Quantcast
Channel: ΔΙΣΚΟΡΥΧΕΙΟΝ / VINYLMINE
Viewing all 5027 articles
Browse latest View live

MECHANIMAL electro-rock ωδές

$
0
0
Ξεκίνησα ν’ ακούω το«Secret Science» [Inner Ear, 2014]των Mechanimalμε μια κάποια προσμονή είναι αλήθεια, και τούτο γιατί το ντεμπούτο LPτους από το 2012 (δεν ξεχνώ και το 45άρι τους στην αρχή της χρονιάς) είχε δημιουργήσει, και δικαίως, πολύ υψηλές προσδοκίες.
Οι Mechanimalτου σήμερα (FreddieFaulkenberryφωνή, Κώστας Ματιάτος κιθάρες, Γιάννης Παπαϊωάννου αναλογικά και ψηφιακά πλήκτρα, φωνητικά, Αγγελική Βρεττού βίντεο) δεν είναι, επί της ουσίας, πολύ διαφορετικοί από εκείνους τους προ διετίας – θα έλεγα, μάλλον, πως δεν είναι καθόλου διαφορετικοί, κάτι που, για ορισμένους, μπορεί να εγείρει ένα ζήτημα.
Υπάρχουν ακροατές που επιθυμούν, φερ’ ειπείν, ένα συγκρότημα να προχωράει, να πηγαίνει «παρακάτω» με κάθε επόμενη δουλειά του. Είναι μια άποψη αυτή… μέσα στην ασάφειά της. Άλλοι θέλουν, όμως, ένα γκρουπ να βαθαίνει στον ήχο που έχει δημιουργήσει, μένοντας πιστό στις βασικές αισθητικές αρχές του. Ναι μεν να τροφοδοτεί με ψιλές και υψηλές παρεμβάσεις το κύριο σώμα της μουσικής του, αλλά στην πράξη να παραμένει ίδιο. Υπάρχει, πάντως, κι ένα τρίτο… Τι πρεσβεύει το ίδιο το γκρουπ. Πώς το ίδιο αντιμετωπίζει την πορεία του στο χρόνο…

Η συνέχεια εδώ… http://www.lifo.gr/team/cityvibe/53988

ΝΟΤΕΣ το πρώτο μοντέρνο ελληνικό μουσικό περιοδικό*

$
0
0
Για εμάς του μουσικόφιλους έχει ιδιαίτερο νόημα αυτή η ανάρτηση, επειδή θα μας συνδέσει με την αρχή της μουσικής-περιοδικής δημοσιογραφίας στην Ελλάδα. Ας πάμε λοιπόν αρκετά πίσω στο χρόνο, στο 1961, όταν ξεκινά την έκδοσή του το περιοδικό Νότες.
Πάει καιρός από τότε που είχα εντοπίσει ένα τεύχος τού συγκεκριμένου εντύπου στο Μοναστηράκι (το #5 από τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο του ’61), το οποίο έπεσε ξανά μπροστά μου πριν κανα μήνα ψάχνοντας, στο σπίτι πια, για κάτι άλλο. Είπα λοιπόν να το κρατήσω σε προτεραιότητα, εξαιτίας και του χριστουγεννιάτικου εξωφύλλου του, πράγμα που σήμαινε πως θα έπρεπε να γράψω κάτι γι’ αυτό προς τις ημέρες των γιορτών. Το πράττω. Δεν χρειάζεται να πω πως στο δίκτυο δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά ή πληροφορία για τις Νότες, και γι’ αυτό θα παρακαλέσω όποιον αναγνώστη μπορεί να γνωρίζει κάτι περισσότερο να το προσθέσει…
Οι Νότες κυκλοφορούν για πρώτη φορά περί το καλοκαίρι του 1961 (καιρό πριν την εφημεριδούλα του Νίκου Μαστοράκη Δισκοθήκη, που εκδόθηκε την επόμενη χρονιά) με εκδότη-διευθυντή κάποιον Ιωάννη Τσίμπο και υπεύθυνο σύνταξης έναν Νίκο Παπαδημητρίου. Να πω επίσης πως όλα τα κείμενα (του εν λόγω τεύχους) είναι ανυπόγραφα και πως δεν αναγράφονται πουθενά τα υπόλοιπα ονόματα που μπορεί να συμμετείχαν στην έκδοση. Το πρώτο, ναι το πρώτο, κείμενο του περιοδικού, κάπως σαν ειδησούλα, έχει τίτλο «Κομμουνιστικαί Αξιώσεις»(!) και σχετίζεται με τη γενικότερη αντικομμουνιστική προπαγάνδα της εποχής. Αντανακλά, δε, μιαν αντίληψη που διαμορφωνόταν, τότε, στη Δυτική Ευρώπη περί «επιστροφής της σοβιετικής τέχνης στον σταλινισμό» (βλέπε π.χ. το πρώτο τεύχος του αντικομμουνιστικού περιοδικού Σοβιετολογίατου Γεωργίου Γεωργαλά, ή Γιωργαλά όπως γραφόταν τότε, από τον Ιανουάριο του 1960). Μεταφέρω ολόκληρο το αρθράκι από τιςΝότες:
«Μόνον οι κομμουνισταί μουσικοί της Α. Γερμανίας έχουν το δικαίωμα να παίζουν Μπετόβεν. Αυτό τουλάχιστον βεβαιώνει η εφημερίς “Φόρουμ” της Α. Γερμανίας, συγκρίνουσα τον συνθέτην με τον Φρειδερίκον Ένγκελς και με τον Καρλ Μαρξ. Αι συναυλίαι Μπετόβεν, που δίδονται εις την Δ. Γερμανίαν και ιδίως εις το Δ. Βερολίνον, αποτελούν πραγματική πρόκλησιν, λέγει η καθημερινή αυτή εφημερίς. Ο Μπετόβεν δεν είναι πλέον Μπετόβεν, όταν μεταδίδεται δια του ραδιοφώνου από τον αμερικανικόν τομέα του Βερολίνου και κάθε καλός Γερμανός δημοκράτης οφείλει να αρνήται να ακούη ακόμη και την μουσικήν, την προερχομένην εκ της Δύσεως, συμπεραίνει η εφημερίς».
Στις αρχές του ’60, στην Ελλάδα, η έννοια «μουσική για τη νεολαία» ήταν πολύ περιορισμένη, και αφορούσε βασικά στη λεγόμενη «κλασική». Τούτο το ισχυρίζομαι διαβάζοντας όχι μόνο τις Νότες, αλλά και άλλα νεολαιίστικα έντυπα της εποχής (Σκαπάνη, Πανσπουδαστική...). Παρά ταύτα στις Νότες, που πιθανώς δανείζονταν-μετέφραζαν κείμενα από τα γαλλικά περιοδικά εκείνης της περιόδου (JazzMagazine, LaDiscographieFrançaise, Diapason…) εντοπίζονται τα πρώτα δείγματα πραγματικά νεανικής μουσικής θεματολογίας. Υπάρχει ας πούμε κείμενο για τον Johnny Hallyday, το οποίο τιτλοφορείται «Τζώννυ! Είσαι θεός ή δαίμονας; Αλλά ο Τζώννυ Χαλλιντέυ είναι μάλλον δημιούργημα της παντοδυνάμου διαφημίσεως!!». Άλλα άρθρα του τεύχους αφορούν στον Σπύρο Σαμάρα (τον συνθέτη του «Ολυμπιακού Ύμνου» και της «Ρέας»), στη μουσική πόλη Σάλτσμπουργκ, στην «Αΐντα» του Βήλαντ Βάγκνερ (σκηνοθέτης, εγγονός του Richard Wagner), στον Λιστ, στον Olivier Messiaen (ενδιαφέρον κείμενο), ενώ υπάρχουν και παρουσιάσεις δίσκων – πολλοί της κλασικής και ακόμη λόγια για το «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε» του Μάνου Χατζιδάκι, όπως και για τραγούδια από τις 45 στροφές της BrendaLee, του PaulAnka, ή του Johnny Tillotson.
Ο Σπύρος Πιπεράκης στον Βασιλικό Ναυτικό Όμιλο. Πίσω η τότε πριγκήπισσα Σοφία.
Όμως το πραγματικά ενδιαφέρον φωτοκείμενο του συγκεκριμένου τεύχους του περιοδικού Νότες, είναι εκείνο που αφορά στον σπουδαίο έλληνα, αριστερόχειρα, ηλεκτρικό κιθαρίστα Σπύρο Πιπεράκη (1931-2011), γνωστός σε όλους πρώτα ως συνεργάτης του Μάνου Χατζιδάκι. Γίνεται αναφορά… στις τελειότατες εγκαταστάσεις και στο πλήθος των μηχανημάτων του προσωπικού του στούντιο, ενώ τον βλέπουμε σε διάφορες πόζες να παίζει πότε για την Jayne Mansfield, πότε για τις πριγκίπισσες Σοφία (σημερινή βασίλισσα της Ισπανίας) και Ειρήνη, πότε για τον Ντίνο Ηλιόπουλο και πότε για τον Βασιλικό Ναυτικό Όμιλο. Ως γνωστόν οι γαλαζοαίματοι το 1961 αντιπροσώπευαν ακόμη την πιο «καθαρή», υποτίθεται, νεολαιίστικη εικόνα, πράγμα το οποίον το έκαναν κατάπλασμα στον κόσμο ουκ ολίγα περιοδικά της εποχής (από τις Εικόνες, έως τις Νότες).

* Μέχρι να εμφανισθεί κάποιο παλαιότερο αυτό θα είναι το πρώτο.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΓΟΠΟΥΛΟΣ «έφυγε» μια ανθρώπινη πολιτική μορφή μέσα στο βούρκο των ημερών

$
0
0
Πέθανε την Παρασκευή το βράδυ ο Νίκος Καργόπουλος(1948-2014), ιδρυτικό στέλεχος του ΑΣΚΕ (Αγωνιστικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας) και πιο πριν μέλος του ΠΑΣΟΚ. Σπάνια περίπτωση συνεπούς αριστερού ιδεολόγου (με αντιχουντική δράση και μεταπολιτευτική αγωνιστικότητα), ο Καργόπουλος εμφορείτο από τις δημοκρατικές σοσιαλιστικές ιδέες και κυρίως από εκείνη της αυτοδιαχείρισης – κύριο εργαλείο στην προσπάθεια ενός σοσιαλιστικού μετασχηματισμού της κοινωνίας. Μεταφέρω αυτολεξεί τη χθεσινή ανακοίνωση του κόμματός του πριν συνεχίσω:
«Ο σύντροφός μας, ο φίλος μας και πρωτεργάτης του Αγωνιστικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Ελλάδας Νίκος Καργόπουλος έφυγε για το τελευταίο του ταξίδι, αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό. Η ζωή του ήταν συνυφασμένη με τον ασυμβίβαστο αγώνα για μια Ελλάδα ελεύθερη, εθνικά ανεξάρτητη και κοινωνικά δίκαιη με ήθος, αξιοπρέπεια, ανιδιοτέλεια και ανθρωπιά, χαρίσματα αναγνωρισμένα απ’ όλους όσους τον γνώρισαν. Ο Νίκος είναι παράδειγμα για τους επόμενους που θα συνεχίσουν ν’ αγωνίζονται για τα ίδια ιδανικά, γι’ αυτό θα είναι πάντα δίπλα μας. Καλό ταξίδι σύντροφε και φίλε μας».
Για κάποιους από εμάς, που μεγαλώναμε (και ιδεολογικοπολιτικά) στα πρώτα χρόνια του ’80, που δεν μας ενδιέφερε να ενταχθούμε στην ΚΝΕ ή τον Ρήγα, και που αντιμετωπίζαμε το ΠΑΣΟΚ ως ένα πείραμα προς μια κάποια σοσιαλιστική μετάβαση (έτσι μας έλεγαν) η παρουσία και ο ρόλος του Καργόπουλου, όσον αφορά στη γενικότερη συγκρότησή μας, υπήρξε καθοριστικός. Όλα περιστράφηκαν γύρω από την περίφημη εισήγησή του, την αποκαλούμενη και «αντιεισήγηση Καργόπουλου», που παρουσιάστηκε στην Κεντρική Επιτροπή τού (τότε) κυβερνώντος κόμματος, το καλοκαίρι του ’83 (30-31/7). Ο Νίκος Καργόπουλος δεν ήταν κάποιο τυχαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, αλλά ο γραμματέας της παντοδύναμης Επιτροπής Οργανωτικού (ήταν υψηλά ιστάμενος δηλαδή). Οι παρατηρήσεις και οι διαπιστώσεις του στην «αντιεισήγηση», μέρος της οποίας είχε δημοσιευτεί εκείνη την εποχή στο περιοδικό Σχολιαστής, έφεραν πολλούς από εμάς «στα ίσια μας», δείχνοντάς μας, από τότε, πως το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν τίποτ’ άλλο παρά ένα ακόμη «πρόσωπο» στη διαχείριση της εξουσίας, ένας μηχανισμός που βρισκόταν στον αντίποδα όλων εκείνων που είχε αφεθεί να εννοηθούν στην προ του ’81 περίοδο. Έλεγε ο Καργόπουλος (Σχολιαστής, #6, 9/1983):
«Οι 18 μήνες διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ μας έχουν γεμίσει βαθιά λύπη και ανησυχία. Είχαμε με πάθος πιστέψει ότι με τις εκλογές της 18.10.1981 θα μπαίναμε στον τρίτο δρόμο για το σοσιαλισμό, για μια κοινωνία που θα ’βρισκαν εφαρμογή οι ιδέες της αυτοδιαχείρησης. Προϋπόθεση γι’ αυτό ήταν στην πρώτη κρίσιμη φάση να γίνουν εκείνες οι θεσμικές και δομικές αλλαγές που θα προσδιόριζαν τα επόμενα βήματα και άλματα, με το λαό πρωταγωνιστή.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αντίθετα , αφού στάθηκε για ένα χρόνο περίπου αναποφάσιστη στο σταυροδρόμι, έκανε σαφές στη συνέχεια ότι ακολουθεί το δρόμο της ενσωμάτωσης στο σύστημα. Έτσι μπήκε στο δρόμο χωρίς γυρισμό που ακολούθησαν όλες οι ‘σοσιαλιστικές’ κυβερνήσεις της Δυτικής Ευρώπης. Δρόμο, όπου οι συμβιβασμοί θα γίνονται περισσότεροι και σοβαρότεροι με αναπόφευκτη συνέπεια και την αποδυνάμωση της ίδιας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Η κομματική οργάνωση είναι υποβαθμισμένη. Το λαϊκό κίνημα βρίσκεται στη μεγαλύτερη από το ’74 ύφεσή του και ούτε είναι διατεθειμένο, ούτε μπορεί να στηρίζει την αλλαγή. (…) 
Φυσικά ο λαός αναγνωρίζει τη θετική προσφορά της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα με τις κυβερνήσεις της δεξιάς, που ήταν απόλυτα ευθυγραμμισμένες με την πολιτική γραμμή της Δύσης, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ακολουθεί μια πιο φιλειρηνική και πιο πατριωτική εξωτερική πολιτική. Ταυτοχρόνως, σε ορισμένους τομείς της δημόσιας ζωής προχώρησε με τόλμη στον εκδημοκρατισμό (αναγνώριση Εθνικής Αντίστασης, κατάργηση γιορτών μίσους). Αυτές οι αλλαγές όμως δεν ξεφεύγουν από τα όρια του συστήματος. Έχουν γίνει και στη Δυτική Ευρώπη και μάλιστα από κυβερνήσεις μη σοσιαλιστικές και φυσικά δεν είναι ικανές να ανακόψουν την πορεία προς την ενσωμάτωση.(…)».
Ο Καργόπουλος, που διαγράφεται από το ΠΑΣΟΚ τον Αύγουστο του 1983, ιδρύει το ΑΣΚΕ τον Φλεβάρη του ’84, παραμένοντας εκεί μέχρι το τέλος της ζωής του, πιστός στις ιδέες του και αδιαφορώντας για τα ποικίλα ιδεολογικά παζάρια, που είχαν ενταθεί εν τω μεταξύ μετά και από την πτώση του «υπαρκτού σοσιαλισμού». Με συνεχείς αυτοτελείς καθόδους στις κατά καιρούς εκλογές, το ΑΣΚΕ μπορεί να μην ξέφυγε ποτέ από το όριο των λίγων χιλιάδων ψήφων, είχε όμως σαφείς και ξεκάθαρες θέσεις σε όλα τα ζητήματα (π.χ. έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άρα και από την Οικονομική και Νομισματική), που έμπαιναν κάθε φορά στην ατζέντα – ένα γεγονός που «εμπόδιζε» κατά μίαν έννοια τη συμπόρευσή του με άλλα κόμματα, στερώντας το έτσι από ένα «καλύτερο» εκλογικό αποτέλεσμα.
Τα τελευταία χρόνια, μετά τον μεταναστευτικό πανικό που σφραγίστηκε από το «Δουβλίνο II», και που είχε ως ολέθρια συνέπεια, όσον αφορά στη χώρα μας, τη διόγκωση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής (αυτός ήταν ένας από τους βασικότερους λόγους), το ΑΣΚΕ υπό τον Καργόπουλο κινήθηκε ακόμη περισσότερο προς πατριωτικές κατευθύνσεις, διαφοροποιώντας τη θέση του από άλλα κόμματα της Αριστεράς – που παρά τις διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες τους συμπλέουν, κατά βάση, με τους ακραίους νεοφιλελεύθερους και τις αγορές, όσον αφορά στη διαχείριση του μεταναστευτικού. Ας μην ανοίξουμε τώρα, πάντως, αυτή την κουβέντα, γιατί το ζήτημα εκτός από σοβαρό είναι και πολύπλοκο...
Στο βίντεο που ακολουθεί βλέπουμε και ακούμε τον Νίκο Καργόπουλο στο 5λεπτο του ΑΣΚΕ, που βιντεοσκοπήθηκε πριν από τις Ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου 2009. Πριν το ξέσπασμα του χάους δηλαδή… Οι κρίσεις δικές σας... Εις μνήμην…

PRINS OBI δισυπόστατες έννοιες

$
0
0
Βασικό μέλος των BabyGuru, ο PrinsObiεμφανίζεται τώρα στη δισκογραφία μ’ ένα χειροπιαστό προσωπικό LPπου έχει τίτλοNotions [InnerEar, 2014]. Oίδιος έχει γράψει μουσική και στίχους σχεδόν σε όλα τα τραγούδια (μόνο το “Couples” είναι γραμμένο σε συνεργασία με τον KU), ενώ στην ηχογράφηση παίρνουν μέρος, πέραν του ιδίου που τραγουδά, παίζοντας πλήκτρα, κιθάρες και κρουστά, οι υπόλοιποι BabyGuru (KingElephantκαι SirKosmiche), ένας ακουστικός κιθαρίστας (KonKon), κάποια Christina (φωνητικά σ’ ένα κομμάτι) και ο KU(φωνητικά στο… ημιδικό του “Couples”). Το όλον ακρόαμα –και ας το πω από την αρχή– δεν έχει κάποια σχέση, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, με τον ήχο των BabyGuru. Είναι μια πιο απλή και κάπως «χειροποίητη» κατασκευή, την οποίαν φέρνουν εις πέρας βασικά τα σύνθια (moog) και τα πλήκτρα. Υπάρχουν βεβαίως και κιθάρες, μπάσο, ντραμς και τα λοιπά όπως προείπαμε, αλλά τα keyboardsείναι εκείνα που χαρακτηρίζουν τον ήχο του PrinsObi. Απ’ αυτή την άποψη θα μπορούσε να αναζητηθούν βαθιές ταυτίσεις με την τραγουδοποιία του BrianEno, ή ελαφρές με κάτι… ξέμπαρκους τύπους σαν τον Lewis(τα άλμπουμ του οποίου “L'Amour” από το 1983 και “RomanticTimes” από το 1985 επανεξέδωσε πριν λίγο καιρό η LightintheAttic). Δεν λέω πως ο PrinsObiείχε υπ’ όψιν του τον Lewis– αν είναι δυνατόν… Λέω, απλώς, πως η τραγουδοποιία του έχει κάτι που τον θέτει κάπως… εκτός εποχής. Ένα ψυχεδελικό ρετρό, που κόβει οριζοντίως… βίους και αναβιώσεις.
Μοιάζουν πρωτόλεια τα κομμάτια του Γιώργου Δημάκη (το πραγματικό όνομα του PrinsObi) καθώς συνομιλούν με το «χαμένο», παρότι ορισμένες φορές είναι τόσο εμπνευσμένα αγγίζοντας… εξωπραγματικά όρια. Ναι! Το λέω ακούγοντας το “Thewarmestcolour”, ένα καταπληκτικό τραγούδι, με πολύ ιδιαίτερη μελωδία, κι ένα ρεφρέν που λειώνει στο στόμα σου (μου θύμισε μεγάλες στιγμές των sixties(και ας μην πω τι…). Φυσικά, όλα τα υπόλοιπα tracksδεν είναι του αυτού επιπέδου (δεν θα μπορούσε να ήταν του αυτού επιπέδου), παρά το γεγονός πως υπάρχουν κι άλλες εμπνευσμένες στιγμές στο “Notions”, όπως ας πούμε το “Eveninggrown”, που έχει άψογη «συντ-μπαρετική» ανάπτυξη, ή και το εισαγωγικό “Weekendlovers”. Γενικώς, ο SydBarrett, αλλά και ο VanDykeParks, είναι από τους φάρους που θα μπορούσε (θα μπορούσε λέω) να φωτίζουν τις πιο σκοτεινές πτυχές του άλμπουμ, ασχέτως αν οι ενοργανώσεις είναι εκείνες που παρέχουν εν τέλει «ταυτότητα» στο οριστικό αποτέλεσμα. Ενδιαφέρον έχει επίσης και το… χορευτικό “Kineta” (το οποίο στο innersleeveαποκαλείται “Notions”).
Ο PrinsObi, γενικώς, συλλέγει ό,τι του κάνει και ό,τι του αρέσει απ’ όλες τις δεκαετίες (sixties, seventies, eightiesβασικά), δημιουργώντας αυτό το κάπως αυτοσχέδιο κιμπορντικό patchwork, που ορισμένες φορές γειτνιάζει με την «καλτίλα». Τα όρια, εννοώ, ανάμεσα στην πραγματική δημιουργία και την ηθελημένη απόπειρα να προσεγγίσεις το «είδωλο», προβάλλοντας μια προσωπική αυτάρκεια, δεν είναι πάντα και εντελώς διαχωρισμένα. Το ένα μπερδεύεται μέσα στο άλλο, με το ακρόαμα να σχοινοβατεί ενίοτε ανάμεσα στο αληθινά υψηλό και σε μια κάποια (ανεπιτήδευτη νομίζω) αντανάκλασή του. 
Επαφή: www.inner-ear.gr

ROCKY ROBERTS / LOLA FALANA εάλω η Ρώμη

μουσικά ελληνοσουηδικά Χριστούγεννα στη Στοκχόλμη του ’80

$
0
0
Tα Χριστούγεννα του 1980 στο δεύτερο κανάλι της σουηδικής τηλεόρασης, το TV2, ο Πάνος Σαββόπουλος μαζί με την Αντιγόνη Δήμου παρουσιάζουν ένα εορταστικό πρόγραμμα, διάρκειας περίπου 100 λεπτών με θέμα τα Χριστούγεννα. Τα Χριστούγεννα τα ελληνικά, όπως τα γιόρταζαν οι Έλληνες στη Σουηδία, αλλά και τα σουηδικά – όπως, επίσης, μπορεί να τα γιόρταζαν οι Έλληνες μαζί με τους Σουηδούς στις μεικτές οικογένειες ή τις παρέες.
Ποιοι ήταν, λοιπόν, οι έλληνες καλλιτέχνες που θα πλαισίωναν εκείνη τη σουηδική, χριστουγεννιάτικη εκπομπή και που θα δημιουργούσαν τον πιο ισχυρό πόλο μιας… εθιμικής τηλεοπτικής περιπέτειας, διανθισμένης με κάλαντα, χριστόψωμα και καλικαντζάρους;
Η Δόμνα Σαμίου με τον Πέτρο Καλύβα στο κλαρίνο, η Ευγενία Φακίνου με τη δική της Ντενεκεδούπολη και ακόμη ο Διονύσης Σαββόπουλος με την Οπισθοδρομική Κομπανία (Ελευθερία Αρβανιτάκη τραγούδι, Γιάννης Εμμανουηλίδης μπουζούκι, Στράτος Στρατηγόπουλος κιθάρα, Άγγελος Σφακιανάκης μπαγλαμάς, Πέτρος Εξαρχάκος ακορντεόν), που εκείνη την εποχή (χειμώνας 1980-81) συνεργάζονταν στον Σκορπιό, στην Πλάκα, στην παράσταση «Γιγανταιώρημα»…

Η συνέχεια εδώ… http://www.lifo.gr/team/music/54133

ΝΙΚΟΣ ΚΑΤΙΚΑΡΙΔΗΣ + Solaris Ray

$
0
0
Η ερώτηση είναι η εξής. Τι θα γίνει με όλα εκείνα τα CD (ελληνική ή μη), που κυκλοφόρησαν κάποτε (βασικά στα 90sκαι τα 00s) και που τώρα τα τρώει η μαρμάγκα; Αν για τα βινύλια των 80s (για κάποια έστω) ήλθε το πλήρωμα του χρόνου, ώστε να κάνουν μια νέα πορεία στις μέρες μας (οι Χωρίς Περιδέραιο π.χ. πούλησαν περισσότερο τα τελευταία χρόνια, παρά όταν υπήρχαν στη σκηνή), για τα CDθα έλθει ποτέ αυτή η ώρα, ή, έτσι, απαξιωμένα και… καταρρακωμένα θα στοιβάζονται στα έπιπλά μας, δίχως ποτέ να τα ανακαλύψουν οι «γιοί» μας και οι «κόρες» μας (εννοώ η μετά από εμάς γενιά);
Αυτά σκέφτομαι ανήμερα Χριστούγεννα, καθώς ακούω ένα από τα ωραιότερα xian-rockCD, που ηχογραφήθηκαν ποτέ στην Ελλάδα – το άλμπουμ «Τις Παράξενες τις Μέρες» [FM, 1999] του Νίκου Κατικαρίδηκαι τωνSolarisRay (Μανώλης Ταβλάκης, Δημήτρης Κοντούδης, Γιάννης Αναστασίου, Σωτήρης Παυλίδης). Χριστιανικό ροκ, από έναν τραγουδοποιό (κι ένα συγκρότημα, συν εξωτερικές βοήθειες), που ξέρει να γράφει ωραία λόγια, να συνθέτει και να ενορχηστρώνει με εμφανές ταλέντο και φαντασία και βεβαίως να αποδίδει στο στυλ του καλύτερου Αλκίνοου Ιωαννίδη.
Να μερικοί στίχοι του Νίκου Κατικαρίδη, για να πάρετε μια πρώτη γεύση:
«Έψαξες τον εαυτό σου, τον Θεό που μοιάζει γιός σου/ ό,τι είχες υποτάξει, χάθηκε μακριά/ Κι έχει κάρβουνα που ανάβουν μεσ’ το χώμα που σε θάβουν/ όσο κι αν μετανοήσεις λες πως ‘ίδια η ζημιά’»(από τις «Ανάγκες»)
«Και δειλά σαν πλησιάζω με τυλίγει μια ομίχλη/ από πρόσωπα φευγάτα  που ξεχάσανε τη θλίψη/ πέρασέ με απ’ τις πύλες, απ’ τους δρόμους, τις στοές/ φέρε με στην κάμαρη Σου και θα γίνω ό,τι θες»(από «Τις παράξενες τις μέρες»)
«Στις ανάγκες λιώνω, σβήνω/ και σε μύθους χάνομαι, το αισθάνομαι/ πιο κοντά Σου για να φτάσω/ ξέρω δεν θα ξαποστάσω/ Μα στο ανάστερο της νύχτας/ στο σκοτάδι σίγησα, λύγισα/ κι όταν Σ’ είχα συναντήσει/ τη ζωή μου είχες ζητήσει» (από το «Της φωτιάς»)
Αν υπάρχει ένα ζήτημα με το xian-rock (βάλετε το «ζήτημα» μέσα σε εισαγωγικά αν προτιμάτε) είναι πως στην συντριπτική πλειονότητά τους τα συγκροτήματα και οι καλλιτέχνες του είδους είναι Ευαγγελικοί. Και στην Ελλάδα συμβαίνει αυτό και φυσικά ολούθε στο εξωτερικό (και ιδίως στην Αμερική) εκεί απ’ όπου ξεκινά (μαζικά), το είδος προς τα τέλη των sixties.
Το πρώτο ελληνικό xianσυγκρότημα, με δισκογραφική παρουσία, ήταν το φωνητικό κουαρτέτο Αγγελιαφόροι (ηχογράφησαν ένα 45άρι το 1970), για ν’ ακολουθήσει ο Σταμάτης Σπανουδάκης με το LP«Στον Πρώτο Μουσικό» [Seagull, 1977], οι Πάροικοι και δεκάδες άλλοι, ενώ χριστιανικές επιρροές ανιχνεύονται σε πλείστα όσα συγκροτήματα και καλλιτέχνες του πιο κλασικού ελληνικού ροκ (από τους AphroditesChildκαι τους Poll, μέχρι τον Κώστα Τουρνά και τον Σωτήρη Κοματσιούλη).
Η περίπτωση του Νίκου Κατικαρίδη είναι από εκείνες που έδωσαν νέα πνοή στο στυλ, την εποχή που οι Ελεύθεροι (κοινώς Παπαροκάδες) έδιναν κι έπαιρναν με το δικό τους ορθόδοξο xian-rock, ακολουθώντας την εμπορική άνοδο του είδους, έτσι όπως αυτή καθοδηγήθηκε και από νεότερα γκρουπ και μουσικούς (Παρεμβολή, Floks, Αβιά κ.λπ.)...
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

THE BLUESMEN OF THE MUDDY WATERS CHICAGO BLUES BAND

$
0
0
ΗSpivey Records –δημιούργηματηςμεγάληςτραγουδίστριαςτου«κλασικούblues» Victoria Spivey (1906-1976) καιτουmanager τηςLeonard Kunstadt– αποτελεί, σήμερα, ένααπόταπιοσυλλεκτικάblues labels τωνsixties. Το γεγονός αυτό οφείλεται, πρώτον, στους λίγους σχετικώς δίσκους που κυκλοφόρησαν υπό την προστασία της (πιθανώς λιγότεροι από σαράντα), δεύτερον στα θαυμάσια χειροποίητα εξώφυλλά της και τρίτον στις εξαιρετικές καταγραφές του bluesfeeling– καταγραφές που απαθανάτισαν μοναδικά sessions, όπως λόγου χάριν εκείνο του BobDylanμε τον BigJoeWilliamsστο LP-συλλογή “ThreeKingsandaQueen” [SpiveyLP-1004], στο οποίο ο Dylanκάνει μία από τις πρώτες ηχογραφήσεις του, παίζοντας φυσαρμόνικα στα “Sittingontopoftheworld” και “Wichita”, και συνοδεύοντας τον BigJoeστα Westforty-sixthstreetstudios, το 1961.
Το LPπου επέλεξα γι’ αυτή τη μικρή αναφορά στην SpiveyRecordsέχει τίτλο TaintNobodysBusinessWhatIDo[SpiveyLP-1008] είναι ένα απίθανο sessionτης μπάντας που συνόδευε στα μέσα των sixtiesτον MuddyWaters, των Bluesmen of the Muddy Waters Chicago Blues Band, δηλαδή των OtisSpannτραγούδι, πιάνο, όργανο, GeorgeHarmonicaSmithτραγούδι, φυσαρμόνικα, LutherJohnsonτραγούδι, κιθάρα, SamuelLawhornκιθάρα, MainStream(;) κιθάρα και FrancisClayντραμς, το οποίο ηχογραφήθηκε κάπου στη Νέα Υόρκη, την 25η Νοεμβρίου 1966.
Το άλμπουμ ανοίγει με το ορχηστρικό “Chicagoslide”, για ν’ ακολουθήσει το “Creepinsnake” του LutherJohnson, με τον ίδιον στην κιθάρα και το τραγούδι (ένας απέριττος κιθαρίστας, που πέθανε νέος, στα 42 του, το 1976). Το “LookoutVictoria” που ακολουθεί περιέχει ένα ασύνηθες σόλο του GeorgeSmithμε σφύριγμα δια του στόματος, ενώ από το “Youdonelostyourgoodthingnow” (σύνθεση της Spivey) ξεχωρίζει η «κλαψιάρικη» ερμηνεία του OtisSpannκαι το σόλο με διπλοπενιά του Johnson. Στο “TakeWebsterswordforit” τραγουδά με αρχοντιά η Spivey, ενώ ο Smithδίνει ένα απίστευτο σόλο στη φυσαρμόνικα με τρομερό vibrato.
Η δεύτερη πλευρά ανοίγει με το “AintnobodysbusinesswhatIdo” και τη διακριτική συνοδεία του Spannστο όργανο. Το “BorninGeorgia” είναι ένα άψογο, αυτοβιογραφικό rhythmnbluesτου LutherJohnson, ενώ το “Troubleshurts” που ακολουθεί είναι σύνθεση της Spivey (τραγουδά η ίδια με μια δόση θεατρικότητας). Το “Watermelonman” του HerbieHancockδιασκευάζεται εν συνεχεία με μεγάλη ένταση (ο Hancockδεν αναφέρεται πάντως στα creditsγια ευνόητους λόγους…) και με διαδοχικά soliαπό τους Spann, Smithκαι Johnson. Το “Olduglymanlikeme” του GeorgeSmithερμηνεύεται από τον ίδιον τον Smith, ενώ το άλμπουμ θα κλείσει με το “Gaveitalltome” της VictoriaSpivey, από το οποίο ξεχωρίζει πάλι το παίξιμο της φυσαρμόνικας του GeorgeSmith.
Όσον αφορά, τέλος, σ’ εκείνο τον τύπο που ακούει στο όνομα(;) MainStreamκαι που γρατζουνάει που και που καμμιά κιθάρα σε ορισμένα από τα κομμάτια του άλμπουμ, δεν είναι άλλος –όπως σωστά θα το μαντέψατε– από τον MuddyWaters, ψυχή τε και σώματι παρών και σε τούτο το επισκιασμένο session.

ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ (ΑΠ’ ΟΣΑ ΑΚΟΥΣΑ)

$
0
0
Πάντα αλφαβητικά, χωρίς πολλά λόγια και με τα απολύτως απαραίτητα σχόλια, επιλέγω τα παρακάτω με την ελπίδα να μη μου διέφυγε κάτι σημαντικό (απ’ αυτά που πρόλαβα ν’ ακούσω μέσα στο 2014). Οι λίστες δημοσιεύτηκαν κατά πρώτον στο Lifo.grτην 24/12…

ΤΑ 5 ΚΑΛΥΤΕΡΑΑΛΜΠΟΥΜΤΟΥ 2014
1. Allah-Las: Worship the Sun [Innovative Leisure]
2. The Black Keys: Turn Blue [Nonesuch]
3. Mark Lomax Trio: Isis & Osiris [Inarhyme]
(Το τζαζ άλμπουμ της χρονιάς)
4. Τα Παιδιά της Παλαιότητας: 12 Τραγούδια από τις Κατακόμβες [Inner Ear]
5. Μπάμπης Παπαδόπουλος: Μέσα στον πόνο είν’ η χαρά μεσ’ στη χαρά είναι ο πόνος [Puzzlemusik]
(Στο ίδιο ύψος με τις ιστορικές contemporaryguitarπαραγωγές της αμερικανικής TakomaRecords)

ΤΑ 10 ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ 2014
1. Allah-Las: Haditall
(Θυμίζει άτεχνο ελληνικό garage-punkτου ’60, γι’ αυτό μ’ αρέσει)
2. The Black Keys: Weight of love
3. Earth: There is a serpent coming
4. Electric Litany: Feather of ecstasy
(Ελληνικό διαμάντι, κλεισμένο σ’ ένα μοναδικής ομορφιάς εξώφυλλο)
5. TheGrowlers: Goodadvice
6. Κώστας Κουκουτάρας: Είναι ο χρόνος πια μηδέν
(Ωραιότατο τραγούδι από ένα θρύλο του εγχώριου cult)
7. MyDrunkenHaze: Carolwait
8. Τα Παιδιά της Παλαιότητας: Θέμα: αποχαιρετιστήριο
9. Γιώργος Ρωμανός: Τώρα μάλιστα
(Να το ακούσουμε και από βινύλιο)
10. Twink and The Technicolour Dream: You reached for the stars

ΤΟΧΕΙΡΟΤΕΡΟΑΛΜΠΟΥΜΤΟΥ 2014
Neil Young: Storytone [Reprise]
(Τραγούδια απίστευτης υπνηλίας. Ακόμη κι εκείνα του DanielJohnstonμπροστά τους μοιάζουν με υψηλή τέχνη.) 

ο JACKIE MITTOO στα 60s και τα early 70s

$
0
0
Άκουσα ξανά, πριν λίγες ημέρες, εγγραφές ενός μάγου των πλήκτρων, του τζαμαϊκανού οργανίστα JackieMittoo (1948-1990) κι είπα να γράψω λίγα λόγια για την εντυπωσιακή περίπτωσή του. Ας ξεκινήσω λοιπόν από το άλμπουμ TributetoJackieMittoo [Heartbeat, 1995]…
Το συγκεκριμένο 2CDδεν είναι ένας φόρος τιμής, με τη συνήθη δισκογραφική έννοια του όρου. Δεν μαζεύτηκαν, δηλαδή, φίλοι του τζαμαϊκανού μουσικού, προκειμένου να ξαναπαίξουν τα κομμάτια του, να ανασυστήσουν το groovyπλαίσιο των συνθέσεών του, να τον θυμηθούν εν πάση περιπτώσει ή να τον «κλάψουν». Είναι απλώς μια διπλή συλλογή με την φροντίδα του CoxsoneDodd(1932-2004) –ο άνθρωπος που ανέδειξε το ταλέντο του JackieMittoo (και όχι μόνον αυτού) μέσω του StudioOneστο μεγαλύτερο μέρος των sixties/earlyseventies– μία από τις πρώτες (συλλογές) που επανέφεραν το όνομα του άσσου μουσικού σε καθημερινή χρήση. Τριάντα ένα θέματα λοιπόν και είκοσι σελίδες σημειώσεων συνθέτουν ένα πρώτης τάξεως best, ίσως το καλύτερο που κυκλοφόρησε ποτέ υπό το όνομα του τζαμαϊκανού οργανίστα.
Και θα μου πείτε, εύλογα, οι συλλογές της UniversalSoundTheKeyboardKingatStudioOne (2000) και της SoulJazzLastTraintoSkaville (2003) τι ρόλο παίζουν τελικώς; Σε τι κοντράρουν, που υπερτερούν ή που χάνουν εν σχέσει μ’ εκείνη της Heartbeat; Οι απαντήσεις μοιάζουν εύκολες. Κατ’ αρχάς και στις τρεις συλλογές δεν συναντάμε επικαλύψεις. Έπειτα, τα compilationsτης SoulJazz/UniversalSoundέχουν πιο «τραβηχτική» σχεδίαση –είναι πολύ προσεγμένο το εικαστικό μέρος τους δηλαδή– και όχι εις βάρος της ουσίας, το tributeόμως στον JackieMittooέχει γίνει υπό την πλήρη εποπτεία του Dodd, πράγμα που σημαίνει ότι η ιστορία στην περίπτωσή μας είναι γραμμένη από πρώτο χέρι. Βεβαίως και τα CD/LPτης SoulJazzείχαν τις ευλογίες του Dodd, δεν ήταν όμως παραγωγές δικές του. Συμπέρασμα; Heartbeat...και ακούστε άφοβα (αδιαφορώντας για το μέτριο, ή μάλλον κακό εξώφυλλο της). 
Μένοντας ακόμη λίγο στα… διαδικαστικά θα έλεγα πως ένα μόνιμο πρόβλημα των ηχογραφήσεων του JackieMittooαποτελεί ο υπομνηματισμός τους. Ποτέ ακριβώς έγιναν οι εγγραφές, ποιοι βρέθηκαν δίπλα του στα υπόλοιπα όργανα, πού εκδόθηκαν για πρώτη φορά (Τζαμάικα ή Μεγάλη Βρετανία), σε ποιες ετικέτες και άλλα τέτοια... Αυτή η ασάφεια, που, αν θέλουμε να είμαστε εντελώς ουσιαστικοί, μικρή σχέση έχει με την αλήθεια (μ’ εκείνο το θεσπέσιο που ακούμε εννοώ) εξηγείται από τη γενικότερη στάση του Doddκαι τον τρόπο με τον οποίο δούλευε στο στούντιο. Inhouseμπάντες, άπειρα sessions, εκατοντάδες δίσκοι (45άρια βασικά) – αδύνατον να καταγράψεις με κάποιες λεπτομέρειες ή πολύ περισσότερο να τις θυμάσαι. Έτσι λοιπόν, κι εδώ, μην περιμένετε κάτι διαφορετικό. Ας επιχειρήσω απλώς κάποιες προσεκτικές υποθέσεις…
Κατ’ αρχάς πρέπει να μιλάμε για υλικό, που στην συντριπτική πλειονότητά του προέρχεται από το δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’60. Ο Mittooβρίσκεται ψυχή τε και σώματι στον αστερισμό της Stax, γκρουβάροντας σ’ ένα ύφος reggae/soul θυμίζοντας τον BookerTκαι τους MGs. Όχι σπανίως, για να μην νομιστεί ότι κάτι πάει λάθος, προσθέτει στις συνθέσεις του πνευστά και ενίοτε φωνή, ευρισκόμενος έτσι ακόμη πιο κοντά στον αμερικανικό ήχο της εποχής, περισσότερο ίσως από οποιονδήποτε άλλο τζαμαϊκανό performerτης γενιάς του. Βεβαίως, και εδώ βρίσκεται η ιδιαιτερότητά του, ενώ οι επιρροές του είναι σαφείς αποκλείεται να τον μπερδέψεις με Αμερικανό. Τα ρυθμικά του 2/4, είτε σεska, είτε σε πιο αργό reggaetempo, διαπερνούν σχεδόν όλα τα κομμάτια του – έτσι ως υπόστρωμα, επί των οποίων απλώνει με σιγουριά τους αυτοσχεδιασμούς του στο hammond.
Η φαντασία του, δε, δεν έχει όρια, αφού κατορθώνει να κάνει κάθε τι διαφορετικό, ξεκινώντας πάντα από το σημείο μηδέν, καταλήγοντας κάπου σε κάποια άλλη αισθητική περιοχή ανεξερεύνητη. Να γιατί οι συνθέσεις του, συχνά δίλεπτες ή τρίλεπτες, αγαπήθηκαν όσο λίγες από τη γενιά των breakbeatsκαι των funkyparties, επηρεάζοντας βεβαίως μέσα στα χρόνια, ολόκληρα κινήματα όπως εκείνα της acidjazzή της soul-funk. Ο JackieMittooείτε με τους SoulBrothers, είτε με τους Skatalites, είτε με τους SoulVendors, είτε με τους SoundDimensionέπλασε εκπληκτικά οργανικά (και κάποια άσματα) τριάντα ένα εκ των οποίων ανθολογούνται στη συλλογή της Heartbeat (σχεδόν όλα πρωτότυπα). Υπάρχει ανάμεσα ένας Lennon/McCartney, αλλά κυρίως υπάρχει ένα απίστευτο “Natureboy” (EdenAhbez), που κινείται σ’ ένα στυλ… reggae-exotica.
Δίνω στον ήχο μια ευκαιρία… και ξεχνάω προς ώρας την Ειρήνη…

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΡΑΣ ακόμη ένα δισκάκι

$
0
0
Το έκτο δισκάκι από τα «Γεροντοπείσματα» δεν είναι 45άρι, αλλά 33άρι. Επτάιντσο, αλλά 33άρι, με δύο tracksανά πλευρά (άπαντα σε μουσική και στίχους Δημήτρη Καρρά). Το πρώτο τέτοιο φορμά που τυπώθηκε στην Ελλάδα ήταν το ανάλογο των Morkaπίσω στο 1972, το τελευταίο είναι αυτό του Δημήτρη Καρρά. Η πρώτη πλευρά κινείται περισσότερο σε νεολαϊκούς δρόμους, ενώ η δεύτερη περιλαμβάνει μπαλάντες (με ακορντεόν, πιάνο, βιολί, κιθάρες κ.λπ.). Ας πούμε, όμως, λίγα λόγια παραπάνω για κάθε ένα από τα τραγούδια…
Το «Βαριά φωνή» (μουσική, στίχοι από τον Καρρά) είναι τραγουδισμένο από τον Μπάμπη Στόκα. Η ενορχήστρωση διατηρεί… εντεχνο-παραδοσιακά στοιχεία φέρνοντας στη μνήμη συνθέσεις του Θανάση Παπακωνσταντίνου. Ακόμη και ο Στόκας τραγουδά, εδώ, με φωνή που δεν αναγνωρίζεται αμέσως. Ακόμη και οι στίχοι, έχω την αίσθηση πως κρατούν κάτι από την «άπλα» της επαρχιακής Ελλάδας.
Τo«Στου κέντρου τον τεκέ» είναι ενορχηστρωμένο για κιθάρα, μπαγλαμά, μπουζούκι, κρουστά και φλάουτο. Οι Bandallusiaέχουν γυναικεία φωνή μπροστά (Ηλιάνα Πασπάλα), που αποδίδει με την πρέπουσα αποφασιστικότητα στίχους σαν και τούτους:«(…) μόνο εμένα ετοιμάζουν για θυσία/ πάλι σε μένανε θα κάτσουν τη στραβή/ και χρόνια έχω μια βάσιμη υποψία/ πως είμαι ελεύθερη μέσα σε φυλακή(…».
Η Πένυ Ραμαντάνη είναι η τραγουδίστρια των Όναρ και μαζί με τον Θεολόγο Κάππο τραγουδούν το «Γέλια πλαστικά». Κλασικό διαλογικό τραγούδι, με πολύ ωραία μελωδική ανάπτυξη και επίσης ωραία ενορχήστρωση (βιολί, σαξόφωνο…). Ο Κάππος δεν είναι πολύ πειστικός στην ερμηνεία του, αλλά ok… Το τραγούδι, πάντως, είναι πολύ καλό – και μάλλον το ωραιότερο από τα τέσσερα τού EP.
Στο τελευταίο «Θεαθήναι» τραγουδούν η Λόλα Γιαννοπούλου και βασικά ο Νίκος (Ατόφιος) Χριστοφίδης. Λιτή ενορχήστρωση (κιθάρα, μπάσο, κρουστά, βιολί), η οποία επενδύει το ελαφρό ραπάρισμα του Χριστοφίδη, καθώς και μια φράση μελωδική που τραγουδά (σαν σχόλιο ή σαν επωδό) η Γιαννοπούλου. Ενδιαφέρον ως «άποψη».

γιατί γίνονται εκλογές;

$
0
0
Είναι ένα ερώτημα, όπως και να το κάνουμε, που έχει μεγάλη σημασία, αφού στην απάντησή του θα μπορούσε να στηριχθεί τόσο η προεκλογική καμπάνια της κυβέρνησης, όσο και της αντιπολίτευσης.
Εκλογές δεν έγιναν όπως ισχυρίζεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος… «λόγω του εκβιασμού των θεσμών» (από τη μεριά της αντιπολίτευσης), αλλά επειδή η κυβέρνηση, στην οποία συμμετείχε, πολύ δύσκολα θα ψήφιζε τα νέα μέτρα.
Αυτή είναι η αλήθεια, και τούτο το είχαν ξεκαθαρίσει οι βουλευτές της συμπολίτευσης, όταν μαθεύτηκε πως το καινούριο «πακέτο» θα περιελάμβανε αύξηση του ΦΠΑ σε φάρμακα, βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες, λογαριασμούς ΔΕΚΟ, και ακόμη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ των νησιών, κατάργηση του ΕΚΑΣ, επανεξέταση όλων των παραμέτρων του ασφαλιστικού με βασικό στοιχείο την κατάργηση της 15ετίας –όπερ σημαίνει πως σύνταξη δεν θα δουν ποτέ οι άνθρωποι που μπαίνουν σήμερα, κακήν-κακώς, στην αγορά εργασίας, αφού έτσι όπως είναι διαμορφωμένες οι συνθήκες θα πρέπει κάποιος να είναι… μάγος, ώστε να συμπληρώσει σε 20 χρόνια 6000 ένσημα– και άλλα διάφορα το ίδιο επώδυνα, το ίδιο αντιαναπτυξιακά. 
Έτσι, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προτίμησε να «παίξει» με το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας (μεταφέροντας την εκλογή από τον Μάρτιο του ’15, τον Δεκέμβριο του ’14), γνωρίζοντας εκ των προτέρων πως… «Πρόεδρος δεν βγαίνει».

Η συνέχεια εδώ… http://www.lifo.gr/team/apopseis/54229

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ! ΕΥΤΥΧΕΣ ΤΟ 2015!

$
0
0
Πριν λίγο καιρό μου ζητήθηκε από το avopolis.grνα γράψω κάτι με αφορμή τα 18 χρόνια του site. Να αναφερθώ σε κάποιο μουσικό γεγονός, που να μου έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση όλην αυτή την εποχή. Δίσκοι, συναυλίες, internet& μουσική, κάτι άλλο, ό,τι άλλο… Δεν άργησα να σκεφθώ εκείνο το… εκπληκτικό που έζησα, όταν παραβρέθηκα στην πρώτη συναυλία του EnnioMorriconeστο Ηρώδειο, τον Ιούλιο (4/7) του 2005. Αυτό το κείμενο μεταφέρω κι εδώ...
Ποτέ μια συναυλία δεν είναι ό,τι βλέπω και ό,τι ακούω στη στιγμή, αλλά, πολύ περισσότερο, ένα σύστημα αξιών που σχετίζεται με το χθες και προβάλλεται στο αύριο. Κάτω απ’ αυτό το σκεπτικό, σχεδόν πάντα, παρακολουθώ live που γνωρίζω εκ των προτέρων το εκτόπισμά τους, αδιαφορώντας για το κοινώς λεγόμενο «ρίσκο» και την «έκπληξη». Έτσι, ποτέ, απ’ όσο μπορώ να θυμηθώ, δεν έχω φύγει από συναυλία με ξινισμένα μούτρα ή ανικανοποίητος. Είμαι πάντα χαλαρός, πλέοντας σ’ ένα σύστημα χαζής/χαρούμενης πνευματικότητας, περίπου αεροβατώντας. Το ίδιο και όταν προσέρχομαι και βεβαίως κατά τη διάρκεια, όπου συμμετέχω, συνήθως, έχοντας κλειστά τα μάτια. Έτσι αυτοσυγκεντρώνομαι…

Ο Ennio Morricone ήταν ακριβώς εκείνο που περίμενα ν’ ακούσω και να δω. Ό,τι είχα απορροφήσει χρόνια τώρα από τις ταινίες και τους δίσκους. Αυστηρός, τελειομανής, με διδακτορικό στο φινίρισμα, μέγας γνώστης του αρμονικού σχεδιασμού, σπάνιος μελωδός. Ακόμη, ένας άνθρωπος με υψηλή αισθητική, αλλά δίχως αισθητικές παρωπίδες, σχεδόν μ’ έναν άγιο ψυχισμό, από τον οποίον αποδρούσαν όλες οι φάσεις της Σελήνης. Ίσως, δε, να είναι μοναδικός συνθέτης (και) σήμερα στον κόσμο, που μπορεί να εμφανίσει το έργο του μπροστά σ’ ένα οποιοδήποτε κοινό, κάνοντάς το να πετάξει. Ο Νταλί θα ζωγράφιζε Ίκαρους γαλάζιους να εγκαταλείπουν τις κερκίδες…

Όσον αφορά εμένα; Άνοιξα τα μάτια μου ελάχιστες φορές κατά τη διάρκεια του κονσέρτου και η μία ήταν στα… κύματα του στυλ στην «Οικογένεια Σικελών». Ήθελα να δω την πλάτη του «θεού», πίσω από τα νοτισμένα τζάμια… 

Ο ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΛΑΒΡΑΝΟΣ &Η ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΟΥ

$
0
0
Πρόκειται για μια φωτογραφία που αναρτήθηκε στο facebookπριν δυόμισι χρόνια. Είναι η περίφημη Ορχήστρα του Γεράσιμου Λαβράνου στα μέσα των sixties. Εικονίζονται οι ίδιοι ακριβώς μουσικοί μ’ εκείνους που βλέπουμε στη φωτογραφία του οπισθοφύλλου του άλμπουμ «Χορέψτε με τον Γεράσιμο Λαβράνο και την Ορχήστρα του» [Polydor 45 285 LPHMH]. Μπορούμε να βάλουμε μία λεζάντα; Ας το επιχειρήσουμε... Υπάρχει ένας μουσικός άγνωστος προς εμένα (τον σημειώνω με «Χ») και δύο για τους οποίους τοποθετώ, δίπλα, ερωτηματικό. Οποιαδήποτε περαιτέρω επιβεβαίωση ή πληροφορία θα είναι χρήσιμη…
Η Ορχήστρα του Γεράσιμου Λαβράνου (από αριστερά):
Γιώργος Λαβράνος κρουστά, Μανώλης Μικέλης πιάνο, Γεράσιμος Λαβράνος τρομπέτα, Χ (ο μουσικός με τα γυαλιά), Νίκος Λαβράνος ντραμς, Νίσος Πανταζής(;) κοντραμπάσο, Ρήγας Σαριτζιώτης(;) φλάουτο, WallyBesserτρομπέτα
Επίσης επισυνάπτω κι ένα «άγνωστο», θλιμμένο, τζαζ διαμάντι του Γεράσιμου Λαβράνου, σε στίχους Λ. Μιχαηλίδη, τον οποίον ανέβηκε πριν κανα μήνα στο YouTube. Προέρχεται από ένα 45άρι της Philipsτου 1961 και τραγουδά ο Γιώργος Μούτσιος. Δεν πρέπει να το έχω ξανακούσει... Μου αρέσει ιδιαιτέρως, και ας μην ταιριάζει (ή μήπως ταιριάζει;) με το κλίμα της πρώτης μέρας του χρόνου.

PACO CHARLÍN τζαζ από την Γαλικία

$
0
0
Για τον ισπανό (είναι γεννημένος το 1975) κοντραμπασίστα και συνθέτη της jazzPaco Charlínέχω γράψει μια-δυο φορές στο δισκορυχείονκαι πολύ περισσότερες, παλαιότερα, στο Jazz& Τζαζ. Ο Charlín, μέλος κατά καιρούς διαφόρων σχημάτων –όπως του Athanasopoulos/ Pin Jazz Quartet του έλληνα σαξοφωνίστα Θάνου Αθανασόπουλου– έχει βεβαίως και προσωπική, δεκαετή και πλέον ίσως, δισκογραφία, το τελευταίο κομμάτι της οποίας έχει τίτλο “Statement of Pride” [free code jazz records, 2014].
Έντεκα συνθέσεις μέσης και κάπως μεγαλύτερης διάρκειας, άπασες του Paco Charlín και ηχογραφημένες τον Ιούλιο του ’12 στο TeatroPrincipalστην Pontevedraτης Γαλικίας, παρατάσσονται εδώ ερμηνευμένες από τους PhilipDizackτρομπέτα, EdenLadinπιάνο, Paco Charlín κοντραμπάσο και JohnDavisντραμς. Ένα κλασικό τζαζ κουαρτέτο δηλαδή, που κινείται σε επίσης κλασικούς δρόμους. Εννοώ πως η jazzτου ισπανού μουσικού προδίδει εν μέρει (και) την ευρύτερη καταγωγή της.
Υπάρχει οπωσδήποτε από τη μια μεριά η αντίληψη του αμερικανικού ήχου των latefifties-earlysixties, όσον αφορά στον τρόπο δόμησης της μουσικής (το πώς λειτουργεί ο αυτοσχεδιασμός δηλαδή ή το πώς παρατάσσονται τα soli), αλλά από την άλλη υπάρχει και το ευρωπαϊκό πνεύμα, με την «στρογγυλή» ανάπτυξη των μελωδιών, και τη γενικότερη ρομαντική ατμόσφαιρα (η οποία επιβάλλεται συνήθως από τις αργές ταχύτητες και το παίξιμο σε χαμηλή ένταση). Ας δούμε για παράδειγμα την μεγαλύτερη σε διάρκεια σύνθεση του άλμπουμ (8:02), που έχει τίτλο “Problemsolutions” όντας πλήρως χαρακτηριστική των αισθητικών προθέσεων του ισπανικού γκρουπ. Η πιανιστική εισαγωγή, η ανάπτυξη της ρυθμικής γραμμής και το πρώτο breakτης τρομπέτας, δεικνύουν την «άνεση» του σχήματος στην παραγωγή μιας jazzπολύ κοντά στο «μέσο» αυτί, με τον πιανίστα Ladinνα συνδυάζει στο παίξιμό του το… relaxingαίσθημα με την μελαγχολική προσέγγιση του BillEvans. Ο τρομπετίστας Dizack, στην πορεία, είναι εκείνος που επιφορτίζεται με την αλλαγή του κλίματος, ενδυναμώνοντας την bluesβάση της σύνθεσης, με το πιάνο να «γεμίζει» συνεχώς και με το rhythmsectionνα στηρίζει, άλλοτε δυναμικά και άλλοτε πιο διακριτικά, της τελική διαμόρφωση.
Ωραίο άλμπουμ, παράγωγο μουσικών που γνωρίζουν τι ακριβώς θέλουν.

οι διαβολάνθρωποι

$
0
0
Διάβασα πρόσφατα πως ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, στη συνάντηση που είχε με την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ζήτησε την αρωγή των αρμοδίων υπουργείων ώστε η Ελλάδα, και ο Μαραθώνας πιο συγκεκριμένα, να προσελκύσουν μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές. Λέω ν’ αφήσουμε ήσυχες τις «μεγάλες παραγωγές» και να ξεκινήσουμε σεμνά και ταπεινά με κανα b-movieθριλεράκι – όπως συνέβη και με την Βραυρώνα δηλαδή, πριν από 40 χρόνια.
Νίκος Βερλέκης - Gelsomina (από το "The Devil's Men"του Κώστα Καραγιάννη)

Η συνέχεια εδώ… http://www.lifo.gr/team/u46465/54299

ΔΑΝΑΗ ΣΤΕΦΑΝΟΥ «αλλόκοτο» σόλο πιάνο

$
0
0
Δεν ξέρω πόσοι γνωρίζουν την πιανίστα Δανάη Στεφάνου. Κανονικά θα έπρεπε να την γνωρίζουν όλοι, λόγω της εξαιρετικής μετάφρασής της στο κλασικό βιβλίο του MichaelNymanΠειραματική Μουσική, που κυκλοφόρησε στο τέλος του 2011 από τις εκδόσεις Οκτώ. (Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα μουσικά βιβλία –για να μην πω το καλύτερο– που τυπώθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα). Πάντως, σίγουρα, κάποιοι γνωρίζουν την Δανάη Στεφάνου όχι μόνο από το συγκεκριμένο βιβλίο, αλλά και από το ντούο ActeVide (τη συνεργασία της με τον ηλεκτρονικάριο Γιάννη Κοτσώνη), για το οποίο έχω γράψει παλαιότερα κι εδώ στο δισκορυχείον. Να προσθέσω, τέλος, πως η Στεφάνου πέραν από πιανίστα είναι και μουσικολόγος, μέλος του διδακτικού προσωπικού του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με αντικείμενο τον πειραματισμό και τον αυτοσχεδιασμό και πως πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε το“[herewith]”, το πρώτο ολοκληρωμένο προσωπικό LPτης, «κομμένο» για την νεοσυσταθείσα HolotypeEditionsτου Μιχάλη Μοσχούτη.
Το “[herewith]” είναι ένα βινύλιο για σόλο πιάνο. Για πειραματικό σόλο πιάνο, στην παράδοση ας πούμε που έχει οικοδομήσει στην Ελλάδα, βασικά, ο Σάκης Παπαδημητρίου. Λέω «ας πούμε», γιατί ανάμεσα σ’ έναν πιανίστα-αβαντγκαρντίστα, ανάμεσα σ’ έναν πειραματιστή και ανάμεσα σ’ έναν τζαζ-αυτοσχεδιαστή δεν υπάρχουν αναγκαστικές ταυτίσεις. Ο αβαντγκαρντίστας, που μπορεί να είναι ο πιο «απομακρυσμένος» από τους τρεις, θα μπορούσε να συνθέτει για… σώμα-πιάνου, έχοντας κατά νου ένα κάποιο concept. Απεναντίας ο πειραματιστής, αλλά κατά βάση και ο τζαζ-αυτοσχεδιαστής, «συνθέτει» για την ανάγκη της στιγμής. Επιχειρεί να ελέγξει δηλαδή το έργο του τη στιγμή, ακριβώς, που το παράγει. Γίνεται με άλλα λόγια, ταυτοχρόνως, δημιουργός και ακροατής. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς αποτελεί βασικό στοιχείο διάκρισης ανάμεσα στον πειραματιστή και τον, εν γένει, πρωτοποριακό συνθέτη.
Η Δανάη Στεφάνου είναι μια πειραματίστρια, για να έλθουμε στα του άλμπουμ, που παράγει ήχους της στιγμής μόνον από το πιάνο της. Αυτοσχεδιάζει, λοιπόν, εκμεταλλευόμενη όλο το σώμα του πιάνου (εσωτερικό-εξωτερικό), παράγοντας ποικίλες στάθμες θορύβου. Υπάρχουν tracksδηλαδή εντυπωσιακής έντασης (κυρίως εκείνα που αναπηδούν μέσα από τον «βασανισμό» των χορδών) και άλλα που ακούγονται κάπως σαν ιντερμέτζο, με μηχανιστικές παρεμβολές ή και με μιαν έγχορδη περιγραφικότητα. Διακρίνεται, με άλλα λόγια, τόσο το noisyπεριβάλλον, όσο και ένα «κοσμικό», που μοιάζει σαν να είναι ηλεκτρονικώς επεξεργασμένο (“afoldedpost-itwedged”, “wearethepronounsthatyouleave”). Στην πραγματικότητα, όμως τίποτα δεν έχει επισυμβεί επί των ηχογραφήσεων πέραν της μείξης και του mastering. Όλα είναι παράγωγα της στιγμής, άκρως εντυπωσιακού αποτελέσματος (φέρω ως παραδείγματα τα “unspecified” και “bydensitiesofforegroundnoise”, που αποτελούν μνημεία «ταξιδευτικού θορύβου»).
Ηχογραφημένο τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2014, στο Y2 Studioστην Αθήνα, σε παραγωγή του Μιχάλη Μοσχούτη, το “[herewith]” είναι ένα «ιδιότροπο», «αλλόκοτο» μα εν τέλει απολαυστικό πειραματικό LP, που θα ψαρέψει ακροατές όχι μόνον από το «πείραμα» γενικώς, αλλά και από το «πειραματικό ροκ» (ή το krautrockειδικώς).

ΕΛΛΑΣ – ΑΝΑΤΟΛΗ οι χρυσές δισκογραφικές εποχές των seventies

$
0
0
Έχω γράψει κι άλλες φορές στο δισκορυχείον για τα άλμπουμ και τα 45άρια από την Ανατολή (Λίβανος…) και την Αφρική (Αίγυπτος, Αιθιοπία…) , που τυπώνονταν στην Ελλάδα, στα χρόνια του ’70 κυρίως. Στο θέμα είχα αναφερθεί για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2005 στο Jazz& Τζαζ (τεύχος 147), στο κείμενο «Yadalladallaabiieljamal/ Εμφύλια samplesαπό τον Λίβανο». Μερικά στοιχεία από ’κείνο το άρθρο τα μεταφέρω, τώρα, εδώ… καθότι έχουν τη σημασία τους, κι ας έχει περάσει μια δεκαετία.

Δεν μπορώ να γνωρίζω λεπτομέρειες για το είδος της συμφωνίας που επετεύχθη ανάμεσα στην ελληνική EMI/Columbiaτων seventiesκαι τις λιβανέζικες εταιρείες Parlophone/VoixdelOrient (Series) και VoiceofLebanon, όμως περισσότερα από 400 βινύλια τυπώθηκαν στην Ελλάδα, με όλα τα αισθητικά χαρακτηριστικά των δίσκων της Columbiaτης εποχής, και με σαφέστατη αναγραμμένη την προέλευσή τους στα εξώφυλλα. Λογικό να υποθέσουμε πως οι μεγαλύτερες ποσότητες κατευθύνονταν προς Βηρυτό, κάποιο μικρό στοκ, όμως, παρέμενε στην Ελλάδα, σκονισμένο στα ράφια των δισκοπωλείων, έως ότου να τo φέρει στο φως η δισκορυχικήσκαπάνη…
Για ποίου είδους, όμως, σκαπάνη μιλάμε; Για εκείνη των ελλήνων ακροατών που γουστάρουν τη μεγάλη Fairuz, για εκείνη των απλών οριενταλιστών που εξακολουθούν να μαγεύονται από τον «κλαμπίστικο» ήχο του FaridElAtrache, ή για την άλλη των πληροφορημένων DJs, που αναζητούν στα άλμπουμ του EliasRahbaniή του OmarKhorshidδυτικότροπα orientalbreaks, κατάλληλα για απαιτητικά remixesκαι DJ-sets; Όλα έχουν το νόημά τους…
Ο EliasRahbaniήταν γνωστός στην Ελλάδα, ήδη από τα τέλη των sixties. Στη δεύτερη Ολυμπιάδα Τραγουδιού, που είχε διεξαχθεί το τριήμερο 27-29 Ιουνίου 1969 στο Παναθηναϊκό Στάδιο, το λιβανέζικο τραγούδι “La guerre est finie” του Elias Rahbani, που είχε ερμηνεύσει ο Manuel τραγουδώντας στη γαλλική, ήταν δεύτερο – ωραία μελωδία, για την οποία θα ταίριαζε η πρωτιά. (Νικήτρια, ως γνωστόν, είχε αναδειχθεί η ελληνική συμμετοχή με την Κλειώ Δενάρδου στο υπερεκτιμημένο τραγούδι του Ζακ Ιακωβίδη «Που ναν’ ο ίσκιος σου Θεέ»).
Ο Elias Rahbani είναι oένας από τα τρία αδέλφια Rahbani (οι άλλοι δύο είναι ο Assi και ο Mansour). Ο Assi (1923-1986) ήταν εκείνος που είχε παντρευτεί το 1954 την Fairuz (γιός τους ήταν ο επίσης συνθέτης ZiadRahbani) και μαζί με τον Mansour (1925-2009) έγραφαν τα τραγούδια τής μεγάλης καλλιτέχνιδας. Από ένα σημείο και μετά συνεργάστηκε μαζί τους και ο Elias, ο οποίος είχε όμως και ξεχωριστή καριέρα. Το πρώτο άλμπουμ (διπλό μάλιστα) των RahbaniBrothersπου τυπώθηκε στην Ελλάδα ήταν και το πρώτο της συνεργασίας της ελληνικής με την λιβανέζικη EMI. Ο τίτλος του ήταν “SahAnnom” [EMI/ ParlophoneGVDL 1/2, 1972] και αφορούσε στη μουσική από κάποιο musical, στο οποίο τραγουδούσε η Fairuz
O δίσκος, όμως, του EliasRahbani, που πάντα θα αναζητείται από τους συλλέκτες, τους DJsκαι όποιους άλλους είναι ο πρώτος «τόμος» του “MosaicoftheOrient” [GVDL35] επίσης από το 1972. Από το σύντομο βιογραφικό του οπισθοφύλλου μαθαίνουμε πως ο Rahbaniήταν τότε 34 ετών (είχε γεννηθεί δηλαδή το 1938), πως είχε γράψει ήδη πάνω από 700(!) τραγούδια, πως ηχογράφησε το άλμπουμ του στον Λίβανο και πως, σε κάθε περίπτωση, ένοιωθε υπερήφανος για την βράβευσή του στην Ολυμπιάδα Τραγουδιούτης Αθήνας, τρία χρόνια νωρίτερα (όχι παίζουμε).
Εκείνο που πράττει στο “MosaicoftheOrient” ο Rahbaniείναι απλό και όχι ιδιαιτέρως πρωτότυπο. Επιχειρεί να συνδυάσει ανατολίτικα όργανα (νέι, μπουζούκι, κανόνα, τάμπλα) με δυτικά (ηλεκτρική κιθάρα, hammond, μπάσο, ντραμς). Όπου δεν καταφέρνει ν’ ακούγεται σαν Βασίλης Βασιλειάδης (“Letsdance”), ακούγεται σαν Γιάννης Σπανός (“Sweeteyes”). Αν και το καλύτερο κομμάτι του LPτου είναι το “LadancedeNadia” εξαιτίας του ορμητικού νέι και κάποιων σημείων έτοιμων για λούπα (πιάνο-ντραμς). Ενδιαφέρουσα πρόταση, που μπορεί να πάει παραπέρα, αναλόγως των προσόντων του εκάστοτε κοπτοράπτη… Ας μνημονεύσω επίσης το LP “With Love…” [ΕΜΙ GVDL 286] του 1978, στο οποίον ακούγεται και η επιτυχία “Liza…Liza”. Πρόκειται για ένα αξιοπρεπέστατο disco-funkάλμπουμ, που, τώρα, θα το ψάχνουν διάφοροι. Όπως διάφοροι θα ψάχνουν και το “AbuAli” [GR. ZidaInternationalLP-ZIDA 601, 1978], ένα επίσης eastern-disco-funkέργο του ZiadRahbani(γενν. το 1956), στο οποίο συμμετέχουν και έλληνες μουσικοί (Άγγελος Μπότσης μπάσο, Λευτέρης Τζήμας ντραμς, Κώστας Νικολόπουλος κιθάρες…). Προφανώς, αυτό ήταν ηχογραφημένο στην Ελλάδα…
Την ίδια περίοδο, εκεί πίσω στο 1972, κυκλοφορεί και το “OrientalMood” [GVDL 34] του JacquesKodjian, που είναι μάλλον προτιμότερο αφού περιέχει το soulfulorientalBektobismak” (διασκευή τραγουδιού της Fairuz), το groovyjazzygo-goNassamalaynalhawa” (κι αυτό από το ρεπερτόριο της Fairuz) ή το “BentelShalabiya” με την ωραία συνομιλία congas-bongos.
Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί, βεβαίως, ο αιγύπτιος κιθαρίστας OmarKhorshid(1945-1981) και πρώτης τάξεως άλμπουμ οι τρεις «τόμοι» του “BellyDancewithOmarKhorshidandHisMagicGuitar” [GVDL 95, GVDL 202, GVDL 203]. Ο τρίτος απ’ αυτούς που κυκλοφόρησε το 1974 είναι πιθανώς ο πιο σημαντικός, αφού περιέχει έξοχες διασκευές «παγκοσμίων» θεμάτων (“Lovestory”, “Godfather”, “Popcorn”, “Malaguena”, “LaPaloma”…). Ιδίως το “Popcorn” του GershonKingsleyείναι χάρμα, με τον Khorshidνα αυτοσχεδιάζει προς μια surf-orientedκατάσταση, με πολύ συνετή χρήση των keyboards(μην ξεχνούμε πως το “Popcorn” είναι ένα electro-popclassicαπό το 1969). Στην ίδια λογική και ο πρώτος «τόμος» προσφέρει της ανάλογης αισθητικής εκδοχές των “Casatschok”, “Laplaya”, “Lacumparsita”, “Solenzara”…

Το 1975 ήταν για τον Λίβανο μία μαύρη χρονιά. Μαρωνίτες χριστιανοί, μουσουλμάνοι και Παλαιστίνιοι (που είχαν καταφύγει εκεί μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, το 1948) μπλέκουν σ’ έναν εμφύλιο, ο οποίος μόλις σ’ ένα χρόνο είχε 40 χιλιάδες νεκρούς και 100 χιλιάδες τραυματίες. Μέσα σ’ αυτό σκηνικό, η Βηρυτός, το σημαντικότερο τουριστικό και εμπορικό κέντρο της μεσογειακής Ανατολής, θα υποστεί πανωλεθρία. (Τα χειρότερα θα έρχονταν βεβαίως 7 χρόνια αργότερα, όταν η πόλη θα βομβαρδιζόταν από τους Ισραηλινούς). Άραγε από ’κείνα τα περίφημα orientalclubsπου έχουμε δει όλοι μας σε φωτογραφίες, να απέμεινε τίποτα; Κάτι από τον μαγικό κοσμοπολιτισμό του «FaridAlAtrache»; Άγνωστο. Δίσκοι, πάντως, εξακολουθούσε να τυπώνονται στην Αθήνα και να φεύγουν για την Βηρυτό και μετά το 1975.
Οι fansτου ψυχεδελικού ήχου θα γνωρίζουν σίγουρα το συγκρότημα Sea-ders(Cedarsλίγο αργότερα) το κορυφαίο γκρουπ του Λιβάνου στα sixties. Όποιοι δεν έχουν ακούσει, ας πούμε, το «διαμάντι» “Hideifyouwanttohide” ή και το “Foryour information” που έχουν πει επίσης ο ArisSanκαι οι Τούρκοι Mavi Işıklar, δεν θα ανατριχιάσουν… Εκτός των Cedars, στο Λίβανο διέπρεπαν και οι News, ένα γκρουπ που άφησε πίσω του ένα «ελληνικό» LP, το “OldWineNewBottles” [GVDL 219] το 1975. Για την ιστορία των Newsμπορείτε να διαβάσετε εδώ… http://diskoryxeion.blogspot.gr/2011/07/news-lp.html).
Μία άλλη σειρά ελληνο-λιβανέζικων άλμπουμ που κάνει και σήμερα εντύπωση είναι η SuperBellyDance!”, στην ετικέτα VoiceofLebanon. Ένα τέτοιο άλμπουμ από το 1975 [VLMX60] περιέχει μερικά πολύ ενδιαφέροντα ethnic-fusions. Ειδικώς το “Raksetelfadaa” σύνθεση του NourElMallah, που αποδίδει ο OmarKhorshidείναι άπαιχτο (κάτι σαν ethnic-psychμε… hauntedfarfisaκαι διπλοπενιά από ηλεκτρική κιθάρα). Αλλά και γενικότερα, τα περισσότερα από τα κομμάτια κινούνται σε υψηλά στάνταρντ – ακόμη κι εκείνα που ηχούν πιο κοντά στο πούρο oriental, όπως το “Nada” του NicolasElDik. Όσον αφορά στο περίφημο “Yadalladallaa” του FaridElAtrache, ακούγοντάς το συνειδητοποιείς από πού «έκλεψε» κόσμος και κοσμάκης (από τους Embryo, μέχρι την NatashaAtlas).
Και για να μην αφήσω την… jazzπαραπονούμενη και εκτός ενός τέτοιου κειμένου να σημειώσω την περίπτωση του άλμπουμ BellyDance!, SpectacularRhythmsfromtheMiddleEast [GVDL 74, 1974] γεμάτο από ηλεκτρικά/ ακουστικά ταξίμια, σε χιτζάζ, σαμπά, νιχαβέντ και μπεγιατί δρόμους, παιγμένα από άραβες αυτοσχεδιαστές (JosephKarkourνέι, MohammedLabbanβιολί, AhmedMenaymneκανόνας, ZiadRahbaniόργανο).
Επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζουν το LPτου HassanAbouSeoudVivaBellyDance” [GVDL 234, 1975] με bellydanceπερασμένο μέσα από moogsynthesizer, το LPτου AssadKhouryElectronicTouchesBellyDance” [ByblosBL 912, 1978] (σαφέστατος ο τίτλος) και ακόμη το άλμπουμ του RajaLebanon” [GVDL 370, 1980]. Ο Rajaήταν ένας ευφάνταστος συνθέτης και μουσικός (παίζει όλα τα κρουστά που ακούγονται στις ηχογραφήσεις του και ακόμη σύνθια, όργανο και πιάνο), ο οποίος παρουσιάζει ένα πολύ σύγχρονο… belly-dance (με τόνους από breaksκαι άπειρο υλικό για λούπες). Ultra-funkyείναι και δύο άλμπουμ που ηχογράφησε ο Rajaσε μια αμερικανική εταιρεία, την RoseInternationalProductions(από το Burbankτης California) το 1982 (“JourneyintoRhythm”) και το 1984 (“DanceIllusion”). Αυτά, όμως, σε κάποια άλλη ανάρτηση του δισκορυχείου
Εκτός, όμως, από τις λιβανέζικες εταιρείες η ελληνική EMI/Columbiaσυνεργαζόταν και με την αιγυπτιακή SonoCairo. Από τα άλμπουμ που μας ενδιαφέρουν εδώ ειδικής μνείας αξίζει το (ελληνικό) LP “Egypt, A Holiday Souvenir” [EMI/ Columbia/ Sono Cairo 14C 064-96911]του 1975, στο οποίο ακούγεται το “Amber of the Nile”με τον Salah Ragab (και όλοι ξέρουν τι σημαίνει πλέον το όνομα “SalahRagab”), καθώς και κομμάτια των Mohamed Abdel Wahab, Ali Ismail, Said Darwish, Karim Shouhry-Andrea Rayder και El Rayes Abas.
Και που τελειώνει αυτή η ιστορία; Πότε τελειώνει δηλαδή η συνεργασία της ελληνικής EMI/Columbiaμε τις εταιρείες της Ανατολής; Το πιο… μεταγενέστερο άλμπουμ που γνωρίζω είναι το “TheLibyanMelodies” [MIZ 2] του λίβυου κιθαρίστα NasserMizdawiαπό το 1983 σε ύφος PaulMauriat, που και αυτό είναι… madeinGreecebyEMI. Ο Mizdawiμπορεί να lounge-άρει αγρίως (και ωραία) έχει όμως και κομμάτια περισσότερο απαιτητικά, δείχνοντας πως ως συνθέτης-κιθαριστής μετράει. (Το B2 για παράδειγμα –όλα τα tracksέχουν αραβικούς τίτλους– στο οποίο περνάει και παιξίματα με distortion).
Αυτά, σε πρώτη φάση…

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ - ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ένα debate που πρέπει να γίνει

$
0
0
Η πυκνότητα του πολιτικού χρόνου, που βιώνουμε από το 2009 και μετά είναι ομολογημένη απ’ όλους. Αν και από την προεκλογική περίοδο των διπλών εκλογών του 2012 έχουν περάσει περί τα δυόμισι χρόνια, παρά ταύτα πολλά γεγονότα εκείνης της εποχής θυμίζουν… προϊστορία.
Τον Απρίλιο του 2012 ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος εγκαλούσε τον αρχηγό της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, πως απέφευγε το μεταξύ τους debateεπειδή δεν ένοιωθε σιγουριά για τις θέσεις του...

Η συνέχεια εδώ… http://www.lifo.gr/team/apopseis/54374

ATOMIC SIMAO space rock από την Ουκρανία

$
0
0
Είναι τόσο πλατιά η διάδοση του space-rock–δεν συνέβη τώρα αυτό, ισχύει από τα πρώτα χρόνια του ’90–, ώστε πλέον να αποτελεί κάτι σαν «σίγουρο χαρτί» η εμφάνιση-δισκογράφηση ενός γκρουπ, από μιαν «άλλη» χώρα. Τούτο το υποστηρίζω ακούγοντας (και) το εξαιρετικό πρώτο LPτων Ουκρανών AtomicSimao– μια μπάντα που υπάρχει εδώ και κάποιον καιρό, έχοντας καταγράψει έως ώρας τις δυνάμεις σε δύο άλμπουμ. Το πρώτο απ’ αυτά, το “Nōdo” ηχογραφημένο το φθινόπωρο του 2012, αφού έκανε την όποια κίνησή του στο bandcampτώρα αποτυπώνεται σ’ ένα ελληνικό βινύλιο της CosmicEye, ενώ το “Sphyro” που ακολούθησε (2013) διατίθεται για την ώρα μόνο… άυλα (MP3, FLAC κ.λπ.). 
Το Nōdoείναι ένα κλασικό στον ήχο του space-rockάλμπουμ. Οι τέσσερις μουσικοί, ο SuninEveryoneντραμς, ο JanovskyManCostume” κιθάρες, εφφέ, μπάσο, ο Givotnoeπλήκτρα, ηλεκτρονικά και ο Rayκιθάρες, λούπες εκείνο που πράττουν είναι να εμπιστευτούν, απλώς, τις δυνατότητες και τις δυνάμεις τους στην οικοδόμηση ενός ηχητικού κλίματος που γενικώς είναι space, αλλά ειδικώς κατακρατεί στοιχεία και από το progressiverockκαι από το krautrockκαι από τους… παλαιοπαγείς ψυχεδελικούς ήχους. Έτσι, κομμάτια όπως το “Voodoochillum” διατηρούν όλα εκείνα τα κλασικά χαρακτηριστικά του στυλ, έχοντας τις κιθάρες και τα εφφέ μπροστά, να γεμίζουν κάθε παρεχόμενο χώρο, με τα πλήκτρα και το ρυθμικό τμήμα να χτίζουν ανυπέρβλητα background. Στο “Stoned& spontaneous” που κλείνει την πρώτη πλευρά τα δεδομένα δεν αλλάζουν. Οι Ουκρανοί αν και χαμηλώνουν κατά τι το volume, τζαμάροντας προς ένα krautπεριβάλλον, στην πράξη εξακολουθούν να παίζουν την ίδια «βαριά» και επιστημονικώς σκληροτράχηλη μουσική, πριν καταλήξουν μέσα από ένα ακόμη πιο trippyτελείωμα.
Στην δεύτερη πλευρά οι τρεις συνθέσεις (“Dowhatyoudo”, “Beautydoesnotbelongtoanything”, “Dancingemptiness”) έρχονται να υποστηρίξουν τη βασική άποψη που λέει πως… οι AtomicSimaoείναι ένα γλαφυρό spaceσχήμα, που διαμορφώνει έξοχες ιδέες και καταστρώνει ακόμη πιο έξοχα «κοσμικά» σχέδια. Δεν είναι η ευκρίνεια και η καθαρότητα της ηχογράφησης, αλλά η πλήρης αφομοίωση των καλυτέρων Floyd-ικών διδαγμάτων, σε συνδυασμό με την εξώκοσμη αύρα που αναδίνουν άλμπουμ όπως εκείνο το ασυναγώνιστο των Γερμανών MySolidGroundστην Bacillusαπό το 1971. Ειδικώς το τρίτο track, το “Dancingemptiness” αποτελεί μνημείο σύγχρονου kraut, που θα έπρεπε να μελετηθεί απ’ όλους – από παλιούς και νέους γνώριμους.
Οι 350 κόπιες (με το πολύ ωραίο «τζίμικο» εξώφυλλο) φρονώ πως είναι λίγες γι’ αυτό το διαμάντι…
Viewing all 5027 articles
Browse latest View live