Quantcast
Channel: ΔΙΣΚΟΡΥΧΕΙΟΝ / VINYLMINE
Viewing all 5029 articles
Browse latest View live

ΧΑΡΡΥ ΚΛΥΝΝ οι αμερικάνικες επιρροές και η πορεία του στην εποχή των μνημονίων

$
0
0
Σε σχέση πάντα με τον Χάρρυ Κλυνν να πούμε και το μέσες-άκρες γνωστό πως καλλιτεχνικά ανδρώθηκε στην Αμερική, στα underground μαγαζιά της Νέας Υόρκης, του Σικάγου και του Μόντρεαλ, πέφτοντας μέσα στην ακμή τής πάντα πολιτικά ανορθόδοξης stand-up comedy (στο καθοριστικό διάστημα για τα πάντα-όλα, από τα late sixties μέχρι και τα early seventies).
Οι βασικές του επιρροές δεν ήταν οι δικοί μας κωμικοί του ’50 και του ’60 (φυσικά), αλλά ο Lenny Bruce (που πιθανώς να τον είδε καιζωντανό), ο George Carlin και κυρίως και πάνω απ’ όλους ο μαύρος κωμικός και πολιτικο-κοινωνικός ακτιβιστής Dick Gregory. Από τον Gregory πήρε ο Χάρρυ Κλυνν το δούναι και λαβείν του μονολόγου, την επικοινωνία με το κοινό δηλαδή, και τον τρόπο μέσω του οποίου θα επιτυγχανόταν η λεκτική κορύφωση, που θα πυροδοτούσε και τη γενικότερη έκρηξη (του ακροατηρίου).
Είναι κρίμα που δεν μπόρεσε να κάνει δίσκο στην Αμερική ο Χάρρυ Κλυνν, γιατί αυτό το ατρόμητο λεκτικό ταμπεραμέντο του στην Ελλάδα καταγράφηκε μόνο στις «παράνομες» κασέτες του.
Για τις δύο ουδέτερες αναρτήσεις που έκανα για τον Χάρρυ Κλυνν στο facebook (η πρώτη με το coverτου βιβλίου του στον Κάκτο και η δεύτερη για την αμερικάνικη περιπέτειά του) έλαβα πάνω από 350 likes(συνολικά). Όμως για την τρίτη και μάλλον τελευταία θα λάβω πολύ λιγότερα. Έτσι είναι αυτά τα πράγματα…
Λοιπόν, εμένα δεν με ξένιζαν καθόλου τα «εμπρηστικά» κείμενα του Χάρρυ Κλυνν (έτσι τα αποκαλούν οι φιλελέρες και οι comme il faut του Κολωνακίου), στο προσωπικό του μπλογκ, βασικά στην εποχή του μνημονίου. Ούτε έχω να του προσάψω κάτι. Καλά έκανε και τα ’χωνε στους Σαμαροβενιζέλους, στα Ποτάμια, στους Μπουτάρηδες, στους κλέφτες των βοθροκάναλων και στις λέρες τους δανειστές. Γιατί ο Χάρρυ Κλυνν δεν είχε συνηθίσει να κρατάει το στόμα του κλειστό, όταν ακόμη, στην Ελλάδα, βασίλευε η λογοκρισία… θα το κρατούσε τώρα;  
Εντάξει, υποστήριζε τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ φανερά τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2015 και πιο μετά τον μνημονιακό πια – αν και ο χαμός του γιού του (τον Ιούνιο του ’16) θα πρέπει να είναι ένα όριο, όσον αφορά στο τι γνωρίζουμε για ’κείνον (για τις θέσεις του, τις απόψεις του κ.λπ.).
Προσωπικά πάντα σεβόμουν και λογάριαζα το πολιτικό αισθητήριο του Χάρρυ Κλυνν (ασχέτως αν συμφωνούσα 100%, λιγότερο ή και καθόλου με όσα έγραφε), όσο ακραία (αυτό) και να εκφραζόταν.

ΑΜÉLIA MUGE – ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΟΥΚΟΒΙΚΑΣ αρχιπέλαγος

$
0
0
Δεν είμαι σίγουρος πόσες εγγραφές του Μιχάλη Λουκοβίκαέχω ακούσει – έχω ακούσει όμως, σίγουρα, το άλμπουμ του «Το Χρυσάφι Τ’ Ουρανού» (2008), για το οποίο πρέπει να είχα γράψει καλά λόγια, παλαιά, στο Jazz& Τζαζ. Τώρα, μετά από δέκα χρόνια δηλαδή, έρχομαι ξανά σ’ επαφή μ’ ένα άλμπουμ του Μιχάλη Λουκοβίκα, το Archipelagos[Periplus (AMML), 2017], το οποίο μοιράζεται ο έλληνας συνθέτης με την πορτογαλίδα τραγουδίστρια, εικαστικό και μουσικό Amélia Muge. Ο τίτλος του άλμπουμ υπονοεί οπωσδήποτε καιτο conceptπου εδώ ακολουθείται, το οποίο, χοντρικά, αφορά σε μια μουσική περιδιάβαση που ξεκινά από τα πορτογαλικά παράλια (του Ατλαντικού), φθάνοντας έως και τα ανατολικά παράλια της Μεσογείου. Ένα φανταστικό αρχιπέλαγος, δηλαδή, που αποκτά κοινά «πατήματα» μέσα από τα λόγια και τους ήχους. Σ’ αυτό το ταξίδι των Muge-Λουκοβίκα συμπαρίστανται… δεκάδες μουσικοί, από τους οποίους κάποιοι είναι βασικοί, κάποιοι guestsκαι κάποιοι επιπρόσθετοι. Οι βασικοί πάντως είναι οι ακόλουθοι: Amélia Muge φωνή, κιθάρα, braguesa, κρουστά, Μιχάλης Λουκοβίκας φωνή, ακορντεόν, ηχητικά εφφέ, Μάνος Αχαλινωτόπουλος κλαρίνο, φωνή, Κυριάκος Γκουβέντας βιολί, βιόλα, Χάρης Λαμπράκης νέυ, φλογέρα με ράμφος, MariaMondaτρίο (SofiaAdrianaPortugal, SusanaQuaresma, TâniaCardoso), Δημήτρης Μυστακίδης κιθάρα, μπουζούκι, μπαγλαμάς, τζουράς, RicardoParreiraπορτογαλική κιθάρα, AntónioQuintinoκοντραμπάσο, FilipeRaposoπιάνο, ακορντεόν, συνθετητές και José Salgueiro, κρουστά.
Οι μουσικές του «Αρχιπελάγους» δεν είναι εύκολο να περιγραφούν, καθότι, ταυτιζόμενες με τους γεωγραφικούς σταθμούς ενός τέτοιου ταξιδιού, αποκτούν, κάθε φορά, και διαφορετικά χαρακτηριστικά. Το να γράψεις “ethnic”, λοιπόν, είναι βεβαίως κάτι απλό και ενδεχομένως «σωστό» –αν το ethnicιδωθεί όχι ως μια ταμπέλα, προκειμένου κάτι να πουληθεί, αλλά ως μια σοβαρή απόπειρα να αναδυθούν και να αναδειχτούν μουσικές μιας ευρύτερης περιοχής, προφανούς αισθητικής αξίας–, αλλά από την άλλη (το ethnic) δεν μπορεί παρά να είναι και περιοριστικό, επειδή το conceptστο «Αρχιπέλαγος» δεν έχει να κάνει μόνο με τις μουσικές. Σ’ αυτήν την περιδιάβασή τους, λοιπόν, ο Λουκοβίκας και η Muge μετέρχονται δείγματα ή σπαράγματα έργων διαφόρων δημιουργών (ποιητές, λογοτέχνες και μουσικοί φυσικά), από διαφορετικά μέρη ή ιστορικές εποχές, που τους έχουν επηρεάσει σ’ αυτή τη συγκρότηση τού οράματός τους. Ανάμεσά τους και οι Τούντας, Τσιτσάνης, Μητσάκης, Saramago, Violeta Parra, Pessoa, Hölderlin, Ευριπίδης κ.ά.
Έτσι, και πάρα το γεγονός πως υπάρχει ένα πλήθος υπαινιγμών και πασίδηλων επιρροών στα τραγούδια του «Αρχιπελάγους», εντούτοις το τελικό αποτέλεσμα δεν μοιάζει, ούτε είναι, έρμαιο όλων αυτών (των αναφορών). Υπάρχει συνοχή, θέλω να πω, και σοβαρή προσπάθεια να ενσωματωθούν τα πάντα (από fados, μέχρι λαϊκο-ρεμπέτικα, και από τα δικά μας δημοτικά μέχρι τα διάφορα και κατά τόπους φολκλορικά) σ’ ένα σώμα, μέσα από μια χαλαρή, αλλά ουσιαστική αιτιολόγηση, που έχει να κάνει με το μουσικό και τραγουδιστικό πάθος, τη μελέτη και τον σεβασμό όλων αυτών των ποικιλώνυμων παραδόσεων.
Το σοβαρό αποτέλεσμα και η δουλειά, που τρέχει πίσω από το «Αρχιπέλαγος»,  φαίνεται παντού, και ειδικότερα σε μερικά από τα τραγούδια, που έτσι κι αλλιώς θα τα χαρακτήριζα καταπληκτικά. Ανάμεσάτουςτα“The hours (As horas)”, “Uma ilha, Utopia”, “Um início” και“Nostalgia: Cantar de emigração”.
Να πούμε, τέλος, πως τoάλμπουμ κυκλοφορεί σε συσκευασία διπλού CD. Τoένα είναι το “Archipelagos”, ενώ το δεύτερο αφορά σ’ ένα πολυσέλιδο τρίγλωσσο booklet (χρησιμότατο, όσον αφορά στην ανάγνωση του συνολικότερου project).

ΜΙΚΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK 97

$
0
0
23/5/2018
Πέθανε ο Φίλιπ Ροθ, για κάποιους, για πολλούς, ο μεγαλύτερος συγγραφέας της σύγχρονης Αμερικής. Στην Ελλάδα κυκλοφορούν πολλά βιβλία του, που τυπώθηκαν σχεδόν όλα τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Αργήσαμε να τον πάρουμε χαμπάρι δηλαδή. Πάντως το πρώτο(?) ελληνικό του ήταν το «Η νόσος του Πορτνόυ» [Γράμματα, 1980], ένα βιβλίο που το είχα διαβάσει στα μέσα των έιτις κι είχα πάθει πλάκα. Απίστευτη αφήγηση γύρω από το σεξ, τον αυνανισμό και τις πάσης φύσεως σχετικές ενοχές και εμμονές - μια εκπληκτική εκλαΐκευση του φροϋδισμού, με οξύτητα, με πνεύμα, με χιούμορ, που είχε αναστατώσει την Αμερική (όταν κυκλοφόρησε εκεί το 1969). Για την Ελλάδα δεν ξέρω…
Ίσως η πιο παλιά μετάφραση Ροθ στην Ελλάδα να είναι η «Φανταστική συνομιλία ενός καλού πολίτη με τον πρόεδρο Νίξον», που είχε τυπωθεί στο περιοδικό ΛΩΤΟΣ (τεύχος 2-3) το 1971 (τόσο παλιά!). Απίστευτο κείμενο, που έκανε με τα κρεμμυδάκια τον ανεκδιήγητο και πολεμοχαρή Νίξον, μέσα στην κορύφωση του δράματος στο Βιετνάμ. 

20/5/2018
Μεγαλώσαμε με τη βία του Μπαρμπαγιώργου… Πού ήταν οι παιδοψυχολόγοι, όταν μας διαπαιδαγωγούσε ο Ευγένιος Σπαθάρης;

20/5/2018
Παλιά, στις δεκαετίες του ’50 και του ’60, υπήρχαν οι Εικόνες της Ελένης Βλάχου που έγλειφαν ολημερίς και ολονυχτίς τους βασιλιάδες όπου γης. Τηλεόραση δεν υπήρχε κι έτσι όσοι σώφρονες άνθρωποι ήθελαν ν’ αποφύγουν οποιαδήποτε καθημερινή επαφή με τον… υψηλότατο βούρκο, μπορούσαν μάλλον άνετα να το πράξουν. 
Τώρα, με το ίντερνετ, ξέχασέ το. Έτσι για πλάκα να το ανοίξεις είσαι υποχρεωμένος να γευτείς την μπουρδολογία τη σχετική με τους γάμους του κάθε χαραμοφάη. 
Εγώ αυτό το αποκαλώ «βία», ύπουλη και υποδόρια, με αφάνταστες συνέπειες για την υγεία μας ως κοινωνία.

19/5/2018 
Δεν πίνει μπύρα. Πίνει φρέντο χωρίς καλαμάκι, για να... προστατεύσει το περιβάλλον. Νερό όμως πίνει από πλαστικό μπουκάλι 

19/5/2018
Υπάρχουν κάποιοι που τους αρέσει να τους βρίζουν ή να γελάνε μαζί τους. Δεν εξηγείται αλλιώς...

18/5/2018
Εντάξει, ο άνθρωπος μπορεί να βρισκόταν σε σύγχυση, μπορεί να παρέπαιε κάπου ανάμεσα στην αισθητική μαυρίλα του ναζισμού και την αθεράπευτη έλξη του προς τον κοινωνικό μηδενισμό, είχε όμως το ταλέντο να γράφει δυνατά τραγούδια. Μέσα απ’ αυτό το σκοτάδι, εννοώ, είχε τον τρόπο να βγάζει προς τα έξω τα πεισιθάνατα αισθήματά του μ’ έναν ώριμο καλλιτεχνικά τρόπο.
Κάποτε είχα όλους του δίσκους των Joy Division. Από τις αρχές του ’90 όμως δεν έχω ούτε έναν…

18/5/2018
Έγινε κάποιος ντόρος εσχάτως γύρω από το Σταμάτη Σπανουδάκη, με αφορμή κάτι συναυλίες του στο Παλλάς, στις οποίες παραβρέθηκαν ανάμεσα σε άλλους ο φίλος του ο… Καραμαλής με τη γυναίκα του Νατάσα και λοιπά και λοιπά…
Είναι πολλοί εκείνοι που θάβουν το Σπανουδάκη επειδή δηλώνει χριστιανός, κι επειδή εμπνέεται για να φτιάξει τις μουσικές του από τις λεγόμενες «μεγάλες ιδέες». Επίσης, επειδή λέει αυτά που λέει…
Δεν θεωρώ σοβαρούς αυτούς τους λόγους, προκειμένου να συνταχθεί οποιαδήποτε κριτική πάνω στο έργο του. Θετική ή αρνητική. Το θέμα είναι αν οι μουσικές του έχουν καλλιτεχνική αξία και αν κινητοποιούν συναισθήματα. Αυτό, εμένα, με νοιάζει κατ’ αρχάς.
Εγώ δεν τις βρίσκω κακές τις… εθνικιστικές μουσικές του Σπανουδάκη. Ακούγονται. Και ορισμένες φορές είναι μάλιστα και εμπνευσμένες, γιατί ο Σπανουδάκης είναι πολύ καλός μουσικός και δυνατός μελωδός – κάτι που το αποδεικνύει περισσότερο από 50 χρόνια τώρα.
Εντάξει, κι εμένα τα τραγούδια του από τα οποία τον έμαθε ο κόσμος (εκείνα που είπαν ο Πάριος, η Βιτάλη, η Αρβανιτάκη, ο Γαϊτάνος…) δεν μου λένε απολύτως τίποτα, κυρίως γιατί οι στίχοι τους έχουν έναν αισθητισμό, μιαν επιτηδευμένη ρομαντικότητα που μ’ ενοχλεί, αλλά με τις μουσικές του δεν συμβαίνει το ίδιο.
Ο Σπανουδάκης έχει συνθέσει π.χ. εξαιρετικά σάουντρακ, στη δεκαετία του ’70 έβγαλε πολύ καλούς δίσκους (μάλλον από καλούς μέχρι φοβερούς) και όταν ήταν 18 χρονών είχε γράψει και τραγουδήσει αυτό το κομματάκι…
Για βρείτε μου έναν Έλληνα 18άρη, σήμερα, που να μπορεί να γράψει κάτι ανάλογο σε αξία… Ας είναι και χιπχόπ, ας είναι κι ό,τι παπαρία να ’ναι…

THE SOUND EXPLOSION ένα έξοχο garage-punk comeback

$
0
0
Θυμάμαι τους SoundExplosionαπό τις αρχές της δεκαετίας του ’90 – από τα liveκαι τους δίσκους τους (LP και 45άρια). Καθαρό και αμόλυντο garage-punk, ναι μεν στο πέρας της «αναβίωσης», αλλά πάντα με δύναμη και με πάθος παιγμένο και με πολλές και ωραίες (να το λέμε και τούτο) ελληνικές αναφορές (“Hopelessendlessway” / Olympians, “MisirloutheGreek” κ.λπ.), που για ’μας είχαν, έχουν και θα έχουν και αυτές το νόημά τους. Οι άνθρωποι ζούσαν για ’κείνο που έκαναν, τα έδιναν όλα στη σκηνή και τα βινύλια, ο κόσμος από κάτω όχι απλώς γούσταρε μα παραληρούσε… και καθώς τα χρόνια κυλούσαν η μπάντα θα ετοποθετείτο από την ιστορία σ’ ένα άλλο επίπεδο, όπως συχνά συμβαίνει. Σ’ εκείνο του δικού μας rocknroll… μύθου. Δεν ξέρω αν είναι βαριά η κουβέντα, όμως αυτό που συνέβη με την πρόσφατη δισκογραφική και συναυλιακή επανεμφάνιση των SoundExplosionκάτι τέτοιο φανερώνει. Ο κόσμος… σαν έτοιμος από καιρό. Κι έτσι, με το που έσκασαν τα νέα άρχισε να ξετυλίγεται το σχετικό πανηγύρι σε όλες τις διαστάσεις του. Αρκεί να δει κανείς τι ειπώθηκε και τι γράφτηκε στα μίντια για τους SoundExplosion, ώστε να αντιληφθεί του λόγου το αληθές. Το χάρηκε το συγκρότημα, το χάρηκαν οι φίλοι του, το χαίρεται και η απανταχού garageκοινότητα, με το «διαμάντι» που κυκλοφόρησε (LPκαι CD) από την LostinTymeεσχάτως.
Τι να πει κανείς για το TheExplosiveSoundsofTheSoundExplosion; Ό,τι και να πεις θα είναι μικρό και λίγο μπροστά σ’ εκείνο που ξεχύνεται από τα ηχεία, καταβροχθίζοντας τα πάντα στο πέρασμά του – και βασικά εκείνη την πομφόλυγα που θέλει το rocknrollνα έχει προ πολλού πεθάνει. Τρίχες…
Να πω λοιπόν και κατ’ αρχάς πως ο τίτλος του άλμπουμ με παρέπεμψε αμέσως στο “TheExplosiveSoundoftheAtlantics” (1964), στο αριστούργημα των Αυστραλών Atlantics (με τους δύο συμπατριώτες μας στη σύνθεσή τους – να μην το ξεχνάμε αυτό) και πως από το coverήδη η σιξτίλα και η αναβιωτική εϊτίλα είναι παντού και οπουδήποτε, ώστε να μην έχει κανένας την παραμικρή αμφιβολία γύρω από το τι ακριβώς πρόκειται κι εδώ ν’ ακολουθήσει.
Κι έτσι, κι ενώ κυλάει το “TheExplosiveSoundsofTheSoundExplosion”, αρχίζω να σκέφτομαι πως δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να γράψεις οτιδήποτε, ούτε να αναλύσεις, ούτε να εξηγήσεις, ούτε άλλα τέτοια ουτιδανά, καθώς οι δεκατέσσερις garageδυναμίτες του δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης –έστω και του παραμικρού– της αγνότητας, της δύναμης και της λειτουργικότητας του rocknroll. Όταν κάτι σε ξεπερνάει οφείλεις να κάνεις, απλώς, στην άκρη…
Το «εύγε» να πω μόνο στους ανθρώπους που συνέταξαν αυτό το θησαυρό –στα μέλη του γκρουπ πρωτίστως (Γιάννης Αλεξόπουλος κιθάρες, φωνή, Δημήτρης Δημόπουλος μπάσο, φωνητικά, Στέλιος Ασκοξυλάκης φαρφίζα, φωνητικά, Σταύρος Δακτυλάς ντραμς, κρουστά), μα και στην LostinTymeπεραιτέρω–, κάνοντας σαφέστερη την ύστερη προτροπή μου προς όλες και όλους. Ακούστε αυτόν το δίσκο.

ESBJÖRN SVENSSON TRIO ένα live στο Λονδίνο από το 2005, που τώρα γίνεται δίσκος

$
0
0
Για τους EsbjörnSvenssonTrioή απλώς e.s.t. (EsbjörnSvenssonπιάνο, DanBerglundμπάσο,MagnusÖströmντραμς) έχουν γραφεί πολλά, πάρα πολλά. Έχει τονιστεί στο έπακρο, δηλαδή, η σημαντικότητά τους πάνω σε αυτή τη νέα ταυτοποίηση της ευρωπαϊκής jazz– κάτι που ξεκίνησε να συμβαίνει σταδιακώς μετά τα μέσα του ’90, για να ολοκληρωθεί περίπου μια δεκαετία αργότερα, με τον αδόκητο θάνατο τού Svensson (το 2008, στα 44 χρόνια του).
Αυτό το συγκρότημα –που είχαμε την ευκαιρία να το δούμε ζωντανό στην καλύτερη στιγμή του, σε μια συναυλία που είχαν διοργανώσει το περιοδικό Jazz & Τζαζκαι η A&N Music, την 11η Δεκεμβρίου 2006, στο προσφάτως τότε ανακαινισμένο Παλλάς– είναι σίγουρο πως δεν είχε φθάσει ακόμη στην καλλιτεχνική κορυφή του, κάτι που διαπιστώνεται τέλος πάντων και από τις… μεταθανάτιες εκδόσεις του, που δεν είναι και λίγες… “Leucocyte”, “301”, “E.S.T. Symphony” καιτώρα“e.s.t. live in London”. Αυτό το τελευταίο 2LPκαι 2CDκυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό, πάντα από την ACTMusic + Vision (ΑΝ Music), ως μνημόσυνο για τα δέκα χρόνια απουσίας τού Svensson, συλλαμβάνοντας τους e.s.t. σε μια δημιουργική καμπή της διαδρομής τους, λίγο μετά την κυκλοφορία του ιστορικού “Viaticum” (2005). Πρόκειται για μια παράσταση στο Λονδίνο, ανέκδοτη έως σήμερα φυσικά, που συνέβη στο BarbicanCentreτην 20η Μαΐου 2005.
Όπως γίνεται αντιληπτό το τότε εκδοθέν “Viaticum” αποτελεί το κυρίως μενού τού liveset– καθώς από το πρώτο CDτα πέντε από τα έξι tracksπροέρχονται από ’κει. Λέμεγιατα“Tide of trepidation”, “Eighty-eight days in my veins”, “Viaticum”, “In the tail of her eye” και“The unstable table & the infamous fable”, μετηνπλευράνασυμπληρώνειτοMingle in the mincing-machine” απότο“Seven Days Of Falling” του2003. Αυτά τα πέντε tracksστο στούντιο άλμπουμ είχαν διάρκειες 7:12, 8:22, 6:51, 6:55 και 8:32, ενώ στο liveοι νέες διάρκειες είναι 9:51, 10:17, 6:56, 7:13 και 12:55 αντιστοίχως. ΕπίσηςτοMingle in the mincing-machine”, πουστο“Seven Days Of Falling” διαρκούσε6:48, εδώδιαρκεί 14:22.
Παρατηρούμε λοιπόν πως οι διάρκειες του liveείναι μεγαλύτερες ή και πολύ μεγαλύτερες (έως και επτάμισι λεπτά!) εκείνων του στούντιο – πράγμα που σημαίνει πως το γκρουπ διαμορφώνει τις συνθέσεις του, στη συναυλία, μ’ έναν τρόπο διαφορετικό, προβάλλοντας και περισσότερα αυτοσχεδιαστικά στοιχεία και εμμένοντας σ’ ένα μεγαλύτερο ξεκαθάρισμα των αναφορών του (τουλάχιστον εκείνων που προσπερνούν την jazz, προσεγγίζοντας το rock, ή το fusionκαλύτερα, όπως και των κόσμο των liveelectronics). Και είναι αυτά τα rockκαι ηλεκτρονικά στοιχεία (ας τα λέμε έτσι), που δείχνουν στο 14λεπτο “Mingleinthemincing-machine” (στην αρχή και στο τέλος του) και στο “Theunstabletable& theinfamousfable” (επίσης στην αρχή, και μέχρι το έκτο λεπτό, και προς το τέλος πάλι) εκείνη τη μοναδική ικανότητα των e.s.t. να περιγράφουν με ενάργεια και με δύναμη πολύπλοκες και σύνθετες καταστάσεις, που η εμπλοκή των διαφορετικών αναφορών τις κάνει, στο πάλκο, ακόμη συνθετότερες.
Στο δεύτερο CDτα πράγματα δεν αλλάζουν. Εδώέχουμετέσσεραtracks, τρίααπότο“Strange Place For Snow” του2002 (“When God created the coffeebreak”, “Behind The Yashmak”, “Spunky Sprawl”) καιένααπότο“Seven Days Of Falling” του2003 (“Believe, beleft, below”). Και εδώ οι διάρκειες είναι φυσικά μεγαλύτερες εκείνων των κανονικών CD (6:33, 10:22, 6:23, 4:51 στο στούντιο και 8:53, 17:32, 10:31, 7:24 στο live) και εδώ το μεγαλύτερο στο χρόνο track, το σχεδόν 18λεπτο “BehindTheYashmak”, είναι εκείνο το jazz-spaceκομψοτέχνημα, που μετά το ένατο λεπτό του, σταδιακώς, αποκτά εντελώς «χαμένα» και ανεπανάληπτα χαρακτηριστικά (ok o Svensson, αλλά το ρυθμικό τμήμα, και ιδίως ο μπασίστας Berglund, είναι εδώ το κάτι άλλο).
Βεβαίως η σειρά και η κατανομή των συνθέσεων (με τις σωστές εναλλαγές ανάμεσα στα πιο δυναμικά κομμάτια και τα περισσότερο ήπια) παίζει ένα ρόλο, αλλά είναι η εξαιρετική αρχική εγγραφή (Åke Linton)και το προσεκτικό mastering (ClassePersson) που συμβάλλουν τα μάλα στην ολοκλήρωση αυτού του άλμπουμ, το οποίον έρχεται να πλασαριστεί, ασυζητητί, μεταξύ των πιο εντυπωσιακών τού EsbjörnSvenssonTrio.

και πάλι για τον ΧΑΡΡΥ ΚΛΥΝΝ – για μια μπούρδα, που γράφτηκε και διαδόθηκε

$
0
0
Όλες τις προηγούμενες ημέρες με αφορμή το θάνατο του Χάρρυ Κλυνν φαίνεται πως διάβαζες παντού, σε όλα τα sites, την εξής αρλούμπα. Εγώ το πρόσεξα χθες, αλλά ok, ποτέ δεν είναι αργά. (Φυσικά, μπορεί να το πρόσεξαν κι άλλοι πριν από μένα – δεν ξέρω).
>>Όπως αποκάλυψε σε συνέντευξή του προ ετών (σ.σ. ο Χάρρυ Κλυνν), το ψευδώνυμο με το οποίο καθιερώθηκε καλλιτεχνικά, ήταν επιλογή του σε αντιπαράθεση με τον εμβληματικό κινηματογραφικό χαρακτήρα της εποχής, τον Dirty Harry («ΒρώμικοςΧάρι»). Ο ίδιος επέλεξε να είναι ο «Καθαρός» («Clean» Harry)…<< 
Αυτή την μπούρδα τη δημοσίευσαν τα ert.gr, cnn.gr, in.gr, iefimerida.gr, zougla.gr, lifo.gr, left.gr… και δε συμμαζεύεται. 
Κανένας δεν έψαξε να βρει, εννοείται, την υποτιθέμενη συνέντευξη του Χάρρυ Κλυνν, για να διαπιστώσει αν ειπώθηκε, όντως, κάτι τέτοιο, ούτε κανείς τους σκέφτηκε πως ο Dirty Harry είναι χαρακτήρας του 1971 και πως αποκλείεται ο Χάρρυ Κλυνν να εμπνεύστηκε το καλλιτεχνικό ονοματεπώνυμό του απ’ αυτόν (τον χαρακτήρα), αφού ο μακαρίτης έκανε καριέρα ως Χάρρυ Κλυνν (διάφορες οι ορθογραφίες) τουλάχιστον μια δεκαετία και βάλε νωρίτερα.
Εδώ βλέπετε καταχώρηση στην εφημερίδα Μακεδονία της 11ης Σεπτεμβρίου 1959, στο κέντρο Λουξεμβούργον, εκεί όπου ο Χάρρυ Κλυνν, ως Χάρις Κλιν, εμφανίζεται μαζί με τον Γιώργο Οικονομίδη (που τον ανακάλυψε), τον Τώνη Μαρούδα και τον Γιώργο Μουζάκη, τα χορευτικά ζευγάρια Χρυσούλα Ζώκα-Μανώλης Καστρινός, Ελένη Προκοπίου-Βαγγέλης Σειληνός, τη Μάριον Σίβα και την Νάνα Μούσχουρη κ.ά.
Και όσον αφορά στον κινηματογράφο επίσης από το 1961 και την πρώτη μικρού μήκους ταινία του Σύγχυσιςκαι βεβαίως στα 201 Καναρίνια (1964) το ονοματεπώνυμο είναι πλέον Χάρρυ Κλυνν (ή και Κλιν στην αρχή). 
Από την ταινία του Γρηγόρη Γρηγορίου "Τα 201 Καναρίνια" (1964) 
Το ’χουμε πει άπειρες φορές. Το απίθανο με όλους αυτούς που σπέρνουν τέτοιες μπαρούφες στο δίκτυο δεν είναι το γεγονός πως πρόκειται για άσχετους, μα πως πληρώνονται για να το κάνουν (τουλάχιστον στα μεγάλα sites).

BLUES REVIVAL 49: BABY TATE (1920-1972)

$
0
0
ΛόγωτουότιηχογράφησεέναLP στηνBluesville στιςαρχέςτωνsixties, τοόνοματουBaby Tate δενλείπειαπόκαμμίασχεδόνεπίτομηεγκυκλοπαίδειατουblues. Παράταύταεκείόπουθαβρεικάποιοςμερικάουσιαστικάστοιχεία, γιαυτόντοθαυμάσιοκιθαρίστατηςσκηνήςτηςGreenville (South Carolina), είναιστοκλασικόβιβλίοτούBruce Bastin Crying for the Carolines [November Books, London 1971].
Από ’κει λοιπόν μαθαίνουμε ότι ο BabyTateήρθε στην Greenvilleστα χρόνια του ’20, εμφανιζόμενος τότε με τον JoeWalkerκαι τον BabyBrooksστη δεύτερη κιθάρα. Παρότι δεν έπαιξε ποτέ με τους WillieWalkerκαι GaryDavisγνώριζε και τους δύο και επηρεάστηκε απ’ αυτούς.
Το 1954 ο BabyTateεγκαταλείπει την Greenvilleγια την Spartanburg, λίγα χιλιόμετρα βορειοανατολικά, πάντα στη SouthCarolina, μια πόλη που είχε ως έδρα του και ο PinkAnderson. Έτσι, λοιπόν, όταν ο SamuelChartersθα περάσει από την πόλη για να ηχογραφήσει τον Anderson, θα μάθει πως ο BabyTateέμενε εκεί κοντά και μάλιστα στον ίδιο δρόμο! Αυτομάτως ο Chartersθα κανονίσει συνάντηση με τον παροπλισμένο μουσικό, ο οποίος και θα βρεθεί πάραυτα στο στούντιο για δεύτερη φορά στη ζωή του (είχε προηγηθεί ένα επισκιασμένο sessionγια την Kapp, στην Ατλάντα, στα μέσα των fifties, που παραμένει ανέκδοτο μέχρι σήμερα).
Το ρεπερτόριο του Tateείχε, οπωσδήποτε, στοιχεία προσωπικής φινέτσας, αν και εύκολα θα παρατηρούσε κάποιος επιρροές από το στυλ του BlindBoyFuller.
Ο Tateθα συμμετάσχει επίσης στην ταινία TheBlues (1962), σε επιμέλεια του Samuel Charters, ενώ προς το 1972, λίγους μήνες πριν φύγει από τη ζωή, θα κάνει ένα τελευταίο sessionγια την εταιρεία Trixτου PeteLowry, το οποίο παραμένει και αυτό ανέκδοτο.
Ο Baby Tateθα πεθάνει τον Αύγουστο του 1972, στα 52 χρόνια του, από καρδιακή προσβολή.
Δισκογραφία 
1. Pink Anderson / Carolina Medicine Show Hokum & Blues / with Baby Tate – Folkways FS 3588 – 1962 (rec. 14/8/1961 απότονSamuel Charters στηνSpartanburg) 
2. The Blues of Baby Tate / see what you done done – Prestige / Bluesville BVLP 1072 – 1963 (rec. 14/8/1961 απότονSamuel Charters στην Spartanburg) 
3. Late in the evening / See what you done done – 7ιντσο, Trix 4502 – 1971?

ΓΑΒΡΙΗΛ ΚΑΡΑΠΑΤΑΚΗΣ / HUB HILDENBRAND / ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΣΠΥΡΙΔΑΚΗΣ μία έντεχνη προσέγγιση της παράδοσης, στην οποία χωράει και η jazz

$
0
0
Το παρόν άλμπουμ, υπό τον τίτλοNenemia [Earslovemusic, 2018], μπορεί να θεωρηθεί με άνεση και χωρίς σοβαρές αντιρρήσεις πως ανήκει σ’ αυτό το χώρο της ελληνικής-ελληνοκυπριακής σκηνής, που εξερευνά διακριτικές ή και λιγότερο διακριτικές σχέσεις με την παράδοση – κάτι που συμβαίνει εδώ και μερικές δεκαετίες τώρα και που θα συμβαίνει, σίγουρα, και στο μέλλον. Είναι, λοιπόν, ένας κύπριος μουσικός, που χειρίζεται άταστο μπάσο, ο Γαβριήλ Καραπατάκης, ένας γερμανός κιθαρίστας, ο HubHildenbrand, κι ένας Έλληνας, ο λυράρηςΖαχαρίας Σπυριδάκης, οι οποίοι συνεργάζονται αρμονικά, για την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου CD, που συνέβη τον Αύγουστο του 2016 σ’ ένα στούντιο του Βερολίνου.
Για τον Καραπατάκη έχουμε ήδη δύο αναφορές στο δισκορυχείον, και τις δύο για τα εξαιρετικά άλμπουμ του με τον Μάριο Τακούση “SevenMilesEast” (2012) και “ColoursofAnotherSky” (2015), ο Ζαχαρίας Σπυριδάκης είναι ένας γνωστός επίσης κρητικός μουσικός (από την εποχή του γκρουπ Παλαιινά Σεφέρια ή και πιο πριν), ενώ και ο Hildenbrand, όπως διαπίστωσα από το siteτου, έχει κι αυτός μια 20ετή ιστορία στη δισκογραφία και τα πάλκα – πράγμα που σημαίνει πως, στην περίπτωσή μας, έχουμε τρεις καταξιωμένους και αναγνωρισμένους μουσικούς, που έχουν κατά νου και τα (αισθητικά) όριά τους και κυρίως το τι ακριβώς θέλουν να παρουσιάσουν και έως πού θέλουν να φτάσουν μέσω του “Nenemia”.
Υπάρχει λοιπόν, και είναι ολοφάνερο, αυτό το αναγνωρισμένο crossover, που φέρνει σ’ επαφή τις μουσικές της ανατολικής Μεσογείου, με την «έντεχνη» προσέγγιση και στο βάθος-βάθος με την jazz, όπως υπάρχει και η αποφασιστικότητα των οργανοπαικτών ώστε αυτή ακριβώς η προσέγγιση να μην συμβεί με όρους απόλυτης αυτοσχεδιαστικής ελευθερίας, αλλά μέσα από την ανάπτυξη ποικίλων μελωδικών στοχασμών, που δεν θα αποποιούνται τον λυρισμό και την πιο αναμενόμενη από τις αφηγηματικότητες. Βεβαίως οι συνθέσεις των Hildenbrand(5), Καραπατάκη (3) και Σπυριδάκη (2) (υπάρχει κι ένα παραδοσιακό θέμα στο “Nenemia”) δεν είναι απλές, ούτε στη σύλληψή τους, ούτε στην οριστική αποτύπωσή τους. Διαθέτουν αυτό το… δαιδαλώδες των κλασικών, μουσικών της Ανατολής, και καθώς εξελίσσονται συνήθως (όχι πάντα) σε μέσα και αργά tempiαποκτούν όλο και περισσότερο αυτή την μεγαλοπρεπή διάσταση, που παρέχουν αφειδώς οι θαυμάσιες, «ελικοειδείς» και ίσως και αυτοσχεδιαστικές (από ένα σημείο και μετά) μελωδίες τους.
Το “Nenemia”, και ας το τονίσουμε αυτό τώρα στο τέλος, δεν είναι ένα άλμπουμ του ενός. Οι τρεις μουσικοί, ανεξαρτήτως τού ποιος συνθέτει τι, έχουν ίσο μερίδιο στην τελική αποτύπωση των κομματιών, καθώς συνεργάζονται μεταξύ τους ακούγοντας ο ένα τον άλλον, αφουγκραζόμενοι μια κοινή αισθητική συνισταμένη. Το αποτέλεσμα αυτής ακριβώς της συνεργασίας τους είναι το συμπαγές και το πλήρες τού “Nenemia” (πέραν του εντυπωσιακού, του λυρικού και όσων άλλων αναφέρθηκαν πιο πάνω).
Επαφήwww.nenemia.com

DON KAPOT ένα μυστήριο τρίο από το Βέλγιο

$
0
0
Οι DonKapotείναι ένα μυστήριο τρίο από το Βέλγιο. Μέλη του είναι οι Γιώτης Δαμιανίδης μπάσο, ViktorPerdieusβαρύτονο σαξόφωνο και JakobWarmenbolντραμς. «Μυστήριο», γιατί η μουσική που απλώνει το τρίο, σ’ αυτό το παρθενικό να υποθέσω CDτου [Private, 2018], δεν είναι και πολύ εύκολο να προσδιοριστεί.
Η jazzβεβαίως είναι η πρώτη λέξη, που έρχεται στο μυαλό σου, αλλά δίπλα-δίπλα σκάει και το funk, το afro, ακόμη και το punkή εν πάση περιπτώσει η… punk-jazz. Αναφορές στο αμερικανικό nowave(και στους LoungeLizards) ή σε κάποια σχήματα του JohnZornή ακόμη και στους Material (με τον σαξοφωνίστα HenryThreadgill) θα μπορούσε να είναι και υπαρκτές και βασικές, όμως τόσο η μορφή του γκρουπ (η τριπλέτα), όσο και μια ρυθμική αγωγή με καθαρούς, ορισμένες φορές, afrobeatυπαινιγμούς, συχνά σπρώχνει το πράγμα προς κάπου αλλού.
Έχουν πολύ ενδιαφέρον οι συνθέσεις των DonKapotκαι γιατί δεν είναι περιαυτολογικές, και γιατί διαρκούν «σωστούς» χρόνους (τρίλεπτα, τετράλεπτα, πεντάλεπτα tracks) και γιατί δεν αναπαράγουν προφανή και ομοιόμορφα κλισέ. Φυσικά, το ρυθμικό τμήμα είναι σχεδόν το παν εδώ, καθώς είναι διαρκώς στο κόκκινο, με συνεχή γεμίσματα, κοψίματα, αλλαγές, κόντρα ρούλους στις μπασογραμμές, εκμετάλλευση συνολική του ντραμ-σετ και βεβαίως μ’ ένα leadόργανο, το βαρύτονο σαξόφωνο, να καλύπτει μελωδικά και ρυθμικά χιλιόμετρα, υποκαθιστώντας κιθάρες, πλήκτρα, άλλα πνευστά κ.λπ.
Τι άλλο να πούμε για τους DonKapot; Τι άλλο… πέραν αυτού. Τρεις εξαιρετικοί μουσικοί, με πάθος, με όρεξη και με διάθεση να ξεφύγουν από τα πάσης φύσεως κλισέ και τα αναμενόμενα, που μπορεί να τους περιτριγυρίζουν. Το καταφέρνουν στον πιο ψηλό βαθμό.

ΜΙΚΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK 98

$
0
0
29/5/2018
Πρόκειται για ένα ναζιστικής αντίληψης άτομο, που έχει παρεισφρήσει (οποία δυσκολία!) στους κόλπους της ΕΕ. Είναι ο ξεπουλημένος χριστιανοδημοκράτης γερμανός επίτροπος Günther Oettinger που δήλωσε με όλη την απανθρωπιά και τον κυνισμό που μπορεί να διακρίνει τους πιο εγκληματικούς από τους γκαουλάιτερ ότι… «οι αγορές θα δείξουν στους Ιταλούς πώς να ψηφίσουν»!
Είναι ο ίδιος που είχε πει το 2012… «μια χαρά φερθήκαμε στην Ελλάδα»!

28/5/2018
Χαίρεται και ο τζιτζιφιόγκος...

28/5/2018
ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
Από την επιστολή της 9ης Ιουλίου 1965 του Γέρου της Δημοκρατίας στον τότε βασιλιά Κωνσταντίνο, εν μέσω της πολιτικής κρίσης που συγκλόνιζε εκείνη την εποχή την Ελλάδα
[ΙΣΤΟΡΙΚΑΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ, Αθήναι 1965]

27/5/2018
Τον θυμάστε το Βασίλη Ράπανο, που είχε προτείνει ο Σαμαράς για υπουργό εθνικής οικονομίας μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2012; Ο Ράπανος είχε επικαλεστεί τότε λόγους υγείας βγαίνοντας… κομψά από τη μέση, στο πιτς φιτίλι, γιατί προφανώς δεν ήταν αρεστός στο διευθυντήριο των Βρυξελλών.
Η κίνηση του αντιμνημομιακού ακόμη-τότε Σαμαρά, μέσω Ράπανου, συμβόλιζε, την πρόθεσή του να διαπραγματευτεί τα μνημόνια από κάπως πιο λαϊκές θέσεις, αλλά εις μάτην. Μπήκε ο Στουρνάρας στο παιγνίδι και το «όνειρο» έλαβε τέλος.
Τώρα, με τον υποψήφιο υπουργό οικονομικών Σαβόνα στην Ιταλία, τα πράγματα ήταν πιο… μπαμ και κάτω. Δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις. Διαφωνείς με την ΟΝΕ, με τις επιλογές της ΕΕ; Σε κόβω, ορθά-κοφτά, από την αρχή. Δημοκρατία τώρα, όχι τρίχες…

27/5/2018
Όποιος δεν το έχει αντιληφθεί στην Ιταλία επιχειρείται πραξικόπημα από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Ματαρέλα, που απειλεί με κυβέρνηση τεχνοκρατών (με πρωθυπουργό κανα... Παπαδήμο) και νέες εκλογές, επειδή δεν είναι αρεστός στους Γερμανούς ο υποψήφιος υπουργός οικονομικών Σαβόνα (που προτείνεται-υποστηρίζεται από τα 5 Αστέρια και τη Λέγκα). Τα χρονικά περιθώρια, για το τι θα γίνει τελικά, είναι ελάχιστα…
Η Ιταλία αντιστέκεται στο άθλιο ευρωενωσικό ιερατείο. Για να δούμε έως πού μπορεί να φτάσει...

24/5/2018
FIFTY YEARS
Εδώ πληροφορείσαι ακόμη και για τον Σενεγαλέζικο Μάη, τις ταραχές στο Πανεπιστήμιο του Ντακάρ, το Μάη του ’68!
Εξαιρετικό αλμανάκ, που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβρη του 1968, με επιμέλεια των Μιχάλη Φακίνου και Μηνά Παπάζογλου, στο οποίο διαβάζεις για το τι συνέβη, μέρα-μέρα, στους 11 μήνες εκείνης της χρονιάς… που άλλαξε ή δεν άλλαξε τον κόσμο (όπως το βλέπει ο καθείς).
Μόνο για το Γαλλικό Μάη υπάρχουν 8 σελίδες με αναλύσεις και φωτογραφίες.

23/5/2018
Οι Πατρινοί (και όποιοι άλλοι) έχουν ένα δάκρυ απόψε για τον Κώστα Δαβουρλή.
[26 χρόνια από το θάνατό του (23 Μαΐου 1992)]

FOTOCRIME, BOJANEK & MICHALOWSKI, SONS OF ALPHA CENTAURI (τα τρία πρόσφατα άλμπουμ τους) eighties rock, electronic music, hard driving stoner progressive

$
0
0
FOTOCRIME: Principle of Pain [Golden Antenna, 2018]
Για τους Αμερικανούς Fotocrimeέχω ξαναγράψει –τον προηγούμενο Νοέμβριο, με αφορμή το mini-CDτους “AlwaysNight”– σημειώνοντας τις πολλές και γόνιμες αναφορές τους από το electroκαι το electro-rockτων eighties. Τώρα, έχουμε στ’… αυτιά μας το πρώτο ολοκληρωμένο LP/CD/digitalτων Fotocrime, το οποίον είναι ηχογραφημένο στη Βαλτιμόρη (το 2017).
Fotocrimeείναι βασικά ο R (RyanPatterson) που έχει γράψει όλα τα τραγούδια του άλμπουμ, τα οποία ερμηνεύει κιόλας, παίζοντας κιθάρες, μπάσο, σύνθια, ενώ κάνει και προγραμματισμό. Δίπλα στον Rείναι ακόμη τρία άτομα (NickThienemanκιθάρες, φωνητικά, ShelleyAndersonμπάσο, φωνητικά, Motherντραμς), ενώ πιο δίπλα στέκονται και τρεις ακόμη guests (JanetMorgan, J. Robbins, PeteMoffett). Τα περισσότερα απ’ αυτά τα ονόματα έχουν την ιστορία τους στα αμερικάνικα 00s(ο Rπ.χ. ήταν πριν στους πάνκηδες-χαρτνκοράδες Coliseum, ο NickThienemanπροέρχεται από τους νοϊζάδες YoungWidowsκ.λπ.) με αποτέλεσμα το “PrincipleofPain” να διαθέτει εξ αρχής κάποια εχέγγυα… σημαντικότητας ας πούμε.
Και όντως δηλαδή, μιας και τα τραγούδια του Rείναι όλα πολύ καλά, ηχώντας… eightiesκυρίως, διατηρώντας γερές μελωδίες και δυναμικά ρυθμικά χαρακτηριστικά. Άλλοτε μπορεί να βγαίνουν μπροστά οι κιθάρες, άλλοτε τα σύνθια, άλλοτε το μπάσο-ντραμς με τα φωνητικά, όμως και σε κάθε περίπτωση τα τραγούδια κινούνται από καλά, ή και πολύ καλά, και πάνω. Με στίχους σκοτεινούς, υπαρξιακούς, ερωτικούς κ.λπ. με φωνή κατάλληλη για να αποδώσει το κλίμα, και με ουσιαστικές συνθετικές ικανότητες, ο Rαποδεικνύεται, εδώ, ένας πέρα για πέρα αξιολογότατος τραγουδοποιός –που μπορεί να έχει κατεβάσει ταχύτητα εν σχέσει με το πρόσφατο παρελθόν του– ικανός να σε παρασύρει με τα πράγματι χαρισματικά τραγούδια του (“Nadia”, “Dontpitytheyoung”, “Autonoir”, “Confusingworld” κ.λπ.).
BOJANEK & MICHALOWSKI: Solid [N_Coded, 2018]
Ηλεκτρονική μουσική από την Πολωνία. Να το πούμε έτσι χοντρά και με τους… παλαιούς όρους. Για το ντούο των Grzegorz Bojanek και Piotr Michałowski ο λόγος, που έχουν σχετικώς μακριά πορεία στο χώρο ως άτομα, αλλά μάλλον κοντή στο χρόνο ως συνεργάτες. Το “Solid”, μάλιστα, πρέπει να είναι μόλις το δεύτερο κοινό άλμπουμ τους (είχε προηγηθεί το “AsFarAsItSeems” το 2013), που κυκλοφορεί τώρα από το επίσης πολωνικό labelN_Coded.
Εντάξει, υπάρχουν και άλλοι όροι ή συμπληρώματα όρων για να περιγράψουν τις μουσικές των Πολωνών, όπως ας πούμε το ambientκαι το new-age– και τούτο, επειδή ορισμένες φορές, καθώς ακούς το “Solid”, έρχονται στη μνήμη σου οι μουσικές τής HeartsofSpace (RobertRich, SteveRoachκαι τα συναφή), αν και οι βασικές ηλεκτρονικές διαστάσεις των seventies (TangerineDream, ύστερος KlausSchulzeκ.λπ.), όπως και η αναζωογόνηση των ninetiesτύπου Fennesz, επίσης έχουν πολλά να πουν όσον αφορά στο αισθητικό πλάνο, που μας παρουσιάζουν εδώ οι Bojanek και Michałowski.
Σε κάθε περίπτωση οι μουσικές των Πολωνών είναι «εντάξει», δεν υπάρχει λόγος, και σίγουρα καθόλου γλυκανάλατες ή το αντίθετο, δηλαδή… αστόχως πειραματικές. Έχουν παλμό, ένταση (ενίοτε και «εσωτερική», όταν δεν είναι τούτη εξωτερικώς καταφανής), στρωτή αφήγηση, επιτυχημένη ενσωμάτωση τεχνητών (μάλλον) φυσικών ήχων, λελογισμέναbreakbeats, ακόμη και krautξεπετάγματα (“Monoliths”), που δεν θα τα χαρακτήριζες ούτε ξεκρέμαστα, ούτε ξεκάρφωτα. Καικυρίωςούτεαδιάφορα.
SONS OF ALPHA CENTAURI: Continuum [H42 Records, 2018]
Ω! Να μια πολύ καλή περίπτωση σύγχρονου progressiverock, με κάποια ελαφρώς στονεράδικα χαρακτηριστικά, από μια μπάντα που με μόλις ένα ολότελα δικό της άλμπουμ, και μάλιστα τυπωμένο πριν από έντεκα χρόνια(!), έχει ήδη γράψει ιστορία. Ο λόγος για τους Λονδρέζους SonsofAlphaCentauri, δηλ. τους MarlonKingκιθάρες, Blakeηλεκτρονικά, NickHannonμπάσο και StevieBντραμς, που επανέρχονται τώρα με το βαρύ “Continuum”, ένα LP/CDπου φέρνει έναν άλλον αέρα στο στυλ. 
Εντάξει, υπάρχουν κι εδώ κάποιες κλασικές αναφορές (από BlackSabbathας πούμε, μέχρι PinkFloydκαι κάποια, ίσως, βαριά γερμανικά «χαρτιά», BirthControlγια παράδειγμα και τα λοιπά), όμως υπάρχει και πολύ ταλέντο, όπως και παίξιμο βαρβάτο, ώριμες συνθετικές ιδέες και απίθανα complexpatterns, που τέμνονται συνέχεια από τις μεγαλοπρεπείς κιθάρες και τα διαβρωτικά πλήκτρα και ηλεκτρονικά. Υπάρχουν tracksπου έφεραν στη μνήμη μου το ατίθασο hard-drivingrockτων MayBlitz (τηρουμένων των αναλογιών και του χάντικαπ των εποχών) και άλλα κάπως πιο στρωτά και μελωδικά – ανεξαρτήτως των κιθαρών, που ξέρουν παντού και πάντα να τα χώνουν.
Όλα τα tracksέχουν σεμνές διάρκειες, πλην του τελευταίου 11λεπτου (“Returnvoyage”) που αποτελεί από μόνο του ένα ολοκληρωμένο progressiveέπος, με φοβερά κιθαριστικά ανεβοκατεβάσματα, ακράτητα riffsκαι βαρύτατα «σκασίματα», ικανά να σχίσουν τα μεγάφωνα.
Εντάξει, να μην περιμένουν οι παλιοσειρές κάτι που να ηχεί σώνει και καλά… παλαιολιθικά. Για σύγχρονη κατάσταση μιλάμε.

BIRBAS - JOHN BALIKOS TRIO δύο ελληνικές παραγωγές της Violins Productions

$
0
0
Δύο CDέφτασαν προσφάτως στα χέρια μου, δύο παραγωγές της εταιρείας ViolinsProductions, που έχει την έδρα της στη Νάουσα της Πάρου. Εντάξει… είναι λίγο παλαιότερα, αλλά αυτό δεν θα μας εμποδίσει να γράψουμε μερικά λόγια.
BIRBAS: Finchley Road [VIOLINS 05-17, 2017]
Birbas είναιοΠάνος Μπίρμπας, γνωστός μας, βασικά, ως η φωνή και οι (ακουστικές) κιθάρες των πολύ καλών Dustbowl. Εδώ, λοιπόν, ακούμε τον Πάνο Μπίρμπα σ’ ένα προσωπικό CDτου, που δεν είναι το πρώτο του και, που μπορεί να εμφανίζει (και) κάποιες ομοιότητες με το συγκρότημά του (δικό του και των υπολοίπων).
Ο Μπίρμπας γράφει τραγούδια (αγγλόφωνα) απλά και γι’ αυτό ενδιαφέροντα. Αν τώρα στην απλότητα προσθέσεις και το καλοφτιαγμένο, που έχει να κάνει με τις ενοργανώσεις, την παραγωγή και άλλα τεχνικά, τότε το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι υψηλό – στα στάνταρντ, εννοώ, που θα μπορούσε να διαθέτουν και τα καλύτερα ανάλογα άλμπουμ από το εξωτερικό.
Πώς να τα πεις τα τραγούδια του Μπίρμπα; Ροκ… χοντρικώς. Τώρα, αν αρχίσουμε τους επιμερισμούς άλλοι θα πουν για… post-rock, άλλοι για indie-rock, άλλοι για ηλεκτρικές μπαλάντες κ.λπ. Η ουσία είναι πως όταν έχεις τόσο καλά αφομοιωμένες αναφορές από NickCaveκαι NeilYoung(απ’ αυτούς τους δύο είναι επηρεασμένο, εξάλλου, το 90% των ελλήνων «εναλλακτικών») και περαιτέρω LouReedκαι δεν ξέρω τι άλλο ακόμη (ακόμη και Smithsακούω στο “Daughter” και LeonardCohenστο “StJamesHotel) δεν μπορεί… όλα αυτά κάτι θα σου έχουν αφήσει. Βάλε τώρα σε όλα τούτα και τους εξ ίσου απλούς και ενδιαφέροντες στίχους (προσφυγικό, άστεγοι, ο έρωτας και η αγάπη) και συμπληρώνεις ένα ωραίο παζλ, με όλα τα κομμάτια του εν παρατάξει.
Πολύ ωραίο άλμπουμ!
JOHN BALIKOS TRIO: Rings Around the Moon [VIOLINS 01-15, 2015/16]
Τέλη του ’15-αρχές του ’16 κυκλοφόρησε αυτό το CDτου Γιάννη Μπαλίκου, για τον οποίον είχα γράψει και παλαιότερα στο δισκορυχείον, με αφορμή, τότε (2013), το πρώτο άλμπουμ του, τονίζοντας ανάμεσα σε άλλα και το εξής περίεργο. Ο Γιάννης Μπαλίκος για το τρίο του γράφει μόνο τις μουσικές, δεν συμμετέχει ο ίδιος σ’ αυτό παίζοντας κάποιο όργανο! Εδώ, λοιπόν, το JohnBalikosTrioαποτελούν οι: Τάκης Φαραζής πιάνο, Πέτρος Βαρθακούρης κοντραμπάσο και Θάνος Χατζηαναγνώστου ντραμς, ενώ σε δύο tracksσυμμετέχουν και οι Γιάννης Ζαρίας βιολί, Θέμης Νικολούδης βιολί και Αλέξανδρος Καζαρτζής τσέλο.
Οι συνθέσεις του Γιάννη Μπαλίκου είναι συνθέσεις γραμμένης τζαζ, με μικρά περιθώρια αυτοσχεδιαστικών παρεμβολών. Υπάρχουν επιρροές από την «κλασική μουσική», τον ρομαντισμό, διάφορα μεσογειακά και λατινικά ηχοχρώματα… γενικώς θα λέγαμε πως πρόκειται για μία jazzεύληπτη (δεν είναι, φυσικά, μειωτικό αυτό), καλογραμμένη, οπωσδήποτε καλοπαιγμένη και κάποιες φορές με στιγμές απογειωτικές, όπως συμβαίνει στα κομμάτια“Fulfillment” και “Yourhiddensmile”. Αν και, να το πούμε και τούτο, οι περισσότερες συνθέσεις τού Μπαλίκου είναι χαμηλών τόνων, πάντα με ενδιαφέρουσες επεξεργασίες (μελωδικές, αρμονικές) και οπωσδήποτε παιξίματα – με τον σπουδαίο Τάκη Φαραζή να περιγράφει πλήρως και εντελώς μιαν ιμπρεσιονιστική τζαζ πραγματικότητα, που θα είναι πάντα θελκτική.

JAZZ + ΠΡΑΞΕΙΣ στην ΠΑΤΡΑ 7-9 Ιουνίου

$
0
0
Το Jazz+ Πράξεις στην Πάτρα αποτελεί θεσμό, καθώς οργανώνεται συνεχώς από το 2004 (βρισκόμαστε δηλαδή στη 15η διοργάνωση), έχοντας για «ψυχή» του τον φίλο από παλιά και βασικό συνεργάτη στο Jazz& ΤζαζΓιάννη Μουγγολιά. Το δισκορυχείονστηρίζει από χρόνια το Jazz + Πράξεις (που εντάσσεται στις δραστηριότητες του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων), προβάλλοντας και τη φετινή διοργάνωση. Και αυτή τη φορά ο χώρος του Αιθρίου τού Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου θα είναι το σημείο αναφοράς την Πέμπτη 7, την Παρασκευή 8 και το Σάββατο 9 Ιουνίου.
Να δώσουμε συνοπτικά το πρόγραμμα, πριν τα πούμε και αναλυτικά (με τη βοήθεια και του δελτίου Τύπου)… 

Πέμπτη 7 Ιουνίου, ώρα 21:30
Petros Klampanis Group
(αποκλειστική εμφάνιση στην Ελλάδα, σε μια παραγωγή του Jazz+ Πράξεις)
Παρασκευή 8 Ιουνίου, ώρα 21.30
MichaelWollnyπιάνο - VincentPeiraniακορντεόν
(αποκλειστική εμφάνιση στην Ελλάδα, με την υποστήριξη του GoetheZentrumPatras)
Σάββατο 9 Ιουνίου, ώρα 21.00
The HusBand (Μιχάλης Σιγανίδης - Χάρης Λαμπράκης)
Nat Birchall Quartet
(αποκλειστική εμφάνιση στην Ελλάδα) 

Petros Klampanis Group
Πέτρος Κλαμπάνης κοντραμπάσο, Shai Maestro πιάνο, Κουαρτέτο Εγχόρδων (Γιάννης Μαυρίδης βιολί, Νίκος Μαυρίδης βιολί, Ρόμπερτ Σμαγκούλοφ βιόλα, Αλέξανδρος Μποτίνης τσέλο),Ελευθερία Δαουλτζή (κανονάκι)
Ο Πέτρος Κλαμπάνης είναι ένας από τους πιο διακεκριμένους, σήμερα, έλληνες κοντραμπασίστες. Με σπουδές σε Αθήνα, Άμστερνταμ και Νέα Υόρκη και με συνεχή παρουσία στοjazzcircuitτης πηγής, σήμερα, της παγκόσμιας jazz, ο Κλαμπάνης είτε ως κοντραμπασίστας, είτε ως συνθέτης δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητος. Ήδη βραβευμένος από διάφορα jazzsitesκαι φορείς και με αξιόλογη δισκογραφία, τόσο προσωπική, όσο και σαν «συμμετοχή», ο Κλαμπάνης δεν είναι πια ένας «ανερχόμενος», αλλά ένας παίκτης και συνθέτης με συγκεκριμένο και σαφές όραμα.
Ο Shai Maestro ξεκίνησε να παίζει πιάνο από τα πέντε μόλις χρόνια του, ενώ οι μουσικές σπουδές του, τόσο στην κλασική όσο και στην τζαζ, συνέβαλλαν ώστε να διαμορφώσει από νωρίς το δικό του μουσικό χαρακτήρα. Σήμερα, ο Shai Maestro ζει στη Νέα Υόρκη, εκεί όπου έχει την ευχέρεια να παίζει και να ηχογραφεί με σημαντικότατους μουσικούς, ενώ από το 2006 είναι μόνιμο μέλος του γκρουπ του μπασίστα Avishai Cohen.
Στην ειδική αυτή και ιδιαίτερων αξιώσεων παραγωγή ο Πέτρος Κλαμπάνης και ο Shai Maestro συμπράττουν με πέντε μουσικούς, που συνδέονται με την Πάτρα. Οι τρεις του κουαρτέτου εγχόρδων προέρχονται από το Δημοτικό Ωδείο Πατρών, ένας σχετίστηκε για αρκετά χρόνια με το Ωδείο, ενώ η Ελευθερία Δαουλτζή, πάντα με έδρα την Πάτρα, δραστηριοποιείται με επιτυχία στο χώρο της παραδοσιακής μουσικής.

MichaelWollny - VincentPeirani
Δύο «ονόματα» της διεθνούς τζαζ σκηνής, ο γερμανός πιανίστας και συνθέτης Michael Wollny και ο γάλλος ακορντεονίστας και συνθέτης Vincent Peirani θα ενώσουν τις δυνάμεις τους, για μια ξεχωριστή μουσική βραδιά. Από την πρώτη συνάντησή τους το 2012, οι δύο μουσικοί είχαν μια εξαιρετική συνεργασία που αποτυπώθηκε σε δίσκους φυσικά (“ThrillBox”, “Tandem”, “OutofLand”, όλα τα CDστην ACT), όπως και σε συναυλίες. 
O Wollny έχει στο ενεργητικό του πλήθος συνεργασιών (Richard Galliano,Joachim Kühn, Lars Danielsson, Nils Langren, Iiro Rantala, Heinz Sauer, Leszek Możdżerκ.ά.), ενώ και ο Peiraniέχει συνεργαστεί με κορυφαίους μουσικούς σαν τους LouisSclavis, YounSunNah, DanielHumair, LarsDanielsson, MichelPortal, UlfWakenius, RichardBonaκ.ά.

TheHus-Band (Μιχάλης Σιγανίδης - Χάρης Λαμπράκης)
DAM (dramatized ambient music) είναι η δημιουργία «μουσικών συνάψεων» μεταξύ καταγραμμένου ηχητικού υλικού (document) και ζωντανής μουσικής δράσης (fiction). Ο αυτοσχεδιασμός –απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη αυτής της μουσικής σκέψης– μεταμορφώνει κάθε φορά «το ίδιο πάντα τραγούδι», σε νέο υλικό.
O Μιχάλης Σιγανίδης (κοντραμπάσο, ηλεκτρική κιθάρα, φωνή, samples) θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με συνθέσεις του και αυτοσχεδιασμούς με τη συμμετοχή και του Χάρη Λαμπράκη (νέι, πλήκτρα,φωνή, samples). Θα παιχτούν κομμάτια από όλη του τη δισκογραφία και θα ακουστούν ποιήματα των Μίλτου Σαχτούρη, Ομάρ Καγιάμ, Λέοντα Κουκούλα, Τάσου Ναούμ, Γιάννη Ζήκα, Γιώργου Σιγανίδη και στίχοι του συνθέτη, μαζί με ηχογραφημένα θραύσματα λόγου και ήχων. Θα προβληθούν, επίσης, τα μικρού μήκους βίντεο που επιμελήθηκε ο Γιάννης Πειραλής: Οι μπαγκέτες του Κώστα Αναστασιάδη, Σκύμνοι ωρυόμενοι, Das Phaenomen, Audition Παπαδιαμάντη, Κοιμάστε σαν πουλάκι;, bio, Lacrimae No 9480967824659.
Ο Μιχάλης Σιγανίδης είναι βασικό στέλεχος της ελληνικής τζαζ σκηνής, επίσης σταθερό μέλος των Χειμερινών Κολυμβητών και των Primavera en Salonico, με οχτώ προσωπικά άλμπουμ, έχει συνεργαστεί με πολλούς μουσικούς της τζαζ και της αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής υπό διάφορα σχήματα, όπως το Συγκρότημα Λαμπράκη, οι Φίλοι Μίλτου Σαχτούρη (Φ.Μ.Σ.), The Hus-Band, Siganidis Tours κ.ά. και με τραγουδοποιούς/τραγουδιστές (Ηρακλής Πασχαλίδης, Ισίδωρος Παπαδάμου, Γιώργος Μακρής, Νίκος Παπάζογλου, Αργύρης Μπακιρτζής,  Νίκος Πορτοκάλογλου, Αλκίνοος Ιωαννίδη, Μαριώ κ.ά.).
Ο Χάρης Λαμπράκης ξεκίνησε να παίζει μουσική σε νεαρή ηλικία, έχοντας πολλούς και καλούς δασκάλους. Είχε την τύχη να συνεργαστεί με Haig Yazdjian, Σαβίνα Γιαννάτου, Μιχάλη Σιγανίδη, Ross Daly, Χρίστο Τσιαμούλη, Bijan Chemirani και άλλους κι έχει συμμετάσχει σε πολλά μουσικά σχήματα (Primavera en Salonico, OnEira, Occasional Dream, Project 37….). Το 2006 συνίδρυσε το Χάρης Λαμπράκης Quartet, με τα δύο άλμπουμ του «Θέα» και «Μετέωρα» να έχουν λάβει κολακευτικές κριτικές.

NatBirchallQuartet
Την ίδια βραδιά τη σκυτάλη θα πάρει το Nat Birchall Quartet (Nat Birchall τενόρο & σοπράνο σαξόφωνο, Adam Fairhall πιάνο, Michael Bardon κοντραμπάσο, Andy Hay ντραμς). Το περιοδικό Mojo έγραψε, κάποια στιγμή, πως ο ήχος του άγγλου σαξοφωνίστα και συνθέτη Nat Birchall ακολούθησε την spiritual παράδοση του John Coltrane και όντως έτσι είναι. Αυτή η… πνευματική προσήλωση στο κολτρεϊνικό σύμπαν, ακολουθεί τον Birchall τις τελευταίες δεκαετίες, παρά το γεγονός ότι στην αρχή πειραματιζόταν σε άλλους δρόμους.
Έως σήμερα ο NatBirchallέχει κυκλοφορήσει εννέα άλμπουμ, που έχουν αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές από το σύνολο του διεθνούς τύπου. Να τα πούμε, γιατί το ένα είναι καλύτερο από το άλλο! “The Sixth Sence” (1999), “Akhenaten” (2009), “Guiding Spirit” (2010), “Sacred Dimension” (2011), “World Without Form” (2012), “Live in Larissa” (2014), “Inocations” (2015), “Creation” (2016), “Cosmic Language” (2018). 

Τιμές εισιτηρίων
Ανά βραδιά: 10 ευρώ, ενιαίο (για όλο το τριήμερο): 22 ευρώ

ERNIE KRIVDA & SWING CITY ένας μεγάλος τενορίστας, μάλλον άγνωστος στην Ελλάδα

$
0
0
Μπορεί να βρίσκεται στα 73 του πια ο τενορίστας ErnieKrivda (θρυλική φιγούρα της τζαζ σκηνής του Cleveland), είναι όμως πάντα σε θέση μάχης και πάντα παραγωγικός – ασχέτως αν εδώ, στο ABrightandShiningMoment [CAPRI, 2018], έχουμε εγγραφές του που προέρχονται από την περίοδο 1998-2002 (οι οποίες ανακαλύφθηκαν τυχαίως από τον ίδιο, όπως διαβάζουμε στο ένθετο τού CDτου, μετά από μια τακτοποίηση στην αποθήκη του).
Για το ποιος είναι ο ErnieKrivdaέχουμε γράψει και παλαιότερα (στις δύο προηγούμενες αναφορές μας για ’κείνον στο δισκορυχείον), αλλά επειδή πρόκειται για έναν σημαντικό, αλλά άγνωστο στην Ελλάδα μουσικό, ας μεταφέρουμε κι εδώ δυο λόγια από τα παλαιά μας κείμενα.
Ο Krivda, λοιπόν, δεν είναι τυχαία περίπτωση. Μπορεί τ’ όνομά του να μην είναι από αυτά που κυκλοφορούν ευρύτατα, όμως ο άνθρωπος παίζει jazz από τα early sixties (Jimmy Dorsey Orchestra), έχει συνεργαστεί με τους Chick Corea, Elvin Jones, Herbie Hancock, υπήρξε sideman του Quincy Jones, έχει εμφανισθεί σε Ευρώπη και Αμερική, ενώ έχει στην κατοχή του περισσότερα από 30 άλμπουμ (στο discogsκαταγράφονται καμμιά 20αριά, με πιο παλαιό απ’ αυτά το “Satanic” στην InnerCityRecordsαπό το 1977).
Στο “ABrightandShiningMoment” περιέχονται εγγραφές των ετών 1998-2002 (όπως αναφέραμε και παραπάνω), οι οποίες αφορούν σε τρία διαφορετικά sessions (δώδεκα tracksπροέρχονται από το 2001, τρία από το 1998 και ένα από το 2002) και, βεβαίως σε τρεις διαφορετικές line-ups (βασικά σε τρία διαφορετικά σεπτέτα). Σ’ αυτά τα τρία σχήματα, πέραν του Krivdaπου παίζει τενόρο φυσικά, τα κοινά μέλη είναι οι SteveEnosτρομπέτα, JoeHunterπιάνο και LeeBushκιθάρα (οι υπόλοιποι τρεις είναι, κάθε φορά, διαφορετικοί).
Όσον αφορά στο ρεπερτόριο, τώρα, εδώ καταγράφονται έξι συνθέσεις του Krivdaκαι δέκα στάνταρντ. Από τα στάνταρντ τέσσερα είναι του HoagyCarmichael, δύο του GeorgeGershwin, δύο του DukeEllington, ένα του PhilipBrahamκαι ένα της CarmenMcRae.
Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό πως το… επίδικο, εδώ, είναι το swingκαι ευρύτερα το swinging, με τις μπάντες να μάχονται με όλα τα εφόδιά τους σ’ αυτό το πεδίο, που, στην πράξη, αποδεικνύεται κάπως σαν… βούτυρο στο ψωμί τους. Κυρίως, γιατί τα σχήματα του Krivdaζουν για τη συγκεκριμένη φάση, ως ενεργά στο κύκλωμα των κλαμπ (του Clevelandπάντα), διασκεδάζοντας επί δεκαετίες τους jazzfans. (Για όλα αυτά, για την ενεργή και ακμαία σκηνή της πόλης, μας πληροφορεί επαρκέστατα το πολυσέλιδο booklet, με τις σημειώσεις του Krivda, γύρω από τα venues/clubs, τα σχολεία και τους τζαζ θεσμούς της πόλης).
Κι έτσι, μ’ αυτό κατά νου (το χορό, τη χαρά και τη διασκέδαση εννοούμε), ξεκινά, αναπτύσσεται και ολοκληρώνεται το “ABrightandShiningMoment” – ένα άλμπουμ που ακούγεται… νεράκι, και που μπορεί να σε φτιάξει ανά πάσα ώρα και στιγμή. Και δεν μιλάμε μόνο για τις αποδόσεις των στάνταρντ, που είναι εξαιρετικές και με επιμέρους στοιχεία πρωτοτυπίας, μα και για τις συνθέσεις του Krivda, που είναι κι αυτές firstclass, όπως, ας πούμε το bluesOntheroad”.

SWORR. ένα dance σχήμα από την Πάτρα

$
0
0
ΟιSworr. είναι από την Πάτρα ή μάλλον πήραν μορφή στην Πάτρα το 2014. Μέλη τους είναι ο παραγωγός JohnTsallasκαι ακόμη οι RobinK. και ThanasisQ. Τώρα, τι ακριβώς χειρίζονται οι τρεις τους δεν είναι εύκολο να το πούμε – προφανώς κάποια keyboards, πιθανώς κιθάρες, ενώ κάνουν και προγραμματισμό. Επίσης υπάρχει φωνή.
Ο χώρος των Sworr. σ’ αυτό το φερώνυμο άλμπουμ τους [FairWeatherFriendsRecords, 2018] είναι η danceelectronica, που διαθέτει ωστόσο μια soulfulεκφορά, ανακατεμένη με σύγχρονα r&bστοιχεία. Όχι, δεν είναι χιπχοπάδες οι Sworr., να το ξεκαθαρίσουμε αυτό, παρότι το τραγούδισμα ή η αφήγηση, καλύτερα, διαθέτει ενίοτε και τέτοιες διαστάσεις. Επίσης τα beatsδεν είναι ανεβασμένα (δεν πρόκειται περί κάποιου είδους technoτέλος πάντων), είναι περισσότερο μεσαία, ενώ συχνά κινούνται και προς πιο downκαταστάσεις. Συνοπτικώς, θα λέγαμε πως τα τραγούδια των Sworr. είναι σύμφυτα με την κουλτούρα των clubs, ενώ τόσο η μίξη όσο και η παραγωγή (αμφότερες από τον Cayetano) βοηθούν έτι περισσότερο προς το «καθαρό» τελικό αποτέλεσμα – μιας και οι παραγωγές, σε τέτοιου τύπου ακούσματα, είναι συνήθως το Α και το Ω.
Με θυμάμαι ν’ ακούω εγγραφές σαν κι αυτήν των Sworr. στη γερμανική Compostστα mid00s ή και λίγο πιο μετά, όμως αυτό δε σημαίνει κάτι. Δε θέλω να πω, δηλαδή, πως οι μουσικές των Sworr. είναι σώνει και καλά κάτι που έχει ξανακουστεί – και πως δεν έχει νόημα να προβάλλουμε τα ίδια και τα ίδια κ.λπ. Κάτι τέτοιο δεν υφίσταται στη δισκογραφία – πόσω μάλλον, τώρα, όταν όλα τα χορευτικά είδητων τελευταίων 40 χρόνων (ας μείνουμε σ’ αυτά) «παίζουν» στο χώρο σχεδόν το ίδιο όπως και τότε (είτε στην πιο καθαρή μορφή τους είτε ως… ανακατέματα).
Το “Sworr.”, και αυτό έχει σημασία, είναι σωστά δουλεμένο και άψογα ηχογραφημένο, με τραγούδια όπως το “Colder” ή το “FluoresencePt.2” να είναι πραγματικά καλά.

EDDY “THE CHIEF” CLEARWATER (1935 – 2018)

$
0
0
Έφυγε χθες από τη ζωή στα 83 του ο EddyTheChiefClearwater, μία σημαντική μορφή του blues.
Γούσταρα από μικρός τον Αρχηγό, από τα μέσα της δεκαετίας του ’80, όταν είχε πέσει στα χέρια μου ένα splitLPτής βρετανικής RedLightnin’ (μιας εταιρείας, που μας έμαθε πολλά «μυστήρια» γύρω από το blues), το οποίο είχε τίτλο “Ididntgiveadamnifwhitesboughtit!” (1984), περιέχοντας τραγούδια των JimmyJohnsonκαι EddyClearwater.
Στην πορεία, και μετά τα μέσα του ’90, και στο Jazz& Τζαζπια, είχα την ευκαιρία να γράψω για πολλά CDτου Clearwater, άλμπουμ του δηλαδή στolabelBullseyeBlues & Jazz βασικά, μέσα από το οποίο τον γνώρισε ο πολύς κόσμος εκείνη την εποχή. Να πω, επίσης, πως μια 20ετία πριν ο EddyClearwaterήταν ένας μουσικός που αλώνιζε τα κλαμπ, δίνοντας συνεχή και καταπληκτικά live, σπέρνοντας τον blues-σπόρο παντού στον κόσμο. Τον είχαμε δει και στην Ελλάδα εκείνα τα χρόνια –ήταν Νοέμβρης του 1997 στο BluesHall, στην Αρδηττού, και ξανά τον Οκτώβριο του ’98–, την εποχή χοντρικά όπου η Delmark επανατύπωνε, σε CDαυτή τη φορά, τη φοβερή συλλογή της “ChicagoAintNothinButaBluesBand”, στην οποίαν ακούγονταν μερικές από τις πιο παλαιές εγγραφές τού EddyClearwater (όπως το φοβερό “Aminorcha-cha” στην Atomic, το 1959).
Ένα από τα κορυφαία άλμπουμ του EddyClearwaterήταν το προτελευταίο του (μάλλον), το “WestSideStrut”, στην Alligator, το 2008. Για ’κείνο το CDείχα γράψει στο Jazz& Τζαζ (#185/186, Αύγουστος 2008):
Με 50βάλε στουντιακή καριέρα, ο Αρχηγός μπαίνει στην Alligatorγια μιαν εγγραφή στα 73 του. Ποτέ δεν είναι αργά; Λόγια της πλάκας, γιατί εκείνο που εδώ μετράει είναι η μαγκιά, η δύναμη, το πάθος ενός ανθρώπου της ηλικίας του, να κάνει, τώρα, το άλμπουμ της ζωής του.
Το “Aminorcha-cha” μπορεί να είναι το κομμάτι που πέρασε με μιας τον «Ινδιάνο» στην αθανασία, το “TheChief” [RoosterBlues, 1980], μπορεί να ήταν εκείνο που τον έκανε γνωστό σε πολλούς bluesfans, το “WestSideStrutCDθα είναι όμως αυτό που θα κατατάξει το όνομά του στον αφρό της ιστορίας. Εντάξει, θα περιμένουμε λίγα χρόνια μέχρι να κάτσει το πράγμα, αν και, προσωπικώς, αντιμετωπίζω αυτό το άλμπουμ ήδη ως κλασικό. Καταπληκτικό CD, με μαγικό drive, απίθανα παιξίματα, guestsπου καταθέτουν σέβη (BillyBranch, LonnieBrooks, OtisClay, JimmyJohnson) κι έναν EddyClearwaterνα σβήνει όσο κενό υπήρχε μετά τους ChuckBerryκαι ScreminJayHawkinsμαζί. Τώρα πρέπει να τον (ξανα)δούμε…
 

BLUES REVIVAL 50: JOHNNY TEMPLE (1905 ή 1906-1968)

$
0
0
Όχι, ο εξαιρετικός τραγουδοποιός, κιθαρίστας, μπασίστας και τραγουδιστής του bluesδεν ηχογράφησε στα sixtiesπαρότι τον ανακάλυψε ο DavidEvansλίγο καιρό πριν πεθάνει (Νοέμβριος, 1968).
Ο JohnnyTempleθα μείνει στην ιστορία για πολλά καταπληκτικά τραγούδια, όπως το “LouiseLouiseblues” για παράδειγμα (ηχογραφημένο στο Σικάγο για την Decca, τον Νοέμβριο του 1936), όμως σ’ εκείνο που υπήρξε πράγματι πρωτοπόρος και καινοτόμος ήταν στην εφαρμογή της τεχνικής των walkingμπάσων στην κιθάρα, ιδέα την οποίαν πήρε και επέκτεινε λίγο αργότερα ο RobertJohnsonγράφοντας ιστορία.
Αν και ο JohnnyTempleθα βρεθεί στο Σικάγο, τη δεκαετία του ’50, παίζοντας με τους φυσαρμονικίστες BigWalterHortonκαι BillyBoyArnold, εντούτοις ο ηλεκτρικός ήχος δεν φάνηκε ποτέ να τον κερδίζει. Αποφασισμένος να επιστρέψει στον Μισισιπή, εγκατέλειψε οριστικώς τη μουσική αρνούμενος να ξαναηχογραφήσει.
Να σημειώσουμε μόνον πως ο JohnnyTempleθα γράψει πολλές «πλευρές» ανάμεσα στα χρόνια 1935-1950 (κυρίως για τη Decca).

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΣΦΕΤΣΑΣ δυο λόγια για το “Smog” και αναμνήσεις από παλαιές συναυλίες

$
0
0
Πριν δυο χρόνια απέκτησα μέσω ανταλλαγής το πρώτο άλμπουμ (2LP) τού Κυριάκου Σφέτσα, που είχε τίτλο “Smog” και που είχε βγει μόνο στη Γαλλία το 1974 από το labelScorpios.
Το άλμπουμ αυτό το έψαχνα από το 1993, όταν είχα μάθει την ύπαρξή του μέσω του βιβλίου Δισκογραφία Ελληνικής Κλασικής Μουσικής [Δωδώνη] του Αλέξη Ζακυθηνού, που είχε κυκλοφορήσει εκείνη τη χρονιά, αλλά δεν το είχα δει ποτέ να πουλιέται έως εσχάτως –τα τελευταία χρόνια εννοώ– όταν έσκασε στο discogs.
Πρόκειται για ένα δίσκο ηλεκτρονικής / ηλεκτρακουστικής μουσικής, που αξίζει και που πρέπει κάποια στιγμή να επανεκδοθεί, όπως ήταν. Χωρίς αφαιρέσεις ή πρόσθετα. Δεν υπάρχουν πολλοί δίσκοι από έλληνες συνθέτες, που να ηχούν όπως το “Smog”…
Συναυλία του Κυριάκου Σφέτσα είχα παρακολουθήσει για πρώτη φορά το 1987 (28 Ιουλίου), στο δεύτερο, τότε, Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας (Ρωμαϊκό Ωδείο). Ήταν η εποχή της ανακάλυψης από το εγχώριο τζαζ κύκλωμα τού ηπειρώτη κλαριντζή Βασίλη Σούκα.
Ο Σούκας είχε εμφανισθεί στο φεστιβάλ PRAXIS85 κι εκείνη την εποχή ο Κώστας Γιαννουλόπουλος του τυπώνει ένα LPστην Praxis(«Η Τέχνη του Αυτοσχεδιασμού»). Από ’κει τον Σούκα αρχίζουν να τον ανακαλύπτουν διάφοροι (ο RossDalyας πούμε), ως έναν μουσικό εννοώ που θα μπορούσε να στηρίξει κάποια fusions, ανάμεσα στην jazzκαι τις παραδόσεις, κι έτσι το 1987 ο Σφέτσας ετοιμάζει (για τον Σούκα) τη Λυρική Σουίτα (με τον Σούκα στο κλαρίνο, τον DavidLynchφλάουτο, σοπράνο σαξόφωνο, Άγγελο Ρήλο μπάσο κλαρίνο, Ανδρέα Γεωργίου ηλεκτρική κιθάρα, Τάκη Φαραζή πιάνο, Γιώργο Φακανά μπάσο και Νίκο Τουλιάτο ντραμς – φοβερή μπάντα!). Η Λυρική Σουίτα πρέπει να παρουσιάστηκε τότε για πρώτη φορά στην Πάτρα, ενώ λίγα χρόνια αργότερα (1993) την ακούσαμε και στο CD«Διπλοχρωμία» (που απουσιάζει από το discogs).
Ξαναείδα τον Σφέτσα και πάλι στην Πάτρα, στο Κάστρο, το 1992 (29 Ιουλίου). Η συναυλία εκείνη, και εξ όσων μπορώ να θυμηθώ, ήταν ακόμη καλύτερη(!), με ακόμη μία καινοτομία (ας το πούμε έτσι). Την παρουσία του μεγάλου ιεροψάλτη Λυκούργου Αγγελόπουλου, σ’ ένα έργο που ήταν καταπληκτικό και νομίζω ακόμη αδισκογράφητο (δεν θυμάμαι αυτή τη στιγμή τον τίτλο του). Πάλι σ’ ένα fusionύφος, με ψαλτική, jazz, rockκ.λπ. Στην ίδια συναυλία είχαν παρουσιαστεί και άλλα έργα (μάλλον ήταν και η Μαργαρίτα Συγγενιώτου στο τραγούδι, και ξανά οι Lynch, Φακανάς, Τουλιάτος και λοιποί).
Όλα αυτά για τον Κυριάκο Σφέτσα τα γράφω με αφορμή την αποψινή εμφάνισή του στο sixd.o.g.s, στο liveπου οργανώνει η TerangaBeat.
 

MARC RIBOT / CERAMIC DOG ένα από τα καλύτερα άλμπουμ που έχω ακούσει μέσα στο 2018

$
0
0
«Ζούμε στο Μπρούκλιν. Κάθε μέρα η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μεταναστών και Τελωνείων (γνωστή και ως ΙCEή και ως LaMigra) στέλνει ενόπλους εγκληματίες στις γειτονιές μας, με πολιτικά αυτοκίνητα (όχι επισημασμένα), προκειμένου να χωρίσει βίαια παιδιά από γονείς (πολλοί από τους οποίους είναι αμερικανοί πολίτες), σπρώχνοντας τους φίλους μας, τους γείτονές μας και τους συναδέλφους μας στις φυλακές, για όσο καιρό ο ICEθεωρεί κατάλληλο. Όσο τα πράγματα θα κυλάνε με αυτό τον τρόπο, εμείς, σαν μουσικοί, δεν πρόκειται ν’ αφήσουμε το μικρόφωνο από τα χέρια μας, ενισχύοντας μέσω αυτού τις φωνές της οργής στην κοινότητά μας. LaMigraγαμιέσαι!».
Κάτι τέτοια διαβάζουμε και ακούμε στο πιο τελευταίο άλμπουμ τού σπουδαίου MarcRibot, που έχει τίτλοYRUStillHere?”[enjayellowbird / ENJARECORDS/ WernerAldinger/ ΑΝ Music, 2018] και υπογράφεται από το συγκρότημά του, τουςCeramicDog (βασικά πρόκειται για το τρίτο άλμπουμ του συγκεκριμένου σχήματος).
Ποιοι αποτελούν τους CeramicDog; Ο MarcRibotσε κιθάρες, requinto (μικρή κιθάρα), φαρφίζα, μπάσο, κόρνο, vocoder, φωνή, ο ShahzadIsmailyσε μπάσο, moog, κρουστά, φωνητικά και ο ChesSmithσε ντραμς, κρουστά, ηλεκτρονικά, φωνητικά.
Τι είναι το “YRUStillHere?” δεν μπορείς εύκολα να το πεις. Οπωσδήποτε από στιχουργικής πλευράς είναι ένα σκληρό άλμπουμ, που λέει αλήθειες για τη ζωή στη Νέα Υόρκη, όχι εκείνη τη γυαλισμένη, που πουλιέται στους παγκόσμιους τουρίστες, αλλά την άλλη των αποσαθρωμένων συνοικιών, οι κάτοικοι των οποίων (βασικά μειονότητες) ζουν αποκλεισμένοι από κάθε δυνατότητα ή ευκαιρία, έχοντας να αντιμετωπίσουν κατά πρώτον τη συστημική βία. Αυτήν καυτηριάζει το “YRUStillHere?” και πάνω στην ενδυνάμωση των εν λόγω κοινωνικών περιθωρίων βασίζεται η (στιχουργική) ύπαρξή του.
Μουσικά, τώρα, το όλον πράγμα είναι εντυπωσιακό. Ο MarcRibotκαι οι φίλοι του (εκτός από τους Ismailyκαι Smithστην ηχογράφηση συμμετέχουν εφτά άτομα ακόμη σε τρομπόνι, κόνγκα, σαξόφωνο, σιτάρ, φλάουτο, φωνητικά) στήνουν ένα ανεπανάληπτο σκηνικό με νύξεις παρμένες από μεγάλες στιγμές της μαύρης μουσικής (TheLastPoets, GilScott-Heron, OscarBrownJr. κ.ά.), ανακατεύοντας με στοιχεία jazz, funk, punk, r&bακόμη και progressiverock! Το αποτέλεσμα είναι ένα εκρηκτικό χαρμάνι, που σμπαραλιάζει τα πάντα στο πέρασμά του. Αρκεί ν’ ακούσει κάποιος το 8λεπτο “Shutthatkidup” ή το 5λεπτο “Orthodoxy” για να διαπιστώσει του λόγου το αληθές, αλλά και για να συμπεράνει, ενδεχομένως, και κάτι ακόμη. Πως το σημερινό hip-hopδεν πιάνει δεκάρα (από μουσικής πλευράς 100%, αλλά και στιχουργικά ακόμη – αν μιλάμε για το συγκεκριμένο CD) μπροστά σ’ αυτή την απίστευτη παραγωγή, που θα πρέπει να καταχωριστεί από τώρα μεταξύ των «αριστουργημάτων» της δεκαετίας.

οι LBT επιχειρούν να παίξουν techno και άλλα σύγχρονα ντανσικά, ενώ είναι ένα τζαζ σχήμα

$
0
0
Αυτό που κάνουν οιLBT(LeoBetzlπιάνο, MaximilianHirningκοντραμπάσο, SebastianWolfgruberντραμς) στο WayupintheBlue[enjayellowbird / ENJARECORDS / WernerAldinger / AN Music, 2018] μπορεί να μην είναι πρωτότυπο, δεν είναι όμως και συνηθισμένο. Στηριγμένοι στις δικές τους συνθετικές και παικτικές δυνάμεις (σχεδόν όλα τα κομμάτια είναι γραμμένα από τον μπασίστα Hirning, ενώ η μόνη εξωτερική βοήθεια που δέχεται το σχήμα είναι, σ’ ένα μόλις track, από το ParanormalStringQuartet), οι LBTεπιχειρούν να παίξουν σύγχρονες… ρυθμικές μουσικές μ’ έναν τζαζ τρόπο. Θέλουν να παίξουν technoδιαφόρων ταχυτήτων, χωρίς ίχνος ηλεκτρονισμού ή (ηλεκτρονικών) εφφέ, μόνο με πιάνο, μπάσο, ντραμς. Είναι ωραία η ιδέα, στέκεται, και υλοποιείται μια χαρά! Όλα βέβαια ξεκινούν από το μπάσο-ντραμς, κι εδώ οι Hirningκαι Wolfgruberαποδεικνύονται εξαιρετικοί… στο πώς, δηλαδή, μπορεί να μετατρέψουν τις διάφορες technoακριτομυθίες, σε σοβαρό τζαζικό λόγο.
Παρότι λοιπόν το “WayupintheBlue” ξεκινά με την απόδοση ενός μινιμαλιστικού κομματιού (με προφανή λιτότητα και επαναληπτικότητα, που αποτελούν χοντρικώς και τη ρυθμική ουσία τού techno), γρήγορα το άλμπουμ ξεφεύγει από αυτή την αρχική και κάπως… αβαντγκαρντίστικη λογική, προκειμένου να χαθεί με μεγαλύτερη πίστη μέσα στο σύμπαν της σύγχρονης dance, δοκιμάζοντας ποικίλες ρυθμοδομές σε σχέση με τα… μυστήρια παιξίματα στο πιάνο (και το προετοιμασμένο πιάνο), το κοντραμπάσο με δοξάρι και τις κρουστές επινοήσεις (πάνω σ’ ένα απλό κατά τα λοιπά drum-set).
Το αποτέλεσμα θα το χαρακτήριζα εντυπωσιακό. Κομμάτια όπως το “Arpeggione” (με το έξοχο πειραγμένο piano-playingκαι τη νότα-νότα ανάλυση των ακόρντων), το φερώνυμο “Wayupintheblue” (που διαθέτει και φωνητικά, όπως και ρυθμική γραμμή βγαλμένη κατ’ ευθείαν από τις πιο άγριες nu-jazzμέρες της Compost), το “ThisisnotthewayofVernazza” (που και αυτό σε παρασύρει στη ρυθμική δίνη του, παραλλήλως με τις επινοήσεις στο πιάνο και το μπάσο), αλλά και σχεδόν κάθε ένα απ’ όλα τα υπόλοιπα tracksτου CD, φανερώνουν αμέσως το πλέον προφανές. Πως οι LBTείναι ένα πράγματι ξεχωριστό jazz-trio, ένα μοναδικό jazz-trio, που αξίζει να το προσέξουν οι φίλοι της jazz (περισσότερο απ’ όλους τους άλλους).
Viewing all 5029 articles
Browse latest View live