Μία από τις πιο παραγωγικές και ενδιαφέρουσες εταιρείες, που μας έρχονται από την Σκανδιναυία, είναι και η νορβηγική
LosenRecords. Ο κατάλογός της έχει βεβαίως έναν τζαζ άξονα, αν και δεν λείπουν από ’κει τόσο οι
avantόσο και οι
rockπεριπλανήσεις.
CHRISTER FREDRIKSEN: Vit [Losen LOS 170-2, 2017]
Ο ChristenFredriksenείναι ένας νορβηγός κιθαρίστας από το Kristiansand, μια πόλη στα νότια της χώρας, με το “Vit” να αποτελεί το τρίτο προσωπικό CDτου. Ο Fredriksenκάνει κάτι όχι σύνηθες – δεν λέμε πρωτότυπο, λέμε… όχι σύνηθες. Παίζει μόνος του ηλεκτρική κιθάρα (χειριζόμενος πεντάλια φυσικά) σε χρόνο πρώτο και ηχογραφεί άνευ overdubs, παρεμβάλλοντας σ’ ένα tracksamplesαπό κρουστά και σε δύο άλλα keyboards (από τον KennethSilden). Αυτά. Και έως εκεί. Κι εννοούμε προφανώς πως στο μεγαλύτερο χρόνο τού “Vit” είναι η κιθάρα εκείνη που έχει το πάνω χέρι.
Το άλμπουμ ανοίγει εντυπωσιακά θα έλεγα με το “Preludium”, που σε μπάζει σ’ ένα κάπως earlyseventiesFloyd-ικό κλίμα, για να συνεχίσει περνώντας από διαφορετικά αισθητικά περιβάλλοντα – που άλλοτε μπορεί να αγγίζουν το spaceκαι το progressive, άλλοτε το ambientή το κιθαριστικό new-age, άλλοτε την ποπ, άλλοτε τον μεταλλικό θόρυβο, άλλοτε την ευγενή americanaκ.ο.κ. Στο siteτης Losenδιάβασα κάτι περί “Sgt. Pepper’sLonelyHeartsClubBand” και “InRock”… και, όσο να ’ναι, μπορεί να παίζουν κι αυτά.
Υπάρχει μια βεβαιότητα στο “Vit” πως ό,τι γίνεται γίνεται επ’ αγαθώ της μουσικής, και αυτό δεν πρέπει να μας διαφεύγει.
SCHEEN JAZZORKESTER & AUDUN KLEIVE: PoliturPassiarer [Losen LOS 169-2, 2017]
![]()
Μια μεσαία μπάντα έχουμε εδώ, την ScheenJazzorkester, που αποτελείται από 13 μέλη και ερμηνεύει συνθέσεις του ντράμερ της, του AudunKleive, με τις ενορχηστρώσεις να είναι επιμελημένες από τον Kleiveκαι τον τρομπονίστα MagneRutle. Η ηχογράφηση έγινε σε δύο sessions(Μάρτης ’14-Γενάρης ’15) στη Νορβηγία, το masteringσυνέβη στην Αμέρικα (Φλόριντα), ενώ η κυκλοφορία, που είναι φετινή, ανήκει φυσικά στη LosenRecords. Τι άλλο; Όλα εδώ, στο “PoliturPassiarer”, συμποσούνται στην έννοια «ρυθμός». Οι συνθέσεις δηλαδή του Kleiveυπερβάλλουν με τη σωστή έννοια επί του ρυθμικού στοιχείου, με όλα τα υπόλοιπα όργανα, κοντολογίς την ορχήστρα, να «παρασύρεται» σ’ ένα συγκεκριμένο κρεσέντο. Παρά ταύτα τα tracksδεν χάνουν τον πλουραλισμό τους. Ναι μεν είναι… περιπαιχτικά, αλλά από την άλλη έχουν και άψογη αρμονική δομή (με πολύ συγκροτημένους αυτοσχεδιασμούς), πράγμα που σημαίνει πως το τελικό αποτέλεσμα δεν «κλωτσάει» τον ακροατή. Να πούμε, τέλος, πως τα βασικά κομμάτια του CDείναι 12 (χωρισμένα κι αυτά σε υπομέρη), ενώ υπάρχουν και τέσσερις σόλο-ντραμς γέφυρες (μικρότερες του ενός λεπτού), που ρίχνουν κάτι σαν… την πιστολιά του αφέτη.
ANDREA REA TRIO: Impasse [Losen LOS 166-2, 2016]
Andrea Rea Trio, ήτοι: Andrea Rea πιάνο, Daniele Sorrentino κοντραμπάσοκαιMarcello De Leonardo ντραμς. Ο Reaείναι ο μικρότερος (γεννημένος το ’83 στη Νάπολι), ο Sorrentinoο μεσαίος (Ναπολιτάνος κι αυτός, γεννημένος το ’80) και ο DeLeonardoο… γεροντότερος (από την Πεσκάρα αυτός γεννημένος το ’69). Ιταλοί λοιπόν, με αύρα και-κάτι-παραπάνω, ιταλική, μεσογειακή και τα ανάλογα. Το αποτέλεσμα; Ρομαντική τζαζ, φωτεινή και ηλιόλουστη, στηριγμένη στη μελωδία και στον γύρω-γύρω μελωδικό διάκοσμο, με τα τρία όργανα να έχουν ευκαιρίες και για μικρά σόλο δοσίματα – αν και το ομαδικό παίξιμο είναι εκείνο που, εδώ, κυριαρχεί.
Δύσκολο να βρεις κάτι που να μην λειτουργεί όπως και όσο πρέπει σ’ αυτό το άλμπουμ, που έχει τον τρόπο να σε κερδίζει με την ομορφιά και την απλότητά του.
Να πούμε, ακόμη, πως τα πέντε πρώτα κομμάτι του “Impasse” είναι πρωτότυπα, με τις δύο διασκευές, στο “RiodeMajo” του IvanLinsκαι στο “Speaknoevil” του WayneShorter, να ολοκληρώνουν με άριστο τρόπο τούτο το θαυμάσιο CD.
GINE GAUSTAD ANDERSSEN: Heim [Losen LOS 165-2, 2016]
![]()
Η GineGaustadAnderssenείναι τραγουδοποιός, από τη Νορβηγία βεβαίως. Γεννημένη το 1980, η Anderssenαποτελεί μέρος της εκεί νεότερης σκηνής – εκείνης τέλος πάντων που επιχειρεί να εκφραστεί με όχημα πάντα την jazz (η jazzείναι κάτι σαν εθνική μουσική στη χώρα) και σε συνδυασμό, συχνά, με μπαλαντικά ή και φολκλορικά στοιχεία. Το όλον άκουσμα είναι ευγενές και ήσυχο, δίνοντας την εντύπωση πως η Anderssenείναι μια κάπως… ηλικιωμένη τραγουδοποιός, που ψάχνει να βρει στα lo-fivibesτην ηρεμία, που είχε απολέσει, ενδεχομένως, στα νιάτα της. Έτσι, και παρά το κάπως… γεροντίστικο κλίμα, εκείνο που μένει από το “Heim” είναι οι μελωδίες τής Anderssen, ο τρόπος της να τοποθετεί τη φωνή της, απαλά, πάνω στα οργανικά πλαίσια, σχεδόν μιλώντας ή εν πάση περιπτώσει τραγουδώντας σαν να μιλάει. Σ’ αυτό το κλίμα συμβάλλει οπωσδήποτε το σχήμα που έχει στη δούλεψή της και που αποτελείται από άριστους επαγγελματίες. Πρώτος όλων ο σαξοφωνίστας ThomasGustaffsonμε καριέρα που ξεπερνά την 40ετία, ο τρομπετίστας ArveHenriksen (με εγγραφές σε ECM, RuneGrammofonκ.λπ.) και φυσικά, ένας-ένας, όλοι οι υπόλοιποι μουσικοί, που συνοδεύουν σε κιθάρες, μπάσο, ντραμς. Να πούμε, τέλος, πως από τις οκτώ συνθέσεις του άλμπουμ οι έξι ανήκουν στην Anderssen, και από τις διασκευές η μία στον AstorPiazzolla(“ChicelindeBachin”).
DAG ARNESEN TRIO: Pentagon Tapes [Losen LOS 160-2, 2017]
Τoτρίο του πιανίστα DagArnesenαποτελείται από τον ίδιο (φυσικά) και ακόμη τους OleMariusSandbergμπάσο και IvarThormodsæterντραμς. Και οι τρεις μουσικοί είναι αναγνωρισμένοι διεθνώς, με πολλές και ποικίλες συνεργασίες και με τον Arnesenνα έχει εμφανιστεί με κόσμο και κοσμάκη τα τελευταία 40 χρόνια (CarlaBley, JoeHenderson, ElvinJonesκ.ά., όπως διαβάζω στο σάιτ της Losen). Το αποτέλεσμα φαίνεται. Και στις συνθέσεις του τρίο, που είναι απλωμένες στο χρόνο εμφανίζοντας αυτά τα τόσο ευφρόσυνα nordicvibes, αλλά και στις δυο-τρεις versions (“Whatisthisthingcalledlove” του ColePorter, “Lovemetender”…), οι οποίες αποδεικνύουν πως το καλό γούστο και η παικτική φαντασία δεν λείπουν από τους τρεις Σκανδιναυούς. Πολύ ωραίο, ήπιου χαρακτήρα άλμπουμ, που κάνει καλή παρέα.
Να σημειώσουμε, τέλος, πως το “Pentagon” του τίτλου (για να μην υπάρξει ενδεχόμενη παρεξήγηση) έχει να κάνει με μια πεντάγωνη αίθουσα στο κέντρο πολιτισμού RekstenCollections, στο Bergenτης Νορβηγίας.
KNUT RIISNÆS QUARTET: 2nd Thoughts [Losen LOS 146-2, 2016]
Σαξόφωνο, πιάνο, μπάσο και ντραμς είναι το settingτού “2ndThoughts” τού κουαρτέτου τού τενορίστα KnutRisnæs– ένα σχήμα που σουινγκάρει σαν αμερικανικό και όχι σαν νορβηγικό. Αντιλαμβάνεστε τι θέλω να πω. Πως η jazzτου σχήματος έχει πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, που σχετίζονται με τον… αμερικανικό παράγοντα και όχι με τον ευρωπαϊκό. Το blues, το swingκαι η τζαζ-μπαλάντα βρίσκονται στο καθημερινό μενού των KnutRisnæsQuartet, οι οποίοι ανταποκρίνονται πλήρως και εντελώς στο ρόλο τους. Να ερμηνεύσουν, δηλαδή, τη μουσική που αγαπούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Απλές, μεστές δικές τους συνθέσεις, όπως και σεμνοί αυτοσχεδιασμοί πάνω στα θέματα, προβάλλονται λοιπόν εδώ, και ακόμη κάποια στάνταρντ των MulgrewMiller, RichardRogersκαι CarlSigman, που εντάσσονται ανεπαίσθητα στο πρόγραμμα.
Άλμπουμ, όπως λέμε, για κλασικούς jazzheads.