαβάζω, χάνοντας το χρόνο μου, επειδή ελπίζω πως στο τέλος θα υπάρξει ένα «δια ταύτα». Απογοήτευση.
Δεν φτάνει μόνο να εκτίθεσαι ως γραφιάς (αυτό πάντα συμβαίνει ούτως ή άλλως), αλλά ενίοτε, όταν το απαιτούν οι περιστάσεις, να αναλαμβάνεις και κάποια ρίσκα.
Πες το ρε φίλε, μην κολλάς... σιχαίνομαι τα θαλασσινά και γουστάρω το γιουβέτσι. 

19/10/2017 
>>Κανονικά ο καθένας μας θα έπρεπε να μιλάει για τον τομέα του. Μπορεί ένας τραγουδιστής στον τομέα του να είναι καταπληκτικός, αλλά όταν βγαίνει και μιλάει να λέει μπούρδες.<<
>>Νομίζω ότι απλά είναι η χειρότερη κυβέρνηση (του ΣΥΡΙΖΑ) που έχει περάσει ποτέ από τη χώρα –για όσα χρόνια ζω– <<
Ο ηθοποιός και ουχί τραγουδιστής Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης μιλάει στην Athens Voice, και μας λέει πως γεννήθηκε μετά το... 2004, μετά την πανωλεθρία της κλεφτοκυβέρνησης «Κινέζου» (χρηματιστήριο, golden boys, νέα τζάκια, τσοχατζομαντέληδες, δομημένα ομόλογα, δημόσια έργα, πάρτυ ολυμπιάδας, παπαντωνίου, ψεύτικα στατιστικά, εξοπλιστικά, μαύρα ταμεία Siemens, στρατηγοί τσουκάτοι κ.λπ.) και άρα, ως… προέφηβος που είναι, μπορεί να λέει ό,τι μαλακία θέλει. 

18/10/2017
Ελπίζω να πρότεινε ο Τσίπρας στον Τραμπ, ως φαν του Αντρέα (όπως λέει ότι είναι δηλαδή), να μεσολαβήσει στον Κιμ Γιονγκ Ουν, ώστε να τα βρούνε οι δυο τους στην Ελούντα...
Να γλιτώσουμε και από το ολοκαύτωμα τέλος πάντων...

MOSTLY OTHER PEOPLE DO THE KILLING ξανά ένας από τους τζαζ δίσκους της χρονιάς

$
0
0
ΔενθυμάμαιναέχωξανακούσειτουςMostly Other People Do the Killing (MOPDtK) σεσχήματρίο (Ron Stabinsky πιάνο, Moppa Elliott μπάσο, Kevin Shea ντραμς), κάτιπουαπόμόνοτουέχειμιασημασίακαιμιαναξία. Το λέω, το εντοπίζω, επειδή οι MOPDtKεμφανίζονται με πολλές και διαφορετικές μορφές, κατά καιρούς, πράγμα που δείχνει, κάθε φορά, κι ένα διαφορετικό (μέσα στην αισθητική σιγουριά) πρόσωπό τους. Το γεγονός δε ότι, σήμερα, θεωρούνται ως ένα από τα πιο δημιουργικά τζαζ γκρουπ που δισκογραφούν και εμφανίζονται τριγύρω (έχουν παίξει και στην Αθήνα) δεν είναι άσχετο και αυτής της ιδιοτυπίας τους – να αλλάζουν συχνά setting, προσθέτοντας ή αφαιρώντας μέλη, και ξεκινώντας κάθε φορά τη διαδρομή τους από την αρχή.
Ένα επόμενο γεγονός, άσχετο με τη μουσική, το οποίο σέβομαι στην περίπτωση των MOPDtKείναι το κόλλημά τους με την Πενσυλβάνια (Πολιτεία στην οποία έχει γεννηθεί ο βασικός συνθέτης τους, ο MoppaElliott). Η ιστορία της Πολιτείας (κομμάτια της μάλλον) περνάει τακτικά μέσα στα άλμπουμ του γκρουπ, που συχνά στιγματίζονται από μια… πενσυλβανίλα, φανερή ακόμη και στους τίτλους, στα εξώφυλλά τους κ.λπ. Να, εδώ, Paint [HotCup, 2017] δεν είναι η «μπογιά», το ρήμα «ζωγραφίζω» κ.λπ., αλλά ένας δήμος στην Πενσυλβάνια, με… σκοτεινή ιστορία. Οι MOPDtKπαίζουν, περαιτέρω, και με την λέξη «μπογιά» κ.λπ. χρωματίζοντας ωραία το coverτού CDτους, ως επίσης και τους τίτλους των κομματιών τους. Κυριολεκτούμε. Οκτώ διαφορετικά tracks, αναγραμμένα στο οπισθόφυλλο, με οκτώ διαφορετικά χρώματα.
Με μία μόνο διασκευή, στο “Bluegoose” του DukeEllington (υπάρχει και περιοχή στην Πενσυλβάνια με το ίδιο όνομα – σίγουρα δεν διάλεξαν τυχαίως το συγκεκριμένο θέμα οι MOPDtK) και με επτά originalsστο tracklistτους, το συγκρότημα δεν είναι με τίποτα ένα τυπικό jazztrioή έστω ένα… ευρωπαϊκού τύπου jazztrio. Οι MOPDtKνοιάζονται κατά πρώτον και μελετούν τη δική τους τζαζ παράδοση και πάνω σ’ αυτή επεμβαίνουν, προσθέτοντας ή αφαιρώντας κατά το δοκούν.
Το εισαγωγικό “Yellowhouse” διαμορφώνεται μέσα από μια γερή bluesμελωδία, είναι ένα hardbopδηλαδή κατά βάση, με δυναμικό τουσέ στο πιάνο και με διάφορα ποικίλματα. Το “Orangeville” που ακολουθεί μοιάζει περισσότερο αυτοσχεδιαστικό, αν κι έχει μια σταθερή ρυθμική αξία, με δύο «περιοχές» soli, σε πιάνο και κοντραμπάσο (που δεν είναι ακριβώς soli, αλλά προσωπικές αναδείξεις, τοποθετημένες πάνω από τη συλλογικότητα). Στο “Blackhorse” το up-tempoκυριαρχεί σ’ ένα bopπάλι στυλ, με το “Bluegoose” (του Duke) να εναρμονίζεται με έμπνευση για τρίο. Κάπου εκεί κλείνει η πρώτη πλευρά του δίσκου…
Η δεύτερη ανοίγει με το “Plumrun”, ένα αργό bluesyβαλσάκι, που δίνει την ευκαιρία στον Stabinskyνα κάνει τα δικά του (συνεχείς αλλαγές συγχορδιών και περίτεχνο σόλο), συνεχίζει με το “Greenbriar” (σε γρήγορο τέμπο και μ’ ένα ακόμη θαυμάσιο σόλο, πάνω από μια φανταχτερή ρυθμική υποστήριξη), απλώνεται με τον λυρισμό τού 7λεπτου “Goldenhill” και ολοκληρώνεται με το “Whitehall”, ένα ακόμη θαυμάσιο track, που είναι δύσκολο να περιγραφεί. Δύσκολο, γιατί οι MOPDtKείναι ένα συγκρότημα, γενικώς, που δεν μπαίνει κάτω από εύχρηστες ταμπέλες. Μπορεί συχνά ή σχεδόν πάντα να λες ένα «τζαζ», και να φαίνεται πως καθαρίζεις, αλλά στην πράξη δεν είναι έτσι…

BLUES REVIVAL 22: SON HOUSE (1902-1988)

$
0
0
Το γεγονός ότι ο SonHouseέζησε έως τα τέλη της δεκαετίας του ’80 δεν μειώνει σε τίποτα το μύθο του, που δικαίως έχει υφανθεί γύρω από το πρόσωπό του. Πρόκειται απλώς για μία ιστορική φιγούρα της ιστορίας του blues, για έναν μοναδικό performer (όπως γράφουν τα βιβλία και όπως έχουμε δει στο βίντεο) με εντελώς προσωπική ματιά πάνω στη διάσταση και τη μορφή της τραγουδιστικής αφήγησης, με μυστικιστικές ή ρεαλιστικές προεκτάσεις, όχι λιγότερο σημαντικός του RobertJohnson, του οποίου υπήρξε δάσκαλος ή του CharleyPatton, του οποίου υπήρξε φίλος και συνεργάτης. Αν συνυπολογίσουμε, δε, και το γεγονός ότι ηχογράφησε ελάχιστους, παράξενους και αντιεμπορικούς δίσκους πριν τον πόλεμο, στο μοναδικό του sessionγια την Paramountτο 1930 (τέσσερα 78άρια βασικά, άπαντα «ιερά δισκοπότηρα» για τους συλλέκτες του blues) τότε αντιλαμβάνεστε πως τίποτα δεν μπορεί να υπάρξει περαιτέρω, που θα μπορούσε να κοντράρει τη δική του αυτόνομη περίπτωση. Κατανοητό λοιπόν γιατί η επανεμφάνισή του στη δεκαετία του ’60 δεν αποτελεί μόνο τη σημαντικότερη ανακάλυψη του bluesrevival, αλλά συγχρόνως και τη μεγάλη εκείνη ευκαιρία που επιζητούσαν τα νέα ακροατήρια (στην Αμερική και τη Βρετανία κυρίως), για να συνομιλήσουν απ’ ευθείας μ’ έναν μύθο.
Έχει αξία να δούμε πώς οι ερευνητές εντόπισαν τον SonHouseστη δεκαετία του ’60, συνδυάζοντας τα στοιχεία που αναγράφονται στα βιβλία TheBluesRevival (του BobGroom) και ChasinThatDevilMusic (του GaleDeanWardlow) –μία συνολική βιβλιογραφία θα δοθεί στο πέρας αυτής της σειράς των κειμένων– επειδή αποτελεί ένα καλό παράδειγμα για το πώς  οφείλουν να συνεργάζονται οι άνθρωποι μεταξύ τους και πώς μέσα από συντονισμένες κινήσεις κατορθώνεται να φθάσουν στο ποθούμενο.
Τον Αύγουστο του 1963 οι συλλέκτες και θιασώτες τoυ bluesBernardKlatzkoκαι GayleDeanWardlowγυρίζουν στην περιοχή του Δέλτα, προκειμένου να ανακαλύψουν στοιχεία για τον CharleyPatton. Εκεί μαθαίνουν πως ο SonHouseκαι ο φίλος και συνεργάτης του WillieBrownείχαν μετακινηθεί προς την LakeCormorant, μια μικρή κοινότητα στα βορειοδυτικά της Πολιτείας του Mississippi, πάνω στα σύνορα με το Tennessee.
Η ανακάλυψη του SonHouse, την 25η Ιουνίου 1964 στο Rochesterτης Νέας Υόρκης. Από αριστερά: Nick Perls, Dick Waterman, Son House και Phil Spiro. Φωτογραφία: Evie House. Ευγενική παραχώρηση: Phil Spiro. Η φωτογραφία προέρχεται από το βιβλίο των Eric Von Schmidt και Jim Rooney “Baby, Let me Follow you Down / The Illustrated Story of the Cambridge Folk Years” [University of Massachusetts Press, Amherst, 1994]
Το επόμενο καλοκαίρι ο DickWaterman, ο PhilSpiroκαι ο νεοϋορκέζος fanNickPerls (ιδιοκτήτης αργότερα των εταιρειών Yazooκαι BlueGoose, που πέθανε στα 45 του το 1987) στήνουν αντίσκηνο στο Mississippi, προκειμένου να ανακαλύψουν τον SonHouse. Οδηγώντας ώρες πολλές μέχρι το Memphis (εκεί τους έφερε η έρευνά τους) θα εντοπίσουν έναν άλλο μουσικό, τον RobertWilkins, ο οποίος και θα τους δώσει σημαντικές πληροφορίες, που αφορούσαν στις πόλεις και τις κοινότητες του Μεγάλου Ποταμιού. Τελικώς, στην Robinsonville (όχι πολύ μακριά από την LakeCormorant) θα τους δοθεί το όνομα κάποιου στο Detroit, ο οποίος ήξερε τη διεύθυνση του SonHouseστο Rochesterτης Νέας Υόρκης, πόλη στην οποία ζούσε. Ένα τηλεφώνημα στο Detroitκι ένα τηλεγράφημα στο Rochesterήταν, απ’ ό,τι φάνηκε, αρκετό. Σε 36 ώρες η απάντηση ήταν πίσω. Μια επιχείρηση σε 16 Πολιτείες, με 4 χιλιάδες μίλια μετακινήσεων και δύο μήνες ξεσπιτώματος είχε λάβει τέλος.
Όπως οι περισσότεροι από τους επαναδραστηριοποιημένους μουσικούς έτσι και ο SonHouseδεν γνώριζε γιατί κάποιοι λευκοί ενδιαφέρονταν μετά από τόσα χρόνια για τη μουσική του, ούτε, πολύ περισσότερο, για το πόσο σημαντικό ήταν το έργο του για την ιστορία του blues. Εξακολουθούσε να παίζει κιθάρα, αλλά είχε σταματήσει να τραγουδάει μετά το θάνατο του κολλητού του WillieBrown, το 1952. Θυμόταν φυσικά πολλά πράγματα –ήταν 62 ετών το 1964–, αν και ορισμένους παλαιούς σκοπούς φαινόταν να τους είχε λησμονήσει. Θα βοηθήσει όμως, για να τους επαναφέρει στη μνήμη του, ο AlWilson (ο μετέπειτα κιθαρίστας των CannedHeat), ο οποίος και θα τον συνοδέψει σε δύο θέματα σ’ εκείνο το καθοριστικό sessionστη Βοστώνη, στις 12 και 14 Απριλίου 1965, που θα εκδιδόταν λίγο καιρό αργότερα από την Columbia. Αθάνατααπόεδώτα“Death letter”, “John the Revelator”, “Empire state express”, “Levee camp moan”…
Ο SonHouseθα γράψει μερικά ακόμη άλμπουμ στην πορεία, αλλά σταδιακά θα αρχίσει να αποσύρεται από τις αρχές της δεκαετίας του ’70, εξαιτίας σοβαρών προβλημάτων υγείας – που δεν θα τον εμποδίσουν, πάντως, να φύγει από τη ζωή το 1988, στα 86 χρόνια του. 
Βασικήδισκογραφία 
1. The Legendary Father of Folk Blues – Columbia CL 2417 – 1965 
2. The Vocal Intensity of Son House – AUS. Roots/Saydisc SL-504 – 1969 
3. John the Revelator – UK. Liberty LBS 83391 – 1970 
4. The Real Delta Blues / 14 Songs from the Man Who Taught Robert Johnson – Blue Goose BG-2016 – 1974 (ίσως ο σημαντικότερος δίσκος του Son House να είναι αυτό το session στο Rochester το 1964, όταν τον ανακάλυψαν ο Nick Perls με την παρέα του)
5. In Concert – Stack-O-Hits 9004 – 1981 (rec. 1965) 
6.Son House Vol. 1 (1965 - 1970) – AUS. Private Records PR1 – 1987 
7.Son House Vol. 2 (1964 - 1974) – AUS. Private Records PR1 – 1987 (εδώκαιητελευταίαπαράστασητουSon House σταToronto Islands, το 1974) 
8. Son House: Father Of The Delta Blues / The Complete 1965 Sessions – Columbia/Legacy C2K 48867 – 1992 
9. The Legendary 1969 Rochester Sessions – AUS. Document DOCD-5148 – 1992 
10.Been Here And Gone – GER. Acoustic Music Records 319.1174.2 – 1999 (με Woody Mann & Jo Ann Kelly) 
11.Live At The Gaslight Cafe – AUS. Document DOCD-5663 – 2000 
12. Son House in Seattle 1968 – Arcola ACD 1008 – 2011

ΤΗΕ HELIOSONIC ΤΟΝΕ-ΤΕΤΤΕ στην παράδοση της Sun Ra Arkestra

$
0
0
Μερικά βασικά, πριν πάμε στα βασικότερα. Πρώτον, τo 1965 κυκλοφόρησε από την ESP Disk το ιστορικό άλμπουμ του Sun Ra “The Heliocentric Worlds of Sun Ra, Vol. I”. Σ’ αυτό το LP o Sun Ra έπαιζε μπάσα μαρίμπα, ηλεκτρονική τσελέστα, πιάνο και τύμπανα, έχοντας δίπλα του, ανάμεσα σε άλλους, τον φλαουτίστα, σαξοφωνίστα κ.λπ. Marshall Allen και τον μηχανικό ήχου Richard Alderson. Δεύτερον, ένα χρόνο αργότερα, το 1966, τυπώνεται από την ESP Disk και ο δεύτερος τόμος, το “The Heliocentric Worlds Of Sun Ra, Volume 2”, εκεί όπου ο Sun Ra χειριζόταν πιάνο και tuned bongos, με τους Marshall Allen και Richard Alderson να παραμένουν στο team. Τρίτον, το 1968 γίνεται μέλος της Arkestra ο σαξοφωνίστας κ.λπ. Danny Ray Thompson. Κρατάμε αυτά τα τρία tips, γιατί θα μας χρειαστούν στη συνέχεια, στην παρουσίαση του πρώτου άλμπουμ των Heliosonic Tone-Tette HeliosonicTonewaysVol. 1” [ScienSonicLaboratories, 2017].
Τι έχουμε λοιπόν εδώ;
Μια tribute10μελή μπάντα, υπό τον πολυοργανίστα ScottRobinson, που αποτίνει φόρο τιμής στον μεγάλο ήχο του SunRa, των μέσων του ’60, παρουσιάζοντας πρωτότυπο υλικό, οδηγημένη από τον Robinsonφυσικά, με μηχανικό ήχου τον Aldersonκαι με μέλη τον 93χρονο σήμερα MarshallAllen (που θα παίξει και στην Αθήνα τον άλλο μήνα), τον DannyRayThompson, συν εφτά ακόμη μουσικούς, με μερικά πολύ γνωστά ονόματα ανάμεσά τους (όπως τον σαξοφωνίστα YosvanyTerryκαι τον ντράμερ MattWilsonμεταξύ άλλων). Περιττό να πούμε πως παραπάνω από τα μισά μέλη αυτού του γκρουπ, των HeliosonicTone-Tette, χειρίζονται περισσότερα του ενός όργανα, κατά τα πρότυπα της ιστορικής Arkestra.
Πριν πούμε μερικά λόγια για το “HeliosonicTonewaysVol. 1” να σημειώσουμε και τούτο. Στο settingπεριλαμβάνονται και όργανα που ακούγονταν σ’ εκείνες τις παλαιές εγγραφές τού SunRaστα sixties (για αρτιότερη αισθητική στόχευση προφανώς). Και αναφερόμαστε στην ίδια(!) μπάσα μαρίμπα από το πρώτο “Heliocentric” (χειρίζονται οι ScottRobinsonκαι MarshallAllen) και ακόμη στα boobams (κρουστά) και στο σύνθι claviolineαπό το δεύτερο.
Αυτά και άλλα πολλά, λοιπόν, ηχογραφούνται τον Απρίλιο του 2015 στο “HeliosonicTonewaysVol. 1” (ακριβώς πάνω στα 50χρονα από το “TheHeliocentricWorldsofSunRa, Vol. I”), με όλα τα κομμάτια να αποτελούν ελεύθερους αυτοσχεδιασμούς πάντα κοντά στο πνεύμα του θρυλικού τζαζ-μύστη. Κοντά όμως και ποτέ πάνω… ούτε κατά διάνοια.
Χοντρικά θα έλεγα πως, εδώ, το υλικό είναι πολύ διαφορετικό από ’κείνο που «στενά» ακούγεται στα δύο “Heliocentric” και πως μόνο το πνεύμα των εκπλήξεων και των ανατροπών της Arkestraείναι ό,τι μένει και οδηγεί τη μουσική των Heliosonic– στο τώρα ή στο μέλλον. Υπάρχουν tracksπου σουινγκάρουν με δύναμη, όπως το “Heliotone 2B” και άλλα που ακούγονται σκληρά avant-improvμε εκρηκτικά breaksαπό τα πνευστά και με τα κρουστά, συνεχώς, πανταχού παρόντα. Μάλιστα, ο Robinsonέχει ενσωματώσει στην εγγραφή πολλούς customήχους –κυρίως από κρουστά, αλλά και από σύνθια– δίνοντας στην εγγραφή ακόμη πιο lo-fi«προχωρημένα» χαρακτηριστικά, με αναφορές στον ήχο της ESPστα sixties, στο πιο, τεχνικά και αισθητικά, οργανωμένο.
Παντελώς παράξενο και εν τέλει μοναδικό άλμπουμ, από μια ομάδα μουσικών που κέρδος θα είναι να την ξαναδούμε και στο μέλλον.
Επαφή: www.sciensonic.net

BARRY ALTSCHUL & THE 3DOM FACTOR το καλύτερο τζαζ άλμπουμ που άκουσα, έως τώρα, μέσα στο 2017

$
0
0
Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά για το ποιος είναι ο ντράμερ BarryAltschul. Όσοι ασχολούνται έστω και στοιχειωδώς με την προχωρημένη τζαζ σίγουρα θα γνωρίζουν τον Altschulαπό την παρουσία του δίπλα στον PaulBleyστα sixties, βεβαίως από τη συμμετοχή του στους Circle (ChickCorea, DaveHolland, AnthonyBraxton) και οπωσδήποτε από τη συνεισφορά του σε προσωπικά άλμπουμ των Corea, Braxton, SamRivers, DaveLiebmanκαι τόσων άλλων στα seventiesκαι πέραν αυτών. Φυσικά έχει και προσωπική δισκογραφία ο Altschul– κι ένα τέτοιο προσωπικό ας το πούμε έτσι άλμπουμ του είναι και τοLiveinKraków[NotTwo, 2017], που συνυπογράφεται από τους 3DomFactor(ένα από τα τελευταία trioτου, που το συναποτελούν ο μπασίστας JoeFondaκαι ο σαξοφωνίστας JonIrabagonex-MostlyOtherPeopleDotheKilling).
Ζωντανά λοιπόν ηχογραφημένοι στο AlchemiaClubτης Κρακοβίας, της διαχρονικής πρωτεύουσας της jazzστην Πολωνία, την 4η Δεκεμβρίου 2016, οι Altschul, Fondaκαι Irabagonπαρουσιάζουν ένα ελεύθερο σετ, αποτελούμενο από πέντε κομμάτια τού Altschulκαι μια διασκευή στο “Askmenow” του TheloniousMonk.
Το “LiveinKraków” ανοίγει με το 12λεπτο “Martinsstew”, που ξεκινά μ’ ένα μακροσκελές σόλο του Altschul(ξεπερνά τα τρία λεπτά), πριν εισβάλουν τα δύο υπόλοιπα όργανα και κολλήσουν τη σύνθεση στο κόκκινο (απίστευτος ο Irabagon… δεν τον προλαβαίνεις ούτε όταν τον ακούς στο σπίτι σου απ’ το CD). Ακολουθεί το “Askmenow”, εκεί όπου η πασίγνωστη μελωδία του Monk, έρχεται και φεύγει, διαλυμένη ή ακεραία, μέσω μιας συνεχούς ελεύθερης προσέγγισης. Τη σκυτάλη παίρνει το 10λεπτο “ForPapaJoe , KlookandPhillytoo”, που είναι αφιερωμένο στους ιστορικούς τζαζ ντράμερPapa Jo Jones, Kenny Clarkeκαι Philly Joe Jones, που επηρέασαν τον BarryAltschulστην καλλιτεχνική πορεία του. Το κομμάτι διακρίνεται για τη μεγάλη έντασή του, το δυναμικό παίξιμο και των τριών δηλαδή, που, σε μια εκπληκτική performance, βάζουν φωτιά στα τόπια. Δύσκολα ακούγονται ακόμη και ροκ-τρίο τόσο δυνατά, όσο εδώ οι Altschul, Fondaκαι Irabagon. Είτε σε ομαδικό παίξιμο, είτε ανά δύο, είτε σε πολύ σύντομα σόλο (ο Altschulβασικά) είναι και οι τρεις τους απίθανοι. Προτελευταίο κομμάτι του άλμπουμ είναι το 9λεπτο “Irina”, που είναι bluesβασικά και συγχρόνως το μόνο slowκομμάτι του CD… αλλά τι slow! ΦοβερόςοIrabagon στοσοπρανίνοκαι… from another planet τοrhythm section.
Το “LiveinKraków” θα κλείσει με το 14λεπτο “The3DomFactor”, έναν τζαζ ολετήρα που σπέρνει διαρκή ηχητικό πανικό. Απίστευτα timbreαπό τον Irabagon, συν κρουστά και μπάσο που σμπαραλιάζουν μέτρα και κανόνες.
Εκπληκτικό άλμπουμ, με βαριές υπογραφές πολύ μεγάλων μουσικών!
Επαφή: www.nottwo.com

ΜΙΚΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK 51

$
0
0
25/10/2017
O Σόιμπλε υπήρξε ένας εγκληματίας πολιτικός για τα ελληνικά πράγματα. Διέλυσε μια χώρα, κατασπαράσσοντας το 1/4 του ΑΕΠ της, δημιουργώντας στρατιές ανέργων και εκατομμύρια φτωχών, μόνο και μόνο για να σώσει τις μπατιρημένες κωλοτράπεζές του και ν'αυξήσει τα πλεονάσματά του.
Του πρέπει παντελής απαξία και φτύσιμο από τον ελληνικό λαό και όποιοι επιχειρούν, σήμερα, να μας τον ξαναβάψουν, εξωραΐζοντας την εικόνα του, είναι απλώς «συνεργάτες» (με την παλιά κατοχική έννοια) του αχαρακτήριστου Γερμανού.

25/10/2017
Γελοιότητα, δηλαδή αμερικανιά ολκής, το να ονοματίζεις τη βροχούλα του θεούλη σε κάτι άλλο εκτός από βροχή. Τελικά και ο καιρός θέλει το φιόγκο του, για να πουλήσει.

24/10/2017
Διάβασα αυτά που λέει ο Thurston Moore στον Άγγελο Κλείτσικα στο lifo.gr για τους αγαπημένους του ελληνικούς δίσκους και ποιητές.
Υπάρχουν λάθη και σπερμολογίες. Κατ’ αρχάς γράφουμε τα ονόματα σωστά. Hans Schneider και όχι Scneider, Philipp Wachsmann και όχι Phillip Wachsman.
Έπειτα η Leo ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ «μία πολύ ενδιαφέρουσα δισκογραφική εταιρεία από την Ρωσία», αλλά βρετανική εταιρεία, που την τρέχει ο Ρώσος Leo Feigin. Και το πιο σημαντικό απ’ όλα.
Σε σχέση με το LP “Armageddon” των P.L.J Band του Μαχαιρίτσα ο Thurston Moore αναπαράγει τις κοτσάνες, που πέρασαν από κάποιο βλάκα στο νετ (εδώ και χρόνια), μεταφράστηκαν στ’ αγγλικά και πάνε από στόμα σε στόμα. Λέει ο Moore: «Εκείνες τις μέρες θεωρούταν βλάσφημος (σ.σ. ο δίσκος των P.L.J Band), λόγω των στίχων που έλεγαν κάποια περίεργα πράγματα για τα θεία. Δεν είμαι βέβαιος σε τι αναφέρονταν, αλλά καταστράφηκε και έγινε πολύ σπάνιος» και παρακάτω «δεν έχω ιδέα γιατί θεωρήθηκε τόσο αντιχριστιανικός». Το έχουμε πει χίλιες φορές πως ο δίσκος είναι πέρα για πέρα ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΣ, δεν είναι καθόλου βλάσφημος και ποτέ δεν καταστράφηκε (ούτε σπάνιος ήταν τουλάχιστον για μια δεκαετία)! Απλά στην ώρα του τον φτύσανε όλοι και πέρασε στα αζήτητα, στις κούτες με τα 500άρικα (δραχμές). Για να ξέρουμε και τι λέμε δηλαδή.
Περαιτέρω, και όσον αφορά στους ποιητές ο Moore φαίνεται πως έχει πολύ καλούς πληροφοριοδότες, αν κρίνω από τα ονόματα των Στεριάδη, Πούλιου και Τζ. Μαστοράκη που αναφέρει. Και για τους τρεις αυτούς ποιητές υπάρχουν ξεχωριστές αναρτήσεις στο δισκορυχείον.

24/10/2017

Οι υπάλληλοι του γερμανικού ΥΠ.ΟΙΚ είπαν να αποχαιρετήσουν το Σόιμπλε, σχηματίζοντας όλοι μαζί ένα… κακογραμμένο μηδέν, επειδή κατόρθωσε στη θητεία του να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό (του). Δηλαδή οι δικοί μας υπάλληλοι τι πρέπει να φτιάξουν του Τσακαλώτου, για τα τρελά πλεονάσματα που πετυχαίνει; Ακόμη και τα mass games του Κιμ είναι πολύ λίγα… Φτου σου αγόρι μου… 

23/10/2017
Κανονικά στη Μακρόνησο θα έπρεπε να επιτρέπεται η πρόσβαση ΜΟΝΟ σε δεξιούς και ακροδεξιούς στρατόκαυλους, που θα υπέγραφαν πιο πριν «δήλωση μετανοίας» (για τους ίδιους και για τους προγόνους τους). Κι από κει και πέρα μόνο σε τσοπάνηδες με γίδια… Και πλήρης απαγόρευση φωτογραφιών, γιατί ξερνάμε κιόλας…

23/10/2017
Όταν θες να διασκεδάσεις με μουσική το φαν των τραγουδιών είναι το πρώτο που θα επιζητήσεις. Και τέτοιο φαν (απλό και λειτουργικό, και άρα μέγιστο) δεν το βρίσκεις πουθενά σήμερα. Παντού μαυρίλα και δυσθυμία, όταν δεν υπάρχει βαρεμάρα και αδιαφορία από την πρώτη κιόλας νότα…

23/10/2017
ΜΑΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΜΙΑ (100 χρόνια)

23/10/2017
Έρχονται οι… θεσμοί. Το ίδιο συμβαίνει στην αποικία από το 1833.
(Άρμανσπεργκ, Μάουρερ, Χάιντεκ)

22/10/2017
Δεν πεθαίνουν μόνο μουσικοί, πεθαίνουν και σκηνοθέτες.
Πριν λίγες μέρες (19/10) την έκανε και ο Umberto Lenzi (στα 86 του αυτός). Η πρώτη ταινία του Lenzi είχε γυριστεί στην Ελλάδα το 1958 (έπαιζαν οι Μπάρκουλης, Παπαγιαννόπουλος, Φωτόπουλος κ.ά.) κι είχε τίτλο «Μια Ιταλίδα στην Ελλάδα». Φυσικά ο Lenzi δεν θα μείνει γι’ αυτή στην κινηματογραφική ιστορία, αλλά για τις αμέτρητες ταινίες «είδους» που σκηνοθέτησε στην πολύχρονη καριέρα του. Σπαγγέτι γουέστερν, αστυνομικά, πολεμικά, θρίλερ, ταινίες με κανίβαλους και τέτοια… Από τις τελευταίες, που ήταν στη μόδα στις αρχές του ’80, το “Cannibal Ferox” (1981) θεωρείται κλασικό. (Φωτογραφία ανάλογη των αντοχών του facebook).

21/10/2017
ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ...
«Ένα πρωί λοιπόν, την ώρα που λιαζόταν τόπλες, έκανα το πλησίασμα με τη μέθοδο της ακρίδας. Μπορούσα να την πλησιάσω και με τη μέθοδο του πατημένου αχινού, να βγω δηλαδή ουρλιάζοντας απ’ τον πόνο μέσα απ’ τη θάλασσα, γιατί πάτησα, πες, αχινό, και να της ζητήσω, καθώς στο σημείο εκείνο της πλαζ ήταν απόλυτα μονάχη, βοήθεια.
Η μέθοδος όμως που προτίμησα ήταν λιγότερο μπερδεμένη. Ελευθέρωσα τη μεγάλη ακρίδα απ’ το κουτί τα σπίρτα, δίνοντάς της, στον αέρα, τη γραμμή του κορμιού της, και το τεράστιο πετούμενο πήγε να κάτσει πάνω ακριβώς στον αφαλό της. Τινάχτηκε επάνω, βάζοντας τις φωνές. Τότε εμφανίστηκα κι εγώ πίσω απ’ τα βούρλα, σαν σωτήρας-άγγελος: Can I help you, miss? τη ρώτησα. I need your help ήταν η απάντησή της. Το έντομο ακινητούσε πάνω στην καυτή άμμο. Έσκυψα, το τσάκωσα απ’ τους αγκώνες των φτερών, κι έκανα να το τσακίσω μες στα δάχτυλά μου, μα είδα ένα αίσθημα οίκτου στο ευαίσθητο μουτράκι της. Έτσι, για χατίρι της, του χάρισα τη ζωή και το έβαλα στο κουτί από τα σπίρτα απ’ όπου το είχα βγάλει.
 Φανταστείτε τη σκηνή: ήμουν δίπλα της κι αυτή με ευγνωμονούσε, ενώ με τα χέρια της σταυρωτά, προσπαθούσε όχι να κρύψει ακριβώς, αλλά να λογοκρίνει τα υπέροχα στήθια της, που όπως στο σινεμά, στα φιλμ-πορνό, ξεχείλιζαν απ’ όλες τις μπάντες. Η μυρωδιά τής μέντας που απέπνεε με ζάλισε…»
Από το best seller του Βασίλη Βασιλικού Τα “Καμάκια” [KAKTΟΣ, 1978]

FLORIAN HOEFNER σόλο πιάνο

$
0
0
Γερμανός πιανίστας με καλή καριέρα, για τον οποίον έχουμε ξαναγράψει στο δισκορυχείον (για το περσινό του “Luminosity” επίσης στην Origin), ο FlorianHoefnerέχει καινούριο άλμπουμ, σόλο αυτή τη φορά, εμπνευσμένο από το περιβάλλον του νησιού Newfoundland, που βρίσκεται ανατολικά του Καναδά, στον Ατλαντικό (είναι λίγο μικρότερο από την Ελλάδα!) και που προφανώς το επισκέφθηκε μένοντας έκπληκτος από το φυσικό του κάλλος. Το αποτέλεσμα περικλείεται στο ColdwaterStories[Origin, 2017], ένα CDδέκα κομματιών, συντεθιμένα όλα από τον Hoefner– και όχι μόνο συντεθιμένα, αλλά και πλαισιωμένα από ανάλογες ιστορίες (που αφορούν είτε στο φυσικό στοιχείο του Newfoundland, είτε σε μικροαναλύσεις των κομματιών αυτών καθ’ αυτών).
Είναι όμορφο το άλμπουμ του Hoefner. Όμορφο υπό την έννοια πως η μουσική του είναι όμορφη. Έχει κάλλος και αυτή. Βρίθει μελωδικών επινοήσεων και τεχνικής εγγραφής μ’ ένα κάποιο βάθος, ώστε να πολλαπλασιάζεται το ηχητικό μεταίσθημα, σφραγίζοντας την κάθε νότα… πολύ μετά το «χτύπημά» της.
Κλασικές και νεορομαντικές αναφορές υπάρχουν σίγουρα εδώ, αλλά υπάρχει και η jazz του FredHersch(το λέει ο ίδιος ο Hoefner) τουλάχιστον στον τρόπο διδασκαλίας τού αυτοσχεδιασμού πάνω σε chorals (Μπαχ και τα λοιπά).
Το αποτέλεσμα δικαιώνει τον Hoefner– αν κρίνω μάλιστα και από φωτογραφίες του παράδεισου Newfoundland, που είδα στο διαδίκτυο.

μερικά εξαιρετικά σύγχρονα ροκ άλμπουμ (κι ένα ανέκδοτο από το χθες) θα βρείτε εδώ

$
0
0
COLLAPSE UNDER THE EMPIRE: The Fallen Ones [Finaltune Records, 2017]
Από τα καλά ονόματα-σχήματα του σύγχρονου γερμανικού rock(τα… post-rockξεχάστε τα στο δισκορυχείον), οι CollapseUndertheEmpire, δηλαδή οι ChrisBurdaκαι MartinGrimm, έχουν καινούριο άλμπουμ που τιτλοφορείται “TheFallenOnes”, έχοντας περαιτέρω για βάση (αισθητική) το βρετανικό synth-waveτής δεκαετίας του ’80. Πάνω σ’ αυτή, λοιπόν, τη βάση χτίζουν οι Γερμανοί, προσθέτοντας βαριά έως βαρύγδουπα vibes, τροφοδοτημένα μέσω κιθαρών και το ίδιο «ασήκωτων» rhythmsections. Εδώ δεν είναι όλα τα tracksμόνο βαρύγδουπα στη δύναμή τους, μα ακόμη και στην… ηρεμία τους. Εννοώ, πως ακόμη και στους πιο χαμηλούς τόνους οι CollapseUndertheEmpireδιαθέτουν ένα επικό στοιχείο, πάντα σκοτεινό και πάντα ανεξερεύνητο. 
Υπάρχουν πολλά συγκροτήματα σήμερα, στον κόσμο, που παίζουν έτσι και ανάμεσά τους και ελληνικά φυσικά, όπως οι ElectricLitanyας πούμε – αν και οι δικοί μας είναι πιο φωτεινοί-λυρικοί. Όχι, δεν λείπει ο λυρισμός από τους Burdaκαι Grimm, απλώς περνάει μέσα από τευτονικές συμπληγάδες και βγαίνει κάπως… ταλαιπωρημένος. Λέω και τούτο. Όπου τα πλήκτρα παίρνουν το πάνω χέρι στις ενοργανώσεις του ντούο τα πράγματα είναι μάλλον καλύτερα (το λέω, γιατί οι κιθάρες κατά βάση στριγγλίζουν παρατεταμένα στα περισσότερα tracks, υποκαθιστώντας επί της ουσίας τα πλήκτρα). Κι είναι ένα θέμα τούτο με τα συγκεκριμένα γκρουπ. Ο minimalτρόπος, δηλαδή, που χρησιμοποιούν τις κιθάρες, που είναι οπωσδήποτε μονότονος και εν τέλει λιγωτικός. Θες και κάτι ακόμη…
Μεταξύ των ωραιότερων κομματιών του CDθα τοποθετούσα οπωσδήποτε τα “Aplacebeyond” και “Blissful” (αμφότερα στη μέση του άλμπουμ), και ακόμη το έσχατο “Theendfalls”.
THE SPACELORDS: Water Planet [Tonzonen Records, 2017] 
Και οι Spacelordsείναι Γερμανοί, με ήχο τούτη τη φορά περισσότερα αγκιστρωμένο στα earlyseventies– στους Hawkwindπ.χ., όπως και σε άλλα… αγγλογερμανικά γκρουπ τού τότε space-rock. Μέλη τους είναι οι HaziWettsteinκιθάρες, AkeeKazmaierμπάσο και MarcusSchnitzlerντραμς, ενώ τους βοηθάει και ο DidiHolznerστα πλήκτρα. Τα τρία κομμάτια τού “WaterPlanet” (που δεν είναι το πρώτο άλμπουμ των Spacelords, αλλά το έβδομο (τουλάχιστον), είναι συνθέσεις πρωτότυπες (έντεκα, δώδεκα και είκοσι λεπτών), διατηρώντας όλα τα χαρακτηριστικά του progressivespacerock. Ατελείωτα ουρανομήκη σόλι στην κιθάρα, μονότονο rhythmsection(ώστε δια της επαναλήψεως να επιτυγχάνεται η έκσταση, κατά τα κλασικά), βοηθητική μα ουσιαστική χρήση των πλήκτρων (όσον αφορά στο γέμισμα του κάδρου και στην κατάφαση των διαστημικών ατμοσφαιρών) κι ένα τρίτο κομμάτι, το ελεύθερο “Nagkanya (remix)”, το οποίο έρχεται να υπογραμμίσει την αξία τούτων εδώ των Γερμανών, που έχουν διαβάσει καλά τη «χαμένη στο διάστημα» ιστορία τους, ερχόμενοι να πλασαριστούν δίπλα στους Vibravoid (ναι, το “Nagkanya” είναι ένα space-psychtrack, σωστό… ταξίδι) και στ’ άλλα μεγάλα σύγχρονα γκρουπ του είδους. Πολύκαλοί!
SHADOW RAY: Eyes, Gleaming Through the Dark [Rillbar, 2017]
Δανός είναι ο ShadowRay (το πραγματικό όνομά του είναι AndersHolst) και με παρελθόν στην τοπική σκηνή, καθώς έχει υπάρξει μέλος διαφόρων γκρουπ (WontLoversRevoltNow, Ektoplasma, Cirklen…). Εδώ, βεβαίως, στο “Eyes, GleamingThroughtheDark”, εμφανίζεται μόνος του και με ανεξακρίβωτες βοήθειες, σ’ ένα άλμπουμ που ανήκει χοντρικά στο χώρο της… κάπως πειραματικής electro-pop. Οι Japanμε άλλα λόγια και ο DavidSylvianείναι μια-δυο καλές αναφορές, ίνα κατανοήσουμε το στυλ τού δανού μουσικού – που σε κάθε περίπτωση διατηρεί καλά στοιχεία προσωπικού γούστου. Τα κομμάτια του ShadowRayδεν είναι εύκολα. Έχουν την περιπέτειά τους, και, χωρίς να εκβιάζουν καταστάσεις, στέκονται αρκετά καλά και μεμονωμένα και ως σύνολο. Υπάρχει, δε, δουλειά όχι μόνο σε επίπεδο οργάνων και παραγωγής μα και σ’ εκείνο των φωνών, που παίζουν, εν τέλει, πολύ σημαντικό ρόλο στην ταυτοποίηση του άλμπουμ (LPμε τέσσερα κομμάτια και digitalμε οκτώ). Δεν χρειάζεται να πω (τρόπος του λέγειν), πως ο ShadowRayδεν ενδιαφέρεται για το electro-pophit, αλλά για μια συνολικότερη πρόταση, που να είναι πολύ μακριά, σχεδόν πάντα, από κάθε… ραδιοφωνική μεταχείριση. Φοβερό, κινούμενο σ’ αυτή τη φάση, το 9λεπτο “Runway”, που θα έκανε τον BrianEnoνα… σκάσει από τη ζήλεια του (όπως έγραφαν παλιά οι κριτικοί). Πολύ κρίμα αυτό το κομμάτι να μην υπάρχει στο βινύλιο, όπως και όλα τα υπόλοιπα της digitalέκδοσης.
CUT THE NAVEL STRING: The Black Box Session by Peter Deimel [Atypeek Music, 2017]
Περίεργη ιστορία εδώ πέρα. Το συγκρότημα, οι Γάλλοι CutTheNavelStringήταν σε κίνηση τα πρώτα χρόνια των ninetiesκαι τότε (1995) είχαν κυκλοφορήσει το μοναδικό άλμπουμ τους (“Takis”) στη γνωστή (ολλανδική) RoadrunnerRecords. Είκοσι δύο χρόνια μετά (δηλαδή τώρα) εμφανίζεται στην αγορά ένα δεύτερο LPτους (κυκλοφορεί και digital), που έχει τίτλο “TheBlackBoxSessionbyPeterDeimel” και είναι γραμμένο τον Μάιο του ’93 (είναι παλαιότερο από το “Takis” δηλαδή) κάπου στη Γαλλία. 
Ποιος ξέρει σε τι ακριβώς αποσκοπεί αυτή η κυκλοφορία – αλλά αυτό είναι, μάλλον, το πιο αδιάφορο, που μπορεί να ρωτήσει κάποιος. Οι CutTheNavelStringείναι ένα εξαιρετικό rockσυγκρότημα (έτσι όπως τους ακούμε εδώ), κάπως πάνκικο και κάπως noisy(δηλαδή πολύ πάνκικο και πολύ noisyστα όρια του hardcore, αλλά πριν απ’ αυτό…), όχι πολύ μακριά (συχνά) από τον ήχο των KillingJokeας πούμε. Το άλμπουμ είναι τρομερό, σκέτος δυναμίτης και κάθε κομμάτι του είναι καλύτερο από το προηγούμενο! Αν αναρωτιέστε, δε, για το ποιος είναι εκείνος ο… PeterDeimelνα πούμε πως είναι παραγωγός και πως έχει συνεργαστεί με πολύ γνωστά ονόματα (dEUS, Shellac, WeInsist!, TheWeddingPresent, TheMonochordsκ.ά.), ενώ κάτι εκατοντάδες είναι τα άλμπουμ στα οποία έχει δουλέψει και καταχωρίζονται στο discogs
HELIOGABALE: Ecce Homo [Atypeek Music/ Les Disques de Hangar 221, 2017]
Οι Heliogabaleείναι γαλλική μπάντα, που υπάρχει από τις αρχές των 90s, έχοντας κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα κάμποσα άλμπουμ (κι έχοντας δουλέψει ανάμεσα σε άλλους και με τον SteveAlbini). Μέλη της είναι η SashaAndrèsτραγούδι και ακόμη οι PhilippeThiphaineκιθάρες, BricePirotaisμπάσο και MarcelPerrinντραμς, με το “EcceHomo” να αποτελεί το πιο πρόσφατο και μάλλον έβδομο άλμπουμ της. Η μπάντα έχει καλή σχέση με το noiserock, με τις κιθάρες να κάνουν συνεχώς τα δικά τους, δίχως όμως… ακραίες ακρότητες, παρουσιάζοντας σε κάθε περίπτωση καλά ή και πολύ καλά τραγούδια (στη γαλλική), στα οποία η φωνή της Andrès, που είναι τραβηγμένη οπωσδήποτε, έχει τον πρώτο ρόλο. Ο συνδυασμός πάντως φωνής (αυτής της συγκεκριμένης φωνής) και κιθάρας λειτουργεί πολύ καλά, με το rhythmsectionξερό, αλλά επαρκέστατο, να σπρώχνει πιότερο τα κομμάτια σε ένταση και δύναμη – και τούτο συμβαίνει όχι μόνο στα πιο γρήγορα tracks, αλλά και στα πιο… σκοτεινά και τελετουργικά. Πολύ καλοί. Και πειστικοί. Το ζούνε.
DERBYDERBY: LoveDance [AtypeekMusic / OrmoRecords, 2016/17]
Kι άλλοι Γάλλοι (μετά τους CutTheNavelStringκαι τους Heliogabale). Οι τρίτοι στη σειρά και οι πιο πειραματικοί απ’ όλους. Ο λόγος για τους DerbyDerby (δηλαδή τους Alan Regardin ενισχυμένη ηλεκτρικώς τρομπέτα, SylvainDidouμπάσο και FabriceLHoutellierντραμς) και το ντεμπούτο τους “LoveDance”, που αποτελείται από δύο tracks, το 20λεπτο “Love” και το 11λεπτο “Dance”, κινούμενα γύρω από rock/droneκαταστάσεις. 
Το “Love” είναι ένα minimalβασικά κομμάτι. Πάνω σ’ ένα, βαρύ και σταθερό μέσο τέμπο, αραδιάζεται μια τρομπέτα (επεξεργασμένη) που θα μπορούσε να ήταν ακόμη και κιθάρα. Παίζει αυτό το ρόλο δηλαδή – και το γεγονός πως δεν υπάρχει αληθινή κιθάρα στο άλμπουμ ίσως κάτι να σημαίνει. Κάτι να δηλοί σε σχέση με τις αναφορές του γκρουπ ενδεχομένως ή ό,τι άλλο. Το κομμάτι κυλάει έτσι, βαριά, και με ανεπαίσθητες αλλαγές καθ’ όλη τη διάρκειά του, ενσταλάζοντας hintsαπό ακραίο krautκαι japanoise. Το “Dance” δεν διαφέρει και τόσο – αν εξαιρέσεις πως έχει τη μισή διάρκεια από το “Love”. «Και τόσο» λέω, γιατί, αν και η minimalλογική παραμένει, το κομμάτι είναι πιο βαρύ και πιο kraut/φλοϋντικό. Το μανιπουλάρισμα στην τρομπέτα είναι σε κάθε περίπτωση φοβερό και αν δεν ξέρεις από πριν πολύ δύσκολα θα μαντέψεις τι ακριβώς είναι εκείνο που ακούς. Ας το μετρήσουμε κι αυτό στα «συν»…

ΣΟΦΙΑ ΒΕΜΠΟ η «τραγουδίστρια της νίκης» ως φερέφωνο της άρχουσας τάξης και μοχλός της αντικομμουνιστικής υστερίας στη δεκαετία του ’40

$
0
0
Την παραμονή της 28ης Οκτωβρίου, και ανήμερα φυσικά, τα... αντιφασιστικά τραγούδια της Σοφίας Βέμπο έχουν την τιμητική τους. Ακόμη κι αν θελήσεις να τ’ αποφύγεις δεν γίνεται. Κάπου θα πέσεις πάνω τους. Στους δρόμους (κατά τη διάρκεια των παρελάσεων), στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο… Βεβαίως, ακόμη κι αν δεν τα πάρεις χαμπάρι τώρα είναι σίγουρο πως τα ξέρεις από τότε που ήσουνα παιδί και στα έκαναν κατάπλασμα στο σχολείο μαζί με τα… «Ζήτω ο Στρατός», «Ζήτω το Έθνος» και τ’ ανάλογα.
Για ποια τραγούδια όμως συζητάμε; Μα για τα «Κορόιδο Μουσολίνι», «Παιδιά της Ελλάδος παιδιά», «Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του», «Στον πόλεμο βγαιν’ ο Ιταλός» κ.λπ. Υπήρχαν κι άλλα, φυσικά, που ήταν ακόμη πιο ολοφάνερα γελοία, αλλά αυτά δεν παίζονται στις γιορτές και τις επετείους –αφού ψιλοκρύφτηκαν μέσα στα χρόνια– οπότε φτηνά τη γλιτώνουμε.
Ιδιαίτερη κατηγορία, μέσα σ’ αυτή την ομάδα τραγουδιών, αποτελούν εκείνα που ήταν γνωστά με άλλους στίχους πριν τον ελληνοϊταλικό πόλεμο, για ν’ αποκτήσουν καινούριους κατά τη διάρκειά του. Για παράδειγμα το «Κορόιδο Μουσολίνι» ήταν διασκευή από το ιταλικό “ReginellaCampagnola” του Eldo Di Lazzaro, στο οποίο είχαν μπει ελληνικοί στίχοι από τον Πωλ Μενεστρέλ («Μικρή χωριατοπούλα»), πριν τους αλλάξει ο Γιώργος Οικονομίδης, μετά την 28η Οκτωβρίου 1940, σε «Κορόιδο Μουσολίνι». Όλοι, επίσης, ξέρουν τη «Ζεχρά» (Μιχάλης Σουγιούλ-Αιμίλιος Σαββίδης) και πώς μετατράπηκε σε «Παιδιά της Ελλάδος παιδιά» με στίχους του Μίμη Τραϊφόρου. Όπως το ίδιο συνέβη και με το «Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του», που κι αυτό είχε άλλους στίχους στην αρχή (ήταν η «Βάσω» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη), για να μετατραπεί από τον Γιώργο Θίσβιο σε παρωδία για τον ιταλό φασίστα.
Μια δεύτερη κατηγορία πατριωτικών, υποτίθεται, ασμάτων, ήταν εκείνα που γελοιοποιούσαν τοπικές αγροτικές προφορές. Τέτοιες βλακείες τραγούδησε και η Βέμπο, με πιο χαρακτηριστικό δείγμα το«Στον πόλεμο βγαιν'ο Ιταλός». Τα θυμόσαστε τα λόγια:«Στον μπόλεμο βγαίνει ο Ιταλός/ και ο τσουλιάς του λέει/ έβγα Μουσουλί/ ρε μι του φσταν’ του κουρουμπλί/ γιατί δεν βγαίνεις καταδώ/ κι έχω μια όρεξ’ ορέ να σε ιδώ».
Υποτίθεται, τώρα, πως με κάτι τέτοιες ασυναρτησίες αναπτερωνόταν το ηθικό των στρατιωτών, που πολέμαγαν στο μέτωπο. Οι οποίοι στρατιώτες, στο Τεπελένι και την Κορυτσά, στα διαλείμματα των μαχών, την άραζαν στα καφενεία, άνοιγαν ραδιόφωνο και από τα βραχέα έπιαναν Αθήνα ή έπαιζαν στα γραμμόφωνα των μονάδων τους τούς δίσκους που τους έστελναν από τα επιτελεία (γέλια)… Και το «Στον πόλεμο βγαιν’ ο Ιταλός» είχε βεβαίως στην αρχή άλλους, κοροϊδευτικούς πάντα, στίχους («Στη Λαρ’σα βγαιν’ η Αυγερινός / στ’ν Ανακασά η Πούλια»…), καταχωρισμένο στους Απόστολο Μοσχούτη και Σοφία Βέμπο.
Να πούμε, βεβαίως, πως μετά τη γερμανική κατοχή τα δημοτικά τραγούδια (και τα δημοτικοφανή) περνούσαν από σκληρή κρησάρα, από τη λογοκρισία (τη δοσιλογική, τού κατοχικού υπουργείου Τύπου και Ραδιοφωνίας, και την ιταλογερμανική των κατακτητών), προκειμένου να τους επιτραπεί ν’ ακουστούν στα θέατρα ή σε συναυλίες. Ακόμη και οι παραδοσιακές φορεσιές συχνά δημιουργούσαν ζόρια, επειδή παρέπεμπαν στην αδούλωτη ύπαιθρο, ενώ και τα ντεκόρ (ζωγραφισμένα βουνά π.χ.) λογοκρίνονταν επειδή παρέπεμπαν στους αντάρτες. Για την πορεία του δημοτικού τραγουδιού στην Αθήνα την περίοδο της Κατοχής λέει πολλά ενδιαφέροντα η μακαρίτισσα ηθοποιός και τραγουδίστρια (σύζυγος του Λαυρέντη Διανέλλου) Φρόσω Κοκκόλα στο βιβλίο της Ήλιε Ανάτειλε Ήλιε Λάμψε και Δωσ’ μου [Ιδιωτική Έκδοση, 1989].
Εκείνο που θέλω να πω είναι πως τη χειμερινή περίοδο 1940-41 είχε στηθεί μια «μηχανή», που έκοβε πατριωτικές επιθεωρήσεις της χλαπάτσας (Αέρα Ντούτσε, Κορόιδο Μουσολίνι, Μπράβο Κολονέλλο, Φινίτο Μπενίτο κ.ά.) και αντιφασιστικά υποτίθεται τραγούδια, με όχημα τη Σοφία Βέμπο (κυρίως), παραπλανώντας κατά βάση τον κόσμο και σπέρνοντας μιαν αναίτια μακαριότητα και εφησυχασμό, όταν η αστική τάξη (από την οποία προέρχονταν αυτά τα τραγούδια και την οποίαν, κατά πρώτον, εξέφραζαν) προετοίμαζε τα δικά της σχέδια για τη χώρα. Ποια σχέδια;
Μα μαρτυρά επί τούτου το γελοίο άσμα τής Σοφίας Βέμπο «Αγγλοελληνική συμμαχία» από το 1941 (μουσική Βέμπο –δεν ήταν δικό της, αγγλικό μαρς ήταν–, στίχοι Πωλ Μενεστρέλ), στο οποίο άκουγες λόγια σαν και τούτα:
«Η Αθήνα τώρα έχει αλλάξει/ με των πραγμάτων τη νέα τάξη/ μα όχι ευτυχώς εκείνη/ που ήθελε ο Μουσολίνι.(…) Με τους Βρετανούς εμείς/ έχουμε κοινά σημεία/ το συναίσθημα τιμής/ και ψυχή στην τρικυμία. Σκώτο αυτοί, εμείς Τσολιά/ ένα σκοπό τη Λευτεριά/ Γιώργο οι δυο μας βασιλιά/ ζήτω το ουίσκι και η ρετσίνα».
Αντιλαμβάνεστε λοιπόν τον… πατριωτισμό τού «Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του» και των υπολοίπων χαζοτράγουδων, όπως και τις πραγματικές επιλογές τής άρχουσας τάξης (βασιλιάδες, αστοί πολιτικοί, ηγεσία του στρατού κ.λπ.) και βεβαίως το πώς απροκάλυπτα αποτυπώνονταν μέσα σε τούτες τις στιχουργικές αηδίες.
Όταν τον Απρίλη του ’41 οι Γερμανοί μπαίνουν στην Αθήνα η δισκογραφία πεθαίνει. Το εργοστάσιο τής Columbia, στη Ριζούπολη, κλείνει και παραδίδεται στους κατακτητές. Η λογοκρισία, όπως και ο γενικότερος έλεγχος στις παραστάσεις είναι ανηλεής. Η Βέμπο, που αποτελεί… εθνικό κεφάλαιο, είναι προτιμότερο να φυγαδευτεί, παρά να μείνει εδώ και να δουλέψει όπως μπορεί. Εξάλλου την είχε ανάγκη και ο αποδεκατισμένος ελληνικός στρατός στη Μέση Ανατολή (μαζί με το βασιλιά και τους υπόλοιπους σφουγγοκωλάριους). Όπως γράφει και ο Ηλίας Βολιότης-Καπετανάκης στο βιβλίο του Μούσα Πολύτροπος [Μετρονόμος, 2007]:
«Ορισμένοι καλλιτέχνες της επίσημης κουλτούρας φεύγουν στο εξωτερικό (σ.σ. η Βέμπο έφυγε τέλη του ’42 για τη Μέση Ανατολή) μαζί με την κουστωδία των πολιτικών και των άλλων ποντικών της γραφειοκρατίας. Όσοι παραμένουν ακολουθούν το ίδιο προπολεμικό ελαφρό ύφος. Μολονότι περιορίζεται, φυσικά, ο χαρούμενος τόνος, το επίσημο τραγούδι, που ακούγεται σε χοροεσπερίδες, άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις και στο ραδιόφωνο είναι γερμανικό ή γερμανογενές. Όταν δεν έχει εμβατηριακό, ναζιστικό περιεχόμενο, ζέχνει ερωτικής ευθυμίας, σα να μη συμβαίνει τίποτα κακό. Ατάραχη η εγχώρια… καλή κοινωνία κάνει παιχνίδι στις βεγγέρες του κατακτητή. Πού να τρέχει να βρει τον… χοντρό λαό, ο οποίος πεθαίνει της πείνας στους δρόμους, αλλά και αγωνίζεται».
Το Φλεβάρη του ’46 η Βέμπο επιστρέφει στην Ελλάδα από την Αίγυπτο, μέσω Ρόδου, με το αντιτορπιλικό Κρήτη. Είναι πλέον η επίσημη τραγουδίστρια της εθνικής αφήγησης, έτσι όπως εκείνη έχει διαμορφωθεί μετά τα Δεκεμβριανά. Επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι η «Τραγουδίστρια της Νίκης πιάνει αμέσως δουλειά. Όμως, για ποιαν ακριβώς Νίκη συζητάμε;
Ο χαρακτηρισμός αυτός δόθηκε στη Βέμπο, αφότου γύρισε από την Αίγυπτο (μετά και τα Δεκεμβριανά). Δεν δόθηκε ούτε το ’40, ούτε το ’41. Νονός της, δε, ήταν ο γνωστός δημοσιογράφος και κριτικός Αχιλλέας Μαμάκης, ο οποίος έγραφε το 1949:
Εμπρός (7 Ιουνίου 1949)
«Τώρα όλοι την ξέρουν “Η τραγουδίστρια της Νίκης”. Έλαχε να είμαι ο “νονός”, γιατί πρωτόγραψα τον όρον ύστερα από την απελευθέρωσι. Το αισιόδοξο τραγούδι της μιλεί βαθειά στην ψυχή του Έθνους. Μίλησε στον πόλεμο της Αλβανίας. Μίλησε στην κατοχή και συνήγειρε τις φούκτες των πολεμιστών της Μέσης Ανατολής. Μίλησε ύστερα από το τέλος της καταιγίδος και από την μεταδεκεμβριανή Αθηναϊκή σκηνή, σκόρπισε τα πρώτα κηρύγματα της εθνικιστικής εξορμήσεωςεναντίον των νέων εχθρών της Πατρίδος. Μίλησε στη συνείδησι των ομογενών της Αμερικής. Και μιλεί ξανά τώρα τρέχοντας απ’ το Γράμμο και το Βίτσι έως τον Πάρνωνακαι μετά στα προκεχωρημένα φυλάκια των φαντάρων, που αντιμετωπίζουν τα τελευταία υπολείμματα του συμμοριτισμού».
[από το Μούσα Πολύτροπος, όπως και πιο πριν]
Ένα από τα πρώτα τραγούδια που ηχογραφεί η Βέμπο μετά την επιστροφή της, το 1946, είναι και το «Κάνε κουράγιο Ελλάδα μου» (Σουγιούλ-Τραϊφόρος) στο οποίο ελέγχονται οι Άγγλοι και γενικότερα οι σύμμαχοι (γιατί μας έριξαν στη μοιρασιά). Διατυπώνονται δηλαδή, μέσω των στίχων, μερικά από τα πιο κλασικά εθνικά-ιμπεριαλιστικά ιδεώδη.
Περαιτέρω, όταν η Βέμπο επισκέφτηκε τη σύμμαχη χώρα ΗΠΑ, το 1948, βρέθηκαν εφημερίδες που θέλησαν να την μετατρέψουν ακόμη και σε σύμβολο της αντίστασης! Διαβάζουμε στο Εμπρός (4/8/1948):
«ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΔΙΑ ΤΗΝ ΒΕΜΠΟ Ν. ΥΟΡΚΗ . 3. Η Ελληνίς καλλιτέχνις Σοφία Βέμπο κατά σημερινήν απογευματινήν εφημερίδα της Ν. Υόρκης πρόκειται να τραγουδήση Αμερικανικόν τραγούδι υπό τον τίτλον “Το παιδί της Φύσεως” (σ.σ. το “Natureboy” του EdenAhbez). Το τραγούδι αυτό θα καταστή το μέλλον λαϊκόν τραγούδι εις τας Ηνωμένας Πολιτείας, γράφει η ίδια εφημερίς ήτις δημοσιεύει και φωτογραφίαν της Σοφίας και σχετικόν άρθρον εις το οποίον εξαίρει την στάσιν της εις την κατοχήν. Αναφέρει ότι κατά την κατοχήν η Βέμπο τραγουδούσε εις τον σταθμόν Αθηνών άσματα με αλληγορικήν έννοιαν και ότι εν εξ αυτών με τον τίτλον “Κάθε βραδάκι στις οκτώ” εσήμαινε και από μίαν απόπειραν εναντίον των Γερμανών εκ μέρους του Ελληνικού κινήματος αντιστάσεως εις το οποίον ήτο αναμεμιγμένη. Τελικώς όμως οι Γερμανοί ηνόησαν περί τίνος επρόκειτο και την εκακοποίησαν, χωρίς όμως να κατορθώσουν να καταστρέψουν και το ποίημά της».
Άρες-μάρες κουκουνάρες δηλαδή. Άκου αντιστασιακό άσμα το «Κάθε βραδάκι στις οκτώ» (που ήταν προπολεμικό τραγούδι της Δανάης)!!
Το καλοκαίρι του ’49, όταν οι μάχες μεταξύ δημοκρατικού και εθνικού στρατού περνούσαν στο τελευταίο και πιο κρίσιμο στάδιό τους στη Μακεδονία, η Βέμπο τίθεται ξανά στην υπηρεσία του Έθνους. Διαβάζουμε από το Εμπρός (7 Ιουνίου 1949):
«Προερχόμενη εκ Λευκωσίας της Κύπρου αφίκετο χθες την 2.30 μ.μ. εις Αθήνας δια του ελληνικού αεροπλάνου ‘Κόρη των Αθηνών’ η ‘Τραγουδίστρια της Νίκης’ κ. Σοφία Βέμπο. Η εκλεκτή καλλιτέχνις από της 10ης τρέχοντος τίθεται εις την διάθεσιν του Γενικού Επιτελείου Στρατού το οποίον και θα κανονίσει τα της μεταβάσεώς της εις την Βόρειον Ελλάδαν προς ψυχαγωγίαν των Ενόπλων Δυνάμεων. Παραλλήλως η κ. Βέμπο θα οργανώση εντός του μηνός και μίαν συναυλίαν, αι εισπράξεις της οποίας θα διατεθούν εξ ολοκλήρου υπέρ των συμμοριοπλήκτων».
Και πάλι από την ίδια εφημερίδα οκτώ μέρες αργότερα (15 Ιουνίου 1949):
«Παρούσα πάλιν εις τον αγώνα του Έθνους η Σοφία Βέμπο. Την ακούσαμε προχθές από το σταθμό των Ενόπλων Δυνάμεων και η φωνή της, η γεμάτη έκφρασιν και θερμόν παλμόν μας εθύμισε τας ωραίας συγκινήσεις του Αλβανικού πολέμου.(…)Αργότερα εις την Μ. Ανατολήν η Βέμπο συνέχισε την πατριωτικήν της δράσιν(…). Τα τελευταία δύο χρόνια, ευρίσκουν την καλλιτέχνιδα εις την Αμερικήν να προπαγανδίζη με τα ωραία τραγούδια της και τα ελληνικά κοστούμια της την υπόθεσιν της Ελλάδος. Από εκεί μας ήλθε, έπειτα από πρόσκλησιν του Γεν. Επιτελείου Στρατού και φεύγει σήμερα ακριβώς για την Βόρειον Ελλάδα. Θα τραγουδήση για τους στρατιώτας μας που αγωνίζονται εκεί επάνω δια την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος.Όπως εις τον Αλβανικόν πόλεμον, έτσι και τώρα η Βέμπο δίδει το παρόν εις την πρόσκλησιν της Πατρίδος».
Φυσικά το τραγούδι θα μπει και πάλι αρωγός για την… εθνική προσπάθεια, που στόχο τώρα έχει τον αφανισμό εκείνων που αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση της πατρίδας και την παράλληλη στήριξη (ηθική, οικονομική και άλλη) των εθνικοφρόνων, των δοσίλογων και των παιδιών τους, που υπηρετούσαν τότε στο στράτευμα.
Σ’ αυτή την κατεύθυνση η «Ζεχρά», δηλαδή το «Παιδιά της Ελλάδος παιδιά», αποκτά και πάλι νέους στίχους και ως «Άρχισε ο χειμώνας πάλι», γίνεται ένας νέος ύμνος για τους πρώην χίτες και ταγματασφαλίτες.
«Κάθε βράχος και ποτάμι/ και τα Βίτσια και οι Γράμμοι το προστάζουνε/ να ντυθούν οι αντρειωμένοι, που η Ελλάδα δεν πεθαίνει/ πάντα κράζουνε…».
Με τους... μαχητές του Γράμμου (Εμπρός, 30/6/1949)
Ακόμη και μετά την κατατρόπωση των… εαμοβούλγαρων, που είχαν απελευθερώσει εν τω μεταξύ την πατρίδα, εκτός από το Σύνταγμα και το Κολωνάκι, πριν τα «απελευθερώσουν» κι εκείνα οι… Σκόμπιδες πνίγοντας την Αθήνα στο αίμα, η Βέμπο δεν σταματά την εθνική αποστολή της, καθώς η χάρη της φτάνει πια μέχρι και τον… Νέο Παρθενώνα τής εθνικής αναμορφώσεως. Πάντα από το Εμπρός (16 Οκτωβρίου 1949):
«Η κ. Σοφία Βέμπο ανεχώρησε χθες δια Μακρόνησον. Η “Τραγουδίστρια της Νίκης” θα παραμείνει εκεί επί τρεις ημέρας, κατά τας οποίας θα εκτελέση τρία διαφορετικά προγράμματα με τα ωραιότερα τραγούδια του ρεπερτορίου της. Την κ. Βέμπο συνώδευσαν εις την Μακρόνησον ο κ. Τραϊφόρος και ο μουσικός συνεργάτης της κ. Μανωλιτσάκης».
Ας βάλουμε κάπου εδώ μια τελεία.
Το κλιπ που ακολουθεί είναι γυρισμένο επί χούντας (1968), αλλά τον φάκελο «Βέμπο-χούντα» θα τον ανοίξουμε άλλη φορά…
 

BLUES REVIVAL 23: PEG LEG HOWELL (1888-1966)

$
0
0
ΓεννημένοςωςJoshua Barnes Howell στηνEatonton τηςGeorgia, οPeg Leg Howell πέρασεστηνιστορίαωςοπρώτοςcountry bluesman πουηχογράφησεγιατηνColumbia την 8ηΝοεμβρίου1926. Η πρωτιά αυτή δεν θα είχε καμμία αξία, αν ο ξυλοπόδαρος μουσικός δεν ήταν από αυτούς που επηρέασαν όσο ελάχιστοι άλλοι την στα σπάργανα ακόμη bluesσκηνή – όχι μόνο γιατί μπήκε σε στούντιο τόσο νωρίς, αλλά και γιατί έγραφε εξαιρετικά τραγούδια και σκοπούς, όπως τα περίφημα “Skingameblues” και “Beaversliderag”. Το τελευταίο μαζί με την παρέα των EddieAnthonyβιολί και HenryWilliamsκιθάρα.
Η καριέρα του PegLegHowellθα διακοπεί ξαφνικά το 1934, όταν θα πεθάνει ο φίλος του EddieAnthony– ένα γεγονός που θα τον οδηγήσει να εγκαταλείψει τις ηχογραφήσεις για σχεδόν 30 χρόνια.
Τον αποκαμωμένο μουσικό, που εν τω μεταξύ είχε χάσει και το άλλο πόδι του από διαβήτη, τον ανακάλυψαν το 1963 οι GeorgeMitchell, RogerBrownκαι JackBoozer.
Ο Howellβρισκόταν σε κακή κατάσταση (η υγεία του ήταν επισφαλής), ενώ και τα δάκτυλά του είχαν χάσει την ευλυγισία τους (όπως γράφει και ο BobGroomστο TheBluesRevival). Παρ’ όλα αυτά δεν θα χρειασθούν πολλά προκειμένου να πεισθεί να ξαναηχογραφήσει (Ατλάντα, 11 Απριλίου 1963). Πρόθυμον το πνεύμα η σαρξ όμως;
Περιττό να πούμε πως το sessionδεν ήταν επιτυχές. Ο βασανισμένος μουσικός δύσκολα μπορούσε να βάλει κάποια πράγματα σε τάξη. Ένα θλιβερό προφανώς ντοκουμέντο, σκληρό τέλος μιας μεγάλης προσωπικότητας του blues.
Δισκογραφία
1. The Legendary Peg Leg Howell – Testament T-204 – 1964

ο ONEPOINTWO είναι από τη Θεσσαλονίκη

$
0
0
Onepointwoείναι το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο (έτσι το λέγανε παλιά, τώρα μπορεί να το ακούσεις και ως «πρότζεκτ», «περσόνα» κ.λπ.) του Κωνσταντίνου Γιαζλά από τη Θεσσαλονίκη. Ο Γιαζλάς δεν είναι άγνωστος στην εγχώρια ηλεκτρονική σκηνή, αφού τον συναντάμε στους Keene(είχαν ηχογραφήσει πριν μια δεκαετία για την PoetaNegra) και στους SANS(κι απ’ αυτούς βγήκε ένα άλμπουμ πρόπερσι, ξανά για την PoetaNegra).  
Ως Onepointwoο Γιαζλάς μάς παρουσιάζεται τώρα με το άλμπουμ πέντε κομματιώνMeltIntotheSun [OnepointwoMusick, 2017], που είναι electroσυχνά μ’ έναν lo-fi, στοιχειώδη και παλιομοδίτικο τρόπο. Αν και τα ηλεκτρονικά που χειρίζεται ο Γιαζλάς δεν έχουν τα timbreτων ανάλογων αναλογικών οργάνων του ’50 και του ’60 –το λέω, γιατί το «στοιχειώδες» με παραπέμπει στις εγγραφές του DickHymanπ.χ. με τα moogσύνθια κ.λπ.–, εντούτοις το αποτέλεσμα είναι «μια χαρά», γιατί υπάρχουν ιδέες, απλές ιδέες, που διεκπεραιώνονται με σωστό τρόπο.
Όχι, το “MeltIntotheSun” δεν χάνεται στην αυτοϊκανοποίηση και την και-καλά αβαντγκαρντίλα. Έχει πιο πεζά electroχαρακτηριστικά, ακόμη και στο έσχατο, φερώνυμο και 16λεπτο track, που μπορεί να ξεκινάει με… ραδιο-ψάξιμο στα βραχέα και λεπτούς βόμβους, πριν εξελιχθεί σ’ ένα κλασικό electro, με ελαφρώς μοτόρικη διάθεση και τύπου TangerineDream(τύπου λέμε) eightiesανάπτυξη.
Καλή και άξια η προσπάθεια, και ωραίο το packagingτου limitedCD

ΜΙΚΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK 52

$
0
0
30/10/2017
Επί Τσάρου πηγαίναμε εκκλησία, δεν περιμέναμε 10 χρόνια για ν’ αγοράσουμε Τράμπαντ και κοιμόμασταν με ανοιχτά παράθυρα… (γέλια)

29/10/2017
ΚΑΙ Ο ΑΙΣΧΥΛΟΣ ΑΥΣΤΡΑΛΟΣ ΗΤΑΝ...
>>Tρελαίνομαι για τον Nick Cave, τον Tom Waits και τον Bob Dylan. Η Ελλάδα τον αγαπάει τον Cave γιατί είναι σα να μιλάει ο Aισχύλος, ο Σοφοκλής, ο Ευριπίδης. Πιο πολύ για Αισχύλο τον κόβω. Τον αγαπάμε γιατί είναι Αυστραλός, γιατί έχει μιλήσει για πολλά πράγματα με ουσία, γιατί είναι καουμπόης.<<
Ροκ βλακείες του Γιάννη Στάνκογλου στο popaganda
>> - Γιατί έχει μείνει τόσο ο Καλιγούλας στο μυαλό μας, σχεδόν περισσότερο από κάθε άλλον Ρωμαίο αυτοκράτορα;
- Νομίζω ότι συνέβαλε και η σοφτ πορν ταινία του 1979 με πρωταγωνιστή τον Μάλκομ ΜακΝτάουελ στο να φτιαχτεί ένας μύθος πιο δυνατός.<<
Ας του πει κάποιος του Στάνκογλου πως ο Καλιγούλας είναι hard core και όχι soft core. Ως hard core τον είχα δει εγώ το 1980.

29/10/2017
Απαράδεκτος. Γελοιότητες…
Δεν υπάρχει «συγγνώμη» από πολιτικό. Μόνο για λάθη ιστορικά στο βάθος του χρόνου. Το «συγγνώμη» είναι λέξη της πλάκας, όταν απευθύνεται από πολιτικό προς τον κόσμο για τρέχοντα ζητήματα. Ο υπουργός, που έχει φιλότιμο, παραιτείται, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες του. Όλα τ’ άλλα είναι επικοινωνιακά παιγνίδια, που ταιριάζουν μόνο σε λιμοκοντόρους…

28/10/2017
Απ’ όσα διάβασα (κριτικές, περιγραφές σκηνών, συμβολισμοί κ.λπ.) η νέα ταινία του Βούλγαρη (σε σενάριο δικό του και της Καρυστιάνη) για τους 200 εκτελεσθέντες κομμουνιστές της Καισαριανής και για τον ήρωα Σουκατζίδη θα πρέπει να είναι ανούσια – όπως σχεδόν όλες του, όπως σχεδόν πάντα.
Αν την έχει δει κανείς, ας πει μια γνώμη...

28/10/2017
Δεν ξέρω ποιοι καραγκιόζηδες είναι αυτοί που κατάργησαν τα χάρτινα εισιτήρια πριν την ώρα τους – και το λέω γιατί στη γειτονιά μου, στα τρία περίπτερα από τα οποία τα προμηθευόμουν, δεν υπάρχει ούτε λέπι. Πρόκειται για χυδαίους σφουγγοκωλάριους (οι δικοί μας), στους οποίους έχουν βάλει το μαχαίρι στο λαιμό οι υποψήφιοι αγοραστές των οργανισμών συγκοινωνιών (η Αττικό Μετρό οδεύει για το υπερταμείο ως γνωστόν, δηλαδή πάει για ξεπούλημα), για να προωθήσουν με κάθε τρόπο και όπωςνα ’ναι το ηλεκτρονικό εισιτήριο, προκειμένου να είναι πιο ελκυστικό το συνολικό πακέτο στον υποψήφιο αγοραστή. Στα τέτοια τους η ταλαιπωρία του κόσμου, των γέρων κ.λπ., που πρέπει να στήνονται 1-2 ώρες στις ουρές για να πάρουν την ηλεκτρονική κάρτα, το «έξυπνο» εισιτήριο και όλες τις άλλες παπαριές που πουλάνε.
Προσωπικά, με βλέπω να ξαναμπαίνω σε μέσο μετά τα Χριστούγεννα, όταν θα έχει κάτσει κάπως η σκόνη. Και βλέπουμε… Να ’ναι καλά τα πόδια μας μόνο…

28/10/1967
Βγαίνουν διάφοροι γεροξούρες ιστορικοί και κάτι πληρωμένοι τσάτσοι των αγορών και μας κάνουν αναλύσεις του κώλου για την Οκτωβριανή Επανάσταση και περαιτέρω για τον κομμουνισμό. Εμείς δε ζήσαμε κομμουνισμό εδώ πέρα, οπότε η γνώμη μας… δε μετράει. Μετράει όμως η γνώμη εκείνων που τον έζησαν.
Βάσει δημοσκοπήσεων λοιπόν, ερωτημάτων και αναλύσεων (ανάλογα με την περίπτωση), στη Ρουμανία, το 44,4% θεωρεί πως ζούσε καλύτερα επί κομμουνισμού, το 15,6% λέει ότι ήταν το ίδιο, ενώ το 33,6% υποστηρίζει πως τότε ήταν χειρότερα. 
Στη Ρωσία, σε σχετική έρευνα, για μόλις το 7% των ερωτηθέντων η λέξη «κομμουνισμός» είχε αρνητική έννοια, ενώ το 69% των πάνω από 60 ετών, και το 50% των 18-30 πιστεύει και θεωρεί ότι η ζωή ήταν καλύτερη επί κομμουνισμού.
Στη Βουλγαρία μόλις ένας μικρός αριθμός ατόμων αντιμετωπίζει τον κομμουνισμό ως «εγκληματικό καθεστώς».
Στην Ουγγαρία το 72% των Ούγγρων θεωρούν ότι ζούσαν καλύτερα επί κομμουνισμού, περισσότεροι από τους μισούς πρώην Ανατολικογερμανούς πιστεύουν το ίδιο, ενώ ακόμη και στην… αναπτυγμένη Τσεχία το 28% λέει ότι ζούσε καλύτερα επί κομμουνισμού και μόνο το 23% λέει πως ζει καλύτερα τώρα.
Περαιτέρω, το 81% των Σέρβων θεωρεί ότι ζούσε καλύτερα επί ενωμένης Γιουγκοσλαβίας κ.λπ., κ.λπ. 
Πιστέψτε όποιους θέλετε. 
Communist nostalgia in Romania
https://www.opendemocracy.net/can-europe-make-it/raluca-besliu/communist-nostalgia-in-romania 
72% of Hungarians say that it was better living under communism than now 
https://www.revleft.space/vb/threads/179984-72-of-Hungarians-say-that-it-was-better-living-under-communism-than-now 
Daring to remember Bulgaria, pre-1989
Why Russians Still Don't Hate Communism 
Polls show: Eastern Europeans miss Communism. 

26/10/2017 
Σκεφτείτε τη Γη σαν σύνολο, σαν πλανήτη, και σκεφτείτε τι σημαίνει το παγκόσμιο χρέος να είναι 3πλάσιο από το παγκόσμιο ΑΕΠ. Ο… χαζός θα ρωτούσε αμέσως. Πώς είναι δυνατόν όλο το αληθινό προϊόν του πλανήτη να αποτιμάται σε 74 τρισ. και το χρέος να ξεπερνά τα 220 τρισ.; Από πού δανείζεται ο πλανήτης, για να καλύψει αυτό το ανύπαρκτο ποσό; Από τον Άρη ή από τον Κρόνο; Γιατί μόνο αυτό θα αιτιολογούσε μια τέτοια σχέση. Το να δανείζεσαι από το… διάστημα. Ή από το Θεό…
Κάτι λένε επ’ αυτού οι Ζιλ Ντελέζ και Φελίξ Γκουατταρί, στο συγκλονιστικό «Καπιταλισμός και Σχιζοφρένεια / Ο Αντι-Οιδίπους» [Εκδόσεις Ράππα, 1977], ότι η έννοια του ατέρμονου χρέους είναι… για να το πω κάπως απλά… ένα μονοθεϊστικό αποκύημα, καθώς, σε επίπεδο συμβόλου, ακόμη και ο Θεός-Σωτήρας χρεώθηκε επ’ άπειρον τις… αμαρτίες μας για να μας σώσει από τα τάρταρα.
Κοινώς, στον καπιταλισμό είναι αποφασισμένο να πληρώνεις χρέη μέχρι να παγώσει η Κόλαση.

PENNY DREADFUL Έλληνες της americana

$
0
0
Σχετικά καινούριο ελληνικό συγκρότημα είναι οι PennyDreadful, αφού σχηματίστηκαν το 2010, έχοντας ηχογραφήσει έως σήμερα δύο άλμπουμ – το “Deadwood” το 2013 και το παρόν Pilgrimage[LeninsModem, 2017]εφέτος (πριν κανα μήνα). Το συγκρότημα κινείται στο χώρο της americana (ή του country-rockόπως το λέγαμε παλαιότερα) κι έχει ως βασικό μέλος του τον Γιάννη Καλιφατίδη που τραγουδά, παίζει κιθάρα και μπάντζο – γνωστός σε όσους από την παρουσία του, πριν δεκαετίες, στους… ψυχεδελο-γκοθάδες IntotheAbyss. Άλλα μέλη των PennyDreadfulείναι οι Νίκος Παναγιώτου ντραμς, κρουστά, Πάνος Μπόμπολας μπάσο και Διονύσης Τελιόπουλος ηλεκτρική και resonatorκιθάρες. Δίπλα σ’ αυτούς τους τέσσερις παρατάσσονται και κάποιοι guestsσε φωνή και φωνητικά (Φλώρα Ιωαννίδη, Ελίνα Ραγκούση…), fenderrhodes(Κωστής Ζουλιάτης), pedalsteel(JohnHardy) και σαξόφωνα (Δημήτρης Παντελιάς). Όλες οι συνθέσεις ανήκουν στα μέλη του γκρουπ (ομαδική δουλειά), ενώ τα λόγια είναι του Γιάννη Καλιφατίδη.
Ξεκινώντας απ’ αυτά τα τελευταία, τα λόγια, θα έλεγα πως ανταποκρίνονται στις επιταγές, αν θεωρήσουμε πως υπάρχουν τέτοιες, της americana. Διακρίνονται ανάμεσα σε άλλα για τα… φυσιολατρικά χαρακτηριστικά τους, που αποτελούν συχνά το περιβάλλον προκειμένου να εξελιχθούν οι διάφορες ιστορίες – ιστορίες αγάπης, ιστορίες με «ξένους» και παρίες, ιστορίες σχετικές με τη θρησκευτική πίστη ή την έλλειψη και την αναζήτησή της καλύτερα κ.λπ.
Από ’κει και πέρα υπάρχουν οι μουσικές, οι ερμηνείες, η παραγωγή... Οι πρώτες είναι πολύ καλές, που δείχνουν έμπνευση και δύναμη, και κομμάτια όπως τα “Deathblow”, “Lovewalksonawire” και “GraveyardMuley” θα μπορούσε να διαπρέπουν οπουδήποτε στην Ελλάδα ή την Αμερική. Εκεί όπου υπάρχει ζήτημα είναι στην πρώτη αντρική φωνή και στην παραγωγή. Ο Καλιφατίδης μου ακούγεται κάπως «λίγος», χωρίς ιδιαίτερο βάθος, όγκο και χρώματα η φωνή του δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Ίσως αυτό να είναι και τεχνικό θέμα, παραγωγής κ.λπ.... δεν ξέρω. Βεβαίως υπάρχουν οι δεύτερες φωνές που σηκώνουν αρκετό από το απαιτούμενο βάρος, γεμίζοντας το «κάδρο» (άκου πώς αλλάζει προς το… ανωτερότερο το “Desertshore” π.χ., όταν μπαίνει η γυναικεία φωνή). Γενικώς, ο Καλιφατίδης χειρίζεται με γνώση τις άλλες γυναικείες φωνές (πρώτες και δεύτερες) και αυτό καλύπτει κάπως το θέμα, που σε κάθε περίπτωση χρήζει περισσότερης προσοχής. Επίσης η παραγωγή θα ήθελε κάτι ακόμη – αν και τώρα εδώ μπαίνουν και θέματα «προσωπικής άποψης». Εγώ πάντως την ακούω κάπως «ξερή» και χωρίς ιδιαίτερα vibes.
Τι θέλω να πω… Στο “Pilgrimage” υπάρχουν μερικά καταπληκτικά τραγούδια (κομμάτια σαν το “Comesatime” δεν γράφονται εύκολα από ελληνικά συγκροτήματα), που δείχνουν το αυτονόητο, πως οι PennyDreadfulείναι ένα έτοιμο γκρουπ, που με κάποιες βελτιώσεις (οι οποίες μπορεί να γίνουν εύκολα) θα πατήσει σίγουρα κορυφή. Εμπρός λοιπόν…

LOSEN RECORDS νέες κυκλοφορίες από τον ευρωπαϊκό βορρά

$
0
0
NINA PEDERSEN: Eyes Wide Open [Losen LOS 184-2, 2017]
Τραγουδίστρια (και τραγουδοποιός) γεννημένη στη Νορβηγία είναι η NinaPedersen, με καριέρα όμως που ξετυλίγεται τόσο στην πατρίδα της, όσο και στην Ιταλία. Στη Ρώμη εξάλλου είναι ηχογραφημένο (το καλοκαίρι του ’16) το τελευταίο άλμπουμ της “EyesWideOpen”, που περιλαμβάνει εφτά δικά της τραγούδια και μια διασκευή στο “Ribbonofsand” των JohnSurmanκαι KarinKrog. Είπαμε τη μαγική λέξη; Ναι, γιατί η KarinKrogέχει επηρεάσει την Pedersenστον τρόπο τραγουδίσματός της και αυτό μόνον ως θετικό θα μπορούσε να εκτιμηθεί (η Krog, που έχει γράψει και τα θερμά λόγια για την Pedersenστο μέσα μέρος του digipak).
Δεν είναι «χθεσινή» η NinaPedersen. Με καριέρα σε πολλά και διαφορετικά μέτωπα (διάβασα κάπου πως έχει τραγουδήσει ακόμη και με trip-hopιταλικό σχήμα εκεί προς τις αρχές του αιώνα) δείχνει (και είναι) «ψημένη» ως καλλιτέχνιδα, με ολοφάνερη άνεση στην αντιμετώπιση των τόσων διαφορετικών εκφραστικών καταστάσεων, που απαιτούν οι ρόλοι της. Και από τέτοιους (ρόλους) διαθέτει αρκετούς το “EyesWideOpen”, γιατί τα τραγούδια της Pedersen, μέσα στην απλότητά τους, μιλούν για πολλά και διαφορετικά πράγματα – χωρίς ποτέ να χάνουν τον ενδιαφέρουν τους, όταν καταπιάνονται και με φιλοσοφικά να-τα-πούμε-έτσι θέματα. Μερικά απ’ αυτά, δε, είναι καταπληκτικά και σαν σύνολο (μουσικές, στίχοι, ερμηνείες, συνολικότερο δόσιμο), όπως το “Me, myself& I” π.χ. (άσμα που περιστρέφεται γύρω από τη δημιουργική μοναξιά, έχοντας άψογη ερμηνεία από την Pedersenκαι πολύ ωραία πλήκτρα από τον PierpaoloPrincipato) ή το “Grannyswaltz” (που έχει αγαπησιάρικο νοσταλγικό θέμα και είναι… βαλσάρα, όχι βαλσάκι).
Πολύ καλό και οριοθετημένο άλμπουμ από την NinaPedersenκαι την μπάντα της, που περιλαμβάνει ακόμη πλήκτρα, κοντραμπάσο, ντραμς, ηλεκτρονικά, τρομπέτα και σαξόφωνα στο setting.
ANDREAS DREIER TRIO: But Not for Me [Losen LOS 175-2, 2017]
Δεν δείχνει με την πρώτη, αλλά είναι. Για το “ButNotforMe” ο λόγος, το tributeτου AndreasDreierTrioστον περίφημο AhmadJamalκαι το τρίο του (με τους Israel Crosbyμπάσο, Vernell Fournierντραμς) από τα latefifties-earlysixties. Ένα τρίο (εκείνο του πιανίστα Jamal), που πέρασε στην ιστορία βασικά για τις ντελικάτες αποδόσεις του στα τζαζ στάνταρντ, συνδυάζοντας χαμηλούς τόνους, εσωτερική δύναμη και υψηλή βιρτουοζιτέ. Σ’ αυτές πάνω-κάτω τις γραμμές κινείται και το τρίο τού δανού κοντραμπασίστα AndreasDreier, το οποίο συναποτελούν ο Νορβηγός Bjørn Vidar Solli κιθάρες και ο Αυστραλός AdamPacheντραμς. Φυσικά, υπάρχει εδώ μια διαφορά, το τρίο πιάνο-μπάσο-ντραμς του AhmadJamalέχει… μετατραπεί σ’ ένα κιθάρα-μπάσο-ντραμς, χωρίς, φυσικά, τούτο να εμποδίζει το καινούριο τρίο να φανεί αντάξιο της αποστολής του. Να δημιουργήσει δηλαδή ένα «έξυπνο», απλό και φυσικό άλμπουμ, στο οποίο πρωταγωνιστούν οι αβίαστες φράσεις του Bjørn Vidar Solli στις κιθάρες, κάτω από τις οποίες δρα στηρικτικά το ρυθμικό τμήμα, που διακρίνεται για την το ίδιο μελετημένη απλότητά του.
Αν στην απλότητα ενυπάρχει πάντα(;) μια μαγεία τότε τούτο εδώ το CDτο επιβεβαιώνει.
MATHILDE GROOSS VIDDAL FRIENSEMBLET ft. Naïssam Jalal: Out of Silence [Giraffa GIR 1706]
Περίεργο άλμπουμ, που διανέμεται από τη Losen, το “OutofSilence” συγκεντρώνει jazz, φυσικά, μα ακόμη ethnicκαι αβαντγκαρντίστικα στοιχεία, καθώς οδηγείται από τη νορβηγίδα σαξοφωνίστρια και κλαρινετίστρια MathildeGroossViddal, έχοντας ως guestτην σύρια φλαουτίστρια NaïssamJalal. Ανάμεσα σ’ αυτά τα δύο γυναικεία πρόσωπα, ας το πούμε έτσι, υπάρχουν οι Friensemblet, μια 12μελής πολυεθνική ομάδα (σαξόφωνα, τρομπέτες, τρομπόνια, ηλεκτρονικά, βιολιά, κοντραμπάσο, ντραμς και διάφορα κρουστά της Ανατολής, όπως darbouka, riqκ.λπ.), που δίνει ένα πιο ολοκληρωμένο σχήμα στις μουσικές τού “OutofSilence”.
Προσπαθώ να καταλάβω ποιες είναι οι εγνωσμένες αναφορές των Friensembletκαι μάλλον καταλήγω σ’ ένα συνδυασμό μιας κάποιας ελευθερίας, που συναντούσες σε σχήματα σαν τη θρυλική LiberationMusicOrchestraπ.χ. και την κατασκευή ενός πιο σύνθετου orientalfusion, με τον τρόπο που το έστειλε στην κορυφή ο Rabih Abou-Khalil. Εντάξει, μπορεί να χωράνε κι άλλα πράγματα ανάμεσα, τής πιο τυπικής ethnic-era, αλλά χοντρικά, εδώ, έχουμε αυτό το ύφος της fusion-jazz, με τις αναφορές στις «μουσικές του κόσμου» (της Ανατολής εν προκειμένω) με την κάπως λυπητερή αισθητική κατάληξη. Δεν ξέρω αν έχει και μιαν αίσθηση ρέκβιεμ, θέλω να πω, το “OutofSilence” (αυτή την εντύπωση πάντως έχω), όταν οι συνθέσεις αναπτύσσονται με πιο αφηγηματικό τρόπο – καθότι υπάρχουν και πιο αφηρημένα tracks, στα οποία ο αυτοσχεδιασμός παίζει πολύ μεγαλύτερο ρόλο σε σχέση με το κάπως πιο έτοιμο και το προαποφασισμένο. Έχει τέτοια κομμάτια το CD, όπως τα “AnimalfarmI”, “II” και “III” κάπου στη μέση του άλμπουμ, πριν ολοκληρωθεί τούτο με τρία πολύ ιδιαίτερα tracks, με την Jalalνα φτιάχνει απίθανα περιβάλλοντα, τελείως λιτά και υποβλητικά, πριν το έσχατο “Nomades” με το εντυπωσιακό και κάπως progressiveκλείσιμο.
Πολύ μυστήριος, πολύ ιδιαίτερος και σίγουρα αξιολογότατος δίσκος, που θέλει τις ακροάσεις του για ν’ αποδώσει τα μέγιστα…

ACT MUSIC + VISION καινούρια σοδειά, μέρος Ι

$
0
0
VARIOUS: Magic Moments 10 / in the spirit of jazz [9855-2 ACT, 2017]
Ανά τακτά διαστήματα η ACTδίνει στην κυκλοφορία αυτές τις πολύ κατατοπιστικές συλλογές, που περιέχουν, κάθε φορά, κομμάτια τής πιο πρόσφατης παραγωγής της, έτσι κάπως σαν οδηγό προς τους πιο νέους «αναγνώστες» της. Οι συλλογές συνοδεύονται πάντα και από ένα 96σέλιδο, πολύχρωμο, booklet, που αποτελεί τον κατάλογο της εταιρείας (τώρα για τη διετία 2017-18), στον οποίον εικονίζονται εξώφυλλα, ενώ διαβάζουμε line-upsκαι λοιπά πληροφοριακά στοιχεία.
Στον δέκατο τόμο, που τιτλοφορείται “inthespiritofjazz”, ανθολογούνται κομμάτια των (λέω μόνο τα πρώτα ονόματα) WolfgangHaffner, Julian& RomanWasserfuhr, MagnusLindgren, LarsDanielsson, YounSunNah, ScottDuBois, ThreeFall, DieterIlg, Adam Bałdych, Régis Gizavo & Nguyên Lê, MuloFrancelQuartet, ViktoriaTolstoy, JanLundgrenκαι Ulf& EricWakenius– κομμάτια διαλεγμένα μέσα από τις πιο πρόσφατες ολοκληρωμένες δουλειές τους, που παρατάσσονται με γνώση και που δημιουργούν μία «σωστή» και ολοκληρωμένη αφήγηση.
Ναι, είναι ο ήχος της ACT, που μπορεί να άρχεται από την jazz, αλλά στην πορεία καταλήγει να είναι ένα σύγχρονο μουσικό «σώμα», που περιλαμβάνει τα πάντα. Και το rock, και το funk, και το folk, και διάφορα άλλα «αυστηρά» είδη του παρελθόντος, διοχετευμένα πια σ’ ένα ακαθόριστο και πέρα από όρια σύνολο, που μπορεί να αναδεικνύει το crossoverσε απόλυτη και ξεχωριστή δημιουργία. Το γνωρίζετε εξάλλου…
WOLFGANGHAFFNER: KindofSpain [9848-2 ACT, 2017]
Αν το 2015 ήταν το “KindofCool”, η απόπειρα του ντραμίστα WolfgangHaffnerνα «διαβάσει» την cooljazzτων MilesDavis, JohnLewisκ.ά., διασκευάζοντας Gershwinκαι λοιπούς, και συνθέτοντας με γνώμονα τα «ψυχρά» μοτίβα, στο παρόν “KindofSpain” στο στόχαστρο του γερμανού μουσικού μπαίνει η… Ισπανία. Δεν ξέρω αν το “KindofSpain” αποκτά ένα επιπρόσθετο ενδιαφέρον λόγω των γεγονότων στην Καταλονία, σε κάθε περίπτωση πάντως είναι ένα σεμνό, «γλυκό» και ουσιαστικό άλμπουμ, που έχει πράγματα να δώσει – πόσω μάλλον όταν άσσοι μουσικοί σαν τους JanLundgrenπιάνο, SebastianStudnitzkyτρομπέτα, DanielStelterκιθάρα, ChristopherDellβιμπράφωνο και LarsDanielssonμπάσο συμμετέχουν στο team.
Ο Haffnerκαι συνθέτει (μόνος του και μαζί με άλλους) και διασκευάζει. Ξεκινώντας, δε, από τις versions, ώστε να δώσουμε κι ένα στίγμα, εδώ στο “KindofSpain” ακούγονται κλασικά και λιγότερο κλασικά θέματα των ChuckMangione (“ChildrenofSanchez”), VicenteAmigo (“Tresnotasparadecirtequiero”), Joaquín Rodrigo (“ConciertodeAranjuez”), Francisco Tárrega (“RecuerdosdelaAlhambra”, “Caprichoarabe”) και ChickCorea (“Spain”), που οπωσδήποτε «ισπανοποιούν» στο έπακρο το συνολικό αποτέλεσμα, ενώ και οι πρωτότυπες συνθέσεις έχουν πράγματα να πουν, όχι μόνο γιατί επηρεάζονται άλλοτε ολοφάνερα και άλλοτε λιγότερο από το flamencoκαι το γενικότερο ιβηρικό folklore, αλλά και γιατί κατορθώνουν να στέκονται επί ίσοις όροις μέσα στο γενικότερο project (το έξοχο “Elfaro”, για παράδειγμα, του Haffner). Η κιθάρα του Stelterέχει βεβαίως πρωταγωνιστικό ρόλο εδώ, όμως και τα υπόλοιπα όργανα (πιάνο, τρομπέτα, βιμπράφωνο) παίρνουν χρόνους, και βεβαίως το rhythmsection, με τους Danielssonκαι Haffnerνα έχουν μερικές πολύ ωραίες συνομιλίες (“Pasodoble”).
Το “KindofSpain” είναι ένα άλμπουμ που σε κερδίζει πανεύκολα με τον λυρισμό-ρομαντισμό του, την coolατμόσφαιρά του και φυσικά με τα πέραν πάσης κριτικής παιξίματά του.
BUGGE WESSELTOFT: Everybody Loves Angels [9847-2 ACT, 2017]
Μπορεί να έχουν περάσει 20 χρόνια από ’κείνο το ιστορικό πλέον (γιατί όχι;) άλμπουμ του νορβηγού πιανίστα BuggeWesseltoft, που έφερνε έναν άλλον αέρα στη futurejazz (στο “New Conception of Jazz” αναφέρομαι), όμως ποτέ δεν είναι αργά για έναν μουσικό της κλάσης του Νορβηγού να κοιτάξει πίσω, στο παρελθόν, και να δει «διαμάντια» του χθες κάτω από ένα άλλο πρίσμα. Βοηθάει ο χώρος εδώ, η καθεδρική των νησιών Lofoten (Νορβηγία), εκεί επάνω στον αρκτικό κύκλο, στην οποία είναι ηχογραφημένο το “EverybodyLovesAngels” και βεβαίως το ρεπερτόριο, που αποτελείται από κομμάτια των PaulSimon, JimiHendrix, CatStevens, BobDylan, RollingStones, Beatles, συν τις απαραίτητες προσαρμογές τού Wesseltoftσε παραδοσιακά, Μπαχ και λοιπά.
Σόλο πιάνο λοιπόν, γραμμένο μέσα σε εκκλησία, με όλα τα απαραίτητα ντεσού… παραταγμένα. Περιβάλλον, το οποίον επιβάλλεται δια της ηρεμίας-ησυχίας και της επιβλητικότητάς του, και από ’κει και πέρα ένα Steinwayπιάνο κι ένας πιανίστας, που ερμηνεύει θωπευτικά, απέριττα, με παύσεις, με καθαρές νότες που πέφτουν αργά, που εναρμονίζει με σύνεση, δημιουργώντας μία χαμηλών τόνων τελετουργία.
Έχει κάτι το καθαρτήριο το “EverybodyLovesAngels” και όσο κι αν φαίνεται προφανές (Νορβηγία, πιανίστας, εκκλησία…) δεν παύει να εκπλήσσει με την τελειότητα και με την αρμονία του.
MAGNUS LINDGREN: Stockholm Underground [9846-2 ACT, 2017]
Μπορεί δίσκοι σαν το “MemphisUnderground” [Atlantic, 1969] του HerbieMannνα μην ξαναγίνονται, αλλά το γεγονός πως μπορεί να γίνονται δίσκοι σαν το “StockholmUnderground” δεν είναι μικρό πράγμα (για το τώρα) και ως τέτοιο (ως μη μικρό πράγμα) αξίζει να το αντιμετωπίσουμε.
Τι έχουμε λοιπόν εδώ;
Μια προσπάθεια για ένα ανεπαίσθητο tribute(ας το πούμε έτσι) σ’ εκείνο το κλασικό LPτων sixties, από μιαν ομάδα σύγχρονων βορειοευρωπαίων μουσικών (ή και Αμερικανών, που θεωρούνται Βορειοευρωπαίοι από δεκαετίες) που... τα σπάει. MagnusLindgrenφλάουτο, DanielKarlssonfenderrhodes, HenrikJansonκιθάρα, LarsDKDanielssonηλεκτρικό μπάσο, PerLindvallντραμς και δίπλα τους ο σπουδαίος EricBibbκιθάρες, φωνή, οι TillBrönner τρομπέτα και NilsLandgrenτρομπόνι, και ακόμη η IdaSandφωνή. Όλοι αυτοί δίνουν πνοή στις συνθέσεις του άλμπουμ, που είναι οι περισσότερες πρωτότυπες – καθώς υπάρχουν και δυο versionsστο “Chainoffools” του DonCovay, που είχε πει η ArethaFranklinκαι στο “Awhitershadeofpale” των ProcolHarum.
Σε τέτοια άλμπουμ μετράει οπωσδήποτε η συνθετική επάρκεια των ατόμων που συμμετέχουν στα… γραπτά, η εκτελεστική ικανότητα, το ηχογραφικό timingκαι φυσικά η παραγωγή. Υπάρχει και κάτι άλλο, όμως, που βγαίνει πάνω απ’ αυτά, και το αντιλαμβάνεσαι καθ’ όλη τη διάρκεια της ακρόασης, καθώς στρίβει το “StockholmUnderground” στο CD-player. Είναι το κέφι. Η διάθεση των μουσικών, να παίξουν χαλαρά και όμορφα, και κυρίως με τη σιγουριά πως δεν έρχονται για να ανατρέψουν κάτι, αλλά για να ευχαριστηθούν και να γλεντήσουν. Και αυτό είναι που περνάει και στο ακροατήριο… με κομμάτια όπως τα φοβερά “MessagefromKaknäs” και “Mr. Mann”, όπως και με όλα τα υπόλοιπα.
Η ACTMusic + Visionεισάγεται στη χώρα μας από την ANMusic

LENA BLOCH & FEATHERY μια Ρωσίδα στην Αμερική

$
0
0
Η τενορίστρια LenaBlochείναι γεννημένη στη Ρωσία (επί Σοβιετικής Ένωσης), αλλά είναι εγκατεστημένη από χρόνια στο Brooklyn– απ’ όπου υπηρετεί την jazz, μέσω του κουαρτέτου της Feathery(RussLossingπιάνο, CameronBrownκοντραμπάσο, BillyMintzντραμς οι υπόλοιποι τρεις). Η Blochέχει σπουδάσει με τον LeeKonitz, τις συμβουλές του οποίου περί αυθορμητισμού-αυτοσχεδιασμού επιχειρεί να περάσει, με επιτυχία θα πούμε, και στις δικές της συνθέσεις. Σημειώνουμε, λοιπόν, πως από τα οκτώ tracksτου πιο νέου της CDτα τέσσερα είναι δικά της, ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα του πιανίστα Lossing.
Οι αναφορές της Blochείναι πολλές και ποικίλες στο HeartKnows [FreshSound, 2017]. Ως πρώην Σοβιετική έχει πολύ καλή σχέση με τη λεγόμενη «κλασική μουσική», την ώρα που στα κομμάτια της διακρίνονται υπαινιγμοί και από τις μουσικές της Ανατολής (της ανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής), με το ύφος Konitz / Tristanoνα κυριαρχεί τόσο στα δικά της παιξίματα, όσο και στα του πιανίστα της.
Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν εξαιρετικά θέματα εδώ, όπως το 8λεπτο “Heartknows”, που δεν είναι εύκολο να τα αποκρυπτογραφήσεις μέσα στην καλυμμένη… τριτο-ρευματότητά τους. Άλλα, πάλι, όπως το 7λεπτο “Threetreasures”, καταφέρνουν να προβάλλουν αγέρωχα την Ανατολή (φοβερό το μπάσο του CameronBrown, ενός άσσου μουσικού, παλαιού συνεργάτη του ArchieSheppκ.ά.), άλλα, όπως το 13λεπτο “Frenchtwist”, περνούν από τον Μπαχ για να καταλήξουν κάπου πέρα –σε μια μπαλάντα, με έξοχη μελωδική λειτουργικότητα– και άλλα όπως το “Esmeh” έχουν τον τρόπο και την τέχνη / τεχνική να σε μεταφέρουν μέχρι τα όρια τής παλαιάς περσικής μελουργίας, με τα, για ακόμη μια φορά, εντυπωσιακά παιξίματα όλων ανεξαιρέτως των συμμετεχόντων.
Για να χαριτολογήσω. Έξοχο άλμπουμ… που δεν του φαινόταν!
Επαφή: www.lenabloch.com

ΜΙΚΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK 53

$
0
0
1/11/2017
Για τους… αφροφουτούρες λοιπόν ένα ακόμη ελληνικό βιβλιαράκι (γιατί έχω κι άλλα…), που δεν γκουγκλίζεται (πράγμα που σημαίνει πως είναι εντελώς άγνωστο) κι ένα κομμάτι από ένα δίσκο, που όταν τον πρωτάκουσα, σ’ εκείνο το βινύλιο-reissue της Soundway, που πλέον είναι ακριβό (ζωντανή ηχογράφηση στα στούντιο της EMI, στην Apapa του Λάγκος, το 1972), έπαθα μεγάλη ταραχή…

1/11/2017
Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥΣ...
Πάντα είχα την απορία (τρόπος του λέγειν δηλαδή) αυτό τον υπουργό Χουλιαράκη ποιος τον έχωσε σε μια κυβέρνηση της αριστεράς, της όποιας αριστεράς τέλος πάντων, και τι σχέση είχε ποτέ αυτός ο άνθρωπος με τον συγκεκριμένο χώρο. Ο Χουλιαράκης είναι αυτό το απίστευτα ΘΡΑΣΥ και ΚΥΝΙΚΟ άτομο που βγήκε και δήλωσε πριν λίγο πως η φορολογική επιβάρυνση… «είναι μεγάλη για τους έντιμους και συνεπείς φορολογούμενους, για την μεσαία τάξη, είναι μεγάλη για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Αυτό ήταν μία ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ για να βοηθήσουμε τα πιο αδύναμα οικονομικά κοινωνικά στρώματα».
Συνειδητή επιλογή λοιπόν η διάλυση των μεσαίων και φυσικά απολύτως συνειδητός και ο οικονομικός θάνατος εκείνων που υποτίθεται πως βοήθησε, των αδύναμων οικονομικά και κοινωνικά στρωμάτων.
Για το ποιο είναι αυτό το άτομο και τι ρόλο παίζει τα λέει εδώ ο Βαρουφάκης:
«Πάω στον Τσίπρα και του λέω “κοίταξε να δεις, δεν θέλω να θυμώσω τον Δραγασάκη, αλλά ο Χουλιαράκης, που είναι το παιδί που έχει βάλει δίπλα μου, τρώει κλωτσιά τώρα. Μέσα σε δύο μέρες μού έχει βάλει δύο απίστευτες τρικλοποδιές, οι οποίες δεν μπορεί να είναι άσχετες η μία από την άλλη και σε καμία περίπτωση δεν είναι τυχαίες. Εγώ δεν μπορώ να πηγαίνω ούτε στην τρόικα ούτε στο Eurogroup μ’ αυτόν δίπλα μου. Δεν του έχω καμία εμπιστοσύνη για να μου μεταφέρει πράματα που πρέπει να μου μεταφέρει από τον Βίζερ, πόσο μάλλον που μου μετέφερε για δικά του πράματα που του ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΕ ο Ντέκλαν Κοστέλο”». 

1/11/2017 
Αυτό το «αφροφουτουρισμός» που ακούω από ’δω κι από ’κει (με αφορμή κάτι live στη Στέγη) είναι εντελώς μαρκετινίστικο, προκειμένου να πουληθεί ένα «προϊόν» σε άσχετους πρώτα-πρώτα με τη μουσική (πιτσιρικάδες ή μεγαλύτερους), που νομίζουν ότι η Beyoncé θα μπορούσε να έχει κάποια αισθητική σχέση με τον Sun Ra!! Μάλιστα κάποιοι μιλάνε και για «ρεύμα» από τη δεκαετία του ’50(!) –αν είναι δυνατόν(!)– χώνοντας μέσα οτιδήποτε μαυρέικο από τους αγώνες για τα δικαιώματα των νέγρων σταfifties-sixties, την Angela Davis και τον George Clinton, μέχρι τις σημερινές χιπχοπάδικες αηδίες και τις δηθενιές των πιο αποβλακωμένων DJ sets.
Μάγκες μου μην τρώτε τη χλαπάτσα τού… φουφουτοτουρισμού που σας πλασάρουνε εντέχνως ως κάτι σημαίνον και υπαρκτό και άμα θέλετε να μάθετε λίγα πράγματα παραπάνω για τους μαύρους –ουσιαστικά πράγματα, όχι σαχλαμάρες– από το 5000 π.Χ, μέχρι τον Stokely Carmichael και τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ψάξτε και βρείτε, και διαβάστε, αυτό το βιβλίο…Robert Goldston «Η Επανάσταση των Νέγρων» [Καρανάσης, 1972].

1/11/2017
Ελάτε ρε παιδιά τώρα… εσείς που επιχειρείτε να ξανα-μανα-πουλήσετε τραγούδια του Μάνου Λοΐζου από τις εφημερίδες, βαφτίζοντάς τα «εμβληματικά», «συλλεκτικά» κ.λπ. (λόγια της πλάκας δηλαδή). Όλος ο κόσμος έχει Λοΐζο σπίτι του, κι αν δεν έχει πάει στο ΥouTube και βρίσκει.
Τα τραγούδια του Λοΐζου, και τα πολιτικά και τα ερωτικά, είναι από τα πιο φθαρμένα που κυκλοφορούν τα τελευταία 20-25 χρόνια (ας μείνουμε σ’ αυτά) –μετά την αναθέρμανση του εντέχνου– και όλοι βαριούνται πλέον να τ'ακούνε. Φυσικά είναι ωραία τραγούδια, αλλά αυτή η ωραιότητά τους και η σημαντικότητά τους δεν διαφυλάχτηκε μέσα στα χρόνια. Εκτέθηκαν ή τα εξέθεσαν (πείτε όπως θέλετε) ανεπανόρθωτα και στη δισκογραφία (από δω κι από κει) και στις μουσικές σκηνές, και πλέον έχουν χάσει την «έκπληξη» και το «τράνταγμα» που διατηρούσαν, όσο έμεναν «πιο πίσω». Όταν κάτι γίνεται «καραμέλα», όσο σπουδαίο κι αν είναι, απαξιώνεται. Απεναντίας, η συγκρατημένη έκθεση το βοηθάει να μένει πάντα ζωντανό και φρέσκο.
Προσκυνώ Μάνο Λοΐζο, μεγάλος μελωδός, αλλά πλέον μετρημένα, στα δάχτυλα τού ενός χεριού, τραγούδιατου μπορώ ν’ ακούσω. Π.χ. το φοβερό loner folk «Κανένας δεν μου μίλησε»...

1/11/2017 
H ΜΠΑΛΙΑ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ...
Πρόλαβα Πελέ, πριν προλάβω Μαραντόνα. Κι επειδή ήμουν φανατικός ποδοσφαιρόφιλος παλιά (τώρα το σιχαίνομαι το ποδόσφαιρο) λέω πως δεν υπάρχει σύγκριση μεταξύ Πελέ και Μαραντόνα. Ο Βραζιλιάνος ήταν είναι και θα παραμείνει εκτός συναγωνισμού. Ο Πελέ λοιπόν, που έχει πει και τη μεγαλύτερη κουβέντα που έχω ακούσει εγώ στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο από παίκτη, όταν τον ρώτησαν… πού είδε τον Κάρλος Αλμπέρτο (που κατέβαινε από δεξιά «τραίνο») και του «έκοψε» την μπάλα δεξιά-μπροστά στον τελικό του Παγκοσμίου ’70 με την Ιταλία, καθώς δεν τον κοιτούσε. Και ο Μάγος απάντησε: δεν τον είδα, ΤΟΝ ΑΚΟΥΣΑ! Προσέξτε τον Πελέ πού κοιτάει και τι μπαλιά δίνει...
 

1/11/2017
Η ερώτηση, για τα απλά ηλεκτρονικά εισιτήρια, είναι μία (και κανείς δεν έχει ασχοληθεί μ'αυτήν - εγώ τουλάχιστον δεν έχω ακούσει κάτι): πότε θα βρίσκουμε αυτά τα εισιτήρια στα περίπτερα και στα ψιλικατζίδικα της γειτονιάς μας, ώστε να μην είμαστε αναγκασμένοι να πηγαίνουμε σε σταθμούς του μετρό κ.λπ., για να τ’ αγοράζουμε (σε ουρές ή χωρίς ουρές) ένα-ένα, πέντε-πέντε ή δέκα-δέκα;
Αναπάντητα ερωτήματα, αλλά αυτό σημαίνει... ομαλοποίηση.

31/10/2017
Όταν ακούω τη φράση «σεμινάρια δημιουργικής γραφής» (για υποψήφιους λογοτέχνες) σκέφτομαι πόσο «κουμπούρες» στην Έκθεση, στο σχολείο, θα ήταν πολλοί από τους σύγχρονους συγγραφείς μας.

30/10/2017 
Φιλελέδικες αθλιότητες στο protagon (όπως πάντα).
Να δώσουν λοιπόν το "πλεόνασμα"στους πάσης φύσεως αεριτζήδες-καινοτόμους που πληρώνουν μισθούς της πλάκας (μετά από 8 μήνες), που αβαντάρουν την ανασφάλιστη εργασία, που δεν πληρώνουν υπερωρίες και που άμα είσαι λεχώνα σού λένε μετά από μια βδομάδα, αφότου γέννησες, να πας να δουλέψεις, γιατί αλλιώς θα μείνεις άνεργη… και να μην τα δώσουν στο γέρο που ζει με 4 κατοστάρικα σύνταξη και στον άνεργο μπας και πληρώσει κανα νοίκι – τους οποίους, αφού πρώτα τους καταδικάσανε σε εν ζωή θάνατο, τους φτύνουν κι από πάνω τόσο ξεδιάντροπα αποκαλώντας τους «πελάτες».
Δηλαδή πόσο πιο απάνθρωποι; Πόσο πιο ελεεινοί και τρισάθλιοι;
Viewing all 5083 articles
Browse latest View live